Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak640 FtBenzin árak632 FtEUR401.93 FtUSD385.06 FtCHF426.08 FtGBP482.86 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
igen van kettő is belőle
legjobb az ócsó kisekék között szerintem
van még egy lajta vagy kühne is nemtudom mert vagy 20éve nincs ráírva semmi azon nagy IH vasak vannak nehezebb húzni mint ezeket és a munkája is csúnyább, viszont a 80lóerős kis keertészeti meg azzal dolgozik illetve fog, most még a dzsindzsát zúzza mert van bőven baxus...már 100hektárokat zúzogatott plusz napraforgó.
hahaha...
B125 gerendelye alatt alig fért el az a kis olajretek árvakelés gyerekem! Én kimondottan megvagyok elégedve a minőséggel mélységgel szántásképpel!
ja és megsúgom egy csomót telefonáltam és még személyesen is zaklattak egy páran, megkérdezték(kb századszorra) hány lóerős a traktor, a múltkor miért 5 fejjel szántott(mert azt sem látják,hogy ez nem a nagy...)
de ügyesen ment a meló, ja és azért 120centit elfog az eke szépen, az már mégsem 90 mint az MTZ-vel...
nem hittem hogy kifordítod! de 6 körül mentem haza már a darabka szépen pirulgatott!
mélyebben szántanék azon a részen! ez a 10 15 cm csak túrás! Kár azért a jó földért!
szervusz koma! Ma elintéztem a papírformákat könyvellőt miegymást, aztán a középső gép szabadon volt feldobtam rá a B125 sokorót oszt góóóóóó szántani had haladjon a meló. Nomeg úgyis olajat akartam cserélni benne, előtte megmelengettem egy cseppet, hogy jobban csusszon kifelé a blokkból
Szóval a legjobb földünket szántottam, 36aranykoronás!!! nagyon faxa talaj, az állapota is elég jó, bár ha kicsit szárazabb lenne mégszebbet tudtam volna kaparni belőle.
Éppen olyan hajszálra mint a képeiden van! ittott barnább olyan folt van benne, meg sajnos csak nagyon kevés ilyen talajunk van, de a lényeg hogy ez már kivan szántva
a 3fejes B125 eke 120centit fog el, mindennemű beforgatólemez meg minden híjján is szép a munkája, bár azért egy jóképűvel nem is maradt volna semmi szármaradvány a tetejin, így azért a száraz lezúzott nagy csátéból nemtudott mindenhol mindent leforgatni.
Mivel a nagygépre megvan az ember váltóműszakra, így holnap fúvatás zsírzás karbantartás (átnézem a gépet,mert egész évben nem is ültem ezen) szóval megyek szántogatni hagy kopjon amíg csak lehet. Holnap egy tankot kihúzatok belőle kb, 5hektár körül elég is lesz abbahagyni. Megvallom a nagygéppel nagy ekével sokkal jobban szeretek dolgozni, bár a kisebb táblákon meg azzal a gebasz tolatgatni forogni
errefelé ilyen nincs, ezek a kötött nem omlós nyirok talajok nem kedveznek ennek, és betyár nehéz illyen fínomságoknak megfelelő talajokat készíteni. Ősziszántás viszont úgy széttud fagyni,hogy tavasszal viszont tudunk szépet alkotni
hallod Te ne kabint fóliázzál....
hanem nyáron fóliázzál a 80 méteres sátorban bent a közepiben a 89 fokban a paradicsomban mondjuk......
az ám a fóliázás.....
Mi a tárcsát már lepukantotuk a 100 le mtz is meghalt elment a válto olajnyomás hidralikais a sima 82 szorozik egy másik megy nehézfogassal utánna és huzgálják egymást igy vetünk az összes kereskedö kijöhetne meg öltönyös kijöhetne kinlodni huzná a drotkötelet a sárba
mi is... már 45hektárt elszórtunk, betárcsáztunk lehengereztünk. Ja egyik táblát nemtudtuk bedolgozni, csak a felét vagy 2hektár ottvan úgy simán...teteje száraz de nemtudsz vele mit csinálni... holnap lehengereztetem úgy,hogy a mag a főd tetején van oszt cső, ettől többet nemtudok tenni, minden betapad rajta, a borona meg csak elpattog a tetején.
