Gázolaj árak 647 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 413.74 Ft USD 403.55 Ft CHF 440.33 Ft GBP 492.37 Ft

Fórum

Földvétel, elővásárlási jogok

Létrehozta: Géza , 2008-07-24 21:20:53

Kedvencekhez Segítség

8784 hozzászólás
Nincs profilkép
#884 Péter
2012-12-29 11:27:43

Válasz #880. hozzászólásra

MZ/X

A jogszabály nem nevezi meg azt a személyt vagy hivatalt aki jogosult és köteles felállítani a sorrendet, azt a feleknek (ügyvéd, jogi tanácsadó) kell a hatályos jogszabályok alapján tudniuk. Ha mégsem az a személy köt szerződést aki a rangsor alapján jogosult az illetékes földhivatal a tulajdonjog/földhasználati jog bejegyzési kérelmet elutasítja.

Ez a helyzet.

Az új földtörvény koncepció ezt orvosolja mert a "mezőgazdasági igazgatási szerv fogja kijelölni a vevőt/haszonbérlőt ha az ajánlat estében valaki elfogadó nyilatkozatot tett.

#883 ..MZ/X..
2012-12-29 11:07:12

Válasz #882. hozzászólásra

Ha annyit derítenek fel belőlük mint a zsebszerződésekből 2 év alatt akkor nincs mitől félni.smile sneakysmile lolsmile lol
Amúgy szerintem nem fognak vele foglalkozni, mert a cimborák is így veszik a földet, nem kis mennyiségben. Velük meg csak nem tolnak ki.smile closedeyes

Nincs profilkép
#882 .Szabi.
2012-12-29 10:48:37

Válasz #881. hozzászólásra

színlelt szaga van attól nem is kicsitsmile blushing
azt is hozzá kell tenni,hogy eddig nem foglalkozott vele senki,de simán kinézem "ezekből",hogy előbb-utóbb az ilyen AK csereberékkel kijátszott kifüggesztésmentes vásárlások is üldözve lesznek természetesen visszamenőlegesen.smile blink

#881 ..MZ/X..
2012-12-29 10:10:28

Válasz #870. hozzászólásra

Egyszerűbb elcserélni azt az AK-t. Sőt tanácsosabb kicsit többet cserélni, akkor nincs színlelt szaga a dolognak. Nincs kifüggesztés, nincs vele gond. Nincs szem előtt, nem is igen foglalkoznak vele. Pláne ha az így létrejövő osztatlanból nem azonnal vásárolod ki a volt tulajt, hanem vársz vele pár hónapot.
Sok 100, ha nem 1000 hektár cserélt már így gazdát. A kutya sem foglalkozik vele.smile whistling
Kifüggeszteni csak akkor érdemes, ha biztos benne az ember, hogy ő áll az első helyen. Amúgy kész öngyilkosság.

#880 ..MZ/X..
2012-12-29 10:00:58

Válasz #871. hozzászólásra

Bocsánat, de ismét vissza kell kérdeznem, mert választ nem kaptam a kérdésre.
A Tft-t ismerem. A törvényben leírt sorrendet ismerem.
Engem az érdekel, hogy az iratjegyzék elkészülte után honnan, melyik hivatalból, mi alapján tudom meg, hogy az adott ajánlattételnél melyik személy van a rangsorban előrébb?
Hiába megyek ügyvéddel a tulajhoz, hiába erőszakolom ki tőle a papírokat, ha nem én vagyok a rangsorban az első nem jelentkezhetek be földhasználónak. Ezt a felesleges kört szeretném kikerülni. Azt mondod, a földhivatal határozza meg a sorrendet. Gondolom akkor a fh. adhat erről tájékoztatást.smile rolleyes
Jól gondolom? Elmegyek a fh.-ba ott meg tudják mondani, ki a jogosult a földhasználatra. Ha én vagyok az, akkor megyek a tulajhoz, ha nem akkor ennyi volt és mindenki megy tovább a maga útján.smile confused
Csak azért kérdezek erről ennyit, mert ez az első alkalom, hogy ajánlatot fogadtam el. A kifüggesztés utáni folyamatok elég zavarosak. Nem is találtam ide vonatkozó törvényt, rendeletet ami szabályozná. Még csak egy iránymutatás sincs az ügyben. Ráadásul ahány önkormányzat annyiféle ügymenetet csinálnak. Az ügyvédem, aki egyben a sógorom is, most tanulja a földdel kapcsolatos dolgokat. Így ketten próbáljuk összetenni amink van.

