Hirdetés
Fórum
Erdőgazdálkodás, szakirányítás
Létrehozta: Quercus erdész , 2020-11-09 06:16:13
Kedvencekhez
Segítség
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Vadászat, vadgazdálkodás, vadászati jog – minden ami vadászat....... új
- Körbálázót, de milyet? új
- Hamisított kínai láncfűrész és egyéb minden láncfűrész új
- HW 6011 vagy HW 8011-es pótkocsi új
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- Műtrágya árak új
- Műtrágyaszórók, opciók, specialitások... új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
![Komoly anyagi segítséget kapnak a halgazdaságok Komoly anyagi segítséget kapnak a halgazdaságok](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9218/cikk_79218/halgazdasag_ind_fill_540x300_0.jpg)
1274 hozzászólás
Sziasztok! Nem tud valaki fatelepet,fűrészüzemet aki nyárfát venne? Jelenleg még lábon áll, vagy úgy, vagy kivágva csak a fát venné meg! Előre is köszönöm az infót. A fa kisvárda térségében található!
Na kérem szépen.......
Fölszállt a füst.
Ugye amikor júliusban elkezdődött ez a cirkusz, mármint, hogy csak felsőfokú végzettséggel rendelkező szakiránytó vállalkozás lesz jogosult erdőt haszonbérelni, erdőt kezelni, illetve integrációba vonni, akkor jött a ködösítés, hogy ez csak egy speciális megoldás, és emellett a sima haszonbérlet ugyan úgy működik.
Nekem akkor is, és azóta is az volt a véleményem, hogy ez nem igaz. A törvény egyértelmű, csak a fenti feltételnek megfelelő szakirányító vállalkozás jogosult ere.
Na most kibujt a szög a zsákból. Az erdészeti hatóságok megkapták az ukázt, hogy csak az ilyen vállalkozásokat vehetik erdőgazdálkodói nyilvántartásba.
Tehát senki mást. Kivéve persze a tulajdonost, vagy a tulajdonosok által kötött többlethasználati megállapodás jogosultját.
Ez azt jelenti, amiről már korábban beszéltünk. Egy szűk, kiváltságos réteg fog gazdálkodni a magánerdőkben. Bár....eddig elenyésző számú ilyen nyilvántartásba vételi kérelem volt.
Régóta mondjuk, le fogják nyúlni az erdőket is. Amiben tévedtünk, az az, hogy úgy gondoltuk, az állami erdőkkel kezdik.
Tévedtünk. A magántulajdonba lévő erdőkre fáj a foguk. És ehhez gyártottak "elméleteket".
Válasz Rabó001 #121. hozzászólásáraIgazad van...nekem van erdőm...de inkább eladom a fát, és villannyal fűtök meg gázzal. S nem kell még bajlódnom a huzatszabályzással napi 3x...nem is lenne időm rá. Kedvem meg pláne, mert vagy a vadonban fagyok össze, vagy a betonplaccon...Nagyon jó elektromos radiátrok vannak már. Ha valaki rájön, hogy van green tarifa az eonnál..akkor biztos kéri annak bekötését...
Válasz Matyi50 #120. hozzászólásáraIgen, így van, csak én nem erről írtam. Hanem arról hogy a normál vegyestüzelés milyen.
De ha már ezt írod, igen, nagy pénz és munka egy ilyen fullos vegyestüzeléses rendszert kialakítani. És akkor még a fa nem teszi rá magát. Az se kis munka amíg az erdőről csak a kazán mellé kerül.
Válasz Rabó001 #118. hozzászólásáraegy jó fatüzelésü kazán automatikus huzatszabályzással,netán egy pufferrel kiegészítve milliós tétel. Tele automatikával meg mégtöbb.
A tüzet meg áramszünet esetén nem tudod eloltani,a gázt egy pillanat alatt elzárja az automatika. Szünetmentes kell a szivattyut táplálni vész üzemmódban,hogy ne fujja le a vizet tulnyomás esetén.
