Gázolaj árak 628 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 411.35 Ft USD 393.55 Ft CHF 441.5 Ft GBP 494.8 Ft

Fórum

Földbérleti díj

Létrehozta: pit , 2008-10-19 20:25:08

Kedvencekhez Segítség

3420 hozzászólás
Nincs profilkép
#2969 matarka
2023-02-25 22:25:03

Válasz Traktoros30 #2967. hozzászólásáraNem. Az egy másik világ. Külön öko-kombájn, öko-szállítójármű, öko-tisztító, öko-tároló. Erre már kellett egy nagy "öko-cég". Ennyi szerencsénk volt, hogy 2022-ben felvettek minket a listára. K... drága volt! Többe került ez a cécó, mint az egész ezt megelőző földművelési munkák és a vetőmag együttesen...
Nem is értem, hogy miért nem a vevő vitte el egyből a kombájn mellől... Na de mindegy, jól fizetett, nem kérdeztünk semmit.

Nincs profilkép
#2968 trikolor5
2023-02-25 22:22:01

Válasz matarka #2966. hozzászólásáraMelyik cég vásárol bio rozst?

Nincs profilkép
#2967 Traktoros30
2023-02-25 22:15:06

Ti raktározzátok a bio rozst és borsót?

Nincs profilkép
#2966 matarka
2023-02-25 22:11:40

Válasz trikolor5 #2964. hozzászólásáraAz Alföld közepén. Ha nem baj, nem írnék pontos helyet.
A rozst tavaly már bio-rozs formában értékesítettük. Tanúsított volt.
Nyilván a lucernát nem. Ott egyszerű volt. Az állattartóval megegyeztünk a szezon előtt és kész. Ugye ez nem ment mindig úgy, hogy felszoroztuk a 100ha-t 40.000-rel, de volt ilyen év. Akkor örültünk, hogy kézben a 4misi és kisétáltunk vele. De általában azért ez nem így működött. Nyilván kétoldalú kapcsolat volt, az állattartók se fizettek minden himi-humi lom lucernára. Volt alkudozás és volt, amit méltányoltunk. Azért 100 hektár lucernát lekaszálni, besodorni, bebálázni se volt egyszerű - nehéz volt megbízható embert találni - pedig érdekes, a pénzt kifizette mindenki, azzal sose volt gond.

Nincs profilkép
#2965 matarka
2023-02-25 22:00:19

Válasz Traktoros007 #2958. hozzászólására"De az a 31millió nem tiszta haszon!Sajátod az összes föld?üzemanyag?vetőmag?aratás?Gépek amortizációja?Uj gép vásárlása?Ha bérbe adja nem kell gondolkodni semmin csak felmarkolni a zsét.Még egy kérdés te mennyi bérleti díjat fizetnél ha felajánlanának neked földet?"

Már hogy ne lenne tiszta haszon! Én könyvelem:)
Igen, saját föld.
Mint említettem, fizikailag nem mi műveljük. Ha mi művelnénk, akkor sokkal több lenne a haszon, viszont fuccs lenne a családnak, gyerekeket kéthetente látnánk - a láthatáson.
Műveltetjük. A magyar gazdáknál az elmúlt 15 évben szépen fejlődött az eszközpark, sokan szívesen dolgoznak bérben, ha pontosan és jól megfizetik őket.
Így az üzemanyag, gépek amortizációja, új gép vásárlása, munkabér, munkavállaló után szaladgálás kiesik. Ez egyébként egy igazán hálátlan feladat, le a kalapom azok előtt, akik embereket foglalkoztatnak.
Valóban igazad van abban, hogy ha bérbe adja, akkor csak a zsét kell felmarkolni. Feltéve, ha fizeti a haszonbért - láttam már olyat, hogy nem fizette...
Én azt az esetet vázoltam fel, hogy kis odafigyeléssel, kis utánajárással, egy kis mozgással a bérleti díj (120.000.-) duplája lazán, de jó években 30millió is összejöhet.
Ha valaki lusta lenyúlni azért a plusz 18millióért, akkor tényleg nem érdemli meg! Akkor legyen 12milliója évente és legyen boldog vele.
Ha felajánlana nekem 100ha-t szántót, akkor azt az üzleti ajánlatot tenném, mint amit lentebb meg is tettem: 12 milliót adnék neki előre minden évben és a maradék felét kérném el! Ha magától nincs annyi esze, hogyan kell "kitermelni" azt a 18milliót, akkor adja ide a felét...
Nem vagyok mohó, nekem elég lesz a fele!

