Hirdetés
- Kukorica vetőmagok új
- Agrárkamara új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Zetor traktorok új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása c. pályázat - Minden Fiatal Gazda ide :) új
- Juhtenyésztés új
- Osztatlan közös tulajdon megosztása új
- Haszonbérleti szerződés új
320 hozzászólás
szerintetek ezt már le lehet kaszálni meg összesodorni vagy már el is késtem ????????? mert van nagyon barna és száraz gumo de van még zöld is de szerintem holnap lekaszálom meg egyből fel is sodrom
Válasz #68. hozzászólásra
Az biztos, hogy a 30 kg-al vetett is kiritkul az évek folyamán. Így gondolj abba, ha csak 8 kg-al vetett, hogy az mennyire ritkul ki.
Én egyenlőre nem gondolkodom magban, csak szénában, nagy bálával. Soknak találom a 30 kg-ot, és a költség sem mindegy. A magnak vetett lucerna nem borosodik be a következő kaszálás után ? Ha nem veszed le a magot, csak kaszálod ?
Válasz #66. hozzászólásra
Én 30 kg-val számolom hekinként, itt ez vállt be.
A magfogáshoz szoktak 8-12 kg-ot vetni.
Sziasztok !
Gondolkodok 50 ha lucerna vetésen / AKG /
Minden jó tanácsot elfogadok. Eddig nem termeltem lucernát, ezért nincs igazán tapasztalatom.
Hektáronként hány kilóval érdemes vetni / hallottam már 8 kg-ot is /? Ehhez keresek vetőmagot, természetesen nem csillagászati áron.
Ősszel kellene vetnem, nem tudom, hogy mi az a határidő, amikor még vethető és a kikelő mag megerősödve megy a télnek / ez gondolom időjárás függő.
Engem érdekelne cca. 24 q-a nagyon jó minőségű-, fajtájú-, tisztaságú lucerna mag. Árakat tudtok ? Vagy vegyek fémzároltatt ? Eddig csak fémzároltatt vetettem, a Szarvasi-1-est, de állítólag vannak már sokkalta jobb lucerna fajták. A döntő töbségét csak szénára használnám. A mag lucerna termesztésen meg még gondolkodom, de nem egyszerű amint olvasgatom.
Válasz #63. hozzászólásra
a reglon az leszárítja az egész szárat és utána a kombájn könnyen és szépen ki tudja csépelni
és az a szer az a száritos az egységesebbé teszi a magot vagy érdemes 2 hektárra befektetni ? vagy ha kifujatom vagy kitisztittatom a magot az éretlenek kimennek belőle ?
Válasz #61. hozzászólásra
én láttam szép magot a piacon, de sok volt benne az éretlen szem. én vetettem a saját magból tavaly szept. 20-án és gyönyörű beállt állományom van
Válasz #59. hozzászólásra
HÁT IGEN AZ IGAZÁN KOMOLY VEVÖ PEDIG A SZEMÉVEL VESZI A LUC MAGOT NEM A TANUSITVÁNYT KÉRI!! A SZINE MINDENT ELÁRUL!!!
Válasz #58. hozzászólásra
oké értem !!! akkor konzultálunk majd de nekünk nem kell már sok főleg ha megint jönnek ezek a nagy melegek!!!
Válasz #58. hozzászólásra
tanaly nekem állandóan ázott. volt is benne rendesen sötét barna mag
Válasz #57. hozzászólásra
Neem!Félre Ne érts A magnak magátoL kel szép sárgának lenie!Kaszálni harmatban és azonNal sodrás! merT ahogy szárad onantoL sérülékenyé válik! nem szénát csinálsz..persze 2HA nem a világ de kár lenne érte. szerintem majd atol függ mitévö leGYél hogy mijen lesz az idö és Menyi idö marad cselekedni.de ezt majd akkor megbeszéljük csak adig jusunk el vihar nélkül! nekünk egyszer aratás elött vagy 10napal ment tönkre szerinted?? adig majd beszélünk még rola ha tudok segitek de dönteni neked kell vagy jol vagy roszul..