Ha lesz egy normális vagy esetleg jó idő rá akkor rekord termésed is lehet! Nekünk eddig a legnagyobbat novemberben fagyos földbe szórva vetett búza adta...
innentől kezdve nem teszem tönkre a vetőgépet a fejnyi rögeken
ja ma a nagytraktort javítottuk
kilyukadt az elsőhíd rugózás egyik hidraulika csöve, egy kb 50centis bizbasz. Párját már cseréltem másfél esztendelye. Nagyon mereven állnak egymás mellett. Összerakáskor úgy állítottam őket,hogy ne érjenek össze, de menetközben a rugózás tekeredés mocorékolás közben úgyis összemozognak, aztán eljött ennek is az ideje hát fújt egy kis olajtot magából.
Lajta vetőgép gumi harmonikacsövét húztam rájuk, hátha valamit fog a történeten, legközelebb ne legyen ilyen másfél év múlva
na akkor életképek nesztek!
A repcevetés azért gyönyörű munka volt! Framest Reptill+vogel rövidtárcsa a középkötött táblánkon olyan talajt produkált mint a mese! bezzeg a búza... van szántáskép is meg tárcsakép is. A tárcsafőd "morzsái" 20x20x20centisek nagy átlagban vannak apróbbak meg nagyobbak is...
ja meg a Pioneer portfólió farm kukoricájáról is van egykét telefonos fotó.
Kérlekszépen az úgy volt, hogy egyszer egy este nyers tiszta sárgazőőőd napraforgót vágtam, jó harmatos ködös idő volt már toltam nagyon, alsó rosta nem megfelelő volt benne, hát eltömtem a toklászvisszahordómat, de úgy,hogy utána 3nap kínzás kellett neki,hogy megtudjon indúlni. Aztán lelett nyitva az alja hogy aho lcsak tud jöjjön ki az anyag. Nyugi ezek után Józsibácsinak adtam,hogy vigye haza a tyúkoknak nem látszik de az a szemetesebb toklászvisszahordóra menő anyag volt...
Ermike felvagy jelentve személyiségjogok megsértése ügyén, ülni fogsz mint aki nembír állni hahahaha
vlm brazil bacsó megfúrta alul a codá-Szan arató vöröszt......
hajnalban meg m1 a porszívóval fölszippantja......
Bacsoo Szan meg rimánkodik h. a pba csak 20 termett....
Persze csak nem vágja h. Romulus a másik 20at begyűjti mikor senki se figyel....... háháháháháhhhááhá
MAximálisan megértelek. Mi is benne vagyunk az AKG-ban, úgyhogy fő is most a fejünk, mert tavaly elég sokat ugaroltattunk, az idén már nem szeretnénk, de ha nem javul a helyzet akkor megint muszáj lesz, csak akkor az egész vetészerkezetet át kell alakítani, ami egy túzokos cp.-ban nem is olyan egyszerű.
Azt azért elárulom neked, hogy az idén nekünk sem repül a föld a kapák között, és ahol sár van ott nincs az az eszköz ami dolgozni tudna, azt mi is kihagyjuk. Itt arra próbáltam célozni, hogy ahol túl nedves a talaj, és nem igazán akar felszáradni a felszín, ott mi kultizunk, ez az az eszköz ami a legkevésbé gyúr, persze semmiféle tömörítőeszköz nics az eszközön, azt szigorúan levettük róla. Hidd el mi sem a hajdúságban dolgozunk, felénk a szikesek keserítik meg az életet még szárazságban is, nemhogy ilyenkor.
A gépek áráról csak annyit, hogy hiába a 10 milliós TD vagy Cultus, bizony láttam már én azon is törni kapát, hiába a rugós biztosítás, míg a jóval kisebb területen gazdálkodó gazda Rabe kultija amit használtan vett a 150-es JD után remekül szupreál. De kinek mit enged meg a pénztárca.
Megjegyzés: Egy rendes IH tárcsa pucoló nem hajlik el , csak az utángyártott szar..
Márta nénit meg elismerem , csak nem minden úgy van ahogy mondja...
+ nincsen mindenkinek Vader gépparkja , de ettől függetlenül csak el kell vetni valahogy. A kényszer félmegoldásokat szül.
