Hirdetés
Fórum
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- New Holland traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- MTZ traktor átlagfogyasztás új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kukorica terményárak új
- Ügyfélkapu-problémák új
- Vadkártérítés új
Cikkajánló
Sajtóközlemény
Milyen támogatásokra számíthat a juhágazat?
Jövőre emelkedik az anyajuhtartás támogatására fordítható összeg.
Sajtóközlemény
1971 hozzászólás
Válasz Ganajos #1865. hozzászólásáraA szabályok szerint a betakaritas az utolsó művelet. Minden más a következő évre megy, ehhez meg asszem le kell zárni az adott évet, de régen volt már mikor a tavalyit megcsinaltam. A hírek szerint áttérnek majd a naptári évhez kötött naptári évhez kötött naplozasra, de nemtudom hogy ez hogy áll, szerintem sehogy.
Válasz Ganajos #1869. hozzászólásáraAz e napló még ugy van, mint tavaly, utólagos adatszolgaltatas. A 10ha felettieknek kell a rovarölőt 24 órán belül felvinni az e naplóba, mint írtad is.
A műveleteket addig írhatod bárhova.
Válasz Radocz #1867. hozzászólásáraCsak a rovarölős kezeléseket kell naprakészen vezetni, nem?
Egyébként az agrotechnikai műveleteknek mi a határideje, mennyi időn belül kell felvinni?
Válasz A.I. #1866. hozzászólásáraHolnap megérdeklődöm majd a falugazdásznál köszi
Válasz A.I. #1866. hozzászólásáraA forduló időpontja, politika függő.
Ami még nem változott:NAPRAkeszen kell vezetni!
Válasz Ganajos #1865. hozzászólásáraA tarlóhántást írhatod szerintem az elővetemény lezárásaként ehhez az évhez is. Nem tudom meg lehet nyitni a 24/25 évet és akkor oda vezetni a többit.
Bár már olvastam valahol olyat is, hogy az a terv, hogy december 31 lesz a forduló.
Falugazdászt kérdezd meg, az talán biztosabb.
Üdv!
Ha az adott táblán megtörtént a betakarítás, hogyan kell lezárni azt a táblát idénre?
Hova tudom tovább írni a következő kultúrára vonatkozó dolgokat?
Pl ha most megtörtént a búza aratása, a tarlóhántás már a jövő évi repcéhez tartozik?
Köszi
Válasz schattila #1863. hozzászólásáraEz már-mar tökéletesnek tűnik.
Ha van valakinek ötlete, most mondja, és eljuttatjuk az illetékes "elvtársaknak"!
A jelenlegi személy igazolvány érvényesites, ehhez képest gyerekcipőben jár.
Egy email-váltás a NÉBIH-el:
Kérdés:
"Érdeklődni szeretnék, hogy a 2024/2025-ös gazdálkodási napló megnyitására előreláthatólag mikortól lesz lehetőség?"
Válasz:
"Tájékoztatom, hogy folyamatban van a naptári évre történő átállás, mellyel sok gazdálkodó kérése fog megvalósulni. Mivel ez a rendszer alapjaiban történő módosítást igényel, hosszabb időre van hozzá szükség, viszont már ebben az évben e rendszer szerint kell vezetni a naplót, ennek értelmében a 2025-ös napló nem lesz idén megnyitható, a betakarítás után fel kell venni a jövő évi főnövény hasznosítását (itt jelölni lehet, hogy következő évi kultúráról van szó), majd oda rögzíteni a talaj előkészítési munkákat.
A következő évinek jelölt hasznosítások átemelhetők lesznek a 2025-ös naplóba, mely januárban lesz megnyitható.
Emellett másik fontos fejlesztésünk az EK szinkron, mely várhatóan szeptemberben lesz elérhető. A funkció megoldást fog nyújtani a területméret változásokra, illetve betölthetők lesznek az idei, aktuális jogosultságok és hasznosítások is."
https://uzletem.hu/mezogazdasag/ujabb-fejlesztesek-teszik-meg-praktikusabba-az-egn-rendszer-hasznalatat/rsslink/rss2
Válasz Zoli1437 #1859. hozzászólásáraKöszi a választ! Akkor várakozunk!
Válasz Ganajos #1858. hozzászólásáraTavaly jóval a beadási határidő után volt rá lehetőség. Először szerintem az EK-nél szűrik a durva hibákat.
Válasz Attila000 #1857. hozzászólásáraNálam is ez a helyzet. Tavaly az AÖP-ot felvittem mindenhová (egy darabig engedte, utána nem) szinkronizálás után csak ott volt meg, ahová a tényleges vállalás történt. Elvileg így lesz idén is.
