Gázolaj árak 647 Ft Benzin árak 628 Ft EUR 413.74 Ft USD 403.39 Ft CHF 440.14 Ft GBP 493.34 Ft

Fórum

Haszonbérleti szerződés

Létrehozta: pepe , 2008-03-25 18:02:51

Kedvencekhez Segítség

5077 hozzászólás
#677 Fiatos Roland
2013-04-03 21:43:08

Sziasztok!Tudja valaki,hogy kell e levélben értesíteni a földbérlőt,hogy a földbérlés lejárta után már nem ő fogja művelni a földet?Ha van akkor mennyi idővel előtte?!
És a másik kérdés!Az a személy,akit meséltem itt,az tudomást szerzett rólam,hogy a földjeire hajtottam!ÉS a bérlési ideje előtt 1,5 évvel új szerződéseket íratott alá a tulajokkal,hogy 1,5 év múlva további 5 évre ő bérli a földeket!Ez ellen lehet valamit tenni?!Úgy néz ki,hogy lennének olyan személyek,akik adnák a földeket,csak későn beszéltem velük!Valaki valami okosságot tud?! smile confusedsmile whistlingsmile oops

#676 ..MZ/X..
2013-04-03 12:55:00

Válasz #675. hozzászólásra

Ha az egész hrszt te műveled akkor nyilván nem kell megosztani. Mindkét tulaj aláírása kell a földhasználati bejelentőre.

Sajnos nem tudok okosat állattartó telephez, kérdezd a körzeti főállatorvost, vagy a megbízott MGSZH kirendeltségen valakit, a NÉBIH is tud segíteni, ők kezelik az ENAR rendszert.

Nincs profilkép
#675 Márk_
2013-04-03 12:47:37

..MZ/X..

Osztatlan közös (1/2-1/2) bérléséhez szükséges-e vázrajz ha az egész hrsz-t bérelném?

Állattartó telep regisztrációjához nincs véletlenül, valami listád a kritériumokról amiknek meg kell felelni?

Köszi!

#674 ..MZ/X..
2013-04-03 12:38:20

Válasz #660. hozzászólásra

Ha osztatlanban vagy és további tulajdonrészt szeretnél vásárolni akkor nem kell kifüggesztened. Elegendő csak az NFA-nak megküldeni az ajánlatot mondjuk 7 napos határidőt kikötni nekik a válaszra. Ezt az időt kivárod, majd ballaghatsz a fh-ba bejegyeztetni a vételt.
Nem kell senkit értesíteni a tulajdonostársak közül. Az eladóval megkötöd a szerződést és ennyi. Arra vigyázzatok, hogy a szerződés dátuma az NFA-nak szabott határidő utánra essen, hivatalosan csak ekkor lehet szerződni.

#673 ..MZ/X..
2013-04-03 12:32:07

Válasz #672. hozzászólásra

Állattenyésztő nincs, állattartó telep van. MGSZH által kiadott igazolás kell hozzá.
Első helyen van a volt bérlővel.
Viszont már egy éve regisztrálva kell legyen, és folyamatosan működtetni kell.
Tft 21§ (3 a-b) pontja. LINK

#672 Mf-es
2013-04-03 12:18:18

Válasz #655. hozzászólásra

Az állattenyésztő,hol van a sorba?Hogyan szól a rendelet??

Nincs profilkép
#671 Hubcika
2013-03-29 10:55:43

Válasz #669. hozzászólásra
Ja és kérjétek el a szerződést is ( vagy a bérlőtől vagy a földhivataltól).
Szorul a huroksmile rolleyes

Nincs profilkép
#670 Hubcika
2013-03-29 10:53:40

Válasz #669. hozzászólásra
De ennyire egyszerű. Mivel elhagyatott volt a föld, így bárki benyomhatta a földhivatalhoz. Akkor jó ötlet volt, most már nem annyira.
Nálatok az adu ász, beszéljetek vele telefonon, vagy a legjobb, ha egy ügyvédi levelet kap postán.
Pár ezer forintért megcsinálja egy ügyvédsmile whistling

