Gázolaj árak 611 Ft Benzin árak 600 Ft EUR 407.17 Ft USD 379.79 Ft CHF 433.65 Ft GBP 490.68 Ft

Fórum

Mi lesz veled mezőgazdaság!

Létrehozta: nyugger777 , 2023-08-24 22:31:25

Kedvencekhez Segítség

3884 hozzászólás
Nincs profilkép
#3134 mihaszna
2024-09-05 08:42:13

Válasz pettendimiklos73 #3130. hozzászólására"+ sokat kaptak vezérünktől INGYEN!"

Hát Nekem nem vezérem....

Nincs profilkép
#3133 SzikiSzokeveny
2024-09-05 08:27:53

Arra vagyok csak kíváncsi, hogy melyik munkáltató vagy munkavállaló akar 40-50 évvel ezelőtti technológiával dolgozni. Pc, internet, okostelefon, stb stb, minek? Tessék beülni a ladába vagy trabiba, elmenni és személyesen megbeszélni. Mindenki próbál fejleszteni. A mezőgazdaság is. A munkaerőhiányt meg se említsük.

Válasz mihaszna #3129. hozzászólásáraLehet azért, mert ott szokott esni?? smile sweatdrop

Viccet félretéve, felénk azért még bőven futkorásznak mtz-k, még az 1000+ hektáros cégek is előveszik ezeket a gépeket célfeladatokra, mint hengerezés, zúzás, vetéskiszolgálás, öntözés, szállitás, stb. Persze, vannak nyugati gépek, de azért ezen nyugati gépek átlag életkora is megérne egy misét, főleg a kombàjnoké, ahogy én látom, felénk a nyugati kombájnok átlag életkora legalább 15 év, a finanszírozás része egy másik érdekes kérdés. Felénk most adtak el egy (látszólag) igen menő céget, rengeteg bérelt földterülettel, ott mindenféle új gép megtalálható volt a borsókombájntól kezdve, az önjáró permetező gépen át, az új gumihevederes case traktoron át, a legújabb väderstad munkagépekkel bezárólag. Nem hittem el, mikor megtudtam, hogy 200 millió Ft volt a vételár, mert akkora hitelállományt kellett átvállalni.

Nincs profilkép
#3131 Koczka József
2024-09-05 07:40:08

Válasz mihaszna #3129. hozzászólásáraSzia, én is borsodi vagyok és én is ugyan ezt látom. Szép lassan le cserélődtek az öreg mtz-k nyugatira. Persze van mtz minden faluban de nyugati már jóval több. Rába meg mtz már csak azoknál van akik jobban tudnak gazdálkodni mint akinek nyugati van. Szerintem aki a támogatásokbol nem tudott fejleszteni az a támogatás nélkül nem is életképes.

Nincs profilkép
#3130 pettendimiklos73
2024-09-05 07:27:21

Válasz Sanyee #3125. hozzászólására" De úgy hallottam, hogy a románok akik később csatlakoztak az EU-ba, ők 30% önerővel sok gépet kaptak régen. "

+ sokat kaptak vezérünktől INGYEN!

