Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Autók, kocsik, verdák ... paraszti harci szekerek! új
- Robotkormány új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Magról vetett hagyma új
- Földbérleti díj új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Poénok új
1537 hozzászólás
Válasz #534. hozzászólásra
haverom 9000 hekis cégnél dolgozik, ott is megoldják valahogy.
Válasz #535. hozzászólásra
HOGYNE
Válasz #534. hozzászólásra
Mindenképpen ügyesebbek, mint mi.
Ha megtudod, elárulod?
Válasz #533. hozzászólásra
Nem lenne az durva ...most meg kell tudnom ,hogy a nagyok akinek van 1-2 ezer hekije hogyan csinálják,hogy írják szét vagy hogy oldják meg??
Válasz #532. hozzászólásra
Ilyen értelemben tényleg nincs.
Most ahol pl. négyen vannak a cs. gazdáságban - pl. nálunk -, akkor 4x300 heki már kicsit azért durva lenne....
Válasz #531. hozzászólásra
Ez akkor tuti,hogy NEM lehet 600heki kettőnknek.Akkor nem sok értelme van ennek a családi vállalkozásnak,legalább is ebben a kérdésben.
Válasz #530. hozzászólásra
nem, mert ami a családi gazdaság használatában van, azt úgy kell tekinteni, mintha a családi gazdálkodó használatában lenne, függetlenül attól, hogy a földhasználati lapon kinek a neve szerepel.
Nekem is volna egy kérdésem,,nekem valahogy nem tiszta:ha egy embernek lehet max 300hekije akkor ha családi gazdaságot működtetek a lányommal,az két ember ,,,,,,,lehet-e 600heki kettőnknek???????????
Válasz #528. hozzászólásra
Elnézést ,köszönöm a tájékoztatást
Válasz #527. hozzászólásra
Tudom ,hogy nem kell lemondania,májusban kezdődött az ügy akkor kifizettem a pénz felét,most januárban a maradékot,jó ludasak vagyunk mert nem foglaltuk irásba akkor szóban lemondott,én még nem beszéltem vele,a régi tulajt b@sztattam idáig,még bérleti szerződést sem láttam
Válasz #526. hozzászólásra
nem kell lemondani, legfeljebb jó lenne, ha lemondana...
a bérlet elválik a tulajdontól, tulajdonos változással a bérleti szerződés nem változik, az ugyan úgy érvényben marad, mintha semmi nem változott volna.
több dolgot tehetsz, több oldalról macerálhatod, és ha megunja ürge, akkor szerencséd is lehet.
ptk. szerint a bérleti szerződés felmondható, ha (többek között) bérlő nem fizeti bérleti díjat, ha bérlő nem műveli a földet, és még több ok. namost ha azt meg tudod állapíttatni bírósággal, hogy jóember nem műveli szakszerűen (és itt talajminta, gyomborítottság, esetleg MgSzH-t, földhivatalt nyakára küldöd, de lehet, hogy a vetésforgó, amit nyom, már az is szakszerűtlen, agyon öntöz, agyon műtrágyáz, nem műtrágyáz, ami csak eszedbe jut...), akkor a szerződést fel lehet bontani.
persze ez úgy kezdődik, hogy fel kell szólítani, hogy öreg műveld szakszerűen, mert derékba töröd. vettél talajmintát, a föld súlyosan hiányos, mutassa be szakszerű terven, hogy hogy kívánja a gazdálkodása hiányosságait pótolni, mikor, milyen tárgyát kíván kijuttatni, és te ellenőrizni akarod. namost aszondja nem, akkor bíróság, kéred, hogy bíróság kötelezze csókát arra, hogy az addig általad összeállított tápanyaggazdálkodási tervet végrehajtsa (úgy sem fogja, mer gondolom 10 mázsa K-t senki sem fog kiszórni 5 éven át), ha nem, akkor vége...
másik ügy, de ez neccesebb, és szerintem nem állná meg a helyét, mert elvileg a földpiacon 5 ha erejéig értelmezhetetlen a piac befolyásoló erő, szóval ha bírósággal meg tudod állapíttatni, hogy a bérleti díj súlyosan értékaránytalan, és hogy azon emelni kell. ha 1 éven belüli a szerződés, és ..., de ezt reménytelennek érzem, mivel akkor változtat bíróság, ha egyik fél súlyos tévedésben volt, a másik fél erőfölényével élve lenyomta, vagy erőszak hatására írta alá, namost ezt megállapíttatni szerintem nincs esély.
harmadik fonal, ha az eladót kezded szívatni, elvileg ha adás-vételi szerződésben nem rögzítette, és téged nem tájékoztatott bizonyíthatóan (nincs leírva), hogy itt bizony bérlő van, sőt azt mondta, hogy per, teher, igénymentes a föld, akkor biza itten szavatossági dolgok vannak, vagyis neki kártalanítást kell fizetnie... gondolom nem akarod őt szívatni, de ha neki nagyobb ráhatása van a bérlőre mint neked, akkor ő esetleg el tudja érni, hogy szálljon ki belőle. gondolom ha bérlő nem tudta megvenni, akkor neki sincs pénze, ergo ha felkínálnál neki egy kisebb összeget, akkor lehet hogy megbékélne, és gondolom még mindig jobban járnál, ha most néhány tízezer ft-ért kiszállna belőle, mintha 8év múlva visszakapod nyakig acattal, széltippannal, vadkölessel, és addig kétszer is lesz bázis év, és...
