Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak647 FtBenzin árak628 FtEUR415.97 FtUSD402.58 FtCHF442.09 FtGBP502.01 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
ez egy 1800 m3 es termelés három brigád vágja, mindegyik mtzvel napi negyveneket vág! ebéd után kiugrottam a munkát megnézni!!! Elégedett voltam!!!
utóbbi kép a príma sarang!!!
több mint 15 brigád termel!!! Haladunk rendesen!!! Van is munka dögivel!!!
ezért akarom súlyra venni és nem köbre. vannak akik már mérik kint, mert túlsúllyal nem jöhetnek. ha meg nem áll rá a hídmérlegre, akkor mehet a pi...ba
Sanyi bácsi már az orosz favágóknál is fontos a környezet védelem , ezért benzines fűrész helyet , csak vodkát használnak egyes vidékeken. http://www.youtube.com/watch?v=lIOGtq8nHq4
macerás ez a favágás. ritka az olyan fa amit hasítani kellene. gondoltam veszek 2 kamionnal és nekiugrunk feldaraboljuk és ha egy részét elbizniszelem, akkor már nem lenne sokba a saját
Az ilyen fa kereskedők tudják azt ne aggódj, ki a fene mondja azt meg hogy mennyi az annyi, ha meg le akarnád mérni és úgy fizetni jót ugatna és elmenne a kamionnal , láttam én már román köbméteres fát pakolva hogy pincsi kutya simán át ment a rések közt.
Higgyetek Ermikének! Fát lehetőség szerint erdőben, rakodóról, sarangban lévő méterfát kell venni, erdei köbméterben. Célszerű ott a helyszínen felmérni, vagy állami erdészetből vásárolni. Én inkább szállíttatom 200 km-ről, és még így is olcsóbb mint q-ra, vagy kalodásan venni.
Amit ezen a télen vágtak, azt a legjobb a 2014-es fűtési szezonban eltüzelni. Hasogatni pedig a felhasználás előtt 2-3 hónappal célszerű, és hasogatás után szellős, fedett helyen tárolandó.
szerintem magasabb. de már rájöttem, hogy jóval drágább, mert 25000 egy kaloda és nem hiszem, hogy van benne 10 q. ha megveszem fuvarral a hasitott méteres 240q-át 360000-ért még vizesen is, akkor szárazon a 200q 1800-ba mázsája. az nem olyan rossz
általában 17- től felfelé kell lennie fuvarral az anyagnak aki az alatt adja az átver!!!!! Valahol biztosan!!
A piaci ár e fölött van !!! Senki nem adja olcsóbban annál!!!!!
Te ismersz valakit aki 3500 ért adja a kukoricát!????
tök száraz nincs mert van kötött formában is víz benne! de az abszolult száraz fa 12 % os ha jól emlékszem de ez csak szárítószekrényben érhető el!
15-20% között az már nagyon jó!!!!
Ha hosszúfába veszed a fát akkor kéreg nélküli csúcsátméráőből kell kiszámítani a fa köbtartalmát !
de számolható másként is!!!! pl szlovák középátmérőt mér!!!
Ez a sok nem egységesített módszer illetve a változó súly ragyogóan alkalmas a vevők félrevezetésére illetve átvágására!!!
A száraz fa mindig jobban ég a tögy és a bükk fűtőértéke magasabb!!! Apropó a csernek akácnak vastag a kérge, tölgynek kevésbé míg a bükk és a gyertyán vékony kérgű!!!!
ez azért fontos mert a kéregnek nagy a hamuszázaléka!!!
vegyetek fát lehetőleg állami erdőből ott nem vernek át!!!
és mennyi a tök száraz víztartalma? jelenleg frissen vágott akáccal fűtök, de kicsit macerás . a haverom 2 éves keményfával (tölgy, bükk) fűt és valami hihetetlen kevés kell neki
meg tudnád mondani, hogy a frissen vágott bükkfa, tölgyfa milyen %-ban tartalmaz vizet. és érdekelne a száraz fa víztartalma is. akarnék venni fát a jövő télre és spekizek, hogy mi lenne a leggazdaságosabb megoldás. mázsára, köbre vagy kalodásan
Sajnos ha ez erdészeti igazgatóság (régi nevén ÁESZ) tervezői erdőnek leírták (mert az erdő tv ben leírtak szerint már erdőnek minősül sajnos nem tudsz mit tenni!