#879 Mf-es
2012-12-28 20:46:32

Válasz #877. hozzászólásra

Jártam már így,de a nagygazda visszakapta.Becseréltem magam az osztatlanjába,másnap visszavásároltam.smile cursing

Nincs profilkép
#878 Hubcika
2012-12-28 19:41:26

Válasz #876. hozzászólásra
Két szerződést írnak ilyenkor. Az első amit kitesznek a falra, a másik egy szándéknyilatkozat, ha sikeresen zárul az 1 Ak vásárlás.
De sajna már ezeket a kifüggesztéseket is figyelik, és ráigérnek a tulajnál +2-300 eft-ot ( itt falun mindenki tud mindent). Van rá majdnem 1 hónapjuk.
Az árfelverés úgy történik errefelé, hogy az emberke szól a bérlőnek hogy el szeretné adni a földet, és kívánja-e megvásárolni. A bérlő közli hogy ez túl sok. Az emberke felad egy hirdetést, amire megy pár "bohóc", majd mikor kifüggesztésre kerül sor, előjön a bérlő és azt mondja, hogy elgondolkodott.
Már voltam én is "bohóc"smile crying

Nincs profilkép
#877 Hubcika
2012-12-28 19:34:36

Válasz #869. hozzászólásra
Péter !
Én így buktam el egy tanyát + 12ha szántót+18 ha legelőt. Egymás mellett voltak a területek egyben. A tervem is megvolt már, aminek nagyon örültek az eladók ( ott nőttek fel). A tulajok 5-en voltak és átlag 70 évesek, mire összeszedtem őket és leültettem az ügyvédnél őket, az kész rémálom volt ( idő és pénz+ jópofizás+ türelem). A kifüggesztésnél természetesen egy helyi nagygazda elővásárlási joggal elvitte azt, amit én hoztam létre. Természetesen a tanyára nincs szüksége, az ott fog összedőlni. Ahányszor rágondolok a szívem szakad meg....

#876 Radocz
2012-12-28 13:15:41

Válasz #872. hozzászólásra

Megint elad 1 AK.

Ugyanennyiért.

Ha elég ügyes három AK árából már meg is van neki a hiányzó pénze.

Érted?

Ki van ez találva mindkét oldalon, csak mi későn értjük meg.

Ti meg még később. (nem sértésnek szántam).

smile cowboy

#874 Mf-es
2012-12-28 12:55:55

De a tulaj a 2. ak is 500 ért adja,még meg nem unja az újdonsült licitáló.Bohócot,meg csaknem csinál az ember magából.És ezért meg se próbálja az 1 ak .

Nincs profilkép
#873 Baranya Aranya
2012-12-28 12:44:04

Az lehet hogy semmis,de ezt nem fogja érvényesiteni senki...

Nincs profilkép
#872 Péter
2012-12-28 12:04:20

Válasz #870. hozzászólásra

Mf-es!

Ez a dolgok normális menete, mert szerintem nem. Egyébként meg, ha valakinek van egy kis esze rögtön kiszagolja hogy oka van annak hogy 1 ak 500.000.- Ft és él az elővásárlási jogával.(A tulajdonos mit tehet? A fennmaradó tulajdoni hányadát is oda fogja adni mert neki a pénz kell. Ha meg azzal próbálkoztok miután az egy ak esetében élt az elővásárlási jogával, hogy cseréltek az meg egyértelműen színlelt szerződés és semmis ráadásul az aki jogi érdekét valószínűsíti határidő nélkül!!! hivatkozhat rá!

Nincs profilkép
#871 Péter
2012-12-28 11:59:15

Válasz #867. hozzászólásra

MZ/X

A rangsort meghatározza a földtörvény. Az ügyvéd, jogi tanácsadó arra szolgál hogy segítsen azoknak a személyeknek akik számára ez nem egyértelmű. A tulajdonjog bejegyzési kérelmet az illetékes földhivatalnak el kell utasítania (a záradékolt kifüggesztésből és az iratjegyzékből tudomást szerez arról ki és milyen jogcímen tett elfogadó nyilatkozatot) ha az adásvételi szerződést nem az arra jogosult felek kötik meg.

