Gázolaj árak 632 Ft Benzin árak 614 Ft EUR 414.08 Ft USD 396.98 Ft CHF 444.25 Ft GBP 499 Ft

Fórum

Fűtési módszerek: a szalmabálás kazán

Létrehozta: sps , 2009-02-21 09:04:20

Kedvencekhez Segítség

2611 hozzászólás
#1911 monolit
2017-01-10 14:02:43

Válasz Gabesz☻ #1908. hozzászólásáraPontosítsunk. Így már értem mit akartál mondani.

Viszont biztonsági termosztátnak mondani nem igazán jó, helyette az üzemi a megfelelő. Nem biztonsági szerepe van, hanem késleltetés. Addig míg a jellemzően 60C fok körüli hőmérsékletet el nem éri a kazán addig nincsen szerepe a szivattyúnak, az nem indul el. A kazánkörnél a kazánvédelem miatt (kátrány kicsapódás által előidézett savasodás) az ESBE vagy Laddomat a puffer v. a fűtési kör felé nem enged át melegvizet.

A füstgáz termosztát szerepe általában a füstgáz hőmérsékletének a figyelése, hogy kihűlt/kialudt kazánnál ne működjenek a szivattyúk/ventilátor amennyiben az utóbbi van egyáltalán.

Nem minden kazánnál van így kialakítva, tehát nem általános hogy csak akkor induljon el a szivattyú ha elérte a kazán az üzemi hőmérsékletét. Egyes gyártók a rögtön elinduló szivattyút preferálják, pont az érzékelő meghibásodásából adódó károk elkerülése miatt.

#1910 Gabesz☻
2017-01-10 14:00:24

Válasz _NB_ #1909. hozzászólására"Nincs az, hogy visszahűti a lakást ha leégett a tűz és hasonló, ezt a füstgázhőmérsékletről vezérelt keringetőt nem is értem teljesen."

Majd, ha lesz egy kazán+ pufferes fűtésed érteni fogodsmile thumbupsmile thumbupsmile thumbup

#1909 _NB_
2017-01-10 13:35:51

Az ismerősömnek(nincs puffer) egy egyszerű csőtermosztát vezérli a keringetőszivattyút be van állítva 30°C-ra, ha eléri elindul, ha alámegy leáll.
Nincs az, hogy visszahűti a lakást ha leégett a tűz és hasonló, ezt a füstgázhőmérsékletről vezérelt keringetőt nem is értem teljesen.
Füstgázhőmérsékletről inkább valami huzat szabályozást tudnák elképzelni.

A szalma meg mondhatni pariba van a keményfával energia szempontjából, csak épp nem igazán van hozzá rendes kazán a piacon ami kitudná nyerni belőle az energiát, fa után állítólag a szalmában van a legtöbb éghető gáz.

#1908 Gabesz☻
2017-01-10 11:20:44

Válasz monolit #1905. hozzászólásáraPontosítsunk, ha valaki ezen a fórumon szeretne információkat szerezni.

"Ha biztonság, akkor a merülőtermosztát a kazán felforrása miatt van az beépítve, jellemzően hideg vizet átengedve a kazánba levő hűtő csőkörön keresztül. A füst hőfok ez esetben nem mérvadó. Nem minden esetben 95 fokra van méretezve."

Biztonság!!!!
Van a biztonsági merülő termosztát, ami a szivattyút indítja, ha parázstól felmelegszik a kazán, párhuzamosan van kötve a füstgáztermosztáttal.

https://www.gepeszbolt.hu/csotermosztatok-merulo-termosztatok/16621-honeywell-aquastat-merulo-termosztat-40-110c-allithato-hiszterezis-4-10k-kimenet-spdt-1-2-os-merulohuvellyel.html

Ezen kívül van a biztonsági termikus szelep, ami a csőkígyón keresztül vagy egyéb módon lehűti a kazánt.

http://www.kazanpont.hu/termek/kiegeszitok/szabalyzok/watts-sts20-termikus-biztonsagi-szelep-1725

#1907 Gabesz☻
2017-01-10 11:07:14

Válasz monolit #1905. hozzászólására"A Laddomat nem füstgáz érzékelő, hanem az ESBE szelephez hasonló kazánköri védelmet ellátó szivattyús-termosztátos egység."

