Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.01 FtUSD390.17 FtCHF432.15 FtGBP488.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Mert én vöröshagymát akarok vetni magról csomózott zöldhagymának kiárulni, de én is melózok és az úgy elég nehézkes, emiatt gondolkodtam én is fokhagymába. Csak egyszerűbb eladni meg tovább tárolható, mint ha a zöldhagymát kiszedjük és nem tudom eladni....
Egész jó kis pénzecskét lehet leszedni akkor arról a 0,18 hektárról. Persze ha eltudja adni az ember....na meg a vegyszer árak azért viszik a lóvét rendesen
Sziasztok! Nálam sajnos ilyen a foki ,mi lehet a baja ? Sárgul de kegyetlenül,a fej képződményen meg barna pöttyök vannak,1 hete gombaölőztem cuproxattal.Van tanácsotok ,hogy mit lehet vele csinálni? Köszi.
Igen, az biztos hogy jobb, mint egész éjszaka a nagybanin dekkolni, és lehet hogy visszahozod az egészet amit kivittél, főleg kezdőként nem sok jóra számíthat az ember
Igen a tápanyag utánpótlás biztos hogy elengedhetetlen, főleg, hogy duggatás előtt nem kapott szervestrágyát se (bár úgy tudom a hagyma nem is nagyon szereni)csak egy kis műtrágyát.
A piaccal mi a helyzet? A fokit nagybanira hordod? Nehéz a vevőkör kialakítása?
Válasz #961. hozzászólásra
A képen az szabadföldi! Higgyétek el a tápanyag /mi okszerű és tápanyag visszapótlási kísérleteket is állítunk be./ és visszapótlás és lombtrágyázás sokat segít.
Hát valószínűleg a fólia ennyire sokat jelent igen, bár nyáron már nem biztos hogy megéri abban termelni.
Neked mekkora területen van fóliában a fokid?
A hagymalégyre esetleg tudsz jól bevált permetszert ajánlani (amit zöld könyv nélkül meg lehet venni) ?
Előre is köszönöm!
Nem hiszem, hogy a szabadföldi beteg lenne, egyszerűen, csak ennyit jelent a fólia védelme. Ugye az nem szellőzik (hacsak nem szellőztetsz), zárt, és tartja a meleget (egy állandó nappali 0 pici plusz körül, illetve egy -7-10 fokos éjszakai fagy mellett a fólia belseje nem fagy.), illetve gyorsabban melegszik a levegő belül, mint kívül, és a napfényt erősíti a fólia (akármilyen gyenge). A szabadföldi simán csak fázik szerintem.
Nagyon köszönöm a segítséget, ki fogom próbálni a szereket!
Még annyit, hogy érdekes módon van fóliába is hagymám duggatva gyönyörű zöld, lassan szedhető állapotba, míg a szabadföldi az sárgás, lankadt levelű, pedig a duggatás azonos napon volt. Vajon ennyivel "jobb" lenne a fóliában történő termesztés, mint a szabadföldi, vagy egyszerűen a szabadföldi elkapott valamilyen betegséget?
Érdekelne erről a tudásod, esetleg tapasztalatod!
Én fóliába mondjuk fokhagymára Wuxal-t tettem (asszem super volt, vagy valami ilyesmi), majd a Volldünger Linz-et ajánlották, amit ki is próbáltam és nem csalódtam benne. De neked igazából nitrogénre lenne szükséged, így mikramid (46% mitrogén + mikroelemek), meg WVlldünger Linz (14 % N + 7 % P2O5 + 21 % K2O + 1 % Mg + 1 %) lenne a jó páros. Vagy egyszerre, de a Linz-ből az előírt mennyiség kb negyedét használnám, nehogy véletlen tönkretedd a terményt a sok nitrogénnel, vagy külön-külön 7-10 nap elteltével. Hajrá!
Válasz #949. hozzászólásra
A Bi-58 EC is I kat lett szóval szakmérnök, vény stb. Biztos hogy légy nyüve volt vagy pillangó hernyója? Hogy nézett ki rózsaszín,fehér első pár lábai voltak?
Még annyit, hogy 40 cm-es sortávolságra duggatuk a hagymát, mert robikapával tudom kultivátorozni, valamint töltögetni, és ahoz igazítottam a sortávolságot. Az egész terület nem több 500 négyzetméternél.
