Gázolaj árak 655 Ft Benzin árak 636 Ft EUR 412.71 Ft USD 400.32 Ft CHF 438.6 Ft GBP 489 Ft

Fórum

Erdőgazdálkodás, szakirányítás

Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13

Kedvencekhez Segítség

1249 hozzászólás
#799 hegesztocsabi
2022-08-16 16:51:30

Modi hol van a kérdésem.
Semmi olyan nem volt benne ami miatt tőrölni kellett.
Kérdeztem,hogy hogyan vághatok fát saját területemen ,önerdősülésből,volt rá válasz most meg nem találom.
Sem reklám ,sem hirdetés nem volt benne.
Kérem vissza,a választ.

Nincs profilkép
#798 Moderátor
2022-08-14 14:18:56

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-08-15 09:02:50

Nincs profilkép
#797 Moderátor
2022-08-14 10:20:33

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-08-15 09:02:48

Nincs profilkép
#796 Moderátor
2022-08-14 09:00:52

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-08-15 09:02:46

Nincs profilkép
#795 Erdőjaro
2022-08-12 21:36:50

Kollégák! Kérdés!
Akkor jelen állás szerint egy erdőgazdálkodó köteles megállapodást kötni egy szakirányítóval(aki már vállalkozás,cég),hacsak önmaga nem teljesíti azt. Viszont onnantól ha ez megvan, megbízhat másik szakirányítót is ? Azaz egyszerre akár több szakirányító is tevékenykedhet,vagy csak az,akivel erdőrészlet szintjén leszerződött?

Nincs profilkép
#794 Moderátor
2022-08-11 07:22:37

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-08-11 08:32:28

Nincs profilkép
#793 Moderátor
2022-07-29 09:09:47

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-08-11 08:32:23

Nincs profilkép
#792 ~Quercus~
2022-07-17 16:59:25

Válasz Nskype #791. hozzászólásáraSajnos minta nincs. Ha bemész az illetékes erdészeti hatósághoz, és szerencséd van, akkor az erdőgazdálkodói regisztrációval foglalkozó kolléga segít. Nem túl bonyolult szerintem, mert az Fétv. meghatározza mit kell tartalmaznia a többlethasználati megállapodásnak.

Ha használati rendet csináltok, akkor az az elvárás, hogy 1 ha-nál kisebb, és 30 m átlagos szélességnél keskenyebb területet nem lehet kijelölni. Ha ez adott, és meg tudtok egyezni, akkor kérni kell az erdészeti hatóságtól egy 30 napnál nem régebbi erdészeti térképet, amin be kell jelölni a használati rendet, meg kell számozni a kijelölt önálló részeket. Annyiban nehezebb a dolog, mint a termőföldek esetében, hogy a határvonalak töréspontjainak EOV. koordinátáit 3 m-es pontossággal kell megadni. Ha ezt meg tudod oldani, akkor ezt hozzácsatolod az erdőgazdálkodói nyilvántartási kérelemhez, keresel egy erdész szakirányítót, és a saját területedre be tudsz jelentkezni erdőgazdálkodónak. Persze lehetnek még problémák, de azt a szakirányítónak tudni kell kezelni.

Nincs profilkép
#791 Nskype
2022-07-17 16:38:07

Válasz ~Quercus~ #789. hozzászólásáraEsetleg egy minta példányt kérhetek, vagy valahol találni a neten, előre is köszönöm?!

Nincs profilkép
#790 ~Quercus~
2022-07-17 16:28:05

Válasz Nskype #781. hozzászólásáraVagy ha van rá lehetőség, használati megosztást kell csinálni, és mindenki gazdálkodhat a saját területén.........

Nincs profilkép
#789 ~Quercus~
2022-07-17 16:26:34

Válasz Nskype #781. hozzászólásáraMeg kell egyezni a másik tulajdonossal, és többlethasználati megállapodást kell kötni.

Nincs profilkép
#788 ~Quercus~
2022-07-17 16:25:31

Válasz Nskype #787. hozzászólásáraIgen, még sok mindent bele lehetett volna írni. Pl. azt, hogy évtizedek óta képtelenek összefésülni az Erdőállomány Adattár adatait a földhivatali nyilvántartással, pedig ez a hatóságok dolga lenne, nem a tulajdonosokért.
Aztán szintén évtizedek óta nem akarják egyértelműen meghatározni, mit kell fásítás alatt érteni. Igaz, így legalább mindenkit meg lehet bírságolni, aki kivág akár egy darab fát.

