Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak628 FtBenzin árak608 FtEUR410.85 FtUSD391.7 FtCHF442.28 FtGBP492.61 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Nekünk nem Pöttinger van, de a kapaméret hasonlóan változott.
80-as kapa helyett 40-es LD lett. Körülbelül 20-30%-al biztosan könnyebb vontatni így a kultivátort. A Pöttingeré kizártnak tartom, hogy annyit változna meredekségben, mint a Horschnál, így azzal nem lősz mellé, ha csak 20%-ot számolsz, hogy könnyebb lesz vontatni.
Nekünk azonos körülmények között kb. a 80-as kapát 8-9km/h körül viszi 20cm-en, míg LD kapával 10-11km/h-val viszi 25cm mélyen. Mivel nem poweros váltó, így pontosabban nem tudom megmondani.
Nem akarok okoskodó lenni, de a te méretedben nem lenne jó egy JD Disc Ripper 512? Vagy Simba Mono/ Solo, Framest Condisc, Seed-Imex SX kombinált mulcslazító, stb.
Azzal hamar végeznél, és jól elbánik a szárral, mint az eke vagy intenzív grúber.
Sziasztok!
Van valakinek régi prospektus, Pöttinger Syncro 4030 T gruberról?
Technikai paraméterek érdekelnének, főleg a teljesítményigény.
Vannak itt kollégák, akik tettek a Syncro gruberekre vékony, 4 cm széles késeket.
Mennyivel kissebb a teljesítményigénye a 8 cm széles késekhez viszonyítva?
Válasz rtamas1976 #6827. hozzászólásáraNem mostra gondoltam, nagyon optimális körülmények között nekem legalább egy hónap mire föl tudnék szántani de nem akarok.
Lazító tárcsa menne elővágóval de moslékul néz ki utána.
Tárcsa lazítót holnap próbálom
Válasz rtamas1976 #6824. hozzászólásáraOk-ok de mit csinálok ha megint túl vizes lesz a talaj?
Egy dolgot megtanultam ha egyszer valamivel gond van lesz az többször is.
Válasz termelo #6823. hozzászólásáraNekem volt tüském nemkopik az annyira.
És nemvolt észrevehető az ellenállás.
Az ekevas alatt max 10cm
Magamnak csináltam nem gyári volt.
Válasz rtamas1976 #6821. hozzászólásáraEzeket vágom de én ipari megoldásokban gondolkodom.Ha nagyba elkezdesz tüskével szántani "elfogy" a tüske + 1 fejet le kell szedni...
Válasz mtz1221 #6820. hozzászólásáraDe ez most a mély gruber, sekély szántásban abnormálisan. Alighanem a kuki földeknek neki ugrok gruberral, és az utolsó pillanatban kapnak egy tárcsát, eke helyett.
Válasz t.romsics #6813. hozzászólásáraKb 2 héttel előbb. De valamiért nekem minden földem tapad ragad, rá nem tudok jönni miért. Ha hozzám kerül egy új, 1-2 évig fényes az eke, utánna az is elkezd tapadni.
Válasz termelo #6817. hozzászólásáraSikerült elkenni és beszáradt a talp.
Na erre való a barázda tüske az eke alá.
Ha jól levan zúzva és nincs hosszú szár akkor elmegy a lazító. Jól megtárcsázod és lazító.
Vagy a tüske az eke alá.
Válasz rtamas1976 #6816. hozzászólásáraEzt értem de a kalászos után tökig lenyomom a penetrométert így nincs értelme lazítanom. Mivel laza és a szár nem aggat nincs értelme tárcsáznom.
Napraforgó után henger, két tárcsa vetés.
A kukorica után 2 tárcsa kalászos vagy szántás de utóbbit már nem akarom.
Mit csináljak a kukorica tarlóval amibe sikerült télen a vizes földbe eketalpat gyártanom?
(több okból kifolyólag eddig nem volt téma az eketalp, becs szó szurkáltam a földeket erőlködés nélkül át ment rajta de most valahogy nem megy át)
Válasz termelo #6814. hozzászólásáraIndulunk a napraforgóval vagy tökkel.