Eddig saját célra termeltük, ebből kifolyólag nem nagyon foglalkoztunk a permetezésével, gombaölővel permeteztük, de hagymalégy ellen nem (sajnos a hagymalégy ezt "ki is használta"), gondoltam, hogy idén megpróbálunk belőle értékesíteni is, ezért gondoltam hogy bepermetezem Bi58-al meg Ridomil Gold-dal, valamint valamilyen levéltrágya se ártana neki (Amalgerol-ra vagy Ferticare-ra gondoltam) hogy tápanyag igényét is valamilyen módon kielégítsem, most tavasszal kapott egy kis pétisót (a jelzett hektárra vetített mennyiségnek megfelelően).
Válasz #946. hozzászólásra
Ha saját fogyasztásra,semmivel.Ha értékesíted piacon kicsit több felkészülést igényel a termesztése,permetezési napló,zöld könyv,stb.
Üdv!
Lehet, hogy nem jó helyre írom a kérdésem,(ezért előre is elnézést kérek) de gondolom valamelyest összefügg a vöröshagyma és a fokhagyma termesztés menete, és talán van valaki aki tudna nekem segíteni.
Kérdésem az lenne, hogy jelen esetben (durván átnedvesedett talaj), zöldhagymának termesztett (ősszel duggatott)vöröshagymát mivel, milyen dózisban célszerű lombtrágyázni, milyen növényvédőszerrel lenne érdemes lekezelni, hogy valamelyest növekedésnek induljon, ne legyenek halványzöld, lankadt levelei (3-4 lombleveles állapotban van)?
Előre is köszönöm a segítséget. Egy kezdő termelő.
3344 hozzászólás
Válasz #993. hozzászólásra
És akkor mikor van a dugdosási szezon? Ősszel meg kora tavasszal és ennyi?
Válasz #992. hozzászólásra már vége a dudosos szezonnak de kiprobálni ki lehet . énis hétvégén dugdosok egy teszt területett!
És ilyenkor is lehet még duggatni?
Mert én vöröshagymát akarok vetni magról csomózott zöldhagymának kiárulni, de én is melózok és az úgy elég nehézkes, emiatt gondolkodtam én is fokhagymába. Csak egyszerűbb eladni meg tovább tárolható, mint ha a zöldhagymát kiszedjük és nem tudom eladni....
Randimet ez is az enyém
Az húzzos kicsit dugdosni pláne meló után :D
Válasz #988. hozzászólásra
Hát a saját vetőalapanyag a tuti az biztos!
Gondolom kézzel duggatod a hagymát?! Nem kis meló lehet
tavaly volt az elsö évem 500 m2 en évröl évre nyomatom fel mert egyszerre nem lehet és magam termelem a vetö alapanyagot is!
De változik! Az idén jó ára lesz az idöjárás miatt szerintem!
Válasz #983. hozzászólásra
Ja értem, ezek szerint mást is termelsz!
A fokit nem szoktad nagyobb területen nyomatni?
Válasz #982. hozzászólásra most vadászok megfelelö föld területeket de mivel jön a baba pár napon belül igy csak szeptembertöl fogok böviteni.
de nem változik az ár és a kereslet évről évre?
Tomka Pál őstermelö honlapja persze nézd meg!
Az nagyon jó akkor ha így el tudod adni. Ezek szerint érdemes lenne bővíteni a gazdaságod
Fokin kívül mást is termelsz?
Kereslett nagyon nagy van rá idén 40/tonna kellet volna
eddig. Az enyém már elvan adva . tavaszal most azért dugdostunk még , hogy legyen.
én gazdaboltbol veszem a vegyszert rézoxid-clorid meg Actara semmi mást nem használok . pár ezresböl meg van .
Egész jó kis pénzecskét lehet leszedni akkor arról a 0,18 hektárról. Persze ha eltudja adni az ember....na meg a vegyszer árak azért viszik a lóvét rendesen
jav 10 tonna/hektár
10rinnát hozz hektáronként kb
Válasz #974. hozzászólásra
Értem, de azért ezen az 1800nm-en se kevés foki terem gondolom
Válasz #972. hozzászólásra 1800 m2 van kb és nem erögépezek kézi erövel müvelem ez nem egy hatalmas terület igy nem kell gép
Válasz #966. hozzászólásra Hideg a multkori - ok megkapták amugy semmi baja jön a meleg és összekapja magát.!