és itt a hátránya ezeknek a modern szilárd tüzelésüeknek is,hogy áramszünet esetén nem lehet velük fűteni,ahogyan a gázzal sem. Viszont 40% fát is meg lehet takarítani egy jól megtervezett faelgázosító kazán + puffer kombóval a sima vegyes kazánokhoz képest. A kérdés a megtérülés,mert rohadt drága a rendszer,de ahol rendelkezésre áll saját tüzifa,ott nem szabad egy percig sem gondolkodni rajta. 12óra alatt max 3szor kell ránézni,vagy még annyiszor se.
Válasz Matyi50 #117. hozzászólására Okj gyors talpalós az aztán szakmunkás tele élet tapasztalattal
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Válasz Quercus erdész #113. hozzászólására-20-ban se fázna a gáz mellett sem. Ezt sokan mondják, hogy a gáz az nem olyan meleg, meg azzal nem lehet olyan meleget csinálni. Nem a fenéket nem, lehet azzal is ugyanannyira fűteni -20-ban is. Kivéve azt az esetet, ha alulméretezték a fűtési rendszert, és a gáz folyamatosan menne, de egy adott fok fölé nem megy a fok a lakásban.
De minden más esetben igen. Amiért csalós egy vegyestüzelés, az az hogy ha nincs benne se puffertartály, se hőfokszabályzó, csak a kazán és le kell mászkálni lezárogatni. Az ilyen nem szabályozható annyira, mint a gáz, ha többet sikerül rá rakni, akkor jobban melegít, magasabbra felmegy a vízhőfok és a lakás is, vagy később zárod le. Vagy megdurrantasz egy cserépkályhát, azt se tudod úgy szabályozni mint egy konvektort.
Válasz Erdőjaro #116. hozzászólásáraMajd kalányos rolandóék megcsinálják óccsón közmunkába![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Ami eddig komoly szakma volt,így is sok hivatást teljesen elmocskoltak,boldog bolgdogtalan két hét alatt gyorstalpalón lassan autószerelő lehet.
Kíváncsi leszek az okj fakitermelő,erdőmüvelő hogy megszünik mi lesz helyette,mert kizárt hogy iskolarendszerben lesz az is innentől oktatva.
Válasz Matyi50 #105. hozzászólásáraVonszolásos,kézi rakodós fakitermelés szerinted miért haldoklik? Mert nem lehet kigazdálkodni az árát.Sok helyen már hagyják az erdőt magára,nem gyérítik,nem szálalják.
A harvester pedig nem bír dolgozni a magyar erdők 60%ába vagy a fekvés miatt vagy a faállomány miatt. A tüzifa ára a sok bentragadt készlet miatt lett nevetségesen alacsony,na meg azért ,mert még mindig ömlik be az import fa bagóért erdélyböl,ukrajnábol,szlovákoktól,meg most már észak európából is. A rengeteg beteg fenyő ,amivel nem birnak mit kezdeni ,elárasztja a piacot szinte ingyen.
Válasz nemerdőmérnök #114. hozzászólásáraÉs sajna pont ezért állt le az erdőbérlés is. Igaz, a földhivatalosok szerint évente pár ilyen volt eddig is.
Én már egy ideje ebben gondolkodom, mármint a haszonbérletbe, de nem tudom belőni bérleti díjat. Mert nemhogy azt nem tudom, mi lesz 10 év múlva, de még azt sem, mi lesz jövőre.
Ezért nem fognak szerintem működni a "speciális" használati lehetőségek sem, mert ott még nagyobb a bizonytalanság.
Igaz, ha valaki a zavarosban akar halászni, arra tökéletesen megfelel az erdőgazdálkodási haszonbérlet, meg az erdőkezelés is.
Válasz Quercus erdész #113. hozzászólásáraA tüzifa sosem a gazdagok fűtőanyaga volt. A kényelem egyre nagyobb úr. Akik meg kénytelenek fával fűteni, azok a nagyon olcsó fát keresik. Utólag azt mondom, kissé elhibázott dolog volt 4-5 éve ilyen hirtelen és nagy mértékben emelni a tüzifa árát. De a gazdálkodót is meg lehet érteni, szeretné viszontlátni a pénzét. 22-es csapdája.
