A világ élelmiszer-nyersanyagárainak referenciaértéke decemberben csökkent az előző hónaphoz képest, amit a nemzetközi cukorárak csökkenése vezetett – jelentette pénteken az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
A FAO élelmiszerár-indexe, amely a globálisan forgalmazott élelmiszertermékek nemzetközi árának havi változásait követi nyomon, decemberben átlagosan 127,0 pont volt, ami 0,5 százalékos csökkenést jelent novemberhez képest, és 6,7 százalékkal magasabb 2023 decemberéhez képest.
2024 egészét tekintve az index 122,0 pontot ért el, 2,1 százalékkal alacsonyabbat, mint a 2023-as átlagérték, ellensúlyozva a gabonafélék és a cukor jegyzésének jelentős csökkenését a növényi olajok, tejtermékek és húsok kisebb, de nem jelentéktelen áremelkedésével.
2024 egészét tekintve a FAO gabonaárindexe átlagosan 113,5 pont volt – fotó: pixabay.com
A FAO gabonaárindexe decemberben viszonylag változatlan maradt novemberhez képest, és 9,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, mivel a kukorica jegyzésének marginális emelkedése ellensúlyozta a búza jegyzésének csökkenését.
2024 egészét tekintve a FAO gabonaárindexe átlagosan 113,5 pont volt, ami 13,3 százalékos csökkenést jelent a 2023-as szinthez képest, ami a második éves csökkenést jelzi a 2022-es rekordszinthez képest.
A FAO All Rice Price Index 0,8 százalékkal emelkedett a 2023-as átlagos szinthez képest, ami nominális értéken 16 éves csúcsot jelent – olvasható a FAO jelentésében.
A FAO növényiolaj-árindexe decemberben 0,5 százalékkal csökkent novemberhez képest, bár még mindig 33,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél. 2024 egészét tekintve a FAO növényiolaj-árindexe átlagosan 9,4 százalékkal magasabb volt, mint 2023-ban, a szűkülő globális kínálat közepette.
A FAO húsárindexe más alindexekkel ellentétben decemberben 0,4 százalékkal emelkedett novemberhez képest, véget vetve egy három hónapos csökkenő trendnek, és 7,1 százalékkal haladta meg a 2023. decemberi értéket. 2024 egészében a FAO húsárindexe 2,7 százalékkal haladta meg a 2023-as átlagát, a szarvasmarha-, juh- és baromfihús magasabb jegyzései ellensúlyozták a sertéshús csökkenő nemzetközi árait.
A FAO tejtermékár-indexe hét egymást követő hónap emelkedése után csökkent, novemberhez képest 0,7 százalékkal csökkent, bár még mindig 17,0 százalékkal meghaladja a 2023. decemberi értéket. 2024 egészét tekintve a FAO tejtermékár-indexe átlagosan 4,7 százalékkal volt magasabb, mint 2023-ban, elsősorban a vajárak emelkedése miatt.
A FAO cukorárindexe vezette a havi csökkenést, novemberhez képest 5,1 százalékkal esett vissza, miközben a főbb termelő országokban javultak a cukornádtermés kilátásai, és 10,6 százalékkal a 2023. decemberi szint alatt álltak. 2024 egészét tekintve a FAO cukorárindexe átlagosan 13,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2023-ban.
További részletek itt érhetők el.
Indexkép: pixabay.com