Hirdetés
Fórum
- Terménytároló csarnok, szín, épület tervezés, építés, szigetelés új
- Öntözés új
- Kalászosok műtrágyázása új
- Vinasz - melasz felhasználás szántóföldi növénytermesztésben új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- ZT 303 traktor új
- Műtrágya árak új
- Napraforgó vetőmag új
Cikkajánló
Hirdetés
![Gazdainterjú – Józsa Ignác: Ami bevált, nem szabad lecserélni! Gazdainterjú – Józsa Ignác: Ami bevált, nem szabad lecserélni!](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/8710/cikk_78710/napra-lead_fill_540x300_0.jpg)
Gazdainterjú – Józsa Ignác: Ami bevált, nem szabad lecserélni!
Elégedettek voltak a Limagrain-hibrid szárazságtűrésével és terméshozamával...![300 millió forintot lehet igényelni ezekre a tevékenységekre 300 millió forintot lehet igényelni ezekre a tevékenységekre](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9385/cikk_79385/szennyviz-tamogatas_fill_540x300_0.jpg)
3163 hozzászólás
Válasz mgbiztositas #1714. hozzászólásáraMi még csak a magot hoztuk el , de én is egyet értek volt mikor 1 honap alatt kelt ki a lucerna a hideg földben szemben aki késöbb vetette 1-2 héten belül sorolt és egyeneletesebb .....
Válasz szelindi sándor #1713. hozzászólásáraElég hideg van még hozzá nem ?
Válasz szelindi sándor #1713. hozzászólásáraSajnos a lucerna vetéshez hideg még a talaj, nagyon vontatott lesz a kelés! A gyomok hamar túlnövik a kis lucernát![smile sad](/oldforum/images/smiles/sad.gif)
tegnap HUNOR 40 lett vetve 30 kg/ha utána gyürüshenger most a kelesztő öntözést kapja fentről.
Válasz Zoli1437 #1705. hozzászólásáraKöszi a választ. Neked így gyomirtó használata nélkül is elég sűrű lett a lucernád?
Válasz Mf-es? #1710. hozzászólására15kg/ha
Mennyi mag/ha kell,hogy a szálas fehérje támogatásra jogosult legyek?
Válasz colizoli #1708. hozzászólásáraKaszálással!
Sziasztok
A tavaly öszi telepitésü lucernából mivel lehet a mezei acatot kiirtani?
Válasz MFM #1706. hozzászólásárami tavaly az összes területet lekezeltük a szerrel, azt hiszem 6000 körül volt hektáronként.
Olyan területre tervezek idén lucernát vetni, amiben emberemlékezet óta nem volt lucerna. Vannak állítólag olyan készítmények, amikkel a nitrogénmegkötő baktériumokat be lehet telepíteni a talajba. Van valakinek ilyennel tapasztalata? Mennyire húzós anyagilag hektáronként? Visszahozza az árát, érdemes vele kínlódni?
Válasz b.janaj #1704. hozzászólásáraFozat 480 3. kategóriás.
http://www.agrochemie.hu/index.php/hu/gyomirto-szerek/2-fozat-480
Én lucernánál nem szoktam semmit.
Talaj-előkészítés, vetés, kaszálás.
Sziasztok! Idén vetek először lucernát 2ha. Azt szeretném megtudni,hogy a gyomírtást hogyan szoktátok csinálni? Mz/x azt irta, hogy vetés előtt néhány héttel lefujja a földet glifoval,majd utána vet. Ez a glifo a glyfos vagy a fozat 480? 1 kat szerek kizárva, belterület. Köszönöm a segítséget.
Egy éves lucerna. Szerintem elég Szép kis gümőket növesztett :)![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20160313194702_dsc_0215.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20160313194702_dsc_0215.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20160313194702_dsc_0215.jpg)
Üdv!
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20160306082704_f_nyk_p0454.jpg)
Tegnap sikerült elhozni a mészport, és tettem egy próbát a telepítés előtt álló lucernaföldön, hogy boldogul vele a tölcséres szóró. A gyári kavarólapát egyikére oldható kötéssel tettünk egy kb 20 cm hosszú betonacélt, ami követi a tölcsér palástját. Így teljesen hibátlanul lehet szórni, nem boltozódik fel.
Hibátlan anyag a szalonnai por, mindenkinek csak ajánlani tudom!
szántsd ki,két jó kukoricás éved is lehet,könnyen-olcsón.ezalatt kinyírhatsz minden gyomot és mehet bele a lucerna ismét.
Válasz Matyika #1692. hozzászólására6éves lucernát már nem szoktunk gyomírtani!
Bár attól függ minek megy a széna.
