Gázolaj árak 648 Ft Benzin árak 634 Ft EUR 407 Ft USD 390.32 Ft CHF 429.55 Ft GBP 486.38 Ft

Fórum

Mi lesz veled mezőgazdaság!

Létrehozta: nyugger777 , 2023-08-24 22:31:25

Kedvencekhez Segítség

4838 hozzászólás
#4138 Gumóka
2024-11-29 07:09:58

Válasz hashtag #4136. hozzászólásáraIgen, közben én is kifelejtettem a szállítást belőle, az még befolyásolja.
Nem tudom, nálunk ez hogy megy, de gondolom Szabolcsban nem kínálja azt az árat a kereskedő itt sem, mintha helyben venné.
Én ugyan adtam el ide, mivel helyben van, meg egyébként jó árat is adott, nyilván ezért.

Gondolom, ha Mátészalkán termelnék, lehet -1000 forint lenne.

Így mondjuk erős piaci hátrány a keleti országrészt illetően, mivel ott egyrészt csak püspöki játszik, itt meg 40km-en belül van 2 üzem is.
Egyébként bosszantó az is, hogy vannak kereskedők, akiknek a cége 1db laptopból áll, aztán csak a pénzét forgatja, terménnyel kamatoztatja. A fuvarpiacon ugyanez megy. 100 forintos fuvart a végén elviszik 80-ért, de közben 2 cég keresett rajta 10-10 forintot egy meleg szobából 2 telefonhívással.

#4137 Csavarkulcs
2024-11-29 07:09:40

Válasz Gumóka #4135. hozzászólásáraAugusztus elején már több kereskedő is annyit mondott idén csak toxinos kukorica lesz. Majd bejött a javítóminőségű kukorica opció is. Szimpla lehúzós játék ami 2 éve feljövőben van a gabonapiacon. Amikor a 30 ezres repce-napra ára szinte a földbe ált. Milliárdokat buktak....igyekeznek a bukott pénz visszaszedni. Az a búza mi 2022-ben a w értéke miatt nem kellet..most mégis kel.

Nincs profilkép
#4136 hashtag
2024-11-29 06:48:37

Válasz Gumóka #4135. hozzászólásáraNem volt ebben amúgy lenézés! De az biztos, hogy ha keleten akarsz ilyen helyre eladni, akkor ha püspökibe 6 forintért veszik akkor a duna környékén meg 7-ért, vagy mindig hajszál pontosan annyival többért, mint amennyivel többe kerül a fuvar oda. Namost aki felétek lakik, és nincs ez a brutál fuvarköltség, csak simán beviszi, ott jön az ki, hogy végülis nem az a gyár ad úgymond többet a tengeriért, hanem a lőrinc ad annyival kevesebbet keleten, mert pontosan tudja mennyibe kerül elvinni a tengerit messzebbre. De gondolom ő is ugyanannyi költségen termel, szóval ez amolyan, szimpla lehúzás. Tehàt igazad van, nem mindenki a magas rezsi miatt veri le a terményárat, valaki csak azért, mert még nincs elég pénze.

#4135 Gumóka
2024-11-28 23:53:52

Válasz hashtag #4133. hozzászólásáraPersze nem vagyok azért annyira hülye, háromig még el tudok számolni. Kicsit lenézős volt a kommented eleje.
Mindegy.

1 gyár van, ami biomassza alapon állít elő magának energiát,vagyis rásegít meg van másik, ahol ugyanez megy metángáz előállítással. Amiből kerül vissza a lakossági rendszerbe is.
Püspökit passzolom, ott nem jártam.
De a háború kitörésével, ahogy megdrágult minden, úgy az etanol is.
Gazdasági körforgás.

Egy szem cukornak is el kell jutni a boltba, addig sok kéz dolgozik azon, hogy egy kisgyerek öröme legyen. Ami mind pénzbe, energiába kerül.

Na jó ez mellékes.

De az, hogy eltérő az árképzés cégek között is sok mindentől függ, egyrészt gazdasági verseny van, másrészt meg az se mindegy, kereskedő veszi, vagy közvetlen az üzem. Kereskedőn meg akár 3 cégen is átmehet, mire a végfelhasználó megveszi.

Egyébként nálunk az elmúlt 5 évben rengeteget fejlesztettek abba az irányba, hogy minél több energiát spóroljanak, vagy épp állítsanak elő, akár visszaforgassanak.
Másrészt készül takarmány, illetve biogáz melléktermékként talajjavító anyag is.