Nincs profilkép
#2964 trikolor5
2023-02-25 21:53:48

Válasz matarka #2963. hozzászólásáraMerre gazdálkodtok? Bioként értékesítetek?

Nincs profilkép
#2962 matarka
2023-02-25 21:47:29

Válasz #bandi #2959. hozzászólásáraNe menjünk már ebbe bele. Valamit arról is be lehet takarítani.
Öko zöldborsót valóban nehéz, de ki tudja, egyszer talán még az is összejöhet...

Nincs profilkép
#2961 ..,-:)
2023-02-25 21:47:17

Válasz matarka #2960. hozzászólásáraEz a 8 év lucerna is sántít….smile whistling

Nincs profilkép
#2960 matarka
2023-02-25 21:45:10

Válasz Koczka József #2954. hozzászólására"A lucerna mindig ki hajt..."
Most hogy mondod ez sem igaz. Hiszen van nekem saját tulajdonomban is - saját gazdálkodásban is "pár" hektár egykori lucerna. Szép, sűrű lucerna volt.
2012-ben vetettük, de már 2020-ban nem volt abban egy szál lucerna sem, tiszta kaszáló volt. Onnan tudom, hogy imádkoztam minden évben, nehogy pont azokat a táblákat ellenőrizzék, nem válthattam ugyanis ökoban földhasználati formát. Ha szántóra nyertem, akkor annak szántóban is kellett maradnia végig 5+2 éven keresztül és én nem akartam már azokat a területeket bolygatni - körülötte minden területem kaszáló.

#2959 #bandi
2023-02-25 21:44:02

Válasz Koczka József #2941. hozzászólásáraNem gondolnám, hogy a borsót azért vetették, hogy bármit is betakarítsanak róla

Nincs profilkép
#2958 Traktoros007
2023-02-25 21:43:36

Válasz matarka #2872. hozzászólásáraDe az a 31millió nem tiszta haszon!Sajátod az összes föld?üzemanyag?vetőmag?aratás?Gépek amortizációja?Uj gép vásárlása?Ha bérbe adja nem kell gondolkodni semmin csak felmarkolni a zsét.Még egy kérdés te mennyi bérleti díjat fizetnél ha felajánlanának neked földet?

Nincs profilkép
#2957 matarka
2023-02-25 21:37:24

Válasz B.laca #2940. hozzászólására"Szia! Ha jól értem te 100 hektár után kifizetnél 30 millió forint bérleti díjat.
Neked meg ha a költségeket levonod marad 15-20 millió haszon és a munka meg rizikó a tied?"

Nem, nem ezt mondtam. Én azt mondom, hogy ha lenne 100 ha szántóm, akkor nem adnám bérbe. Hiszen pici energia-, idő- és pénzbefektetéssel 30 milliót stabilan hoz - nyereségként, nem bevételként!
Ahhoz, hogy egy bérlő oda üljön az asztalomhoz és érdemben tudjunk beszélni arról, hogy ezt a 100 ha szántót adjam neki bérbe, ahhoz legalább ugyanazt a pénzügyi szintet kellene felvázolnia, amit nélküle is teljesítek.
Minek adjam oda 150ezerért, ha egyszer 300ezret kapok érte bérlő nélkül is.
Magyarul a 300ezer az alap, erre kell ajánlatot tenni...
Nyilván ez 100 ha szántó esetében áll fenn és olyan tulajdonossal, aki hajlandó és képes emberekkel normálisan kommunikálni, képes tárgyalni, képes telefonálni, képes megjelenni.
Ha valaki Brazíliában van az év 360 napján, az nem fog menni...

