Hirdetés
Fórum
- Monosem NG új
- Körbálázót, de milyet? új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- John Deere 6110 új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- AKG támogatás új
- Bérmunka tarifák szántóföldön! új
696 hozzászólás
Válasz ND #442. hozzászólásáraMi felvágva hasogatva tető alatt tároljuk ami csak befér (sok évre előre). Igaz ez nem keményfa,hanem nyár- juhar- fenyő. Így teljesen légszáraz csak begyújtáskor van füst.
Válasz ND #442. hozzászólásáraA tölgyet hogy kell?
A nyárfa rönkbe nem szárad.
Öt év után szalag fűrésszel készült belőle tüzelő.
Mutatok majd később képet.
Szerintem más topikba.
Válasz csuti0 #443. hozzászólásáraKöszönöm, akkor nem érdemes hasítatlanul hagyni.
Hallottam hogy ha kiszárad keserves felhasogatni. Tényleg?
Válasz ND #442. hozzászólásáraSzia!
Frissen vágott bükköt érdemes felhasitani,hajlamos a fülledésre.
Üdv. :Csuti
Sziasztok,
Bükköt 1-2évre hogyan érdemes betárolni?
Méterben, tekézve vagy készre hasogatva?
Nincs vele tapasztalat, eddig általában tölgy volt
Előre is köszi
Válasz stefi69 #440. hozzászólásáraVan több topik, ami fűtéssel foglalkozik.
Szalmabalas, apritek.
https://www.agroinform.hu/forum/faapritek-futes-tuzeles/t1170
https://www.agroinform.hu/forum/faapritek-futes-tuzeles/t1170
Minden tanácsadónak köszönöm !
Gyári concept 1000l pufim van , 215cm magas . Fel lett emelve még 60cm-t . A kazán és a pufi Etában van össze kötve. A pufi a fűtési rendszerre szivattyú + cső termosztát. És a fűtési rendszerre a nyomó ág a pifi tetejéről indul ,és kb 50cm-rel alatta csatlakozik vissza. Hogy csak a leg melegebb vízet használja .
Válasz MTZ1221.3 #436. hozzászólásáraSzia!
Persze minden megoldható,aggregátor is opció, nekem is van 3db. Én azért sokkal nyugodtabb vagyok ha csak 1 csapot kell kinyitni, és megy a fűtés tovább. Nálam is elsődleges a padló fűtés,de minden helyiségben van radiátor,átmeneti időszakban sokkal hatékonyabb,nem kell várni órákat mire a padló kellően meleg lesz.
Üdv.: Csuti
Válasz MTZ1221.3 #436. hozzászólásáraMinden állattarto telepen van aggregátor.
Válasz Vén cigány #433. hozzászólására55 liter viz van a 30kW-os Sarkany kazanban azt hiszem. 55fokos ESBE VTC530 van beepitve. Mivel en a puffer hofokat alulrol a masodik furattol merem a meleg pont pedig a kazan tetejen van igy ki tudok venni eleg sok meleget meg a parazsbol. Ha fenn 90fokos at keveredik annyira hogy alul meg 55fokot eleri a vizhofok igy ami a kazanba marad az leveszi meg a szivattyu a pufferbe. A bekapcsolasi delta hofok 10fok, a kikapcsolasi azt hiszem 3. A seged futest akkor inditja ha nem megy a kazan es 50 fok alatti a puffer hofok. A bojlert is errol futom oda fustgaz erzekelovel csinaltam vezerlest. De arra csak 70-80fokos vizet engedek. Egy 36 modulos szekrenybe nem fert be a teljes vezerles.
Válasz csuti0 #432. hozzászólásáraHello
Van akkora aggregátor, hogy elviszi a házat es a szomszédot is. Padlo futesnel pedig amugy sem menne gravitaciosan a viz. Nalunk 2013-ban 1 hetig nem volt villany. Akkor amugy is klimaval futenenk.
Jo a gravitacios is, de azert az annyira nem szabalyozhato.
Udvozlet!
Válasz Vén cigány #433. hozzászólásáraA kazán melege az sokhelyen odavész ilyen szempontból. De mivel a házon belül van, végülis csak azt melegíti
A huzatszabályzót viszont érdemes kiakasztani, ha leég a tűz, ne vigye ki a huzat a meleget.
