Hirdetés
Fórum
- Búza termény felvásárlási árak új
- Műhelyfelszerelés, szerszám, berendezés, kellékek, gépek új
- Grubber új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- AKG támogatás új
- Egyedi munkaeszközök házilag új
- Gaspardo vetőgép-munkaeszközök. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
614 hozzászólás
Ez mennyi kw-ot fogyaszt óránként,-10 fokban,ha 22 fokra fűt?
Válasz Vén cigány #311. hozzászólásáraSzakmába vág.
Válasz Vén cigány #311. hozzászólásáraMiből gondolod, hogy nem szakmája vagy nincs gyakorlata? Írásai alapján azért lehet nemi fogalma a dolgokról…
Válasz JDfan90 #310. hozzászólásáraMi a szakmád, hogy neki mertél állni, gondolom telepítői gyakorlat nélkül?
Válasz Vén cigány #309. hozzászólásáraTavaly 1,3 millióba került. Optimalizált rendszer azért volt ennyire sok. A hosszú garanciaidő miatt lett ez.
Magamnak csináltam a kivitelezést.
Válasz JDfan90 #301. hozzászólásáraMennyibe került?
Válasz ..,-:) #307. hozzászólására Az komoly lesz! Egyre jobban megéri ebbe feccölni.
Válasz JDfan90 #306. hozzászólására10+5-ös.
Sziget.
Válasz ..,-:) #305. hozzászólásáraHibridüzem tiltott még egyenlőre, vagy te full szigetüzemit akarsz?
Huawei 10-esig van ami tud aksit kezelni. A felett még nem.
Válasz JDfan90 #304. hozzászólásáraAzért ilyen a “hozam”….
15-öst “csak” 20,7-re húzattam de most még gondolkodok szigetben 10 vagy 15 kW hüvelyest……
Válasz ..,-:) #302. hozzászólásáraA maxra amit még elbír
Így is vállalták a garanciát 15 évre ha jól emlékszem
Válasz endypapa_20120 #298. hozzászólásáraNapelem panelok teljesítményének összege legalább 9kWp legyen, ha 8kVA-es rendszered lesz, de a több nem baj (Huawei inverter esetén 12kWp is lehet), legalább eléri a névleges termelést akkor is, ha forróság van. 32 fok felett már nagyon nem tudják a panelok a névleges teljesítményt, így nyári hónapok ezen napjain van teljesítmény csökkenés.
A túlfeszültség védelmet sokszor kispórolják, 80 ezer forint darabja egyébként. A váltakozó áramú oldalra kell 1db legalább, de ha 10m-től távolabb helyezed el az invertert a védelemtől akkor meg kell ismételni.
Az inverter egyenáramú oldalára szükséges túlfeszültség védelem és biztosító stringenként 2 db, plusz és mínusz oldalt is.
A tartó szerkezetet le kell földelni min. 6mm2 ker. rézvezetékkel. Ennek mulasztása esetén nem fog működni az inverter hibaáram védelme és akár áramütéses baleset is lehet a következménye.
Ha az épületbe becsatlakozási pont és az inverter között 5m távolság van akkor pedig távműködtetésű szakaszoló kapcsoló beépítése szükséges.
A DC szekrény az egyenáramú oldalra azért kell, mert annak az ívállósága garantálja, hogy egy hiba esetén nem gyullad meg, mint egy AC szekrény. Rendszeres hiba, mivel a szekrény miután meggyullad már onnantól kezdve elég sokmindent talál a tűz amire átterjedhet. A napelem panel ha meggyullad akkor az olvadva ég, ami az egész tető, vagy ház elvesztését is okozhatja.
Sok esetben az olcsó kivitelező lesz a legdrágább. Eddig legalábbis ez a tanulság.
Wattpower és Jinko panelokat kerülni érdemes.
Válasz JDfan90 #301. hozzászólásáraMennyire van túl pakolva !?
Válasz barazdabetyar. #297. hozzászólásáraAz elég kevéske.
Nekünk az 5kVA-es 7.230kWh-t termelt be jan 1-től mai napig.
Válasz barazdabetyar. #297. hozzászólásáraAkkor nálad mehet a klíma és mellé a villanykályha éjszakára, ahol alszotok.
Válasz barazdabetyar. #297. hozzászólásáraAkkor az király!
Válasz JDfan90 #294. hozzászólásárana ezt jólmegaszontad. :) Én az ilyenből egy kukkot sem értek.
Ha jönnek felmérni, (4-5-öt várok) akkor az orruk alá dugom az írásod, kíváncsi leszek melyik háborog esetleg.
Válasz endypapa_20120 #296. hozzászólásáraNekem 8,4 kw-os van fent.Jan.1-től a mai napig 8200 kwh termelt.
Válasz Vén cigány #293. hozzászólásáraNapelem lesz a házon. remélem kijövök utána nullára.
Válasz endypapa_20120 #292. hozzászólásáraAszályban napraforgó szemét se termett.