Nincs profilkép
#2956 matarka
2023-02-25 21:24:38

Válasz Koczka József #2954. hozzászólásáraKöszi, hogy mondtad ezt. Most hogy felhívtad a figyelmem erre, kíváncsi lettem és meg fogom nézni.
Egyébként az egész öko-termelés legnagyobb problémája az, hogy ilyen jellegű szakmai segítséget soha nem kaptunk. Mindent magunknak kellett kiokoskodni.
Én máshol saját magamnak olyan 90 hektáron kísérleteztem 2009 és 2020 között - gyenge talajon (10 Ak-s földön). Gépparkkal, telephellyel, fizetett munkaerővel.
Na ott volt veszteség! De valahogy mindig jött "mentőöv". Ezek között azért voltak meredek dolgok is, így kitapasztaltam, hogy mit lehet és mit nem.
De soha senki nem segített... A Biokontroll minden évben jött ellenőrizni. Mindig kértem, hogy adjanak már szakmai tanácsot mit változtassunk, hogyan lehetne ezt jobban csinálni... Kértem, hogy mondjanak már példát hol csinálják ezt nyereségesen, hadd menjek el megnézni saját szememmel...
Mondjam azt, hogy inkább ne kérdeztem volna:)
Eleinte én is hittem, hogy lesz piaca az öko-termékeknek, magasabb árat fognak adni érte, jobban fogják keresni.
Aztán pár pofon után rájöttem, hogy nem kell legénykedni, ahogy a nagy tanítómesterem mondta: "fogd a pénzt és fuss"!
Nagyon jó támogatást adnak az öko-gazdálkodóknak, de nyilván nem a fekete földre való. Ott termelni kell! Ez a gyengébb talajon működik, amíg támogatják.
Aztán? Ki tudja mit hoz a jövő...

Nincs profilkép
#2955 matarka
2023-02-25 21:13:29

Válasz Koczka József #2948. hozzászólásáraNe úgy számold, ahogy a sajátod számolod.
Neked egyik évben kimagasló nyereséged van, másik évben picit kevesebb, nagynéha meg van egy kis veszteséged (mint tavaly). Cserében neked nem jár az öko-támogatás.
Az öko-ban soha nincs nagy termés, de mivel pici rizikóval termelünk, pici nyereségre hajtunk, nagy bukta nem érhet. Csak az a fő, hogy nehogy alá menjünk a kiadásoknak. Már a nullszaldó se vereség:) Ehhez képest néha egész kellemes meglepetés volt, ha pluszosra jött ki... És azért az nem rossz, ha egyetlen nap le tudod tárgyalni a lucerna éves kaszálását, úgy hogy kapsz a 100 ha-ért tisztán 4milliót! Jól hangzik, valóságban ritkán jött össze, de volt rá példa.
Az AKG-t nem ismerem, arról nem tudok nyilatkozni. Nem lehet rossz, mert ott sokkal több megengedett, mint öko-ban. Oda nagyon nehéz volt bekerülni, ezért nem oda pályáztunk valaha. Aztán itt ragadtunk, ezt a rendszert kiismertük.

Nincs profilkép
#2954 Koczka József
2023-02-25 21:10:52

Válasz matarka #2952. hozzászólásáraA lucerna mindig ki hajt sőtt imis napraforgóban csak felül kezelve még három év után is van. Tudom hogy borsó volt és borsóbol is szinte lehetetlen ki irtani. Na de mindegy.

Nincs profilkép
#2952 matarka
2023-02-25 21:04:20

Válasz Koczka József #2950. hozzászólásáraEgész biztosan sok mindent nem úgy csinálunk, ahogy kellene.
Azt tudom mondani, hogy egyetlen szavam se hazugság.
Pontosan ennyit termett a rozs. Itt van előttem a számla.
Lucerna után nem volt rozs! Lucerna után zöldborsó volt és csak utána rozs. Nem hagytuk gyomosodni a zöldborsót...
A lucerna nem hajtott ki - nem volt már, ami kihajtson. Ha menthető lett volna, akkor dehogy kezdtünk volna bele a kiszántásába. Nekünk is kényelmesebb lett volna csak a kaszálásonkénti 10.000-et beszedni.