Sőt a földhivatalnál is át kell vezetni a művelési ágat!!!
Jó gazdálkodást!!
Bár ha belegondolok még jól is járhatsz gondolom van egy szukcessziós erdőd amit tarra vághatsz mondván a természetességi állapotot javítani szeretnéd!!!
Erre még pízt is kaphatsz!!!
Hajrá!!!
Kitermelt erdőnél a tuskókat hogyan kell kezelni, új erdő létesítésénél?
Nyárnál elég ha csak beoltják a tuskókat vagy mindenféleképpen ki kell szedetni a tuskókat?
"Szabad rendelkezésű erdő telepítésének minősül a nem erdő művelési ágú, nem erdővel borított területen erdő ültetése erdei fafajokkal, támogatás igénybevétele nélkül." Például, ha szántó vagy legelőre lenne a telepítés.
Mi a helyzet olyankor, ha én már letermelt erdő, erdő művelési ágú területre szeretnék szabad rendelkezésű erdőt telepíteni? Ilyenkor ki kell venni erdő műveléság alól vagy mi?
Szabadrendelkezésű redőnél nem kapsz támogatást,de nem is szól bele semmilyen hatóság hogy mikor vágsz meg mennyit,meg hogyan ápolod a telepítést,csupán jelentési kötelezettséged van,semmi több.
Sokszor a legalacsonyabb mértékű támogatással is annyi feltételt kell teljesíteni és kötelezettséget vállalni,hogy ha utánaszámol alaposan a gazda,nem éri meg,pláne ha nem nagy területről van szó és amolyan saját szükségletre akar telepíteni,nem pedig gazdálkodni,terv szerint működtetni szakhatósági felügyelettel.
Ha az erdészeti hatóság üzemtervezte, akkor van köze hozzá, de csak ahhoz az alrészhez, amit kezelésük alá vontak. Ha nincs üzemtervezve, akkor egyszerű bejelentési kötelezettséged van az erdészet felé..hogy ekkor és akkor, ennyi meg annyi fát fogsz vágatni...dec. 31 ig érvényes az engedély.
Ha az erdészeti hatóság üzemtervezte, akkor van köze hozzá, de csak ahhoz az alrészhez, amit kezelésük alá vontak. Ha nincs üzemtervezve, akkor egyszerű bejelentési kötelezettséged van az erdészet felé..hogy ekkor és akkor, ennyi meg annyi fát fogsz vágatni...dec. 31 ig érvényes az engedély.
Keresd fel a területileg illetékes erdészeti hatóságot. A beerdősült legelőterületen a fásításra érvényes rendelkezéseket kell alkalmazni,vagy ha szeretnéd,szabadrendelkezésű erdőt is alakíthatsz belőle.
Van egy legelőnk ami idő közben(25év) be erdősült 2,38ha.
Hogyan vághatom ki legálisan mert az erdészet szerint erdő a föld hivatal szerint legelő.
Az erdészet nem engedi levágni a föld hivatali állás szerint ki takaríthatom .
Segítséget köszönöm
Jól van öreg, nyugodj meg , te sem gondoltad komolyan hogy itt fogom kitárgyalni a rossz fiúkat.
Csak arra gondoltam, miért ne járhatna jól az erdőtulajdonos végre. Ezért néztem be ide, de nem gondoltam, hogy neked kell egész este "magyarázkodnom".
Nem nézek be többet, nyugodj meg, most nem váltottuk meg a világot. Boldoguljon mindenki ahogy eddig tette. Jó éjt.
Áááh. Még alakulóban vagyok az ezermesteri cím eléréshez. De amúgy Mester a vezetéknevem, és általános suliban a tanárok így hívták, no még a diákok is, mert ott lusták a karbantartók, és én csináltam meg, amit kellett. szekrény ajtó felrakása, konnektor visszarakása a falba, stb.
A tanárok úgy félték, hogy én hozzányúlok a konnektorba... mondom nekik, hogy nyugalom, jártas vagyok a villanyszerelésbe, mert apám villanyszerelőnek tanult(sajnos a szakmáját nem fejezte be... pedig még fél év kellett volna, családi ügy miatt) így ezért csak ismerős körben jár szerelni.
