5. Kötelezettségvállalás:
Kötelezettséget vállalok arra, hogy a támogatási keret kimerülése esetén, valamint a jogosultsági feltételek
bármelyikének hiánya esetén az elvégzett állat-egészségügyi szolgáltatás számla szerinti teljes összegét,
illetve a jogosulatlanul igénybe vett szolgáltatás kamattal terhelt támogatástartalmának összegét a Magyar
Államkincstár erre vonatkozó határozata alapján a szolgáltatást nyújtó engedélyes részére megfizetem.
Válasz envagyok2 #12855. hozzászólásáraa határozaton semmiféle összeg.nincs, valamelyik évben volt hogy év végére elfogyott a lové a madárinfluenza miatt, azok zsebből fizették a teljes összeget. Most is el fog fogyni a rszkf járvány miatt.
A 2024. évben rendelkezésre álló keret összege 11 900 millió forint, amelyből 2400 millió forintot a baromfi ágazatban, 8100 millió forintot az egyéb állattenyésztési ágazatban, 1400 millió forintot a vemhes üszők állat-egészségügyi szolgáltatására, gyógykezelésére és immunizálására kell felhasználni, azzal, hogy a C001 technikai kódú állat-egészségügyi szolgáltatások vonatkozásában legfeljebb 5500 millió forint fizethető ki. Ha a baromfi ágazatban vagy az egyéb állattenyésztési ágazatban megállapított támogatás mértéke meghaladja az adott ágazatra a 2024. évben rendelkezésre álló keretből felhasználható összeget, akkor a 2024. évben elvégzett szolgáltatásokra vonatkozóan benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények az e bekezdésben meghatározott más ágazatokban felhasználható keretek terhére is teljesíthetőek.
Válasz barazdabetyar. #12854. hozzászólásárahogy elfogy a lóvé, és akkor nincs támogatás rá. de ez szerintem hülyeség, a kérelemre írsz összeget, azzal együtt hagyják jóvá a támogatást, magyarul azt az összeget le kötvállazzák, azt nem tudják másra elkölteni, csak a te 148asodra. nekem még soha nem fogyott el, nem is hallottam olyanról, hogy valakinek jóváhagyták a 148ast, s aztáb a teljes összegről jött a számla, de ettől még lehet.
Válasz barazdabetyar. #12844. hozzászólásáraígy van, itt a tavalyi jogszabály:
"15. § (1) A 14. § (4) bekezdés d) pontja szerinti mentességnek már az egységes
kérelem benyújtásakor fenn kell állnia. Ha az egységes kérelem benyújtásakor a
mentesség nem áll fenn, a mezőgazdasági termelő vis maior kérelem benyújtásával
együtt sem jogosult támogatásra.
(2) A tenyészetben lévő állomány gümőkór-, brucellózis- és leukózismentességére
vonatkozó adatokat a tenyészet szerint illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és
állategészségügyi hatáskörében eljáró vármegyei kormányhivatal a mezőgazdasági
termelő egységes kérelme alapján a Kincstár megkeresésére, a megkereséstől
számított harminc napon belül megküldi a Kincstár részére"
Válasz Selvin #12849. hozzászólásáranálam a doki azt mondta, hogy az évbe, 365 nap, bele kell férni. Amúgy nem érdemes novemberig várni vele, mert lehet, hogy elfogy a 148-s, akkor lehet zsebből fizetni az egészet.
Válasz envagyok2 #12848. hozzászólásáraA jogszabály úgy írja, hogy évente kell vérvétel. De azt lehet úgy érteni hogy 365 naponta, de úgy is, hogy naptári évente, tehát legyen 2024ben és 2025ben is. Na nálunk úgy értelmezte a hatósági, hogy 365 naponta. 100 kilométerre lévő járásban évente nézik. A megyei 365 napot mondott, Pesten szintén. Akkor most kinek van igaza? Vagy egy nyomorult helyi hatósági kirakat orvoson múlik a támogatás? Sajnos igen ....
Válasz barazdabetyar. #12844. hozzászólásáraszerintem a jogszabályban évente elvégzett visgálat van, és nem legfeljebb 15 havonként, de nem ma olvastam, meg kell nézni, nem olyan bonyolult ügy ez. a földalapúhoz nem kell érvényes vizsgálat, sőt, nem is kell semmit csatolj, még régen, nagyon régen, talán az elején volt, hogy csatolnod kellett, most már hivatalból szerzik be a nébihtől. gondolom épp ezét nem is fizetnek állatalapú támogatát tárgy vében, még előleget sem, mert dec 31 a hatáidő, amíg az le nem telik, addog nincs is mihez hozzányúlni. de olvasd el a jogszabályt, és ha megtetted, akkor írd ki ide, jó pap holtig tanul.
Válasz petsudo821 #12845. hozzászólásáraNálunk 3 éve akinek nem volt meg 12-15 hónapra az előző vérvételhez képest, annak zárolták az állományát és emiatt kizárták az anyatehén támogatásból. A fellebbezésre azóta sem jött semmilyen reagálás.
Válasz barazdabetyar. #12844. hozzászólásáraNem évfordulós ,hanem éves vérvétel van! Az állatorvosom megmondta,hogy november végéig vegyem le!Én is évekig április végéig leszoktam venni!
Válasz barazdabetyar. #12841. hozzászólásáraráérsz vele, ha ettől félsz, december 31 a határidő. de ettől nagyobb a baj, a szél szórja szét, és ha útközben talál valamit, akkor megfertőzi. disznótelep nincs közelben? ha oda bejut, onnan még tolják is föl a ventillátorokkal, hogy minél jpbban szétszórják a büdöset.