Válasz #971. hozzászólásra
Te mekkora területen tevékenykedsz?
Milyen erőgéppel és eszközzel műveled a fokit?
Ma elkezdtem kapálni ez a rengeteg esö rendesen meggyepálta a földet.
Értem, bemegyek holnap a gazdaboltba, aztán megpróbálok venni valamelyikből!
Köszönöm a válaszod!
Én is egyenlőre kis területen próbálkozok, nem szeretnék nagyot bukni.
Te a foki alá használtál valamilyen talajfertőtlenítőt?
Válasz #967. hozzászólásra
Hülyeséget írtam az előbb, mert a Basudin5G szabadforgalmú. (Diazon 5g , Diazol 5g, sumithion 50 ec visszavont, )
ez az első évem, ezért még nem nagy a terület, olyan 200 m2.
hagymalégy ellen ezek a szabad forgalmú szerek:
Actellic, Basudin5G, Diazinon 5G, Diazol5G, Sumithion.
Természetesen naplóba be kell írni!
Sziasztok! Nálam sajnos ilyen a foki ,mi lehet a baja ? Sárgul de kegyetlenül,a fej képződményen meg barna pöttyök vannak,1 hete gombaölőztem cuproxattal.Van tanácsotok ,hogy mit lehet vele csinálni? Köszi.
Igen, az biztos hogy jobb, mint egész éjszaka a nagybanin dekkolni, és lehet hogy visszahozod az egészet amit kivittél, főleg kezdőként nem sok jóra számíthat az ember
Válasz #963. hozzászólásra
Én nagybanin egy fejet sem adok el biztos vevőköröket próbálunk megtartani: nagykereskedők, pesti zöldségesek.
Igen a tápanyag utánpótlás biztos hogy elengedhetetlen, főleg, hogy duggatás előtt nem kapott szervestrágyát se (bár úgy tudom a hagyma nem is nagyon szereni)csak egy kis műtrágyát.
A piaccal mi a helyzet? A fokit nagybanira hordod? Nehéz a vevőkör kialakítása?
A képen az szabadföldi! Higgyétek el a tápanyag /mi okszerű és tápanyag visszapótlási kísérleteket is állítunk be./ és visszapótlás és lombtrágyázás sokat segít.
Hát valószínűleg a fólia ennyire sokat jelent igen, bár nyáron már nem biztos hogy megéri abban termelni.
Neked mekkora területen van fóliában a fokid?
A hagymalégyre esetleg tudsz jól bevált permetszert ajánlani (amit zöld könyv nélkül meg lehet venni) ?
Előre is köszönöm!
Válasz #951. hozzászólásra
Akkor bizony valószínű hogy a holdfoltos hagymalégy nyüve volt.
Ilico nálam így néz ki. Csak a piaccal kell elfogadtatni mert éretten lilás a feje.
Válasz #933. hozzászólásra
nem rontja el, csak az őszi kevésbé erőss ezért több kell bele hogy ugyanazt az izt elérd
Válasz #933. hozzászólásra
"Úgy értem, h a kolbászba a tavaszit rakják és mi van ha kerül bele őszi. Elrontja az ízét vagy mi? Ez az első próbálkozásom."
Én három hónapja Makón hallottam, hogy az őszi fokhagymától a kolbász hamarabb avasodik vagy romlik??
Addig csak "fokhagymát tettünk bele.
Amíg nem ismertük a fagyasztót, addig cserépkályhában tároltuk augusztusig.
Nekem ez jobb, mint a fagyasztóban tárolt.
Volt, hogy már csepegett a zsírja és úgy tettük el.
Most hét végén tervezem eltenni tárolásra.
A cserépkályhánál az alsó szellőzőt meg kell nyitni, mert egyébként megpenészedik.
Egyesével újságpapírba csomagolom. (Szabad Föld), vagy ahhoz hasonló papír legyen.
kéthetente nézz rá, nehogy a Te kályhád megegye a szalámit.
Van egy ideillő topik is ODA is "beírom". (Disznóölés)
Ott kérdezz bátran. Valaki mindig segít.
Épp most eszem a sonkát. Ennyire jól még nem sikerült.