És így tovább......

Nincs profilkép
#787 Nskype
2022-07-17 16:06:21

Válasz ~Quercus~ #783. hozzászólásáraNagyon jó az írás, viszont egy dolgot elfelejtettél bele írni ami fontos lenne, az illegális fa lopás drasztikus megemelkedését, mert az ugye borítékolható előre. Mert ugye senki sem fogja önként saját maga és családja fagyhalálát végig nézni a télen...

Nincs profilkép
#786 ~Quercus~
2022-07-17 15:47:12

Válasz nemerdőmérnök #785. hozzászólásáraRajtam nem fog múlni.

Elküldtem az agrárminisztériumnak, a miniszterelnökségnek, a NAK-nak. a MEGOSZ-nak, és a Mi Hazánknak.

Nincs profilkép
#785 nemerdőmérnök
2022-07-17 15:27:07

Válasz ~Quercus~ #783. hozzászólásáraCsillagos ötös. Kár, hogy nemigen jut el hozzájuk. Kb. minket fognak meglincselni a következő hetekben, mert nem lesz fa. Az erdőgazdaságok a szociális tűzifát kell, hogy kiszolgálják : ugye ez a tűzifa rezsicsökkentés, plussz kapacitás pedig többlet termelésre nincs (vállalkozó magyarul). A magánerdők kb. fele pedig rendezetlen. Na ez a lábonlövés.
Lehet kinyomtatom ezt a "levelet" és kitűzöm a kapura, hátha értenek belőle a népek.

#784 Wilde
2022-07-17 14:42:42

Válasz B.laca #780. hozzászólásáraNincs menete.ami erdő ,az az is marad.

Nincs profilkép
#783 Moderátor
2022-07-17 12:45:43

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-07-18 08:18:35

Nincs profilkép
#782 Moderátor
2022-07-13 17:00:41

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-07-18 08:18:44

Nincs profilkép
#781 Nskype
2022-07-04 14:27:36

Adott két tulajdonos, hogy tud az egyik bejelentkezni erdőgazdálkodónak?
Esetleg valami forma nyomtatvány a megállapodásra létezik, előre is köszönöm a segítséget?!

#780 B.laca
2022-04-01 14:39:17

Sziasztok! Van egy 0,8 hektáros erdőm amiben bálványfa van. Földhivatali nyilvántartás szerint is erdő. Ezt az erdőt szeretném szántóvá átminositeni. Mi ennek a menete?

Nincs profilkép
#779 Erdőjaro
2022-04-01 11:29:42

Válasz Pyrus #785. hozzászólásáraÍgy van,de külön akkor sem lehet kezelni az így létrejövő erdőrészletet,sőt fásításként sem fogadják el,ami egyszer már be lett tervezve.

Nincs profilkép
#778 Erdőjaro
2022-03-31 20:23:26

Válasz Pyrus #783. hozzászólásáraAz önerdősült területeket az erdőtörvény módosítása óta nem veszik bele az adattárba ,az az előttiekkel van a gond,de abból rengeteg van. Szerintem a 99%a egy hektár alatti is ráadásul. Ha ki akarod vonatni adattárból,azt az erdészeti hatóság utasítja vissza elsőnek. Így marad a terület "erdő" alrészlettel való bővítése a földhivatal részéről,de ezt is kizárólag hatósági kezdeményezésre hajthatja végre. Azt hogy a költségeket ki viseli,jó kérdés...

