Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kukorica vetőmagok új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Juhtenyésztés új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Haszonbérleti szerződés új
- Kukorica terményárak új
- Claas Lexion vélemények új
1537 hozzászólás
Válasz #786. hozzászólásra
Ez tényleg érdekes lehet, főleg ha a mostani divat szerint x évet előre kicsenget a bérlő. Az elég nagy pofára esés lehet, főleg ha a lóvé nincs már meg.
Ilyenkor nem is tudom milyen jogalapon perelhet a haszonbérlő és egyáltalán kit?
Amúgy szerintem a haszonélvező kikerülésével nem lehet eladni. Sőt, a föld ára is az övé lenne, mert ugye az eladás is haszon. Külön megállapodás része lehet, hogy a tulajnak is ad belőle vagy sem.
Válasz #783. hozzászólásra
dehogy perel téged, kiadja bérbe. hozzá se tudsz szagolni a földhöz. ha birtokba veszed, birtokháborítás, ha másnak adja bérbe, akkor csak lesheted.
DE tudod mi az érdekes? mi van, ha kiadja bérbe 25 évre, aztán holnap meghal???
nah, az a bérleti szerződés, amit ő kötött, az köt-e téged? mert örököst ugye köt, de te nem örököse leszel...
ez érdekes kérdés, nem vagyok benne biztos, hogy a haszonélvező halála után az általa kötött bérleti szerződés érvényben marad... rossebb tudja, ezt érdekes kérdésnek tartom!
Válasz #778. hozzászólásra
"Megveheted, tied lesz a föld ,"
Nagyon régen én úgy tudtam, hogy ilyen esetben kellett a tulaj és a haszonélvező együttes akarata az eladáshoz.
Válasz #783. hozzászólásra
Nem olyan egyszerű az a beperelés.Jobban jár,ha lemond egy x összegért.
Válasz #782. hozzászólásra
max beperelni,mondván a haszonélvezeti jogával nem tud élni-amit persze én korlátozok
Válasz #780. hozzászólásra
Szerintem,ha megveszed,és nem fizetsz neki semmit,nemsok mindent tud csinálni.
Próbáld meg,tehermentesen üzletelni.Pénzt ígérsz az anyukájának érte.
Válasz #779. hozzászólásra
erre gondoltam én is,
akkor az ilyet,ha nem tudsz vele megegyezni,kár megvenni,azért ,hogy a sajátodat béreld
Megveheted, tied lesz a föld ,de a haszonélvező szedi hasznait a földnek, tehát ő bérleti díjat szedhet tőled , a bérleti díjat ő határozza meg, és ha ez holtig tartó haszonélvezet akkor az időtáv adott, főleg ha nem túl idős a mama!!
Szerintetek?
A tulaj eladja a földjét,de van rajta haszonelvezete az anyjának,akivel nincs jóban és valószínűleg én sem bírok vele szót érteni.
Akkor amíg el az öreg asszony
Nem erek a földel semmit?
Nekem így logikus, semmi bevétel róla?
Válasz #776. hozzászólásra
rendben,majd lecoopizzuk,amit decemberbe nekem továbbitott a jegyző.....ott én kerültem a f.sz rossz végére
Válasz #774. hozzászólásra
azt hiszem, törvény szerint 30 napig él ,az "ellenajánlat"
Válasz #771. hozzászólásra
Az ajánlattételt is ügyvéddel csináltazsd!!
Válasz #773. hozzászólásra
igy van 1/1 ,még holnap megnézem van-e bérlő esetleg,de a vevőnek nics elővásárlása .
persze a adminisztráció az enyém,ugy is gondoltam
nem tud, a szerződést azzal a tartalommal kell létre hozni, ami ki volt függesztve. semmi többet. illetve hát egyébként időben kell fizetned, tehát nem húzhatod el fél évet, és mondjuk azt el tudom fogadni, hogy a szerződést neked kell készítened, neked kell ügyvédet fogadnod, mert mondjuk te vagy a vagyonszerző, és ezt a ktg-et nem tudod elfelezni.