Elolvastam a cikket én is.
Nem terjedt el a nehézkultivátor, mert annyira kevés idő van rá,hogy alkalmazni tudjuk itt, hogy ez a szűk keresztmetszet alatt nagy mennyiséget megművelni pedig nem lehet...
Észrevettem amikor húzgáltam őket, többfélét is. Alapvetően az volt a bajom,hogy szakadt el a munkaeszköz. Ez cumi főleg ha nem is saját a gépezet...
Amikor meg nedvesebb talajon "gyurmáztam" akkor pedig mancsos rögöket gyúrt belőlük, itt nem repűlt a föld a kapák között. Próbáltam sekélyen is, de akkor annyit sem csinált mint egy tárcsa, mélyen meg ha olyan sár volt a rosz munka melett még húzni sem lehetett...
Persze vannak olyan táblák melyek tovább tartják meg optimális talajállapotukat, de csupán ennyire 5-8-10milliós eszközöket megvenni nem tudunk, mert ennyi pénzből inkább lecserélném az MTZ-ket amikre inkább szükség lenne, hogy ne csak egykét traktor tudjon érdemben dolgozni az mtz-k meg csak az úton szaladgálni...
Egy olcsó grubber meg semmit sem ér, ha egy drágát is folyamatosan szakítunk el... Egy topdown-t elfogadnék persze, amikor jólenne akkor jólenne, csakhát mint írtam nem egyszerű a helyzet, nem sokan tudnak ilyenre beruházni, Feco szerint a 3méteres meg egyébként is egy vicc(nemtudom miért???), nagyobbat meg húzni nem tudnánk, még a 3méter is necces. Hangsúlyozom optimális időben optimális talajokon menne az mégjobban, csak most a probléma nem a túlzott optimalizálással van...Olyankor egyébként a meglévő eszközökkel is nagyonjó alajokat tudtunk mindig is csinálni.
Tárcsázni meg azért kell, mert mást nem lehet. AKG-ban termelni kell, nem hagyhatjuk ki az összes táblát termesztés alól, valamit muszály. Egyébként is tartani kell a tervezett vetésforgót, mert különben minden felborúl.
Elméletben tudom jól,hogy mit lehetne ilyenkor használni, viszont a gyakorlat mást mutat. erőszakolás és nehéz munka van, de mivel valamit tenni kell így ami van azt kell hasznosítani.
A rövidtárcsa is megvágja a földet de az kevés, abba nemlehet vetni pláne nem szóróval.
Kíváncsi lennék mit mutatna direktbe vetve egy búza a repce napraforgó mostani tarlókban
Nem pont ebbe a topicba tartozna, de nem állhattam meg, hogy ne reagáljak a hozzászólásodra. Azt hiszem pont a legutóbbi Agrofórumban volt erről szó, hogy mit is lehet az idén az agyontaposott, esőtől agyonvert, gazos, nehezen száradó talajokkal kezdeni, és Birkás prof. asszonyt kérdezték erről. Nos, ott ő azt javasolja, hogy lehetőség szerint minnél kisebb károkozással oldjuk meg a talajok szellőztetését, és véleménye szerint erre a tárcsa a legalkalmatlanabb eszköz, főleg a régi típusúak. Felénk is voltak próbálkozások IH tárcsákkal, de amikor már a sokadik sárkaparó hajlott el kereszt és hosszirányban is, feladták a harcot. A szántás megint nem volt megoldás, mert akkor hantok keletkeztek, hogy az max jövő tavaszra lesz elművelhető, de nekünk még az idén búzát kellene vetni valahogy. Birkás Prof szerint is, és szerény véleményem szerint is, erre a legjobb a nehéz kulti. Kíméletesen bánik a talajjal, ugyanakkor semmilyen káros tömör talp réteget nem hoz létre, mégis megszellőzteti a talajt annyira, hogy utána már akár rövid, akár hagyományos tárcsákkal lehessen tovább művelni. Korábbi hozzászólásaidból már láttam, hogy felétek nem igazán terjedt el ez a fajta technológia a talajaitok miatt, de én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ezt kellene előtérbe helyezni. Nem igazán vagyok jártas a borsodi talajokat illetően, de szerintem nem lehetnek tömörebbek vagy kötöttebbek, mint egy több éve útként használt terület. Mi ott is próbáltunk egy rugós biztosítású nehézkultit 250-es Rábával, és igenis tudott működni. Nyilván elsőre nem fogja a kívánt mélységet és minőséget produkálni, de arra hogy úgymond "felszagassa" az adott terület, egész jó volt. Aztán már lehet tovább mélyíteni vagy aprítani, mikor melyik a kívánatos.