#870 Mf-es
2012-12-28 11:57:18

Válasz #869. hozzászólásra

Először megveszel 1 aranykoronát fél milláért.Tovább mi a gond?Társtulaj vagy ki se kell függeszteni.Vagy holtig tartó haszonélvezetet veszel.

Nincs profilkép
#869 Péter
2012-12-28 11:54:38

Válasz #863. hozzászólásra

Ano! Én nem tartom normális dolognak azt, hogy esetleg egy olyan általam nem ismert vagy esetleg ellenszenvesnek tartott személynek kelljen eladnom a MAGÁNTULAJDONOMAT akinek nem szeretném még akkor is ha ugyanazokat a feltételeket kell biztosítania mint annak a személynek akivel én megegyeztem.

példa1: A nagynénédtől szeretnél megvásárolni egy szántót akkor a vételi ajánlatot ki kell függesztened mert nem vagytok a ptk. szerinti közeli hozzátartozók és esetleg van valaki aki megelőz az elővásárlási sorrendben (egy szomszéd, vagy családi garázdálkodó) így nem veledd jön létre az adásvétel.

példa2: Rátalálsz egy ingatlanra amelynek a tulajdonosa elhunyt, felkutatod a tulajdonosokat, segédkezel a póthagyatéki eljárás elintézésében, megegyeztek a vételárban majd a kifüggesztés során jön egy elővásárlásra jogosult aki a két retkes kezével otthon ír egy nyilatkozatot és munka és utánajárás nélkül ő vásárolhatja meg az adott ingatlant.

Ez az egész kifüggesztősdi csak arra jó, hogy helyben feszültséget és vitát okozzon. (egyedül a korábbi haszonbérlő és a szomszéd elővásárlási/előhaszonbérleti jogát tartanám meg (függetlenül hogy ő egyéni vállalkozó, őstermelő vagy családi gazdálkodó) a jogi személyek tulajdonszerzését én sem támogatom.

Nincs profilkép
#868 Hubcika
2012-12-27 20:16:33

Válasz #867. hozzászólásra
Mindent tartalmaznia kellene, azért hogy a jelentkezők fölöslegesen ne csináljanak munkát a polgármesteri hivatalnak.
Bár szerintem a helybéli nagykutyának ment a drót a hivatalból, hogy van egy kis föld eladó, rá is ugrott, el is vitte előlünk.
Ilyen ez a földharc, régebben itt tiszteletben tartották egymást a termelők, most már harapnak az 1 Ak és a 300nm kifüggesztésre is.
Bocs, kicsit elkalandoztam.
A kifüggesztés lejárta után mi személyesen mentünk be a polgármesteri hivatalba, közölték, hogy az illető előrébb van a rangsorban.
Mi nem vártuk meg a levélbeli értesítést.

#867 ..MZ/X..
2012-12-27 20:06:19

Válasz #861. hozzászólásra

Elnézést, hogy értetlenkedek, de csak úgy tanul az ember ha kérdez.smile blush
Az még mindig nem világos, hogyan áll fel a rangsor. Azt mondod a jegyző kiküldi az iratjegyzéket az érintetteknek. A rangsort viszont a fh. állapítja meg.
Én mint ajánlat elfogadó, elővásárló honnan tudom meg, hol vagyok a rangsorban. Mert ezek szerint hivatalosan a jegyző által készített iratjegyzék ezt nem tartalmazza.smile rolleyes

#866 ..MZ/X..
2012-12-27 19:53:27

Válasz #855. hozzászólásra

Sajnos el sem jutunk a kifüggesztésig. Kapásból olyan árakkal indít amit normál ember nem képes kifizetni. Kifüggeszteni pedig vételt nem függesztek ki, mert másnak nem kaparom ki a gesztenyét. Meg lehet oldani nélküle is, még ha nem is etikus a dolog.