Az után 2sor tárcsa -búza
Búza után tárcsa, lazító, tárcsa.
Ebbe repce de inkább kukorica vagy tök.
A kukorica utáncsak tavaszi nf. vagy tök.
Mert ez sekélyen szántva van. 25cm
Ugye ez úgy változik ahogy mozognak a felvásárlási árak. Ha van valami jó ár akkor azt vetem. Semmi nincs kőbe vésve!
Válasz mtz1221 #6807. hozzászólásáraNeked mindég kell venni olyan tálltos paripát ami másnak nincs . Kellett ez neked?
Vagycsak nemtudtad kihagyni?
Mivan a határbajáróssal?
Vanmár fék? Lemaradtam.
Válasz lacika973 #6810. hozzászólására ezt egy 95 lovas mtz mögé rendelték , kisalföldi, rába közi földeken használják , hasonló mint a lemken 2,6 m munkaszélességű
Abban kérnék segítséget, hogy lemken smaragd 2,6m-es grubernek mennyi lehet a le igénye? 95lóerő elég lehet neki vagy kevés lenne? Középkötött talajon és legalább 20-25cm mélyen dolgozna. Ha valakinek van ilyen érdekelne mennyire van megelégedve vele.
Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
Válasz rtamas1976 #6804. hozzászólásáraGyomokat permetszer maradékokat bogarakat. Repce lucerna többet nem megy gruberozottba. Nézd már mit szereztem templombajárósat olcsóért. Nem is tudtam hogy van ilyen tipús. Bazi nagy belülről, és magas is földutra.
Válasz termelo #6803. hozzászólására60 liter körül. Pont a legszarabb, se nem vizes se nem száraz. Lehet mondasz valamit a műanyag lemezekkel. Volt valamikor több darab kis regent ekém 30-35 fogásszélességel, azon meglehetett borotválkozni, de nem is tapadt, még ha 1 évig le se lett kenve.
Válasz mtz1221 #6802. hozzászólásáraDe ha az eke tapad,akkor minek csinálod?
Mostvedd elő a grúbert!
A lazító nem a felsőréteg művelésére való!
Próbáldmeg.
És mit szántaszle? Trágyát?
Válasz rtamas1976 #6793. hozzászólásáraLazító után mennyire lesz laza a föld. Ötletnek jó az egész, de tapad az ekém mint a fene, ez így nem lesz jó. Kellene egy kis kormánylemezes 30-35 fogásszéleségű, tüköracél lemezekkel.
Válasz Sz_Pisti #6800. hozzászólásáraEz valamilyen ős régi lemken, talán achat. De ugyenez volt a korában a rabewerk és alighanem a frost és knoche is. 4 sorosak 20 centis kés osztással. Ha két első vagy hátsó sort leszedes, akkor 40 centis osztással is használható.
Válasz mtz1221 #6796. hozzászólásáraNekem a repce az bérmunkás, én azt nem csinálom, here viszont lehet lesz jövőre, még reménykedek a mezőgazdaságba kisgazdaként, lehet veszek pár darab borjút kezdésnek, ha összejön a hely nekik.
Inkább az egye a föld termését, meg lenne szervestrágyám.
Válasz mtz1221 #6789. hozzászólásáraNem is írtam, hogy húzd az ekét, aprómagot én is csak kukorica után vetek szántásba, de az idén csinálok egy kísérletet, ha nem szántom, milyen lesz a belevetett búza.
Ha lazítok, általába gabonatarlót, akkor utána gabona megy, én se szántok, minek is.
Válasz mtz1221 #6792. hozzászólásáraJólessz az meglátod!
Ha rákapsz a lazítózásra és jólcsinálod akkor ha jönvalami más ami megtetszik lecseréled.
Énis ígykedtem.
Most azon gondolkodom ha csinálnák 1 másik sort elé, megoldódna a grúber hiánya.
20cm ként lenne 1 kés az már elégsűrű!
