Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- AKG támogatás új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Mezőgazdasági támogatások, agrárpályázatok új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Kukorica vetőmagok új
- Poénok új
- Vadkártérítés új
1022 hozzászólás
Válasz Boldizsar90 #968. hozzászólásáraNincs legjobb.
Van amelyik rengeteget terem, de nagyon érzékeny, és nem túl elálló.
Van amelyik igénytelenebb, jó minőségű, de nem tud 80-100 tonnát hektáronként, csak 40-60-at.
De az időjárás mindent kersztül húzhat és esetleg semmi nem úgy lesz ahogy le van írva.
Én inkább a koraiságot és az acélos héjazatot preferálom a nagy terméssel szemben.
Vedd figyelembe a termőhely adottságait és, hogy mi a cél, illetve, hogy mennyit akarsz műtrágyára, öntözésre, gombaölőre költeni.
Fajtától függően márc. elejétől a hónap végéig kell vetni.
Válasz Boldizsar90 #970. hozzászólására Nekem nincs kedvencem mert le kell érte hajolni és 5-15 dkg 1 darab fehéret szoktam csomózni valónak zsákosnak meg az olcsó magot veszem mert mikor hogy terem ..
Válasz arashan #969. hozzászólásáraAkkor úgy kérdezem melyik a legkedveltebb?
Válasz Boldizsar90 #968. hozzászólására Színre nagyságra ízre vagy termőképességre mert ezt elfelejteted kérdezni
Hallo
Olyan kérdésem lenne melyik a legjobb vöröshagyma fajta és mikor a legoptolimálisabb vetni?
Válasz Makói 70-es #960. hozzászólásáraÉs akkor szinte minden háznál termeltek a kertben.
Manapság már egyre kevesebb a veteményes, pedig hasznos. Nekem a tavalyi vörös és lilahagyma február elején fogyott el, fokhagyma meg van bőven.
De idén többet vetek, egy részét a héten el is vetettem.
Válasz Makói 70-es #965. hozzászólására Képzeld el tisztában vagyok vele nem véletlen írtam mert nem tudom miért érzed te hogy több jut-jár neked mint nekem amiről te írtál az angol téveszme hogy ők irányítják a világot....
....
Válasz arashan #964. hozzászólásáraMár megint tévedsz.
Ezt a kifejezést at egyenruhások használják.
WIKI
"Feljebbvaló jelentése, magyarázata: Az egymással alárendeltségi viszonyban nem álló katonák közül a magasabb rendfokozatú."
BM szabályzat
"feljebbvaló: az, akinek magasabb rendfokozata van, és az alacsonyabb rendfokozatúval nem áll szolgálati elöljárói viszonyban"
Válasz Makói 70-es #963 hozzászólás " felsőbbrendűt " nagy tévedésben vagy csak feljebb való akart az lenni a Britek érzik felsőbbrendűnek magukat
Válasz arashan #962. hozzászólásáraGondolom felsőbbrendűt akartál irni.
Néha úgy érzem az is vagyok olyanokkal szemben akik alapvető ok-okozati összefüggéseket nem ismernek föl és faszságokon pörögnek csak hogy a frusztráltságukat csökkentsék.
Válasz Makói 70-es #961. hozzászólására Hát ez csak azért van mert nem tudom miért gondolod magad feljebb valónak....
Válasz arashan #959. hozzászólásáraMiből gondoltad, hogy nem vagyok nyugodt?
Állandóan nyugtatgatsz.
Pedig te tűnsz idegesnek.
Azért az elég érdekes, hogy amikor gyerek voltam a szüleim a TSZ-ben angol és német exportra zsákolták a hagymát, ma meg fele annyi terem az országban, mint amennyi a fogyasztás.
Válasz Makói 70-es #958. hozzászólására Nyugi nem fogja rontani a piacod a vízügyre ügyelj ....
Válasz arashan #957. hozzászólására"Nyugi majd kitalálják a kereskedők hogyan hozhatnak Beloruszt v. Oroszt s már megy is az ára lefelé ha már Ukrán nem lesz."
Ezt te írtad.
Ha így látod, akkor kár is elvetni.
Válasz Makói 70-es #956. hozzászólására" Pöcsömöccse" ez te vagy ugyenekem van kb 1.5 kiló mag nekem elég nem hektároktól várom a sok milliót
Válasz arashan #949. hozzászólásáraErről beszéltem Pöcsömöccse.
Arany áron van a dughagyma és a hagymamagból hiány van.
Van ismerősöm akinek évek óta nem volt vetve, most 6 hektárt tervez.
https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/voroshagyma-aszaly-termeles-dragulas-62473-001
Válasz Makói 70-es #954. hozzászólására ok köszi majd a részletekért írok privátban...
Válasz arashan #953. hozzászólásáraHa minden évben tiszta, akkor egyre könnyebb.
De a legjobb az előveteményt gyomirtani.
Fontos a jó alapgyomirtás és az ideiglenes engedélyezésű szerek használata állományban. (Mert alapból nincs hagymára. Másutt az unijóban természetesen van.)
De tavaly én nem használtam állományban gyomirtót.