Válasz csikosúr #407. hozzászólásáraNekem 9 tagos viadrus van 2000 pufferrel, és utólag a 10-est kellett volna vennem.
Jó fával enyhe időben így is 80 fokos a víz a pufferben, egyszeri begyújtásból, hidegben gyengébb fával viszont napi 4-5 alkalommal kell megetetni.
Válasz MTZ1221.3 #431. hozzászólásáraÉrtem, de így a kazánban bent marad 65-70 fokos víz, mert a kazánvédő szelep nem engedi ki!!
A kazán tömeg a vizzel együtt kb. 200 kg, ez 1000 literes puffer 20 százaléka.
Tehát van kazán hatás foka, kb. 65-70% a puffer vesztesége napi 10% és marad még a kazánban is 20% hőenergia.
Tehát a rendszer hatásfoka lesz kb. 50% !!!!!
Válasz MTZ1221.3 #431. hozzászólásáraSzia!
Szünetmentes az jó dolog,ideig óráig,de mi van ha beüt a gebac és 3 napig nincs áram. Emlékszem mikor egy téli jegesedéskor kidőltek az oszlopok,leszakadtak a vezetékek,és voltak települések ahol 3 napig nem volt áram. Nekem a vesszőparipám,hogy ahol adott egy gravitációs rendszer ott meg kell csinálni!
Válasz Vén cigány #427. hozzászólásáraMa mar nem sokan szerelnek ugy, hogy gravitaciosan megforduljon. 5/4-es csővel es ugy, hogy a kazan es a puffer magassagban el legyen tolva? Szerintem 100-1. Anyukamnal ugy szereltuk, de nalunk mar nem, mert nem sok ertelme van. Csinaltam hozza feltolto vezerlest, kapott egy szunetmentest es kesz.
Válasz csuti0 #429. hozzászólásáraPersze ha eleve működik a rendszer úgy is, az csak jó. De ma ha csinálod, már az is valami ha magát a puffert tudod gravitációsan (is) tölteni, ez is egy védelem. De gyakran a helyhiány miatt az sem teljesül.
Válasz #bandi #428. hozzászólásáraSzia!
Nálam alapból gravitációs rendszer van,30 évvel ezelőtt az első rendszert úgy csináltuk meg. Aztán 10 éve mikor korszerűsítettük,nekem külön kikötésem volt,hogy a gravitációsnak meg kell maradni. A fűtésszerelő köpködött, szó szerint azt mondta,hogy a pénzem ellensége vagyok,mert ezt sokkal olcsóbban is meg lehetne csinálni, nem gravitációsnak. Most ha nincs áram,vagy elromlik bármi az elektronikában,akkor csak nyitok egy csapot és máris megy a fűtés tovább.
Válasz Vén cigány #427. hozzászólásáraSzerintem arra kevesen mennek rá már manapság. Legalábbis olyan rendszerben, amiről ma szó volt
Válasz MTZ1221.3 #423. hozzászólásáraItt hogy lesz garavitációs áramlás???
Válasz Vén cigány #425. hozzászólására
Válasz mtz1221 #422. hozzászólására
https://drive.google.com/file/d/1Q5RIJ1ZLeLliXcpP1p9JoGSrRSi28TZT/view?usp=sharing
Válasz MTZ1221.3 #423. hozzászólására
Válasz mtz1221 #422. hozzászólásáraA kazánvédő szelep bekötése ezen a rajzon is látszik.
Itt a link.
Válasz Vén cigány #415. hozzászólásárahol találtad a képet, vagy tudnál egy jobb felbontásót csinálni belőle ???
Válasz VMisi #416. hozzászólásáraEz csak kazánvédővel jó. Ha begyujtasz, meleg a füst, már 45 fokos víznél indítja a keringetést a kazánban, így az egyenletesen melegszik át. Aztán ha elérte a 65 fokot mondjuk, akkor kiengedi a pufferra is. Utána beáll mondjuk 80 ra.
Aztán amíg abba nem hagyod a fűtést így marad. Amikor leég a tűz, először a kazántermosztát kapcsol le. Aztán a füst. A kazántermosztát nekem eleve nem megy sokszor, inkább amolyan védelmi hőfokon van, hogy mindenhogy menjen valami, ha meleg a víz.