Én kivárok. Csak úgy tudnám eltüntetni, ha újra felviszem a táblát a +-al, ezt meg törlöm. Azt meg a rovarölős kezelés miatt nem lehet.
Válasz Zoli1437 #1856. hozzászólásáraEk már be lett adva 1,5 hete
Rendben köszi kicsit várok akkor
Válasz Zoli1437 #1856. hozzászólásáraHello! Én is másoltam az előző éviről, így engedi a táblaméret módosítást (örökítésnél elvileg nem engedi), viszont egyszerűen nem tudom törölni az előző évi aöp vállalásokat... Ujat tudok felvenni, de törölni nem... Itt valami megoldás esetleg?
Válasz Ganajos #1855. hozzászólásáraÉn másoltam a táblát az előző évről és gond nélkül módosíthatom a méretét.
Ha örökítetted lehet hogy nem engedi. (Később kipróbálom.)
Szinkronizálni jelenleg nem lehet. (Tavaly is csak az EK beadás után lehetett.) Csak feltételeztem. hogy lesz.
Ha nem raktál rovarölös kezelést a táblához létrehozhatod még egyszer a táblát (másolás/új) és átmásolod a műveleteket ezt meg törlöd.
Ha van rovarölős kezelés a táblához rendelve semmiképpen ne töröld.
Másik megoldás, kivársz abban a reményben, hogy később szinkronizálhatod.
Válasz Zoli1437 #1851. hozzászólásáraNekem csak a tábla egyedi azonosítóját, meg a tábla sorszámát engedi módosítani, mást nem…
Szinkronizálást hol lehet csinálni?
És még egy dolog.
Lucernához számlát akartam csatolni az EK-hoz.
jpg és pdf nincs az engedélyezett formátumok között csak táblázat.
Ha jól olvasom a jeleket ez jelentheti azt, hogy így fogják bekérni a gazdálkodási naplót.
És ezt bár mikor megtehetik. Nem csak január 31 után.
Nem árt megfelelő készültségben tartani a naplót.
Válasz A.I. #1852. hozzászólásáraÉn sem tudom, de ésszerűtlen lenne, ha nem lenne.
Akkor meg kell engedniük a bármi szabad módosítását és borítékolható lenne az eltérés az EK-tól sok esetben. Nem beszélve arról, hogy minél inkább keretek közé akarják szorítani a dolgokat, nem szabadon engedni.
Válasz Zoli1437 #1851. hozzászólásáraOlyat hallottam, hogy idén ilyen funkció nem lesz, hogy szinkronizálás. Nem tudom igaz-e.
Válasz Ganajos #1850. hozzászólásáraTábla művelet szerkesztésnél én meg tudom csinálni.
De szerintem szinkronizálásnál hozzá igazítja az EK-hoz.
Valaki tudja esetleg, hogy az elektronikus gazdálkodási naplóban a táblaméretet lehet változtatni?
Ha igen akkor hol?
Köszi
Válasz Pont #1848. hozzászólásáraTavaly nem volt ilyen gondom, de így meg is tudtam oldani köszönöm. A tábla azonosítóval kapcsolatban akkor ha jól értem, ha már átörökítettem, akkor nem is tudok mit csinálni vele?
Válasz tothferencjozsef #1847. hozzászólásáraAmi nincs a listában ott egyéb legyen a választás és mellé lehet írni a pontos nevet.( Hogy csináltad 213-ban?)
Örökítéssel nem érdemes átvinni 24-re mert akkor nem lehet módosítani. Másolással kell átvinni az évek közt és akkor majd lehet.
Üdv Mindenkinek!
Biztosan elhangzott már korábban ez a kérdés, de sajnos nem találtam még rá választ. Tavaszi tápanyag utánpótlás gyanánt szeretnék felvinni Genezis Mikramid lombtrágyát. Viszont nincs a kiválasztható anyagok listájában. Ilyenkor mit tudok tenni, ha egy kijuttatott műtrágya/vegyszer nincs a listában?
A másik kérdésem, adott 3 tábla, ahol a tábla azonosító esetében az adott főnövény nevét adtam meg, a kezdők gyakorlatlansága tudom, de azt hittem ezt később meg lehet változtatni. Viszont most szembesültem vele, hogy a 24-es naplóba mikor átmentettem az adatokat ott már ezen nem tudok változtatni. Ebben az esetben mi a teendő? Van mód változtatni? Vagy csak akkor ha ezeket a termőhelyeket törlöm és újra felviszem?
Köszönöm a segítséget.
Moderálási elveink miatt törölve: 2024-04-23 12:39:47
Válasz vitezkaroly1 #1844. hozzászólásáraRájöttem a megoldásra.