Válasz #56. hozzászólásra
a mag tisztaságát azt értem!!! és akkor jo a mag ha a gumoja mustár színű és belül a magja matt sárga ami később kifényesedik?? és az kaszálás után fényesedik ki vagy már a gumoba anank kell leni ? a kaszálás megoldom az nem sokat szed le meg jobb az alternálo mert csak tövön elvágja és siklik tovább a tetejéhez hozzá se ér és akkor 3- 4 napot szárad és utána sodrás és aratás ?? én igy képzelem de megszorni nem akarom 2 hektáron nem mulik én szerintem bár lehet jobb lenne
Válasz #55. hozzászólásra
Húú! EZ sok kérdés egyszere..: Tehát! Akkor vágd le hogy mivel az most mindegy amikor a csigák zöme már mustár szinü és a mag is sárga. ha hamarabb vágod akor nem sárgul be és nem is lesz fénye csak ojan matt aminek a csirálya sem jó! ÉN Kezdésnek inkább a reglont ajánlom az a leg egyszerübb! DE ha kaszálsz akor inkább csak korongosal harmatban! Minél töbször és több mindenel érsz hozzá anál több a veszteség!!! Amugy ez az idegek harca mert dönteni kell hogy mit és hogyan az akár percröl percre változik mint az idöjárás! A mag nedveség tartalmával nincs gond inkább az egyébb anyagal ami a cséplés során keveredik.Na azt kell kiveni Láttam olyat ami bizony nagyon koszos volt kb50% Na azt elhiszem hogy akár be gyulad.De minél szárazabb az álomány anál tisztább lesz a magod..
hát nálunk már hatalmas gumok vannak rajta ás már barnul is de már meg is fekütt rendesen a lucerna ez a 3 ik kaszálás és ezt hagytuk meg de most csináljuk előszőr :S:D:D:D
azért kérezem de nekünk alternálo kasza van a Ford 2000 eshez eredeti hasa alá szerelhetőés szépen levágja de akkor nekünk muszáj összesodorni de ha harmaton összesodrom akkor szerintem nem szor annyit meg ismerősőm is mondta hogy ő a dobkaszásat is összesodorta
én nem tom azért kérdezem
és mikor kaszáljam le ??? a magot nézzem vagy a gumot??
meg azt is mondták hogy a mag ot nagyon nehéz jo vizzel levágni ezért ajánlott vágás után kiteríteni valahova hogy jol kiszáradjon különben begyullad a mag
Válasz #53. hozzászólásra
Igen elszoktam meg ami a megfogás után sarjad.. igy egyszerübb! Nekem szénára nincs szükségem. De igy biztatnom kell a bérlöt most jobban jártam hogy nem igazán siettek.
Válasz #52. hozzászólásra
eladtad lábon az első kaszálást?
Válasz #51. hozzászólásra
MÉG JÓÓÓ! AMI EGY KICSIT KÉSÖBBI VIRÁGZÁSU OTT JOBB A KÖTÖDÉS! Mikor az elsö kaszálás idejét latolgatod még ki tudja hogy mi történik utánna! Nekem is ugy volt hogy az egyik bérlöm sietett aminek én is örültem mert igy idöben lejött . a másik bérlö meg huzta az idött amitöl sik ideg voltam hogy mit szorakozik. most meg hálás vagyok érte mert igy ki csusztunk a virágzás körüli esökböl ami csökentené a termést! De ezt akkor ki tudta..
Válasz #50. hozzászólásra
nekem már vannak kis gubók
Válasz #49. hozzászólásra
IGEN TÖBB Féle géphez van De azért elég ritka de van azért aki alkalmazza. Van egy cég aki felénk a JD hez is vett de csak ritkán használják.Mindenki probálkozik valahogy KB: Egy hónap van hátra adig lehet találgatni utánna már cselekedni kell!