Az időben és megfelelő géppel történő sorművelés elég volt egy kis gyomlálással kiegészitve.
Ennyi.
Nézd vissza a képeket!
Válasz Makói 70-es #952. hozzászólására Valóban gyönyörű de mivel tudják elérni ezt a gyommentességet ?? nekem mindig baj van a kétszikűekkel nem sikerült még sosem ilyen tisztára na persze csak néhány ezer nm ...háti géppel fújva ...
Válasz kissviktor1000 #951. hozzászólásáraJól kiheverte a jeget, bár nem volt túl nagy.
Szerencsére.
Nálunk akkor egy csöpp eső nem volt. Meg még hetekig.
Milyen fajta?
Nagyon szép.
Válasz arashan #949. hozzászólásáraÉs te annak örülnél mi?
De elrontom az örömödet.
Világszinten hiány van néhány éve hagymából.
Mire egyébként az orosz/belorusz megkerüli a Földet, addigra drágább lesz mint az európai.
Háromszor annyi egy konténer fuvarköltsége, mint másfél évvel ezelőtt. Ha egyáltalán van.
A lengyelek Ukrajnába is szállítanak. És náluk is kevesebb termett, mint a spanyoloknál.
Egyébként meg mire bezuhanhatna az ára, addigra én régen eladom, mert korait (áttelelőt) termelek.
Tavaly augusztus közepére kiszálltam belőle.
De így van évek óta.
Jobb lenne, ha a dinnyéddel foglalkoznál és leszakadnál rólam!
Válasz Makói 70-es #948. hozzászólására Nyugi majd kitalálják a kereskedők hogyan hozhatnak Beloruszt v. Oroszt s már megy is az ára lefelé ha már Ukrán nem lesz
https://www.delmagyar.hu/helyi-gazdasag/2023/01/nem-a-makoi-gazdak-jarnak-jol-a-hagyma-dragulasaval?.hu_a_09_m
Válasz Makói 70-es #946. hozzászólásárahttps://www.freshplaza.com/europe/article/9493828/there-will-be-good-volumes-available-in-february-of-the-large-yellow-brown-varieties/
Lehet, hogy Ausztráliából kell majd hagymát importálni?
Nagyon gáz lenne. És drága.
Bár szerintem az egyiptomi meg a török se lesz olcsó.
http://Ausztrál hagyma
https://www.freshplaza.com/europe/article/9493777/onion-price-in-poland-in-december-2022-was-three-times-higher-than-a-year-ago/
Dagasztottam ma egy kicsit a sarat.
Összeszedtem az öntözőket.
Úgyse ússzuk meg a telet nagyobb fagy nélkül.
Így néz ki most.
Válasz arashan #942. hozzászólásáraEzt mondd azoknak akik 3-4 éve abbahagyták a termelést, mert valamiért nekik nem érte meg.
Én 91 óta csinálom.
Ez kicsit több mint egy év.
Voltak jó és rossz évek.
És lesznek is.
Biztosan nő a vetésterület, de jövő szeptemberig még nagyon sok víz lefolyik a Maroson. Összességében hazánk importőr hagymafélékből.
(És az egész világon keresleti piac van 1-2 éve.)
Ha a kereskedelem tisztességes módon, egyenlő feltételekkel folyna, akkor szinte bármilyen nemzetközi körülmény esetén lehetne kiszámítható haszonnal termelni.
Mindig voltak és lesznek akik időszakosan a kereslet és a kedvezőbb ár hatására kezdenek el valamivel foglalkozni.
Több kevesebb sikerrel.
Így volt ez a fokhagymával, petrezselyemmel, dinnyével, batátával, céklával stb.
A gyümölcsnél talán ez nem lehetséges. Az hosszútávú elkötelezettség.
Válasz Makói 70-es #940. hozzászólására Nehogy elvegye a kedved nem azért raktam ide de ezzel nem árt számolnod meg a többieknek is akik foglalkoznak vele .....:A vérbeli holland kereskedők sosem csak ma piacát nézik, hanem legalább egy évre előre terveznek, méghozzá globális szinten. Már nyár végén arra intettek, hogy nem lesz az jó, ha elszabadulnak a hagymaárak.
Elérte a csúcsot a holland hagyma ára (forrás: eBay)
Túlszaladtak az árak
A hollandok sok olyan országba szállítanak hagymát (például Szenegálba), ahol a népesség fizetőképessége korlátozott, ezért gyakran hűtik egymást a kereskedők, nehogy a hagymaárak is túlszaladjanak a vevők lehetőségein. (Lásd cikkünket: Holland hagyma: az inflációs várakozások ártanak a piacnak.)
Most is arról hallani tőlük, hogy a hagyma jelenlegi ára irreális. Tjerk Nagel, a Konaxx Onions munkatársa egyenesen félelmetesnek, oroszok rulettnek írja le a mostani piacot. Úgy látja, a termelők is megvadultak, és a korábban oly híres holland közös tárolás és értékesítés rendszere is megbomlott a prompt árváltozások hatására.