A Laddomat a gyártó neve és gyárt füstgáz termosztátot. (bocs:füstgáz érzékelőnek írtam és így nem volt pontos)

http://laddomat-magyarorszag.hu/fuestgaztermosztat

"A kazán maradék hőjét nem tudod kivenni, ha azt a pufferbe akarod betáplálni. Ennek oka, hogy ha eléri a puffer a kellő hőmérsékletet akkor nem tud több hőt felvenni."
Valószínűleg igazad van, de lehet vele kísérletezni, ha valaki barkácsoló kedvű.

https://www.conrad.hu/hu/hofokkueloenbseg-kapcsolo-epitokeszlet-0-100-c-towitek-191253.html

A puffer aljába az egyik a kazán elmenőjébe a másik érzékelő és már kész is. Ha a puffer alján a hőfok leesik, mondjuk 40 fokra és a kazán még 60-70 fokos , lehet, hőt kinyerni!smile thumbup

A visszacsapó meg nem ok nélkül találták ki, persze lehet olyan beépítés, hogy nem kell.

#1906 monolit
2017-01-10 10:53:48

Válasz Gabesz☻ #1904. hozzászólásáraNem túl ésszerű a használata.

Kicsi a többi tüzeléshez felhasznált anyaghoz képest az energiatartalma, a tömör bála rosszul ég, rengeteg hamut képez, állandó felügyeletet kíván.

#1905 monolit
2017-01-10 10:41:03

Válasz Gabesz☻ #1903. hozzászólásáraPontosítani kellene pár dolgot.

A Laddomat nem füstgáz érzékelő, hanem az ESBE szelephez hasonló kazánköri védelmet ellátó szivattyús-termosztátos egység.

Ha biztonság, akkor a merülőtermosztát a kazán felforrása miatt van az beépítve, jellemzően hideg vizet átengedve a kazánba levő hűtő csőkörön keresztül. A füst hőfok ez esetben nem mérvadó. Nem minden esetben 95 fokra van méretezve.

A kazán maradék hőjét nem tudod kivenni, ha azt a pufferbe akarod betáplálni. Ennek oka, hogy ha eléri a puffer a kellő hőmérsékletet akkor nem tud több hőt felvenni.

A pufferben rétegződik a víz. A melegvíz fent van. Ezt a kellő hőmérsékletű vizet tudjuk fűtésre felhasználni. A tartályt felfűtő csővezeték fent van elhelyezve a tartályban. Ennek oka kettős, az egyik az hogy rögtön tudjad a fűtést ellátni. A másik, hogy ha alul helyezkedne el, akkor áramlás jönne létre a tartályon belül és ez esetben a kevert langyos vizet nem lehetne fűtéshez alkalmazni.

Amit látsz képeken hogy alul is van csőkígyó a tartály alján az azért van, mert kettős alkalmazásra lett tervezve. Az alsó kör a napkollektoros kiépítést szolgája ki.

A visszacsapó beépítése sem követelmény. Beépítése akkor indokolt ha a pufferből a lakás felé indul meg az áramlás.

A jól kiépített pufferes rendszer két körből áll, ahogyan a traktor hűtőköre. Jól megépített rendszer esetén nem tud az áramlás létrejönni a kazán felé.

#1904 Gabesz☻
2017-01-10 08:12:26

Szalmabálás kazán?
Szerintem alapból hülyeség.
A szalma rengeteg, tápelemet tartalmaz és ezeket, utána valamilyen formában vissza kell pótolni. (műtrágya) Főleg, hogy már nem igen van szerves trágya.
Ha mindent összeadunk nem biztos, hogy pozitív a mérleg.smile confused (ez a saját vélemény)
Az agármérnökök ezt jobban tudják...

#1903 Gabesz☻
2017-01-10 07:58:47

Válasz bandigh #1901. hozzászólásáraNa igen! Azt nem írtam, hogy puffer-kazán kör szivattyúját valamivel vezérelni kell.
Ahogy írod kell a füstgázhőmérő (pl, laddomat) és kell a biztonság miatt egy merülő termosztát. (95 fokos) Ami akkor kapcsol be, ha parázs izzik és felmelegszik a kazán, de a füsthőfok nem túl magas.
Vagy REX 100 vezérlő érzékelő.
Esetleg a hőfokkülönbségen alapuló vezérlési mód és ilyenkor ki lehet szedni a kazánból a maradék hőt is.

Valamint nagyon fontos a kazán-puffer körbe a rugós visszacsapó szelep (sorba kötve a szivattyúval) és nyelves visszacsapó (párhuzamosan kötve a szivattyúval), hogy ne legyen gravitációs áramlás és ne a puffer fűtse a kazánt.