Nincs profilkép
#777 Erdőjaro
2022-03-31 18:31:02

Válasz Pyrus #781. hozzászólásáraHova gondolsz!smile w00t
Szinte kizárt!
Rengeteg olyan erdő van,amit "rárajzoltak" itt ott egy legelőre vagy szántóra ortofotó alapján,mert az ugymond belenőtt önerdősüléssel a területbe,vagy elcsúszott a telepítéskor egy pár métert.Persze ingatlan müvelési ágát,alrészleti dolgait meg hivatalbol el sem kezdték,itt megállt a dolog. Ha viszont hozzá mersz nyúlni az így benőtt,berajzolt területhez akkor már az erdőtörvény vonatkozik rád szerintük. A földhivatal szerint meg a müvelési ág fenntartásért büntethetnének :D hogy nem tartottad tisztán...Persze a földhivatal széttárja kezeit,hogy ők nem hatóság,egymásra mutogatnak az erdészeti hivatalokkal.
Vagy kezdeményezi a tulaj az alrészlet meg a müvelési ág váltást saját pénzen,vagy a saját tulajdonával nem csinálhat semmit,mivel úgymond "ezt már régen látni kellett volna",amikor még azok a fák kicsik voltak,akkor kellett volna kitakaritani és az eredeti állapotban tartani a terület ezen részét is.
Ez legalább akkora falat lesz mint az osztatlan közös ...
Külön élmény,ha ilyen erdő osztatlan közösben van vagy osztatlan közös legelőre,szántóra van rárajzolva :D

Hány millóba meg munkaórába telne a földhivatalnak meg az nfk-nak ,erdészeti hatóságoknak pereskedni szerinted?

#776 vén cigány
2022-03-26 14:30:02

Válasz Csaba(Quercus) #778. hozzászólásáraTöbblethasználati megállapodásról, mintát hol lehet letölteni?

#775 vén cigány
2022-03-26 09:55:28

Válasz vén cigány #776. hozzászólásáraTehát, aki bejelentkezik erdőgazdálkodónak, hogy tudja igazolni, hogy az egész erdőt használja? Földbérleti szerződés?

#774 vén cigány
2022-03-26 09:53:17

Válasz Csaba(Quercus) #775. hozzászólásáraAdott két tulajdonos, hogy tud az egyik bejelentkezni erdőgazdálkodónak?

Nincs profilkép
#773 csontii
2022-03-26 07:33:23

Válasz Csaba(Quercus) #773. hozzászólásáraAkkor az üzemtervi tárgyalásokon már nem lehet javaslatokat tenni? Idáig ez volt a gyakorlat.

Nincs profilkép
#772 Moderátor
2022-02-27 16:26:30

Moderálási elveink miatt törölve: 2022-02-27 20:10:32

Nincs profilkép
#770 Rabó001
2022-02-03 19:44:49

Válasz nomen est omen #769. hozzászólásáraKösz a válaszod. Az erdő témát én nem vágom, nemis vagyok érdekelt, te ellenben naprakész vagy.
Írnék majd egy üzenetet, csak az eszmecsere miatt, ha nem gond.

Nincs profilkép
#769 nomen est omen
2022-02-03 19:38:13

Válasz Rabó001 #768. hozzászólásáraAbban a salátatörvényben, amiben módosították az Fétv.-t, és gyakorlatilag felsőfokú végzettséghez kötötték az erdőgazdálkodói jogosultságot -értsd, erdőt csak erdőgazdálkodási haszonbérletbe, illetve integrációba lehet adni- egy mondattal módosították az NFA törvényt is. Az eddig szent tehénnek tartott állami erdők esetében lehetővé tették, hogy azokat a fenti jogviszonyokban is bérbe lehet adni. Vagyis az erdőgazdálkodásra jogosult szakirányító vállalkozások haszonbérelhetnek állami erdőt. Január 1-től, ha az állami tulajdonrész egy osztatlanban 50% alatt van, ehhez nem kell nyilvános pályázat.

Eddig azért nem volt buli az állami erdő, mert nem lehetett rá igénybe venni eu-s támogatásokat. Ha jól értelmezem, az új KAP-ban lehet. És akkor a vadászatról még nem beszéltünk.

Mócz már a 2020-as MEGOSZ eszem-iszomon -nagygyűlés- azt fejtegette, hogy az erdőgazdálkodás esetében a haszonbérelhető területmértéket 7-8 ezer hektárra kell emelni.

Szóval össze lesz ez rakva lépésről lépésre.

Nincs profilkép
#768 Rabó001
2022-02-03 18:35:22

Válasz nomen est omen #767. hozzászólásáraVan valami sejtésed vagy infod? Mondjuk aki mint te, figyeled egy ideje a törvénykezést, meg kapcsolatban áll hivatalokkal, az azért jobban informált.

