Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak644 FtBenzin árak625 FtEUR415.97 FtUSD403.23 FtCHF443.85 FtGBP501 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Batka #21371. hozzászólásáraÉn szinte egykalapalà veszem a szeptoriat a levfoltosaggal
De nyilván van aki jobban ért hozzá az majd talán megtudja mondani
Na de majd holnap rakok fel képet enyemről ami majdnem ugyan így néz ki
Válasz kukaccsosz #21355. hozzászólásáraNálunk az Exotic búzák szinte minden tavasszal igy néznek ki egy kis hideg után. Talán mint ahogy a kollegának a Faladonál is van hasonló tünet, de szinte csak ezeknél.
Lehet betegség, de azért legtöbbször hideg után van.
Válasz krokodil007 #21368. hozzászólásáraAzt próbálták már itt páran virág-nyelven a tudtodra adni, hogy elég elnagyolt diagnózist lehet kreálni egy ilyen fénykép alapján, de Te is eljutottál már oda, ha nem szeptória, akkor más.... A végén meg felsorolunk mindent, aztán akkor tuti, hogy bent lesz a jó is.
A magam részéről én inkább szavaznák a fagyásra, mint bármilyen gombára.....
Válasz Batka #21360. hozzászólásáraKondiumokat nyilván nem lehet látni
Mert apró kicsit fekete pontok
Csak mondom szeptorias buzanak is ilyen szinte a levele
De nyilván
Ha nem szeptoria vagy taphiany akkor valami levelfoltossagos
De nyilván alsó leveleket nem látni hogy azok miyenek
Mert 1-2 betegség alulrol indul felfelé majd levellemeznél elszarad
Valamelyiknél asszhem talán szeptorial például foltok lesznek a levélen ami osszefolyik és elszarad
Úgyhogy annyi levelbetegseg annyi lefolyas/tünet
De a akkor a lényeg a lényeg nem fagyás h
Válasz krokodil007 #21358. hozzászólásáraNa tegyük tisztába a dolgot:
Búzán hazánkban sőt tágabb környezetünkben is egy kórokozója van: Septoria tritici (Mycosphaerella graminicola)
Tehát egy fajta septoria van!
Ez az egyik legkönnyebben felismerhető betegség mert a foltokban ott vannak a piknídiumok a fekete apró pöttyök amik szabad szemmel is jól láthatók.
A konídiumokat ne keverjük ide mert az a poknídiumokban képződik és kell némi gyakorlat hogy valaki mikrószkóppal az alapján határozza meg a fajt.
A lentebb mellékelt képek olyan távoliak, hogy azon még ha vannak is piknídiumokat nem lehet látni.
Válasz kukaccsosz #21352. hozzászólásáraKöszi
Mi sem gyanakszunk septoriára, lett gombázva 3 hete illetve kapott mikro-makró elemeket is- turbó makró ill biogabona.
Stressz végül is a hideg is, ha kijön a jó idő akkor meglátjuk.
Max adunk neki valamit ami áthidalja a problémát zászlóslevélig.
Válasz krokodil007 #21358. hozzászólásáraNekem meg 3 éve volt ilyen mind, akkor olcsó kínai bogár gomba gyom és ureás keverékkel mentem, és megcsípte valamiért a levél végeit. Arra is rámondtad volna a szeptoriát, pedig 2 táblámon nem értem ki a permetezővel a föld végére, és ott abban a 2x 40-50 méterben nem volt semmi baja a búzának.
