Hirdetés
- Talajmegújító Mezőgazdaság új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- RS-09 eszközhordozó új
- Direktvetés, no-till. új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Használt szántóföldi permetező új
- MTZ 1221 traktor új
Cikkajánló
Marhatrágyát ilyen drágán még sohasem adhattak el
A régi közmondás szerint az ízlésről nem lehet vitatkozni.
Hirdetés
1113 hozzászólás
kis traktorhoz kellene vetőgép.Milyet tudnátok ajánlani?
A traki agt-835!
Inkább kukorica-napraforgó érdekelne
Válasz #101. hozzászólásra
1. 50/2008. (IV. 24.) FVM rendelet
A „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” előírásai:
Egy részlet:
3. Vetésváltásra vonatkozó előírások:
a) Egymás után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa és dohány;
b) Egymás után három évig termeszthető: kukorica;
c) Több évig termeszthető maga után: évelő kertészeti kultúrák, évelő takarmánynövények, fűmagtermesztés,
méhlegelő céljából vetett növények, illetve energetikai hasznosítás céljából vetett többéves növények, valamint a
rizs;
d) Minden egyéb növény egy évig termeszthető.
Tavaly kiegészült a következő pontokkal:
9. A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszerben rögzített tájképi elemek megőrzése kötelező. A kunhalom területén a gyeptelepítés előkészítéséhez szükséges talajmunkák kivételével bárminemű talajmunka végzése és a fahasználat tilos.
10. Öntözési célú vízhasználat csak érvényes vízjogi üzemeltetési engedély alapján végezhető.
Téli olvasni való a kukoricáról itt
Válasz #106. hozzászólásra
a napraforgót egymás után vetni nem szabad ,de a minden 2. évben lehet (ez biztos mert szomszédos nagygazdák 2 is napra-búza-napra forgót csinált a szomszédos földön)kukorica 3szor egymás után ,búza kétszer
Vetésváltás
A vetésváltásra vonatkozó előírásokat illetően a gazdálkodónak tisztában kell lenni azzal, hogy mely kultúrnövények maximum hány egymást követő évben termeszthetők ugyanazon a területen. Általában kultúrnövényeink zöme önmaga után nem vethető még egyszer.
Vannak azonban kivételek, melyek esetében megengedett, hogy egymás után két, három vagy akár több évig is termeszthetőek önmaguk után.
A kalászosok (rozs, búza, tritikálé, árpa) önmaguk után két éven keresztül, a kukorica és a dohány három éven keresztül maradhat ugyanazon a táblán. Az évelő kertészeti kultúrák, évelő takarmánynövények, fűmagtermesztés céljából vetett fűfélék, méhlegelő céljából vetett növények, illetve energetikai hasznosítás céljából vetett többéves növények, valamint a rizs több éven keresztül is termeszthető önmaga után.
Fontos kiemelni, hogy ezen előírások kapcsán a 2008. évi egységes területalapú támogatás iránti kérelem beadásának időpontjában a területen szereplő kultúra számít kiindulási alapnak. Ez azt jelenti, hogy ha egy földhasználó 2008. tavaszán kukoricát vetett az egyik tábláján, akkor ugyanarra a táblára 2009-ben és 2010-ben is vethet kukoricát, de 2011-ben már nem. Amennyiben 2011-ben más kultúra szerepel a területen, akkor 2012-től újra három éven keresztül vethető kukorica.
Vetésváltásra vonatkozó új szabályok:
■A vetésváltási szabályok teljesítése során a másodvetést is figyelembe kell venni, ha az a főnövénnyel megegyező területen valósult meg, és a földhasználó a másodvetést az egységes kérelemről szóló rendeletben foglaltak szerint bejelentette;
■A vetésváltásnál a korlátozás a felsorolt kultúrák önmaguk után történő termesztésére értendő.
Igen én is így tudom.
Válasz #105. hozzászólásra
Igazad van , a tavalyi/tavaly előtt/ MVH által küldött föld alapúnál volt egy melléklet ott le volt írva.
Válasz #99. hozzászólásra
ez változott arra hogy olajnövény önmaga után nem vethető,de ki kell deríteni mert ezt még az mvhnál se tudták.