#1902 wernerj
2017-01-09 23:18:54

Üdv Urak!
Aki esetleg kazánt keres,hirdetek hármat. Nem az enyémek, szívességből tettem fel. Van közte akkora is, amibe kis bála belemegy, illetve csarnokfűtésre is alkalmas, 2 körös.

#1901 bandigh
2017-01-09 20:40:26

Válasz Gabesz☻ #1899. hozzászólásáraJó elgondolás! A 2 m3 puffer nagyon is indokolt, az 1 köbös még jó szigetelés mellett is cinkes
Ilyenkor. Máskor meg elég végülis. Sok élületgépész azzal cseszi el h nem ad gyakorlati tanácsot. Pl a szerelő azt mondta h nem jobb a nagy puffer mert hiába fűtöd fel, 80ról 60ra hamar visszahűlik. Hittem neki pedig kár volt. Azt nem tette hozzá h nem tudja miért.. Mert a termosztátot 50 re kapcsolta, a keringetőt meg max fokozatta, ígyhát ha leégett a tűz a huzat villámtpóval visszahűtötte a puffert.. Szakember. Ha van füstgázhőmérőd az indítja a keringetőt amikor rendes tűz van, a csőtetmosztátot meg feveheted jó 80 fokra, az nem fogja keringetni tűz nélkül a 60 fokos vizet már. Meg ha leégett, kiakasztod a láncot, spórolsz a meleggel.

Nincs profilkép
#1900 D-032-a
2017-01-09 19:21:02

Mentem én is Offtopic/Kocsmába.

#1899 Gabesz☻
2017-01-09 13:55:36

Ha most terveznék fűtés rendszert...
1, Szigetelt ház (falak, ablak, födém stb...
2, Kisebb ház esetén (90 négyzetméter alatt) cirko-gáz lenne.
3, Nagyobb családi ház esetén.
Puffert mindenképpen minimum 2 köbméter. Ha van rá lehetőség egy szinttel feljebb helyezném el, 2 colos bekötő csövek, kazán-védő szelep, szivattyú. Biztonsági hűtőkör (termikus szeleppel)
4, Kazán? Ha fa vagy fabrikett, pellet tüzelő, akkor faelgázosító gazán.
Ha szén , akkor sima vegyes kazán. 40-45 kW-os.

#1897 VMisi
2017-01-09 13:03:44

Válasz D-032-a #1895. hozzászólásáraIgaz, de én arra vagyok kíváncsi, hogy Neked mi jött be? Aztán, hogy nekem is jó lesz-e azt majd meglátom. A Mézga féle kazán-puffer elgondolás tetszik nekem is, de mivel nem olvastam végig az egészet, azért kértem, hogy segíts azzal, hogy összefoglalod azt amit jónak gondoltál és esetleg megvalósítasz.

#1896 Radocz
2017-01-09 11:17:42

Válasz VMisi #1892. hozzászólásáraNekem folytatás az Off topikban.

smile cowboy

Nincs profilkép
#1895 D-032-a
2017-01-09 10:57:54

Válasz VMisi #1892. hozzászólásáraAmi nekem jó fűtés az nem biztos, hogy másnak is jó fűtés. Ez most nem csak egy közhely.
Mindenkinek az a jó amit annak gondol. Messziről nem lehet meg mondani.
Mint mindenben, úgy ebben a témában is ismeretek és tapasztalatok szerzése , tanulási folyamat. (Nem kapkodni, hanem lassan biztosra menni.)

Az alap, a saját igények (emberi), és egyéni lehetőségek (ház adottságai, anyagiak).
Ezek megszabják az irányt.
Azután lehet már, csak célirányosan vadászni a tudnivalót. Kiszűrhetőek a megbízható, tárgyilagos vélemények és tapasztalatok.
Szóval ki kell tanulni, mert a fűtésszerelő is , meg én is , meg mindenki azt mondja ami a tudomása (tudása) szerint jó.

#1894 Radocz
2017-01-09 08:35:12

Válasz Wilde #1488. hozzászólásáraÉn csak leírtam, mit tapasztaltam, és hallottam.

Az off topic-ba másolom monolit ....

smile cowboy

#1893 Radocz
2017-01-09 08:08:24

Hagyjuk meg ezt a topikot a rendeltetésének.!

Többen többször megjegyezték, megjegyeztük, hogy a topik címéről szóljon.
Ez: Fűtési módszerek.

Kaptam azért, hogy felvetettem, felvetettük a cserépkályha, kemence stb.