Válasz jozsefszamveber10 #12839. hozzászólásáraEzek alapján amit bemásoltál még azt a 2 db-ot is akkor én csak hivatalosan helybeli fogyasztásra adhatom el. Ráadásul még nekem ebből fogyasztható ételt is kellene készítenem belőle...
Vagyis ez egy halott történet..
Kistermelő a saját gazdaságában nevelt sertést, szarvasmarhát, bivalyt, juhot vagy kecskét falusi vendégasztal vagy a gazdaság helye szerinti településen alkalmi rendezvény keretében levághatja, és a húsából elkészített ételt felkínálhatja helyben fogyasztásra. A kistermelő ilyen módon – az I. kategória szerinti kis mennyiségeken belül – évente 12 sertést, 24 juhot, 24 kecskét, 2 szarvasmarhát, 1 bivalyt vághat le és dolgozhat fel. A kistermelő falusi vendégasztal helyén vagy a gazdaság helye szerinti település alkalmi rendezvényén végzett vágást és az ahhoz kapcsolódó ételkészítést az állatvágás előtt 48 órával írásban köteles bejelenteni a járási hivatalnak.
Válasz Nagy Péter 40 #12837. hozzászólásáraHa árulod, akkor igen. De ez igaz a sertésre is. A piacon a Nébihes első kérése a vágóhídi papírok lennének szerintem.
Nekem könnyen összejönne egy bikára való vásárló, megkockáztatom, hogy havi 2-3 bikát is eltudnék adni zacskóban, de nem foglalkozom vele. Élve viszi, aki viszi, rendszeresen visszajárnak, nagyon meg vannak vele elégedve. Kimondottam szép állatok, nagyon szép húsuk van, de abban igazad van, a kereslete szűkebb, mint a többi fajtáé. Kb. mint a mangalica (keresztezettet értem alatta), a többség nem nézi semmibe, aki viszont szereti, az véletlen sem venne már többet fehéret.
Pedig 45%, szépen tisztázva, a levescsontokat is leszámítva, nem több. Mindegy, mi így is sokáig rágcsáljuk…
Válasz t.romsics #12836. hozzászólásáraVagyis akkor otthon nem is lehet papíron levágni hanem elkell vinni egy vágópontra..
Jelenleg 1-re nem jönne össze elég vevő...
Na az a másik tévhit hogy a kisipariak terméke tényleg mindegyik minőségiek.. Felénk is volt egy ilyen és jól is működött sokáig csak amikor reggel 5 kor látták hogy utánfutóval hozzák a kandisznót és visszafele üresen ment az utánfutó elkezdett terjedni hogy minden .... van a kolbászban.. szép lassan elkoptak az ügyfelek.
Ez olyan mint a toxinos kukorica év végén még 4,5-5 ezerért vették és mondták hogy csak égetésre jó ,most meg 8 ezer de nem mondják hogy csak égetésre jó..
Vagy pl 7-8 éve volt itt dél keleten fuzáriumos búza akkor is elöször azzal jöttek hogy csak a halaknak jó fél áron majd decemberre már jó volt az teljes árban is.. gondolom nem a halaknak ment..
Elég lenne összeszedni az elmúlt fél évben mennyi terméket hívtak vissza hogy "idegen anyag"
van benne vagy olyan vegyszer származék amit már 20 éve betiltottak..
Az a 45% brutál kevés.
Nagyon beetetett holstein bikák tudtak 20 éve 50 %-ot a Kalocsai vágóhíd szerint..mivel az volt a küszöb hogy ne legyen levonás.
Nekem jórészt Limo van,néha blonde vagy Charo de az Angust emlékeim szerint a koszovói,horvát nem igazán szereti így az felejtős.
Egyébként magyar vágóhídon se csak fejős tehenet csapkodnak le,csak azok mennek külföldre..
Válasz Nagy Péter 40 #12835. hozzászólásáraHa jól tudom, akkor heti 2 darab, évi 24 db a kistermelői vágás létszáma. Ennek ugyebár “papîron” kell teljesülnie, min. vágási ponton (ez egy fokkal könnyebb szabályozás alá esik, mint egy vágóhíd) kell megtörténnie. Ha tévedek, majd javítanak…
A többivel teljesen egyetértek Veled, alapjában nem kell ide minőség, az ár a lényeg. Egy “nagyipart” űző, háztáji kolbászgyáros is pont annyi szart erett meg a vevőivel, mint egy húsüzem. Tök tudja hogy mennyi idős, milyen állapotú anyadisznó az alapanyag, az se baj, ha már a vágása előtt jóval sem dobog a szíve, kínai paprika… egy mai kolbászgyáros szerintem pl. egy 300 kg-os anyadisznóból, 299 kg kolbászt tölt be. Úgyis megeszik a népek 1 hónapon belül.
A bikákra is kitérnék. Nekem angusok vannak, ha vágok magamnak, akkor a vágási arány is legjobb esetben 45%. De legalább finom, mert a magyar vágóhidakon csak leselejtezett fejősteheneket vágnak…
Igen a marhahús drága élelmiszer de ez nem újdonság csak most amikor minden csapból az folyik hogy minden kaja drága egyelőre van hangja hogy lassan a minőségi hús luxuscikké válik az átlag családok számára.
Amennyiben te is húsmarhát adsz el bkinek is, annak nagyon kicsi az esélye is hogy azt te láthatod mondjuk a sparban...Esetleg ha még élnek azok a legendák hogy nyugaton kisebb a szavatossági ideje mint felénk.. de az ugyebár azt jelentené hogy a nyugat maradékát kapnánk vissza..
Te meg más is a vágótehén húsát kapja a sparban... jobb esetben csak 5 éves teheneket de az utóbbi 3 évben sok kis családi gazdaság felszámolásra került így a 15-18 éves "lujza" és "gizike" is megtalálható..