4475 hozzászólás
Válasz #673. hozzászólásra
ok
ez egy 1800 m3 es termelés három brigád vágja, mindegyik mtzvel napi negyveneket vág! ebéd után kiugrottam a munkát megnézni!!! Elégedett voltam!!!
utóbbi kép a príma sarang!!!
több mint 15 brigád termel!!! Haladunk rendesen!!! Van is munka dögivel!!!
Válasz #672. hozzászólásra
Válasz #670. hozzászólásra
ezért akarom súlyra venni és nem köbre. vannak akik már mérik kint, mert túlsúllyal nem jöhetnek. ha meg nem áll rá a hídmérlegre, akkor mehet a pi...ba
Válasz #668. hozzászólásra
Sanyi bácsi már az orosz favágóknál is fontos a környezet védelem , ezért benzines fűrész helyet , csak vodkát használnak egyes vidékeken. http://www.youtube.com/watch?v=lIOGtq8nHq4
Válasz #666. hozzászólásra
macerás ez a favágás. ritka az olyan fa amit hasítani kellene. gondoltam veszek 2 kamionnal és nekiugrunk feldaraboljuk és ha egy részét elbizniszelem, akkor már nem lenne sokba a saját
Válasz #663. hozzászólásra
Az ilyen fa kereskedők tudják azt ne aggódj, ki a fene mondja azt meg hogy mennyi az annyi, ha meg le akarnád mérni és úgy fizetni jót ugatna és elmenne a kamionnal , láttam én már román köbméteres fát pakolva hogy pincsi kutya simán át ment a rések közt.
Válasz #665. hozzászólásra
itt 17 azakác erdei köbe
Válasz #665. hozzászólásra
A motort indítsd be, ne úgy mint a viccben a tajgán az orosz favágó..
Higgyetek Ermikének! Fát lehetőség szerint erdőben, rakodóról, sarangban lévő méterfát kell venni, erdei köbméterben. Célszerű ott a helyszínen felmérni, vagy állami erdészetből vásárolni. Én inkább szállíttatom 200 km-ről, és még így is olcsóbb mint q-ra, vagy kalodásan venni.
Amit ezen a télen vágtak, azt a legjobb a 2014-es fűtési szezonban eltüzelni. Hasogatni pedig a felhasználás előtt 2-3 hónappal célszerű, és hasogatás után szellős, fedett helyen tárolandó.
Válasz #664. hozzászólásra
bükknél arra nem igen fog kapni!!! és nem is érdemes nagyon törni az erdőt érte!
Válasz #664. hozzászólásra
nem engedély kell, hanem fűrész
még van 1-2 évre, de jár az agyam a későbbiekben
Válasz #663. hozzászólásra
Száraz fákra kivágási engedélyt kérni.
Válasz #661. hozzászólásra
van még nekem csak lábon
jár az agyam, hogy mit lehetne okoskodni
Válasz #658. hozzászólásra
szerintem magasabb. de már rájöttem, hogy jóval drágább, mert 25000 egy kaloda és nem hiszem, hogy van benne 10 q. ha megveszem fuvarral a hasitott méteres 240q-át 360000-ért még vizesen is, akkor szárazon a 200q 1800-ba mázsája. az nem olyan rossz
Válasz #657. hozzászólásra
Tele vagyok tűzrevalóval, kisegítselek?
Nem az, csak annyiban, hogy készen van.
Változó az én tapasztalatom szerint aki csinálja annak nagyon , aki veszi annak kevésbé , bár ez változó meg kell nézni mennyi levegő van a fák közt.
az alatt azt érted hogy egy 1X1x1 es rakrapra van rakva a fa???
ha igen akkor szorozd ki
Válasz #656. hozzászólásra
és a kalodás az mennyire gazdaságos?
Válasz #655. hozzászólásra
általában 17- től felfelé kell lennie fuvarral az anyagnak aki az alatt adja az átver!!!!! Valahol biztosan!!
A piaci ár e fölött van !!! Senki nem adja olcsóbban annál!!!!!
Te ismersz valakit aki 3500 ért adja a kukoricát!????
tök száraz nincs mert van kötött formában is víz benne! de az abszolult száraz fa 12 % os ha jól emlékszem de ez csak szárítószekrényben érhető el!