Én is szeretném, ha valaki összefoglalná, hogy mit is kellene megjegyeznem a sok információból.
Úgy jártam mint a másik gyerek. "nem látom ettől a sok fától asz erdőt."

A nyúltenyésztés topikban egy "kezdő" készített számunkra ilyen összefoglalót.

Misi által felvetett ötlet nekem is eszembe jutott. Próbáltam beszélni monolit-tal, hogy szedje csokorba azt amit egy építkezés előtt állónak ismerni kell a témában.
Csak egy másik topikban kellene.
http://www.agroinform.com/forum/Offtopic-Kocsma-chat-minden-egyeb-resze/t1135?act=showTopic&tid=1135&page=1235

Ha a második hozzászólást elolvassuk, akkor ezt direkt nekünk találták ki.
Igaz én is mondtam anno, hogy ezt nem olvasom, de kivétel erősíti a szabályt.

IDE-IDE

http://www.agroinform.com/forum/Offtopic-Kocsma-chat-minden-egyeb-resze/t1135?act=showTopic&tid=1135&page=1235

smile cowboy

#1892 VMisi
2017-01-09 07:35:36

Válasz D-032-a #1883. hozzászólásáraMire jutottál, mi a jó? Foglald már össze pár mondatban számodra a lényeget ha lehet.
Én is olvasgatom időnként, próbálom a jó ötleteket kiszűrni, de sokszor már ez sok nekem.

#1891 elenor
2017-01-08 21:52:40

Válasz fulemule21 #1889. hozzászólásáraKb hány százalékkal drágább?

#1890 máris szomszéd
2017-01-08 20:46:49

Válasz fulemule21 #1889. hozzászólásáraA kőzet gyapot nagyon jó hangszigetelő is egyben,viszont a súly miatt ami azért nem elhanyagolható oda kell figyelni a rögzítésére. Ügyelni kell,hogy víz véletlenül se jusson bele a szálas anyag rosszul tolerálja. Nekem ahol lakok 20 centi van a falon és ha nem nézek ki nem tudom esik vagy fúj a szél persze az útról a kocsik zaja itt is bejön.Ha nincs szükség a hangszigetelésre meg nem félünk a tűztől jobb a grafitos eps. A
falakon keresztül minimális a pára vándorlás ez csak parasztvakítás.

#1889 fulemule21
2017-01-08 17:33:10

A kőzetgyapot valóban jó szigetelő, a párát is kifelé átengedi, csak hozzávaló áteresztő vakolatot kell rátenni. Drágább a polisztirolnál, de hosszú távon sokkal jobb.

#1887 monolit
2017-01-08 16:13:07

Válasz Matyi50 #1878. hozzászólásáraEgyes gyártók úgy adják el a kazánjukat, hogy nem kell hozzá puffer. Ez kis lódítás a gyártó részéről.

A faelgázosítók jó hatásfokát az adja, hogy folyamatosan jó körülmények között üzemelnek. Az üzemelés vége felé amikor nem kell már az épületnek a hő, le kellene szabályozni a kazánt. A puffert alapvetően ennek a pluszban képződő hőnek a felvételére találták ki. Nem kell lezárni ebben az esetben a kazánt.

Ha lezárod a kazánt, az égés minősége megváltozik. Erre a kazán füstöléssel reagál. Műszakilag a kátrányosodás megoldható a felső tűztér kisamottozásával, melegebb a felület nehezebben csapódik ki, valamint leég a faláról ha nagyobb az elgázosítótér hőmérséklete.

#1886 monolit
2017-01-08 15:51:46

Válasz _NB_ #1884. hozzászólásáraA légfűtés valóban szárítja a teret.

A falazatban tud elnyelődni pára, de nem jellemző hogy sokáig tartózkodna benne. Szellőztetés után egyből megindul a folyamat fordított irányba. Egyes gyártók túlmisztifikálják, jó szellőzés esetén nem jelentkezik a probléma.

A szegélyfűtés az ablakok előtt alkalmazandó, arra is találták ki. Esztétikus, nem takar bele az üvegfelületbe. A nagy üvegfelületen jellemzően kicsapódik a pára, lévén rosszabb hővezető mint a fal. A szegélyfűtés felszálló meleg légárama gátolja meg a kicsapódást.

#1885 monolit
2017-01-08 15:30:06

Válasz elenor #1881. hozzászólásáraA penészesedés csak annyiban köthető össze a szigeteléssel, hogy általában a nyílászárókat is cserélik.