Válasz MTZ1221.3 #6783. hozzászólásáraNagyon úgy néz ki, az kéne. Most láttam meg, tényleg le kell azt a kevés vizet ereszteni. Amit megcsináltunk esők előtt kínlódva, felső 10 centi száraz, többié meg sáros még felül. Az a két sebességben, ha nem pattog be akkor 2/4, motor vinné, tapadás kevés. Lazító után nem marad ennyire laza, tapad az eke mint a fene, muszáj lesz a végén tarlóhántót keresni, vagy 6 vasat.
Válasz $HMP$ #6787. hozzászólására2021-ben vettuk. 4millio Ft korul volt Lengyelorszagbol, ha jol emlekszem. 2kis platos kocsival kerult haza, aztan itthon legoztuk ossze.
Annyit er az apritohenger, mint egy kulon huzigalhato apritohenger, mivel erre kozel 2x annyi suly jut, mint azokra.
Válasz zsoltrs #6784. hozzászólásáraDe még ígyis sokkal jobb, mint a 2,7-essel lennél.
A 3,5m-es súlya lehet az elrettentő, nekünk ezért van félig függesztett, annak még jó is, hogy 2 tonna felett van az önsúly, jobban lezár, és szebben fut a gép után.
A 27cm-es azért jobban átdolgozza a földet, nem véletlen van az Opuson, TopDown-on is az a húzástávolság. Hogy észreveszed e a különbséget azt nem tudom, szerintem nem. Ástam meg TD utáni talajt, meg a mienk után is, látványos különbség nem tapasztalható.
--------------
A minimum sebesség 8km/h valamelyik Horsch katalógus alapján -igaz az zárójeles adat-, a 10-12 az igazi. Én 7-8km/h között húzgáltam első évben, akkor is szántás minőség volt. Szerintem az is simán elfogadható. Itt egy kép, így nézett ki 80-as kapával a munka, kombájn után húzva decemberben jó 20cm mélyen.
Ennyi területnél akkor naponta végzel a sürgős melóval, de max másfél nap
7134 hozzászólás
Válasz Sk Laci #6831. hozzászólásáraHelló.
Nekünk nem Pöttinger van, de a kapaméret hasonlóan változott.
80-as kapa helyett 40-es LD lett. Körülbelül 20-30%-al biztosan könnyebb vontatni így a kultivátort. A Pöttingeré kizártnak tartom, hogy annyit változna meredekségben, mint a Horschnál, így azzal nem lősz mellé, ha csak 20%-ot számolsz, hogy könnyebb lesz vontatni.
Nekünk azonos körülmények között kb. a 80-as kapát 8-9km/h körül viszi 20cm-en, míg LD kapával 10-11km/h-val viszi 25cm mélyen. Mivel nem poweros váltó, így pontosabban nem tudom megmondani.
Üdv
Válasz termelo #6829. hozzászólásáraHelló.
Nem akarok okoskodó lenni, de a te méretedben nem lenne jó egy JD Disc Ripper 512? Vagy Simba Mono/ Solo, Framest Condisc, Seed-Imex SX kombinált mulcslazító, stb.
Azzal hamar végeznél, és jól elbánik a szárral, mint az eke vagy intenzív grúber.
Válasz Sk Laci #6831. hozzászólásáraszia! alapból a 4 m-es synkro 110kW-ot kér
Sziasztok!
Van valakinek régi prospektus, Pöttinger Syncro 4030 T gruberról?
Technikai paraméterek érdekelnének, főleg a teljesítményigény.
Vannak itt kollégák, akik tettek a Syncro gruberekre vékony, 4 cm széles késeket.
Mennyivel kissebb a teljesítményigénye a 8 cm széles késekhez viszonyítva?
Válasz termelo #6829. hozzászólásáraTàrcsázd meg, 2nap múlva lazító.
Válasz rtamas1976 #6827. hozzászólásáraNem mostra gondoltam, nagyon optimális körülmények között nekem legalább egy hónap mire föl tudnék szántani de nem akarok.
