Ma volt a nejem pesten ,ott a 3 napos rohadt eperért kért a zöldséges 1400 Ft ,a nejem szerint ,nem is hiszi hogy azt el lehet még adni ,olyan rossz minőségért kért a zöldséges pénzt,biztosan rajta is marad.
Válasz Viktor 12045 #3812. hozzászólásáraEgy-két hét múlva talán ha beindul mindenütt a szabadföldi igazán. Itt Szegeden ma már volt elég sok, sőt túl sok is. De most dömpingel mindenütt a fóliás. Az meg, hogy szabadföldi mennyi lesz nehéz megmondani a fagykár miatt ugye. Mert ki tudja hol mekkora kár keletkezett. Ha aránylag nagy, sokkal nem megy lejjebb. De szinte biztos, hogy átlagban jobb lesz a tavalyinál.
Válasz j.kallai #3806. hozzászólásáraSzia.
Nem szoktam nézni azt az oldalt. Itthonról kis kiszerelésbe vagy én is 1500-ért adom de a zöldségesnek 1000ft/kg
Válasz Viktor 12045 #3805. hozzászólásáraSzia Viktor !
Tegnap néztem a Bp-i nagybani oldalát ,ott 1600-2400 ért volt ki írva de gondolom azt te is nézted !
De két napja voltam a tanyámon és Lajosmizsén az út szélén 1500-ért adta az egyik ismerősöm a kg-ját a szép Cleryének .
Tőlem itthon a szomszédaim (fejér megye) az elsőosztályú Asiám ért lazán kifizették az 1000Ft .
Biztos lehetett volna többet is kérnem ,de ismerőseim és szomszédaim.
A válaszuk az árra az volt ha lesz még akkor szóljak nekik.
Nagy sikere volt :))))))
Üdv.
Válasz j.kallai #3803. hozzászólásáraFőleg attól függ, milyen palánta. Ha frigó min. 40x40 ha gyengébb minőség Jó a 30x30. Frigó baromi nagyra tud nőni. Kedden szedjük legközelebb a roxanát, az valami ŰBER BRUTÁL NAGYOK!!! Majd ha lesz kedvem fényképezek és rakok fel. Ezek még nekem is hihetetlen mekkorák.
Láttam a Facen a képeket a termésedről , szépek !
Clanki szabad téren az Asiát milyen sor és tő távolságokra rakjam ?
A sátraimban a 30x30 nagyon sűrű lett ,örülnék neki ha kisegítenél ,mert nemsokára telepítek és jobb lenne elkerülni a bukást ,ezért a tanácsodat kérem ,hogy milyen távolságra tegyem az Asia töveimet ?
Válasz j.kallai #3798. hozzászólásáraCsak az nem mindegy milyen tápanyag. Hőmérséklettől nagyon sok függ. Az augusztusi ültetéssel már sok százalékkal csökken a következő évi hozam. Többi nagyjából stimmel.
Válasz j.kallai #3798. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm a váaszt,valóban egy kicsit későn lett palántálva egy része az állománynak,a vége még október elejére is átnyúlt.Amit aug 20-g sikerült lerakni,az gyönyrű,nagy termést hoz.Köszönöm mégegyszer.Ma reggel átjártuk az állományt,és teldor fújás előtt leszedtük az első érett szemeket.
Válasz kcseri #3792. hozzászólásáraSziasztok jó reggelt!
Kcseri! Lehet hogy túl kései volt az ültetési időpontod és így nem tudott kialakulni a töveidben a differenciálódás és ezért nem terem ,vagyis nem hoz virágokat .
Ahhoz hogy tudjon rügydifferenciálódást kialakítani az eper el kell ültetni max augusztus 20-ig ,így van ideje ültetés után a gyökérrendszernek regenerálódnia és tud differenciálódnia és kellően fel tud készülni a télre is .
Ha későn ülteted el akkor nem biztos hogy tud a rügyekre kellő energiát fordítani ,mert ép elég neki az is hogy gyökeresedni tudjon ,van aki már júliusban meg kezdi a következő évi telepítést hogy kellően meg tudjanak a tövek erősödni és jobb legyen a következő évben a növénye kondíciója .
Tudomásom szerint az őszi tápanyag kijuttatás nagyon fontos, hogy a tövek a differenciálódáshoz kellő tápanyagot kapjanak és kellően feltudjanak készülni a télre .
Ha azt akarod hogy a tövek jó kondiban legyenek akkor ültesd el jul-15 körül és kb 4 hét a gyökér rendszer regenerálódása az indákat amiket hoz azokat távolítsd el folyamatosan amiket menet közben hoz így jobb lesz a jövő évi termésed és a gyökeresedés ,energia nem megy ki.
Folyamatosan etesd a növényedet és a 9-10 hónapban elkezdődik a rügydifferenciálódás jól fel fogy készülni a növényed ,de ez a napszakok rövidülésével is nagyban össze függ mert az egyszer termő szamócák akkor differenciálódnak amikor a napszakok rövidülnek vagyis akkor alakítják ki a tőkocsányaikban a következő évi virágrügyeket ezért nagyon figyelj oda hogy kellően gondoskodj a töveidről ősszel is .