Válasz kukaccsosz #21355. hozzászólásáraNa ez igaz
Eddig mindegyik saaten unios fajtánál volt valami elletani probléma 1-2 noduszos állapotban
2eve meg mulannal zaszloslevel kiterules előtt jött ki ugyan ez ami most van nekem meg annak a gazdának aki felrakta a képet
Válasz kukaccsosz #21352. hozzászólásáraGondolhatod hogy utána olvastam a témának
Azért mondom 90%ba hogy szeptoria nyilván sok fajtája van azaz pár fajtája
Vagy mint mondtam valami taphiany
Végig kutattam a netet minden évben szinte
Van olyan nap hogy azt hiszem kajak nem szeptoria hanem valami táp.hiany együttes okozói
Vagy ez
Levélfoltosság okozója lehet még a pirenofórás levélszáradás (Pyrenophora tritici-repentis), egyes genetikai elváltozások, tápanyagellátási zavarok (alumínium-toxicitás, cinkhiány), de ebben az esetben piknídiumok nem találhatóak a foltokban. Az aszkohitás levélfoltosság (Ascochyta tritici) kezdeti tünetei hasonlóak, de a kialakult foltok világosak, sötét szegéllyel határoltak, szabálytalan alakúak, illetve konídiumai alapján egyértelműen elkülöníthetőek a Septoria tritici konídiumaitól.
Válasz Wilde #21353. hozzászólásáraA Genius tipikusan olyan fajta ami produkál élettani sárgulást, foltosodást.
Nem nagyon van ezekről magyar szakmai anyag.
Nemzetközi irodalom azért van róla.
Pl.:Link
Válasz krokodil007 #21347. hozzászólásáravan benn igazság amit mondasz mert nekem ugyanilyen a saaten unionos de nem mindenhol.van ott más hiba is nálam,de növényvédős meg nem mondaná.vetési hiba is bejátszik.vizes nyitott magárokban volt a mag a gyökerek pedig fenn futnak a tetején ott gáz van,nem tudja az egész növényt ellátni megfelelően persze a fagyás csak rásegít de az csak egy tünet .
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáraSzerintem nem septoria mert az jellemzően nem a levél csúcsi részen jelentkezik. Ha az elhaló foltokban nincsenek apró fekete pontok (piknidiumok) akkor nem septoria.
A levél csúcsán levő sárgulás legtöbbször élettani reakció valamilyen stresszre.
Válasz krokodil007 #21341. hozzászólásáraEmelem kalapom hogy ezekből a képekből ilyen biztosan kijelented, hogy septoria.
Amúgy milyen fajta septoriak vannak búzán?
Válasz Bárány #21343. hozzászólásáraEz nem fagyás
90%ba mondom hogy szeptoria
Vagy esetleg táp. hiány
Nyilván alulról megy felfelé
És nekem is pont ilyen
Új hajtások szép zöldek
De hozzászoktam minden évben ilyenek ezek a fos saaten unios búzàk de termés meg jó
Szóval néha bennem is vannak kételyek hogy mégis mi a fene ez
Egyik nap szép utána durr így besargul
Idén mint írtam csak tàbla egyik felébe volt masik felébe semmi aztán 2-3nap és már az a része is ilyen
Válasz Bálint1989 #21337. hozzászólásáraIdén elég gyakori volt a fagyás, szerintem, ha ő ezt mondta, akkor higgy neki! Egy-két ilyen fotó alapján nem lehet felelősen bármit is mondani.
(egyébként ennyi alapján nekem is fagyásnak tűnik)
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáraSzeptoria valamelyik fajtája
Vagy tapelem hiány
Nekem 2 táblában van 1fajta búza
Egyik tábla majdnem ilyen "csúnya"
Másik tábla dűlő másik oldalán van 5meterrel semmi baja
3ha az egyik tábla egyik felébe volt kb ilyen másik fele meg szép volt aztán pár nap és az is olyan lett
Akkor gondolom talajban van valami gomba vagy hiány
Válasz Bárány #21336. hozzászólásáraNem cáfoltatom csak véleményt kérek másoktól is mivel ő sem teljesen biztos benne.
100%-ig bízok a novényvédősömben.
azért kérdezem hogy valaki jár e meg ilyen cipőben és tudja az esetleges baját, és tud segíteni.
Amúgy Falado.
Sziasztok
Tudtok erre ötletet adni, hogy mi lehet a baja?
A növényvédőssel fagyásra gyanakszunk, de én kételkedem bent, mert a többi táblánk nem olyan. 2-3 hete volt gombaölőzve illetve lombtrágyázva.
Köszi előre is
Búzában, árpában lehet- e még ilyenkor Stabilánt illetve Tridust használni? Vagy nagyon késő?