De megvette a gyár 14e forintért is, mikor annyi volt, mert etanolból nem lehet annyit gyártani, amit ne lehetne eladni.

De gondolom Neked is célod lenne olcsón drágát előállítani, hiszen azért csinálod, hogy nyereséged legyen. Minél több.

Nincs profilkép
#4134 Nagy Péter 40
2024-11-28 22:58:01

Válasz termelo #4131. hozzászólásáraVagyis akkor az hogy Bigének brutális profitja lett az azt jelenti hogy nem érdekelt senkit hogy mennyi az ára?
Bige bácsi maga állt az élére annak a "mozgalomnak" hogy nem az lesz a kérdés hogy mennyibe kerül a műtrágya hanem hogy lesz e...
Azt is 5-6 szoros áron adta amit még az olcsó gázból állított elő azért abból azért nem nehéz nagy profitot csinálni..

És akkor utoljára: a franciák és a többi nyugati év elején azért tüntettek mert az új hét éves ciklusban elborult szabályozást vezettek be pl hogy 4% területet ugaron kellene hagyni..
Erre még érvényes is az amit idézel hogy múltbéli eseményhez kapcsolódik.

Míg most ahogy te magad linkelted be azért tüntetnek a franciák hogy ne kössék meg a szabadkereskedelmi megállapodást mert féltik a piacaikat hogy elárasztják a Dél Amerikai termékekkel és ezáltal letörik az árakat.
Ez nem egy múltbéli sérelem hanem egy jelenbeli félelem..

Nincs profilkép
#4133 hashtag
2024-11-28 22:38:39

Válasz Gumóka #4128. hozzászólásáraFejtsd ki nyugodtan. Egyébként nem csak a ti gyáratok van az országban, és hogyismondjam, eléggé eltérő az árképzés az egyes cégek között, mármint a felvásárlási árak szempontjából.

Nincs profilkép
#4132 termelo
2024-11-28 21:57:53

Válasz termelo #4131. hozzászólásáraNekem elsőre ezt dobta ki:

https://toledhallottam.hu/index.php/tarsadalom-es-kozelet/a-tuentetes-mint-tarsadalmi-hozadek

Idézem:

A klasszikus teóriák állítása szerint a tüntetések főbb oka a tömegek részéről a szolidaritás kifejezése, amely leginkább sérelmekből származik. A sérelmek egy múltbeli eseményhez köthetőek...

Nincs profilkép
#4131 termelo
2024-11-28 21:40:25

Válasz Nagy Péter 40 #4129. hozzászólására"Kit érdekelt 2022-ben hogy mennyibe kerül a műtrágya az akkori terményárakkal? Senkit"

Ez statisztika, barátom itt van róla egy cikk is:

https://index.hu/gazdasag/2023/06/03/nitrogenmuvek-eves-beszamolo-eredmeny-profit-mutragya-inflacio-foldgaz-haboru/

de jó lenne ha nem nekem kellene a köztudott dolgokat belinkelni hogy megismerd.

Ha érdekelte volna az embereket a műtrágya ár nem lett volna történelmi profitja a gyárnak.

Itt a fórumon is téma volt a Bige-s események...

Nincs profilkép
#4130 Nagy Péter 40
2024-11-28 21:28:11

Válasz ttetudod #4126. hozzászólásáraEgyrészt már beletörödött a lakosság és a cégek is ezen árakba..
Az államnak meg ez most plusz pénz ami jól jön mert így is kong az ürességtől..
Hány hír volt idén hogy a "rezsivédelmi alapból" a rezsitől független célokra csoportosították át a pénzt..

Másrészt abból a drágán vett gázból elvileg még mindig van ha jól emlékszem a stratégiai tartalékba lett téve hogy ne kelljen elszámolni azt a költséget amibe kerül mert már így is a holdról is lehet látni az államháztartási hiányunkat..

Nincs profilkép
#4129 Nagy Péter 40
2024-11-28 21:17:32

Válasz termelo #4124. hozzászólásáraDezinformáció amit mondok? Na meséljsmile cowboy

"Kit érdekelt 2022-ben hogy mennyibe kerül a műtrágya az akkori terményárakkal? Senkit"

A te kis világodban lehet hogy senkit nem érdekelt de engem meg köztük még jónéhány Dél Keleti gazdát eléggé érdekelt hogy mennyibe került a műtrágya.
Mert ami a mondandód képletéből kimaradt az hogy mennyit terem...
Cseszhettük a 138 ezres kukorica árat amikor 0-1,8 tonna termett.. és az is toxinos volt..