Válasz #47. hozzászólásra
az mdw-hez lehet venni redfelszedőt
Válasz #44. hozzászólásra
nem a mag bereg ki a gubóból hanem a gubó esik le a szárról és azt már nem veszi be a kombájn
Sziasztok! Hamarosan aktuálisá válik a téma! Ugyhogy lehet a trükökön gondolkodni.Nem egyszerü és az idöjárás akár felül is irhatja a leg jobb módszert is.. Elöre el kell hogy mondjam hogy egyik modszer sem 1005 tökéletes de van jobb és kevésbé jó. Minden atol függ hogy a teljes beérés kor mijen az idöjárás és menyi idö ál rendelkezésre a betakaritásra.. mert a végén sérülékenyé válik..Ha van idö akor a reglon a leg kiméletesebb a mag kinyerésére de a dozisal ovatosan..de ehez idö kell és ha kész akor vágni szigorúan!!! Van ojan ritkán amikor saját magátol beszárad és egymenetben lábán betekaritható, és van a kasza is de mijen? Felénk a 210claas jött be leg jobban ami nagyobb rendet csinál hátra buktatva nagy torsal vágva hogy szedhetö legyen de mindig csak szemböl ezért a táblát körbe körbe vágva.. és a 301 kasza szár sértö nélkül.. én a sodrást nem ajánlom mert sok gubot -csigát vagy magházat lever és nem a magot üti ki de elpereg az biztos és a kombájn mág a dülö közepéröl is huzza magába ez nem jó NEM AJÁNLOM!!Ja és még anyit kaszálást mindig harmatban mikor vonult és nem pereg! látam ojat amit délben vágtak a rend alja tele volt guboval!! JÓ MUNKÁT HOZZÁ!!!
Itt is így csinálják. Van más megoldás is?
Válasz #41. hozzászólásra
nálunk a 2. kaszálást szokták meghagyni,az nem gyomos,aratás előtt pedig reglonozzák
még olyat hallotamm hogy le kell kaszálni összesodorni és akoor ugy veszi fel a kombány a lucernát de én attol félek hogy igy sok magot kiszorok belőle de erre azt mondták az okosok hogy azt vasvillával se lehet kiütni belőle
erröl mit mondtok?mi a tapasztalat ?
Válasz #42. hozzászólásra
köszi a választ a többi majd aratáskor derül ki :D !!!
Válasz #41. hozzászólásra
SZIA!! A TERMÉS AZ 0-tol 10.5 mázsáig a tudomásom szerint!! DE tartok tölle hogy ez nem biztos hogy egy nagy évjárat lesz!! A LUCERNA MAG TERMESZTÉSHEZ SZÁRAZ MINÉL NAGYOB. CSAPADÉK MENTES IDÖ KELENE!! VAN AMIKOR MEG LEHET USZNI DE CSAK NÉHA AZT HOGY ROSZ VAGY KEDVEZÖTLEN IDÖBEN IS BE JÖJÖN. HA MÁSÉRT NEM AZÉRT MERT TÖNKRE MEGY!! ARATÁS AZ EGYSZERÜ MINÉL MELEGEBBE MINÉL SZÁRAZABB ÁLOMÁNYT MINÉL KISEBB KOSÁRHÉZAGAL MINÉL NAGYOBB DOB FORDULATON KIS LEVEGÖVEL.. ÉS HOGY EZT HOGY CSINÁLOD AZ MÁR CSAK RAJTAD MULIK!! AZ ALAP ELV AZ EZ!! ÉN NEKEM AMIKOR JOL TERMETT AKOR EGY ROSZ 105 EL VÁGTAM MOST MEG JD ÉS CSAK KÖZEPES UGYHOGY NEM EGYSZERÜ ÉS NEM MINDIG TUDOD A DOLGOKAT BEFOJÁSOLNI CSAK A SZERENCSE- JÓ MUNKÁT!!
helo meg hagytunk 2 hektár öreg lucernát magnak nagyon szépen nő és érdeklődnék hogy kb hektáronként mennyi mag szokott lenni meg az aratásrol is kérdeznék ki hogyan szokta van valami speciális technika vagy fortély ami jol jöhet ha tudom stb.
Válasz #1. hozzászólásra
valaki irna aki tud
Válasz #37. hozzászólásra
Hogy szoktam?? Hát régota taposom magamnak az utat... Nekünk nagy segitség hogy jönnek az erdéjiek románok- székelyek vegyesen jó a mag is meg rugalmas vagyok és mindig ki alakul valahogy pl ma is voltak az egyik havernál 20m kell majd nekik de nem saját célra hanem üzletnek!! amugy itt egyszer rostált mag 400 ft
e-mail cimem re küld már el a tel-számodat ha it nem akarod le irni!! oks bubenko13@freemail.hu
Válasz #34. hozzászólásra
te, hogy szoktad értékesíteni? milyen tételekbe és milyen áron?
