Hirdetés
Fórum
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Poénok új
- Ingyenes RTK korrekció közösségi alapon új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Fokhagyma termesztés új
- Talajközpontú művelés új
- MTZ 1221 traktor új
- Talajélet! Miért fontos? Mit ad neked? Mivel tudod serkenteni? új
Cikkajánló
Hirdetés

927 hozzászólás
üdv.szánto adásvételénél ki van előrébb a rangsorban,20km belüli családi gazdálkodás fiatal földműves tagja aki a családi gazdálkodo nagykoru gyermeke, vagy a helyben lako családi gazdálkodo föld műves+erdő gazdálkodo.?Aki tud kérem segitsen.Köszönöm.
Hűha beleköptek a levesbe a Dunántúlon feborult a bili megint de az egész földtörvényt kukába landolhat :DÖNTÖTT AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG....Az Európai Bíróság meg is állapította, hogy Magyarország jogtalanul szüntette meg az uniós állampolgárok magyarországi földhaszonélvezeti jogát. A nemzetközi bíróság előtt folyó jogvitában a magyar állam saját drasztikus lépését azzal indokolta, hogy az általa elérni kívánt cél a mezőgazdasági területek fenntartása azok számára, akik azt ténylegesen megművelik. Egyben ki akarja zárni annak lehetőségét, hogy a földtulajdonszerzés (illetve az azt leplező haszonélvezet) spekuláció tárgya lehessen. Ezekkel az – egyébként jogos és súlyos – érvekkel igyekezett az állam indokolni a döntéseit, hiszen a nemzetközi bíróság elvárta, hogy azok az alapjogok, amelyeket az EU biztosít a polgárainak, csak súlyos, méltányolható közérdek alapján legyenek korlátozhatóak, illetve lehessen ezektől a jogoktól az EU állampolgárait megfosztani. A TELJES CIKK AZ AGRÁRUNIÓBÓL OLVASHATÓ:a külföldiek haszonélvezeti joga címen
Válasz hagymás #763. hozzászólásáraNemtudom ki kezdett észt osztani...
Válasz d-032a #772. hozzászólására ez csak azért szomorú mert minden kis macskafarknyi földet ügyvéd által készített dokumentumokkal lehet rendezni még a rájelentkezést is és elvileg az ügyvédnek kötelező lenne tájékoztatni az ügyfelét de ezt csak külön óradíj fejében hajlandó s még ott sem mond el mindent főleg a buktatókat nem mert aki vele csináltatja a szerződéseket az mindig nyert ügyként veheti természetesen minden ügyvéd így adja elő s aztán jönn a pofára esés mikor még kell vagy 4-5 adat meg különböző dolgok s a bíróság a végzésben mégis elutasít s a másik a nyerő mert ugye ezt is törvény szerint csinálják amin több a kiskapu mint a halász hálon a lyuk én saját tapasztalatból írtam bár a másik oldalt képviselem mert van egy 10 ha területem amelyben én voltam a 47 tulajdonos s az egészet én használtam míg be nem nyeltem az állami megosztást mert olyan jól tájékoztatott az ügyvéd aki a megosztást vezényelte...
Válasz hagymás #763. hozzászólásáraEgyébként itt akkor tudod elkerülni hogy hozzá vagy hozzád szóljanak ha nem írsz semmit!
Válasz ..MZ/X.. #770. hozzászólásáraSzerintem se sokfelé sorsolt még a kamara, de valóban sok felé vannak ilyen rendezetlen ügyek.
Ezek nagyrésze, -szerintem- abból adódik, hogy a szereplők egyik fele úgy tudja, hogy ő semmit nem tehet, a másik fele meg úgy, hogy ő bármit.
Válasz hagymás #768. hozzászólásáraSzerinted jól sehogyan, add el a harmadik tájékoztató félnek ha ez az ár szerinte reális, vegye meg.
Elolvastam a problémát és értem is, ahhoz, hogy többet kapj érte menni kell elég sokat, keresd a vevőt rá. Sajnos nem valószínű, hogy rendezetlen használhatósággal, jóakaró szomszéddal tolongani fognak a jelentkezők.