A 80 ezer mag kapott 24 ml csávázószert és az lett visszaosztva 1000 magra.
Válasz RARGAkèny #1842. hozzászólásáraOK!
Rá van írva a fémzárjegyre, hogy Redigó M 24 ml , ebből hogy a ki a 0,3 ml/1000 mag?
Válasz vitezkaroly1 #1841. hozzászólásáraSzántóföldi.....
Válasz vitezkaroly1 #1840. hozzászólására0.3ml/1000mag, ebből kitudod számolni....
Válasz vitezkaroly1 #1840. hozzászólásáraKezelés módjához, melyiket kell beírni?
Szántóföldi, ültetvényes, légi vagy zárt termesztő berendezés???
Kukorica vetésnél a csávázószert, hogy kell helyesen felvinni???
Például a Redigó M 24 ml , ez azt jelenti , hogy 24 ml/ha ?
Válasz schattila #1834. hozzászólásáraKöszönöm!
Válasz vitezkaroly1 #1837. hozzászólásáraMi csak ezt használtuk: Biofil Talajőr
Válasz schattila #1836. hozzászólásáraA Biofil talajőrnél, mind a két komponenst ki kell permetezni az AÖP 2 pont miatt?
Válasz vitezkaroly1 #1835. hozzászólásáraTermésnövelő anyag. Én úgy látom, hogy elég sokféle Phylazonit van az adatbázisukban. Ha van, akkor AÖP miatt fontos is lehet, hogy precízen legyen fent és NEM agrotechnikai műveletként.
Dózis megadással, és akár N: nulla P: nulla K: nulla értékekkel. Ugyanarra dátumra, mint a fogasolás, ami mehet agrotechnikába.
Biofil Talajőrt is én például így vittem fel, ami szintén AÖP miatt fontos volt.
Phylazonit talajoltót, hogy kell felvinni szabályosan?
Termelésnövelő anyagoknál?
Vagy agrotechnikai művelet, például fogas és ott beírni, hogy milyen anyag lett még a fogasolás mellet kijuttatva???
Válasz dzozi #1833. hozzászólásáraTápanyag utánpótlás -> Termésnövelő anyag -> EGYÉB a műtrágya megnevezéshez -> Karbamid 46% szövegesen beírva -> pl. 200kg/ha -> N: 92 P: 0 K: 0 , mert ugye 46%-a Nitrogén.
Az összes műtrágyát így csináltam EGYÉB-bel, elég szűkös a saját adatbázisuk a műtrágyákra.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a GN ban a karbamidot hogy lehet fellini?
Előre is köszönöm!
Válasz Zoli1437 #1831. hozzászólásáraEgyébként dolgozhatnak még rajta. 2023-hoz még mindig az aktuális 2024-es adatot írja be átlagos állatlétszámnak.
Válasz Pont #1830. hozzászólására"Az AÖP-ben lesznek újabb választható gyakorlatok is"
Lehetnek.
" a programhoz nem kell elektronikus Gazdálkodási naplót vezetni. "
Nem kell. Lehet papíron is vezetni. Meg egy későbbi feltöltés sem mond ellent neki.
A vezetés meg a feltöltés két külön dolog.
Persze csak egy dolog biztos, hogy minden bizonytalan. Bármi lehet még és annak az ellenkezője is.
Azért én az előbb a rovarölős kezelést felvittem.
Válasz Zoli1437 #1828. hozzászólásáraAkkor ez a mondat egész egyszerűen nem igaz
""Az AÖP-ben lesznek újabb választható gyakorlatok is, és a programhoz nem kell elektronikus Gazdálkodási naplót vezetni. "
Mert 10 ha felett kell vezetni az EGN-t hogy leadhasd a permetezést.
Az államtitkárnak fogalma sincs miről beszél, vagy a nébih nem tudja, még milyen törvények lesznek.... Az tény, hogy a nébih szerint az egn egy sikertörténet, a minisztérium szerint (és még pár millió ember szerint) meg egy kalap szar......
Válasz Zoli1437 #1828. hozzászólásáraEgyáltalán miért kell két hivatalhoz tartoznia.
Válasz Pont #1827. hozzászólásáraAÖP-nél a múlt évben is az EK-ban kellett jelenteni a vállalás teljesítését és ellenőrzésnél nem foglalkoztak az EGN-val. Papír alapon kérték. Ez a kérelem része.
A NÉBIH egy másik hivatal. A permetezés része hozzájuk tartozik. Ők meg elvárják, hogy eleget tegyél a permetezéssel kapcsolatos előírásoknak.
A két hivatal meg nincs összefésülve. Egymástól függetlenül működnek. Mi vagyunk az adathordozók a kettő között. Azt kommunikáljak könnyítésnek, hogy nem tudnak adatot átadni egymásnak.