Nincs profilkép
#2951 matarka
2023-02-25 20:58:08

Válasz Koczka József #2948. hozzászólásáraJó minőségű föld (27 Ak körül). Nagy táblák. Műút mellett.

Nincs profilkép
#2950 Koczka József
2023-02-25 20:56:23

Válasz matarka #2947. hozzászólásáraNekem csak azért gyanús a dolog mert lucerna után egy két évig nincs borsó nem csak mert pillangóst pillangós után nem vethetsz hanem mert a föld sem szereti, na meg a gyom megöli. De a gyom a rozst is megöli főleg lucerna után ahol a lucerna harmada is ki hajt. És semmi gyomírtó? Már pedig akkor termés sincs.

Nincs profilkép
#2949 matarka
2023-02-25 20:56:11

Válasz #bandi #2944. hozzászólásáraBiztosan nem a legjobb módon gazdálkodunk. Ez 100%.
Biztosan lehetne jobban, biztosan ki lehetne hozni több pénzt belőle. Szakszerűbben is lehetne.
De valahogy csak működik 2009 óta és mindig stabilan 20 millió felett hozott. Ha igazán "fasza gazdák" lennénk, akkor lehet kihoznánk belőle 35 milliót.
Nade itt jön a matek. Azért a plusz 5 millióért már nem fogunk megszakadni. Ennyit hoz kényelmesen, megmarad mindenkinek az egészsége, nincs veszekedés, feleség is örül, gyerekeket is látom.
Ha 25 éves lennék, nem így állnék hozzá, ahogyan 75 évesen is egész biztosan biztosan másképp viszonyulnék az egészhez.

Nincs profilkép
#2948 Koczka József
2023-02-25 20:50:12

Válasz matarka #2943. hozzászólásáraNagyon jó helyen lehet ez a föld ha még sosem termelt veszteséget. Mert vagyunk itt egy páran akik nem most kezdték de még nem volt olyan tíz év hogy egy ne legyen minuszos. Mint a tavalyi.

Nincs profilkép
#2947 matarka
2023-02-25 20:49:32

Válasz Koczka József #2941. hozzászólásáraMég egyszer.
A lucerna 100% volt eleinte.
Aztán egyik darab már nem kellett senkinek, mert kifoltosodott. Jó, még ingyen letisztították, de muszáj volt lépni.
1/3-át kiszántottuk, ment bele tavasszal zöldborsó.
Utána láttuk, hogy ez többet hoz, gyorsan kiszántottuk a maradék felét is a következő ősszel, főleg, hogy már nagyon nem akaródzott fizetni a lucernáért senki (ingyen persze elvitték).
Amit először kiszántottunk és zöldborsót vetettünk tavasszal, ősszel ment bele rozs.
Következő évben tavasszal a második 1/3-ba ment zöldborsó. És már ugye a rozst arattuk.
Tavaly ősszel a maradék 1/3-ot is kiszántottuk, majd ide jön tavasszal a zöldborsó. A rozs helyére tritikálé került, a második 1/3-ad részbe pedig a zöldborsó után ment a rozs.
Ezért írtam, hogy "elcsúsztatva" végül 1/3 - 1/3 - 1/3 részben zöldborsó-rozs-tritikálé "vetésforgó" alakult ki. Lehet nem a legjobb ötlet, de egyelőre ennek volt a legminimálisabb kockázata. Öko-ban nagyon meg kell gondolni mindent, mert itt azért nagyobb a bukás sansza, ha mondjuk valaki beleugrik egy búzába vagy mondjuk napraforgóba esetleg dió ültetvénybe (ezek elég gyakori esetek, ezekre próbálják rábeszélni az ökogazdákat).

#2946 #bandi
2023-02-25 20:45:02

Válasz ..,-:) #2942. hozzászólásáraNincsenek.. Majd mostmár fasza lesz, mert jönnek a nemzeti tüzépek, gondolom a trafikok mintájára, a csókosoknak lesz, a többi régi tüzép meg mehet kapálni.

Nincs profilkép
#2945 ..,-:)
2023-02-25 20:43:32

Válasz matarka #2929. hozzászólásáraÁtállási időszaknak egyszer vége(3 év) és már borul is a matek…..