A jövőre visszatérve: vannak, akik már nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel, annyi van. Ezért pl. földet is vesznek, erdőt is. Mihez lehet hasonlítani a helyzetet? 10-15 éve viszonylag könnyen tudtam bérelni szántókat, és ahogy évről-évre lassacskán nőtt a területalapú, egyre nagyobb lett a kereslet és nőtt a föld értéke. Szerintem vannak, akik így gondolkoznak az erdőterületekről, és igen, lehet, hogy többet tudnak a jövőbeli elképzelésekről, mint mi. Az erdő, mint vagyon alulértékelt jelenleg, éppen a gazdálkodási nehézségek miatt. Tudok olyan eladni szándékozót, aki 200 ha erdőt adna el azonnal, 1,2 MFt/ha áron,fával együtt, azonnal. Most ennyiért sem veszik meg. Ha üres szántó lenne kb. duplájáért azonnal el tudná adni.
Válasz rongyos #112. hozzászólásáraÉs tegyük hozzá, ott tartunk,hogy már semmivel nem drágább gázzal fűteni, mint fával.
Két erdőgazdálkodómat is megkérdeztem, mikor értetlenkedtek, miért nem kell a tűzifa, hogy mivel fűtenek. Gázzal, volt a válasz. És mennyit fizetnek évente? 25 ezer átalányt havonta, és kijönnek belőle.
A következő kérdés, mikor fával tüzeltek, elég volt 10 m3 tűzifa egy fűtési szezonra? A válasz, nem mindig. Na akkor miről beszélünk? És azt a tűzifát még vágni, hasogatni, behordani is kellett.
Még valami. Nincs hideg, mert nincs tél. Amikor hetekig voltak -10, -20 fokok, akkor a gáz mellett fáztak az emberek. Ma már ilyen hideg ritka.
Válasz nemerdőmérnök #108. hozzászólásáraSzerintem is ez lesz...ez erdő hármas hasznából...a klímavédelmi(környzetvédelmi) funkció..meg a közjóléti...fényévekre komolyabb tényező lesz a faanyagtermelő, gazdasági funkciójánál. Az egyszer és mindenkorra - kb 2 évtizedre - meghalt. A természet győzött a kapzsiság felett...Ez előttem szólók pedig jól látják..senki nem fog este későn szórakozni a fával a hideg lakásban. Én sem! Én is klímával fűtök...s androidról vezérlem, hány fok legyen mire hazaérek. Ennyi...
Válasz nemerdőmérnök #108. hozzászólásáraNekem már régóta ez a véleményem.
Valószínűleg a csókosok olyan információk birtokában vannak, amiket mi nem ismerünk.
Szerintem a Green Deal keretében jelentősen meg fog nőni az erdőgazdálkodás támogatása, úgy ahogy Te mondod. Azért fognak pénzt adni, hogy ne csinálj semmit. Főleg miután a védett területeket a jelenlegi háromszorosára kell emelni.
Na most ugye az a kérdés, vajon kik, és milyen feltételek, szempontok alapján döntenek majd arról, mely erdőket nyilvánítják védetté. Mert ha jól értelmezem ez tagállami hatáskör lesz. Brüsszel majd csak a támogatást adja ezekhez az erdőkhöz.
Válasz nemerdőmérnök #108. hozzászólására![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
a környezet védők erre törekednek ...
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Válasz nemerdőmérnök #108. hozzászólásáraMármint 1 ha-ra potom.
Válasz Quercus erdész #107. hozzászólásáraVagyonelem. Nem hiszem, hogy a kiötlők komolyan erdőgazdálkodni akarnak. A német, cseh stb. szúkáros fenyvesek évtizedekre ellátják a fapiacot olcsó fával, a fa ára egyelőre nem fog nőni (a tüzifa helyzetet pedig látjátok, ott visszarendeződés már nem lesz). Olyat tudok elképzelni, hogy számítanak valamilyen terület alapon járó klíma kompenzációra, amiért ugye semmit nem kell tenni, csak kb. igazolni kell, hogy te vagy a jogosult rá. Ha ez potom pénz lesz is, de semmi munkáért, már sokaknak megéri.