7-8 évig hízlaltunk Holstein bikákat Kalocsán levágták majd vitték ki Belgiumba meg Hollandiába, a vágóteheneket meg terítették a magyar piacra.
Annyit javítok hogy persze kaphatsz minőségit Magyarországon is csak arra rá is van írva hogy milyen fajtából van és az árán is meglátszik..
Ez a számolásod elég zavaros,úgy látom nem csak nekem.
Egy húsmarha általánosan 58-65% között vágódik. Függ a tartási módtól, takarmányozástól hány kilósra hízlalod, eladás előtt mennyire terheled meg a gyomrát.. Amit nekem mondtak még régebben hogy úgy számoljak ha akarok hogy 63% körül van egy szabados, "közepesen" etetett, eladás előtt nem.... 600-650 kg körüli húsmarha.
Említesz egy 25%-ot amivel ha jól sejtem a színhúsra akarsz utalni hogy 75% lenne.De azt nem az élősúlyból számolod ki hanem a vágott testből.
Tehát egy 650 kilósnál kb 410 kilo amivel számolhatsz. Ha 2 ezerért adnám kilonként akkor kapnám meg a februári átlagos darabonkénti árat. De akkor még lekellene vágnom,hűtenem, tárolni a húst, porciózni, plusz még általánosan el is szállítanom a sok sok kis vevőnek , ami mind mind plusz költség. Ami visszamarad bél csont stb elszállítani egy hivatalos átvevő helyre nem pedig a kutyáknak kidobni..A kockázati tényezőt is beleszámolni hogy fennáll a lehetősége hogy valamennyi rajtam marad. Tehát 2800-3000 forint körül kellene árulni.
És akkor elértünk oda hogy ilyen árért átlag embernek nem kell mert a majdnem lejárt sertést meg csirkét harmadannyiért akciózza a lildl..
De kikell próbálni és rájön az ember hogy mi a szitu sok sikert hozzá.
"Mari néni" jelenleg nem minőségi húst akar hanem olcsót ami ég és föld.. Amíg a megélhetési viszonyok nem rendeződnek vissza a 2020-as évek előtti szintre addig ez a gyakorlat lesz megfigyelhető, amire jelenleg elég minimális az esély a közeljövőben.
A támogatást sztem húsmarhánál rohadtul felesleges emlegetni olyan minimálisat adnak már hogy azt nyugodtan odaadhatják "mari néninek".. az állatorvosok is megörülnének hogy nem kellene megint foglalkozni a 7 napos kijelentéssel..
Válasz Nagy Péter 40 #12829. hozzászólásáraFolyamatosan kell eladni nem egyszerre.
Ha 2-3 hétig kell összeírni akkor az ku..a drága élelmiszer.
Értem a te kényelmi gondolkodásod , de az még se normális ,hogy tőlem elviszik az élőmarhát , kiviszik labanciába és másnap itt van a sp..ban 3 szoros áron.
Kiszámoltam élősúj/vágósúly/-25%csont stb.(saját tapasztalat: vágóhídon mért!)
"Biztos bennem van a hiba vagy csak szimplán negatív vagyok de inkább adnám el belföldre minthogy kockáztassam hogy Mari nénik a 5.emeleten hátha vesznek fél kiló marha húst tőlem..."
A "belföldre "valószínűleg elírás egyébként a Mari néni a FOGYASZTÓNK és elvárja ,hogy ha mi gazdák támogatást kapunk akkor jó minőségű hazai terméket (húst)kapjon megfizethető áron ,és kurvára igaza is van.
Arról ő nem tehet, hogy ez nem érvényesül.
Persze ha kicsiben csinálod évente 2-3 darabbal tökéletes megoldás.
"Kicsit" más a helyzet amikor 32 darabot akarok eladni egyszerre..
1 darabra 2-3 hétig írják össze az embereket mire összeszed annyit hogy a maradék beférjen a fagyóba és majd hátha kell még alapon tárolja..
Biztos bennem van a hiba vagy csak szimplán negatív vagyok de inkább adnám el belföldre minthogy kockáztassam hogy Mari nénik a 5.emeleten hátha vesznek fél kiló marha húst tőlem...
De sok sikert kívánok neked hátha elindítasz egyfajta mozgalmat és elveszed a multik irreális hasznát
Válasz jozsefszamveber10 #12827. hozzászólásáracsináld, hajrá. ha nem megy az export, akkor egy pár százezer marhát át kéne segíteni kistermelőként a másvilágra valahogy este, éjjel, meg a pincébe.
mondjuk lenne mit cuppognia az országnak...
Válasz Nagy Péter 40 #12826. hozzászólásáraNem találtam marhatartásra utaló jelet nálad a visszamenőleges hozzászólásaidban ezért kérdezném, hogy februárban mit adtál el és mivel mennél bele a forró nyárba és miért kellene nekünk eladni apró pénzért amikor a vágóhídon levágatott jószágot kistermelőként tőkehúsként,
feldolgozva eladhatjuk mi GAZDÁK és kikerülve a multik irreális hasznát a tisztelt fogyasztók is jól járnak.
Válasz pepi37 #12825. hozzászólásáraCsak kérdés milyen gyorsan lehet majd újra külföldre vinni,meg hogy mennyit zuhan az ára.
Sajnos a húsmarha nem olyan mint a búza hogy elvan a magtárban.
Ne adj isten egy féléves tiltás eléggé leamortizálná a húsmarha ágazatot.
Azon szerencsések között vagyok aki februárban eladtam amit akartam de júniusra újra adnék el,de ha tiltás lesz akkor megakaszt és 650 kilósokkal belemenni egy forró nyárba nem lesz kellemes.. Persze majd belföldön ellehet adni apró pénzért..
Lassan már semmilyen állatot nem lehet tartani..
