Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak651 FtBenzin árak635 FtEUR411.69 FtUSD399.52 FtCHF438.21 FtGBP488.76 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Fórum
Ki milyen alapműtrágyat vesz az idén repce vagy búza...
És gyomírtóval egyben milyen nyomással nyomod?? Akkor nem nyerő ha cseppekben megy ki, mert a gyomírtó is lefolyik nem Ha meg nagy nyomáson nyomod ki akkor meg tuti perzselni fog.
kb. 70 kg hatóanyagot kap,nincs több keret rá.Ez kb.szűk 200 liter.Hóolvadáskor teszek kb.50 kg map-ot,ennyit ír a tápanyagtervezőm 4 tonnára.Mikor beindul a vegetáció,a nitrót,1 vagy 2 menetbe,még nem tudom.Ekkor gyomírtót is teszek,granstar szuper start.Kb.200-250 liter/ha al megyek.
Szerintem nem macerás a nitroszol,én is azt tervezek.1000 literes IBC tartályok a pótkocsin,kihozom,mellé állok permetezővel,víz+ a tervezett nitrosolt ráfolyással a vegyszerbekeverőn beletankolom.Ha felesbe nyomom,egy tartály 10 ha.
Én pont így szoktam 4 mázsát amien hamar lehet
Most nitroszolon gondolkozok, kicsit macerás a tárolás kijuttatás de lehet megérné
Szerinted? Próbáltátok már vagy valaki felétek
Én az első nagyobb adagnak vagyok híve ami max 4 mázsa , biztos ami biztos alapon hóra , vagy jó fagyos vizes talajra február elején , hogy be bírjon ázni.
Neki nem írtam csak 250-300-at mert egyrészt drága másrészt meg a ha nem tett P-t és K-t , azt Nitro-val nem lehet pótolni max egyoldalúan túltrágyázni.
Lombtrágya: -nem sokba nézem , de biztos nem árt(a P-t és K-t ezzel se lehet pótolni , csak egy pillanatra kb , nagyon csekély mennyiségek ezek)
Más kérdés hogy idén is Febr. 1- től lehet szórni hivatalosan.
Hóra e vagy nem , az meg a kutyát nem érdekli...
3-5 centis hó kb egy 5-10 milis esőnek felel meg magyarán ha febr elsején ki szórod a már nem hóval borított földre és félóra múlva jön egy kisebb eső , akkor ugyan ott vagy .
Csak ez az eső vagy jön vagy nem a hó meg ott van.
Felénk az a szórás volt jó idén is amit még először kitettek a hóra , ugyanis az utána kitett Nitro nem bírt bemosódni csapadék híján.
talajvizsgálat!nitrogén tartalomra?
nekünk 2-szer volt bemérve az előző akg.-ben és volt nem egy tábla ahol jól vagy túlzott szinten volt a nitrogén hatóanyag a talajban!!
de a növény ugyan úgy kérte a kokszot
Szerintem 5 hektárral ne szórakozz talajmintavétellel. A nitrogént szórd rá tél végén minél hamarabb. Ne oszd meg, csak ha minőséget akarsz, a termés mennyiséget az első adag nitrogén határozza meg, a többi csak a minőségre hat.
Ez jó ötlet,tudnám is hova vinni a mintát vizsgálatra,a gond csak az hogy hihetetlenül változékony a föld és rengeteg helyről kéne mintát vegyek,persze ettől még lehet a tápanyag ugyan olyan.
Utána kérdezek és tavaszon ez lesz az első művelet.
Igazából azt se tudom ha most rászórok 1.5q/ha 34%nitrátot és tavasszal is hogy utánna érdemes e még vukszánt adni neki gyomirtáskor vagy még utána is.
idén kukorica volt benne a mi 3q/ha 27% pétisót kapott igaz kukorica idén csak 3ha ba volt,ennek kellett volna a mostani nitrátom de akkor csak pétisót tudtam beszerezni kis tételbe.
Én most ammónium nitrátot vettem 1 hete talán.
csak félek hogy megég.
lehet rászórom felét most ahogy az idő engedi a másik felét meg meg tavasszal gyomirtás előtt.
Nem tudom hogy jó ötlet e,feleslegesen szórni se akarom.
Mi idén tavasszal az árpára egy menetben rászórtunk 3 q pétisót. Többire is annyit végülis, aztán még plusz egyet később, de csak azért mert kicsit elkéstünk, 2 alkalommal szoktunk 2q-át.