Az 5 év az marha durva lenne
Heló mindenkinek! A legegyszerűbb ha a falugazdászt megkérdezitek.Én is úgy tudom hogy 3 évig lehet kukorit egymás után vetni.
Válasz #103. hozzászólásra
remélem nincs igazam, mert nálam is néhol rezeg a léc
Válasz #102. hozzászólásra
Holnap ezt kiderítem pontosan.
Válasz #101. hozzászólásra
azért pontoztam ki, mert mittudom én, hogy most minek hívják. de benne van az biztos
Válasz #99. hozzászólásra
Az a HGGY-ben volt most HMK van vagy mi a szösz.
Válasz #98. hozzászólásra
Én is így tudom. Különben gáz van.
Válasz #98. hozzászólásra
de van! a támogatás feltétele a ....betartása és abban benne van
Válasz #95. hozzászólásra
a kukoricánál van a 3 év és 2008 a kezdő év. A napránál nincs ilyen öt éves megkötés, az csak növénykórtani okból lenne ideális.
Válasz #96. hozzászólásra
nem tudtad? ez az elektrinikus bevallás átláthatüvá teszi a dolgokat és kilöki egyből
Válasz #95. hozzászólásra
Válasz #90. hozzászólásra
már nézik naprában az 5 évet. 2008 a kezdö év
Válasz #92. hozzászólásra
nekem most lesz 4. éves
jó de a kukából nagyobb xar lesz...
mert ha nem vetheted, akkor vetsz naprát, és nemcsak te, hanem még sokan...
biztos faxa ára lesz
Válasz #89. hozzászólásra
Szerintem nálunk a 4. évre az elvetett mag nyakába veszi a lábait és magától átmenekül a szomszéd táblára a kukacok elől...
tajbor89 kérdezte !!!!!!!
Válasz #89. hozzászólásra
Szabi!!Itt lassan el kellene nekik dönteni hogy tökre le lesz minden szabályozva és hamarosan éhen halunk...Vagy ha már segiteni ugy sem tudnak akkor legalább hagynak bennünket a Pi ába.. És mindenki azt csinál amit akar !! Csak a száját fogja be.. Felénk inkább a naprábol van nagy gond!! Mert ha ezt az 5 évet kö keményen el kezdik be tartani már pedig be fogják akor felénk igencsak be köszönt a baj..És mint tudjuk az sosem jár egyedül..
Új hozzászólás
válasz erre >> | #1. hozzászólás, tajbor89 küldte be 2011-01-05 21:12:39-kor
tajbor89
Sziasztok
Idén nagy valószínűséggel bevezetésre kerül a 3 éves korlátozás kukorica monokultúrában.
Az érdekelne, hogy kit mennyire érint a dolog?
Mi a véleményetek róla?
Válasz #87. hozzászólásra
Engem minden zavar,még a gálambok is.Ráálltak a kelőfélben lévő napraforgóra.Holnap teljes üzembe lesz a guardian. Nem lesz csend a határba!
Válasz #86. hozzászólásra
ÓÓÓÓÓ !!!! Az őzek már nem is zavarnak ! Az szinte semmi. A vaddisznó, mikor kezd ásni, na az nem semmi.
Válasz #84. hozzászólásra
Én már többször megegyeztem velük,de mindig lealkudtak a vadkárbecslő által megállapított vadkárból.Mostmeg 30őz van a búzánkba,ez már pofátlanság.Allományritkító vadászat elrendelését fogom kérni a vadászati hatóságtól.
Válasz #83. hozzászólásra
Kemény dió lesz,de sok sikert!!(Vadászok is,+főldem is van.)
Válasz #83. hozzászólásra
Itt egy ismerősöm megegyezett velük és ki is fizették.
Válasz #81. hozzászólásra
Állítólag a vadriasztószert a vadásztársaságnak kellene fizetnie,nemrég olvastam valahol.Idén komolyabban veszem a vadkárt,levelezni fogok a vadásztársasággal+perre megyek ha kell!