Lazító tárcsa menne elővágóval de moslékul néz ki utána.
Tárcsa lazítót holnap próbálom
Válasz mtz1221 #6826. hozzászólásáraEzt vetted meg?
Válasz termelo #6825. hozzászólásáraHa a gazdászbot nemmegy át akkor nem vizes.
Válasz rtamas1976 #6812. hozzászólásáraKoreai még soha nem hagyott cserben. 5 évig a gyereké lesz, most indul egyetemre, ezt nem fogjuk sajnálni, ha valami majom összekarcolja, vagy belever. Határjáróból, 200 km után, kitört az első kerék.
https://www.automanijak.com/hyundai/2001/6714/hyundai-matrix-1.6i#gsc.tab=0
Válasz rtamas1976 #6824. hozzászólásáraOk-ok de mit csinálok ha megint túl vizes lesz a talaj?
Egy dolgot megtanultam ha egyszer valamivel gond van lesz az többször is.
Válasz termelo #6823. hozzászólásáraNekem volt tüském nemkopik az annyira.
És nemvolt észrevehető az ellenállás.
Az ekevas alatt max 10cm
Magamnak csináltam nem gyári volt.
Válasz rtamas1976 #6821. hozzászólásáraEzeket vágom de én ipari megoldásokban gondolkodom.Ha nagyba elkezdesz tüskével szántani "elfogy" a tüske + 1 fejet le kell szedni...
Válasz mtz1221 #6820. hozzászólásáraDe ez most a mély gruber, sekély szántásban abnormálisan. Alighanem a kuki földeknek neki ugrok gruberral, és az utolsó pillanatban kapnak egy tárcsát, eke helyett.
Válasz termelo #6817. hozzászólására
Válasz t.romsics #6813. hozzászólásáraKb 2 héttel előbb. De valamiért nekem minden földem tapad ragad, rá nem tudok jönni miért. Ha hozzám kerül egy új, 1-2 évig fényes az eke, utánna az is elkezd tapadni.
Válasz termelo #6817. hozzászólásáraViszont kukorica után nemtárcsázok.
Előhántóval leszántom
Válasz termelo #6817. hozzászólásáraSikerült elkenni és beszáradt a talp.
Na erre való a barázda tüske az eke alá.
Ha jól levan zúzva és nincs hosszú szár akkor elmegy a lazító. Jól megtárcsázod és lazító.
Vagy a tüske az eke alá.
Válasz rtamas1976 #6816. hozzászólásáraEzt értem de a kalászos után tökig lenyomom a penetrométert így nincs értelme lazítanom. Mivel laza és a szár nem aggat nincs értelme tárcsáznom.
Napraforgó után henger, két tárcsa vetés.
A kukorica után 2 tárcsa kalászos vagy szántás de utóbbit már nem akarom.
Mit csináljak a kukorica tarlóval amibe sikerült télen a vizes földbe eketalpat gyártanom?
(több okból kifolyólag eddig nem volt téma az eketalp, becs szó szurkáltam a földeket erőlködés nélkül át ment rajta de most valahogy nem megy át)
Válasz termelo #6814. hozzászólásáraNf után sosem szántok.
És a búza után sem.(így nincs árvakelésű nf.)
Csak a kukorica után
Válasz termelo #6814. hozzászólásáraIndulunk a napraforgóval vagy tökkel.
Az után 2sor tárcsa -búza
Búza után tárcsa, lazító, tárcsa.
Ebbe repce de inkább kukorica vagy tök.
A kukorica utáncsak tavaszi nf. vagy tök.
Mert ez sekélyen szántva van. 25cm
Ugye ez úgy változik ahogy mozognak a felvásárlási árak. Ha van valami jó ár akkor azt vetem. Semmi nincs kőbe vésve!
Válasz rtamas1976 #6804. hozzászólásárakicsit belekeveredtem,
te lazító tárcsa sorrendet kalászos és napraforgó után szoktad ugye?
kukoricánál próbáltam de több összeférhetetlenségre derült fény
Válasz mtz1221 #6807. hozzászólásáraKözvetlen a vetés előtt grúberoztad a földet repce, lucerna elé, vagy eltelt legalább egy szűk hónap?