Válasz ..,-:) #12824. hozzászólásáraAz az egy, pont elég volt a tömeges megbetegedéshez. Isteni szerencse , hogy tejelő gazdaságban történt meg a baj és nem húsmarhánál legelőn. Onnét a vad tovább terjesztette volna , amit igen csak nehéz lehetett volna kordában tartani.Szerintem most még lokalizálható szigorú karanténnel.
Válasz Bán Zsolt #12820. hozzászólásáraIgen a háború után még kevés volt a jószág az országban,így nem olyan könnyen szánták rá magukat ilyen drasztikus lépésre,,,,,,amit lehet mentsünk meg.
Válasz envagyok2 #12819. hozzászólásáraEzért döntöttek így,hogy kiírtanak mindent ezen a telepen,és amennyiben nem lesz új betegség bizonyos időn belül akkor fel tudják oldani a zárlatot,és megy az élet tovább.
Válasz Diesel Tibor #12818. hozzászólásáraazt szerintem mindegyikünk aláírná, hogy valamennyi állat elhullik, majd lesz helyette, túl lehet élni. a fő kérdés inkább az, hogy mikor nyílnak meg újra ez export piacok, mikor visz ki innen bárki is jószágot. 1 év, 2 év? ez a nem mindegy. addig mit csinálsz a szaporulattal meg a bevétellel? a maraszegy lesz az új csirkefarhát?
Válasz Bán Zsolt #12817. hozzászólásáraEgy kicsit túl dramatizáljuk ezt a betegséget ,az 50-es 60-as években itt Hortobágyon is felütötte a fejét ez a betegség ,már legelőn voltak a marhák,a pásztor nem mehetett haza ő volt 6hónapig beverésig a marhákkal, kivitték neki tarisznyát,azért éjjelente csak haza ment néha meglátogatni a menyecskét.Na de nem is ez a lényeg hanem az ,hogy nem ölték le az állatokat,ástak egy nagy gödröt és a hullákat abba rakták és meszezték folyamatosan,ugyan is nem minden marha kapja el ,amelyik elkapja az se mindegyik húlik el,kb.a fele annak is életbe maradt,a betegségnek van egy idővalluma amíg át megy az állományon,ezt rövidítették úgy hogy gyökér kefével bevitték az egészségesek szájába a beteg nyálát és még így sem kapta el az egész állomány,Volt dolga a pásztornak mert a gyepen minden felé fekvő teheneket meg kellett itatni minden nap vederböl etetni nem nagyon kellett mert annyi ereje mindig volt,hogy odébb kecmeregjen és fekve legeljen beverésre átment az állományon a lábukon mentek haza.
Válasz kulakman #12814. hozzászólásáraSzándékossággal lehet jobban járnánk.Piacot,már így is,úgy is elvesztettük egy időre.Ha szándékosság van,nem kell valós kártól félni.A bajt kirobbantók elvégzik amit akartak,és elcsitul minden.A nagyobb szenvedői,mi kistermelők leszünk.
Válasz kulakman #12814. hozzászólásáramegnézve a cégadatokat, én meg abban reménykedem, hogy volt benne szándékosság. és aki csinálta, az tudta mit és miért csinál. és egyedi eset lesz, és nem lesz járvány. mondjuk elég kemény diónak látszik a cég, de azért a teljes ágazatot leölni, az mindenkit padlóra küld. innen felállni nem egyszerű, pláne nem újra benépesíteni a telepet, jó állománnyal akkor, amikor a tegnek, és vele együtt a jó genetikájú növendéknek is horror ára van.
Válasz Bán Zsolt #12805. hozzászólásáraés mi lesz itt? egy hónap múlva menne ki mindenki a legelőre. a vadak közé? mit fogunk etetni? meg becsomagoljuk majd a vírust a kaszálókról, és télen azt etetjük? ahol bentragadt az áru, azzal mi lesz?
12857 hozzászólás
Válasz envagyok2 #12855. hozzászólásáraMeg a kérelem alján van egy ilyen szöveg is, amit lehet, hogy soha nem vettél figyelembe.
5. Kötelezettségvállalás:
Kötelezettséget vállalok arra, hogy a támogatási keret kimerülése esetén, valamint a jogosultsági feltételek
bármelyikének hiánya esetén az elvégzett állat-egészségügyi szolgáltatás számla szerinti teljes összegét,
illetve a jogosulatlanul igénybe vett szolgáltatás kamattal terhelt támogatástartalmának összegét a Magyar
Államkincstár erre vonatkozó határozata alapján a szolgáltatást nyújtó engedélyes részére megfizetem.
Válasz envagyok2 #12855. hozzászólásáraa határozaton semmiféle összeg.nincs, valamelyik évben volt hogy év végére elfogyott a lové a madárinfluenza miatt, azok zsebből fizették a teljes összeget. Most is el fog fogyni a rszkf járvány miatt.
A 2024. évben rendelkezésre álló keret összege 11 900 millió forint, amelyből 2400 millió forintot a baromfi ágazatban, 8100 millió forintot az egyéb állattenyésztési ágazatban, 1400 millió forintot a vemhes üszők állat-egészségügyi szolgáltatására, gyógykezelésére és immunizálására kell felhasználni, azzal, hogy a C001 technikai kódú állat-egészségügyi szolgáltatások vonatkozásában legfeljebb 5500 millió forint fizethető ki. Ha a baromfi ágazatban vagy az egyéb állattenyésztési ágazatban megállapított támogatás mértéke meghaladja az adott ágazatra a 2024. évben rendelkezésre álló keretből felhasználható összeget, akkor a 2024. évben elvégzett szolgáltatásokra vonatkozóan benyújtott támogatási kérelmekben foglalt jogos igények az e bekezdésben meghatározott más ágazatokban felhasználható keretek terhére is teljesíthetőek.