Eddig szárazság volt..azért nem ment ki...eső miatt beindult minden.
25125 hozzászólás
Válasz kukaccsosz #21373. hozzászólásáraNa akkor téma lezárva
Válasz Batka #21371. hozzászólásáraÉn szinte egykalapalà veszem a szeptoriat a levfoltosaggal
De nyilván van aki jobban ért hozzá az majd talán megtudja mondani
Na de majd holnap rakok fel képet enyemről ami majdnem ugyan így néz ki
Válasz krokodil007 #21369. hozzászólásáraÍgérem ez az utolsó hozzászólásom a témában
A Septoria Nodorum 1976-óta Stagonospora Nodorum.
Válasz kukaccsosz #21355. hozzászólásáraNálunk az Exotic búzák szinte minden tavasszal igy néznek ki egy kis hideg után. Talán mint ahogy a kollegának a Faladonál is van hasonló tünet, de szinte csak ezeknél.
Lehet betegség, de azért legtöbbször hideg után van.
Válasz krokodil007 #21368. hozzászólásáraAzt próbálták már itt páran virág-nyelven a tudtodra adni, hogy elég elnagyolt diagnózist lehet kreálni egy ilyen fénykép alapján, de Te is eljutottál már oda, ha nem szeptória, akkor más.... A végén meg felsorolunk mindent, aztán akkor tuti, hogy bent lesz a jó is.
A magam részéről én inkább szavaznák a fagyásra, mint bármilyen gombára.....
Válasz krokodil007 #21368. hozzászólásáraNem.Szárazság!
Válasz kukaccsosz #21367. hozzászólásáraLevél és pelyvabarnulás (Septoria nodorum)
Válasz Batka #21360. hozzászólásáraKondiumokat nyilván nem lehet látni
Mert apró kicsit fekete pontok
Csak mondom szeptorias buzanak is ilyen szinte a levele
De nyilván
Ha nem szeptoria vagy taphiany akkor valami levelfoltossagos
De nyilván alsó leveleket nem látni hogy azok miyenek
Mert 1-2 betegség alulrol indul felfelé majd levellemeznél elszarad
Valamelyiknél asszhem talán szeptorial például foltok lesznek a levélen ami osszefolyik és elszarad
Úgyhogy annyi levelbetegseg annyi lefolyas/tünet
De a akkor a lényeg a lényeg nem fagyás h
Válasz krokodil007 #21358. hozzászólásáraNa tegyük tisztába a dolgot:
Búzán hazánkban sőt tágabb környezetünkben is egy kórokozója van: Septoria tritici (Mycosphaerella graminicola)
Tehát egy fajta septoria van!
Ez az egyik legkönnyebben felismerhető betegség mert a foltokban ott vannak a piknídiumok a fekete apró pöttyök amik szabad szemmel is jól láthatók.
A konídiumokat ne keverjük ide mert az a poknídiumokban képződik és kell némi gyakorlat hogy valaki mikrószkóppal az alapján határozza meg a fajt.
A lentebb mellékelt képek olyan távoliak, hogy azon még ha vannak is piknídiumokat nem lehet látni.
Válasz kukaccsosz #21352. hozzászólásáraAz enyém is ilyen volt gyomirtózaskor, 1-2foltba.
Előtte 1 héttel fujtam foxtrottal.
Válasz kukaccsosz #21352. hozzászólásáraKöszi
Mi sem gyanakszunk septoriára, lett gombázva 3 hete illetve kapott mikro-makró elemeket is- turbó makró ill biogabona.
Stressz végül is a hideg is, ha kijön a jó idő akkor meglátjuk.
Max adunk neki valamit ami áthidalja a problémát zászlóslevélig.
Válasz krokodil007 #21359. hozzászólásárade nem ám.több évben volt hibridem egészségesek voltak de nagyon.
Válasz krokodil007 #21358. hozzászólásáraNekem meg 3 éve volt ilyen mind, akkor olcsó kínai bogár gomba gyom és ureás keverékkel mentem, és megcsípte valamiért a levél végeit. Arra is rámondtad volna a szeptoriát, pedig 2 táblámon nem értem ki a permetezővel a föld végére, és ott abban a 2x 40-50 méterben nem volt semmi baja a búzának.