Nincs profilkép
#669 Gyóngyi24
2013-03-29 10:41:49

A hamisítás az tényleg fennáll, mert ez 2012 májusi bejegyzés. Lehet régen is használta, de arról nincs papír.Az gondolom jogilag rendben volt. A földhivatalban azt mondta az ügyintéző, hogy ehhez a 2012 májusi szívességi használathoz a tulajdonosoknak az aláírása kellett. Ami biztos nem történt meg, több tulajdonos állítása szerint. Ezért nem tartom korrektnek a használót.smile thumbdown Lehet nem lesz egyszerű megegyezni vele, de Én optimista vagyok és majd odafigyelek,azért is kérdezősködtem.
köszönöm mégegyszer a segítséget! smile rolleyes

Nincs profilkép
#668 Gyóngyi24
2013-03-29 10:17:04

Válasz #667 hoz
Köszi Hubcika! Nagyon sokat segítettél. Majd megnézem az oldalt amit írtál. Ügyvédhez nem szeretnék menni, mert az is kb 10-30 e ft körül van. Az egyik rokon mondta, hogy tőle 30 ezer ft-ért akarták megvenni. Nem szeretnénk pereskedni sem. igaz nem tartom helyesnek a használó viselkedését. Valószínű a bérlés marad az eladás helyett, mert anyunak is jól jön akár pár ezer forint is. Remélem meg tudunk majd egyezni!
szép napot mindenkineksmile thumbup

Nincs profilkép
#667 Hubcika
2013-03-29 09:35:40

Válasz #665. hozzászólásra
Ügyvéd??
Nem kerül sokba és elintézi.
Hmmm???
Ha már nem értesz hozzá.

Nincs profilkép
#666 Hubcika
2013-03-29 09:33:23

Válasz #664. hozzászólásra
Találtam egy olyan jogszabályt, ami lehetővé tette régebben, hogy szívességi használatba lehetett adni nem rokonnak is. Tehát ez egy régebbi szerződés bejegyzése a földhivatalnál. Már nem lehet nem rokonnak odaadni szívességibe.

Nincs profilkép
#665 Hubcika
2013-03-29 09:31:31

Válasz #664. hozzászólásra
Nem ritka az ilyen eset nálunk sem, van is belőle bírósági ügy. A nagygazdák megjátszották az ilyen területeket anno, majd az örökösök mikor megtudják, hogy van valahol földjük, ami nem mellékesen egyre többet ér, elkezdenek keresgélni és szembesülnek, hogy használatban van.
Én nem adnám el, hanem bérben hagynám a "bérlőnél". Az ár nem lenne sok amit kapnátok érte, mert kicsi és gyenge aranykoronája van, kb 7 év bérleti díj fedezné azt, amit most kapnátok érte. Ha bérletben hagyjátok, úgy a föld is megmarad és a pénz jön évente ( kecske és a káposzta esete).
Az emberke elvileg közokirat hamisítást követett el, ha vannak tanúk a kamu szerződésen, akkor azok is.
Felhívnám az emberkét, hogy maradjon nála a föld, de amit csinált büntetendő lenne, és kérjetek tőle bérleti díjat. Visszamenőleg szerintem nem lehet kérni, de nem vagyok benne biztos.
Árban és bérleti díjban nem tudok segíteni, de ha a magyarorszag.hu / közlemények fülön a településre és a föld kulcsszóra szűrsz, akkor körülbelüli árakat ott találsz ( nem szabolcsi vagyok, nem tudom az árakat).
Üdv

Nincs profilkép
#664 Gyóngyi24
2013-03-28 22:58:20

Válasz #651. hozzászólásra

Nem rokon.Korábban sem volt megállapodás semmilyen formában. Megkérdeztem a földhivatalt, és ott azt mondták, hogy a használathoz a tulajdonosnak az aláírása is kellett, hogy szerepeljen a bejelentő lapon, amin a földhasználatot szívességi használóként jelentették be. Márpedig a tulajdonosok nem írták alá. Ez a föld a nagypapám tulajdona volt, majd az állam elvette és a tsz használta. Ha tudtok légyszi segítsetek az árban is, mert Én tényleg szomorúnak tartom azt, hogy anyukám soha életében egy forintot sem kapott sem a tsz-től sem a használó vagy használóktól. Mennyiért lehet bérelni egy ilyen vagy hasonló földet, vagy kb mennyiért lehet eladni?
Én sajna tényleg nem értek ezekhez a dolgokhoz. Mégegyszer kösznöm! smile helpsmiliesmile helpsmilie

Nincs profilkép
#663 Hubcika
2013-03-28 18:00:15

Válasz #662. hozzászólásra
Vagy mégis számít hogy a tulaj helyben lakó???smile cursing
"(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó."
Lehet, de nem így gondolnám...de lehet.