Válasz barazdabetyar. #12854. hozzászólásárahogy elfogy a lóvé, és akkor nincs támogatás rá. de ez szerintem hülyeség, a kérelemre írsz összeget, azzal együtt hagyják jóvá a támogatást, magyarul azt az összeget le kötvállazzák, azt nem tudják másra elkölteni, csak a te 148asodra. nekem még soha nem fogyott el, nem is hallottam olyanról, hogy valakinek jóváhagyták a 148ast, s aztáb a teljes összegről jött a számla, de ettől még lehet.
Válasz colizoli #12850. hozzászólására" hogy elfogy a 148-s, akkor lehet zsebből fizetni az egészet."
Ez mit jelent?
Válasz colizoli #12850. hozzászólásáraIgy is van
Válasz barazdabetyar. #12844. hozzászólásáraígy van, itt a tavalyi jogszabály:
"15. § (1) A 14. § (4) bekezdés d) pontja szerinti mentességnek már az egységes
kérelem benyújtásakor fenn kell állnia. Ha az egységes kérelem benyújtásakor a
mentesség nem áll fenn, a mezőgazdasági termelő vis maior kérelem benyújtásával
együtt sem jogosult támogatásra.
(2) A tenyészetben lévő állomány gümőkór-, brucellózis- és leukózismentességére
vonatkozó adatokat a tenyészet szerint illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és
állategészségügyi hatáskörében eljáró vármegyei kormányhivatal a mezőgazdasági
termelő egységes kérelme alapján a Kincstár megkeresésére, a megkereséstől
számított harminc napon belül megküldi a Kincstár részére"
Válasz envagyok2 #12848. hozzászólásáraFizetnek állatalapút.Tejhasznú előleg jött novemberben.
Válasz Selvin #12849. hozzászólásáranálam a doki azt mondta, hogy az évbe, 365 nap, bele kell férni. Amúgy nem érdemes novemberig várni vele, mert lehet, hogy elfogy a 148-s, akkor lehet zsebből fizetni az egészet.
Válasz envagyok2 #12848. hozzászólásáraA jogszabály úgy írja, hogy évente kell vérvétel. De azt lehet úgy érteni hogy 365 naponta, de úgy is, hogy naptári évente, tehát legyen 2024ben és 2025ben is. Na nálunk úgy értelmezte a hatósági, hogy 365 naponta. 100 kilométerre lévő járásban évente nézik. A megyei 365 napot mondott, Pesten szintén. Akkor most kinek van igaza? Vagy egy nyomorult helyi hatósági kirakat orvoson múlik a támogatás? Sajnos igen ....
Válasz barazdabetyar. #12844. hozzászólásáraszerintem a jogszabályban évente elvégzett visgálat van, és nem legfeljebb 15 havonként, de nem ma olvastam, meg kell nézni, nem olyan bonyolult ügy ez. a földalapúhoz nem kell érvényes vizsgálat, sőt, nem is kell semmit csatolj, még régen, nagyon régen, talán az elején volt, hogy csatolnod kellett, most már hivatalból szerzik be a nébihtől. gondolom épp ezét nem is fizetnek állatalapú támogatát tárgy vében, még előleget sem, mert dec 31 a hatáidő, amíg az le nem telik, addog nincs is mihez hozzányúlni. de olvasd el a jogszabályt, és ha megtetted, akkor írd ki ide, jó pap holtig tanul.
Válasz Selvin #12846. hozzászólásáraAnyatehén támogatás benyújtási határidő június 10.Szerintem azért mondta,hogy november végéig legyen meg!
Válasz petsudo821 #12845. hozzászólásáraNálunk 3 éve akinek nem volt meg 12-15 hónapra az előző vérvételhez képest, annak zárolták az állományát és emiatt kizárták az anyatehén támogatásból. A fellebbezésre azóta sem jött semmilyen reagálás.
Válasz barazdabetyar. #12844. hozzászólásáraNem évfordulós ,hanem éves vérvétel van! Az állatorvosom megmondta,hogy november végéig vegyem le!Én is évekig április végéig leszoktam venni!
Válasz envagyok2 #12843. hozzászólásáraNálam az éves forduló,április Földalapúhoz kell érvényes.
Válasz barazdabetyar. #12841. hozzászólásáraráérsz vele, ha ettől félsz, december 31 a határidő. de ettől nagyobb a baj, a szél szórja szét, és ha útközben talál valamit, akkor megfertőzi. disznótelep nincs közelben? ha oda bejut, onnan még tolják is föl a ventillátorokkal, hogy minél jpbban szétszórják a büdöset.
https://portal.nebih.gov.hu/-/ujabb-telepen-igazoltak-a-ragados-szaj-es-koromfajas-jelenletet-a-nebih-vizsgalatai?
Mi van az éves kötelező vérvétellel?Mentességet kapunk,vagy az állatorvos hordja a vírust?
Válasz jozsefszamveber10 #12839. hozzászólásáraEzek alapján amit bemásoltál még azt a 2 db-ot is akkor én csak hivatalosan helybeli fogyasztásra adhatom el. Ráadásul még nekem ebből fogyasztható ételt is kellene készítenem belőle...
Vagyis ez egy halott történet..
Válasz Nagy Péter 40 #12835. hozzászólására"Emlékeim szerint évente magadnak 2 db marhát tudsz levágni hivatalosan. Tehát alapból itt bukik a sztori"
Kistermelő a saját gazdaságában nevelt sertést, szarvasmarhát, bivalyt, juhot vagy kecskét falusi vendégasztal vagy a gazdaság helye szerinti településen alkalmi rendezvény keretében levághatja, és a húsából elkészített ételt felkínálhatja helyben fogyasztásra. A kistermelő ilyen módon – az I. kategória szerinti kis mennyiségeken belül – évente 12 sertést, 24 juhot, 24 kecskét, 2 szarvasmarhát, 1 bivalyt vághat le és dolgozhat fel. A kistermelő falusi vendégasztal helyén vagy a gazdaság helye szerinti település alkalmi rendezvényén végzett vágást és az ahhoz kapcsolódó ételkészítést az állatvágás előtt 48 órával írásban köteles bejelenteni a járási hivatalnak.
