Hirdetés
Fórum
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Agrártámogatások kifizetése új
- AKG támogatás új
- Búza termény felvásárlási árak új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Napraforgó ára új
- Lucerna telepítése, termesztése új
Cikkajánló
Hirdetés
1045 hozzászólás
Ilyen Ashtech Promark 120-s digiterrás készülékre kell valami más program is az akg-hoz ?
Válasz kulakman #593. hozzászólásáraAz olcsó készülékek eleve nem elég pontosak erre a feladatra, csak optimális körülmények között lehet kb 2m körüli pontosságot elérni velük.
Javaslom, hogy ugyanazt a területet( pl focipálya körvonala) mérje le többször egymás után, majd hasonlítsa össze a kapott körvonalakat.
Szerintem folyamatos mérésre nem szabad ilyen készülékeket használni, viszont tapasztalataim szerint pontmérésre, úgy hogy egy pontot több percig mér az ember, elég jó eredményt ad.
Válasz Agrár-Titkár #592. hozzászólásáraKérdés egy garmin 66 tipusú régi készüléket fel lehet-e turbózni erre a feladatra , csak magáncélra, nem rontanám senki üzletét, ill milyen olcsó készülék van ami alkalmas a feladatra?
Elkészült az AKG területmérési jegyzőkönyv készítő programom végleges verziója.
A program az Agrár-KörnyezetGazdálkodási támogatás (AKG) benyújtásához szükséges területmérési jegyzőkönyvet készíti el az előírt formában.
A program a jegyzőkönyv készítés során HATÉKONY, GYORS munkát tesz lehetővé.
- GPS készülékekkel mért adatokból állít elő területmérési jegyzőkönyvet. Kompatibilis bármely készülékkel, amely tud SHP formátumú adatot menteni.
- SHP formátumú adatokkal dolgozik
- be tudja olvasni az EOV, illetve WGS84 koordinátákat
- a beolvasott SPH adatokból egyszerűen, kényelmesen lehet elkészíteni a kívánt jegyzőkönyvet
- a mérés során lemért nagy mennyiségű pontból ki lehet szűrni az egy vonalon fekvő pontokat
- egyszerűen lehet a segítségével az MVH rendszerébe feltöltendő tönörített SHP állományt készíteni
- lehetőség van kézi, illetve TXT, GPX, KML, KMZ, WKT fájból való koordináta bevitelre, majd ebből SHP állomány készítésére
- háttérként be lehet tölteni BLOKK körvonalakat, kataszteri térképeket
- a fő terület és a kivett területek körvonalait nem szükséges egyszerre lemérni, utólag is össze lehet illeszteni.
A program regisztráció nélkül is minden funkciójában DÍJMENTESEN kipróbálható.
http://www.agrartitkar.hu
Válasz MrPoke #590. hozzászólásáraSok szerencsét hozzá és még több munkát.
Mert munka az lesz bőven, a felkészült embereknek.
Válasz Radocz #589. hozzászólásáraIngyen gondoltam a felmérést :)
Október végén már nekem is lesz RTK GPS-em.
Válasz MrPoke #587. hozzászólására"Bár ennyit én nem vagyok hajlandó adni a területmérésért. (Rablás)"
"Felméred a területeimet,..."
Ha előre utalod a pénzt, és mégis tetszik a rabló ár, októberre még van szabad kapacitás.
Gondolom tudod, hogy a Topcon GMS-2 műszer, azon kevesek egyike, amelyiknek van elfogadott certifikációja.
Válasz Agrár-Titkár #584. hozzászólásáraGeoTool Én ezt szeretném használni. Biztos létezik más platformmal. Vagy írsz wrapper-t :)
Válasz Radocz #582. hozzászólására"A támogatásba vont teljes területen - az évelő szántóföldi kultúrák és vetett ugar kivételével a táblák maximális mérete 5 ha."
Én erre gondoltam 22 euro. Ki tudja lehet valakinek megéri feldarabolni a földjeit.
Én területet csak ingyen mérek, ismerősöknek :) És nem megyek 200km-re.
Felméred a területeimet, azért hogy ne csináljam meg az ingyenes android appot?
Válasz Agrár-Titkár #584. hozzászólására"Már csak egy kicsi kell, és teljesen kész vagyok."
Én ugyan így vagyok a GN készítéssel.
Van tapasztalata valakinek abban, hogy a Magellan Mobilemapper egyszercsak nem hajlandó többet meglátni a műholdakat?
Válasz Radocz #582. hozzászólásáraA programozás mostanában nekem is a fülemen jön ki. Már csak egy kicsi kell, és teljesen kész vagyok.
A kivett területek problémáját megoldottam, nem kell együtt mérni, utólag is össze lehet rakni.
Válasz Radocz #582. hozzászólásáraFelénk egész héten esik.