Ha már szeptória. Erre ki mit mond? Eső előtti.
Válasz kukaccsosz #21356. hozzászólásáraKöszönöm szépen!
Válasz krokodil007 #21358. hozzászólásáraKorrekt, már csak az érdekelne, hogy a konídiumokat hol láttad a képen?
Válasz kukaccsosz #21355. hozzászólásáraNa ez igaz
Eddig mindegyik saaten unios fajtánál volt valami elletani probléma 1-2 noduszos állapotban
2eve meg mulannal zaszloslevel kiterules előtt jött ki ugyan ez ami most van nekem meg annak a gazdának aki felrakta a képet
Válasz kukaccsosz #21352. hozzászólásáraGondolhatod hogy utána olvastam a témának
Azért mondom 90%ba hogy szeptoria nyilván sok fajtája van azaz pár fajtája
Vagy mint mondtam valami taphiany
Végig kutattam a netet minden évben szinte
Van olyan nap hogy azt hiszem kajak nem szeptoria hanem valami táp.hiany együttes okozói
Vagy ez
Levélfoltosság okozója lehet még a pirenofórás levélszáradás (Pyrenophora tritici-repentis), egyes genetikai elváltozások, tápanyagellátási zavarok (alumínium-toxicitás, cinkhiány), de ebben az esetben piknídiumok nem találhatóak a foltokban. Az aszkohitás levélfoltosság (Ascochyta tritici) kezdeti tünetei hasonlóak, de a kialakult foltok világosak, sötét szegéllyel határoltak, szabálytalan alakúak, illetve konídiumai alapján egyértelműen elkülöníthetőek a Septoria tritici konídiumaitól.
Válasz kukaccsosz #21355. hozzászólásáranálam ch combin van
Válasz apuci #21354. hozzászólásáraHa nem folyt meg a levélen, nem folyt le a talajra és beszáradt akkor hatni a kell.
Válasz Wilde #21353. hozzászólásáraA Genius tipikusan olyan fajta ami produkál élettani sárgulást, foltosodást.
Nem nagyon van ezekről magyar szakmai anyag.
Nemzetközi irodalom azért van róla.
Pl.:Link
Válasz kukaccsosz #21352. hozzászólásáraSzia,azt szeretném kérdezni hogy a Granstar Superstar harmatra lett kiszórva,mennyiben befolyásolja a hatását?
Köszi.
Válasz krokodil007 #21347. hozzászólásáravan benn igazság amit mondasz mert nekem ugyanilyen a saaten unionos de nem mindenhol.van ott más hiba is nálam,de növényvédős meg nem mondaná.vetési hiba is bejátszik.vizes nyitott magárokban volt a mag a gyökerek pedig fenn futnak a tetején ott gáz van,nem tudja az egész növényt ellátni megfelelően persze a fagyás csak rásegít de az csak egy tünet .
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáraSzerintem nem septoria mert az jellemzően nem a levél csúcsi részen jelentkezik. Ha az elhaló foltokban nincsenek apró fekete pontok (piknidiumok) akkor nem septoria.
A levél csúcsán levő sárgulás legtöbbször élettani reakció valamilyen stresszre.
Válasz cimbike. #21350. hozzászólásáraNálam is volt tavaly hasonló esett. Hatóanyaga vettem a vegyszert, nem márkanévre. Többet soha!
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáraNekem a gyomirtó után jött ki hasonló.
Válasz Bárány #21343. hozzászólásáraCsak térerő legyen, meg önbizalom....
Válasz krokodil007 #21341. hozzászólásáraEmelem kalapom hogy ezekből a képekből ilyen biztosan kijelented, hogy septoria.
Amúgy milyen fajta septoriak vannak búzán?