Hétfőn még egy L200-assal elakadtunk Hszoboszló határában.
Tegnap meg ma a naprát szedték a fiúk, de mindkét nap ki kellett menni a nagy Case IH-val is kihúzgálni az elakadt járművet.
Nem hazudok ha azt mondom éppen ilyen az útak egynegyede!
A minap arattam maszek napraforgót. Az összkerekes MTZ szólóban minden nélkül nemtudott elmenni, pedig nem is volt ilyen nagy sár mint a videón. Az a helyzet,hogy a földek is ilyenek, éppenhogy csak lehet tárcsával is mancsolni, szörnyű egy helyzet...
http://www.youtube.com/watch?v=iYiv1LoY-os
Vazzeg porzik a föld!!! Holnap csinálok képeket hogy lásd milyen nagy is a különbség a hajdúsági löszhát és a borsodi nyirok között...
Kombájnal nemhogy aratni nemlehet, közlekedni sem. A nagytraktorral most a régi nehéz IH tárcsával szalonnázzuk a talajokat elsősorral,hogy száradjonak valamit legalább. Olyan mint egy rosz szántás a munka utána. Iggenjól felvágja a földet tengelyig húzható a téma, de a talaj éppen olyan mint a gyurma vagy a képlékeny agyag. A lényeg, hogy a nagytraktor a vontatott tárcsával alig tud vonulni a földútakon, többször megkell tolatni, mire átmegy sokhelyen olyanszintű gebasz van.
Terepjáróval el sem tudtam menni sokhelyen, kemény földutakon sem.
Könnyű arratájt az élet, hihetetlen mekkora különbségek vannak
30433 hozzászólás
Válasz #6532. hozzászólásra
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
azon nagy IH vasak vannak nehezebb húzni mint ezeket és a munkája is csúnyább, viszont a 80lóerős kis keertészeti meg azzal dolgozik
illetve fog, most még a dzsindzsát zúzza mert van bőven baxus...már 100hektárokat zúzogatott plusz napraforgó.
igen van kettő is belőle
legjobb az ócsó kisekék között szerintem
van még egy lajta vagy kühne is nemtudom mert vagy 20éve nincs ráírva semmi
Válasz #6529. hozzászólásra
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
Ez az eke a sokoró B125ös ami neked van?
Válasz #6530. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
hahaha...
B125 gerendelye alatt alig fért el az a kis olajretek árvakelés gyerekem! Én kimondottan megvagyok elégedve a minőséggel mélységgel szántásképpel!
ja és megsúgom egy csomót telefonáltam és még személyesen is zaklattak egy páran, megkérdezték(kb századszorra) hány lóerős a traktor, a múltkor miért 5 fejjel szántott(mert azt sem látják,hogy ez nem a nagy...)
de ügyesen ment a meló, ja és azért 120centit elfog az eke szépen, az már mégsem 90 mint az MTZ-vel...
nem hittem hogy kifordítod! de 6 körül mentem haza már a darabka szépen pirulgatott!![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
mélyebben szántanék azon a részen! ez a 10 15 cm csak túrás! Kár azért a jó földért!
Válasz #6519. hozzászólásra
![smile aikido](/oldforum/images/smiles/aikido.gif)
szervusz koma! Ma elintéztem a papírformákat könyvellőt miegymást, aztán a középső gép szabadon volt feldobtam rá a B125 sokorót oszt góóóóóó szántani had haladjon a meló. Nomeg úgyis olajat akartam cserélni benne, előtte megmelengettem egy cseppet, hogy jobban csusszon kifelé a blokkból
Szóval a legjobb földünket szántottam, 36aranykoronás!!! nagyon faxa talaj, az állapota is elég jó, bár ha kicsit szárazabb lenne mégszebbet tudtam volna kaparni belőle.