Ahogy most is mondhatnánk hogy a 70-72 ezres szeptember eleji ár egész jónak is nézhetett volna ki ha 9-10 tonnát terem a kukorica nem pedig 5,5 tonnát..

Nincs köze a magas energia áraknak a nyereségességhez?
Igazad van ilyen kijelentések láttán tényleg nem tudok lenni konstruktív...

Már elmondtam miért tüntettek a franciák az év elején és hogy miért most.
Azt nem akarod megérteni hogy azok se azért tüntetnek mert most olcsón veszik a terményt hanem attól félnek hogy MAJD olcsón veszik...

#4128 Gumóka
2024-11-28 21:11:21

Válasz hashtag #4125. hozzászólásáraMondjuk az etanolgyártásra ez így részben igaz, de inkább nem...

Nincs profilkép
#4127 termelo
2024-11-28 20:57:03

Válasz hashtag #4125. hozzászólásáraA szeszgyár annyiért megveszi a jó kukoricát mint amennyi a francia tőzsdén.

Ha magas az energia ára akkor az etanol ára is magas mert az is üzemanyag viszont az előállításához felhasznált energia töredéke a kimenőének. smile ohmy

Nincs profilkép
#4126 ttetudod
2024-11-28 20:47:35

Válasz hashtag #4125. hozzászólásáraNekem nem kerek az egész árképzés.
Amikor a világpiacon olcsó nálunk akkor is drága a gáz.

Nincs profilkép
#4125 hashtag
2024-11-28 20:37:59

Válasz termelo #4124. hozzászólásáraAz energiaárak annyiban érintik a parasztot, hogy ha eladod a terményedet, és abból etanol lenne, akkor az etanol gyár jelenleg sokkal drágàbban kap áramot és földgázt, mint néhány évvel ezelőtt, és ezt azzal kompenzálja, hogy kevesebbet ad a kukoricádért. Ezért lehet itt olcsóbb a termény, mint a környéken. Műtrágya előállítás is ilyen oknál fogva drágult, az egy dolog, hogy otthon a lakásban az átlagfogyasztásig olcsón kapod a gázt meg a villanyt, de a cégeknek keményen zsebbe kell nyúlni a rezsit kifizetni, elég ha megnézed, hogy az átlagfogyasztás fölött mennyi lesz a gáz ára, mert 7x(!) szorzó van utána, szóval ez a valódi ára, ennyit az olcsó orosz gázszerződésről amúgy.

Nincs profilkép
#4124 termelo
2024-11-28 19:28:18

Válasz Nagy Péter 40 #4123. hozzászólásáraTe nem konstruktív hanem kötekedő fórumtárs vagy.

Ez nem egyetemi disszertáció. Te nem partnerként hanem meo-sként állsz hozzá a csevegéshez.

Eleve az volt a beszélgetés lényege hogy a Netparaszt az Ukrán dömping előtt 7 évvel smile hammer azt írta hogy ez bármikor bekövetkezhet.

Nézd meg hol tartunk most semmi köze nincs a te sztoridnak az egészhez minden amit írtál dezinformáció. Bármit belinkelek kiforgatod, lefikázod.

Fordítsuk meg?

Kit érdekelt 2022-ben hogy mennyibe kerül a műtrágya az akkori terményárakkal?
Senkit, tehát az energia árának lófax köze nincs ahhoz hogy nyereségesek vagyunk-e vagy sem.

Miért tüntettek a franciák a magas energiaárakért?

Nem gondoltam hogy nem tudod beírni a google-ba hogy Matif bocs:

Ezt írtam:

Nézd meg a francia tőzsdétsmile hammer, a háborút leszámítva 10 év alatt nem nőttek az árak az egyenlő azzal hogy reálértéken csökkentek.smile hammer

Átlag 3% inflációt számolva a 10 év alatt az 30% értékvesztés például a kukoricánál smile scared

Ha ez neked nem egyértelmű hogy honnét jutsz hiteles információhoz akkor mi az?

Nincs profilkép
#4123 Nagy Péter 40
2024-11-28 18:57:08

Válasz termelo #4122. hozzászólásáraNem kell kalkulátor egyszerű megnézném a számlát smile cowboy

2021 március karbamid 106 ezer
2022 február 26 karbamid 285600
2023: nem vettem
2024 március 172 ezer

A probléma az hogyha én azt mondom hogy a franciák év elején nem a terményárak miatt tüntettek te azt mondod olvassak utána és belinkelsz egy cikket ami 2 hetes hogy most azért tüntetnek...érted az ellenmondást?