A természetes légcsere leromlik, v. teljesen meg is szűnik a műanyag ablakok használatával. Az újabb ablakok emiatt már légréssel ellátottak. A csere összefügg a cirkók használatával és a konyhai elszívóval is. A zárt ablakoknál beindított elszívó esetenként képes a cirkótól elszívni a levegőt. Zárt rendszerű cirkónál ez nem áll fenn természetesen.

Megvizsgáltam, a penészesedés oka a festék alatt felhordott glettelés. A légpára áthatol a festéken, azt a gipsz megköti. Maga a gipsz kezd el penészesedni.

Kandalló bekötéssel (szárítja a levegőt) vagy mészfesték alkalmazásával meggátolható. Van már teddyzhető mészfesték, az alatt maradhat a glett.

#1884 _NB_
2017-01-08 14:35:07

Válasz elenor #1881. hozzászólásáraAz amerikai könnyűszerkezetesek ezért vannak előnyben a légfűtéssel.

Manapság mér lehet kapni páraáteresztő szigetelést nemcsak ezeket a "hungarocell" alapú penész gyártó rendszereket, melyek zacskót csinálnak házból, persze ezt gépészettel lehet illetve muszáj orvosolni.

Egy külső kőzetgyapot és a polisztirol szigetelés hővezetési tényezője között 0,005 W/(m· K)különbség a kőzetgyapot hátrányára, míg a páradiffúziós ellenállási tényezője között meg 20-40 szeres különbség a kőzetgyapot előnyére. Így a lakásban a fal felveszi a párárt és azt kifelé kitudja párologni + tűzálló.

A szegélyfűtés nem tudom menyire jó, de mivel minden helyiségben körbe fut és a falmellet szál fel a meleg valószínűleg dobhat a komfortérzeten, és segíthet a hideg fal szindrómán.

Nincs profilkép
#1883 D-032-a
2017-01-08 14:24:24

Zárójelben még megköszönném, monolit-nak, Szabi-nak, mézga géza-nak, és a többieknek is. akik felvették a kesztyűt, és megadták a megfelelő "válaszokat".
Jó ha van sikerélmény munkában, "agyalásban", családban, de ha a fórumok felforgatásában leli valaki örömét ott valami nem oké.
(Egy ideig nem offolok.) smile smile

#1882 fulemule21
2017-01-08 13:30:29

Milyen szellőztetésre gondolsz? A hideg fal szokott penészedni, nem a meleg /itt csapódik ki a pára/. Ha a szigetelést megfelelőre készítik, nem szokott gond lenni, fűtéstől függetlenül.

#1881 elenor
2017-01-08 12:54:01

Válasz Magister #1880. hozzászólásáraEz igaz, és egyben gondolkodni a szellőztetésen is - főleg a penészedés miatt.

Facebookon a fűtés - hűtés - szellőztetés csoportban van erről jobban szó. (csatlakozni kell)

Itt van

Nincs profilkép
#1880 Magister
2017-01-08 11:48:12

Látom a fűtés már elég jól megy de mi van a szigeteléssel....

Volt egy ismerősöm aki azt mondta: nem fűteni kell hanem szigetelni!!!!
NAGY IGAZSÁG!!!!!
ha, kicsi a hővesztés, akkor nem kell nyomni a kazánt sem ész nélkül, ha meg szigeteletlen, akkor lényegében lehet bármilyen kazán, akkor is sokba kerül a fűtés..

Nincs profilkép
#1879 bereczkjanos
2017-01-08 11:33:57

Válasz Gabesz☻ #1870. hozzászólásáraÉn nem foglalkoztam vele!
Egy hulla részeg kőműves jött be melegedni, a hő hatására még bizonytalanabb lett! A kezébe
adták a rubik kockát, egy másodpercen belül,
készen visszaadta! (Úgy vitték haza!)

Nincs profilkép
#1878 Matyi50
2017-01-08 11:26:24

Üzemeltet valaki puffer nélkül teljesen automata faelgázosító kazánt?