Válasz MrPoke #579. hozzászólására"Az SHP azért kell mert a hole (nem művelt területek) ebben a formátumban lehet jól rögzíteni. Ha jól esik lehet leülök programozni, csak, hogy én azt hogy utálom."
Akkor a programozás után akár elindulhatsz mérni is.
Te milyen árral dolgozol tőled 200 km-re?
Válasz MrPoke #579. hozzászólásáraMelyik számot sokallod?
Mivel nem kötelező így Te döntesz.
Majd, ha a TERA is előírja, mert anno beszéltek ilyet, akkor olcsóbb lesz sokkal a mérés.
Válasz MrPoke #579. hozzászólásáraJavasolt táblaméretnek 40-5 ha-t mondtak.
Ez magyarul azt jelenti, hogy akinek nincs egyben 5 ha AKG-ra alkalmas területe, azt nem is akarják engedni hogy folytassa.
Én így értettem, de ez ne riasszon el senkit, legfeljebb a pontozásnál egy kicsit szubjektívebben fogják osztogatni.
Van már itt nagyobb szám is hektáronként a köztudatban. Mondottam volt anno 2 Euró volt.
Válasz Radocz #578. hozzászólásáraFőleg ha valaki vállalja, hogy 5ha maximális táblaméret.
A támogatást sosem azért adják, hogy jövedelmezőbb legyen a gazdálkodás, hanem, hogy másoknak munkát adjunk.
Bár ennyit én nem vagyok hajlandó adni a területmérésért. (Rablás)
A NAK árajánlatot kér a területméréshez.
Javaslat vélemény?
Korábban 2 Euró/ha volt Minden együtt.
A kicsiket ennyiért nem fogja megérni.
Ha elsőre bonyolultnak tűnik bocsi.
egy lehetőség.
Kiszállás Ft/km
Ennek az óradíja Ft/ó
Jegyzőkönyv elkészítése a terül 490 Ft/ha
Jegyzőkönyv Ft/db
Feltöltés az MVH oldalra Ft/regszám
Feltöltés az oldalra Ft/parcella
Felmérés utáni kiigazítás 5 000 Ft/ó
Fizetés előre készpénz vagy utalás.
Ma délig kell a javaslatot benyújtani.
Válasz Berente Antal #572. hozzászólásáraA 61/2009 FVM rendelet leírja.
Válasz Bárány #573. hozzászólásáraEcetfával jobban jársz, azt nem eszi semmi
Válasz agrtd #574. hozzászólásáraA mepar-ban enélkül is lehet mérni...talán az akg-ra gondolsz? Mert,ha igen, akkor igen nagy tévedésben vagy...
Az alábbi helyről letölthető egy jó kis program:
http://data.hu/get/9128551/nnhmepar.zip
A meparban lehet vele körvonalat rajzolni, valamint le is lehet menteni.
A körvonalak további felhasználását mindenkinek a fantáziájára bízom.
Válasz Berente Antal #572. hozzászólásáraOda kell ültetni egy nyárfát.
Válasz Radocz #571. hozzászólásáraHogyan érdemes természetbe illően jelölni?
Válasz Agrár-Titkár #570. hozzászólásáraKét ügyfelünk is MVH ellenőrzés alá esett.
Egyiknél előtt ismét kitűztük az egy mérési pontot, mert eljátszották a "bevándorlók"
Természetesen ismét "fizetnie" kellett érte.
Püspökladányban elmondtam volna, hogyan érdemes természetbe illő módon megjelölni, de a hallgatóságot nem érdekelte. (pedig falugazdászok is voltak).
Ja és a végén kaptunk személy igazolvány ellenében egy olyan papírt, hogy a pályázó AKG-sok többlet pontot kapnak az aláírásomra.
Válasz Radocz #569. hozzászólásáraEgy ismerősöm szerint az ellenőrök az ellenőrzéskor nem kapják meg az eredeti körvonalat, nehogy ..........., hanem a helyszínen látható elemek alapján tájékozódva kell mérniük, és majd csak később hasonlítják össze az ellenőrzéskor mért, valamint az eredetileg beadott körvonalat.
Így szükség van a tábla körül olyan fix pontokra, amit megmérhetnek.
Már csak az a kérdés, hogyan lehet garantálni a támogatási időszak végéig az összes karó (léckerítés) meglétét.
Most kell fűrésztelep részvénybe fektetni.
Az ÖKO pályázathoz most szükséges a területmérés.
http://palyazat.gov.hu/doc/4525
http://palyazat.gov.hu/doc/4525
"(8) A támogatási kérelemben fizikai blokkonként kell feltüntetni az igényelt terület nagyságát.