Válasz #955. hozzászólásra
Nem hiszem, hogy a szabadföldi beteg lenne, egyszerűen, csak ennyit jelent a fólia védelme. Ugye az nem szellőzik (hacsak nem szellőztetsz), zárt, és tartja a meleget (egy állandó nappali 0 pici plusz körül, illetve egy -7-10 fokos éjszakai fagy mellett a fólia belseje nem fagy.), illetve gyorsabban melegszik a levegő belül, mint kívül, és a napfényt erősíti a fólia (akármilyen gyenge). A szabadföldi simán csak fázik szerintem.
Nagyon köszönöm a segítséget, ki fogom próbálni a szereket!
Még annyit, hogy érdekes módon van fóliába is hagymám duggatva gyönyörű zöld, lassan szedhető állapotba, míg a szabadföldi az sárgás, lankadt levelű, pedig a duggatás azonos napon volt. Vajon ennyivel "jobb" lenne a fóliában történő termesztés, mint a szabadföldi, vagy egyszerűen a szabadföldi elkapott valamilyen betegséget?
Érdekelne erről a tudásod, esetleg tapasztalatod!
Köszönöm előre is!
Szevasz Norbi!
Én fóliába mondjuk fokhagymára Wuxal-t tettem (asszem super volt, vagy valami ilyesmi), majd a Volldünger Linz-et ajánlották, amit ki is próbáltam és nem csalódtam benne. De neked igazából nitrogénre lenne szükséged, így mikramid (46% mitrogén + mikroelemek), meg WVlldünger Linz (14 % N + 7 % P2O5 + 21 % K2O + 1 % Mg + 1 %) lenne a jó páros. Vagy egyszerre, de a Linz-ből az előírt mennyiség kb negyedét használnám, nehogy véletlen tönkretedd a terményt a sok nitrogénnel, vagy külön-külön 7-10 nap elteltével. Hajrá!
És a képek :
Sziasztok, ezt ma szedtem ki a dagonyából, őszi SPRINT fajta. . Azért látszik, hogy egy kicsit megtépte ez a "remek" időjárás
Köszönöm a válaszod, fehér színű volt, a horgászatban is használt "csonti"-hoz hasonlítanám.
Válasz #949. hozzászólásra
A Bi-58 EC is I kat lett szóval szakmérnök, vény stb. Biztos hogy légy nyüve volt vagy pillangó hernyója? Hogy nézett ki rózsaszín,fehér első pár lábai voltak?
Még annyit, hogy 40 cm-es sortávolságra duggatuk a hagymát, mert robikapával tudom kultivátorozni, valamint töltögetni, és ahoz igazítottam a sortávolságot. Az egész terület nem több 500 négyzetméternél.
Előre is köszönöm a segítségeket!
Eddig saját célra termeltük, ebből kifolyólag nem nagyon foglalkoztunk a permetezésével, gombaölővel permeteztük, de hagymalégy ellen nem (sajnos a hagymalégy ezt "ki is használta"), gondoltam, hogy idén megpróbálunk belőle értékesíteni is, ezért gondoltam hogy bepermetezem Bi58-al meg Ridomil Gold-dal, valamint valamilyen levéltrágya se ártana neki (Amalgerol-ra vagy Ferticare-ra gondoltam) hogy tápanyag igényét is valamilyen módon kielégítsem, most tavasszal kapott egy kis pétisót (a jelzett hektárra vetített mennyiségnek megfelelően).
Ha saját fogyasztásra,semmivel.Ha értékesíted piacon kicsit több felkészülést igényel a termesztése,permetezési napló,zöld könyv,stb.
Üdv!
Lehet, hogy nem jó helyre írom a kérdésem,(ezért előre is elnézést kérek) de gondolom valamelyest összefügg a vöröshagyma és a fokhagyma termesztés menete, és talán van valaki aki tudna nekem segíteni.
Kérdésem az lenne, hogy jelen esetben (durván átnedvesedett talaj), zöldhagymának termesztett (ősszel duggatott)vöröshagymát mivel, milyen dózisban célszerű lombtrágyázni, milyen növényvédőszerrel lenne érdemes lekezelni, hogy valamelyest növekedésnek induljon, ne legyenek halványzöld, lankadt levelei (3-4 lombleveles állapotban van)?
Előre is köszönöm a segítséget. Egy kezdő termelő.
Válasz #944. hozzászólásra
Nagyon jól összefoglaltad a helyzetet. Nem egy átlagos évjárat az már biztos.