#1877 2266
2017-01-08 11:19:39

Válasz Mézga #1866. hozzászólásáraHeló barátom!! Úriembernek születni kell...smile winksmile whistlingsmile lolsmile oops

Nincs profilkép
#1876 bereczkjanos
2017-01-08 11:17:59

Válasz D-032-a #1869. hozzászólásáraVégre D-032-a megtért, megnyugodtam most már látom nem adta fel!
Nem vagyok tanult, nem vagyok tapasztalt, soha sem tartottam mást hülyének! Remélem sikerült kicsit felforgatni a fórumot, a "tudáshoz"sem árt egy kis frissítés, mert, bár kiváló fűtések vannak, naponta ég le ház
és fulladnak meg emberek, akár a Ti hathatós közreműködésetek okán!
(A tanult és a tudó között, van egy kis különbség!!!)
Anekdota: Bolond ballagás az egyik egyetemen.
Hogy lettek kitűnők? Első: sokat tanultam,stb.
Második: Sokat puskáztam, stb.
Harmadik: Félénken közelít a mikrofonhoz,
sunyin körülnéz, síri csend, TUDOK!
1097 Batka (ezért léptem be, válasz nincs)

Nincs profilkép
#1875 Pöttinger
2017-01-08 11:05:11

Válasz medikus #1873. hozzászólásáraKereskedő koromban, nekem az volt a legjobb termék, amin legnagyobb volt a hasznom.

smile cowboysmile cowboysmile cowboy

#1874 monolit
2017-01-08 10:49:13

Akkor fűtsünk.

Az a legjobb fűtési mód, amikor nem kell, ill. keveset. Aki most építkezik emiatt előnyben van, a fűtésre később kidobott pénzét (persze ha van neki) lehetőleg hőszigetelésbe ölje valamint vastagabb falazatba.

Sokan nem tudják, hogy az ember fiziológiája olyan, hogy hőérzetét a falazat hőmérséklete (hideg sugárzása) adja. Emiatt jó ha a fal kívülről hőszigeteléssel ellátott, mert csökken a hideg-sugárzása.
A hideg-sugárzás már meglévő falazatnál is csökkenthető. Egyik legegyszerűbb eszköze habosított tapéta alkalmazása, még inkább szigetel a folyékony (kenhető) tapéta, mivel anyaga pamut. Nem mellesleg hangszigetelő, a repedéseket is el lehet vele tüntetni, a légnedvességet áteresztő.
A hőérzet növelhető még a színek megválasztásával is, a narancs és a sárga árnyalatainak a használatával 1-2 C fokkal nő a hőérzetünk. Ugyancsak, ha a falat belülről gipszkartonnal borítjuk. Egyéb megoldások is léteznek belső hőszigetelésre, nem sorolnám fel mindet.

A lábazat hőszigetelése sok háznál amit felújítanak, elmarad. Ez elég helytelen szokás, ugyanis a régi kivitelezésű házaknál még nem alkalmaztak kerületi hőszigetelő csíkot a padló betonja és a fal között. A padló közel fekszik a talajhoz, ezért annak hőmérsékletét átvéve hűti a házat.

A meglévő ház déli teraszának beüvegezésével növelhető a ház energia mérlege.

A falazat szerkezete befolyásolja a fűtési módot. Könnyű szerkezetesnél nyugodtan alacsonyra vehető a hőfok amennyiben nem vagyunk otthon, mivel a fal szinte semmi hőtároló képességgel nem rendelkezik. Azonban tégla falazat esetén a hőn-tartás a megfelelő mód. Előzőleg említettem már a fal hideg-sugárzását. A kihűlő lakásnál a fal hőmérséklete is csökken. Újra fűtve a levegő hőmérséklete növekszik, de idő kell a falazat átmelegedéséhez és mivel a fal még hűvös így a hőérzet romlik. Némileg csökkenthető a fűtési hőmérséklet ebben az esetben is. A déli órákban érdemes lejjebb venni a hőfokot 5 C fokkal ha nem tartózkodunk otthon, és az esti alvási időszakban. Programozható szobatermosztáttal oldható meg.

Azt talán mindenki tudja hogy a padlófűtés alkalmazásával is csökkenthető a ház hőfoka pár C fokkal, mivel a padlófűtés sugárzó felületi fűtés, a láb is melegebb padozaton pihen. Sajnos a szabályozásra kevesen gondolnak, emiatt nagyon sok a rosszul kivitelezett padlófűtés. Alapfűtésnek kell alkalmazni, a hőszabályozást már radiátorok beépítésével kell megoldani. A padlófűtés tömegéből adódóan tehetetlen, hosszú reakció idővel kell számolni. Az újabb generációs termosztátok (öntanuló) figyelembe veszik az idő eltolódást, emiatt ennek megfelelően indítják/zárják a fűtést. Én két termosztátot alkalmazok, azok egymástól függetlenül kapcsolhatóak. Így a radiátoros kör és a padló hőmérséklete egymástól függetlenül vezérelhető. Átmeneti időszakban (tavasz, ősz) a hálók és a fürdők önállóan fűthetőek a padlótól.