Válasz nemerdőmérnök #106. hozzászólásáraEzek után az a kérdés, vajon miért erőltetik mégis a nagybirtokrendszert az erdőgazdálkodásban?
Válasz Matyi50 #105. hozzászólásáraCsak olyanoknak szoktuk mondani,akik már erdőgazdálkodók: egyszer egy kockás lapon számold végig,az egyik oszlopban egy tetszőleges erdő költsége-bevétele x évre, a másik oszlopban ugyanezt az összeget tedd be a bankba szintén x évre. Nem sok olyan eset van, hogy nem a 2.-al jár jobban, még ilyen alacsony kamatoknál sem. Ha az erdőgazdálkodás nem kap hathatós támogatást (nem csak egyszeri pályázati pénzekre kell gondolni, hanem elvi támogatásra a szabályozás, felhasználás stb. oldalán is) akkor meg fog szűnni. Állami szinten is. Így most életképtelen.
Válasz Quercus erdész #103. hozzászólásáraAz erdősítés,állománynevelés és fenntartás költsége,és KOCKÁZATA,(direkt nagybetűvel)energia,üzemanyag,bérek is hányszorosára növekedtek..erről még nem is beszéltünk...az erdő eddig nem volt normativan támogatva,és ha így marad,akkor lassan oda jutunk,hogy max az ültetvényes agrárerdőkben lesz kifizetődő a fahasználat,amit agyon lehet gépesíteni meg automatizálni.
Válasz Matyi50 #102. hozzászólásáraÉs akkor itt jön a kérdés.
Mennyit ér az erdő ha el akarod adni?
Milyen haszonbérleti díj a reális?
Válasz Matyi50 #99. hozzászólásáraIgen ezek is az okok részei.
Fatüzeléshez valakinek otthon kell lenni. Ahogy mondod, ma már a családok többségében mindenki dolgozik. Aki teheti, az nem bohóckodik azzal, hogy este mikor hazamegy még begyújtson, és megvárja amíg meleg lesz. Gázzal fűtve már eleve meleg lakásba megy haza.
Az utóbbi években, a jövedelmi viszonyoknak, és a támogatásoknak köszönhetően nyílászárócserék, szigetelések, fűtéskorszerűsítés cunami volt. Aki a fűtését korszerűsítette, az borítékolhatóan nem fatüzelésű kazánt vett.
A gáz ára 10 éve változatlan, miközben a tűzifáé minimum másfélszerese lett.
Egy bizonyos réteg minden lehetséges módon becsapta a vevőket, továbbá miután az emberek jelentős része ősszel-télen akarja beszerezni a tüzelőt, így arra sokszor napokat, heteket kell várni.
És így tovább.....
Válasz rongyos #101. hozzászólásáraa teljesen korrektnél is már lassan lehetetlen lesz deficit nélkül eladni a tüzifát,pláne ami gyérítésből származik vagy hegyvidéki ,vagy kézi erő is van benne. 15ezres keménylombos árakat tolnak direkt be árlenyomásra,ez meg már a másik véglet.
Válasz Matyi50 #99. hozzászólásáraEz pontosan így van!!! mert nagyon sokan csalódtak, amikor vettek bükköt...majd este a kocsi leborította nekik a hársfát...Amúgy ipari-logisztikai körzetek 7o km-es körzetében annyira megugrottak a bérek, hogy simán kifizetik a gázt...sokkal tisztább és kényelmesebb..
Ott számította el magát a piac, hogy azt gondoltuk, aki szarakodik hogy 24 vagy 25 köbja..annak biztos nincs pénze, hogy 1,5 millióból kiépítse a gázt...de volt pénze..több is mint gondoltuk...
A maradékra meg rászabadult a sok szoc. fa....a szomszéd faluban pl 5!!!! erdei köböt kap egy család! esze ágában nincs venni...