#2944 #bandi
2023-02-25 20:42:52

Válasz matarka #2937. hozzászólásáraAzért ez az évi 4x lucernakaszálás azért szép lassan kikapja a talajból a kottát. Nem csak a vetés az, ami költség.

Nincs profilkép
#2943 matarka
2023-02-25 20:39:27

Válasz Koczka József #2934. hozzászólásáraÖko-gazdálkodásban nincs se műtrágya, se növényvédőszer használat, így pár - egyébként egyszerűen és olcsón teljesíthető - kötelezettség kiesik (pl. növényorvos).
Könyvelő és szaktanácsadó nem olcsó mulatság - az én vagyok:) Na azt meg kell fizetni!!!
Járulék nincs - hiszen ez nem a főállása, van rendes munkája Budapesten.
Sosincs "bukta" sem a rozson, se a tritikálén! Se nagy nyereség se nagy veszteség! Ez 100%.
A zöldborsóval mindig kell egy kicsit "ügyködni", de kivételes esetben még azon is lehet nyereség. Nade ennek a támogatása mindenért kárpótol...
A lucerna egy igazi díszpáholy. Egyszer kell odafigyelni és utána 5 évig nincs gond. Van rá kereslet is. Ami nekem nem tetszett a lucernában az volt, hogy az állattartók mindig variáltak, nem voltak megbízhatóak. A rozs felvásárlója (malom) egy igazi úriember, pontos, normális. Ott nem kellett ötször telefonálni, hogy mégis hol tűnt el a számlánk...
Olyan év sosem volt 2009-2022 között, hogy hozzá kellett volna nyúlni a támogatáshoz. Az mindig tisztán megmaradt. Voltak évek, amikor kevesebb volt a nyereség a gazdálkodáson, volt év, amikor sok volt, de sosem volt veszteséges - ezt onnan tudom, hogy akkor az én "jutalékomnak" is lőttek volna...

Nincs profilkép
#2942 ..,-:)
2023-02-25 20:39:05

Válasz #bandi #2921. hozzászólásáraGipszkartonos és egy segéd, szakadt munkás autó, 2 db Lidl-s akkus csavarozó és 1 db Lidl-s lézer, 2 db Noé kori létra……..2 nap(igazából 1 nap is végezhettek volna) munka díja nettó 700ezer…….{:oops:…….ami ebben az országban megy az építő és járműiparban, arra nincsenek szavak……smile hammer

Nincs profilkép
#2941 Koczka József
2023-02-25 20:37:49

Válasz matarka #2937. hozzászólásáraÉrtettem hogy tavaly mennyi volt csak hát úgy gondoltam hogy tavalyelőtt is az volt csak a másik darabba. Akkor borsó sem tavalyelőtt volt hanem csak tavaly. Hát olyan bőven nem volt nyereség a 2t inkább önköltség. És a borsó is nyereséges volt?

#2940 B.laca
2023-02-25 20:31:04

Válasz matarka #2937. hozzászólásáraSzia! Ha jól értem te 100 hektár után kifizetnél 30 millió forint bérleti díjat.
Neked meg ha a költségeket levonod marad 15-20 millió haszon és a munka meg rizikó a tied?

Nincs profilkép
#2939 ..,-:)
2023-02-25 20:28:36

Válasz #bandi #2907. hozzászólásáraFeléért is odaadnám……..oszt baxa meg !smile oops
300ezer/ha, minden évben, minden kultúrában !? Ez még itt nekem sosem sikerült….smile sweatdrop