Éppen olyan hajszálra mint a képeiden van! ittott barnább olyan folt van benne, meg sajnos csak nagyon kevés ilyen talajunk van, de a lényeg hogy ez már kivan szántva
a 3fejes B125 eke 120centit fog el, mindennemű beforgatólemez meg minden híjján is szép a munkája, bár azért egy jóképűvel nem is maradt volna semmi szármaradvány a tetejin, így azért a száraz lezúzott nagy csátéból nemtudott mindenhol mindent leforgatni.
Mivel a nagygépre megvan az ember váltóműszakra, így holnap fúvatás zsírzás karbantartás (átnézem a gépet,mert egész évben nem is ültem ezen) szóval megyek szántogatni hagy kopjon amíg csak lehet. Holnap egy tankot kihúzatok belőle kb, 5hektár körül elég is lesz abbahagyni. Megvallom a nagygéppel nagy ekével sokkal jobban szeretek dolgozni, bár a kisebb táblákon meg azzal a gebasz tolatgatni forogni
Válasz #6509. hozzászólásra
de minek szedsz szét mindent ami JÓ?????
mennyi liter?
Válasz #6525. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Nem lesz semmi csak kíváncsi vagyok.Persze csak az ujjak, pedig azok mind a régiből lett kifejlesztve!
Válasz #6524. hozzászólásra
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
ha senki akkor mi fog történni????
Kiemlékszik még az FKA-ra?![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101014200915_PICT0571.JPG)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101014200932_PICT0573.JPG)
Néhány napja az egyik cég rábája elakadt a düllö uton!! Tárcsázni indult de nem ért oda..![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Nekem épp szerencsém volt..
Válasz #6521. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
akkor hosszú szántásnak nézünk elébe ![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile ban](/oldforum/images/smiles/ban.gif)
Válasz #6520. hozzászólásra
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
7.ben
hanyadikba húzza az öreg szekér szombaton mi is csatolunk rá az ekére nincs mire várni ha még esik akkor csak fagyon lesz szántás erre felénk
sűrűk a földek mint az urán !!!!!
Válasz #6511. hozzászólásra
Probálj meg egy slagot hosszába felvágni és gyorskötözővel rákötni nekünk is volt hasonló a nagygépen mióta ez rajta van azóta megy rendesen
Válasz #6516. hozzászólásra
![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
1025.2 MTZ BONTOTT MÁR VALAKI AKI ITT VAN MOST SEGITSÉGET KÉRNÉK.
Válasz #6515. hozzászólásra
errefelé ilyen nincs, ezek a kötött nem omlós nyirok talajok nem kedveznek ennek, és betyár nehéz illyen fínomságoknak megfelelő talajokat készíteni. Ősziszántás viszont úgy széttud fagyni,hogy tavasszal viszont tudunk szépet alkotni
Válasz #6507. hozzászólásra
hallod Te ne kabint fóliázzál....
hanem nyáron fóliázzál a 80 méteres sátorban bent a közepiben a 89 fokban a paradicsomban mondjuk......
az ám a fóliázás.....
Mi a tárcsát már lepukantotuk a 100 le mtz is meghalt elment a válto olajnyomás hidralikais a sima 82 szorozik egy másik megy nehézfogassal utánna és huzgálják egymást igy vetünk az összes kereskedö kijöhetne meg öltönyös kijöhetne kinlodni huzná a drotkötelet a sárba![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz #6512. hozzászólásra
mi is... már 45hektárt elszórtunk, betárcsáztunk lehengereztünk. Ja egyik táblát nemtudtuk bedolgozni, csak a felét vagy 2hektár ottvan úgy simán...teteje száraz de nemtudsz vele mit csinálni... holnap lehengereztetem úgy,hogy a mag a főd tetején van oszt cső, ettől többet nemtudok tenni, minden betapad rajta, a borona meg csak elpattog a tetején.