Nincs profilkép
#3129 mihaszna
2024-09-05 02:52:54

Válasz Egy erdész fortyogó epéje #3123. hozzászólásáraMiért kell ki forgatni a szavaimat?
Nem azt írtam hogy nem látni MTZ-t a gazdáknál.
Hanem hogy alig látni MTZ-t.
Borsod Abaúj Zemplén MEGYÉBŐL (és nem vármegyéből) írok.
Azt írom le amit itt látok.
Encs melletti integrátor Kurilla Gabona, csak John Deere van a telepen. Az encsi Agrár Centert néhány éve megvette valami Búza food vagy mi....
Azzal kezdték hogy az összes MTZ-t, Rábát be vitték a méh telepre. Azóta ott is csak John Deere van.
A falunkba van 3-4 nagygazda az egyiknél már rég nincs MTZ pedig azok keresték meg a John Deere a pénzt. Van nála három Johnny 230-160-110 lóerősek oszt ennyi. Előtte két mtz-jük volt. Egy másik nagygazdánál még ott van a két régi nagyfülkés 82-es MTZ meg a 162-es zetor, de csak passzióból. Ott is John Deere uralom van. Szomszéd faluba a nagygazdánál New Holland, Case, Fendt. Ott van még egy 70 hektáros gazda neki egy MTZ 892.2-es van. Azt mondja neki ennyi földre ez elég de nem is kell neki több föld mert nem bírna vele többet megművelni egy négyzetméterrel sem. A mi falunkba van még 3-4 kisgazdaság bőven 50 hektár alatt. Ott még vannak MTZ -k. Nekünk is van három. Tehát nem azt írom hogy nem látni MTZ-t, hanem hogy már csak imitt amott látni.
Régen dolgozott a határba 2-3 Rába meg 5-6 MTZ egyszerre. Most meg be megyek úgy Miskolcra 60 kilométert, hogy csak John Deere-okat kerülgetek az úton, mert már még a szemet is azzal hordják. Most jöttem éjszakára dolgozni 60 km és egyetlen MTZ-t se láttam. A földeken dolgozott Encsnél egy gumihevederes John Deere, meg Halmajnál egy ikkererekes 300+ le Johnny. Sehol egy Rába vagy egy MTZ.
Meg az úton is csak azokat láttam. Hordták gondolom a napraforgót.
És ez itt van borsodban.

Nincs profilkép
#3128 t.romsics
2024-09-04 22:23:01

Válasz Ohaza63 #3127. hozzászólásáraEz ilyen… az alsógatyát is naponta cseréljük, miért ne tennék ezt mással is.

#3127 Ohaza63
2024-09-04 22:15:32

Válasz t.romsics #3126. hozzászólásáraÜdv!

Tudod azokat még gépnek csinálták, tartós fogyasztási cikknek szánták.

Nálunk, aki gyűjti a gépeket, szabadul a régitől és pénz akar látni belőle.

A németnél, még megvan a Waffen SS-es nagyapa gépe, ha az orosz haza nem vitte 1945 ben.

Az egyik ismerősöm, akinél fűnyírót vettem és panaszkodtam, hogy 2 éves fűnyíróról válik le a festék, míg a 20 éves régi nyíróm gyári állapotú, megnyugtatott, hogy ez már csak ilyen.
Az üzletében lévő neves gyártmányú 2 milliós fűnyírótraktorról benn az üzletben válik le a festék állóhelyében.

Meg kell nézni egy 1960 ban gyártott VW bogarat és egy új autót. A régire örök élet garanciát számolt ki Ferdinand Porshe 1936 ban, az új autóra meg az új mérnök 3 év, max 150.000 Km.

Nincs profilkép
#3126 t.romsics
2024-09-04 21:31:34

Válasz Ohaza63 #3124. hozzászólásáraAz utóbbi években többször nyaraltam Németországban, zömében az ország déli részein, vagy Ausztriában. Például az idén is. Egy kis faluban volt a szállásunk, sokat nézelődtem. Csak öreg gépeket (traktorok és a munkagépek is) láttam, egy újat sem, mindegyik kisipari remek. Hozzájuk képest az én falum egy túlgépesített álomkategória. Erre a 100 hekinél nagyobbak a vetést el sem tudják képzelni mással, csakis Rapiddal és Tempoval, csak a falum 20-30 kilométeres sugarú körzetében alaphangon van 50-60 kombájn. Ausztriában egy fokkal jobb a helyzet, ott csak maximum 20 éves modelleket látni. Nekem ez volt az észrevételem.

#3125 Sanyee
2024-09-04 20:52:36

Válasz Egy erdész fortyogó epéje #3123. hozzászólásáraBrüsszelbe volt annó egy EU-s Agrárgazdasági tanárunk.
Ott kerek perec azt mondták, hogy azért adjuk a gazdáknak a támogatást, hogy ne felejtsenek el termelni!

Milyen igaz is ma ez 60 forintos gabona árak mellett!