Válasz Quercus erdész #98. hozzászólásáraAz biztos, hogy nem szabad a munkát a fáért megcsináltatni....ez elég cigányos hozzáállás...Kivonulnak, vágnak mindent...felét egyből viszik...felét elégetik helyben....egy kicsit imitt-amott összedobálnak...aztán elkezdenek sipítozni, hogy ezzel hogy megszopták..mert ezért a "kis" fáért nem volt érdemes a te sz.r erdődbe bejönni....mert RENDES erdőben ennek a többszöröse van...utánukl..üszék..szemét..és energiaitalok dobozának tömkelege marad...![smile censored](/oldforum/images/smiles/censored.gif)
Válasz Quercus erdész #97. hozzászólásáraaz összeomlás fő oka,hogy pár éve ugy megugasztották a tüzifa árakat,hogy sokan áttértek gázra,vettek uj gázkazánt vagy cirkót,illetve nincs aki bajlódjon a begyujtással,favágással... látástól mikulásig dolgoznak sokan. Az a réteg aki fával füthetne,az 12órába robotol valamelyik multinál,vagy inkább fizet 50ezres gázszámlát,de akkor se hasogat fát.
Válasz yeti31 #84. hozzászólásáraNe kérj elnézést. Az erdőgazdálkodás nem csak szakmai kérdés, ezért nagyon jó ha tulajdonosok, gazdálkodók is fölvetik a problémákat. Sajnos nem igazán van hová fordulnotok.
Az első kérdés, nincs szakirányítód? Ha van, nem tud neked ebben segíteni, nem tud neked a fölvetett problémákra választ adni?
Azért egy 40 éves átlagos tölgyes állományból már lehet pénzt kivenni, még akkor is, ha az erdő nevelése a szempont. Ott még nem tart a fapiac azért, hogy a kitermelhető fát termelési díjként add oda.
Az kétségtelen, hogy mára az erdők közel sem tudnak annyi profitot termelni mint más művelési ágú termőföld. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy az erdők a legkevésbé jövedelmező gazdálkodási terület a mezőgazdaságban. Ezért nem egyszerű eladni sem.
Nem tudom, hol vannak az erdeid, így nem tudom tudnék-é segíteni.
Válasz Matyi50 #81. hozzászólásáraA tűzifapiac összeomlásának sok összetevője van. Az biztos, hogy erre alapozni nem lehet. sem tulajdonosként, sem erdőgazdálkodóként.
Ezért nem igazán lehet ma erdőket területtel eladni.
Válasz Pöszke #80. hozzászólásáraJanuártól lesz lehetőség a közös tulajdonok megszüntetésére. A lehetőség az erdőkre is adott, azzal a kitétellel,hogy a megosztásnál az Erdőtörvény előírásait kell figyelembe venni. Ez sokszor fog gondot jelenteni.
Válasz vén cigány #77. hozzászólásáraElvből nem kritizálok kollégákat konkrétan, de általánosságban el szoktam mondani a véleményemet.
Állami erdőgazdaságok.
A idősebb kollégák kevés kivétellel rengeteg szakmai tapasztalatot halmoztak föl. Viszont ahogy látom ahogy haladnak a nyugdíj felé, egyre inkább beleunnak, megutálják a szakmát. Tisztelet a kivételnek. Nem igazán akarnak már a szakirányítással foglalkozni.
Ifjú kollégák. Személyes tapasztalat. Nem érdekli őket a szakma. Nekik az nem pénz, amit fizetésként kapnak. A "maszek" bevételek megszerzése egyre kockázatosabb, ezért sok a pályaelhagyó.
Nem egyszer tapasztaltam, hogy ha kimennek területre, szaladnak az erdőben, de szó szerint. Hasra esnek, fölállnak, szaladnak tovább. Mikor megkérdezem hová sietnek, az a válasz, nekik nincs idejük az erdőn bóklászni.
A főnökeik dettó.
Pár éve tanúja voltam mikor az egyik erdészet gréderét, miután végzett az utak karbantartásával vissza vitték a telephelyre.