Nincs profilkép
#767 nomen est omen
2022-02-03 18:22:05

Válasz nemerdőmérnök #761. hozzászólására30 éve senkinek nem érdeke, hogy rendezze a magyar erdők sorsát. Ha a fidesz behúzza a választást, meg fog indulni az állami erdők lenyúlása, és ezzel párhuzamosan a magánerdőgazdálkodás ellehetetlenítése. Ugyan ez érvényes lesz a termőföldre is. Ha megfelelő fölénnyel nyernek ezerrel fog beindulni a nagybirtokrendszer kialakítása.

Nincs profilkép
#766 nomen est omen
2022-02-03 18:13:07

Válasz csontii #764. hozzászólásáraPlusz nézd meg az értékbecslési ajánlatok alapját képező fakészletet, meg növedéket az erdőtérképen.
Egy szar fekete fenyves bőven 1 milla fölött van hektáronként. Ki az a hülye, aki ennyit fizet érte azoknak, akiket be kell kebelezni. Haza nyárasok, lágy lombos állományok dettó.

Nincs profilkép
#765 Matyi50
2022-02-03 18:06:19

Válasz Erdőjaro #760. hozzászólásárasmile blinkelolvastam én is legalább háromszor smile lol

Nincs profilkép
#764 csontii
2022-02-03 17:26:04

Válasz nomen est omen #763. hozzászólásáraHegyvidéken kivitelezhetetlen.

Nincs profilkép
#763 nomen est omen
2022-02-03 17:18:09

Az osztatlan közös tulajdonok megszüntetését meg az erdők esetében el lehet felejteni.

Nincs profilkép
#762 nomen est omen
2022-02-03 17:14:32

Válasz Erdőjaro #760. hozzászólásáraVan olyan erdészeti hatóság, ahol már kinőtték a "jogalkotói" baromságokat. Ha a tulajdonostársak egy része megegyezik egy többlethasználati megállapodásban, akkor ők egyben kijelölik a tulajdoni hányadukat, a maradék meg megint marad egy tömbben.

Nincs profilkép
#761 nemerdőmérnök
2022-02-03 16:05:04

Válasz Erdőjaro #760. hozzászólásáraNa próbáld ezt elmagyarázni a Marinéni gyerekének/unokájának, aki azt se tudta eddig, hogy hol van a szóban forgó erdő.

Nincs profilkép
#760 Erdőjaro
2022-02-03 13:32:58

Kicsit bonyolultra sikerült cikk,de nem rossz,ugyanakkor kikövetkeztethető,hogy valakiknek már szándékában áll módosítani megint a földforgalmi és erdőtörvényt is .

https://nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/erdogazdalkodas/104203-osztatlan-kozos-tulajdonu-erdo-hasznalata-nem-latni-a-fenyt-az-alagut-vegen?

Nincs profilkép
#759 nemerdőmérnök
2022-01-18 12:00:03

Válasz Matyi50 #758. hozzászólásáraHogy hogyan fogják összefésülni az erdészeti szakirányítást a jogszabályban rögzített szaktanácsadással, azt még szerintem pontosan a jogalkotók sem tudják. Ha mindkét feltételnek meg kell majd egyszer követelni (ezt borítékolom, hogy valamikor bekövetkezik), akkor évente lehet menni továbbképzésre a szaktanácsadóknak, x évente pedig mint szakirányító is mehetsz továbbképzésre (+ gyűjtheted a krediteket mindkét rendszerben). Káosz. És igen, szinte biztos vagyok benne, hogy mentor csak felsőfokú lehet már.
Egyébként a linkkel arra akartam rámutatni, amiről korábban beszéltünk: az erdészeti ágazat ilyen fokú túlszabályozása lassan átgyűrűzik a többi mg.-i ágazatba is. A puding próbája az evés volt, mivel nem váltott ki túl széles körű felháborodást/ellenállást, ezért mehet a többieknek is a regulázás. Minél több kötelező feltételt teremtenek, annál kevesebb termelő marad. Koncentráció magyar módra.

Nincs profilkép
#758 Matyi50
2022-01-18 08:51:00

Válasz nemerdőmérnök #756. hozzászólásáraÚj fogalom? "Mentor" az meg ki a t.köm?
Magyarán soproniak nélkül nem engedik létezni az erdőgazdálkodást.