Gépesítés terén nagyon lemaradt a magyar agrárium. Vannak helyek jó gepparkokkal, de a többség kicsi, közepes még mindig a 30 éves gépparkal tolja. Egy új Mtz is már 13 millió így egyre távolabb az újítás reménye. No meg a 60 forintos búza és magas inputarakkal mérsékelt aszályok se nagyon hozzák el az újítás reményét

Azt valahogy megértem, hogy a nyugatiak miért kaptak jobb traktor támogatásokat. De úgy hallottam, hogy a románok akik később csatlakoztak az EU-ba, ők 30% önerővel sok gépet kaptak régen. Meg most is féláron hozzátok majd az Mtz-ket a "roncstraktor" program keretein belül.
traktorvasarlast-tamogato-programot-indit-a-gazdak-szamara-a-roman-kormany

Nálunk nem látom a megújítás reményét a következő 5 évbe se. Majd szerelgetjük a régi vasakat.

#3124 Ohaza63
2024-09-04 20:19:29

Válasz Egy erdész fortyogó epéje #3123. hozzászólásáraJogos az észrevételed!!

Ha egy nábob (nyugati gazda) és a csóró is(keleti gazda) ugyanannyit kap, akkor a különbség továbbra is megmarad.

Ráadásul a nyugati gazdákat pl. fű alatt is támogatja az országuk, pl olyanokkal, hogy Hanzi bácsi istállójának a tetejét bérbe veszi az EON napelem kihelyezésre, de olyan áron, mintha egy irodaházat bérelne.

Egyébként keleten tényleg rengeteg MTZ fut és azok is a régi gyártásúak, nyugati is van, de főleg a német, osztrák gazda kidobott gépei 20-25-30 évesek.

Ma arattam és ráértem nézni a felvásárló telephelyén bejövő gépeket, míg behozzák az enyémeket.

Bizony volt terepes IFA póttal több is, de 10 db-ból 7 db MTZ a régitől az újig, volt 1 Valtra, McCormick, 2 New Holland, de mind régi kiadású.

A kolléga biztosan Lölő birtoka mellett gazdálkodik, mert ott láttam egy videón, hogy jól bevásároltak John Deereből.

Válasz mihaszna #3122. hozzászólásáraNem azért kaptuk/kapjuk, hogy felzárkózzunk, mert akkor többet kellett volna kapni lényegesen, mint a nyugati gazdák kaptak/kapnak. Azért kaptuk/kapjuk, mert ez egy eredetileg arra szolgáló eszköz volt, hogy alacsonyan tartsák az élelmiszer árakat. Valamint az sem igaz, hogy itt annyira agyon lenne gépesítve minden cég, gazda, hogy mtz-t már nem látni. Gyere át a Dunán kelet irányába, aztán rácsodálkozhatsz a magyar valóságra.

Nincs profilkép
#3122 mihaszna
2024-09-04 19:26:00

Válasz Egy erdész fortyogó epéje #3121. hozzászólásáraÉn így emlékszem.
Mondjuk ez már 20 éve volt. De ha nem ez a valóság akkor írd le hogy mi az.

Válasz mihaszna #3119. hozzászólásáraNem tudom, hogy te mit szívsz, de amit leírtál, az köszönőviszonyban sincs a valósággal. smile laugh

Nincs profilkép
#3120 mihaszna
2024-09-04 18:55:29

Válasz mihaszna #3119. hozzászólásárasportvezető = sorvezető

Nincs profilkép
#3119 mihaszna
2024-09-04 18:54:27

Válasz Praetor #3115. hozzászólásáraA területalapú támogatás eleve azért lett be vezetve , hogy a (2004-ben) frissen csatlakozott országok gazdái fel tudjanak zárkózni az uniós gazdákhoz. Mostmár szinte alig látni MTZ-t a gazdáknál. Csak John Deere, meg New Holland. És nem lerobbant Tsz épületekben tárolják a terményt meg a gépeket , hanem vadonatúj tárolókban. A legtöbb traktor tetején ott az RTK, műholdas sportvezető meg minden. Francia tüntetéseken látni hogy némelyik gazda öregebb (elavulabb) traktorral megy tüntetni, mit amilyen az átlagos Magyar géppark.

#3118 kulakman
2024-09-04 18:34:30

Válasz Praetor #3115. hozzászólásáraKuláklista is lesz????????????
Lesz!

#3117 Ohaza63
2024-09-04 18:08:11

Válasz Praetor #3115. hozzászólásáraÜdv!

Szerintem ez is nagy terv része.