Jött a kamion. Vele együtt jött egy zsír új Toyota Hilux-al az erdészet műszaki vezetője. 15-20 múlva jött egy másik zsír Hilux. Mikor megkérdeztem a műszaki vezetőt, hogy ki ez, az volt a válasz, hogy a helyettese.
Itt tartunk.
Válasz Nyomasek Bobo #93. hozzászólásáraA jegenye egy fekete nyár változat (cultivar), Populus nigra Italica. A fekete nyár, fehér nyár, rezgő nyár és természetes hibridjei (szürke nyár) őshonosak. A nemes nyarak meg nem, mert valamilyen keresztezés útján jöttek létre (mint a szürke nyár). Érthető? Nekem se teljesen.
Válasz nemerdőmérnök #92. hozzászólásáraA fekete nyár az a "sudár jegenye"?
Nekem a vizenyős rétem szélében fehény nyár van vadon növő (nálunk szurkos nyár), az is őshonos, ugye?
(meg még éger, ezek bírják a vizet, a füzfatőkék betegek, az új peldányok megcsüntek)
Válasz endypapa_20120 #90. hozzászólásáraEzek a fafajták a fekete nyárból lettek kinemesítve. Sokszor elhangzik ez az állítás, de bizonyítva nincs, vélhetőleg nem is lesz. Ha van felvehető víz a talajban, akkor a növény felveszi, amennyi a növekedéshez szükséges. Se többet, se kevesebbet. Nyilván a gyors növekedéshez több víz kell. A nyár-félék a késői krétakor (kb.95 millió éve) óta vannak a Földön, mégis itt vagyunk.
Válasz Matyi50 #89. hozzászólásáraÉn ilyen adatokat nem tudok!
Nem is értek hozzá és időm sincs erre.
Lassan úgy érzem, hogy ezekkel az erdőkkel csak problémát örököltem.
Pl. ha learatom a kukoricát és eladom, nem kötelez a hatóság, hogy vessem újra vagy megbírságol, viszont ha letermelném a fát és eladnám, akkor bűncselekményt követnék el és fizethetném a többszörösét a fa árának az újra telepítésért.
Válasz nemerdőmérnök #88. hozzászólásáraAnnak többszöröse a vízfogyasztása a honos fákhoz viszonyítva. Bele nyúl a talajvízszintbe keményen. Kihat a tágabb környezetére is.
Válasz yeti31 #86. hozzászólására1.mennyi az engedélyezett,előírt kitermelendő bruttó köbméternyi fatömeg a 40hektáron? és mennyi a valós kijelölhető? Több vagy kevesebb?
Sokszor az erdőleltári adatokból,ortofotókból irják be a folyó növedéket is,nem hogy a kitermelhető fatömeget. Nagyon eltérő lehet minuszba is és pluszba is a valóság.
Onnan kéne kezdeni,hogy felmérni,legalábbis szakszerüen becsülni sok sok mintaterület alapján.
Válasz Matyi50 #83. hozzászólásáraEgy gazdálkodó eddig bérbe adta nem túl jó adottságú Natura 2000 szántóit. A szántóföldi növénytermesztést semmi korlátozás nem "zavarja" rajta, ha kell 15 x vegyszerezhetem. Most nemes nyarast akart rajta telepíteni (alapvetően 0 kemikália felhasználásával). Mivel ilyenkor kell a Nemzeti Park hozzájárulása, megkérte és elutasították. Úgyhogy továbbra is lehet nyomni rajta az intenzív szántóföldi termelést, az nincs korlátozva. És nem ő az egyetlen, aki így járt. Őshonos fafajt nem akar telepíteni.
Ennyit a valódi környezetvédelemről hazánkban.
Válasz Pöszke #80. hozzászólásáraJanuártól változnak az osztatlan közös megszüntetésének szabályai, a törvény már el van fogadva.
Válasz Matyi50 #85. hozzászólásáraEzt tudom, mivel 7-8 éve volt jelentkező aki gyérítette volna.
Azt mondta, hogy a fa árába belefér a munkadíja.
Tehát a bevételem nulla lett volna és nem voltam benne biztos, hogy az a fa marad meg a gyérítés után aminek kellene és nem a javát vágják ki.