Kazán választásánál fontos szempont az életvitelünk. Ne válasszunk olyan kazánt ami rövid égési idejű akkor, ha hosszasan tartózkodunk a munkahelyünkön. Ha nincsen helyünk fatárolásra, szenes kazánt válasszunk. A fának elég sok idő kell a kiszáradásra és ha nem hagyunk neki elég időt rá, akkor akár a dupláját is elfűtjük mint kellene.

Én a fűtést és a ház alaprajzát is összehangoltam így nem a szokványos négyszög elrendezésű, hanem hatszög alaprajz, a külső határoló fal kör. Jóval kisebb a szobák hőleadó felülete emiatt.

#1873 medikus
2017-01-08 09:46:42

Válasz monolit #1872. hozzászólásáraMilyen kazánt tudunk ajánlani?Majd a boltban kiszámolják neked!!Mikor én vettem,megkérdezték, miből épült a ház,hány négyzetméter,milyen nyílászárók vannak!Ennyi! Adtak egyet,amit én kicsinek gondoltam!Nagyobbat akartam,már csak a tűztér miatt is!Arra nem adtak volna garanciát!!Igazuk lett!Még a meleg vizet is bőven elbírná!Nem kell ehhez matematikusnak lenni!Találós kérdéseket itt levezetni!smile nonono

#1872 monolit
2017-01-08 09:35:24

Válasz medikus #1862. hozzászólásáraHm.... a magam részéről arra szerettem volna rávilágítani hogy korrektül feltett kérdésre adható korrekt válasz. Ezek szerint nem sikerült.

Idézek egy feltett kérdést:

"Akkor milyen kazánt tudtok ajánlani ilyen 5-600 ezerért ami kb.150 m2 ház felfűtéséhez szükséges?"

Szerinted a körülmények ismerete nélkül adható erre korrekt válasz? Lényeges ismerni hozzá a falazat anyagát, a tájolást, a nyílászárok felületét stb.

Hőszükséglet számítás nélkül, valamint az illető életvitelének ismerete nélkül lehetetlen feladat.

#1870 Gabesz☻
2017-01-08 09:28:56

Válasz bereczkjanos #1864. hozzászólásáraA rubik kockával megbirkóztál?

Nincs profilkép
#1869 D-032-a
2017-01-08 09:15:46

Nagyon jó, meg tanulságos olvasni arról, hogy ki mivel , és hogyan fűt , és hogy mik a gyakorlati tapasztalatai.
DE.
Qrva unalmas, és bosszantó egy valakinek az állandó önfényezgetését kerülgetni. Úgyis minden anekdotának, sztorinak az a vége: "mindig és mindenütt én voltam, és én vagyok az ész"
Feladni megoldhatatlannak hitt hatásvadász matek "feladatot", bejött iskolás gyerekeknél --ezzel én nem dicsekednék -- ,de nem jött be egy agrárfórumon.(egy kis égés!)

Van itt sok tanult, és/vagy tapasztalt, de mégis két lábbal a földön járó ember. Adjunk helyet nekik.
Akit illet annak esetleg valóban nyitni kellene egy : " Ész Kombájn " vagy egy " Rajtam kívül úgy is mindenki hülye " fórumot.
Fűtsünk.

Nincs profilkép
#1868 Richard.
2017-01-07 23:52:56

Válasz Mézga #1866. hozzászólásáraMennyit vagy lent,mennyi mit tüzelsz el 2napravalonyit?

#1867 mtz1221
2017-01-07 23:23:31

Válasz Mézga #1866. hozzászólásáraMost őszintén,ha 3 óránként le kellene menned (levegőznél,mozognál egy kicsit)akkor mivel lennél hátrébb ebben az időben?

#1866 Mézga
2017-01-07 23:10:09

Válasz 2266 #1865. hozzászólásáramost már 2 naponta kell lemennem a pinyóba 10 percre fűteni

#1865 2266
2017-01-07 21:38:27

Na urak manapság tényleg lehet ötletelni ki mivel és hogyan a hideg meg van hozzá!! smile whistlingsmile winksmile oops