Azt mondod olcsó a termény de ha már nagy linkelős vagy erre még nem linkeltél semmit.. Amit belinkeltél arról szól hogy a franciák félnek hogy bejön a Dél Amerikai dömping és lenyomja MAJD az árakat..
Amit én eddig is mondtam hogy nincs olcsó termény még itt, csak a félelem van hogy MAJD jön..A kettő nem ugyanaz..
A másikat meg felesleges is említenem hogy az energiaárak fojtják az összes szektort Európában ha annyit tudsz mondani hogy téged nem nagyon érint..

Nincs profilkép
#4122 termelo
2024-11-28 17:54:50

Válasz Nagy Péter 40 #4121. hozzászólásáraIgen az ilyen kötözködőknek találták ki az infláció kalkulátort:

https://inflacio.robi.dev/

Itt 2006-ig megtudod nézni melyik évben mennyi volt, ez teljesen konstans erre mondtam hogy alap.

de

Te semmilyen hozzáadott információval nem járulsz hozzá a beszélgetéshez csak a fejedben lévővel. Utána se nézel miről beszélsz csak mondod.

Én is vettem több kamion műtrágyát de 224 ért illetve 200 ért pétit meg 272-337-ig 34-est.

Semmilyen ismerős nem segített, körbeérdeklődtem hol olcsóbb ennyi.

Nincs profilkép
#4121 Nagy Péter 40
2024-11-28 17:37:15

Válasz termelo #4117. hozzászólásáraOlyanról még nem hallottam hogy alap inflációsmile cowboy

Igen igen a te elméleted alapján ha nem veszünk belőle akkor nem jó példa..

Igen az lejött az eddigi írásaid alapján hogy nálad nincsen anomáliasmile cowboy

#4120 mtz1221
2024-11-28 17:27:12

Válasz termelo #4119. hozzászólásáraHa idősekhez van türelmed az elmondani többször a dolgokat, gyerekekhez főnyeremény lettél volna. MEg azok úgy is a hülye tanárokat szeretik.smile lolsmile lolsmile lol

Nincs profilkép
#4119 termelo
2024-11-28 17:11:17

Válasz mtz1221 #4118. hozzászólásárade mondták csak akkor még nem értettem

Most már tudom hogy elég hülye vagyok hozzá smile w00t

#4118 mtz1221
2024-11-28 12:00:33

Válasz termelo #4117. hozzászólásáraNeked tanárnak kellett volna menned. Nem mondták még ?smile thumbup

Nincs profilkép
#4117 termelo
2024-11-28 11:25:00

Válasz Nagy Péter 40 #4116. hozzászólásáraSzerintem utána kellened nézned a reálérték fogalmának.

Van egy alap infláció ami 2022 előtt is minden évben volt, ezzel nem számolsz.

Az hogy kiemelsz egy monopol helyzetben lévő terméket nem legitimálja az elképzelésed.
He lenne analógja lehet csak 6 ezerbe kerülne...

Nekem van több éves táblázatom 10-es nagyságrendű hatóanyagra ott nincs ilyen anomália.

Nincs profilkép
#4116 Nagy Péter 40
2024-11-28 10:47:07

Válasz termelo #4115. hozzászólásáraÉn se vettem és akkor ennyi az egész?smile cowboy Ha nem veszel akkor nincs is vele probléma?

Kezdesz kicsit olyan mint akik a forint euró árfolyamra azt mondják hogy mit érdekli őket hisz ők csak forintban fizetnek...

Most is jóval drágább a műtrágya mint a háború előtt..
Nem drágult a vegyszer? Érdekes háború előtt 8 körül vettem a Laudis literjét most meg 10 felett volt..

Én örülök neki hogy téged nem érintenek különösebben az energia árak ilyen szintű növekedése reméljük Európa gazdaságai példát vesznek róladsmile cowboy

Nincs profilkép
#4115 termelo
2024-11-28 09:57:40

Válasz Nagy Péter 40 #4114. hozzászólásáraÉn nem vettem 400 ért pétisót de most nem annyi úgyhogy ez szar kifogás.

A növényvédő szer nem drágultsmile hammer ; a gép piac túlárazott volt most van folyamatban az átrendeződése, az alkatrészek jelentős része nem is európai.

A nyersanyag pl. vas reálértéken olcsóbb mint a háború előtt.