Nincs profilkép
#864 joc
2012-12-27 19:13:42

Válasz #862. hozzászólásra

Szerbusz Péter hamar rá jöttél kivagyok.De en is tudom kivagy,mivel preciditasban a környékünkön csak egy embert ismerek.De valamit ki felejtettel, adasvetelit,haszon kölcsönt negy peldanyban irni.smile thumbupcool

Nincs profilkép
#863 ano
2012-12-27 18:58:08

Válasz #861. hozzászólásra

mivan??????
mi az hogy mocsok ország, hogy a jog rákényszeríthet...
nem arról szól a történet, hogy eladó elfogadott egy ajánlatot, és mint tudjuk, az ajánlat elfogadásával a szerződés létrejött a felek között. mocsok ország abban az értelemben, hogy vannak mocskok, akik az ajánlat elfogadását követően mégsem akarják aláírni a szerződést, plusz pénzt kérnek, és puncsolni kell nekik, mert fogalmuk sincs, mit jelent a kimondott szó.
ne írj már ilyen hülyeséget ide, hogy a mocsok jog kikényszerítheti a szerződés aláírását...

Nincs profilkép
#862 Péter
2012-12-27 18:12:18

Ha a tulajdonos és az eredeti ajánlattevő annak ellenére, hogy egy elővásárlásra jogosult személy élt ezen jogával (azaz elfogadó nyilatkozatot tett) mégis szerződést kötnének a tulajdonjog bejegyzési kérelmet az illetékes földhivatal elutasítja.

Nincs profilkép
#861 Péter
2012-12-27 18:09:22

Válasz #856. hozzászólásra

A jegyzőnek csak annyi feladata van amit a 16/2002-es korm. rendelet számára kijelöl, a vételi/haszonbérleti ajánlatot átveszi azt 8 napon belül kifüggeszti 15 munkanapra, a beérkezett nyilatkozatokat összegyűjti, majd a újabb 8 napja van az záradék és az iratjegyzék elkészítésére amelyet megküld az ajánlatot elfogadó személy/személyek részére. A továbbiakban a tulajdonos együttműködési hajlandóságán múlik, hogy mikor lesz szerződés. Ha a tulajdonos nem hajlandó együttműködni az elfogadó nyilatkozatot tevő személlyel az bírósághoz fordulhat és a bíróság ítéletével pótolja a tulajdonos nyilatkozatát (aláírását). Sajnos ilyen mocsok országban élünk ahol a "jog" rákényszeríthet arra egy tulajdonost, hogy annak adja el a tulajdonát akinek nem akarja.

Nincs profilkép
#860 ano
2012-12-27 17:52:43

Válasz #857. hozzászólásra

azt ugye tudod, hogy bevételi határod van, illetve hogy a kompenzációs felár felszámításának is feltétele van az esetedben!

Nincs profilkép
#859 peggy
2012-12-27 14:32:13

Köszönöm.

#858 subikiss
2012-12-27 14:25:50

Válasz #857. hozzászólásra

ÁFA-val együtt, a számla teljes összege

Nincs profilkép
#857 peggy
2012-12-27 14:04:12

Egy kis tájékoztatást kérek, mivel a másik topicba napok óta senki nem néz be, itt is megkérdezem.
Munkaviszony melletti őstermelő vagyok. Tételes költségelszámolást választottam, ahol legalább a bevétel 20%-át kitevő számlákkal igazolt költséggel kell rendelkezni az őstermelőnek.
A 20% -os számlát ÁFA-val együtt, vagy anélkül kell érteni?

Nincs profilkép
#856 joc
2012-12-27 13:47:08

Válasz #854. hozzászólásra

Eleve a jegyző elsem fogadhat ojan ajanlatot,amiben nem szerepel az elővasarlasi jog,akar van akar nincs.