Gondoltam én 3q/ha ra csak félek hogy megég a nitráttól.meg gyomirtáskor lomb trágya.Ez így elfogadható szerinted?Vagy sok lenne az a 3q/ha,2x kéne talán rátenni?
A műtrágya már megvan csak szórni kellene.
Adj neki ménél több nitrót!! Amenyit a pénztárcád meg enged!! És minél hamarabb ahogy az idö majd engedi! azért hogy ne éhezzen a Búzád feleslegesen mert azt nagyon meg sinyli és sok sok kiló bánja!!
Üdv.
Az lenne a kérdésem hogy van nekem 5ha búzám,viszonylag elég gyenge földbe.
A helyembe tavasszal mivel szórnátok meg,mennyivel,és hányszor?
őszi vetés és igazából el b..tam egy kicsit mert ősszel nem kapott műtrágyát anyagi és főként időhiány miatt.
Kukorica volt benne.
Minden jó segítséget szívesen veszek,és még a poénos rosszakat is.
ha kap csapadékot, úgyis mozdul lefelé a hatóanyag, a kalászos ráér összeszedegetni, ha nincs eső, akkor is mindegy hova tetted
én minimum a tárcsával bedolgoznám, de a gruber előtt talán még jobb lenne
Kalászosok alá gruberezés előtt szórjam ki a foszfor műtrágyát vagy gruber után és a carrier vagy a rapid elég ha bekeveri ?
A gruberrel most a késhegyek 23-27 cm mélységen járnak, ahol nem megy kés ott is 18-22 cm-t mérek. Fogyasztásra 11-14 litereket mutogat.
Normál évben ez egy 5,5 tonnás búza. Nem extrém sok ez egyáltalán ez tulajdonképpen egy alap technologiának kellene lenni mindenhol...és ettől csak feljebb menni...tudom tudom csak a körülmények
562 hozzászólás
Válasz #357. hozzászólásra
És gyomírtóval egyben milyen nyomással nyomod?? Akkor nem nyerő ha cseppekben megy ki, mert a gyomírtó is lefolyik nem Ha meg nagy nyomáson nyomod ki akkor meg tuti perzselni fog.
Válasz #360. hozzászólásra
Üdv, ebben a téli időben ha van kedved olvass egy kicsit.
http://www.jegyzet.hu/uploaded/163/agrokemia.pdf
Köszönöm mindenkinek a véleményét,sokat segítettetek ismét.
Válasz #358. hozzászólásra
Búzánál teljes más a szitu.
Válasz #357. hozzászólásra
100 liter nitrosol nem perzseli meg? Írtad, hogy 15 litert tettél kukoricára és ahol ráfedés volt ott már perzselt, ami 30 liternek felel meg.
Válasz #356. hozzászólásra
kb. 70 kg hatóanyagot kap,nincs több keret rá.Ez kb.szűk 200 liter.Hóolvadáskor teszek kb.50 kg map-ot,ennyit ír a tápanyagtervezőm 4 tonnára.Mikor beindul a vegetáció,a nitrót,1 vagy 2 menetbe,még nem tudom.Ekkor gyomírtót is teszek,granstar szuper start.Kb.200-250 liter/ha al megyek.
Válasz #355. hozzászólásra
milyen töménységben gondolkodsz?
mennyi niro,mennyi víz? és mennyi per heki?
Itt csinálja egy gazda évek óta minden alá folyékonya tesz, nagyon szépek a növényei
Válasz #354. hozzászólásra
Szerintem nem macerás a nitroszol,én is azt tervezek.1000 literes IBC tartályok a pótkocsin,kihozom,mellé állok permetezővel,víz+ a tervezett nitrosolt ráfolyással a vegyszerbekeverőn beletankolom.Ha felesbe nyomom,egy tartály 10 ha.
Moderálta: Mf-es (3146) 2012-12-21 08:48:54
Válasz #350. hozzászólásra
Én pont így szoktam 4 mázsát amien hamar lehet
Most nitroszolon gondolkozok, kicsit macerás a tárolás kijuttatás de lehet megérné
Szerinted? Próbáltátok már vagy valaki felétek
Válasz #352. hozzászólásra
Az oké , én azt hittem a PK pótlásra ajánlod neki ...
Válasz #350. hozzászólásra
A lombtrágya fajtája függvénye, de segít a malmi létrehozásába, az eredmények ezt igazolják, igaz a mérések ahány hely annyi szám.
Válasz #347. hozzászólásra
Kb...