de ennyi.
ez 1/1-es föld, vagy osztatlan közös? nincs tulajdonostárs?
amúgy az ajánlatban benne van az ár??
buék m.kinek!
szerintetek,
kifüggesztett földvételi ajánlatnál,
nem helyben lakó az eladó sem ,meg a vevő sem,
(ugye a vételi ajánlat elég egyszerű ,csak a szükséges adatok+ár föld méret ,korona)
na most, én belecsöppenék elővásárlónak,mint helyben lakó őstermelő,akkor tudnak vmit trükközni az(eladó-vevő),hogyha nem nekem akarják eladni,ami az ajánlatban nem szerepel,de kitalálnak valamit ,ami nekem pluszba már nem lenne kedvező és eltántorit.....bármit valami gagyi dolgot, egyebet....mondván hogy ők "igy egyeztek" meg?
Betyárúl menek a főld árak főfele!! 3 mila/ha a mult héten 12ha ment el
Válasz #768. hozzászólásra
Tavalyig a haszonbérlőnek ki sem kellett függeszteni.
Válasz #767. hozzászólásra
nem időgépezem vissza a jogtárt, de egy 10 éve biztos a tul társ és a ptk szerinti közeli hozzátartozó volt az első, pontosabban ezekkel szemben senki másnak nem volt elővásárlási joga.
Válasz #766. hozzászólásra
Eddig a bérlő volt az első, de lehet.
Válasz #765. hozzászólásra
az nfa előtt a közeli hozzátartozó, meg még egy halom ember, az nfa mellett a tulajdonostárs, és utána jönnek a többiek...
Válasz #759. hozzászólásra
"A szerződésed nem jelent elővásárlási jogot sajnos."
Akkor ki van az NFA után közvetlenül, ha nem a bérlő?
Válasz #763. hozzászólásra
na mondjuk én alapból arra gondoltam, hogy nemvolt.
de mindegy is, ezvan majd a srác utánajár!
Válasz #761. hozzászólásra
mitől lenne jogtalan? ha ki volt függesztve, akkor a kifüggesztési idő alatt lehet menni ilyenekkel, nem utána fél évvel!
Válasz #758. hozzászólásra
degeccc :):):):)
Válasz #760. hozzászólásra
Én nem értek ehhez hálIstennek, de környéken is voltak ilyen melók és volt rá jogorvoslat!
Részleteket nemtudok de ha egy totál jogtalannak fűalatt eladódik nehogymár ne lehessen a jogos vásárlónak számonkérni.
Ezért van a törvény nemde!?!?!?
De mondom nemtudom pontosan csak látom hallom hol mik történnek meg van egy elmélet amit mindenki tud
Válasz #759. hozzászólásra
Te mit támadnál az adott esetben?
Válasz #757. hozzászólásra
A szerződésed nem jelent elővásárlási jogot sajnos.
Ha te helybenlakó gazdálkodú földszomszéd éstöbbi vagy akkor megkell támadni a dolgot, de előtte járj utána mindennek nehogy pofára ess
Válasz #757. hozzászólásra
Sziasztok van egy kérdésem remélem tudtok segiteni vagy egy 2.5 Ha területem amit bérlek már tobb éve és jelleg is van élö szerzödésem 2016 ig na most kiderült hogy nyárba elata az eberke de semit nem szolt,de még az uj tulajsem jelentkezet de az tudom nem gazda meg nem is helyben lako, ha jol tudom elö vásárlási jogomvan és valaki megvete mit lehet tenni állitolag nyáron vedte meg tudok ebbe jogilag bele szoni még vagy mit tehtek semmit?? elöre is köszönm ha valaki tud valmi értékeset
Válasz #749. hozzászólásra
közeli hozzátartozók közötti adás-vételnél nincs másnak (még NFA-nak sem) elővásárlási joga, tehát ha közeli hozzátartozód neked/feleségednek a keresztanyja, akkor sima adás-vétel
ptk 685 par: b) közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa;
ajándékozás is CSAK közeli hozzátartozók között lehetséges:
tft tv: "(3)27 Termőföld tulajdonjogát ajándékozás jogcímén csak közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont], közalapítvány, önkormányzat, egyházi jogi személy és a Magyar Állam javára, valamint a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként lehet átruházni."