Nincs profilkép
#757 nomen est omen
2022-01-18 06:09:20

Válasz nemerdőmérnök #756. hozzászólásáraMár tavaly ez volt a válasz, mikor fölvetettem a középfokú végzettségűek problémáit a szakirányítás, meg az erdőgazdálkodás területén.
Szaktanácsadás. Középfokú végzettséggel is lehetsz szaktanácsadó, ha van mentorod.......

Nincs profilkép
#756 nemerdőmérnök
2022-01-18 05:48:11

Csak egy kicsit OFF:
Úgy tűnik sikeresnek ítéltetett a szakmákban a műtéti beavatkozás, felkészül a többi mezőgazdasági ágazat. Komoly összeget feltennék rá, hogy a támogatásokat valamikor (nem azonnal, de a következő években) szaktanácsadó meglétéhez fogják kötni. Csak ki kell kényszeríteni valahogy, hogy a legkisebbek hagyják abba.https://fataj.hu/2022/01/agrargazdasagi-benne-erdo-szaktanacsadasi-rendszer/?

Nincs profilkép
#755 nemerdőmérnök
2022-01-11 20:02:47

Válasz nomen est omen #754. hozzászólásáraSok variáció felmerült már, és én is amellett szavazok, hogy a jövőben az erdőgazdálkodók számára elérhető támogatásokban lesz jelentős változás. Hogy mi, azt nem tudom, de nem csodálkoznék, ha egy része a szén-dioxid kvótákkal függne össze. Mert ahhoz, ha lesz ilyen, akkor nem kell más csak minél több terület, ahol nem a gazdálkodás lesz a cél. Nekem gyorsan megmagyarázna (sok)mindent.
De csak találgatunk. mert olyan szélsőségesen szar a jogszabályozás, hogy érthetetlenek az okok. És mondtuk már jó régen is, hogy annyira szar, hogy innentől már csak jobb lehet, aztán csak sikerült még szarabbá változtatni.
Egy másik lehetséges magyarázat: egyszerűen dilettánsok ülnek azokon a helyeken, ahol a legjobb koponyákra lenne szükség. Nem lepne meg, sok helyen van ez így.

Nincs profilkép
#754 nomen est omen
2022-01-11 19:30:54

Válasz nemerdőmérnök #753. hozzászólásáraItt szerintem három csapásirány van.

Az egyik az erdőgazdálkodói jogosultság. Amikor ezt felsőfokú végzettséghez kötötték, sokan értetlenkedtünk. Nehezen volt hihető ugyan is, hogy majd ezek a vállalkozások leállnak Pista bácsival, Mari nénivel meg még esetleg több tucat tulajdonossal huzakodni, egyezkedni az erdőbérlésről. Nem is erről van szó.
A cél egyrészről az állami erdők. Még a múlt évben szépen fű alatt módosították az NFA törvényt. Az eddig szent tehénnek számító állami tulajdonban lévő erdőknél lehetővé tették, hogy azokat erdőgazdálkodásra jogosult szakirányító vállalkozás is haszonbérelhesse, vagy integrációba vonhassa. Most jan. 1-től megint módosítottak, és ha egy osztatlan erdőben az állami tulajdoni hányad 50% alatt van, akkor ezt pályázat nélkül megszerezhetik használatra.

A másik csapásirány, hogy az erdők esetében a maximálisan bérelhető területet 1200 hektárról fölemeljék 7-8 ezer hektárra. Vagyis akkora területen tudjanak gazdálkodni a mérnök hölgyek, urak, mint egy erdészet. Ezt valaki eddig blokkolta, mert nem tudta átverni a minisztérium sem. Annyit el tudtak érni, hogy jan. 1-től az erdőgazdálkodásra jogosult szakirányító vállalkozások mezőgazdasági termelőszervezetnek minősülnek, így már 1800 hektárt bérelhetnek. Na most eddig alig van ilyen szerződés, de szerintem a választásokig nem mernek lépni. Majd utána.