(9) A támogatást igénylő köteles meghatározni a támogatásba bevinni kívánt földterület nagyságát, a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területet legalább 3 méter pontossággal beazonosító EOV koordinátákat alfanumerikusan vagy shape file feltöltésével a támogatási kérelem benyújtási időszakának végéig elektronikus úton benyújtani. A földterület beazonosítását a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem beadásával együtt el kell végeznie, melynek útmutatója az 1. számú melléklet tartalmazza.
(10) Az ÚMVP agrár-környezetgazdálkodási támogatás során meghatározott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek esetében az előző ÚMVP AKG támogatási időszakban már felmért és támogatott poligonok kiválasztására is van lehetőség, amennyiben a jelenlegi állapotnak is megfelel a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület.
(11) A mérések pontosságát alátámasztó, a mérést végző által aláírt mérési jegyzőkönyv eredeti példányát a támogatási időszak alatt és a kötelezettségvállalási időszakot követő 7 évig meg kell őrizni."
Anno csak egy pontot kellett megjelölni, most viszont az összes töréspont jelölése kötelező.
Akkor hogy is van ez?
Az AKG-s topikban árat kérdeztek a területmérésről.
Október végéig van szabad kapacitásunk.
Az ár mindig alku tárgya.
Kiindulási alap: 1 méteres pontosságú Topcon GMS-2 műszerrel, 5 000 Ft/óra plusz a költség, amíg eljutunk a mérendő területhez.
Válasz Agrár-Titkár #564. hozzászólásáraNem tudok többet. Földmérő ismerősöm mondta ezt az esetet. Ugyanaz a kultúra (azt hiszem, szója) volt mindkét szomszédnál is, és a sarokpontokat mérették ki az ellenőrzéshez, holott láthatók voltak a megyék.
Válasz Agrár-Titkár #564. hozzászólására"De az előző AKG-ban csak egy sarokpontot kellett karózni. Az új szerint meg az összeset?"
Az előadó azt válaszolta, hogy a pályázati kiírásban, csak egy pont kitűzése lesz kötelező, mint az előző méréskor.
Viszont ha a "d" pont benne marad, akkor mi nem fogunk mérni, még a régieknek sem.
Az előző ciklusban két AKG területmérést mutattunk meg újra az ellenőrzés előtt, mert a gazda biztosra akart menni.
Az azért jó, hogy "nem kell" talajmintát venni, és fizetni a régieknek az újra méretést, ha ......
Hegymegi Péter nagyon érthetően "előadta" a kézikönyvet.
Keressétek a falugazdászt és elmondja, hogy mit is kell tudni az új AKG-ról.
Két hét múlva tervezek, tervezünk egy tájékoztatást Tiszafüreden, az érdeklődőknek.
Felkerült az anyag a kamara honlapjára:
http://www.nak.hu/images/Egyseges-kerelem/AKG-Kezikonyv.pdf
Válasz Bárány #563. hozzászólásáraDe az előző AKG-ban csak egy sarokpontot kellett karózni. Az új szerint meg az összeset? Egy ív mentén is?
Hogy fog így menni a mérés? Előre ki kell tűzetni a területet, leverni a karókat?
Esetleg egy kamionnyi karóval kell mennünk területet mérni?
Válasz Agrár-Titkár #561. hozzászólásáraVolt, akivel az ellenőrzés kedvéért kimérették.
Sziasztok,
Ha rendelkeztek rtk vételére alkalmas gps-el, akkor tudok segíteni a tábla parametriákat a monitorba integrálni, így automata kormányzással végig lehet nyílegyenesen szegni a saját területeket, ezzel is elkerülve a szomszéddal való esetleges vitákat. Ha nincs robotkormány akkor tudok segíteni a kitűzésben rtks gps-el.
Láttam az új AKG-hez kapcsolódó kiadványt.
Van benne egy elég "érdekes" rész:
"A lemért földterület sarokpontjait/töréspontjait jól láthatóan meg kell jelölni a terepen, hogy a támogatási időszak teljes időtartama alatt jól azonosítható legyen."
Valamelyik fejesnek karógyártó üzeme van?
Többen jelezték, hogy a jegyzőkönyv készítés során a program nem csinálja meg a tömörített shp állományt.
A hibát kijavítottam, most már működik.
Többen jelezték, hogy a jegyzőkönyv készítés során a program nem csinálja meg a tömörített shp állományt.
A hibát kijavítottam, most már működik.
Válasz Zöldvíz #557. hozzászólásáraNézegettem a dxf formátumot. Ami abban érdekes, a a polyline rész. Ezt be tudom olvastatni, írok rá egy rutint. Tudnál esetleg küldeni egy mintát?
Válasz Agrár-Titkár #556. hozzászólásáraEsetleg más formátum beolvasása pl dxf.