Válasz Nagy Péter 40 #12837. hozzászólásáraHa árulod, akkor igen. De ez igaz a sertésre is. A piacon a Nébihes első kérése a vágóhídi papírok lennének szerintem.
Nekem könnyen összejönne egy bikára való vásárló, megkockáztatom, hogy havi 2-3 bikát is eltudnék adni zacskóban, de nem foglalkozom vele. Élve viszi, aki viszi, rendszeresen visszajárnak, nagyon meg vannak vele elégedve. Kimondottam szép állatok, nagyon szép húsuk van, de abban igazad van, a kereslete szűkebb, mint a többi fajtáé. Kb. mint a mangalica (keresztezettet értem alatta), a többség nem nézi semmibe, aki viszont szereti, az véletlen sem venne már többet fehéret.
Pedig 45%, szépen tisztázva, a levescsontokat is leszámítva, nem több. Mindegy, mi így is sokáig rágcsáljuk…
Válasz t.romsics #12836. hozzászólásáraVagyis akkor otthon nem is lehet papíron levágni hanem elkell vinni egy vágópontra..
Jelenleg 1-re nem jönne össze elég vevő...
Na az a másik tévhit hogy a kisipariak terméke tényleg mindegyik minőségiek.. Felénk is volt egy ilyen és jól is működött sokáig csak amikor reggel 5 kor látták hogy utánfutóval hozzák a kandisznót és visszafele üresen ment az utánfutó elkezdett terjedni hogy minden .... van a kolbászban.. szép lassan elkoptak az ügyfelek.
Ez olyan mint a toxinos kukorica év végén még 4,5-5 ezerért vették és mondták hogy csak égetésre jó ,most meg 8 ezer de nem mondják hogy csak égetésre jó..
Vagy pl 7-8 éve volt itt dél keleten fuzáriumos búza akkor is elöször azzal jöttek hogy csak a halaknak jó fél áron majd decemberre már jó volt az teljes árban is.. gondolom nem a halaknak ment..
Elég lenne összeszedni az elmúlt fél évben mennyi terméket hívtak vissza hogy "idegen anyag"
van benne vagy olyan vegyszer származék amit már 20 éve betiltottak..
Az a 45% brutál kevés.
Nagyon beetetett holstein bikák tudtak 20 éve 50 %-ot a Kalocsai vágóhíd szerint..mivel az volt a küszöb hogy ne legyen levonás.
Nekem jórészt Limo van,néha blonde vagy Charo de az Angust emlékeim szerint a koszovói,horvát nem igazán szereti így az felejtős.
Egyébként magyar vágóhídon se csak fejős tehenet csapkodnak le,csak azok mennek külföldre..
Válasz Nagy Péter 40 #12835. hozzászólásáraHa jól tudom, akkor heti 2 darab, évi 24 db a kistermelői vágás létszáma. Ennek ugyebár “papîron” kell teljesülnie, min. vágási ponton (ez egy fokkal könnyebb szabályozás alá esik, mint egy vágóhíd) kell megtörténnie. Ha tévedek, majd javítanak…
A többivel teljesen egyetértek Veled, alapjában nem kell ide minőség, az ár a lényeg. Egy “nagyipart” űző, háztáji kolbászgyáros is pont annyi szart erett meg a vevőivel, mint egy húsüzem. Tök tudja hogy mennyi idős, milyen állapotú anyadisznó az alapanyag, az se baj, ha már a vágása előtt jóval sem dobog a szíve, kínai paprika… egy mai kolbászgyáros szerintem pl. egy 300 kg-os anyadisznóból, 299 kg kolbászt tölt be. Úgyis megeszik a népek 1 hónapon belül.
A bikákra is kitérnék. Nekem angusok vannak, ha vágok magamnak, akkor a vágási arány is legjobb esetben 45%. De legalább finom, mert a magyar vágóhidakon csak leselejtezett fejősteheneket vágnak…
Válasz jozsefszamveber10 #12831. hozzászólásáraEmlékeim szerint évente magadnak 2 db marhát tudsz levágni hivatalosan. Tehát alapból itt bukik a sztori.

Igen a marhahús drága élelmiszer de ez nem újdonság csak most amikor minden csapból az folyik hogy minden kaja drága egyelőre van hangja hogy lassan a minőségi hús luxuscikké válik az átlag családok számára.
Amennyiben te is húsmarhát adsz el bkinek is, annak nagyon kicsi az esélye is hogy azt te láthatod mondjuk a sparban...Esetleg ha még élnek azok a legendák hogy nyugaton kisebb a szavatossági ideje mint felénk.. de az ugyebár azt jelentené hogy a nyugat maradékát kapnánk vissza..
Te meg más is a vágótehén húsát kapja a sparban... jobb esetben csak 5 éves teheneket de az utóbbi 3 évben sok kis családi gazdaság felszámolásra került így a 15-18 éves "lujza" és "gizike" is megtalálható..
7-8 évig hízlaltunk Holstein bikákat Kalocsán levágták majd vitték ki Belgiumba meg Hollandiába, a vágóteheneket meg terítették a magyar piacra.
Annyit javítok hogy persze kaphatsz minőségit Magyarországon is csak arra rá is van írva hogy milyen fajtából van és az árán is meglátszik..