Nincs profilkép
#662 Hubcika
2013-03-28 17:57:23

Válasz #660. hozzászólásra
Ha jelentkezik másik tulaj is, akkor ha ő is csak simán őstermelő, akkor megegyezés kérdése, mert egy szinten vagytok ( lásd az első bemásoltnál). Ha ő már családi gazda, akkor neki lesz elővásárlási joga ( lásd a második bemásoltnál).
Asszem itt már nem lényeg hogy helyben lakó-e az illető, mert társtulajokról van szó.
De majd valaki kiigazít.

Üdv

Nincs profilkép
#661 rapsic
2013-03-28 17:44:41

VALAKI TUDNA KÜLDENI SZÁMOMRA EGY HASZONKÖLCSÖN SZERZŐDÉST?ELŐRE IS KÖSZÖNÖM. az email címem:krisztina71@
citromail.hu

#660 Attikaa
2013-03-28 17:11:23

Válasz #659. hozzászólásra

jójó oké, nem tudtam...amatőr vagyok még
őstermelő vagyok

Nincs profilkép
#659 Hubcika
2013-03-28 14:53:57

Válasz #658. hozzászólásra
Azt én honnan tudjam?
Őstermelő vagy családi gazdálkodó vagy mi vagy?
Ugyanígy a többi társtulajt is tudni kellene, hogy be tudjunk lőni a ranglétra hanyadik fokán vagy. Lehet hogy ők fentebb vannak, de lehet hogy nem.

#658 Attikaa
2013-03-28 14:06:51

Válasz #657. hozzászólásra

Gondoltam hogy az NFA-t nem nagyon érdekelheti ez az egész. A ranglétra az hogy osztatlanban nekem is van és szeretnék hozzá venni. Arra lettem volna kíváncsi hogy a ranglétra melyik fokán állok. Eléggé fent, de mennyire?smile tonguep

Nincs profilkép
#657 Hubcika
2013-03-28 13:54:54

Válasz #656. hozzászólásra
Attól függ, hogy Te hol állsz a ranglétrán.
Az NFA-tól ne félj, nem harap.

#656 Attikaa
2013-03-28 13:38:22

Válasz #654. hozzászólásra

Arra gondoltam hogy ha én függesztem ki akkor kitől várhatom hogy lecsap rá. Köszi a belinkelést is!

Nincs profilkép
#655 Hubcika
2013-03-28 13:32:12

Válasz #654. hozzászólásra

Itt az egész:
"Elővásárlási jogok

10. §61 (1)62 Termőföld vagy tanya eladása esetén - ha törvény másként nem rendelkezik - az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

a) a Magyar Államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben foglaltak szerint;

b) a helyben lakó haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt;

c) a helyben lakó szomszédot;

d) a helyben lakót;

e) haszonbérlőt, felesbérlőt és részesművelőt.

(2)63 Az (1) bekezdés c)-d) pontjában meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlási jog gyakorlásának sorrendje a következő:

a) a családi gazdálkodó;

b) nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, illetőleg egyéni mezőgazdasági vállalkozó.

(3)64 Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók [Ptk. 685. § b) pont] közötti adásvétel esetén, a mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld eladása esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült.

(3a)65 Az (1) bekezdés b)-e) pontja szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén.

(4) Az (1)-(2) bekezdés szerinti sorrend az elővásárlásra jogosultak egymás közötti viszonyában is irányadó.

(5)66 Az (1) bekezdés b) és e) pontja alapján az elővásárlási jogot akkor lehet gyakorolni, ha a haszonbérleti jogviszony (felesbérlet, részesművelés) legalább három éve fennáll.