Viszont ahol ritkább ott a pótlást már fizetni kellett volna.
Pl. ha lenne rá területalapú támogatás, akkor abból éves szinten meg lehetne bízni valakit az erdő munkáival.
Sajnos a fizetésemből nem tudok erre költeni.
Válasz yeti31 #84. hozzászólásáraElső törzskiválasztó gyérítés időszakában van ,a 40hektáron
Párszáz köbméter bruttó letermelhetö de ez fatömeg,termőhelyfüggö.
Válasz Quercus erdész #74. hozzászólásáraElnézést, hogy beleszólok!
"Az erdőgazdálkodás lelke az erdőnevelés."
Ez biztos így van, de hogyan lehet megoldani.
10 éve örököltem 3 db 20-30 éves, összesen 40 ha tölgyest. Bejegyeztettem erdőgazdálkodónak magamat mert szóltak, hogy az kötelező.
Hogyan kellene nevelni az erdőt?
Munkagépem eszközeim nincsenek, fő állásban dolgozok, a havi fizetésemből a gyermekeimet nevelnem.
Azon kívül, hogy ott vannak az erdők a helyükön sok mindent nem tudok csinálni.
Szántóföld kiadható bérbe, évente termelhet rajta a bérlő és területalapú támogatás is jár rá.
Egy 20-30 éves tölgyest ki lehet adni bérbe?
Mit lehet azon termelni?
Milyen bevétel érhető el éves szinten?
Ha félre tudnék tenni a fizetésemből és kb. 10 év spórolás után vennék pl. egy tz4k-t és esetleg megművelném a sorközöket, ápolnám az erdőt. Annak eredményéből mennyi ételt és ruhát tudnék venni a gyermekeimnek? Megérné a befektetést?
Meghirdettem pár hete eladásra az erdőket, de nem nagyon van rá jelentkező.
Pár "C" típusú fa letermelő érdeklődött eddig csak.
Túliskolázottak és nem nagyon értik, hogy az eladó erdőterület az nem arról szól, hogy levágja a fát a kiscsalád aztán futás, hanem ügyvédi szerződéssel ki kell fizetni az árat és utána az ő tulajdona lesz.
Válasz nemerdőmérnök #82. hozzászólásáraA legnagyobb fotel környezetvédők itt buknak el,mikor megkérdezik tölük miböl vannak az ajtói ,papírjai,ablakai,parkettái,bútorai.????Meg mit részesít elönyben,a fát ,akkor azért legyen kussba,ha a müanyagot akkor meg azért ????.Ha meg egyiket se,menjen barlangba .
Válasz rongyos #72. hozzászólásáraFapiac: el kell érni (hosszú idő lesz), hogy a Ződek ne csak ál-környezetvédelemmel foglalkozzanak, hanem valódi megoldások kerüljenek előtérbe. Javaslat: ahogy várhatóan be fogják (lassan-lassan) tiltani az egyszer használatos műanyagokat, úgy kell eljárni az építőiparban. Egy rendelettel el lehetne érni, hogy pl. az újonnan épített épületek esetében pl. 20 % faanyagot KELL felhasználni. Ez lehet bármi. Ami műanyagot fával lehet helyettesíteni, azt kötelezővé kell tenni. A CO-t a fában kell megkötni, a leghosszabb távra pedig valamilyen tartós felhasználással lehet (pl. beépíteni stb.). A faiparnak ezt kellene hangsúlyozni. A fejlettebb országok esetében egyébként már ezzel nyitott kapukat döngetnek. Ezzel (a vegyiparon kívül) mindenki jól járna. Luzsinak már megpendítettem, de szerinte ez kivitelezhetetlen, én (örök optimista) pedig bízok benne, hogy lehetséges. Egyszerűen erre megy a világ.
Válasz Quercus erdész #67. hozzászólásáraHa a vágásos erdőket,tarvágásokat végleg beszüntetik mindenféle lobbi miatt
,akkor a gazdaságos akáctermesztésnek is lőttek,úgy meg teljesen mindegy,hogy tuskó e vagy gyökérsarj.