Ez a számolásod elég zavaros,úgy látom nem csak nekem.
Egy húsmarha általánosan 58-65% között vágódik. Függ a tartási módtól, takarmányozástól hány kilósra hízlalod, eladás előtt mennyire terheled meg a gyomrát.. Amit nekem mondtak még régebben hogy úgy számoljak ha akarok hogy 63% körül van egy szabados, "közepesen" etetett, eladás előtt nem.... 600-650 kg körüli húsmarha.
Említesz egy 25%-ot amivel ha jól sejtem a színhúsra akarsz utalni hogy 75% lenne.De azt nem az élősúlyból számolod ki hanem a vágott testből.
Tehát egy 650 kilósnál kb 410 kilo amivel számolhatsz. Ha 2 ezerért adnám kilonként akkor kapnám meg a februári átlagos darabonkénti árat. De akkor még lekellene vágnom,hűtenem, tárolni a húst, porciózni, plusz még általánosan el is szállítanom a sok sok kis vevőnek , ami mind mind plusz költség. Ami visszamarad bél csont stb elszállítani egy hivatalos átvevő helyre nem pedig a kutyáknak kidobni..A kockázati tényezőt is beleszámolni hogy fennáll a lehetősége hogy valamennyi rajtam marad. Tehát 2800-3000 forint körül kellene árulni.
És akkor elértünk oda hogy ilyen árért átlag embernek nem kell mert a majdnem lejárt sertést meg csirkét harmadannyiért akciózza a lildl..
De kikell próbálni és rájön az ember hogy mi a szitu sok sikert hozzá.
"Mari néni" jelenleg nem minőségi húst akar hanem olcsót ami ég és föld.. Amíg a megélhetési viszonyok nem rendeződnek vissza a 2020-as évek előtti szintre addig ez a gyakorlat lesz megfigyelhető, amire jelenleg elég minimális az esély a közeljövőben.
A támogatást sztem húsmarhánál rohadtul felesleges emlegetni olyan minimálisat adnak már hogy azt nyugodtan odaadhatják "mari néninek".. az állatorvosok is megörülnének hogy nem kellene megint foglalkozni a 7 napos kijelentéssel..
Válasz máris szomszéd #12812. hozzászólásáraAzt hiszem megyek és veszek lottót.
Válasz jozsefszamveber10 #12830. hozzászólásáradehogynem.
Válasz jozsefszamveber10 #12831. hozzászólására25% vágási veszteséggel vágsz marhát? vagyis 100 kg élősúlyból 75 kg eladott árud lesz vágás után?
Válasz Nagy Péter 40 #12829. hozzászólásáraFolyamatosan kell eladni nem egyszerre.
Ha 2-3 hétig kell összeírni akkor az ku..a drága élelmiszer.
Értem a te kényelmi gondolkodásod , de az még se normális ,hogy tőlem elviszik az élőmarhát , kiviszik labanciába és másnap itt van a sp..ban 3 szoros áron.
Kiszámoltam élősúj/vágósúly/-25%csont stb.(saját tapasztalat: vágóhídon mért!)
"Biztos bennem van a hiba vagy csak szimplán negatív vagyok de inkább adnám el belföldre minthogy kockáztassam hogy Mari nénik a 5.emeleten hátha vesznek fél kiló marha húst tőlem..."
A "belföldre "valószínűleg elírás egyébként a Mari néni a FOGYASZTÓNK és elvárja ,hogy ha mi gazdák támogatást kapunk akkor jó minőségű hazai terméket (húst)kapjon megfizethető áron ,és kurvára igaza is van.
Arról ő nem tehet, hogy ez nem érvényesül.
Válasz envagyok2 #12828. hozzászólásáraMiért hivatalosan nem lehet?
Válasz jozsefszamveber10 #12827. hozzászólásáraA felületes visszaolvasás eredménye

Persze ha kicsiben csinálod évente 2-3 darabbal tökéletes megoldás.
"Kicsit" más a helyzet amikor 32 darabot akarok eladni egyszerre..
1 darabra 2-3 hétig írják össze az embereket mire összeszed annyit hogy a maradék beférjen a fagyóba és majd hátha kell még alapon tárolja..
Biztos bennem van a hiba vagy csak szimplán negatív vagyok de inkább adnám el belföldre minthogy kockáztassam hogy Mari nénik a 5.emeleten hátha vesznek fél kiló marha húst tőlem...
De sok sikert kívánok neked hátha elindítasz egyfajta mozgalmat és elveszed a multik irreális hasznát
Válasz jozsefszamveber10 #12827. hozzászólásáracsináld, hajrá. ha nem megy az export, akkor egy pár százezer marhát át kéne segíteni kistermelőként a másvilágra valahogy este, éjjel, meg a pincébe.
mondjuk lenne mit cuppognia az országnak...
Válasz Nagy Péter 40 #12826. hozzászólásáraNem találtam marhatartásra utaló jelet nálad a visszamenőleges hozzászólásaidban ezért kérdezném, hogy februárban mit adtál el és mivel mennél bele a forró nyárba és miért kellene nekünk eladni apró pénzért amikor a vágóhídon levágatott jószágot kistermelőként tőkehúsként,
feldolgozva eladhatjuk mi GAZDÁK és kikerülve a multik irreális hasznát a tisztelt fogyasztók is jól járnak.
Válasz pepi37 #12825. hozzászólásáraCsak kérdés milyen gyorsan lehet majd újra külföldre vinni,meg hogy mennyit zuhan az ára.
Sajnos a húsmarha nem olyan mint a búza hogy elvan a magtárban.
Ne adj isten egy féléves tiltás eléggé leamortizálná a húsmarha ágazatot.