Nincs profilkép
#4114 Nagy Péter 40
2024-11-28 09:41:56

Válasz termelo #4113. hozzászólásáraEz is azt mutatja hogy már most a szabadkereskedelmi megállapodás nélkül is megéri neki behoznia mert olyan jó az ár itt...
Ha van uniós szinten piacvédelem nem kell tartani a vetélytársaktól.Amennyiben viszont nincs hanem mint ennél a szabadkereskedelmi megállapodásnál is azt nézik hogy több száz milliós piachoz férhetnek hozzá és ezáltal talán a német autógyártás is megmenthető lenne és "annyi" lenne a hátrány hogy az európai cukoripart azonnal tacsra tenné plusz a szarvasmarha piacot is bedöntené és ezt mérlegelik akkor van a probléma..

Abban te vagy tévedésben hogyha a magas energia áraknál annyi jut eszedbe saját részedre érintőleg hogy gázolaj..
Látom már el is felejtetted hogy hogyan lett 400 ezres pétisó..
És akkor ne beszéljünk a növényvédő szerekről, gép gyártásról,alkatrész gyártásról mind mind szépen beépíti az árába az energia árát... plusz még mellé veszük gépgyártásnál,alkatrésznél a nyersanyag drágulását,,

Addig jó amíg csak a gázolajat számolod smile cowboy

Nincs profilkép
#4113 termelo
2024-11-28 08:22:00

Válasz Nagy Péter 40 #4112. hozzászólásáraTévedésben vagy smile hammer

Itt egy friss EU-s jelentés az eddig beáramlott kukoricáról a szerinted nem létező dél amerikait is beleértve

Top 5 import origins* - (update of 25 Nov 2024)

Maize
MY 2024/25 MY 2023/24
Origin tonnes share tonnes share

Ukraine 4 073 534 51,3% 3 717 425 50,0%
Brazil 1 480 667 18,7% 2 768 929 37,2%
USA 1 285 606 16,2% 89 181 1,2%
Serbia 512 119 6,5% 130 228 1,8%
Canada 443 690 5,6% 326 735 4,4%

Szerinted a drága energiával van gond? Azt nem tudom másokat mennyiben érint de pl. nekem az össz költségem 5%-10%-a gázolaj évjárattól függően.

Nincs profilkép
#4112 Nagy Péter 40
2024-11-28 06:48:28

Válasz termelo #4111. hozzászólásáraNem gondolnám hogy ködösítenék,max nálad lehet köd ha azt gondolod hogy amit beidéztél Netparaszttól hogy olcsó termény elárasztja Európát már itt van.. A franciák se véletlen Dél Amerikától tartanak az ukrán termény kis miska ahhoz képest ami onnan jöhet...
Most nem olcsó termény van hanem olcsón előállított terményt adnak drágán.. Drágábban veszik a folyamatosan bombázott ukránból a terményt mint nálunk vagyis nálunk nulla piac védelem, érdekképviselet van....

És akkor a lényeg: Mondhatod hogy olcsó a mostani terményár de adhatnak 200 ezret is 1 tonna kukoricáért ha mellette a költségek is olyan brutál mértékben emelkednek, lásd 2022..
A probléma gyökere az amit már számtalan ember leírt hogy 4-5 szörös áron vett energiával nem lehet versenyképesnek lenni a vetélytársakkal szemben..
Egész Európa ezzel küzd minden szektorban, amíg ezt nem tudja megoldani addig nincs fény a ködben..

A Másik gond pedig a szabályozás hogy amíg nem dönti el Európa hogy megvédi a piacait terményfronton és akkor ugyanolyan szabályozást vezet vissza mint ami a vetélytársaknál van és akkor hadd menjen itt is a GMO addig csak a szenvedés van.
Vagy a másik választás hogy akkor csak olyan terményt enged be amit a saját országai szabályozásának megfellelne,de mint látjuk ez nem működik mert az ukránt is beengedték.

Nincs profilkép
#4111 termelo
2024-11-27 23:44:00

Válasz Nagy Péter 40 #4110. hozzászólásáraTe magad vagy a kettős mérce, arról van szó hogy az olcsó termény lenntartja az árakat az euban ahol az előállítás drága.

Minek ködösítesz a Netparaszt megmondta 7 éve hogy ez lesz .

Mit vártál tőle? Mondja meg melyik kikötőből jön majd a szajré?

Nem az ukrán végett tüntettek smile lol
Az egész kormányzati propaganda erre épült smile scared

Nincs profilkép
#4110 Nagy Péter 40
2024-11-27 23:10:28

Válasz termelo #4109. hozzászólásáraMi a kettős mércém?