El kell kezdeni a hivatalos úton, rendezni a használhatóságot, utána már esetleg bérlőt is lehet majd találni rá, vagy könnyebb lesz eladni.
Válasz d-032a #767. hozzászólásáraEz egy érdekes dolog.
A kamara eddig felénk nem sorsolt soha pedig rengeteg terület van hivatalos földhasználó nélkül, meg rengeteg használati rend nélkül. Volt személyesen gondunk a TSZ utóddal aki önhatalmúlag módosított használati rendet a sok tulaj (300 felett) és a területhez viszonyított kis tulajdoni részarányunk miatt nem tudtunk mit tenni vele, a Kft meg annyival elintézte, ha nem tetszik pereljünk. Bíróság majd valamikor, egyszer dönt, de addig sokszor lehet aratni. Végül sikerült megegyezni mert saps túligénylést csináltunk amivel jobb belátásra lehetett bírni őket.
Mindenkinek joga van használni a saját területét, ez tény. De ha bérbe adni akarják akkor a használati megosztást kell csinálni amibe már beleszólnak a kötekedők is. Piszok hosszú ideig lehet oda-visza játszani mindkét fél kárára.
Válasz hagymás #766. hozzászólásáraA hírdetôtáblák mûködnek, megnézik. Inkább az lehet, hogy tudják, hogy eladó, de kivárnak. A helyben lakó közösség összezár.
Válasz ..MZ/X.. #761. hozzászólásáraHa elolvastad az eredeti problémát amiről írtam akkor látható volt,hogy mi megpróbáltunk megegyezni.Tehát kaptunk egy aranykoronánkénti árat egy olyan személytől aki érdek nélkül tájékoztatott.Erre a földhasználó adott egy nagyon nyomott árat.Meg sem próbált kompromisszumot kötni.Ezért ajánlottuk fel neki,hogy akkor bérelje....na ez sem tetszett neki.
Akkor hogy lehet ebből jól kijönni???
Válasz ..MZ/X.. #760. hozzászólásáraHa nem egy személy használja az egész osztatlant akkor a törvény szerint kötelező a használati megállapodás. Ha nem csinálják meg akkor a Kamara sorsolja ki.
A 10% illetve a kétharmados többség csak a megosztás rendjét, mikéntjét befolyásolja, amit ha valaki sérelmez akkor bíróságon tud esetleg orvosolni.
Tehát a 95%-os többségű használó sem teheti meg, hogy sehol sem akarja kijelölni az 5%-os területét, mert ezzel megsérti a földtörvényt és a Ptk.-t is.
Válasz Rabó001 #759. hozzászólásáraVolt már újságban hirdetve,de érdektelen volt,mert senki nem reagált rá!!!
Interneten is hirdetve van viszont azok a vitrinek és hirdető táblák már a múlté!!!Ha van kirakva nem sokáig van fent a hirdetés,mert valakinek mindig útban van és leszakítja!!!!
Mindegy...majd lesz valahogy!!!
Üdv!!
Válasz ..MZ/X.. #761. hozzászólásáraIgen az egy része ami hirdetve van,de lesz még hozzá 14 AK.
Válasz d-032a #756. hozzászólásáraMár megbocsáss,de honnan vetted,hogy tisztában vagyok azzal a dologgal amiről szólt a kérdésem???
Én a másik hozzászólónak próbáltam elmagyarázni a lényeget,mert nagyon félre vitte a témát!!!
Befejeztem a vitát,mert úgy sem fogunk előrébb jutni a kérdésben!!!
Aki értette a problémámat és próbált tanácsot adni annak megköszönöm!!!
Válasz Büresz #755. hozzászólásáraTe vagy az admin,hogy bárkit megszólhatsz???
Ha nem a kérdésemre válaszolsz akkor ne szólj hozzá!!!
Válasz hagymás #754. hozzászólásáraLátom sikerültmeghírdetni, ha arról van szó, ugyanakkor amikor itt kérdezôsködni kezdtél.. Nem egyszerû eset, de kompromisszum készség szükséges a megoldáshoz.