Válasz nagytomi121212 #3795. hozzászólásáraSzia!
Nem egyszerű feladat a már érésben levő fóliás szamócában megállítani a rothadást.
Ahogy már leírták,leszedni minden rothadófélben levőt.Aztán kiválasztani a szert.Van választék rendesen 3 napos szerből,Pl.:Tiuram,Quadris,Teldor,Switch,Signum.
Ha kicsit visszább olvasol 3732 hozzászólásában bujdi05 már leírt egy neki bevált módszert.
Sok sikert!
Válasz nagytomi121212 #3795. hozzászólásárateldor de lehet már késő, szedd le ami rohad ha érett ha zöld, ha fölülről locsolsz hagyd abba és nonsztop szellőztetni, de lehet más tud jobb szert mindenki másra esküszik
Válasz lacka4600 #3789. hozzászólásárapróbáld meg szétszedni a gyökértörzset, egész mélyen bele tudják magukat fúrni a dögök. Pár éve én is így találtam meg a szamóca vincellérbogár pajorját
Szép napot mindenkinek!AZ lenne a kérdésem,hogy van jó pár tövem(Clery),ami szépen ki van fejődve,viszont nem hoz virágot.Mi lehet a baja?Köszönöm a választ.
Válasz Agrárcsemete #3783. hozzászólásáraMi pénteken szedjük az elsőket a fátylas alól,szabadföldi szépen indulgat,de szedd magad -ot 20. hétvégénél mi sem nyitjuk előbb,még akkor se ha itt ott pirosodik is.
Eső itt szinte semmi sem esett a napokban ösz visz 8 mm 3 nap alatt.
Üdv.:csuti
Válasz csuti0 #3782. hozzászólására34 mili esett a 2 nap alatt.
Nálunk nagy szél van,jól megcibálja megint a leveleket.
Az elmult 10 napban szinte semmit sem nőt az eprem.20.a elött nem hiszem,h érni fog.
Nálad?
Válasz Agrárcsemete #3781. hozzászólásáraSzia!
Háll a mindenhatónak,2km-re a földek mellett elment,de ahol volt ott sem okozott különösebb kárt,sok volt de apró és esővel.
Jégből elég volt a tavalyi is temélem idén nem ismétel a természet.
Felétek okozott gondot?
Válasz ciber1985 #3776. hozzászólásáraEz nem pajor. Annál a növény egységesen hervad mintha vízhiány lenne. Kihúzol egy tövet és hapajorod van annak ott kell lenni a gyökerénél.
Válasz bujdi05 #3772. hozzászólásáraSzia, nem hivatalos helyről van. Kb. 4500-ból van annyi rossz amit írtam, holnap rakok fel az egészségesekről is képet!
Válasz lacka4600 #3769. hozzászólásáraSzia!Bocsi a kérdésért,de megbízható helyről származik a palánta?Csak mert 5 hetesen nem így kéne kinéznie Ez ebben az esetben az első fontos kérdés...Én egyszer befürödtem egy szar palántával,adhattam neki bármit és nem lett jobb...
Válasz csuti0 #3764. hozzászólásáraSzia Csuti:-) Na, megelőztek,én ezért is szeretem,mert csak 3 napos meg nagyon jó is.Nekem pl. az ázsiám levele amikor kanalasodik,az ugye érzékenyebb lisztharmatra még nagyon jó rá a thiovit jet is annak 0 napos az é.v.i.-e így amikor már beindul a szamóca szedés rendesen akkor is tudok lisztharmat ellen védekezniüdv.
19169 hozzászólás
Válasz Viktor 12045 #3817. hozzászólásáraAzért ennél sajnos kevesebb lesz! Lesz itt még 5-600 ft-os ár is!
Ma volt a nejem pesten ,ott a 3 napos rohadt eperért kért a zöldséges 1400 Ft ,a nejem szerint ,nem is hiszi hogy azt el lehet még adni ,olyan rossz minőségért kért a zöldséges pénzt,biztosan rajta is marad.
Válasz clanki #3813. hozzászólásáraIlyesmit rebesgetnek erre is. Nem volna baj ha tartaná ezt az 1000-1300-as árat.
Az árát inkábbb ne kérdezzétek
Válasz Viktor 12045 #3812. hozzászólásáraEgy-két hét múlva talán ha beindul mindenütt a szabadföldi igazán. Itt Szegeden ma már volt elég sok, sőt túl sok is. De most dömpingel mindenütt a fóliás. Az meg, hogy szabadföldi mennyi lesz nehéz megmondani a fagykár miatt ugye. Mert ki tudja hol mekkora kár keletkezett. Ha aránylag nagy, sokkal nem megy lejjebb. De szinte biztos, hogy átlagban jobb lesz a tavalyinál.
Válasz clanki #3809. hozzászólására
hogy látod lesz nagy árzuhanás mostanság?
Válasz clanki #3809. hozzászólásáraTeloról nem mindig egyszerű, de ha sikerűl beteszi 3x is.