Nincs profilkép
#855 joc
2012-12-27 13:40:06

Válasz #853. hozzászólásra

Figyelj ha te állapodol meg a föld ertekebe, es ez kifügesztesre kerül nincs vissza ut,nemlehet raigerni csak feketen.smile thumbupcool

#854 ..MZ/X..
2012-12-27 13:17:54

Válasz #835. hozzászólásra

Köszönöm! Ezt jó tudni. Ezzel kapcsolatban valami jogszabályt, rendeletet tudsz mondani ami ezeket leírja? A 16/2002 nem tér ki erre, csak a kifüggesztés menetére. Az utána következő lépések már nincsenek bennesmile huh

Viszont akkor már tudjuk, hogy a jegyző dolga csak a kifüggesztés megvalósítása és könyvelése az iratjegyzék által.
Egyszerű jogával élni kívánó elővásárló/előhaszonbérlő a kifüggesztés után honnan tudja meg, hogy merre van a rangsorban? Ezek szerint a földhivatalba kellene menni informálódni? Ügyirat, helyrajzi számra hivatkozva kiadják a szükséges információkat? smile rolleyes
Kifüggesztés után hiába keresem meg a tulajt, neki is csak az iratjegyzéket küldik meg, ő sem tud többet. Pláne ha nem együttműködő.

#853 ..MZ/X..
2012-12-27 13:05:24

Válasz #834. hozzászólásra

Köszönöm a bátorítást. Nem szeretnék kihátrálni belőle amit tudok azt megteszem. Elfogyott a cérna, mert itt felénk nem lehet földet venni. Amint kitudódik, hogy van eladó föld a cég tulaja kapásból 1,5x akkora árat dob rá mint amiben egyezkedünk. Még a kicsi 0,xxx hektáros területekre is rámegy.smile angry

Nincs profilkép
#852 joc
2012-12-27 10:10:01

Válasz #851. hozzászólásra

Bemegy az M.V.H. hoz,h.r.sz.utan megmondjak neked hogy a terület tamogatot vagy nem.Ha tamogatott akkor a kutyat nem erdekli hogy mia földed megnevezese.Csak egyre ügyej, amit a tamogatasi kerelembe beirsz az is legyen vetve.smile thumbupcool

#851 stabilan
2012-12-27 09:02:16

ez régebben temetőként üzemelt én takarítottam le a süsnyőt meg mindent ami fellehető volt s vagy ötéve szántom 7ha és a támogatás miatt gondoltam erre a mutatványra

Nincs profilkép
#850 joc
2012-12-26 13:05:30

Válasz #844. hozzászólásra

es az aranykoronat ki alapitsa meg, Mária Terézia meghalt,vagy majd Gordon 14-be.smile thumbupcoolsmile thumbupcool

#849 ARES-826
2012-12-26 12:56:02

Válasz #848. hozzászólásra

Az lehet hogy a képviselők f..sz döntést hoztak bevonták azt is amit nem kellett volna, vagy valakinek közülük volt érdekeltsége abban a földben azért minősítették át. De azt hogy visszavonni azt szerintem nem szabad!!! Igazi régi bölcs mondás "míg lószar van addig veréb is lesz"!!! Na ezen gondolkozzál egy cseppet!!!smile biggrinsmile biggrinsmile biggrinsmile biggrin

Nincs profilkép
#848 Baranya Aranya
2012-12-26 12:20:32

Válasz #845. hozzászólásra

Pedig .urva egyszerű...ilyen Magyrországon a jelenlegi gazdasági helyzett hogy még véletlenül sem fog senkinek eszébe juttni új ipari beruházásba kezdeni ezért az ipari ingatlanok céljára szánt földterületek ára elindult a nulla felé...és az elmúlt lassan már négy év alatt nem törtęnt semmi hogy ez megváltozzon

#847 ARES-826
2012-12-26 12:02:02

Válasz #846. hozzászólásra

hát én akkor sem minősíttetném vissza az biztos, egy szántóból nem egyszerű ipari területet csinálni, rengeteg pénz meg utánna járás stb.....!!!! smile sweatdropsmile sweatdropsmile sweatdropsmile sweatdrop

#846 Ebcsont
2012-12-26 11:55:50

Válasz #845. hozzászólásra

Hihetetlennek tűnik, de sajnos igaz, hogy jelenleg van olyan hely az országban, ahol ipari területként kevesebbet ér ugyanaz az ingatlan, mint termőföldként. Ipari ingatlant például egyes bankok kevésbé szeretnek elfogadni fedezetként. A fene se érti a kacifántos lelküket.smile laugh

#845 ARES-826
2012-12-26 11:39:02

Válasz #841. hozzászólásra

Miért is?????? Visszaminősíteni ipari területet, hát nem értelek!!!!smile blinksmile blinksmile blink