Elolvastam amit belinkeltél de ebbe nincs benne hogy év elején azért tüntettek volna hogy az ukrán termény lenyomja a terményárakat.Vagyis az ukrán termény nem érte el az ingerküszöböt...

Azért az mint a belinkelt cikked is mutatja más a helyzet ha Dél-Amerika kerülne hasonló helyzetbe mint az ukránok...persze nem is kell csodálkozni amikor Brazília egymaga kukoricából 120 millió tonnát termeszt évente...

Nincs profilkép
#4109 termelo
2024-11-27 22:45:14

Válasz Nagy Péter 40 #4108. hozzászólásáraAha akkor a kettős mérce nálad is megvan.

Eddig arrol volt szó hogy 10-20 milla egy hektár nyugaton meg 200e tól indul a bérlet ehhez hozzájon a 3-4 ezer eurós traktoros bér és lám már meg is jöttünk hogy miért van a paraszt az autópályán tüntikézni.

Olvass utána:

https://www.vg.hu/agrar/2024/11/franciaorszagot-ismet-elfoglaltak-a-gazdak-nem-kernek-az-olcso-importarubol

Nincs profilkép
#4108 Nagy Péter 40
2024-11-27 22:33:27

Válasz termelo #4107. hozzászólásáraNémet,Franciánál tavaly se olvastam volna hogy a terményárakkal bajuk lett volna..
A tüntetések se a terményárakról szóltak hanem az új uniós eszement szabályozásról és nekik hála nem kell jövőre pl ugaroltatni.
Azt amit a magyar gazdákkal a magyar kereskedők tavaly megcsináltak azt nem teszik meg a német franciával..

Nem gondolom hogy Európának az olcsó termény a baja főleg ha azt nézzük a 200 euró feletti gabonaár azért nem rossz pénz érte.
Ami Európát fojtja az a magas energia árak..persze hogy nem tud versenyképes lenni ha 4 szeres áron van az energia a versenytársakhoz képest..

Nincs profilkép
#4107 termelo
2024-11-27 22:09:17

Válasz Nagy Péter 40 #4106. hozzászólásáraNeked magyarországon olcsó, a németnek németbe, a franciának franciába...

Egész európát folytja az olcsó termény és minden egyéb olcsó import cucc.

Zárnak be a gyárak, recesszió, tüntetések stb. stb.

Nincs profilkép
#4106 Nagy Péter 40
2024-11-27 21:59:48

Válasz termelo #4105. hozzászólásáraHiába nézem a francia a tőzsdét mikor a magyar kereskedők az elmúlt 2 szezonban azt nem tekintik mérvadónak...
A magyar felvásárlási árak az elmúlt 2 szezonban nem érték el a francia tőzsdei árakat.
2022-ben viszont még meg is haladták őket. Tavaly amikor mondtam az egyik kereskedőnek hogy nem éri el a francia tőzsdei árat annyit mondott hogy "akkor vidd oda"...
Ez még talán a kisebbik gond hogy nem érjük el a tőzsdei árat a nagyobb gond hogy a környékbeli országokban magasabb áron van a termény mint nálunk.. és mégis veszik a hőn szeretet kereskedőink külhonból is..

Tehát a kérdésemre hogy hol az olcsó termény egyszerű a válasz: itt Magyarországon...
Abban igazad van hogy el van árasztva Európa terménnyel de azt olcsónak nem mondanám ..legalábbis a mi árainkhoz képest.
Olcsóbban állítják elő mint mi és drágábban adják el.. ehhez kell a tudás.

Az meg hogy reálértéken csökken a termény ára senkit nem hat meg.. a piac diktál vagy termelsz ennyiért vagy abbahagyod és csinálja más..
2022-ben 140-160 ft volt 1 kg búza és majd ezer forint 1 kiló kenyér,idén kb a fele de a kenyér ugyan úgy ezer forint körül...a tavalyi 60 forintosat meg hagyjuk is..
Így vagyunk mi beárazva..

Nincs profilkép
#4105 termelo
2024-11-27 21:11:34

Válasz Nagy Péter 40 #4086. hozzászólásáraOlcsó termény, hol?

Nézd meg a francia tőzsdét, a háborút leszámítva 10 év alatt nem nőttek az árak az egyenlő azzal hogy reálértéken csökkentek.smile hammer

Átlag 3% inflációt számolva a 10 év alatt az 30% értékvesztés például a kukoricánál smile scared

Nincs profilkép
#4104 Nagy Péter 40
2024-11-27 20:35:53

Válasz mtz1221 #4099. hozzászólásáraEz hogy kapcsolódik ahhoz az álltásodhoz hogy a gazdák azért tüntetnek hogyne a terményárakon akarják kifizettetni a háborút?