Válasz hagymás #743. hozzászólásáraA legjobban akkor jársz, ha megpróbálsz megegyezni valamelyik tulajdonostárssal. Alkudj! Azt viszont ne gondold, hogy a kis osztatlan területért annyit kapsz mint a nagyobb vagy az 1/1-ért, mindenképp nyomottabb lesz az ára. Mindezek mellett a 60e még itt Fejérben sem méltánytalan az osztatlanért, inkább egy induló árnak számít.
Válasz d-032a #745. hozzászólásáraNem lesz ennyire egyszerű a dolog. Ha a jelenlegi művelő tulajdonostárs is és a területnek legalább 10% a birtokában van akkor a beleegyezése nélkül az életben nem lesz használati megosztás, kivéve ha 2/3-os többséggel a többi tulajdonostárs bele nem egyezik (akár a passzivitásával is). Szóval a bérbeadás nem lesz feltétlenül egyszerű.
Kiméretéssel megint gond van ha nem együttműködőek a tulajdonostársak. Bíróságra lehet menni, de az megint hosszú évek meg csomó pénz.
Eladni egyszerűbb, ha talál rá vevőt. Itt megint az a gond, hogy külsős nyomottabb árat ad érte mert kicsi is meg osztatlan is.
Válasz hagymás #749. hozzászólásáraHogyne lenne helyi újság, más nem a megyei lapok, aztán egy csomó helyen hétről hétre dobálnak be ilyen ingyenes újságokat. Meg szerintem meg minden faluban működik a hirdető, ilyen fákra meg labakra kirakott kis vitrin. Beballagsz az önkormányzathoz hogy eladó 1db anyadiszno, stb...
Válasz d-032a #756. hozzászólására
Tényleg nem először fordul elő, hogy a tájékozatlan kérdezőről hirtelen kiderül, hogy tisztában van a dolgokkal és harciasan ki is tud állni az érdekeiért.
Ilyenkor bánom,hogy megint naiv voltam és elcsesztem az időmet ilyesmire.
Válasz hagymás #754. hozzászólásáraNem szart kavarok, azért visszavehetnél kicsit, szépen leírtuk hogy az egy reális ár és nem csak azt kell nézni hogy 3 mill/ha azt jólvan. Hs visszaolvasol nem te vagy itt az első aki ugyanezt csinálja.
Válasz Büresz #753. hozzászólásáraOlvastad valahol,hogy azt írtam,hogy ingyen kapjátok a traktort???Nem kell sírni,mert azért nem vagyok teljesen laikus a földműveléssel kapcsolatban!!!
A lényeg,hogy értsd....a kis ember sem hülye,mert nincs olyan traktorja amilyen!!!Ha nem fut a szekér nem vállal be több tízmilliós gépet hanem megelégszik egy Mtz-vel!!!
Ha esetleg szart szeretnél kavarni akkor te is tudod,hogy hol kell!!!!Nem itt csak,hogy tisztán láss!!!
Válasz hagymás #750. hozzászólásáraHa van bérbe adva több föld akkor meg tudsz mindent, azt is hogy ingyen kapjuk a trakikat.
Válasz csoppika #741. hozzászólásáraNyilván lehet saját véleményed,de mivel tanácsra lenne szükségünk nem pedig ész osztásra ezért kérlek mellőzd a burkolt megjegyzéseket!!!
Köszönöm!!!
Válasz d-032a #745. hozzászólásáraElég sokan próbáltak segíteni és ki is szűrtem ami hasznos lehet,de mivel még hivatalosan nem léptünk,mert hát mindenki a temetőre koncentrált eddig.
Ha lesznek fejlemények akkor meg fogom írni!!!
Nem szeretnénk mi sem "cigánykodni" és tisztában vagyunk azzal,hogy másnak is eladhatjuk.Éppen a békesség miatt szerettük volna ha az veszi meg ill. bérli aki már évek óta műveli.Amint kiderült nem járható út.
Válasz Büresz #747. hozzászólásáraLehetne ragozni a dolgot,mert aki venni szeretne az még a kákán is csomót talál!!!Ja és nem ebből szeretnénk meggazdagodni,mert ezen a szántón kívül is van bérbe adva földünk,de nem fogunk jótékonykodni azért,hogy tudjon villogni a több tízmilliós traktorral!!!