15-20% között az már nagyon jó!!!!
Ha hosszúfába veszed a fát akkor kéreg nélküli csúcsátméráőből kell kiszámítani a fa köbtartalmát !
de számolható másként is!!!! pl szlovák középátmérőt mér!!!
Ez a sok nem egységesített módszer illetve a változó súly ragyogóan alkalmas a vevők félrevezetésére illetve átvágására!!!
A száraz fa mindig jobban ég a tögy és a bükk fűtőértéke magasabb!!! Apropó a csernek akácnak vastag a kérge, tölgynek kevésbé míg a bükk és a gyertyán vékony kérgű!!!!
ez azért fontos mert a kéregnek nagy a hamuszázaléka!!!
vegyetek fát lehetőleg állami erdőből ott nem vernek át!!!
Válasz #653. hozzászólásra
a 30 köbméter egy kicsit nehéz. románból egy fuvar azt hiszem 360000, de nincs több 240 mázsánál
Válasz #652. hozzászólásra
és mennyi a tök száraz víztartalma? jelenleg frissen vágott akáccal fűtök, de kicsit macerás . a haverom 2 éves keményfával (tölgy, bükk) fűt és valami hihetetlen kevés kell neki
Válasz #652. hozzászólásra
én is szeretném de mire ide lehozzak draga.
nem tudom románoknal mennyiért adják de tavasszal volt ajánlatom 15ért helybe hozza 30m2 kell megvenni.
Válasz #651. hozzászólásra
frissen vágott bükk súlya 1150 - 1250 kg (átlagosan)/m3
víztartalma 32-36% között lehet de ezt nehezen mérhető!
Ha faelgázosító kazánba kell inkább 2 évre gondolkodnék előre!!!
oda mindenképp 20 % alá kell vinni a víztartalmat!!!
Ha a helyedben lennék erdei m3 ben vásárolnék 1X1X1,75!
én a tölgyet és a csert preferálom!!!
Moderálta: ermike (2235) 2013-01-31 19:38:12
Válasz #650. hozzászólásra
meg tudnád mondani, hogy a frissen vágott bükkfa, tölgyfa milyen %-ban tartalmaz vizet. és érdekelne a száraz fa víztartalma is. akarnék venni fát a jövő télre és spekizek, hogy mi lenne a leggazdaságosabb megoldás. mázsára, köbre vagy kalodásan
Válasz #646. hozzászólásra
Ajánlom a tuskófúrást!!!
Válasz #634. hozzászólásra
Tomek Dávid!!!
Sajnos ha ez erdészeti igazgatóság (régi nevén ÁESZ) tervezői erdőnek leírták (mert az erdő tv ben leírtak szerint már erdőnek minősül sajnos nem tudsz mit tenni!
Sőt a földhivatalnál is át kell vezetni a művelési ágat!!!
Jó gazdálkodást!!
Bár ha belegondolok még jól is járhatsz gondolom van egy szukcessziós erdőd amit tarra vághatsz mondván a természetességi állapotot javítani szeretnéd!!!
Erre még pízt is kaphatsz!!!
Hajrá!!!
Válasz #647. hozzászólásra
Értem! Visszavonatni és szabad rendelkezésű erdővé tetetni akkor egyáltalán nem érné meg.
Erdő művelési ág alatti területnél kötelező a kituskózás?
Válasz #645. hozzászólásra
Ezt felejtsd is el,erdő művelési ágban nyilvántartott tetrület átminősítése,tervezett terület kivétele,óriási pénz,nameg nagyon ritkán engedélyezik.
Tuskózás technológiailag néha elengedhetetlen folyamat. Nem mindegy azonban az sem hogy hazai nyár,nemes nyár,vagy más faj...
Kitermelt erdőnél a tuskókat hogyan kell kezelni, új erdő létesítésénél?
Nyárnál elég ha csak beoltják a tuskókat vagy mindenféleképpen ki kell szedetni a tuskókat?
"Szabad rendelkezésű erdő telepítésének minősül a nem erdő művelési ágú, nem erdővel borított területen erdő ültetése erdei fafajokkal, támogatás igénybevétele nélkül." Például, ha szántó vagy legelőre lenne a telepítés.