Válasz Bárány #21343. hozzászólásáraEz nem fagyás
90%ba mondom hogy szeptoria
Vagy esetleg táp. hiány
Nyilván alulról megy felfelé
És nekem is pont ilyen
Új hajtások szép zöldek
De hozzászoktam minden évben ilyenek ezek a fos saaten unios búzàk de termés meg jó
Szóval néha bennem is vannak kételyek hogy mégis mi a fene ez
Egyik nap szép utána durr így besargul
Idén mint írtam csak tàbla egyik felébe volt masik felébe semmi aztán 2-3nap és már az a része is ilyen
Válasz Bálint1989 #21344. hozzászólásáraArcod is van, gratulálok csak ész nincs hozzá.....
Válasz Szabi. #21340. hozzászólásáraA 2es az kis 5ös!
Egyébként az 1es és 2es között minőségi, a többi között mennyiségi különbség van!
Válasz Szabi. #21340. hozzászólásáraSegítség kell nem cinkelés, ha segíteni nem tudsz akkor légyszives pörgess át a kérdésemen.
Koszi
Válasz Bálint1989 #21337. hozzászólásáraIdén elég gyakori volt a fagyás, szerintem, ha ő ezt mondta, akkor higgy neki! Egy-két ilyen fotó alapján nem lehet felelősen bármit is mondani.
(egyébként ennyi alapján nekem is fagyásnak tűnik)
Válasz krokodil007 #21341. hozzászólásáraSzinte csak olyanokat ismerek........
Rànagyitottam és ez tuti szeptoria valamelyik fajtàja
Novenydoki meg egy tino
Jó pár olyan mint a fa........
Válasz Bálint1989 #21337. hozzászólásáraAkkor az is nagynehezen 2-esel végezte el a fősulit és van papírja......
Esetleg OKJ-s......
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáramienk is ilyen, szerintem fagyás, tesóm sárga törpüléses vírusra tippel..
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáraSzeptoria valamelyik fajtája
Vagy tapelem hiány
Nekem 2 táblában van 1fajta búza
Egyik tábla majdnem ilyen "csúnya"
Másik tábla dűlő másik oldalán van 5meterrel semmi baja
3ha az egyik tábla egyik felébe volt kb ilyen másik fele meg szép volt aztán pár nap és az is olyan lett
Akkor gondolom talajban van valami gomba vagy hiány
Válasz Bárány #21336. hozzászólásáraNem cáfoltatom csak véleményt kérek másoktól is mivel ő sem teljesen biztos benne.
100%-ig bízok a novényvédősömben.
azért kérdezem hogy valaki jár e meg ilyen cipőben és tudja az esetleges baját, és tud segíteni.
Amúgy Falado.
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáraKomolyan a fórumon szeretnéd cáfoltatni a növényvédősöd helyszíni szemléjének eredményét?
Válasz Bálint1989 #21334. hozzászólásáraEsetleg nem Exotic fajta?
Sziasztok
Tudtok erre ötletet adni, hogy mi lehet a baja?
A növényvédőssel fagyásra gyanakszunk, de én kételkedem bent, mert a többi táblánk nem olyan. 2-3 hete volt gombaölőzve illetve lombtrágyázva.
Köszi előre is
Ilyen a búza.
Árpáról sajna nincs képem.
Válasz Devyd #21331. hozzászólására2 szárcsomó után etefon mehetne...
Sziasztok!
Búzában, árpában lehet- e még ilyenkor Stabilánt illetve Tridust használni? Vagy nagyon késő?
Eddig szárazság volt..azért nem ment ki...eső miatt beindult minden.
Válasz Mtz1wi #21329. hozzászólásáraElvileg igen, de csinálj keverési próbát, nehogy "össze vesszen"!
Udv. Olyan kerdesem volna, hogy a gyomirto, gombaolo( tebuconazol), es a lombtragya kijuttathato egymenetben buzara?
Válasz gazda001 #21327. hozzászólásáraAz mehet kelés előtt is?
Mert 29.én vetettem. Jó része a föld felett maradt. Sárban fejeztem be...
Válasz Nyomasek Bobo #21326. hozzászólásáranovember 5 körül fújtuk az ősz kalászosokat
Válasz gazda001 #21324. hozzászólásáraNekem az már mindegy.
Mondjuk az őszön szerintem nem lett volna alkalom erre...október 29 után....