Azon szerencsések között vagyok aki februárban eladtam amit akartam de júniusra újra adnék el,de ha tiltás lesz akkor megakaszt és 650 kilósokkal belemenni egy forró nyárba nem lesz kellemes.. Persze majd belföldön ellehet adni apró pénzért..
Lassan már semmilyen állatot nem lehet tartani..
Válasz ..,-:) #12824. hozzászólásáraAz az egy, pont elég volt a tömeges megbetegedéshez. Isteni szerencse , hogy tejelő gazdaságban történt meg a baj és nem húsmarhánál legelőn. Onnét a vad tovább terjesztette volna , amit igen csak nehéz lehetett volna kordában tartani.Szerintem most még lokalizálható szigorú karanténnel.
Válasz máris szomszéd #12812. hozzászólásáraPl külföldről behozott üsző !?
Én úgy tudom, hogy a karanténban tartott jószágok közt a vérvizsgálat 1-ben kimutatta.
Válasz Diesel Tibor #12822. hozzászólásáraAmennyi húst ehettek abban az időben, nem pazaroltak
Válasz Bán Zsolt #12820. hozzászólásáraIgen a háború után még kevés volt a jószág az országban,így nem olyan könnyen szánták rá magukat ilyen drasztikus lépésre,,,,,,amit lehet mentsünk meg.
Válasz envagyok2 #12819. hozzászólásáraEzért döntöttek így,hogy kiírtanak mindent ezen a telepen,és amennyiben nem lesz új betegség bizonyos időn belül akkor fel tudják oldani a zárlatot,és megy az élet tovább.
Válasz Diesel Tibor #12818. hozzászólásáraRégiek nem gondolták túl
Válasz Diesel Tibor #12818. hozzászólásáraazt szerintem mindegyikünk aláírná, hogy valamennyi állat elhullik, majd lesz helyette, túl lehet élni. a fő kérdés inkább az, hogy mikor nyílnak meg újra ez export piacok, mikor visz ki innen bárki is jószágot. 1 év, 2 év? ez a nem mindegy. addig mit csinálsz a szaporulattal meg a bevétellel? a maraszegy lesz az új csirkefarhát?
Válasz Bán Zsolt #12817. hozzászólásáraEgy kicsit túl dramatizáljuk ezt a betegséget ,az 50-es 60-as években itt Hortobágyon is felütötte a fejét ez a betegség ,már legelőn voltak a marhák,a pásztor nem mehetett haza ő volt 6hónapig beverésig a marhákkal, kivitték neki tarisznyát,azért éjjelente csak haza ment néha meglátogatni a menyecskét.Na de nem is ez a lényeg hanem az ,hogy nem ölték le az állatokat,ástak egy nagy gödröt és a hullákat abba rakták és meszezték folyamatosan,ugyan is nem minden marha kapja el ,amelyik elkapja az se mindegyik húlik el,kb.a fele annak is életbe maradt,a betegségnek van egy idővalluma amíg át megy az állományon,ezt rövidítették úgy hogy gyökér kefével bevitték az egészségesek szájába a beteg nyálát és még így sem kapta el az egész állomány,Volt dolga a pásztornak mert a gyepen minden felé fekvő teheneket meg kellett itatni minden nap vederböl etetni nem nagyon kellett mert annyi ereje mindig volt,hogy odébb kecmeregjen és fekve legeljen beverésre átment az állományon a lábukon mentek haza.
Válasz envagyok2 #12809. hozzászólásáraRossz belegondolni mi lehet ha szétkenik.
Válasz kulakman #12814. hozzászólásáraSzándékossággal lehet jobban járnánk.Piacot,már így is,úgy is elvesztettük egy időre.Ha szándékosság van,nem kell valós kártól félni.A bajt kirobbantók elvégzik amit akartak,és elcsitul minden.A nagyobb szenvedői,mi kistermelők leszünk.
Válasz kulakman #12814. hozzászólásáramegnézve a cégadatokat, én meg abban reménykedem, hogy volt benne szándékosság. és aki csinálta, az tudta mit és miért csinál. és egyedi eset lesz, és nem lesz járvány. mondjuk elég kemény diónak látszik a cég, de azért a teljes ágazatot leölni, az mindenkit padlóra küld. innen felállni nem egyszerű, pláne nem újra benépesíteni a telepet, jó állománnyal akkor, amikor a tegnek, és vele együtt a jó genetikájú növendéknek is horror ára van.
Válasz máris szomszéd #12812. hozzászólásáraÁllítólag ez egy tejgazdaság , ahonnan külföldre hordják a tejet a többit a képzelőerőre bízom!
Csak abban reménykedem ,hogy nem volt benne szándékosság!
Most őszintén fel kell tárni , mikor , melyik jármű hol lépett ki-be stb, hol járt, és így tovább!
Válasz máris szomszéd #12812. hozzászólásáraHát még szaporító anyaggal is lehetséges, mivel annak a forgalmazását is korlátozzák.
Azt elmondaná valaki,hogy ez a betegség miként tudott belutni egy telepre?
Miközben a környéken nincs sehol fertőzés?
Válasz envagyok2 #12809. hozzászólásáraAnno 1974-ben volt járvány.

Úgy tudom, akkor nem járt sem a csürhe, sem a csorda.
A mostanit is megoldják, csak adjunk nekik tanácsot.
https://www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/belf%C3%B6ldi-h%C3%ADrek/14370-ragados-szaj-es-koromfajas-magyarorszag.html?
Válasz Bán Zsolt #12805. hozzászólásáraés mi lesz itt? egy hónap múlva menne ki mindenki a legelőre. a vadak közé? mit fogunk etetni? meg becsomagoljuk majd a vírust a kaszálókról, és télen azt etetjük? ahol bentragadt az áru, azzal mi lesz?
Válasz Gumóka #12807. hozzászólásárakösz