Az,hogy nálatok mennyi a szántó ára még nem irányadó!!!Nem írtad,hogy hol van az a nálatok!!
Válasz Rabó001 #744. hozzászólásáraGyűjtöttünk pár infót a helyi gazda felhozatalról és velük szeretnénk felvenni a kapcsolatot.Helyi újságban nincs hirdetve...nem is biztos,hogy van nekik olyan,de ennek is utána nézünk.
Válasz Büresz #747. hozzászólásáraSzántó nálunk is 60-70 ezerért van kifüggesztve.
Válasz csferri #746. hozzászólásáraKb nálunk is ilyen áron mennek a földek (20ak/ha). Vettem már 500e/ha-ért is meg 1,5 millióért is. Sokszor volt már itt a fórumon hogy örököltek földet és ebből akartak meggazdagodni, megértem őket is, de azt is meg kell érteni hogy nem mind1 hogy 5 ak, vagy hogy 300, az sem hogy fél óra földúton a megközelítés vagy a közútról látszik, mennyire vadkáros, lápos, mocsaras, meg hogy szomszéd terület-e vagy csak külön álló, szerintem 2000nm szántóért senki nem ad annyit mint amikor 15 hektárt vesz. Ügyvédi költség, bejegyzés, ha osztatlan közös akkor sok macera, és a ugyanúgy kell mind2nél, árban sincs különbség.
Válasz hagymás #743. hozzászólásáraMondjuk felénk ez az ár nem hogy méltánytalan hanem teljesen rendben van, ettől jelentősen többet ritkán adnak
Válasz hagymás #743. hozzászólásáraKissé sajnálom,hogy nem tudtunk segíteni innen a fórumról, vagy ha mégis azt nem kötötted az orrunkra.
Az egy általánosan elterjedt tévedés, hogy csak tulajdonostársnak adható el, vagy adható használatba.
Úgyhogy nem kell túl sokat "cigánykodni" a használóval.
Jogotokban áll bárkinek adni.
Nektek az mellékes dolog, hogy az illetőnek meg joga van másokat megelőzni, ha akarja. De az nektek mindegy, nagyjából.
(Egyébként ha tulajdonostárs akkor nem haszonbérleti szerződést, hanem többlethasználatit lehet kötni, de ez csak technikai részletkérdés.)
Válasz hagymás #743. hozzászólásáraKiteteted az adott faluban a hirdetőrevhogy X terület eladó vagy bérbeadó. Akár helyi újságban is. Tuti hogy valaki jelentkezik rá.
Válasz Rabó001 #742. hozzászólásáraIgen ez az eladási ár!!!
Amint már írtam felajánlottuk az illetőnek megvételre,de tett egy számunkra méltánytalan/60000Ft/AK/ ajánlatot.Ezek után mondtuk neki,hogy akkor fizessen bérleti díjat,de ez sem tetszet neki.
Most már érthető a helyzet??
Nem feltétlen adnánk el ha ő bérbe venné vagy egy másik gazda.
Amit szerettem volna megtudni az a folyamat amivel hivatalosan fel lehet szólítani,hogy ha a hasznát húzza a földnek akkor bérleti díjat is fizessen vagy egy reális összegért vásárolja meg.
Válasz hagymás #738. hozzászólásáraEzek az aranykoronánkénti árak ezek vételi árak.
Most akkor eladni akarod, vagy bérleti díjat kapni érte?
Írtak már lehetőségeket, többen is, most már rajtad ár. Ezek után ha tényleg érdekel, még kérj tanácsot ügyvédtől, vagy minimum a földhivatalban érdeklődjétek meg, hogy van-e bejegyezve földhasználó rá. Ha van, tulajdonosként biztos lehet azt is töröltetni, ha nincs alapja, teszem fel nincs bérleti szerződés, mert állításod szerint nincsen. Hallottam olyat egyik ismerősömtől, ő is használt pár ilyen kis dirib-darabot, összesen 1 hektár, elérhetetlenek a tulajok, az ügyintéző meg simán beírta neki a szivességi földhasználatot, szóval ilyen is lehet. Tulajdonosként ha rendesen megkeresed, ajánlott levélben, ügyvéd által írt szöveggel, akkor másként fog reagálni mint szóban, az biztos.