Válasz j.kallai #3806. hozzászólásáraSzia.
Nem szoktam nézni azt az oldalt. Itthonról kis kiszerelésbe vagy én is 1500-ért adom de a zöldségesnek 1000ft/kg
Válasz Viktor 12045 #3805. hozzászólására7000-7500

Válasz Viktor 12045 #3805. hozzászólásáraSzia Viktor !

Tegnap néztem a Bp-i nagybani oldalát ,ott 1600-2400 ért volt ki írva de gondolom azt te is nézted !
De két napja voltam a tanyámon és Lajosmizsén az út szélén 1500-ért adta az egyik ismerősöm a kg-ját a szép Cleryének .
Tőlem itthon a szomszédaim (fejér megye) az elsőosztályú Asiám ért lazán kifizették az 1000Ft .
Biztos lehetett volna többet is kérnem ,de ismerőseim és szomszédaim.
A válaszuk az árra az volt ha lesz még akkor szóljak nekik.
Nagy sikere volt :))))))
Üdv.
Válasz clanki #3804. hozzászólásáraMennyit hajlandóak fizetni most egy láda eperért felétek? A fullosért persze?

Válasz j.kallai #3803. hozzászólásáraFőleg attól függ, milyen palánta. Ha frigó min. 40x40 ha gyengébb minőség Jó a 30x30. Frigó baromi nagyra tud nőni. Kedden szedjük legközelebb a roxanát, az valami ŰBER BRUTÁL NAGYOK!!! Majd ha lesz kedvem fényképezek és rakok fel. Ezek még nekem is hihetetlen mekkorák.

Válasz clanki #3802. hozzászólásáraSzia Clanki !