Válasz #525. hozzászólásra
mindenáron le kell mondatni a használati jogról, mert ha nem veszed hivatalosan használatba akkor elesel az illetékmentességtől.
Hali ,van egy problémám,milyen tanácsot tudtok adni,vettem egy 5 hekis földet,a volt tulajnak megigérte a bérlő,hogy lemond a földröl,most meg nemakar lemondani söt a mult héten probálta elvetni,ami szerintem kontármunka,tavaly 1,5méteres vadkender volt benne,tehát trehányul műveli (persze őneki is fel lett ajánlva a föld de nem tudta megvenni ,a tulj meg nagy pénzügyi gondba került)
ha fölmegy a föld ára akkor a jövedelmezőségnek is emelkednie kellene, belegondoltatok már abba hogy az összes szükséges tőkéhez képest mennyire alacsony a jövedelmezőség több év átlagában?
Ha számolná az ember a föld a gépek a telephely magtár inputok és munkabér tőkeigényét akkor a nyereség átlagban éppen talán a banki kamatok fölött lenne 1 kicsivel, és akkor még adózás előtt vagyunk.
Válasz #517. hozzászólásra
,,Addig kell ütni a vasat ,amíg meleg˝ Ha most nem veszed meg, nézel pár százezerre ,lehet útólag bánni fogod...Megveszi más...
Válasz #521. hozzászólásra
A 6,5 is elég lehet, mert a repce sztem nincs még neki 100 eFt-ban sem hektáronként. Akkor adj többet érte, ha parázol, hogy másnak adja
Felénk 1 millió körül mennek az árak.A föld jó minőségű.
Talán 7 milla reálisabb.
Max. a fele,ha nem áll rajta víz.
Válasz #518. hozzászólásra
Persze ehhez tudni kellene a környék földárait és azt, hogy milyen a terület.
Nekem soknak tűnik!
Legyen, mondjuk 1 millió Ft/ha = 6 MFt, és akkor 2 MFt a repce beművelése eddig ? (hol a tavaszi Nitrogén, rovarölők, gombaölőzés még)
De ez attól függ mennyire kell a föld neked.
Szerintetek 6 HA föld repcével elvetve 8 milláért sok?
Vas megyébe Szombathely környékén mennyiért mennek a földek AK? vagy HA? árat kérnék ha tudtok köszi
Válasz #512. hozzászólásra
Köszi, az infot.
Az elmúlt évre 125 000 Ft-ot fizetett a szövetkezet. Szerintem nem túl sok, de nem értek hozzá.
2 vagy 3 éve mi felénk az egyik hazai nagytőkés csereügylettel belépett a táblákba /színes TV/ és kb. 500-600 hektár gazdát cserélt. Az addigi 20 ezres árat felemelték 35-40 ezerre.Tavasszal olvasom,hogy az illető pénz adománnyal /kb 10 milla/ támogatta a Fideszt.
Sajnos egy-két hónap múlva megjelennek az izraelből magyar állampolgárságot szerzők, és elkezdik gyüjteni a most még "olcsó" földet,mert jelenleg ez a legjobban megtérülő üzlet(nekik)
Válasz #511. hozzászólásra
40-45 ezer Ft/Ak szerintem sorba állnának a vevők.
Mennyi a bérleti díj felétek?
Válasz #495. hozzászólásra
Köszi, úgy látom ez elég sokakat foglalkoztat a téma.
A föld Somogysárd környékén van, 3 ha 76 Ak, jelenleg szövetkezet bérli.
Az AK értékelés 1870-ből való, ebből is látszik,hogy az öregek tudtak valamit ,ekkor alakultak ki a járások ami "becslőjárás" szóból rövidült le , na ennyi történelem után ,igen az AK elavult de egyenlőre nincs és nem is kell helyette más mert most már HA alapon jár a támogatás az AK meg az adó alapja volt, elsősorban a termőhelyi adottság , másodsorban a piactól való távolság határozta meg. ma már sok egyéb szempontot veszünk figyelembe, de a legfontosabb ,hogy szomszédos legyen az eladó föld.Nekem például legjobb AK-értékű földem szinte a legrosszabb,de mióta bevittem a túzok programba talán hoz vissza valamit az elvesztegetett évekből!Talán ebből is látszik,hogy a föld nem egyszerű vagyontárgy, több annál ,nálunk pl a család történelmének az alapja!
Válasz #508. hozzászólásra
Igen itt lakom,kevés a 20 ak föld.
Válasz #506. hozzászólásra
Na azt megnézném h.ott marad-e???????Szerintem nem.Bár úgy lenne.Te ott laksz?