Válasz endypapa_20120 #291. hozzászólásáraAkkor 800kWh elment neked eddig havonta? Az nem kevés.
Ha jó 8kVA-as rendszer lesz akkor igen az termel 9.000-11.000 kWh-t évente.
Legyen jól megrakva a DC oldal, elfér 9-12kWp is nyugodtan.
A DC oldali túlfeszt és olvadó biztosítókat külön mondjad, hogy ne felejtsék el. Illetve a DC szekrénynek legyen egyenfeszre is minősítése, mert sokszor mezei AC szekrényeket tesznek fel. Mondanom sem kell, hogy melyik rendszereknél szokott lenni káreset utáni felülvizsgálat.
A biztonságot követeld meg, mert sok a kókány.
Válasz endypapa_20120 #291. hozzászólásáraH tarifád van, mert anélkül most nagyon drága lesz a légkondis fűtés. 2100 KWh feletti rész, közel duplája lesz, mint a tavalyi ár.
Válasz barazdabetyar. #287. hozzászólásáraHa van autómata kazánod, egyértelmű, hogy az a nyerő. Nekem egy vegyestüzelésű van. 14-15 köb fát megeszik egy szezonban. Az alaphangon280 000 ft (volt idáig), + hazavitel, fűrészelés, hasogatás, tűre rakás, hamuzás.
Válasz JDfan90 #289. hozzászólására22000 ft-ot fizettem korábban. Felrakattam egy 5.7 kw-os légkondit, ez felvitte havi 25 000 ft-ra. ősszel felrakattam még egy 3.5 kw-t, így a most augusztusban esedékes végszámlámra fizetni kellett + 60 000 ft-ot.
Ezekre az éves számlákra, 8 kw-os napelemet ajánlanak.
Válasz barazdabetyar. #287. hozzászólásáraTudtommal zárt térbe nem ajánlott feltenni.
Válasz endypapa_20120 #284. hozzászólásáraHa nem titok mennyi a villanyfogyasztásod egy évbe? Mert ez elég soknak tűnik vagy csak alacsony volt a beállított havi teljesítményed.
Milyen klímátok van fenn?
Válasz barazdabetyar. #285. hozzászólásáraOktóber 15. és április 15. között napi 24 órában van kedvezményes időszak.
Ezen időszakon kívül ársapkás rezsicsökkentett ár.
Az, hogy meddig azt nem tudni.
De a napelemes szaldós elszámolás hamarabb lesz megszüntetve, ahogy a dolgok jelenleg kinéznek.
Válasz endypapa_20120 #284. hozzászólásáraVan egy kihasználatlan rész a lakásba.Padlásfeljáró rész.Fagymentes .Oda,felrakható a kültéri?120 ezer az nekem sok.160 nm.a ház,kb.120 mázsa napraforgó szemét kell.
Válasz JDfan90 #283. hozzászólásáraSokhelyen a meglévő vezéreltet is kikötik, mondván hogy dehát ittvan a napelem. Na azt kár volt.
Válasz JDfan90 #283. hozzászólásáraFix bekötésű készülék.Klíma készüléknél,a nyári hűtés,milyen áron van,ha télen H tarifával fűtesz?
Válasz barazdabetyar. #272. hozzászólásáraEngem lebeszéltek róla, pont azért amit egy hozzászóló írt (bedöglik nincs fűtés). Jelenleg 3 éve van fent egy 5,7 kw-os. Arra az évre 80 000 ft-t kellett fizetnem a végszámlára. tavaly ősszel felrakattam még egy 3,5 kw-t mert így jobb lett a komfort érzet (80 nm körüli a kéró, nappali, étkező, konyha egybe, ide lett téve a gép. Fürdő, előszoba, háló külön. Hiába volt egy légtér, utóbbiakban kb, 20 fok, a hőérzet nem volt jó. Ezért a háló kapta a 3,5 kw-t.) . Erre mostani végszámlán + 60 000 ft-t kellett fizetni. Ezek alapján kb. 120 000 ft-ból kijött a fűtésem, H tarifa nélkül.
Válasz endypapa_20120 #282. hozzászólásáraHm az érdekes. Ügyfél félrevezetésért etikai vizsgálatot lehetne kezdeményezni ilyen kijelentésért.
Sajnos sokakat megvezetnek. :(
H tarifa mérőre nem termelhet rá napelem, ennyi kikötés van.
De lehet egyszerre nappali (ad-vesz mérővel), vezérelt és H tarifa mérő. Vezérelt és H tarifa méréseinek áramkörei fix bekötésű készülékekkel kell rendelkezzenek, melyet ellenőrizhet az elosztói engedélyes.
Válasz JDfan90 #281. hozzászólásáraMost rakatok fel napelemet (ha isten is úgy akarja). Nekem azt mondták, napelem mellett nem lehet H tarifás mérő.
Válasz barazdabetyar. #279. hozzászólásáraNekem van H tarifa és napelem is 2 külön rendszerben.