Ez inkább azt mutatja hogy ott is rájöttek hogyha nem tudnak kormányozni akkor félelmet kell kelteni a lakosságban...

Nincs profilkép
#4103 Rabó001
2024-11-27 20:17:16

Válasz mtz1221 #4099. hozzászólásáraNa és? Ilyen hírt százával be lehetne szúrni. Meg az ellenkező oldalról is.

#4102 Radocz
2024-11-27 19:34:51

Válasz mihaszna #4068. hozzászólásáraAkinek el kellett adni a földjét, a BMW miatt, abból a pénzből venne helyette.

Akik a pénzes emberek, ott 100 ha körül volt anno a mérték.
Mostanában nem vagyok képben.

smile cowboy

Nincs profilkép
#4101 Ares 826
2024-11-27 18:50:08

Válasz mtz1221 #4099. hozzászólásáraannyira azért nem kell szerintem rinyálni csak most kicsit keményebb lestt a NAGYHATALMAK FAROK MÉRLEGELÉSE! Most kié nagyobb, keményebb, s tartósabb dolog játszódik közöttük, én ezt gondolom!

Nincs profilkép
#4100 Ares 826
2024-11-27 18:45:04

Válasz mtz1221 #4099. hozzászólásáraHát fossanak is a szemetek a NAGY MEDVE haragjától! Anno a nagy köcsög kis bajuszos vezérük aláírta a megnemtámadási szerződést Sztálin elvtárssal és mégis neki ment! Szerencsére a kemény tél eldöntötte a második világháború sorsát s csak idő kérdése volt mikor is lesz vége s veszte mikor lesz a német hadsereg!smile blinksmile blink

Nincs profilkép
#4097 t.romsics
2024-11-27 17:45:59

Válasz Igazi Földönfutó #4091. hozzászólásáraNe akarjuk az aranyárat… esélyed sem lesz learatni. Mikor 13 ezer volt a kuki, még a bérelhető platós teherautókkal is dugót okoztak a földesutakon, annyi embernek lett hirtelen fontos a kukorica betakarítása. És még azok éhesek sem voltak.

Nincs profilkép
#4096 Nagy Péter 40
2024-11-27 17:40:11

Válasz Igazi Földönfutó #4094. hozzászólásáraNem is az a kérdés hogy belesznek e vetve.
Inkább az hogy amit tavasszal Pista bácsi vet be azt ősszel is ő fogja e bevetni.
Elvileg már 3 éve cudar a helyzet itt Dél keleten de a bérleti és földárakon ez korántsem látszik..

Nincs profilkép
#4095 Igazi Földönfutó
2024-11-27 17:29:00

Válasz pettendimiklos73 #4092. hozzászólására A politika az megint más téma,de azon ha felébrednek az emberek tudnának változtatni.Mondjuk nemigen ébredeznek,esetleg majd amikor már késő lesz.

Nincs profilkép
#4094 Igazi Földönfutó
2024-11-27 17:24:27

Válasz Nagy Péter 40 #4090. hozzászólásáraHa a mai naptól juniusig nem lesz egy mm sem,akkor is be lesznek vetve a földek.Itt nálunk olyan is van aki arra állt rá,hogy bérli az 1-2ezer négyzetméteres kerteket és benyomja kukoricával.

#4093 mtz1221
2024-11-27 17:23:27

Válasz Igazi Földönfutó #4091. hozzászólásáraSzerintem meg igen. Nézz rá indiai afrikai videókra, idő kérdése hogy mikor lesznek vevőkből eladók. Európát meg minden műszarral etetik már most is. A világ változik, ezt el kell fogadni. Látod 10+ év alatt mi lett a falusi tejtermelésből is, ugyanez lesz a többivel is. Mi/ti mindig is a fasz rossz oldalán fogunk lenni, ezt lehet nem el fogadni de így van. smile thumbdown

Nincs profilkép
#4092 pettendimiklos73
2024-11-27 17:20:26

Válasz Igazi Földönfutó #4091. hozzászólására"Azért annyira nem kell még temetni a mezőgazdaságot"

Itt már mindentől tartani kell. Globalisták totál béka segge alá teszik az uniót (ha hagyva van).
Mindenféle világmegváltó agymenések sorozatával. Ja, majd mi, 450 M-an fogjuk megváltani a maradék 7 milliárd ember életét!