Láttam a Facen a képeket a termésedről , szépek !
Clanki szabad téren az Asiát milyen sor és tő távolságokra rakjam ?
A sátraimban a 30x30 nagyon sűrű lett ,örülnék neki ha kisegítenél ,mert nemsokára telepítek és jobb lenne elkerülni a bukást ,ezért a tanácsodat kérem ,hogy milyen távolságra tegyem az Asia töveimet ?
Üdv.
Válasz j.kallai #3798. hozzászólásáraCsak az nem mindegy milyen tápanyag. Hőmérséklettől nagyon sok függ. Az augusztusi ültetéssel már sok százalékkal csökken a következő évi hozam. Többi nagyjából stimmel.
Az első pár szem szabados clery.
Válasz j.kallai #3798. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm a váaszt,valóban egy kicsit későn lett palántálva egy része az állománynak,a vége még október elejére is átnyúlt.Amit aug 20-g sikerült lerakni,az gyönyrű,nagy termést hoz.Köszönöm mégegyszer.Ma reggel átjártuk az állományt,és teldor fújás előtt leszedtük az első érett szemeket.
Válasz kcseri #3792. hozzászólásáraSziasztok jó reggelt!
Kcseri! Lehet hogy túl kései volt az ültetési időpontod és így nem tudott kialakulni a töveidben a differenciálódás és ezért nem terem ,vagyis nem hoz virágokat .
Ahhoz hogy tudjon rügydifferenciálódást kialakítani az eper el kell ültetni max augusztus 20-ig ,így van ideje ültetés után a gyökérrendszernek regenerálódnia és tud differenciálódnia és kellően fel tud készülni a télre is .
Ha későn ülteted el akkor nem biztos hogy tud a rügyekre kellő energiát fordítani ,mert ép elég neki az is hogy gyökeresedni tudjon ,van aki már júliusban meg kezdi a következő évi telepítést hogy kellően meg tudjanak a tövek erősödni és jobb legyen a következő évben a növénye kondíciója .
Tudomásom szerint az őszi tápanyag kijuttatás nagyon fontos, hogy a tövek a differenciálódáshoz kellő tápanyagot kapjanak és kellően feltudjanak készülni a télre .
Ha azt akarod hogy a tövek jó kondiban legyenek akkor ültesd el jul-15 körül és kb 4 hét a gyökér rendszer regenerálódása az indákat amiket hoz azokat távolítsd el folyamatosan amiket menet közben hoz így jobb lesz a jövő évi termésed és a gyökeresedés ,energia nem megy ki.
Folyamatosan etesd a növényedet és a 9-10 hónapban elkezdődik a rügydifferenciálódás jól fel fogy készülni a növényed ,de ez a napszakok rövidülésével is nagyban össze függ mert az egyszer termő szamócák akkor differenciálódnak amikor a napszakok rövidülnek vagyis akkor alakítják ki a tőkocsányaikban a következő évi virágrügyeket ezért nagyon figyelj oda hogy kellően gondoskodj a töveidről ősszel is .
Remélem hogy tudtam segíteni ,.
Üdv.
Válasz nagytomi121212 #3795. hozzászólásáraSzia!
Nem egyszerű feladat a már érésben levő fóliás szamócában megállítani a rothadást.
Ahogy már leírták,leszedni minden rothadófélben levőt.Aztán kiválasztani a szert.Van választék rendesen 3 napos szerből,Pl.:Tiuram,Quadris,Teldor,Switch,Signum.
Ha kicsit visszább olvasol 3732 hozzászólásában bujdi05 már leírt egy neki bevált módszert.
Sok sikert!
Válasz nagytomi121212 #3795. hozzászólásárateldor de lehet már késő, szedd le ami rohad ha érett ha zöld, ha fölülről locsolsz hagyd abba és nonsztop szellőztetni, de lehet más tud jobb szert mindenki másra esküszik
Üdv! Segitséget szeretnék kérni olyan problémám lenne hogy foliasátor alatt rohad az eper milyen vegyszerel kezeljem ami megállitaná?

Halli kispiacon és nagybanin ár hogy mocorog???
Válasz lacka4600 #3789. hozzászólásárapróbáld meg szétszedni a gyökértörzset, egész mélyen bele tudják magukat fúrni a dögök. Pár éve én is így találtam meg a szamóca vincellérbogár pajorját
Szép napot mindenkinek!AZ lenne a kérdésem,hogy van jó pár tövem(Clery),ami szépen ki van fejődve,viszont nem hoz virágot.Mi lehet a baja?Köszönöm a választ.

Egy két levellen látok barna rozsda foltot mitől lehet
Válasz lacka4600 #3789. hozzászólásáraEz lótetű, keresd meg a járatait és adj neki arvalint!
A tettest nem kaptam el, de mégis csak van valami ami rágja a gyökereim... Ma 2 palánta minusz..