H tarifára nem termelhet rá a napelem.
Válasz barazdabetyar. #279. hozzászólásáraÁllitolag már lehet de nem vagyok érintett. Az elszámolás toligálástol is tartok. Mert ha az évest megszünteti az sem jo ha nem egy fél hektárnyi van. Igy jelenleg tárgytalan bele sem merültem.
Válasz .Richard. #277. hozzászólásáraNapelemnél lehet H tarifa?
Válasz barazdabetyar. #276. hozzászólásáraMert annak a multi klímának sem a csepptálcája nem úgy van kitalálva. Lehet, hogy van benne fűtés, de hogy az -20fokon fel fog fagyni az tuti. Többet fogja olvasztani magát a kültéri, mint fűteni.
Gree Amber Royallal hasonlítsd össze a kültériket pl. Az bírja egész télen gond nélkül. Az valóban fűtésre optimalizált.
A multi gépek általában inkább hűtésre vannak, meg esetleg -8fokig jók átmeneti időszakokban. Ha fűteni kell akkor csak azok jók amik fűtésre optimalizáltak és min -25fokot ír a katalógusa alsó határnak fűtésnél. Azoknál egész jó a vízelvezetés a csepptálcából.
Fűtésre egyébként a nagyobb gyártók adnak ki karakterisztikát, hogy mennyi SCOP-t tud az adott kültéri a külső hőmérséklet függvényében.
Válasz barazdabetyar. #276. hozzászólásáraOlyant keress amiben van tálca fűtés. A leolvadt jég vize meleg fűtőszál miatt nem fagy le a tálca aljába. A klimás pluszba beszereli kérésre termosztáttal a viz leeresztő csőbe is a fütőszálat ami miatt minusz 20ban is le tud olvasztani fagyás nélkül. Igy működik. Lehet erre gondoltak. Szigeteletlen házba régibe minden helységbe kéne egy ilyen. Szigetelt ujba nekem 65 négyzeten egy db. MIDEA van ami mindent ellát. Persze a fürdő messze van ott hősugárzo kell fürdéskor. Tavaly télen kb. 10szer volt begyujtva a kazánba. Ezek H tarifával gazdaságosak ami 25? 34? Ft. Lehet. Amig engedik.
Válasz JDfan90 #275. hozzászólásáraMiért?
Válasz barazdabetyar. #272. hozzászólásáraA nagy hidegekbe, ha lesz a multi-s le fog fagyni. Legalábbis amit linkeltél.
Válasz ..,-:) #273. hozzászólásáraAkkor begyújtunk a kazánba.
Válasz barazdabetyar. #272. hozzászólásáraMultitól az tart vissza, hogy ha ott egy kütyü megdöglik, akkor ott minden áll…..
Válasz endypapa_20120 #271. hozzászólásáraEzzel mennyi tűzifát lehetne kiváltani?Mennyi kw/hó?
Válasz barazdabetyar. #268. hozzászólására3 szezon ment le vele.
Nagyon gazdaságos. Hátránya a komfort érzet nem olyan mint egy központi fűtésé, valamint számomra zavaró (hangos). a ventilátor hang. Olcsósága viszont kárpótól. Van saját erdőm, fám, de azt inkább eladom, fizetem belőle a villanyszámlát.
Válasz barazdabetyar. #268. hozzászólásáraHa nem zavar, hogy állandóan mozog a levegő a lakásba akkor tökéletes.
SCOP értékbe elég magasak vannak már. Ami azt jelenti, hogy a adott villamos energiát mennyi fűtési energiává tudja átalakítani.
H tarifa is igényelhető rá.
Ameddig használható energia tárolónak a közcélú villamos hálózat addig a HMKE is jó befektetés és nem kell H tarifa mérés. Kérdés meddig marad éves elszámolás, ahogy most kinéz nem sokáig.
Válasz barazdabetyar. #268. hozzászólásáraFűtésre optimalizáltat kell venni. Scop érték a mérvado. Hivj fel egy klimaszerelőt aki árul meg szereli is. Mindent megtudsz!!!
Ezek a hűtő fűtő klímák mennyire alkalmasak fűtésre?
Válasz GREVEN #260. hozzászólásáraCsak csutkával fűtve nagyon kátrányos lesz minden. A kazán, a kémény. Láttam olyat, hogy a téglán, vakolaton is átütött a kátrány. Bent a szobában látszott.
Válasz GREVEN #260. hozzászólásáraLe csőtörőztetsz egy hektárt, otthon egy nap belehányjátok a vágósztalba, a kukoricát eladod, és a kombánj mögött ott lesz a kupacban a csutka. Azt meg ízlés szerint felszeded/betárolod.
Válasz GREVEN #260. hozzászólásáraEgyik ismerős bálázza kiskockába. Azt mondja minél hamarabb bálázni kell aratás után,lehetőleg már másnap, mert sokat elhagy vagy nem szedi fel.