Tüzifa ára a tizenezres kategória minden erdész tudja jól,hogy deficites,és még mindig olyannal van tele a piac,ráadásul még ugy is jóval kevesebb kell már,mint pl 10éve.
A 45-50ezres kalodás hasogatott fa meg a hülyék,divatmajmok fűtőanyaga. Akinek van pénze,újonnan napelemmel tolja,a napkollektort meg már kidobta.
A szociális tüzelő is egyre több helyen szén,mert azt nem kell összevágni,egyszerübb az elszámolás vele,na és a lopott fát sem tudja vele igazolni. Leöntötték a szociális fát és februárig mindig ugyanolyan kupac volt az udvaron...mert lopták hozzá folyamatosan,meg eladták. Ha kérdezték honnan a fa,rámondták,hogy szociálisba kapták...
Válasz Quercus erdész #41. hozzászólásáraÜdvözlet!
Addig világos, hogy ha az 1/1-es tulajdonban már a saját tulajdonos gazdálkodhat, amennyiben akar.
De, mi módon jutunk el az 1/1-es tulajdonunkhoz?
Úgy tudom, az osztatlan közöstulajdonú erdőkből a saját hányadát csak akkor veheti ki a tulajdonos, ha a hozzájáruló tulajdonos, társak 50%+1 négyzetméter tulajdoni hányaddal rendelkeznek!
Vagy talán, ebben is történt előre lépés és az tulajdonos társak hozzájárulása nélkül is kiszakítható a saját tulajdon rész?
Egyébként meg tegyük hozza a technika fejlődik, ha levegő-levegő hőszivattyúk elérik a lakosság számára is megfizethető árszínvonalon a Coop-6-7 értéket, ki fog fával tűzelni.????![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Jelenleg a coop érték 4 körül van...
Válasz vén cigány #77. hozzászólásáraMeg azt is tegyük, hozzá, hogy állami erdőgazdaságok vezetői a mindenkori politika kegyeltjei.
Válasz Quercus erdész #74. hozzászólására"Az erdőgazdálkodás lelke az erdőnevelés. "
Ez így van.
Viszont meg kell nézni az állami erdőgazdaságokat. Sok a főnök az adminisztratív ember. A munkát kiadják valamelyik vezetőnek vagy ismerős vállalkozónak, akik sokszor feketén alkalmazott emberekkel végeztetik a munka nehezét. Tehát a lényeg sok az ingyenélő.
A kehi jelentés elég jól lerántotta az erdőgazdaságokról a leplet.
"A Kehi jelentéstervezete felrótta az állami erdészeteknek, hogy kiugróan magasak voltak a vállalatirányítási kiadások, 2013-ban például a bevételek 17 százalékát emésztették fel. Ahogy a vezetői prémiumokat is kiemelte a jelentéstervezet, a nyilvánosságra került dokumentum szerint sok esetben többmilliós juttatást kaptak az állami cégek vezetői. Az FM ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tulajdonosi jogok akkori gyakorlója korábban már elrendelte a prémiumok visszafizetését, sőt 2014-ben nem is került sor prémium kiírására. Eszerint a jogsértő és szabályellenes minősítés valójában nem állja meg a helyét – észrevételezi az FM. A vállalatirányítási költségek pedig az adott társaság méretétől és szervezeti felépítésétől is függnek, így általános következtetéseket nem lehet levonni ebből az eredményességre vonatkozóan."
Ide már minden hozzá nem értő agyatlan retek beírhat?
Válasz rongyos #69. hozzászólásáraMég valamit.
Óriási szükség lenne arra, hogy az erdőgazdálkodók, és a szakirányítók egyszerűen hozzájussanak az erdőket, az erdőgazdálkodást érintő kutatási eredményekhez, szakmai, gyakorlati tapasztalatokhoz. Mindezt érthető formákban, érthetően megfogalmazva.
Enélkül nagyon nehéz a dolgunk.
Na ehhez kellene egy valódi érdekvédelem, érdekképviselet.