Nincs profilkép
#2938 matarka
2023-02-25 20:26:39

Válasz Pont #2936. hozzászólásáraIgen, igazad van. A bérleti díj piac alapú.
Ha van aki kiadja 50.000 Ft/ha áron, akkor ennyi a bérleti díj.
Ha nincs kereslet 150.000 Ft/ha áron, akkor nem lesz még ennyi sem a bérleti díj.
Ezt én is értem.
Én csak azokat a tulajdonosokat nem értem meg, akik minimális érdeklődést se tanúsítanak a földjük iránt. Ha ennyire nem érdekli őket, akkor azok maguk ellenségei.
Megérdemlik, hogy kevesebb bérleti díjat kapjanak, mint amennyit ki tudnának egy kis "mozgolódással" hozni a történetből.
Mint mondtam ember és ember között óriási a különbség. Nyilván egy 80-90 éves nénitől vagy bácsitól nem kérhetem, hogy lássa át ezt az egészet.
De egy ereje teljében lévő tanártól igenis elvárom. Ne adja oda fillérekért azt a földet, amiért az apja lehet vérét adta!
Nem szeretném, ha a fiam csak úgy kiadná a halálom után, hogy jó lesz ez a pénz nyaralásra...

Nincs profilkép
#2937 matarka
2023-02-25 20:20:51

Válasz Koczka József #2934. hozzászólásáraSzia!
Írtam, hogy 130.000 Ft/t értékesítettük a rozst.
Itt a számla előttem, direkt megnéztem. 2022.07.28. dátummal.
Mivel engem is érdekelt, csináltam kimutatást - volt rajta nyereség bőven.
Ez tavaly (2022) volt.
Előtte főként lucerna volt, az meg csak nyereséget hozott - régen kitermelte az évekkel ezelőtti vetés költségét.

Nincs profilkép
#2936 Pont
2023-02-25 20:18:13

Abban igazad van, hogy a jelenlegi támogatási rendszerben ilyet is lehet, (és még azzal sem akarok jönni, hogyha mindenki úgy gondolkodna mint Ti, akkor mindenki éhen halna, mert ugye nem lenne termés, csak pénz. ) de azt azért lásd be, hogy a bérleteknél a kereslet kínálat határozza meg az árakat és én nem ismerek olyat aki 300 -at fizetne, így kérni lehet "járni jár, csak nem jut" esete.

Nincs profilkép
#2935 matarka
2023-02-25 20:08:55

Válasz #bandi #2932. hozzászólásáraVan, amit nem kell magyarázni. Úgyis mindenki tudja.

Nincs profilkép
#2934 Koczka József
2023-02-25 20:07:38

Válasz matarka #2930. hozzászólásáraÉrtem és a munkadijakat meg az imputot, a támogatásból finanszírozod? Mert a 2021 rozs ára alig volt 6000ft/q és hát ha csak 2t termet az hektáronként 150000ft mínusz nem tudom a borsó mennyi volt de ha az is csak 2t termett az is 100000ft körül hozott mínuszt. Nekem 4t val is minuszos volt vagy négy éve. Szerintem így nem éri meg hogy kinlódjon az ember mert mire minden költség (szaktanácsadó, könyvelő, járulék, növényorvos, levél - talaj analízis) elvisz pár milliót. Így számolva a borsó bukta 3 miliő a zab bukta 4,5 millió egyéb költség 3 millió bérleti díj 20millio ez így 30,5 millió talán a lucerna nullára kihozza. De te nem kerestél egy forintot sem.

Nincs profilkép
#2933 matarka
2023-02-25 20:07:28

Válasz Batka #2924. hozzászólásáraÍgy van. Igazad van!
Minden tulajdonosnak oda kell tenni magát. Ki kell próbálnia magát, ha már ebbe a szektorba tévedt.
Ember és ember között óriási a különbség! A tulajdonos személyisége is itt mérhető le!!
A barátom kifejezetten megnyerő típus, "jó ember", akinek mindenki szívesen segít.
Olyan, aki szeret "minden szabályt betartani", képes a Hortobágy közepén is megállni minden stop táblánál.
Örömmel dolgoznak vele a szolgáltatók. Megtalálta velük a hangot. És nem is basszák át őt, pedig figyelem minden apró rezdülésüket.
Nem mondom, hogy ne lettek volna súrlódások, de 14 év alatt nem volt ordibálás, nem kellett pénzt behajtani senkin. Már ez is nagy szó!! Bezzeg nekem szaladni kellett a marhák áráért:)
Nyilván a bérleti díj az egy passzív kereset, ott maximum a bérlőt kell baszogatni. De láttam már olyat, hogy nem fizetett a bérlő.
Földhasználóként aktívan kell fellépnie, ez egy vállalkozás. Van benne rizikó, amelyet lehet minimalizálni.
De már akkor is minimális kockázattal kijön a felajánlott 120.000 Ft/ha/év bérleti díj duplája!
Én nem mondom, hogy egy 80 éves mamának ezt az utat kell választania, de egy 40-50 éves tanárnak, aki egész életében emberekkel bánt, tanított, annak meg kell próbálnia!!