Válasz mtz1221 #6807. hozzászólásáraNeked mindég kell venni olyan tálltos paripát ami másnak nincs . Kellett ez neked?
Vagycsak nemtudtad kihagyni?
Mivan a határbajáróssal?
Vanmár fék? Lemaradtam.
Válasz lacika973 #6810. hozzászólására ezt egy 95 lovas mtz mögé rendelték , kisalföldi, rába közi földeken használják , hasonló mint a lemken 2,6 m munkaszélességű
Üdvözlök Mindenkit.
Abban kérnék segítséget, hogy lemken smaragd 2,6m-es grubernek mennyi lehet a le igénye? 95lóerő elég lehet neki vagy kevés lenne? Középkötött talajon és legalább 20-25cm mélyen dolgozna. Ha valakinek van ilyen érdekelne mennyire van megelégedve vele.
Köszönöm előre is a hozzászólásokat.
Válasz mtz1221 #6808. hozzászólásáraHa erről van szó, lehet lemegy az őszi vetés, eljutok Tatabányáig
Válasz Gumóka #6806. hozzászólásáraA szoptatást, hogy lehet azt 1 évvel előbb tudni ???
Válasz rtamas1976 #6804. hozzászólásáraGyomokat permetszer maradékokat bogarakat. Repce lucerna többet nem megy gruberozottba. Nézd már mit szereztem templombajárósat olcsóért. Nem is tudtam hogy van ilyen tipús. Bazi nagy belülről, és magas is földutra.
Válasz mtz1221 #6799. hozzászólásáraÁlom lenne, de arról lecsúsztam, a nagy pénztárcákkal én nem tudok versenyezni.
Csak talán jövőre lenne valami olyasmi, ahol el tudnám kezdeni, de a tanyához messze van.
Válasz termelo #6803. hozzászólására60 liter körül. Pont a legszarabb, se nem vizes se nem száraz. Lehet mondasz valamit a műanyag lemezekkel. Volt valamikor több darab kis regent ekém 30-35 fogásszélességel, azon meglehetett borotválkozni, de nem is tapadt, még ha 1 évig le se lett kenve.
Válasz mtz1221 #6802. hozzászólásáraDe ha az eke tapad,akkor minek csinálod?
Mostvedd elő a grúbert!
A lazító nem a felsőréteg művelésére való!
Próbáldmeg.
És mit szántaszle? Trágyát?
Válasz mtz1221 #6802. hozzászólásáraMennyi eső volt nálatok?
Itt a lehullott csapadék feléig ázott be cm-ben.
Ha esett 60 liter akkor a szárnyas lazító 40-45 cm-en full szárazba megy még a többi szerszám felül taknyol.
A vizes szántás királya egyébként nem a tüköracél hanem a műanyag kormánylemez.
Válasz rtamas1976 #6793. hozzászólásáraLazító után mennyire lesz laza a föld. Ötletnek jó az egész, de tapad az ekém mint a fene, ez így nem lesz jó. Kellene egy kis kormánylemezes 30-35 fogásszéleségű, tüköracél lemezekkel.
Válasz Sz_Pisti #6800. hozzászólásáraEz valamilyen ős régi lemken, talán achat. De ugyenez volt a korában a rabewerk és alighanem a frost és knoche is. 4 sorosak 20 centis kés osztással. Ha két első vagy hátsó sort leszedes, akkor 40 centis osztással is használható.
Válasz mtz1221 #6797. hozzászólásáraÍrnál pontos típust? Köszi!
Válasz Gumóka #6798. hozzászólásáraÁlmom egy tanya ??? Csak valami lenge öltözetű segéded is keress, aki tud jól szopni,mármint a bocikat cumiztattni.
Válasz mtz1221 #6796. hozzászólásáraNekem a repce az bérmunkás, én azt nem csinálom, here viszont lehet lesz jövőre, még reménykedek a mezőgazdaságba kisgazdaként, lehet veszek pár darab borjút kezdésnek, ha összejön a hely nekik.