Válasz #506. hozzászólásra
Újfehértón max 15 AK/ha a csúcs?Azt hittem több.Azok a földek pedig elég jól teremnek.Azt hittem 20-25 körül vannak
Válasz #503. hozzászólásra
Újfehértó,biztos hallotál már a 800hek-os állami földről Budai Gyula megigérte,hogy Újfehértói tulajdonban marad kb a háromszorosára lenne igény.
Nyiregy mellett?
Válasz #503. hozzászólásra
Habár ott több az AK. ????,
Válasz #501. hozzászólásra
Melyik részén van ez Szabolcsnak.A nyugati részén?Tiszavasvári????
Válasz #501. hozzászólásra
Nálunk sincs eladó föld.
S azon gondolkodtam, ahogy itt olvastalak Titeket, hogy én csak legeslegutoljára, nagyon muszájból adnék el földet....
Válasz #499. hozzászólásra
Itt nem tudsz venni.
Válasz #498. hozzászólásra
Én el sem gondolkodnék csak adnám és csak adnám ha kell neki !!!!!!!!!
Válasz #497. hozzászólásra
ilyen árnál már szerintem is eladni lenne érdemes nem venni,
Baranya szívében lakom az ottani árakat írtam az előbb.Nálunk 20-35 AK-s földek vannak.Én nem vagyok híve a földeladásnak,hiszen ebből élek,de ha 100000-et adna valaki AK-nként vagyis 2-3 milliót egy hekiért,akkor elgondolkodnék az eladáson.
Válasz #494. hozzászólásra
Felénk /szabolcs/100e/ak egy hek max 15 ak.
Hajdúság ,éppen ma néztem meg a kifüggesztéseket, 30-tól százig ,nem vicc , ilyenkor már csak eladni jó mert megszakadna a szívem ha ilyen áron kellene venni de , amikor 2éve árultam egy táblát a helyi ingatlanos azzal hívott,hogy " külföldi magánszemély megbízásából beszélek" tehát hozhatnak itt akármilyen törvényt úgyis az veszi meg az eladó földet akinek pénze van,volt,lesz, de félre a tréfával , ez az ország utolsó nagy tömegben előforduló vagyona márpedig liberális barátaink szerint ennek a sorsa a kárpótlással el lett rontva,-szerintem meg nem-de hát nézőpont kérdése!!
Kaposvártól merre? A föld értéke a minőségétől függ.Ha homokos akkor gyengébb minőségű.Ha frankó,akkor lehet 1-1,2 millió/ha de ha gyenge akkor 6-700 ezerrrel is be kell érni.
Sziasztok
Bocs az ismétlésért, ha már kérdezte valaki, de érdekelne, hogy tudja-e valaki, hogy Somogyban 1 ak. értéke kb. mennyi? Ha eladok, hogy célszerű az árat megadni ha-ban vagy ak-ban? (A föld Kaposvártól kb. 30 km-re van.)
Sajnos ebben nincs tapasztalatom, itt azért mégis szakemberek vannak.
Előre is köszi a segítséget!
Az ország melyik részén ennyi a föld ár?
Válasz #491. hozzászólásra
Köszönöm válaszod.
Iránymutatónak tökéletesen megfelel.
Válasz #490. hozzászólásra
én 25e-35-e ig tapasztalom.
de ettől eltérőekkel(akár lefele-akár felfele) is lehet bőven találkozni
Hali.
Érdeklődnék,hogy 1 aranykorona érték forintosítva mit kóstál manapság.
köszönöm B Peti.
Válasz #488. hozzászólásra
Tökéletesen igazad van.. Jol látod a dolgokat.. Ez nekem Igazán tanulságos és fájós lecke volt!! Mondhatni hogy egy életre... Tudod az a baj hogy ez egy birtok ösze vonás és táblásitás lett volna mivel mi vagyunk a szomszédba.. Én fiatal vagyok az ember öreg.. Tehát a probléma az tovább mutat ennél szerintem ebben az egész cirkuszban az a gond hogy az elözö irányzatok nem igazán tudták megoldani azt hogy a fiatal gyarapodjon és müködjön az öreg meg menjen nyugdijba és ne garázdálkodjon.. Én ezt már a végén a biroságon is montam nekem jó esetben akár 30 évem is van még a munkában.. Az uj vevönek meg lehet hogy egy sem.. És ezel sem foglalkozot senki.. Mintha az lenne a cél hogy minél több ügy generálódjon.. Adig legalább lesz munkájuk!!
Válasz #487. hozzászólásra
Nem síma ügy ilyet még az elején kell megfogni, külömben kicsúsznak a dolgok a kézből,a tanulság levonható ha már alapból problémás az ügy arra felkészülten kell neki vágni és tutira menni.Ilyenkor szoktam mondani, a következőt már tudni fogjuk és sikerülni fog.Ne agódj ahogy az Mg most áll lessz itt föld eladó, csak pénz legyenhozzá.