#2932 #bandi
2023-02-25 20:05:44

Válasz matarka #2930. hozzászólásáraA tavaszi zöldborsó az hogy szokott kinézni a gyakorlatban?

#2931 Anicska
2023-02-25 20:04:56

Válasz matarka #2915. hozzászólásáraSzépen és kulturáltan válaszoltál ,köszönöm !Nem vagyunk félős kisdiákok ,csak egy jelzés akart lenni ,ha nem gazdálkodók is olvassák a hozzászólásokat ,akkor az jönn amit írtam .

Nincs profilkép
#2930 matarka
2023-02-25 19:53:28

Válasz Koczka József #2928. hozzászólásáraNem. Természetesen nem.
A lucerna jó volt, szép volt, de elköszöntünk tőle. Minden kezdő öko-gazdálkodónak ajánlom, jó tanulópálya. Kifoltosodott, 3 év elcsúsztatásával kiszántottuk (először az 1/3-át, következő évben a következő 1/3-át, tavaly ősszel a maradék 1/3-át).
Először tavaszi zöldborsó, utána rozs, utána tritikálé, utána megint tavaszi zöldborsó, és így tovább (amíg dotálják).
Minden évben a terület 1/3-a jut a három növényből az egyikre (tavaszi zöldborsó, rozs, tritikálé). Persze lehet ezen változtatni, nincs semmi kőbe vésve...
Ha van ötletetek, nem fogok ellenállni:)

Nincs profilkép
#2929 matarka
2023-02-25 19:47:25

Válasz #bandi #2925. hozzászólásáraNe már! Mikor ha nem most! Kizárt, hogy ne hirdessenek meg öko támogatást az új körben!
És már a múltkor is eszement összegeket írtak be az átállási időszakra...
Kb. 166.661.- Ft/ha csak a sima szántó átállási öko-támogatás összege (458 EUR/ha). Ha ehhez hozzátesszük a területalapú és zöldítést (nem hinném, hogy átnevezgetve kevesebbet fognak adni, mint idén), akkor ugyanoda érkezünk...

Nincs profilkép
#2928 Koczka József
2023-02-25 19:47:21

Válasz matarka #2926. hozzászólásáraHogy érted azt hogy tolódik arrébb minden évben.? Feltörsz a lucernából egy darabot és máshol újra veted?

#2927 Csavarkulcs
2023-02-25 19:43:08

Nagyon egyszrű ez a földbérlet kérdés. Minden áron nem kell a föld ! Ennyi ! Ha valaki kifizeti a 300-at hát tegye. Itt a 170 ezres is kapufára ment. Jellemzően 100-200-vagy 500 hektár már a családok saját tulajdonában vannak a többi az bérlet. Na szóval ha a bérletet elengedi és ezért a léte forogna kockán ,akkor ott más gond van.

Nincs profilkép
#2926 matarka
2023-02-25 19:42:35

Válasz Koczka József #2922. hozzászólásáraMindig ugyanaz.
Korábban 100% lucerna volt. Nem rossz egyébként, van benne ráció.
Fokozatosan fel kellett törnünk - ahogy foltosodott.
Így alakul ki az 1/3 - 1/3 - 1/3 részre tagolt "vetésforgó".
A kiadott iránymutatás továbbra is a "nulla rizikó".
1/3 rozs, 1/3 tritikálé, 1/3 tavaszi zöldborsó.
Ez tolódik arrébb minden évben, de a növény és a terület nem változik.
Hogy mennyi a termésátlag? Mint 1944-ben - mondjuk úgy olvastam, hogy az egy kiemelten jó év volt!
2 t/ha rozs. 130.000.- Ft/t áron adtuk el. De ugye nálunk se műtrágya, se növényvédőszer és hát a vetőmagból se a legjobbat vásároljuk...
A lucernát 4 kaszálással számolva 4*10.000.- Ft/ha (azaz hektáronként 40.000.-) áron adtuk el mindig - lábon, előre kifizetve.