Inkább az egye a föld termését, meg lenne szervestrágyám.
Válasz mtz1221 #6795. hozzászólására35+ mélyen, a 4 centis kapákkal.
Válasz Gumóka #6794. hozzászólásárarepce, és herére értettem az aprómagot.
Válasz rtamas1976 #6793. hozzászólásáraNekem a gruberon úgy van. Itt 6-8km/h val elhúzza mindenhol 9-11 késsel.
Válasz mtz1221 #6789. hozzászólásáraNem is írtam, hogy húzd az ekét, aprómagot én is csak kukorica után vetek szántásba, de az idén csinálok egy kísérletet, ha nem szántom, milyen lesz a belevetett búza.
Ha lazítok, általába gabonatarlót, akkor utána gabona megy, én se szántok, minek is.
Válasz mtz1221 #6792. hozzászólásáraJólessz az meglátod!
Ha rákapsz a lazítózásra és jólcsinálod akkor ha jönvalami más ami megtetszik lecseréled.
Énis ígykedtem.
Most azon gondolkodom ha csinálnák 1 másik sort elé, megoldódna a grúber hiánya.
20cm ként lenne 1 kés az már elégsűrű!
Válasz rtamas1976 #6790. hozzászólásáraAzt az ih utánzatot, amit pár hónappja ki beszéltünk.
Válasz MTZ1221.3 #6783. hozzászólásáraNagyon úgy néz ki, az kéne. Most láttam meg, tényleg le kell azt a kevés vizet ereszteni. Amit megcsináltunk esők előtt kínlódva, felső 10 centi száraz, többié meg sáros még felül. Az a két sebességben, ha nem pattog be akkor 2/4, motor vinné, tapadás kevés. Lazító után nem marad ennyire laza, tapad az eke mint a fene, muszáj lesz a végén tarlóhántót keresni, vagy 6 vasat.
Válasz mtz1221 #6789. hozzászólásáraMilyen lazítót vettél?
Válasz Gumóka #6779. hozzászólásáraNincs még itthon a lazító, meg aprómagot többet nem szántásba nem vetünk.
Válasz $HMP$ #6787. hozzászólására2021-ben vettuk. 4millio Ft korul volt Lengyelorszagbol, ha jol emlekszem. 2kis platos kocsival kerult haza, aztan itthon legoztuk ossze.
Annyit er az apritohenger, mint egy kulon huzigalhato apritohenger, mivel erre kozel 2x annyi suly jut, mint azokra.
Válasz MTZ1221.3 #6786. hozzászólásáraEz mennyibe kerul kitol vetted ér vlmt. aprito munkaja barmiben is az elejen?
Válasz zsoltrs #6784. hozzászólásáraDe még ígyis sokkal jobb, mint a 2,7-essel lennél.
A 3,5m-es súlya lehet az elrettentő, nekünk ezért van félig függesztett, annak még jó is, hogy 2 tonna felett van az önsúly, jobban lezár, és szebben fut a gép után.
A 27cm-es azért jobban átdolgozza a földet, nem véletlen van az Opuson, TopDown-on is az a húzástávolság. Hogy észreveszed e a különbséget azt nem tudom, szerintem nem. Ástam meg TD utáni talajt, meg a mienk után is, látványos különbség nem tapasztalható.
--------------
A minimum sebesség 8km/h valamelyik Horsch katalógus alapján -igaz az zárójeles adat-, a 10-12 az igazi. Én 7-8km/h között húzgáltam első évben, akkor is szántás minőség volt. Szerintem az is simán elfogadható. Itt egy kép, így nézett ki 80-as kapával a munka, kombájn után húzva decemberben jó 20cm mélyen.
Ennyi területnél akkor naponta végzel a sürgős melóval, de max másfél nap
Válasz zsoltrs #6784. hozzászólására7 km/óra a minimális sebesség, ami kell neki, mélyebb munkánál majd megtapasztalod.