(6)67 Termőföld vagy tanya eladása (haszonbérbe adása) esetén, amennyiben e törvény, valamint a Ptk. alapján törvényes elővásárlási (előhaszonbérleti) jog áll fenn, a termőföld, tanya tulajdonosának az ingatlanra vonatkozó, és az általa elfogadott vételi (haszonbérleti) ajánlatot hirdetményi úton kell az elővásárlásra (előhaszonbérletre) jogosulttal közölnie. A Nemzeti Földalapba tartozó termőföldek tekintetében a törvény elővásárlási jogra vonatkozó rendelkezéseit a külön jogszabályban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. A hirdetményi úton történő közléssel összefüggő igazgatási jellegű szolgáltatásért igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

(7)68 A mezőgazdasági termelők gazdaságátadási támogatása feltételeként megvalósuló termőföld értékesítése esetén a mezőgazdasági termelőtevékenységet folytató vásárló tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése iránti kérelméhez mellékelni kell a támogatás elnyerését igazoló okiratot is.

"

Nincs profilkép
#654 Hubcika
2013-03-28 13:29:31

Válasz #653. hozzászólásra
Nem értelek Attika smile cursing
Te függeszted ki, akkor hogy hogy ki van rangsorban előtted??
Kifüggeszted magadnak?

Bocs köpöm a választ, azaz kimásolom a jogszabályból, ha megértem.
Üdv

#653 Attikaa
2013-03-28 13:20:25

Válasz #649. hozzászólásra

Ez akár jó is lehet, ha nem én függesztem ki és szeretnék földhöz jutni abban a táblában, viszont ha én függesztem ki és más tul.társat nem tesz elfogadó nyilatkozatot akkor ki lehet még előttem a rangsorban?

Nincs profilkép
#652 Hubcika
2013-03-28 12:58:00

Válasz #651. hozzászólásra
Hoppácska !

"(2) Az (1) bekezdésben foglalt rendelkezés a termőföld vagy tanya használatának nem a hozzátartozó javára történő ingyenes átengedésére irányuló szerződések érvényességét nem érinti."

Azaz, régebben engedték szívességi használatra bejelenteni a nem rokonokat is, azaz ha régi a bejegyzés, akkor lehet nem rokon is szívességiben, de azt nem lehet érvényteleníteni.

A kérdés még mindig az, hogy ki mit írt alá anno?

Nincs profilkép
#651 Hubcika
2013-03-28 12:49:17

Válasz #650. hozzászólásra

Szia !
Fel kell keresni vagy levélben megkeresni az embert, és megbeszélni vele a dolgot, hogy ez nem buli. Ez szerintem ennyi.

"A szívességi földhasználat alapján a földtulajdonos a föld vagy a tanya használatát közeli hozzátartozójának ingyenesen átengedheti. "

Aláírtatok valamit anno? A földhasználó egyenesági rokon?smile cursing

Nincs profilkép
#650 Gyóngyi24
2013-03-28 10:30:36

Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni, mert sajnos soha nem volt dolgom földdel kapcsolatban. Anyukámnak szeretnék segíteni, mert még régen örökölt egy osztatlan tulajdont és most kaptunk egy levelet melyben szívességi használóként valaki használja. Szeretnénk megegyezni vele egy bérleti díjban. Tudom ezen nem lehet meggazdagodni, de az sem jó, hogy sajnos soha életében egy forintot nem kapott édesanyám a tulajdonáért. Igaz nem is dolgozott rajta, de egy akár minimális összeg neki is jól jönne. Még felmerült az is hogy eladjuk. a föld szabolcsban van méhteleken 0.7954 (ha.m2) és 7.72 ak értékű. minőségi oszt. 5. szántó. És úgy látom már 2012 05 hótól használják. Szerintetek kb milyen árat kérhetünk a bérbeadásért és az eladásért. Előre is köszönöm a segítséget!smile helpsmilie
Gyöngyi

Nincs profilkép
#649 Hubcika
2013-03-28 09:05:12

Válasz #647. hozzászólásra
Jahh a kérdésedre4 a válasz:

""# Több tulajdonostárs elfogadó nyilatkozata

Amennyiben a tulajdonostársak együttesen gyakorolják az elővásárlási jogot, a valamennyiük által megtett elfogadó nyilatkozattal közös tulajdonként szerzik meg az eladó hányadrészét, olyan arányban, amilyen arányt a meglévő tulajdoni hányadrészeik képviselnek (pl: ha 4 tulajdonostárs ź-Ľ részben tulajdonos, s egyikük el kívánja adni a tulajdoni részét, a többi 3 tulajdonostárs tulajdoni hányada egyenlő mértékben nő az eladó hányadrészével, így a tulajdoni részük ⅓-⅓ lesz) azonban közös egyetértéssel ezen aránytól el is térhetnek. ""

Nincs profilkép
#648 Hubcika
2013-03-28 08:18:06

Válasz #647. hozzászólásra
Az eladónak kell(ene) az összest társtulajdonost értesíteni, hogy eladni kívánja a területet és élhetnek az elővásárlási jogosultságukkal, mielőtt ő egy harmadik személlyel ( nem tultárssal) kötne szerződést. Ezt lehet tértivevényes levélben vagy személyesen zsebedben egy nyilatkozattal bla-bla-bla.

Nem így működik sajnos, elfogadják kifüggesztéskor a tultárs bejelentkezését a területre, miközben ott már nem élhetne ezzel a jogával ( mivel őt elvileg kiértesítették levélben kifüggesztés előtt és elvileg nem kívánt élni az elővásárlási jogával).
De mivel általában nem értesítik őket az eladásról, lehet, hogy ezért fogadják el a társtulajok bejelentkezését, ami nem igazán szabályos.

#647 Attikaa
2013-03-28 07:42:53

Válasz #635. hozzászólásra

Most akkor hogy is van pontosan? Ha osztatlan közösből akarok vásárolni és én is abban tulaj vagyok, akkor kifüggesztéskor(azt tudom hogy most már ki kell függeszteni) nem vagyok köteles értesíteni az összes tulajdonost. Ilyenkor ki van előttem a rangsorban az NFA-n kívül?

#646 Radocz
2013-03-28 04:44:52

Válasz #645. hozzászólásra

http://www.google.hu/search?q=r%C3%A9t+%C3%A1tmin%C5%91s%C3%ADt%C3%A9se&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a

Átminősítés

Beszéld meg a tanácsadóddal.

Én nem tenném.
Hogy miért?

Inkább szóban.

smile cowboy

Nincs profilkép
#645 4964
2013-03-27 15:45:23

Válasz #643. hozzászólásra
nálunk nem reálisak az aranykoronák, lehet egy 6-8 ak-s rét jobb mint a 25 ös szántó.
Ami jelenleg rétként van nyilvántartva azt hogyan lehet szántónak átminősíteni?

Nincs profilkép
#644 Hubcika
2013-03-27 15:33:49

Válasz #640. hozzászólásra
De az enyém nem osztatlan közös, hanem saját hrsz-es terület. Ez nekem nem jó.
Azért köszönöm.
Üdv

#643 Radocz
2013-03-27 15:21:23

Válasz #642. hozzászólásra

Debrecen, Nagyhegyes, Hajdúszoboszló.

100 000 Ft/AK

Még mielőtt kivennéd a pénzt a számládról, közlöm, hogy nincs eladó föld.

Tehát mindegy hogy mennyiért nem tudsz venni.

smile cowboy

Nincs profilkép
#642 4964
2013-03-27 15:17:29

Válasz #641. hozzászólásra

a 4 millás az milyen terület?
Itt 1,5 fölött még nem is hallottam hogy lett volna adásvétel.

#641 Radocz
2013-03-27 15:04:58

Válasz #639. hozzászólásra

A föld árak nagyon változóak.

600 000 Ft/ha - 4 000 000 Ft/ha között van.

smile cowboy

#640 Radocz
2013-03-27 15:02:34

Válasz #634. hozzászólásra

Nekünk meg ilyen van:

"18/A. §92 (1) Ha a haszonbérleti szerződés létrejöttekor a haszonbérlet tárgyát képező termőföld osztatlan közös tulajdonban állt, és a szerződés fennállása alatt a közös tulajdon megszüntetésére a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló törvény szabályai szerint került sor, a haszonbérbe adó (illetve annak jogutódja) a haszonbérletet a gazdasági év végére akkor is felmondhatja, ha a tulajdoni hányadának megfelelő területet a közös tulajdon megszüntetésre irányuló eljárás eredményeként önálló ingatlanként kapta meg, feltéve, hogy a haszonbérlő felé a felmondással egyidejűleg úgy nyilatkozik, miszerint azt saját maga kívánja használni."