Ha lesz egy normális vagy esetleg jó idő rá akkor rekord termésed is lehet! Nekünk eddig a legnagyobbat novemberben fagyos földbe szórva vetett búza adta...
innentől kezdve nem teszem tönkre a vetőgépet a fejnyi rögeken
SZÉP ESTÉT MI MÜTRÁGYASZOROVAL VETJÜK A BUZÁT SZERINTETEK LESZ EREDMÉNYE?
ja ma a nagytraktort javítottuk![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
kilyukadt az elsőhíd rugózás egyik hidraulika csöve, egy kb 50centis bizbasz. Párját már cseréltem másfél esztendelye. Nagyon mereven állnak egymás mellett. Összerakáskor úgy állítottam őket,hogy ne érjenek össze, de menetközben a rugózás tekeredés mocorékolás közben úgyis összemozognak, aztán eljött ennek is az ideje hát fújt egy kis olajtot magából.
Lajta vetőgép gumi harmonikacsövét húztam rájuk, hátha valamit fog a történeten, legközelebb ne legyen ilyen másfél év múlva
ez egy jobban sikerűlt tárcsázás meg egy nissan frissen mosva![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013200712_Image(512).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013200734_Image(511).jpg)
van még egy pár![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013200122_Image(503).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013200219_Image(505).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013200313_Image(507).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013200413_Image(509).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013200503_Image(510).jpg)
kocsimon is cseréltem futóművet eccer amikor esett sok
na akkor életképek nesztek!![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013195328_Image(491).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013195350_Image(498).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013195457_Image(500).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013195559_Image(497).jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101013195623_Image(502).jpg)
A repcevetés azért gyönyörű munka volt! Framest Reptill+vogel rövidtárcsa a középkötött táblánkon olyan talajt produkált mint a mese! bezzeg a búza... van szántáskép is meg tárcsakép is. A tárcsafőd "morzsái" 20x20x20centisek nagy átlagban vannak apróbbak meg nagyobbak is...
ja meg a Pioneer portfólió farm kukoricájáról is van egykét telefonos fotó.
azt bezzeg senki sem veszi észre még a nagy szlovák betyár sem,hogy levan fóliázva a kabinablakom teteje mint a nagyoknak![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz #6495. hozzászólásra
nem látszik de az a szemetesebb toklászvisszahordóra menő anyag volt...
Kérlekszépen az úgy volt, hogy egyszer egy este nyers tiszta sárgazőőőd napraforgót vágtam, jó harmatos ködös idő volt már toltam nagyon, alsó rosta nem megfelelő volt benne, hát eltömtem a toklászvisszahordómat, de úgy,hogy utána 3nap kínzás kellett neki,hogy megtudjon indúlni. Aztán lelett nyitva az alja hogy aho lcsak tud jöjjön ki az anyag. Nyugi ezek után Józsibácsinak adtam,hogy vigye haza a tyúkoknak
Ermike felvagy jelentve személyiségjogok megsértése ügyén, ülni fogsz mint aki nembír állni hahahaha
Válasz #6503. hozzászólásra
165-ös 4 évesen vettem már három éve.
Válasz #6467. hozzászólásra
Mit aggódsz,nállunk a lakás se közelíthető meg száraz lábbal.Nemhogy a tanyák.Ez az út jobb mint a mi utcánk.
Válasz #6502. hozzászólásra
A rendfelszedő 165 vagy 185-ös? Újonnan vetted a bálázót?
Válasz #6496. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
![smile karateka](/oldforum/images/smiles/karateka.gif)
![smile aikido](/oldforum/images/smiles/aikido.gif)
háháháháháhhhááhá
vlm brazil bacsó megfúrta alul a codá-Szan arató vöröszt......
hajnalban meg m1 a porszívóval fölszippantja......
Bacsoo Szan meg rimánkodik h. a pba csak 20 termett....
Persze csak nem vágja h. Romulus a másik 20at begyűjti mikor senki se figyel.......
Válasz #6498. hozzászólásra
mindegy az is jó lóvé de könyörgöm ne JDt vegyél!
Válasz #6497. hozzászólásra
rosszul vagy informálva .... csak a felét adom el a másik fele tárolva lessz
Válasz #6496. hozzászólásra
hallom jó túladtál a kukin! Gratula! kint mit hallani ott hogy alakulnak az árak?
Válasz #6495. hozzászólásra
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
fő hogy a kép sikerüljön
van elég baxnak ezek rá
Válasz #6494. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
A 11000-ft-os napraforgó meg a földön?