Válasz Zoli1437 #1826. hozzászólásáraÉn is a pontos megfogalmazást hiányolom, lehet úgy értelmezni ahogy te írod meg lehet úgy is, hogy
"Az AÖP-ben lesznek újabb választható gyakorlatok is, és a programhoz nem kell elektronikus Gazdálkodási naplót vezetni. Elég lesz az egységes kérelem felületén évente egyszer bejelenteni a tervezett agro-technológiai műveleteket, és megtenni a szűkített növényvédelemre vonatkozó bejelentést."
És az AÖPre nincs más előírás, a szöveg többi része már az AKG, ÖKO stb-re vonatkozik.
És azt írja, hogy nem az egn re kell feltölteni jan 31.-ig hanem az MVH Egységes kérelem felületen, ahogy évekig jelentettük pl. a zöldtráyázást, stb. És ide kell egy egyszerűsített permetezési naplót, itt szó nincs a 24 órán belülről.
Ugyanakkor meg 10 hektár fölött jelenteni kell, de nem tiszta hogy csak az AKG-nak stb. vagy mindenkinek, mert ha mindenkinek, akkor teljesen értelmetlen a nyilatkozat első része, hisz ahhoz hogy 24 órán belül jelents, gyakorlatilag pont úgy vezetni kell az egn-t.
További értelmezhetetlen 10 hektár fölött, mert 10 hektár alatt elvileg az ég egy adta világon semmit nem kell vezetni , nem is lesznek ellenőrzések, az eu parlament szerint.....
Szóval nekem továbbra sincs fogalmam arról mit, hova, hogyan, kell egy AÖP-ösnek idén.....
Válasz Pont #1825. hozzászólására Ez értelmezhető úgy is, hogy EGN-t nem kell vezetni. Vezetheted papír alapon is. Viheted a papírt személyesen ellenőrzésre. Azt viszont nem állítja, hogy január 31-ig nem kell feltölteni. A permetezésnél meg van ami volt. Rovarölő 24 órán belül. A többi meg január 31-ig.
Szerintem ez az amit utoljára mondtak.
Válasz schattila #1824. hozzászólásáraAzért itt valami nem tiszta:
Államtitkári nyilatkozat: "Az AÖP-ben lesznek újabb választható gyakorlatok is, és a programhoz nem kell elektronikus Gazdálkodási naplót vezetni. Elég lesz az egységes kérelem felületén évente egyszer bejelenteni a tervezett agro-technológiai műveleteket, és megtenni a szűkített növényvédelemre vonatkozó bejelentést. Az AKG-, ÖKO- és Natura programok esetében szintén nem lesz kötelező a Gazdálkodási napló elektronikus vezetése, ám a Permetezési naplóban – élelmezés-biztonsági okokból – továbbra is 24 órán belüli elektronikusan rögzíteni kell a rovarölős kezeléseket minden 10 hektár feletti szántóterületen gazdálkodó üzemnek." https://agraragazat.hu/.../agrarpolitika-a-gazdak.../
E szerint pl. az AÖP -nél nem kell e permet és akkor elég nehéz a 24 óra is......
Olyan jó lenne ha valaki időben értesítene minket, hogy mi a kötelező!
Válasz berenyil2 #1823. hozzászólásáraIgen, sőt, ha rovarölővel kezelt a vetőmag vagy rovarölős talajfertőtlenítőt használsz, akkor azt is 24 órán belül fel kell vinni. Ha csak gombaölővel kezelt, akkor 2025. január 31-ig elég felvinni. Információim szerint.
A csávázószer dózisokat hektárra vetítve kell megadni, ugyanúgy, mint permetezésnél, amihez segítség lehet a Syngenta kalkulátora:
https://www.syngenta.hu/csavazoszer-kalkulator-femzarszam
Sziasztok!
Kukorica vetőmag csávázó szereit fel kell tüntetni az eGN naplóban? Egyesével mint növényvédelmi kezelés?
Üdv,
Laci
Válasz csontii #1821. hozzászólásáraEddig nem láttam, hogy számolná csak a kérdésedre néztem rá.
Érdekesen adja elő magát. Szerintem valamit elrontottak.
2023-ban minden nap volt 3db. 2024 januárjában lecsökkent nullára. Februárban maradt a nulla.
Ebből az adatokból szerintük 2024-ben az átlagos létszám 0,75 db és a 2023-as évhez is azt írja be ami a 2024-nél van.
Szerintem meg 2023-ban 3db az átlag. A 0,75 meg akár jó is lehet 2024-hez, ha a hónap közepéhez teszi a változást.