Válasz VMisi #416. hozzászólására"Csak akkor kapcsolja a szivattyút, ha a kazánban 95 fokos a víz és elég meleg a füstgáz?"
Rosszul írtam párhuzamosan kell kötni és vagy-vagy az egyik kapcsolja.
Ez úgy működik, hogy a begyújtod a vegyeskazánt és amikor a füstcső hőmérséklete eléri a beállított értéket, legyen mondjuk 120 fok , akkor elindul a szivattyú és keringeti a vizet. Amikor leég a fa és kihűl a füstcső megáll a szivattyú. Viszont parázs marad a kazánban és lassan elkezdi melegíteni a vizet és ha víz eléri a 95 fokot bekapcsol a merülő termosztát és indítja a szivattyút.
Válasz VMisi #417. hozzászólásáraAz nagy hiba, eleve sokkal jobban kátrànyosodik az egész
Válasz Vén cigány #414. hozzászólásáraEgy kétezres puffernél az lenne a frankó, ha 1800 ig veretnéd a 80’fokkal, aztàn addigra leégne a fa, és a kevés fűtetlen víz még kivinné a kis meleget a kazánból amikorra kialszik. Ha koppra felfűtöd a puffert az több szempontból kellemetlen, mert a keringető sem áll le olyan könnyen mert eleve meleget szív be..
Válasz Vén cigány #415. hozzászólásáraVolt, de ki lett dobva a kazánvédő. A szaki aki csinálta nyáron a puffercserét meg az átalakítást, lebeszélt róla.
Válasz Vén cigány #410. hozzászólásáraCsak akkor kapcsolja a szivattyút, ha a kazánban 95 fokos a víz és elég meleg a füstgáz? Mennyinek kellene a füstgáznak lenni? Ennek mi az előnye? Ha nem ég a tűz, akkor most se indul a szivattyú. A kályhacsövet szoktam mérni, az 100-120 fok szokott lenni ha lassan, szépen ég a kazánban a tűz, ha teszek rá aprítékot akkor meg sokkal több.
Válasz VMisi #413. hozzászólására"Most a puffer aljából 40 fokos víz megy be a kazánba, ameddig oda nem ér a kazán tetején levő termosztáthoz"
Nálad akkor nincs kazánvédő szelep beépítve.
Elvileg így néz ki egy puffer tartály bekötés:
Válasz #bandi #411. hozzászólásáraAz gond, hogy a maradék hő hogy lesz kivéve a kazánból?
Elvileg van rendszerben lengőnyelves visszacsapó szelep és szivattyú állásakor, átáramlik a melegvíz a pufferbe. (feltéve, ha közel a puffer és elég vastagok a csövek)
Válasz #bandi #404. hozzászólásáraHogyan lehet azt megcsinálni, hogy a kazán és a puffer között egyfolytában menjen a szivattyú és ráadásul 80 fokos vizet nyomjon a pufferbe? Csak úgy lehetne, ha lenne ezen a körön is egy bekeverő szelep, ami a kazánba kb. 70-75 fokos vizet enged és így talán folyamatos keringetés esetén rámelegít a kazán 5 fokot.
Most a puffer aljából 40 fokos víz megy be a kazánba, ameddig oda nem ér a kazán tetején levő termosztáthoz, ami leállítja a szivattyút, majd ha a 70 fokot eléri indítja újra.
Válasz Vén cigány #410. hozzászólására"sorba kötni "
párhuzamosan
Válasz Vén cigány #410. hozzászólásáraIgen, ez benne a lényeg! Bár én 90-nél elindítanám.
Válasz VMisi #396. hozzászólásáraFüstgáz termosztáttal kellene kapcsolni a szivattyút és a parázs miatt kellene sorba kötni vele egy merülő termosztátot, 95 fokra állítva.
https://laddomat-magyarorszag.hu/fuestgaztermosztat
Válasz pucor #406. hozzászólásáraAkármilyen kis kazánnal fel lehet főzni a nagy puffert is, csak tovább tart
Hány fokos víz megy ki a kazánból? Persze lehet a kémény is kicsi, vagy eltömődött, esetleg nedves a tüzelő, hogy nincs meg a kellő teljesítmèny
Válasz csikosúr #407. hozzászólásáraGondolom van saját erdőd nem úgy veszed a fát?