A harmadik terület a támogatások. Nem lehet pontosan tudni, mi lesz az új KAP területén az erdőtámogatásokban, de szerintem nagy részüket majd igényelhetik az állami erdészetek is. Mint pl. most az erdőtelepítések esetében. Na most minél kevesebb lesz az eszkimó ezen a területen, annál több fóka fog jutni az állami erdészeteknek. Vagyis ha marad a jelenlegi állapot, hogy a 850 ezer hektár magánerdőnek közel a felén nincs erdőgazdálkodó akkor nem sok támogatást fog elvinni a magánszektor.

Nincs profilkép
#753 nemerdőmérnök
2022-01-11 19:07:24

Válasz nomen est omen #752. hozzászólásáraErről nem olyan régen beszéltünk itt: az állami erdészetek működésképtelenek lesznek jól működő magán erdészetek, vállalkozók nélkül. Ezt a rendszert nem mi magánok, hanem az államiak "találták ki", ezért érthetetlen, hogy ez a folyamat hosszútávon nekik megfelel.
A szűk kör pedig, ha van ilyen, akkor jelenleg a saját vagyonát is elértékteleníti ezekkel a folyamatokkal.

Nincs profilkép
#752 nomen est omen
2022-01-11 18:57:44

Válasz nemerdőmérnök #751. hozzászólásáraNem sok esély van a változtatásra, ahogy én látom.
Azért sem, mert a "jogalkotókat" -a zárójel nem véletlen- nem érdekli sem a tulajdonosok, sem a gazdálkodók, sem a szakirányítók, sem az erdészeti hatóságok véleménye.
A konkrét eset, az erdőgazdálkodói jogosultság kapcsán azt a választ kaptuk, hogy majd a választások után, ősszel talán lesz módosítás. Miközben nem a törvényt kell módosítani, hanem a kormányrendeletet. Mégpedig úgy, hogy minden szakirányító vállalkozás egyben jogosult legyen erdőgazdálkodásra is. Ha nagyon akarnak, itt tehetnek be területi korlátot, ami fölött már előírhatnak felsőfokú végzettséget. Ha valóban az erdők érdekét néznék, már meglépték volna. De nem azt nézik, hanem egy szűk kör, illetve az állami erdők érdekeit.
Ez számomra egyre egyértelműbb. Világosan levezethető, mire megy ki a játék.

Nincs profilkép
#751 nemerdőmérnök
2022-01-11 18:49:10

Válasz nomen est omen #749. hozzászólásáraPedig valahogy meg kell találni a módját, hogy a legrosszabb dolgokon lassan változtassanak, mert így ennek az ágazatnak szépen lassan kampec. Már fáj a fejem, annyit "jogászkodtam" az elmúlt hetekben, egy sajnálatos, de előforduló öröklés kapcsán.
A szántóföldjeinken való gazdálkodás ehhez az egészhez képest könnyed ujjgyakorlat, bármelyik részét (tulajdon, használat, és maga a meló) is nézem. Ha ehhez hasonló szabályokat vezetnének be az egész mezőgazdaságban, 1 éven belül éhen halna az ország. Az adóérték becslésen szembesültem vele konkrétan, (amit sejtettem is), hogy az erdők értéke ha-ban kb. 30-40 %-a az egyéb termőterületek értékének. A vagyonodat értékteleníti el ez a szabályozás- mert ez főleg ennek köszönhető. Már ezért is felelősségre vonás kellene, hogy járjon.

Nincs profilkép
#750 nomen est omen
2022-01-11 18:36:41

Válasz Erdőjaro #746. hozzászólásáraEgyébként én ezen a megbeszélésen többször is hozzászóltam, a magam szerény visszafogott módján.DDDD
Valószínűleg ezért sem került ki a beszélgetésről készített felvétel a NAK honlapjára.....

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Jó hír érkezett: újraindul az energetikai otthonfelújítási program
Jó hír érkezett: újraindul az energetikai otthonfelújítási program
Többen és kevesebb papírmunkával pályázhatnak a támogatásra.
Fontos tudnivalók a növényvédelmi kezelésről szóló nyilatkozatról
Burgonya kombájn
Burgonya kombájn

2.400.000 Ft

Fém gázolajos tartály
Fém gázolajos tartály

200.000 Ft

Vicon Fanex 682
Vicon Fanex 682

2.300.000 Ft

Class GPS Copilot
Class GPS Copilot