Válasz #348. hozzászólásra
Én az első nagyobb adagnak vagyok híve ami max 4 mázsa , biztos ami biztos alapon hóra , vagy jó fagyos vizes talajra február elején , hogy be bírjon ázni.
Neki nem írtam csak 250-300-at mert egyrészt drága másrészt meg a ha nem tett P-t és K-t , azt Nitro-val nem lehet pótolni max egyoldalúan túltrágyázni.
Lombtrágya: -nem sokba nézem , de biztos nem árt(a P-t és K-t ezzel se lehet pótolni , csak egy pillanatra kb , nagyon csekély mennyiségek ezek)
Válasz #345. hozzászólásra
Meg tudnak lepni még manapság is némelyek.
Más kérdés hogy idén is Febr. 1- től lehet szórni hivatalosan.
Hóra e vagy nem , az meg a kutyát nem érdekli...
3-5 centis hó kb egy 5-10 milis esőnek felel meg magyarán ha febr elsején ki szórod a már nem hóval borított földre és félóra múlva jön egy kisebb eső , akkor ugyan ott vagy .
Csak ez az eső vagy jön vagy nem a hó meg ott van.
Felénk az a szórás volt jó idén is amit még először kitettek a hóra , ugyanis az utána kitett Nitro nem bírt bemosódni csapadék híján.
De várjuk meg mi lesz az érvelés.
Válasz #344. hozzászólásra
Az én válaszomra mit mondasz?
most nézem mint írtál!
amúgy mindenkinek szíve joga mikor mennyit milyet szór ki valami növényre amúgy meg!!
Válasz #343. hozzászólásra
Nocsak , egy okos...
Hát akkor hogy kell fiam ?
Hagy tanuljunk...
Válasz #342. hozzászólásra
" hóra szórva még fagyon " ??? Egyes "fiam" leülhetsz
Válasz #338. hozzászólásra
Itt az igazság ...
250-300kg péti egy adagban hóra szórva még fagyon oszt jó napot...
Válasz #324. hozzászólásra
A legolcsóbbat a pétisót tenném rá, kb 1.5-2g/ha, + lombtrágyát gombaölőzéskor.
Válasz #339. hozzászólásra
talajvizsgálat!nitrogén tartalomra?
nekünk 2-szer volt bemérve az előző akg.-ben és volt nem egy tábla ahol jól vagy túlzott szinten volt a nitrogén hatóanyag a talajban!!
de a növény ugyan úgy kérte a kokszot
Válasz #337. hozzászólásra
Máséra könyedén!! De egy talaj vizsgálat lehet hogy a mienkre is elö irányozná..
Válasz #334. hozzászólásra
Szerintem 5 hektárral ne szórakozz talajmintavétellel. A nitrogént szórd rá tél végén minél hamarabb. Ne oszd meg, csak ha minőséget akarsz, a termés mennyiséget az első adag nitrogén határozza meg, a többi csak a minőségre hat.
Válasz #336. hozzászólásra
karbamidból is odalöknéd neki?
Válasz #326. hozzászólásra
Te félsz 3 m mütrágyától?? Na ne már..Én 6 -ot is ki mernék szórni gond nélkül csak győzném megvenni..
Válasz #334. hozzászólásra
Azt egyébként is "rengeteg" helyről kell venni.
meg van a szabálya, hogyan kell szakszerűen mintát venni.
A forgóból trágya helyről a tábla széléről 5 m-re nem szabad.
Átlósan kell feljárni és a 40 cm-es termőrétegből kb. 1 kg-ot kell bevinni a laborba.
Van hozzá mintavevő "készülék".
http://www.vm.gov.hu/main.php?articleID=7606&ctag=articlelist&folderID=1752&iid=1
http://www.vm.gov.hu/main.php?articleID=7606&ctag=articlelist&folderID=1752&iid=1
Válasz #332. hozzászólásra
Ez jó ötlet,tudnám is hova vinni a mintát vizsgálatra,a gond csak az hogy hihetetlenül változékony a föld és rengeteg helyről kéne mintát vegyek,persze ettől még lehet a tápanyag ugyan olyan.
Utána kérdezek és tavaszon ez lesz az első művelet.
Válasz #331. hozzászólásra
Dehogy akarok,akkor már megtettem volna.
Kíváncsi voltam a reakcióra.
"A helyembe tavasszal mivel szórnátok meg,mennyivel,és hányszor?"
Szerintem érdemes talajmintát venni és talajvizsgálatot végeztetni.