Válasz #81. hozzászólásra
főleg mikor 2 nap után ott büdösödik
Válasz #80. hozzászólásra
Van a Kwizda-nak valami vadriasztó szara, asszem forester vagy mi a fene, dicsérik. Meg szoktak kivinni vért vágóhídról, na az nem lehet semmi.
Válasz #76. hozzászólásra
Vettem a vadakra guardian2 típusú vadriasztót. Marha nagyokat durrantgat.Tegnapelőtt volt a próbaüzem,a vadászok habzó szájjal keresték a lövöldözőt :)))
Válasz #76. hozzászólásra
Így igaz.
Válasz #72. hozzászólásra
Ahol nem öntözök ott 62000, ahol menni fog az öntözés ott 75000.
Válasz #74. hozzászólásra
A vad bele megy a 80.000-ba is csak ott nem olyan szembe tűnő ha van hiány .
Amúgy elfelejtettem hogy van még LG3011 Waxy is vetve vagy 20 Ha
Válasz #74. hozzászólásra
Szerintem meg t.k mindegy, a vad így is úgy is bele megy.
Válasz #72. hozzászólásra
Párnap múlva vetünk,68-70e.szem Dk391-440.
Válasz #73. hozzászólásra
Csak az a baj,hogy a ritkábba jobban bemennek a vadak!
Én ma végeztem PR rezeda a fajta 63.000 szem/ha az állomány
Hali!
Ki milyen tőszámmal veti a kukoricát idén?
Én 64ezerrel kezdtem,de lehet még csökkentek.
Válasz #60. hozzászólásra
Ha tudol kellene. köszi
Válasz #69. hozzászólásra
M81 egy igen,az jó volt.Az idén Y12,A24,F73,és danellát vetek.
Pioneer A 79,N 01,M 81-et vetett már valaki?
Mi a tapasztalat? Vetett tőszám,stb.?
Válasz #66. hozzászólásra
Nem kell nekd akkor bemutatni az osztrák időjárást.Sopronban augusztus közepén vége a nyárnak,de Szentivánban,Szemerén és a Győrtől dél,délkeletre eső részen tovább tart a tenyészidőszak.Ami az osztráknálközépérésű,az itt korai.A FAO szám ugyanaz-hisz multicégek vetőmagjai-,de más az értelmezés.
Szerintem a 400-as FAO-ig simán vethetel.Én is itt vagyok északon a Nyírségben és itt még mindig van hó.Neked oda-ha jól emlékszem Kapuvár,Rábaköz-3540-380-as lenne a legjobb.Amit vettél az tényleg keveset fog teremni és a szárításnál nemigen fogod visszakapni a kiesést.
Vettem siló kokoricát is aminek a Faoja 280 Die saat -os mag a neve Vitalina! ebből a Saat os magból a legnagyobb fao-jú 360! Arról meg nem is beszélve hogy az egyik veboldalon találtam hogy a cruiseres kezelés 2 euros felár zsákonként a poncho-s kezelés meg 27 euros felár és ez majdnem mint ponchoval meg mesurollal van csávázva! :-)
azért vettem meg mert megnéztem a német és osztrák KWS honlapot és azokon ez a fajta középtenyészidejű!! De a hosszú tenyészidejűek is max 330-as FAo-júak! Egy fajtájuk van ami 500-as de az már biogáz kukorica fajta! Lehet hogy náluk másképp számolják a fao-t? Egyébként északon vagyok Gy.m.s-ben!
Válasz #63. hozzászólásra
40-50 mázsára, ha kedvez az időjárés.
Válasz #63. hozzászólásra
Amit nyertél az áron elbukod a hozamon,de lehet,hogy a szárításon megint nyersz.
Próbálta máér rövidest ,meg hosszabb(400 FAO) tenyészidejűt is és a hosszabb jobb.Tavaly mellettem a szomszéd rövidest vetett én a 400-as Gazdát.Régen leszáradt ritka tőszámnál kicsi csövekkel,az enyém meg csak nőtt,nőtt óriási szárat de hatalmas csöveket is növesztve.
Ha elég délen vagy ,akkor a minél hosszabb idejűt válaszd!
Hátha tudtam valami tippet adni. Nekem ez a tapasztalatom.