Nincs profilkép
#1864 bereczkjanos
2017-01-07 21:18:25

Válasz medikus #1862. hozzászólásáraÉn már többször javasoltam, de ha a fűtés, a
téma az is ilyen! Sok fórumot nyálaztam végig, és sokszor ledöbbentem, végül is mind
arról szólt, ki az okosabb, pedig, ahogy sok dolognak utána néztem, ez egy szakma,arany szabályokkal, de még van lehetőség tovább finomítani, HA, a másikat nem ellenfélnek nézzük!
Sok helyen már a második lapon, megy helyesírási hibák kijavítása, a másik lenézése, mert nő, de 40 kérdésre adott 100 válasz sem volt elég, hogy a fűtése működjön!
A tét ez lenne, itt kellene összecsiszolni a JÓ gondolatokat, mert javítani való van bőven!!
Egy sztori, aztán megyek aludni: Egy vízműnél bukdácsoltam fiatal koromban.
Az igazgató szólt, nézzem át az automatizálás tervét, 5000 oldal egy éjszaka! A paksamétát rögtön visszaadtam, ha
az van leírva, ami a címen van rossz az egész! -Három mérnök már írt véleményt és aláírták! Írhatok véleményt, külön papíron, ha akarja beleteszi! Nem kellett, megértette.
Megérkeztek a mérnökök, itt olyan dolog készül, amit még maguk nem láttak! Az egyik kolléga, aki Kiev-től felderítő volt a Donig, visszafelé utóvéd, ez volt az összes iskolája, a Bécsi kapunál elaludt, a géppuska mögött,és egy orosz tiszt ébresztette fel:
-Papa menjen haza, a vár már elesett! 22 éves volt! Elsírta magát nyugdíjig 2 éve volt! A "mérnökök"(?) megkezdték a felmérést, természetesen minden rossz volt,
egyszer csak elindult, majd megállt a vízmű
mindenféle csattogás nélkül. Megmutattam a három éve működő automatikát, egy relé vezérelte! -Azt mondta, már szerényebben a mienk nem lesz ilyen! Kár volt, hülyének nézni bennünket, ezt az automatikát, a
három öreg csinálta!!!

Nincs profilkép
#1863 bereczkjanos
2017-01-07 20:24:01

Válasz monolit #1861. hozzászólásáraAzért válaszoltam mert megoldottad a feladatot!
Megértem, hisz ha valaki, én a sablonokat nem szeretem! Az 'úgy szoktuk'-ot
A kockában én vagyok a maradi, ott minden "A", sajnos még nyolcadikban is!(ez arany
szabály!)
Most megfogtál, az érték míndíg annyi, a mértékegység más! A feladat szerintem csak a minimális tudásra szorítkozott volna, ha az első kérdésem után, azt mondják mind 'A', az
egyszer-egy már csak ment volna, gondoltam én!
A következő alkalom, hogy ne adjak fel bonyolult feladatot 1x1-eztünk. Helyes választ egy lány adott mindég, amikor odaértem hozzá, megkérdeztem: Hova mész továbbtanulni? -Egyetemre, vagy főiskolára.
A mellette ülőtől kérdeztem 6x8? 40 hangzott a frappáns válasz! Kérdezd meg a szomszédodat! -Annyi!! Mind a kettőt kihívtam a táblához, adogassátok össze a 8-at.(finom legyek, nem volt egyszerű!)
Talán a gép csalt?(akkor jött divatba!)
Megizzadt, mire elismerte hogy mellé ütött!
Boltosnak ne menjetek, Ott egy melléütés
milliós hiba is lehet, ön kontroll meg nincs.
Bolti főpénztáros: Fel tudnál, egy 500-ast váltani? -Milyen kell? -Három százas, meg két, kétszázas! (kitette!)

#1862 medikus
2017-01-07 15:56:13

Válasz monolit #1861. hozzászólásáraTérjetek már nyugalomra!!!!!Ne baxátok szét az oldalt.!!Nyissatok egy oldalt,Ki az okosabb címmel!smile hammersmile hammersmile hammer

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Élmezőnyben Magyarország!
Élmezőnyben Magyarország!
Tavaly a napelemes rendszerek itthoni aránya az áramtermelésben Európában a...
A kukorica gyomirtásának kihívásai a szélsőséges időjárás tükrében
A kukorica gyomirtásának kihívásai a szélsőséges időjárás tükrében
A kiszámíthatatlan csapadékeloszlás jelentősen meghatározza a gyomirtás sikerét.
Mf 30 kistraktor
Mf 30 kistraktor

1.200.000 Ft

Kuhn FC 283
Kuhn FC 283

1.200.000 Ft

Lemken VariDiamant 5+1 váltvaforgató eke eladó
Lemken VariDiamant 5+1 váltvaforgató eke...

9.475.000 Ft

Claas Maxflex 620
Claas Maxflex 620

13.000.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]