Szóban megpróbált lerázni benneteket, eddig sikerrel.
Válasz hagymás #739. hozzászólásáraAz itteni bennszülöttek szerintem értették, neked nem szükséges
Válasz csuti0 #737. hozzászólásáraAzé lesz, aki fizet.
Egyébként ritka az olyan település, ahol nincs legalább egy kisnagygazda, aki ha meglát egy virágföld hirdetést, arra is elfogadót ad be.
Válasz csoppika #735. hozzászólásáraEz kijelentés volt vagy kérdés??
Válasz csuti0 #737. hozzászólásáraNem járható út számunkra sem a fű alatti szerződés tehát más lesz a megoldás.
Információk után tudjuk,hogy 80-90 ezer forint/AK ami reális ár lenne azon a részen fekvő szántókért.Na most egy 60 ezer forint/AK szerintünk méltánytalan annak tudatában,hogy nincs lehetőségünk művelni.
Válasz Quecus #726. hozzászólásáraSzia!
És ha mégsem jelentkezik rá senki,akkor a stróman nevére kerül? Nem tudjuk mi is az a "méltatlan" ajánlat amit a földhasználó ígért,lehet még akár reális is! Volt mifelénk osztatlanban 1he ami egy hízó áráért lett eladva,és arra sem volt elővásárló!
Üdv.:Csuti
Válasz hagymás #729. hozzászólásáraTedd most félre, hogy hülyének néz vagy nem.
Nem vagytok kiszolgáltatott helyzetben, mert tulajdonosok vagytok.
Eddig hallgatólagosan, ráutaló magatartással tudomásul vettétek, hogy ingyen használhatja a tulajdonotokat.
Ha írásban, bizonyítható módon kinyilvánítjátok,hogy rendelkezni kívántok a tulajdonotokat képező területtel és haszonbérbe szándékoztok adni, onnantól jogellenesen használja a ti részeteket.
Az most mindegy, hogy kinek lesz/lenne haszonbérbe adva.
Azért is kell bemenni a földhivatalba, hogy megtudd, nem-e valamilyen tévedés folytán a ti tulajdoni hányadotokra is haszonbérlőként van bejegyezve.
Ha úgy lenne is, nézd a jó oldalát. Akkor biztosan nem birtokolhatja el, és 5 évre visszamenőleg egyben megkaphatjátok a bérleti díjat.
Válasz Rabó001 #734. hozzászólásáraHát...van itt olyan, aki az ország másik felén is tud gazdálkodni
Válasz hagymás #730. hozzászólásáraHát ha elolvasod, akkor igen. Így döntésre lehet vinni a dolgot. Persze ez akkor nem működik ha nem akarod eladni. Meg kell egy olyan alany aki hajlandó ezt megcsinálni, és ha más nem jelentkezik rá, akkor megveszi.
Válasz Mihály #720. hozzászólásáraOsztatlan közösben nehéz elbirtokolni mert minden egyes bejegyzés után újra indul a 15 év.
Válasz barkaspisti #731. hozzászólásáraKöszi megnézem!
Válasz hagymás #725. hozzászólásáraItt találsz segítséget
http://www.foldhivatal.hu/content/view/172/163/
Válasz Quecus #726. hozzászólásáraArra gondolsz,hogy a kifüggesztés alatt valaki vagy az aktuális földhasználó rácsap és megveszi????
Válasz d-032a #728. hozzászólásáraAz alap gond,hogy a földhasználó hülyének néz nem pedig az 1-2 nap.Kétlem,hogy ennyi idő alatt megoldódna a probléma.
Azért köszi a tanácsokat!!!
Válasz hagymás #725. hozzászólásáraMint láthatod többféle megoldás is van, úgyhogy egyáltalán nem indokolt pl. Mihály vészmadárkodása.(Egyébként én azt szerettem volna ellensúlyozni.)
Ne is haragudj, de az alap gond az, hogy nektek az 1 hektár föld sorsa nem ér meg 1-2 nap szabadságot, hogy az ottani földhivatalt, vagy gazdálkodót felkeressetek.
De ha annyira levagytok kötve egyéb dolgokkal akkor tényleg elnézést kérek.