Artis-nál van jobb ami csepi szalagon kimegy???
Válasz vazi #3787. hozzászólásáraCsinálj keverhetőségi próbát. Én chorussal egy menetbe fújtam.
fujnám switch el az epret, nem tudom hogy tehetek ugyanaba a permetezöbe ascafolt is? vagy keverni nem lehet a 2 öt?
Ők pedig máshonnan szerzett Marmolada palánták. 4 hetes tépettek. Velük vegyes érzelmeim vannak... Elég betegen kerültek hozzám...

Válasz bujdi05 #3778. hozzászólásárast. pierre, clery és alba vegyesen.

Válasz Agrárcsemete #3783. hozzászólásáraMi pénteken szedjük az elsőket a fátylas alól,szabadföldi szépen indulgat,de szedd magad -ot 20. hétvégénél mi sem nyitjuk előbb,még akkor se ha itt ott pirosodik is.
Eső itt szinte semmi sem esett a napokban ösz visz 8 mm 3 nap alatt.
Üdv.:csuti
Válasz csuti0 #3782. hozzászólására34 mili esett a 2 nap alatt.
Nálunk nagy szél van,jól megcibálja megint a leveleket.
Az elmult 10 napban szinte semmit sem nőt az eprem.20.a elött nem hiszem,h érni fog.
Nálad?
Válasz Agrárcsemete #3781. hozzászólásáraSzia!
temélem idén nem ismétel a természet.
Háll a mindenhatónak,2km-re a földek mellett elment,de ahol volt ott sem okozott különösebb kárt,sok volt de apró és esővel.
Jégből elég volt a tavalyi is
Felétek okozott gondot?
Üdv!
Nálatok nem volt jég Csuti?
Ez gyomirtó lesz Ciber.
Válasz clanki #3757. hozzászólásáraSzia tudnál tanácsokat adni hogy mivel tápoldatozod permetezed milyen szereket használsz éves szinten
Válasz ciber1985 #3776. hozzászólásáraSzia!
Egész véletlen itt nem gyomirtóztál?
Válasz lacka4600 #3773. hozzászólásáraOké,várom az egészségesekről a képeket!
Válasz ciber1985 #3776. hozzászólásáraEz nem pajor. Annál a növény egységesen hervad mintha vízhiány lenne. Kihúzol egy tövet és hapajorod van annak ott kell lenni a gyökerénél.
Szerintetek ez pajor lehet?

Ilyenkor szüret közben mivel a legegyszerűbb kiűzni? Tápoldatozón tudok kijuttatni valamit.
http://bolthely.hu/biogyomber/id/00782_Polyversum_gombaolo_keszitmeny_5_g
Sziasztok!
Valaki használta már a Polyversum gomba ölő készítményt??
http://bolthely.hu/biogyomber/id/00782_Polyversum_gombaolo_keszitmeny_5_g
http://http://bolthely.hu/biogyomber/id/00782_Polyversum_gombaolo_keszitmeny_5_g
Válasz bujdi05 #3772. hozzászólásáraSzia, nem hivatalos helyről van. Kb. 4500-ból van annyi rossz amit írtam, holnap rakok fel az egészségesekről is képet!
Válasz lacka4600 #3769. hozzászólásáraSzia!Bocsi a kérdésért,de megbízható helyről származik a palánta?Csak mert 5 hetesen nem így kéne kinéznie
Ez ebben az esetben az első fontos kérdés...Én egyszer befürödtem egy szar palántával,adhattam neki bármit és nem lett jobb...
Válasz j.kallai #3761. hozzászólásáraSzia:-) Nagyon szívesen,remélem megoldódik a gondod,jó munkát
Válasz csuti0 #3764. hozzászólásáraSzia Csuti:-) Na, megelőztek,én ezért is szeretem,mert csak 3 napos meg nagyon jó is.Nekem pl. az ázsiám levele amikor kanalasodik,az ugye érzékenyebb lisztharmatra még nagyon jó rá a thiovit jet is annak 0 napos az é.v.i.-e így amikor már beindul a szamóca szedés rendesen akkor is tudok lisztharmat ellen védekezni
üdv.