Feltettem a honlapomra (www.agrartitkar.hu) az AKG területmérési jegyzőkönyv készítő program felújított verzióját.
Megköszönném, ha véleményt mondanátok róla.
Milyen funkciót kellene még beleépítenem?
Válasz Bárány #554. hozzászólására"Mintha 100Ft/db árat "
Ez nagyker ár lehet.
Miskolc környékén mi is vettünk, de szerintem többe került. (Ebben az évben).
Kárpótlás után meg az összes méretet hozta az ügyvéd Úr. Akkor még nem tudtunk olyanról, hogy GPS koordináta. (Azóta meg enélkül "nem is lehet létezni").
A kitűzött cövek (jelzés) ott nincs meg, ahol a fasort kivágták.
Egyik szomszédom úgy szántott el a területünkből, hogy a karót is áthelyezte.
Erre úgy jöttünk rá, hogy AKG elején még meg volt a terület, az MVH ellenőrzésre közel 2 m hiányzott a széléből. És láss csodát a karóhoz képest jó volt. Viszont az MVH helyrajzi számos fedvénye is mutatta, hogy előző években még jó volt, most meg már nem jó. Mivel más növény volt vetve így látható volt a hozzáértő számára. És figyelmeztetett bennünket.
Mégegyszer leírom, amit egy földmérő ismerősömtől hallottam:
Szerinte bárki megveheti a koordinátákat. Mintha 100Ft/db árat mondott volna, de erre már nem emlékszem biztosan.
Azt mondta, van olyan gazda, aki ezek alapján mentette a tábláit, és így a robotpilótával már mindig meglesznek a megyék.
Válasz jocek26 #551. hozzászólásáraHosszat szélességet valóban nem adnak ki, mert nem igazán tudod honnan kellene kezdeni a mérést, volt ebből már néhány bírósági per... Az ingatlanod sarok pontjainak koordinátáit ki kellene adni, próbáld meg úgy, hogy struktúrált pontok adatait kéred. Egyébként földmérési adatot csak földmérési jogosultsággal rendelkezőnek adhatnak ki, ez elvileg nem csak a pontok koordinátáit jelenti.
Válasz jocek26 #551. hozzászólásárafalhoz kellene állítani az egész földhivatalt az lenne a dolga hogy a zembereket segítse miaz hogy nem ad ki adatot
Válasz Radocz #543. hozzászólására"Mivel a területek hossza meg van a földhivatalnál, a Mepar.hu és egyéb helyeken."
Sajnos a földhivatal semmilyen adatot nem ad ki még a tulajnak sem, még a területének a hosszát sem mondják meg. Sarokpont kordinátákról ne is álmodjak, de segítőkészek mert rögtön ajánlanak egy földmérőt aki szivesen kiméri jó pénzért...
Válasz endypapa #549. hozzászólásáraTermészetesen mindent meg lehet oldani, csak mennyi munkával, odafigyeléssel és főleg hibalehetőséggel jár az ilyen mérés. Ezenkívül az emberek egy jó része képtelen elvégezni a legegyszerűbb kitűzési feladatokat is.
Pl 50 méteres mérőszalaggal merőlegest állítasz egy vonalra. Az alappontot, és a háromszög csúcsait is megjelölöd egy-egy karóval. Jelölésenként pár centiméteres hiba előfordulhat. Azután benézed a tábla túlsó szélén lévő pontot. A hibák összeadódnak, és minél nagyobb a távolság, annál nagyobb a kitűzés hibája. Egy 500 méteres vonal túlsó végét ezzel a módszerrel milyen pontosan tudod meghatározni?
GPS-el bármilyen távolságra ugyanazzal a mérési pontatlansággal tudsz dolgozni.
Válasz Agrár-Titkár #546. hozzászólásáraEgyszerű mint a pofon. Háromszögeléssel. Így mértem ki minden földem. Mikor a szomszéd hordoztatta a "gombát", max. eltérés nem volt 50 cm a közös megyénken.
Válasz Radocz #543. hozzászólására"Ha most van gondom a falugazdásznál nincs senki az irodában aug. 31 ig.
Ez jól van így?"
Sürgős esetben a megyei igazgatóságokhoz fordulhatsz!
Válasz Agrár-Titkár #546. hozzászólásáraAzt én is.
"Pl: Ölezővel való mérés: 61,62,63,64,65,"szevasz szomszéd",78,79,80,81"
A szomszéd ha van esze, akkor nem köszön.
Az ölezővel, mérőszalaggal való kiméréshez:
Megnézem azt, aki egy nem teljesen szabályos alakú területen így pontosabban tud mérni, min a GPS. Próbált már valaki mérőszalaggal merőlegest kitűzni?
Pl: Ölezővel való mérés: 61,62,63,64,65,"szevasz szomszéd",78,79,80,81