Válasz #34. hozzászólásra
nekem nem volt annyi szalmája, hogy érdemes lett volna bebálázni. pedig az első kaszáláskor 22 bála 102*120-as körbála volt hektáronként
Válasz #33. hozzászólásra
kinek mi a jó.
volt 20 q magom már csak néhány 10 kiló van belöle. én vetettem belöle magamnak 16 ha-t. és az ismerősök is úgy 40-50 ha-t. több olyan volt aki 2-3q it vett és senki nem ment el úgy, hogy nem kellett neki, mert minőségi vagy tisztasági problémái lettek volna
de biztos olvastad, hogy itt vannak itt vagy jobb fajták vagy jobb termőterületek.
Válasz #31. hozzászólásra
5-6 napra de szerintem egy kicsit több kellene neki de mindig sürgetik mert tudod hogy féltös.. igy kénytelen vagyok igy levágni de ök érzik.. igy lehet hogy marad benne de ök tudják meg a szalmáját elviszik füteni azt mondják hogy nagyon álat!!!
Válasz #32. hozzászólásra
lassan már kénne vetni de jo fajta lucernád van szép tiszta meg jo??
Válasz #16. hozzászólásra
bocsi, de nagy volt a forgalom és ez kimaradt.
mikor akarod vetni? 500/kg és 1600 a postaköltség. még nem küldtem póstán senkinek, de kivételt tehetek.
Válasz #30. hozzászólásra
desszikálás után mennyire vágod le?
Válasz #28. hozzászólásra
Enyi kérdést egyszere?? Nincs engedéjezv?? Hát lopni sem szabad.. Én ugygondolom hogy elég nem az a lényeg hogy szénné égjen hanem hogy le tudd aratni! És utánna szépen ki sarjad volt egy ügyfél ugy le deszikálta a vörös herét hogy soha többé nem nöt ki semmi!! Miért kell rovar ölözni?? ugyan ugy mint a repcét meg az o.retket kárositja a bogár a virágzást ezáltal csökken a termés nem is kicsit..
Válasz #25. hozzászólásra
Vigyázz a pivotra mert arany áron mérik.. ha tudtam volna akkor veszek vagy 200litert
Válasz #24. hozzászólásra
miért kell rovarölözni virágzáskor? ezt nem értem
Válasz #25. hozzászólásra
én a tavaly nyár végén telepitett lucernát fogom mostanában pulsar-ral gyomírtani
a reglone air az nincs is engedélyezve lucernában!
elég neki az 1 liter?
én is azzal csináltam :-))) ha-ha-ha
a sima reglone van engedélyezve, ami kibaszott drága és valami 4 liter hektáronként
Ezt a pulsar-os dolgot nem hallottam. Van még pivot-om, meg bolerom, meg refine-m.
Válasz #23. hozzászólásra
Fortéjok?? Szerintem semmi komoj.. Mindig a másodikat hagyd meg!!! Ez a ki indulás.. Érdemes adni neki mikor ki sarjad 0.9-1 l pulzárt mert a jó öreg pivot oda van.. hogy tiszta maradjon,majd mikor elég komojan elkezd virágozni de még a méhek nem dongják fujd le rovar ölövel minél hoszabb hatásuval vagy esetleg érintövel halottam kétszer. majd mikor már a kis csigában már sárgás szinü a mag akkor 1l reglon air vagy rendre vágni és utánna csépelni minél kissebb kosárhézaggal mindig délután mikor nagyon nagy a meleg!! És ez idáig mit sem ér ha nincs egy nagyon forró száraz nyár mert ugyanis ennek az kell tehát vagy kukorica vagy mag lucerna együtt a kettö ritkán terem jol Hát kb enyi meg sok-sok szerencse!!!
Válasz #20. hozzászólásra
A magfogás fortélyairól írj már jó pár sort !!!
Válasz #20. hozzászólásra
nálunk 30-ért veszik ki. nem szoktuk permetezni a gyomirtást és a reglonozást leszámítva.
Válasz #19. hozzászólásra
Igen a valoság és a statisztika az az hogy 0tol-10.5 ig nagy a szórás.. És sajnos sok mindentöl függ amit nem lehet befojásolni csak elfogadni!!