Válasz #6491. hozzászólásra
MAximálisan megértelek. Mi is benne vagyunk az AKG-ban, úgyhogy fő is most a fejünk, mert tavaly elég sokat ugaroltattunk, az idén már nem szeretnénk, de ha nem javul a helyzet akkor megint muszáj lesz, csak akkor az egész vetészerkezetet át kell alakítani, ami egy túzokos cp.-ban nem is olyan egyszerű.
Azt azért elárulom neked, hogy az idén nekünk sem repül a föld a kapák között, és ahol sár van ott nincs az az eszköz ami dolgozni tudna, azt mi is kihagyjuk. Itt arra próbáltam célozni, hogy ahol túl nedves a talaj, és nem igazán akar felszáradni a felszín, ott mi kultizunk, ez az az eszköz ami a legkevésbé gyúr, persze semmiféle tömörítőeszköz nics az eszközön, azt szigorúan levettük róla. Hidd el mi sem a hajdúságban dolgozunk, felénk a szikesek keserítik meg az életet még szárazságban is, nemhogy ilyenkor.
A gépek áráról csak annyit, hogy hiába a 10 milliós TD vagy Cultus, bizony láttam már én azon is törni kapát, hiába a rugós biztosítás, míg a jóval kisebb területen gazdálkodó gazda Rabe kultija amit használtan vett a 150-es JD után remekül szupreál. De kinek mit enged meg a pénztárca.
Válasz #6490. hozzászólásra
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Megjegyzés: Egy rendes IH tárcsa pucoló nem hajlik el , csak az utángyártott szar..
Márta nénit meg elismerem , csak nem minden úgy van ahogy mondja...
+ nincsen mindenkinek Vader gépparkja , de ettől függetlenül csak el kell vetni valahogy. A kényszer félmegoldásokat szül.
Elolvastam a cikket én is.
, nagyobbat meg húzni nem tudnánk, még a 3méter is necces. Hangsúlyozom optimális időben optimális talajokon menne az mégjobban, csak most a probléma nem a túlzott optimalizálással van...Olyankor egyébként a meglévő eszközökkel is nagyonjó alajokat tudtunk mindig is csinálni.
Nem terjedt el a nehézkultivátor, mert annyira kevés idő van rá,hogy alkalmazni tudjuk itt, hogy ez a szűk keresztmetszet alatt nagy mennyiséget megművelni pedig nem lehet...
Észrevettem amikor húzgáltam őket, többfélét is. Alapvetően az volt a bajom,hogy szakadt el a munkaeszköz. Ez cumi főleg ha nem is saját a gépezet...
Amikor meg nedvesebb talajon "gyurmáztam" akkor pedig mancsos rögöket gyúrt belőlük, itt nem repűlt a föld a kapák között. Próbáltam sekélyen is, de akkor annyit sem csinált mint egy tárcsa, mélyen meg ha olyan sár volt a rosz munka melett még húzni sem lehetett...
Persze vannak olyan táblák melyek tovább tartják meg optimális talajállapotukat, de csupán ennyire 5-8-10milliós eszközöket megvenni nem tudunk, mert ennyi pénzből inkább lecserélném az MTZ-ket amikre inkább szükség lenne, hogy ne csak egykét traktor tudjon érdemben dolgozni az mtz-k meg csak az úton szaladgálni...
Egy olcsó grubber meg semmit sem ér, ha egy drágát is folyamatosan szakítunk el... Egy topdown-t elfogadnék persze, amikor jólenne akkor jólenne, csakhát mint írtam nem egyszerű a helyzet, nem sokan tudnak ilyenre beruházni, Feco szerint a 3méteres meg egyébként is egy vicc(nemtudom miért???)
Tárcsázni meg azért kell, mert mást nem lehet. AKG-ban termelni kell, nem hagyhatjuk ki az összes táblát termesztés alól, valamit muszály. Egyébként is tartani kell a tervezett vetésforgót, mert különben minden felborúl.
Elméletben tudom jól,hogy mit lehetne ilyenkor használni, viszont a gyakorlat mást mutat. erőszakolás és nehéz munka van, de mivel valamit tenni kell így ami van azt kell hasznosítani.
A rövidtárcsa is megvágja a földet de az kevés, abba nemlehet vetni pláne nem szóróval.