Mi a helyzet olyankor, ha én már letermelt erdő, erdő művelési ágú területre szeretnék szabad rendelkezésű erdőt telepíteni? Ilyenkor ki kell venni erdő műveléság alól vagy mi?
Nem mert művelési ágat sem kell váltanod,fásításként jegyzik be,olyan fafajt ültetsz amilyet akarsz.
Válasz #642. hozzászólásra
Akkor talán nem sokat veszítenék, ha szabad rendelkezésű lenne. Pláne kis területen.
A támogatás mértéke:
•telepítési támogatás 224 561–741 426 Ft/ha
•ápolási támogatás 33 604–123 482 Ft/ha/év
•jövedelempótló támogatás 3696–75 183 Ft/ha/év
Szabadrendelkezésű redőnél nem kapsz támogatást,de nem is szól bele semmilyen hatóság hogy mikor vágsz meg mennyit,meg hogyan ápolod a telepítést,csupán jelentési kötelezettséged van,semmi több.
Sokszor a legalacsonyabb mértékű támogatással is annyi feltételt kell teljesíteni és kötelezettséget vállalni,hogy ha utánaszámol alaposan a gazda,nem éri meg,pláne ha nem nagy területről van szó és amolyan saját szükségletre akar telepíteni,nem pedig gazdálkodni,terv szerint működtetni szakhatósági felügyelettel.
Egy hektár telepített akácra mennyi most a támogatás? Átlag?
Válasz #637. hozzászólásra
Köszi majd utánaolvasok!
Válasz #632. hozzászólásra
Válasz #636. hozzászólásra Szabad rendelkezésű erdő,amit szeretnél. Az erdőtörvény és annak rendelete részletesen leír róla mindent.
Hogyan lehetne úgy erdőt telepíteni, hogy arról minden évben 100-200 fát ki is lehessen vágni akár 5 éves állapottól? Akác és fűz fele/fele.
Keresd fel a területileg illetékes erdészeti hatóságot. A beerdősült legelőterületen a fásításra érvényes rendelkezéseket kell alkalmazni,vagy ha szeretnéd,szabadrendelkezésű erdőt is alakíthatsz belőle.
Nem minősítette át csak gazdálkodási tervébe vette a mi tudtunk nélkül és így vagyunk egy páran .
Köszi az infót
Szerintem semmi köze,hozzá az erdészetnek. Ha csak át nem minősítették a területet erdővé.
Jó Napot !
Egy kérdésem lenne .
Van egy legelőnk ami idő közben(25év) be erdősült 2,38ha.
Hogyan vághatom ki legálisan mert az erdészet szerint erdő a föld hivatal szerint legelő.
Az erdészet nem engedi levágni a föld hivatali állás szerint ki takaríthatom .
Segítséget köszönöm
Válasz #630. hozzászólásra
Jól van öreg, nyugodj meg , te sem gondoltad komolyan hogy itt fogom kitárgyalni a rossz fiúkat.
Csak arra gondoltam, miért ne járhatna jól az erdőtulajdonos végre. Ezért néztem be ide, de nem gondoltam, hogy neked kell egész este "magyarázkodnom".
Nem nézek be többet, nyugodj meg, most nem váltottuk meg a világot. Boldoguljon mindenki ahogy eddig tette. Jó éjt.
Válasz #628. hozzászólásra
Most már tényleg elhiszem,hogy csak ennyire futja...
Válasz #627. hozzászólásra
Áááh. Még alakulóban vagyok az ezermesteri cím eléréshez. De amúgy Mester a vezetéknevem, és általános suliban a tanárok így hívták, no még a diákok is, mert ott lusták a karbantartók, és én csináltam meg, amit kellett. szekrény ajtó felrakása, konnektor visszarakása a falba, stb.
A tanárok úgy félték, hogy én hozzányúlok a konnektorba... mondom nekik, hogy nyugalom, jártas vagyok a villanyszerelésbe, mert apám villanyszerelőnek tanult(sajnos a szakmáját nem fejezte be... pedig még fél év kellett volna, családi ügy miatt) így ezért csak ismerős körben jár szerelni.
Válasz #626. hozzászólásra
.........."A szakmai tapasztalataidról meg ha már írsz,akkor azt ne csak információgyüjtés miatt írd,hanem oszd is meg".......
Válasz #625. hozzászólásra
Azt aaaa,,és már ezermester vagy??