Nincs profilkép
#4091 Igazi Földönfutó
2024-11-27 17:14:03

Válasz mtz1221 #4089. hozzászólásáraAzért annyira nem kell még temetni a mezőgazdaságot,például itt van a klímaváltozás ami nagyon kezd eldurvulni,bármikor jöhet olyan esemény,hogy globálisan komoly áruhiány léphet fel,és bizony akkor a gabona aranyárban fog menni.Ez sajnos már csak idő kérdése.

Nincs profilkép
#4090 Nagy Péter 40
2024-11-27 17:12:17

Válasz mtz1221 #4089. hozzászólásáraNem gondolnám hogy azért tüntetnének hogy a terményárakból akarják finanszírozni a háborút ez max egy címkének jó hogy most épp rálehet aggatni hogy azért tüntetnek.
Sztem inkább az ellen tüntetnek ami már 10 éve közszájon mozog kisebb nagyobb lendülettel hogy bekellene szüntetni a támogatásokat vagy olyan szabályrendszert építeni rá ami nagyban nehezíti szépen fogalmazva zöldíti a gazdálkodást. Elég csak visszagondolni hogy már az előző ciklusban is a zöldítéssel bohóckodtak amiről utólag kiderült hogy semmit nem ért. A mostani ciklusban bejött az ugaros rendszer, naplózás, őrszem vagyis a támogatási feltételek szigorodása.
Van amire már rájöttek hogy baromság csak a gaz termelésre jó max, van amivel még erőlködnek.
Már a háború előtt 10 évvel is voltak erről hírek hogy nem kellene támogatásokat adni a gazdáknak mert a gyárban 8 órát dolgozó se kap..amikor meg az élelmiszer árak emelkednek a lakosság is jobban tud azonosulni ezzel az elképzeléssel..
Persze Magyarországon élelmiszer emelkedés nélkül is tudnak ezzel azonosulni...De persze nem is kell csodálni mikor a gazdák se állnának össze egy közös ügyért tüntetni mert az egyik azt várja hogy a másik bedögöljön és akkor egy riválissal kevesebb vagy "jobb" esetben még az ö földjeit is megtudja szerezni.

Azt majd meglátjuk hogy mennyire lesz itt rostálódás.Év elején is voltak itt nagy mondások hogy rengeteg föld nem lesz bevetve..aztán nem nagyon lehetett látni mert még az ugarnak szánt földet is mikor jött a lehetőség hogy másodvetéssel kilehet váltani nagyrészt éltek ezzel a lehetőséggel és bevetették.
Legnagyobb esély Dél Keleten van bedöglésre ha azt nézem hogy jelenleg is még hiányzik 100mm eső és már 6-8 éve januártól kezdve alig esik tavasszal.. akkor van 1 hónapunk hogy még essen mert 100mm-s mínusszal nekiugrani egy szeles minimális esős tavasznak szép lesz..
Hogy mondjak vmi pozitívat is, ha Dél Keleten lesz eső és termés megint elszabadulnak a földárak és bérletek..smile cowboy
Kicsit a zseni és örült esetesmile innocent

#4089 mtz1221
2024-11-27 13:27:23

Válasz Nagy Péter 40 #4086. hozzászólásáraEgész európa tüntet, hogy a parasztok terményárán akarják a háborútfinaszirozni. Attól hogy náluk drágább valamivel, az csak azt jelenti hogy közelebb vanbak a kikötőhöz, és az üzlethez. Igazq van termelőnek, eljutottunk ahhoz a szinthez ahol nagyonki fogunk rostálódni.smile sweatdrop

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Mindenki kapott még egy kis időt az eGN benyújtásához!
Hirdetés
Díjnyertes, hatalmas vetőgépet mutatott be az Amazone +VIDEÓ
Díjnyertes, hatalmas vetőgépet mutatott be az Amazone +VIDEÓ
Soronkénti elzárással rendelkezik a gép, így 1 százalék alá csökkenthetők az...
Német gyártmányú,  9 kapás 2m-es grúber eladó
Német gyártmányú, 9 kapás 2m-es grúber...

520.000 Ft

MTZ-82 traktor
MTZ-82 traktor

4.500.000 Ft

Piaci ponty, ponty
Piaci ponty, ponty

1.000 Ft

Massey Ferguson 6S155 - 0%Áfa-Leszállítva
Massey Ferguson 6S155 -...

39.000.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2025 Agroinform Média Kft.