#844 (Claastra)
2012-12-26 10:18:12

Válasz #843. hozzászólásra

Azért kell viasszaminősíttetni szántóvá

Nincs profilkép
#843 joc
2012-12-26 10:04:52

Válasz #842. hozzászólásra

neked tudni kene hogy A.K. nelkül nem müködik a dolog.smile thumbupcool

#842 (Claastra)
2012-12-26 09:53:04

Válasz #841. hozzászólásra

Ha nincs lebetonozva nem vészessmile lolsmile lolsmile lolátminősítés .nem kis pénz,és utána a támogatás is még körülményes

#841 stabilan
2012-12-26 09:42:26

Lehet nem a legjobb forum de tudjátok e ipari parkból szántót szeretnék menyire nyügös a sztori

#840 Ebcsont
2012-12-26 09:32:10

Válasz #839. hozzászólásra

Ezt tudtam. Viszont az előzőt nem. Eddig azt hittem, hogy vizsgálja a sorrendet és jelzi, ha valaki előrébb van sorolva. De ezek szerint ez csak amolyan de facto helyenként változó szokás, és nem de iure kötelesség. smile smile
Mindenesetre köszönöm az információt!

Nincs profilkép
#839 Péter
2012-12-25 22:59:28

Válasz #836. hozzászólásra

Az vételi/haszonbérleti ajánlatban illetve az elfogadó nyilatkozatban megjelölt elővásárlási/elővételi jogosultság valóságtartalmának vizsgálata sem feladata se nem kötelessége, az illetékességgel rendelkező földhivatal a tulajdonjog/földhasználati jog bejegyzési iránti kérelemben lenne köteles vizsgálni.

Nincs profilkép
#838 Péter
2012-12-25 22:55:23

Válasz #836. hozzászólásra

A jegyző nincs jogosítványa megállapítani az ajánlattevők közötti sorrendet, esetleg ha a felek a véleményét kikérik adhat iránymutatást de a véleménye nem kötelező érvényű.

#836 Ebcsont
2012-12-25 08:44:12

Válasz #835. hozzászólásra

Az elővásárlási vagy előhaszonbérleti jogosultság vizsgálata nem tartalmi vizsgálat?

Nincs profilkép
#835 Péter
2012-12-25 08:02:19

Válasz #824. hozzászólásra

MZ/X az állításod nem igaz, a jegyző az ajánlat tartalmát nem jogosult vizsgálni vagyis neki ki kell függeszteni a hivatal hirdetőtáblájára az ajánlatot minden felmerülő kifogása ellenére. ( az ingatlan elégséges megjelölése az ingatlan fekvése szerinti település megnevezése és a helyrajziszáma valamint az ajánlattal érintett tulajdoni hányad és a vételár vagy haszonbérleti díj összege) Az ajánlat tartalmi vizsgálatára az illetékes földhivatal jogosult amely ez alapján dönt a tulajdonjog vagy földhasználati jog bejegyzéséről vagy a bejegyzési kérelem elutasításáról.

A termőföldre vonatkozó vételi és előhaszonbérleti jog gyakorlásának részletes szabályait a 16/2002. (II. 18.) Kormány rendelet szabályozza. Ajánlom mindenki figyelmébe!

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Az Energiaügyi Minisztérium szerint 2024-ben is fennmaradtak az energia-megtakarítások
Az Energiaügyi Minisztérium szerint 2024-ben is fennmaradtak az energia-megtakarítások
Erősödött az ország energiaszuverenitása és az ellátás biztonsága.
Sajtóközlemény
382 milliárd forint forrás érkezett a gazdákhoz 2024 végéig
382 milliárd forint forrás érkezett a gazdákhoz 2024 végéig
A kifizetett támogatások jelentős segítséget nyújtanak a gazdálkodók számára.
John Deere asztalemelő munkahenger
John Deere asztalemelő munkahenger

50.000 Ft

Villanymotor
Villanymotor

35.000 Ft

New Holland T7.210
New Holland T7.210

25.950.000 Ft

New Holland 6635 85 LE traktor eladó
New Holland 6635 85 LE traktor eladó

7.999.000 Ft