Búza technológia:
https://www.google.hu/search?q=%C5%91szi+b%C3%BAza+technol%C3%B3gia&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a
Búza technológia
Ha valamelyik hatóanyag hiányzik, akkor nem veszi fel a kijuttatott Nitrogént.
A szemterméshez foszfor kell.
Válasz #330. hozzászólásra
Most Decemberben akarsz műtrágyát szórni?
Válasz #329. hozzászólásra
Igazából azt se tudom ha most rászórok 1.5q/ha 34%nitrátot és tavasszal is hogy utánna érdemes e még vukszánt adni neki gyomirtáskor vagy még utána is.
idén kukorica volt benne a mi 3q/ha 27% pétisót kapott igaz kukorica idén csak 3ha ba volt,ennek kellett volna a mostani nitrátom de akkor csak pétisót tudtam beszerezni kis tételbe.
Válasz #328. hozzászólásra
Én most folyékonyba agyalok.Egyedül,egy géppel kiszórom,nem kell 2 gép 2 ember,mint a szilárd kijuttatáshoz.
Válasz #327. hozzászólásra
Én most ammónium nitrátot vettem 1 hete talán.
csak félek hogy megég.
lehet rászórom felét most ahogy az idő engedi a másik felét meg meg tavasszal gyomirtás előtt.
Nem tudom hogy jó ötlet e,feleslegesen szórni se akarom.
Válasz #326. hozzászólásra
Mi idén tavasszal az árpára egy menetben rászórtunk 3 q pétisót. Többire is annyit végülis, aztán még plusz egyet később, de csak azért mert kicsit elkéstünk, 2 alkalommal szoktunk 2q-át.
Válasz #325. hozzászólásra
Gondoltam én 3q/ha ra csak félek hogy megég a nitráttól.meg gyomirtáskor lomb trágya.Ez így elfogadható szerinted?Vagy sok lenne az a 3q/ha,2x kéne talán rátenni?
A műtrágya már megvan csak szórni kellene.
Adj neki ménél több nitrót!! Amenyit a pénztárcád meg enged!! És minél hamarabb ahogy az idö majd engedi! azért hogy ne éhezzen a Búzád feleslegesen mert azt nagyon meg sinyli és sok sok kiló bánja!!
Üdv.
Az lenne a kérdésem hogy van nekem 5ha búzám,viszonylag elég gyenge földbe.
A helyembe tavasszal mivel szórnátok meg,mennyivel,és hányszor?
őszi vetés és igazából el b..tam egy kicsit mert ősszel nem kapott műtrágyát anyagi és főként időhiány miatt.
Kukorica volt benne.
Minden jó segítséget szívesen veszek,és még a poénos rosszakat is.
Válasz #322. hozzászólásra
Hát persze...
Faxom se kell annak ha nem homokról beszélünk.
15-20 kg elég neki , szár szilárdság, szárazság és hidegtűrés miatt...
Válasz #321. hozzászólásra
60kg???annyi kell neki.
Válasz #320. hozzászólásra
oszt minek annyi K a búza alá?
Búza alá 200kg Map-kálit gondoltam 10:46:60.
Repce volt benne tavaly,az 3mázsát kapott.
Válasz #314. hozzászólásra
ha kap csapadékot, úgyis mozdul lefelé a hatóanyag, a kalászos ráér összeszedegetni, ha nincs eső, akkor is mindegy hova tetted
én minimum a tárcsával bedolgoznám, de a gruber előtt talán még jobb lenne
én meg először esőt kérnék, nem keveset, addig nem is gondolkozom ilyenen, sajnos
inkább az előbbi mert mind a két vader sekélyen dolgozik nem menne kellően bele a győkérzónába.
szerintem........
én a grubber előtt szórnám ki, az egyenletesen és mélyen bekeveri.
Inkább azon izgulj,hogy mikor lesz eső---kiadós,mert anélkül szórhatsz szentelt vizet is magadra!
Kalászosok alá gruberezés előtt szórjam ki a foszfor műtrágyát vagy gruber után és a carrier vagy a rapid elég ha bekeveri ?
A gruberrel most a késhegyek 23-27 cm mélységen járnak, ahol nem megy kés ott is 18-22 cm-t mérek. Fogyasztásra 11-14 litereket mutogat.
Válasz #299. hozzászólásra
Normál évben ez egy 5,5 tonnás búza. Nem extrém sok ez egyáltalán ez tulajdonképpen egy alap technologiának kellene lenni mindenhol...és ettől csak feljebb menni...tudom tudom csak a körülmények