Egyedül a ló nem nagyon akarja megenni a pásztortáskát. A marha, birka, kecske szereti, miattuk nem kell kiszedni. Valamint csak az első kaszálásben lesz benne.
Ha mégis gyomírtás: Pulsar 1-1,2 l/ha kérdés megéri? Vagy esetleg 0,6-0,7 l/ha glifozát nagyon semmit sem bánt de a gyomok leülnek egy kis időre amíg a lucerna megnő.
Javaslat: Nem gyomírtani!Nyilván tavasszal nem fogod kiszántani,de nyáron már ajánlott, hogy ősszel mehessen bele a búza.
A műtrágyát felejtsd el mert pénzkidobás!
Válasz Matyika #1692. hozzászólásáraAz a mag jó talajra hullott 6 éve és valszeg genetikája se semmi. Nagyjaink azonban nem véletlenül ajánlották a kiszántást, ne hogy végelgyengülésben szenvedjen ki büntivel búcsúzva.
Nem kell kiszántani. Elég ha az idén zöldugarnak jelenti. A "gyomszabályzást" pedig kaszával végzi olyan becsületesen, hogy még le is hordja a tábláról.![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz Matyika #1695. hozzászólásáraszántsd ki nem ugratlak,barátom.
Válasz Matyika #1695. hozzászólásáraSzántsd ki, mert 5 év után átminősítik gyeppé a területet, de kérdezz utána a falugazdádnál, ha nem akarsz pórul járni.
Válasz szelindi sándor #1693. hozzászólásáraNagyon szépen köszönöm ezt a fantasztikus..segítő választ!! poén
Válasz Radocz #1685. hozzászólásáraMilyen allomany? Akac...?
Válasz Matyika #1692. hozzászólásáraszántds ki.
Helló minden kedves fórumozónak!!
Kérdésem a következő: gyomirtást szeretnék végezni 6 éves lucernában.. pásztortáska ellen. Kezelés után kiszórhatom-e az összetett műtrágyát? Vagy a kettő együtt nem olyan jó??
A segítő válaszokat nagyon szépen köszönöm!!
Üdv!
Kérdésem az, hogy jelent e bármilyen érzékelhető veszteséget az ha a mészport és a komplex műtrágyát kijuttatom mondjuk március első hetében (ha a talajviszonyok engedik), és 2 esetleg 3 hét is eltelik a vetésig?
Egy boronával gondoltam behúzni, hogy valamelyest takarva legyen addig.
??
Köszönöm
Válasz Guri185 #1688. hozzászólásáraÜdv
Megfogja biztosan. Nem olyan nagy baj az agyagosság.
Válasz Radocz #1686. hozzászólásárami egyszer nagyon megjártuk ezzel a módszerrel.elfolyt semmivé vált a búza pedig nagyon jó magágyat készítettünk neki.
Válasz Radocz #1685. hozzászólásáraEz akácos, meg szélén van olajfa meg nyárfa, amolyan elválasztó sáv volt az út mellett.
Igazából mi telepítettük 20 éve, előtte még szántó volt a TSZ-ben.
Támogatást nem kértünk rá, csak egyszer kapta Fater a papírt, hogy átvette az erdészet meg, hogy átminősítették erdővé.
Az erdőtérképén nincs bejelölve semminek, részlet azonosítója sincs.
Szerintem beadom rá az átminősítést, nincs veszteni valóm.
Főút mellett a város szélén, van nekem jó helyen, így lehet, hogy majd építenék is egy részére.Főleg, hogy bejött ez a CSOK is, így most jó lenne.
Még annyi kérdésem lenne, hogy ha majd bevetném 2. évben a lucernával a tritikálé után, van benne egy agyag csík végig pár méteres hosszúságban.
Vajon ott megfogná a lucerna?
Valamikor ott mehetett a régi út.
Válasz Cs.Tomi #1683. hozzászólásáraÜdv![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
A körülményeket és a talajt nem ismerve felelőtlenség lenne bármit is mondani.
Hja kérem.The life is never easy.
Válasz boncso #1670. hozzászólására"Ősszel kiszántanánk a lucernát,"
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Mi a lucerna után tengerit szoktunk vetni.
Ha viszont kétszer megkaszálod és ősszel gabonát vetsz az is okosnak tűnik.
Ebben segíthet egy talajvizsgálat, ami segít abban, hogy melyik növény fogja jobban szeretni a talajt.
Válasz Guri185 #1673. hozzászólására"Olyan kérdésem lenne, hogy 4 heki erdőt ki akarok tuskóztatni és szántóvá átminősíteni."
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Az erdészettel beszélj.
Ha újra kell telepítend, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha nem a tervágást választod, habnem szálalásos művelés. Vagy valami hasonló neve van.
!3 ha-ért talán már odemegy egy omoly gép.