Ezt már decemberben tudtuk, hogy fel lehet bontani a szerződéseket.
Nekem is jobb így, de ez azért a "kopasznak is hajmeresztő"

smile cowboy

Nincs profilkép
#639 4964
2013-03-27 14:47:32

Válasz #638. hozzászólásra
mennyiért lehet arra földet venni?
Itt 700-1,3 milláig megy, de nincs sok eladó. Igaz hogy az osztrák strómanok is leálltak de az árak így se csökkennek.

Nincs profilkép
#638 Hubcika
2013-03-27 14:39:33

Itt figyelnek, mint a térfigyelő, van olyan aki naponta megy be a reggeli kávé után megnézni a hirdetményeket.
Mint írtam, jogilag kifüggesztéskor már nem lehet élni elővásárlási joggal, ez valami rossz eljárás a fhivatalok részéről.

De már sokan kezdenek rájönni.

Nincs profilkép
#637 Hubcika
2013-03-27 14:36:15

Válasz #636. hozzászólásra
Másik:

"1. § (1)1 A Tft., valamint a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) alapján fennálló elővásárlási jog esetén a termőföld vagy a tanya tulajdonosa (a továbbiakban: eladó) az ingatlanra vonatkozó vételi ajánlatot (a továbbiakban: ajánlat) a szerződés megkötése előtt köteles az elővásárlásra jogosultakkal közölni, kivéve, ha az ajánlat az első helyen álló elővásárlási jogosulttól érkezett. Ez a kötelezettség csak az elfogadott ajánlatra terjed ki."

Esetlegesen kifogással élhet a tultárs a kifüggesztéssel kapcsolatosan...

Nincs profilkép
#636 Hubcika
2013-03-27 14:25:56

Szerintem igen:

Ptk idézet:

"# 373. § (1) Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve írásbeli megállapodással elővásárlási jogot enged, és a dolgot el akarja adni, a kapott ajánlatot a szerződés megkötése előtt köteles az elővásárlásra jogosulttal közölni. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna.
# (2) Ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerződés közöttük létrejön. Ha a jogosult a szerződési ajánlat elfogadására általában megszabott határidő alatt ilyen nyilatkozatot nem tesz, a tulajdonos a dolgot az ajánlatnak megfelelően vagy annál kedvezőbb feltételek mellett eladhatja."

Akkor???

Nincs profilkép
#635 4964
2013-03-27 13:25:25

Válasz #633. hozzászólásra

Igen ez így oké, de a törvény szerint nem kötelező őket külön értesíteni hanem elég a kifüggesztéssel és ha akar akkor rájelentkezik. A társtulajdonosok nem nagyon nézik a kifüggesztéseket, főleg ha nem gazdálkodnak.
Ha nem hívod fel a figyelmét akkor igen nagy esély van rá hogy a tudta nélkül letelik a 60 nap.

Nincs profilkép
#634 Hubcika
2013-03-27 13:10:15

"""Elfogadta ma az ogy, a köztársasági elnök aláírására vár és megjelenik a közlönyben.

"„(2) A haszonbérbe adó személyében bekövetkező változás esetén — ide nem értve a törvényes öröklés esetét — a haszonbérbe adó jogutódja a haszonbérletet 60 napos felmondással a gazdasági év végére megszüntetheti, ha a felmondással egyidejűleg
kötelezettséget vállal arra, hogy a tulajdonába került termőföldet öt éven belül nem idegeníti el, és azt saját maga használja[, hasznosítja] . A szerződés megszűnésekor eltérő megállapodás hiányában — a haszonbérbe adó jogutódja és a haszonbérlő köteles egymással elszámolni.""""