Válasz csuti0 #405. hozzászólásáraKöszi a válaszod!
Akkor megvan a hiba, kazán kevés a pufferhez. Nekem egy 6 tagos 30 -35 kw viadrus van. 3-4 órán keresztül megy be 75-78 fokos víz 3. fokozaton. Ha 70 felül ,középen 70 ,alul 60 fok akkor jár egy jutalom pálinka nekem is,de ez ritkaság. Így bír ki 24 órát.
Válasz csikosúr #403. hozzászólásáraSzia én is ugyan így jártam ahogy te. A 35kw kazánnal nem tudtam jobban felfűteni, de egy 50kw kazán már jó lehet hozzá. 40-50l/kw. keringető 2-es fokozatban.
Válasz csikosúr #403. hozzászólásáraSzia!
A kazánból 70 fok feletti víz megy a pufferbe,a 3 állású hő szelep nem is enged attól hidegebbet. A keringető egy régi Grudfos 3. fokozatban megy,de termosztát vezérli, és így nem megy folyamatosan, csak akkor ha már felfűtött és a visszatérő is 70 fokos. A méretes kazán az egy 9 tagos lengyel öntvény, ha jól gondolom 40-45 KW körüli a teljesítménye, adattáblája nincs, valamikor egy 6 tagos volt,én építettem át 9-re.
Válasz VMisi #402. hozzászólásáraÈn sem úgy értettem, hogy egész héten forgassa, de amikor fűtesz, akkor menjen folyamatosan. 60-70 fokos előremenővel nem lehet puffert felfűteni, nem hatékony. A kazán teljesítményèt és a keringetés sebességét úgy kell beállítani, hogy stabil 80 fok menjen belefelè legalább. Ameddig ég a tüzed, sose fog hideg víz bemenni a házba, mivel nyomja fentre be a meleget. A puffer tetejére amúgyis tettél gondolom egy termosztátot, hogy mondjuk 40 fok alatti vizet ne adjon rá a házra, hiába kéri a szobatermosztát a fűtést.
Válasz csuti0 #379. hozzászólásáraÜdv.
Nekem is 2m3-es puffer van és 70 foknál melegebbre nem nagyon tudom fűteni főleg nem alul.
A kazánból hány fokos víz megy a pufferbe,hányas fokozatba van a kazán keringető? Mit értel méretes kazán alatt (hány kw). Előre is köszi a válaszod!
Válasz #bandi #400. hozzászólásáraVan lába persze.
Azért keringetem csak szakaszosan, mert így a puffer legfelső részében 60-70 fokos a víz, a maradék 3/4-ben meg csak 40, így mindig meleg víz megy a házba.
Válasz MTZ1221.3 #398. hozzászólására90 fokban vannak elforgatva a csatlakozó részek, 2x4 db függőlegesen.
Jó ez a vezérlés ami most van, nem bonyolult.
Válasz VMisi #397. hozzászólásáraSzerintem amíg felfűtés van, jobb a folyamatos áramoltatás a pufferre. A huzatszabályzó megoldja a kitűzött előremenő hőfokot.
Válasz VMisi #396. hozzászólásáraDe van kicsi lába ugye? Vagy simán a földön van az alja?
Válasz VMisi #397. hozzászólásáraA puffered egy oldalrol szerelheto vagy 90fokban elforgatott? Tehat egyik oldalrol taplalsz masik oldalarol meg elveszel.
Nekem van olcso puffer tolto vezerles, ha erdekel belinkelem. Napkollektorhoz is jo es egyeb futest is tud kapcsolni ha nem megy a kazan. Nekem cekaszt kapcsol a pufferben ha nem megy a kazan. Megbizhato es eleg barati ara van.
Válasz MTZ1221.3 #395. hozzászólásáraA rétegeket lehet szépen látni a négy órán, ahogy képződik fentről-lefele a melegvíz, még ha megy mind a két keringető is, amik egymással szembe forgatják a vizet a pufferben.
A puffer legtetejéből megy a házba és legalul meg jön vissza. A kazán is a puffer tetejébe nyomja és alulról veszi. Nem keringetem egyfolytában a kazán és a puffer között. A kazánon levő hőfokkapcsoló indítja-állítja.
Mindkét szivattyú a legkisebb fokozaton dolgozik, nincs erős áramlás.