Mi a tengeri vetés előtt többször több utánfutó gyökeret hordtunk haza két hektár területről.
Befizettük az államnak amit kellett, és szántó lett.
most egy 2 ha-os területem van, amiből jövőre tüzelőt akarunk előállítani.
a tüzifa tüzépi ára 3 500 Ft/q vagy több lesz. (ezt mondják az okosok).
még erdész nem tudja, de majd megmondja, hogy mit is érdemes tenni.
Válasz Cs.Tomi #1683. hozzászólásáraNagy hozamú lucerna?? De miben is legyen nagy hozamú??![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Sziasztok! Mi a legnagyobb hozamú lucerna fajta? Mit ajánlotok?
Válasz Pintér Zoltán #1678. hozzászólásáraÉrik már a telefonos beszélgetés![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Válasz boncso #1680. hozzászólásáraÜdv![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Nincs mit,szívesen.
Válasz Pintér Zoltán #1672. hozzászólásáraKöszönöm a választ. Így egyértelmű, h ne telepítsük újra.
Válasz szelindi sándor #1676. hozzászólásáraÜdv
Azért is javasolnám a gabonaféléket mert ilyenkor a lucerna után a talaj tele van mindenféle talajlakó kártevővel is.Ilyen szempontból a gabona közömbös,ráadásul jóval kevesebb nitrogén kell.
Válasz mgbiztositas #1675. hozzászólásáraSzia![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Ezt a Gazdára bízom, de véleményem szerint én így csinálnám, több okból is.
De most ezt nem írom le.
Válasz 2266 #1674. hozzászólásáraÜdv
Teljesen igazad van. Sajnos az emberek mivel nagy a költség, csak tuskóztatnak,pedig gyökér fésűzni is kellene.
Így már csak nagyon vékony gyökérmaradványokkal számolhatunk.
Válasz boncso #1670. hozzászólásárakérdés hogy mióta volt lucerna?ha csak 3-4 éve akkor tele nitrogénnel ergo kukoricát bele két évig minimál költséggel de kiirtva minden fellelhető gyomot.ha ezer éve luerna volt és egy kiritkult foltos terület a ZOLI bátyám által javasoltakkal értek egyet.nem hogy lucit-luci után de még régi mellé se vess soha.minimum két év kihagyás kell.
Válasz Pintér Zoltán #1672. hozzászólásáraZoli bácsi ! egy kis talajkímélő technológia nem jobb lenne? 2.kaszálás után totális majd lazítás és grúber majd úgy a búza? Ez hogy tetszik?
Válasz Guri185 #1673. hozzászólásáraMost komolyan?? Te azt hiszen annyira tökéletesen fog a tuskózás sikerülni hogy rögtön tudj kaszálni és rend-sodrózni a területen minden gond nélkül??? Én első évben csak ugarolnám és tárcsáznám amikor következne és munka végzés közben el tudnád dönteni hogy mi is menjen bele..Én valami magassabb szárú növénnyel indítanék-Pl napraforgó- tritikálé és mind kettőt jó magas szárral be takarítani nekem volt részem ilyesmibe az ott marat tuskó maradéka még a kombájn kerekét is átszúrta úgyhogy csak óvatosan!!!!![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy 4 heki erdőt ki akarok tuskóztatni és szántóvá átminősíteni.
Szerintetek egyből vethetem lucernával majd, vagy várjak valamennyi időt?
Vagy Ti mit javasolnátok bele?
Válasz boncso #1670. hozzászólásáraÜdv
A jelenséget úgy hívják hogy talajuntság.A második kaszálás után szántanám ki,akkor ősszel lehet gabona.
Vetésforgót alkalmazz pár évig,most ősszel pl.valamilyen gabona jöhetne helyette.
De a döntés természetesen a Tiéd.
Válasz boncso #1670. hozzászólására3-4 évet várjál vele.
Teljesen antitálentum vagyok, ezért előre elnézést is kérek! Ősszel kiszántanánk a lucernát, mert elfüvesedett. Jövő tavasszal újratelepíthetjük vagy mindenképpen kellene bele vetni valami mást? (Messze van a szántónk, igazából csak a lucernához van gépsorunk és lucernaszénára van szükségünk.)Köszönöm a szakértő válaszokat.
Válasz moszi #1668. hozzászólásáraMi az őszi telepítésűre 27%-os nitrogénből a 150 kg/ha-t szórunk ha már rá lehet menni, mert jelenleg a récék jól érzik maguk a vízen.
Üdv Èrdeklödnèk milyen műtrágyával szorjam meg a lucernát,ès ha mennyit? Választ megköszönöm.
Válasz VW passat #1664. hozzászólásáraElvileg a lucernát nem lehet visszavetni önmaga után, mert lehet nem lesz belőle semmi