#2925 #bandi
2023-02-25 19:34:53

Válasz matarka #2920. hozzászólásáraMaradjunk annyiban, hogy te sem fizetnéd ki a 300-at. Mert nem leszel jogosult esetleg 100 támogatásra. Mert senem átállt öko, vagy akg, meg sesemmi. Mindegy.

Nincs profilkép
#2924 Batka
2023-02-25 19:34:29

Válasz matarka #2913. hozzászólásáraTöbb jött, mondjuk 4 éve, azóta 50-70 q kukorica, és mi még szerencsések voltunk. Tudod ez a különbség a támogatás és a termés között. Az államkincstár akkor is utal, ha nem esik és két hétig 35 fok van, a piaci mozgások kiszámíthatóságát meg ugye már ne is emlegessük ..Persze a papíroknak rendben kell lenni, de hát az mégis csak egyszerűbb, mint azt időjárás.
Egyébként a tulajok itt is nagyon össze tudják szorozni a 100 q-t az aktuális árral, ne aggódj. De amíg a doktor uraknak a gazdálkodás a telefon csipogásából áll, addig a mezőgazdaság az egyik legnagyobb tőkeigényű és kockázatú ágazat még ma is. Én a magam részéről azt gondolom, hogy semmi akadálya annak, hogy földtulajdonosként minden is kelljen, csak akkor tessék beruházni és felvállalni a kockázatot és csinálni Azt meg ugye nemigen akarja egyik sem.
Én meg ingyen nemigen szeretnék már senki plusz pénzéért sem izzadni, talán túl kényelmes vagyok már. Javasoltam is kérdezőnek, hogy 100 hektáron tessék megpróbálni csinálni, de Te megadtad neki a tuti receptet, így még dolgozni se nagyon kell rajta.

Nincs profilkép
#2923 matarka
2023-02-25 19:33:53

Válasz matarka #2918. hozzászólásáraNem mindenki így számolja a kombájn megtérülését és akkor még finoman fogalmaztam.
Nagyon sokféle pénz szaladgál - most is - a levegőben. Kinek innen, kinek onnan.

Nincs profilkép
#2922 Koczka József
2023-02-25 19:33:33

Válasz matarka #2872. hozzászólásáraHa meg szabad kérdezni mikor és milyen termés atlagok voltak? Mert a támogatás adott. Érdekelne a 2021,2022, évi és hogy mit szándékozol 2023 ban vetni.

#2921 #bandi
2023-02-25 19:30:59

Válasz .Feco. #2919. hozzászólásáraKell pár év és mindenki rájön, hogy amíg fillérekért van bérmunka, addig ilyen szerencselovagok fogják a földeket benyelni. Semmire nem költ semmit, megcsináltatja bérbe, kicsi pénzért aztán megy a kasza év végén. Ha egy hektár bérmunka aránylana mondjuk ahhoz amennyiért egy minikotró kiás neked 30 métert az udvaron, mindjárt jobban vakaróznának az ügyvédurak is hogy akkor mit kéne.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
Újdonságok a PIONEER® napraforgó vetőmag kínálatában
Újdonságok a PIONEER® napraforgó vetőmag kínálatában
A 2025-ös vetési szezonra 3 teljesen új hibrid áll a hazai termelők...
Sajtóközlemény
Mit kell vállani a gazdáknak az új AKG programban?
Gépsatu
Gépsatu

65.000 Ft

IRTEM Feronia FT06 vontatott pneumatikus vetőgép
IRTEM Feronia FT06 vontatott pneumatikus...

7.300.000 Ft

AGROMASZ RUNNER 50 - SZÁNTÓFÖLDI KULTIVÁTOR - ROYAL TRAKTOR
AGROMASZ RUNNER 50 - SZÁNTÓFÖLDI...

6.450.000 Ft

Normand fenyő eladó 1-1,7m
Normand fenyő eladó 1-1,7m

4 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]