Ajándék vagy egyenlő értékű csere amit később vissza veszel........
Válasz #753. hozzászólásra
Mert valószínű keresztanyu már nem annyira családtag...
Felőllem nekem ajándékozhatja én meg zsebből kifizetem és nem kell kifüggeszteni!!!
Hogy-hogy nem a családtag az első???
Ebben az esetben hogy van a sorrend és miért???
Ajándékozza neked
akkkor ebben a sorban sajna te vagy az utolsó szerintem.az lenne a legjobb ha neked adná bérbe.
Üdv.
Van a feleségem kereszt anyjának földje eladó hogy tudom azt megvenni???
Aki bérli több mint 5 éve azt is érdekli a szomszéd is igényt tart az elővételi jogra de mi is aki a keresztlány.Hogy jön ez most akkor sorba???
Válasz #744. hozzászólásra
gondolom nem ennek az ügynek a kapcsán, hanem úgy álltalában. pl. Ő az egyetlen felvásárló a faluban, vagy ilyesmi... Manapság kezdenek az emberek telhetetlenek lenni...
Válasz #742. hozzászólásra
Hozdd IDE a kabátot!
Én előtte beszélnék az eladóval.
Anno az MHSZ idején azt tanítottuk hogy elsőbbsége annak van, akinek megadják.
Mint írtam Újvároson 100 esetből egy-két alkalom volt, hogy ráígértek a kifüggesztésre.
Most változott a törvényi szabályozás, de majd a gyakorlat mit hoz, azt meglátjuk.
azért én fölvenném telefonnal vagy diktafonnal ezeket a fenyegetéseket, hátha még jó lesz valamire
benyalhat
Ne félj tőle. Mivel tudna tönkre tenni?Ha te vagy a jogosult a törvény alapján akkor nagy ívben benyalahat.
Ez nem a 3 ha-ról, hanem a szembeszegülésedről szól. És a végén még ragadós lesz a példa a faluban ...
Na erre varjatok gombot!
Földet szeretnék venni, a faluban egy bácsi megegyezett a helyi milliárdos mezőgazdasági vállalkozóval, kifüggesztésre is került! Én ezt megtudtam és én is jelentkeztem rá. A jog szerint én vagyok az első a rangsorban, tehát engem illet. A helyi milliárdos viszont megfenyegetett a héten kétszer hogy tönkretesz ha meg merem venni a földet ( 3HA) !!! Tegnap DEC 17 én közeli hozzátartozómat is felkereste hogy beszéljen le a dologról, neki is kilátásba helyezte hogy tönkretesz és mindent elkövet azért hogy az övé legyen a föld! Na mit szóltok ? Ilyenek a falu legmenőbb emberei mezőgazdasági vállalkozói kik milliárdokat kapnak állami támogatások révén én alattam meg szétrohad a 33 éves traktor. Lehet hogy megölnek 3ha földért?
Válasz #738. hozzászólásra
azzal,amivel eléri,hogy Ő legyen az első helyen,azt a szerződést is ki kell függeszteni:) amibe már egy szomszéd beleszólhat
Válasz #738. hozzászólásra
lényegében le is irta,hogy mi az egyik megoldás
Válasz #737. hozzászólásra
most vettem egy darab földet én voltam a haszonbérlője
,vételi ajánlat elküldése az államhoz 15 nap v.mint az önkormányzatnál kifüggesztés 30 nap ha a kifüggesztésen szerepel egy x összeg akkor az adásvételi sem szólhat másról ellenkező esetben az egész kör indul előröl!
nem tudnak buherálni az összegről hogy neked 100 at mond de csak 20 ért adja el
Válasz #737. hozzászólásra
igen,túlbonyolítod,csak akkor függesztesd ki,mikor már te leszel az első helyen!
Azt meg már gondolom magadtól megoldod.