Kíváncsi lennék mit mutatna direktbe vetve egy búza a repce napraforgó mostani tarlókban
Válasz #6484. hozzászólásra
Üdv!
Nem pont ebbe a topicba tartozna, de nem állhattam meg, hogy ne reagáljak a hozzászólásodra. Azt hiszem pont a legutóbbi Agrofórumban volt erről szó, hogy mit is lehet az idén az agyontaposott, esőtől agyonvert, gazos, nehezen száradó talajokkal kezdeni, és Birkás prof. asszonyt kérdezték erről. Nos, ott ő azt javasolja, hogy lehetőség szerint minnél kisebb károkozással oldjuk meg a talajok szellőztetését, és véleménye szerint erre a tárcsa a legalkalmatlanabb eszköz, főleg a régi típusúak. Felénk is voltak próbálkozások IH tárcsákkal, de amikor már a sokadik sárkaparó hajlott el kereszt és hosszirányban is, feladták a harcot. A szántás megint nem volt megoldás, mert akkor hantok keletkeztek, hogy az max jövő tavaszra lesz elművelhető, de nekünk még az idén búzát kellene vetni valahogy. Birkás Prof szerint is, és szerény véleményem szerint is, erre a legjobb a nehéz kulti. Kíméletesen bánik a talajjal, ugyanakkor semmilyen káros tömör talp réteget nem hoz létre, mégis megszellőzteti a talajt annyira, hogy utána már akár rövid, akár hagyományos tárcsákkal lehessen tovább művelni. Korábbi hozzászólásaidból már láttam, hogy felétek nem igazán terjedt el ez a fajta technológia a talajaitok miatt, de én továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ezt kellene előtérbe helyezni. Nem igazán vagyok jártas a borsodi talajokat illetően, de szerintem nem lehetnek tömörebbek vagy kötöttebbek, mint egy több éve útként használt terület. Mi ott is próbáltunk egy rugós biztosítású nehézkultit 250-es Rábával, és igenis tudott működni. Nyilván elsőre nem fogja a kívánt mélységet és minőséget produkálni, de arra hogy úgymond "felszagassa" az adott terület, egész jó volt. Aztán már lehet tovább mélyíteni vagy aprítani, mikor melyik a kívánatos.
Válasz #6488. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Üdv.!! kis városunk gyönyörü határában jártál Hm. ..hol melyik határrészében ??
![smile unsure](/oldforum/images/smiles/unsure.gif)
Hétfőn még egy L200-assal elakadtunk Hszoboszló határában.
Tegnap meg ma a naprát szedték a fiúk, de mindkét nap ki kellett menni a nagy Case IH-val is kihúzgálni az elakadt járművet.
youtube-ról nemlehet videót beszúrni rendesen...
Nem hazudok ha azt mondom éppen ilyen az útak egynegyede!
A minap arattam maszek napraforgót. Az összkerekes MTZ szólóban minden nélkül nemtudott elmenni, pedig nem is volt ilyen nagy sár mint a videón. Az a helyzet,hogy a földek is ilyenek, éppenhogy csak lehet tárcsával is mancsolni, szörnyű egy helyzet...
![smile angry](/oldforum/images/smiles/angry.gif)
Hát nálunk sem porzik pedig itt is jó földek vannak!
Válasz #6467. hozzászólásra
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
Vazzeg porzik a föld!!! Holnap csinálok képeket hogy lásd milyen nagy is a különbség a hajdúsági löszhát és a borsodi nyirok között...
Kombájnal nemhogy aratni nemlehet, közlekedni sem. A nagytraktorral most a régi nehéz IH tárcsával szalonnázzuk a talajokat elsősorral,hogy száradjonak valamit legalább. Olyan mint egy rosz szántás a munka utána. Iggenjól felvágja a földet tengelyig húzható a téma, de a talaj éppen olyan mint a gyurma vagy a képlékeny agyag. A lényeg, hogy a nagytraktor a vontatott tárcsával alig tud vonulni a földútakon, többször megkell tolatni, mire átmegy sokhelyen olyanszintű gebasz van.
Terepjáróval el sem tudtam menni sokhelyen, kemény földutakon sem.
Könnyű arratájt az élet, hihetetlen mekkora különbségek vannak