Ennek van valami forrása ???
Nahhhhgyon érdekelne.
Köszi

Nincs profilkép
#633 Hubcika
2013-03-27 12:08:24

Ma találkoztam személyesen az itteni földhivatal vezetőjével. Megkérdeztem az egyik legfontosabb dolgot, ami kiveri sok embernél a biztosítékot:

Kifüggesztéskor NINCS elővásárlási joga a társtulajdonosnak, őt/őket a kifüggesztés előtt kell személyesen vagy levélben értesíteni. Amennyiben személyesen, akkor lemondó nyilatkozattal kell lemondatni ha nem kíván élni elővásárlási jogával, ha levélben, akkor a megadott összes föld paraméterek mellett egy bizonyos idő után ( levélben megadva), nem kíván élni vele ( nem válaszol, úgy annak kell venni). Amennyiben rájelentkezik a megadott időn belül, úgy elfogadja a feltételeket, és kötelezően el kell neki adni. Amennyiben senki nem kíván élni elővásárlási jogával, úgy kifüggesztéskor már nekik meszeltek.
A levélben és személyesen való megkeresés az ingatlannyilvántartásban szereplő ( tul.lap-on) címekre kell elmenni / elküldeni. Ha az adott címen átirányítanának egy másik címre, azt már nem kell felkeresned. Tehát csak erre a címre kell eljuttatni a levelet.
Kb ennyi
De csak akkor jogos, ha tényleg értesítve lettek a társtulajok, azaz tértivevényesen kell küldeni, hogy bizonyítani lehessen a kiértesítést.
Ha nem vette át vagy elköltözött vagy megtagadta a levél átvételt, úgy az kézbesítettnek vélhető.

Üdv

#632 Mf-es
2013-03-26 16:05:03

Válasz #631. hozzászólásra

Szerintem se oké.Mondjuk fiatal gazda bérelt földön bevállalta a gazdaságát.

Nincs profilkép
#631 Hubcika
2013-03-26 16:01:08

Válasz #630. hozzászólásra
Mármint olyanra gondolok itt, mint egy 40-50 ha-os legelő bérlésekor egyszer csak azt mondják Neked, hogy gazdasági év végén húzd el a csíkot a xxx db birkával.
Annak a szerencsétlen állatnak takarmány kellene, de nem lesz vagy ha szerencséd van lesz éppen télire.
Elszámolni semmit nem tudtok, a bérletből még volna 10 év, az állatállomány meg ott marad a nyakadon.

Csak egy példa, nem törvényszerű, itt Hajdúból Békésbe és a Hortobágyra jártak el a gépek kaszálni, annyira nem volt mit kaszálni 2012-ben.

Szerintem...

Nincs profilkép
#630 Hubcika
2013-03-26 15:53:58

Válasz #629. hozzászólásra

No igen ez a pozitív oldala, de mernél beruházni a területen? Én még akkor sem, ha 15 évem volna a bérletből.
Amúgy én is örülnék a dolognak.

Nincs profilkép
#629 4964
2013-03-26 15:09:57

Válasz #626. hozzászólásra
Ennek a törvénynek az a lényege hogy ha tud a termelő földet venni cég vagy olyan valaki alól aki nem veszi/veheti meg, akkor azt használatba is tudja venni. Az természetes hogy a korábbi bérlővel el kell számolni.
Számomra ez pozitív dolog.

Nincs profilkép
#628 VakLóaBakon
2013-03-26 14:13:46

Sziasztok!

Korábban volt szó itt a haszonkölcsön szerződés mintáról. Ha vki aki rendelkezik vele elküldené az mh37@freemail.hu címre akkor nagyon megköszönném.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
Hogyan juttassam ki a nitrogénműtrágyát, és melyik műtrágyát válasszam?
Új agrárszabályok 2025-től: Megéri együttműködni!
Új agrárszabályok 2025-től: Megéri együttműködni!
Értékesítési stabilitást jelentenek a termelőknek.
Bronson vöröshagyma eladó
Bronson vöröshagyma eladó

150 Ft

Metal-Fach Z587 bálázó
Metal-Fach Z587 bálázó

2.000.000 Ft

GRUSE 4 SOROS KANALAS BURGONYAVETŐGÉP,  BURGONYAÜLTETŐ,  HIDRAULIKUS BILLENŐTARTÁLLYAL
GRUSE 4 SOROS KANALAS BURGONYAVETŐGÉP,...

1.250.000 Ft

KRONE ACTIVE MOW R 240, TÁRCSÁS,  (DISZKES ) KASZA,  FŰKASZA
KRONE ACTIVE MOW R 240, TÁRCSÁS,...

2.600.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]