Túlkínálat lesz a válasz
A kereskedő a legnagyobb veszélyt abban látja, hogy minél drágább a holland hagyma, annál több alternatíva merül fel. A Konaxx Onions már kora tavaszra kapott hagymaszállítási ajánlatokat Egyiptomból, Kirgisztánból és egyéb déli országokból.
„Úgy gondolom, hogy elértük a csúcsot, és januártól márciusig csökkenhetnek az árak, valamint a heti exportmennyiségek. A kilátások ezután sem túl biztatók. Ha az európai hozamok jobbak lesznek a vártnál, miközben a szokásosnál kicsit több hagyma érkezik a közösségbe, akkor a kínálat egészen másképp fog kinézni, mint most, és beszakad a piac” – int a holland kereskedő.
Válasz Makói 70-es #940. hozzászólására Sejtettem csak mivel én úgy jártam bár csak 10 kiló dughagymám volt kirakva s a barik szépen végig legelték ezért írtam .....
Válasz arashan #939. hozzászólásáraEldönti, hogy mi lesz vele.
Kifagy, megritkul, tavasszal felmagzik, vagy kedvez neki az időjárás és rekord termés lesz?
Erre gondoltam.
Válasz Makói 70-es #938. hozzászólására Szólj a becsületes juhásznak mire 1000 db birka átmegy rajta az már eldönti... Felénk van néhány ...
A lila másfél hónapja volt ilyen. (azóta nem fotóztam)
A vörösről nem teszek fel képet, mert nagyon szar.
Vetés után kapott egy vágós esőt, nem keveset.
Meg is állt rajta a víz.
Rosszul kelt, ritka lett.
Ez a lila meg talán kicsit túlfejlett.
De majd a tél eldönti...
Tavaszi vetés.
Válasz Makói 70-es #933. hozzászólására O-Ó hát van baj ha már a Magyar Nemzet is megírta de nem írt egy szót sem a kormány azon igyekezetéről amit nagyon nyomtak 1-2 éve....."Búcsút inthetünk a makói vöröshagymának, az idén gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés. Az aszály ráadásul azon gazdálkodók termésének jelentős részét is elvitte, akik a végsőkig kitartottak. A termelőket összefogó szervezet szerint van még reménye az ágazatnak, a termelés újraindításához azonban a technológiaváltás mellett az öntözéshez szükséges vízgazdálkodási feltételek megteremtésére lenne szükség." aha a Nébih-t vajon miért nem kérdezték meg hogy mire jók a szankciók amit bevezetek?????
Válasz Makói 70-es #934. hozzászólására Próba szerencse alapon lesz vagy bejön vagy nem.....
Válasz Mihály #932. hozzászólásáraÖsszel csak az áttelelő (őszi vetésre nemesített) fajtákat szokták magról vetni.
Vagy a IV. dughagymát. De azt inkább októberben.
Válasz Mihály #932. hozzászólásáraCsak a nagy méretosztályúak..
A kicsi méretet késő ősszel is szokták vetni. (Vagy kora tavasszal.) IV. osztályú. (8-15 mm átm.)
Az I-II-III. méretet hőkezelni kell és április elejénél hamarabb nem szabad vetni.
Válasz Makói 70-es #928. hozzászólására Értem szóval a kezeletlen dughagyma felmagzik??? akkor én is vetek itt a kertben van 2000 nm terület előkészítem a héten s bevetem majd meglátjuk alapon én nem veszek boltból magot fogtam az idén ...kíváncsi leszek mit hoz
Válasz Makói 70-es #930. hozzászólásáraA bejonak nagy pénz, nekem sem rossz de van kockázat bőven
Válasz jetta #929. hozzászólásáraAkkor ezek szerin bérbe termeled, nem saját eladásra.
Ha ad 600 kiló magot kitisztítva, az hatalmas biznisz.
Csak kilós áron számolva 10-15 millió forint bevétel hektáronként.
Válasz Makói 70-es #927. hozzászólásáraNem kötik az orrunkra csak kódja van,ez most lehetett volna jobb is 600kg/ha de ebben az időben ennek is kell örülni
Válasz Mihály #923. hozzászólásáraMár csak áttelelőt termelek eladásra. Múlt szombaton lett elvetve.
A tavalyi szept. 3-án.
Most egy héttel előrébb hoztam.
Rendes, hőkezelt dughagymás Makói CR csak 200-250 m2 volt.
A családnak, ismerősöknek.
Az való pörköltbe.
Válasz jetta #922. hozzászólásáraMilyen fajta?
Mennyi szokott lenni hektáronként a termés?
Legutóbb amikor nekem volt (2018) a Tétényi Rubin 60 kilót adott tisztán negyed hektáron.
Válasz Mihály #924. hozzászólására24.5 tonna van az 5 hektárban
Válasz Mihály #923. hozzászólásáraNem dughagyma hanem 4-6os méret, október első hétvégéjén kezdem rakni, nem szeretem ha nagyon sűrű 10-11db van egy méterbe.
Válasz jetta #922. hozzászólására Nekem elég ritkának tűnik kb mennyi volt a tő táv???
Válasz Makói 70-es #921. hozzászólására Ezt magról vetetted vagy dughagymából lett ???ja és ha veteted mikor?