Nem ok nélkül dobnak fel ilyen ötleteket, hiszen az EU kiadásainak talán 40 % a mezőgazdasági támogatások kifizetésére megy el.

Ezt már régóta pedzegetik.
Nem ok nélkül építik le az Európai ipart, nem ok nélkül vett még az EU központ bankja földeket Ukrajnába és nem ok nélkül erőltetik a szabad kereskedelmi megállapodásokat Dél-Amerikával.

Tudod USA doktrina 1960 óta " USA fenn, Németország lenn, Oroszország kinn", Európában egy skanzent akarnak ezt a gyarmatokon megtermelt élelmiszerrel akarják etetni - ezért vagyunk Mi feleslegesek, nagyon úgy néz ki.

Nincs profilkép
#3116 buszsofőr
2024-09-04 18:01:14

Válasz Praetor #3115. hozzászólásáraÉn is megszüntetném a területalapút az input árak ahhoz igazodnának. De helyette adnák az álattartóknak, zöldség+fehérjenövény termelőinek

Nincs profilkép
#3115 Praetor
2024-09-04 17:36:54

Megszűnhet a terület alapú támogatás

Szép lózungok. Így kell hülyére venni a gazdatársadalmat, de ne legyen igazam.

Nincs profilkép
#3114 Igazi Földönfutó
2024-09-04 14:25:13

Válasz Gandhy #3103. hozzászólásáraHát még amikor megszületik az unoka,akkor akarsz még majd élni.

#3113 Gandhy
2024-09-04 10:16:12

Válasz Ohaza63 #3111. hozzászólásáraEzek az újabb kombájnok, traktorok már be vannak kötve a központba, fejtőbe mentve minden adatot, ahol még azt is látják, hogy éjjel jár a motor, de a traktoros alszik, mert órák óta nem mozdul. Ha Forschritt volt az elkövető, akkor ettől nem kell tartani. smile laugh

#3112 Gandhy
2024-09-04 10:09:57

Válasz .Richard. #3109. hozzászólásáraTúl vagyok a gyerekkoron, bár már egyetemre jár még gyerek, így most is Én tartom el. De már nem nevelhetem, csak támogatom. Már csak szemlélője leszek, hogy amit eddig tettem, azt jól tettem-e?

#3111 Ohaza63
2024-09-04 08:28:41

Válasz pettendimiklos73 #3110. hozzászólásáraÜdv!

Okos.

Nem is értem nekem ez hogy nem jutott az eszembe.

Kínlódni a vetéssel, földmunkákkal, permetezéssel, ahelyett csak egy kombájn kellene , meg egy két szállító jármű és lehetne a zavarosban halászni , minimális gázolajköltséggel.

Még föld sem kéne, hülyéskedni a MVH baromságaival, meg a EU előírásaival, simán csak aratunk és kész.

A barátomnak is az volt a szerencséje, hogy helyi ember vágta le a napraforgóját és helyi szárítóba vitték a lopott termény.

Ha hívott volna egy vidéki kombájnost és pl. kamionba ürít és elviszi arrébb 100 km-el eladni, senki nem tudna rá bizonyítani semmit.

Nincs profilkép
#3110 pettendimiklos73
2024-09-04 08:11:56

Válasz Ohaza63 #3107. hozzászólásáraFelénk "nagy gazda" simán aratta a szomszédok kukoricáját, kaszálta a búzáját! Ott érték, rendőrt hívtak, aki nem állította le az aratást míg tisztán nem látja a helyzetet. Ehhez a tulajnak haza kellett menni, előszedni a tulajdon lapjait, vissza menni, majd csak ez után hagyatták abba az aratást addig simán elhordták a szemet is. Most évek óta megy a pereskedés.

Nincs profilkép
#3109 .Richard.
2024-09-03 20:58:15

Válasz Gandhy #3103. hozzászólásáraNa ès azon gondolkodtál, hogy a gyerek,hogy tud különbséget tenni a segitsèg, meg a könnyen jött dolog között? Elmondva nem elèg. Nem szemlèlteti. Mert valahogy úgy látom,hogy ilyen korban messziről figyelni talán, ès ha gond van, akkor egy kicsit odalökni,hogy egyenesen menjen. Az enyém 8al fiatalabb a nagyobbik,de van mikor pánikol. Szóval a mai világ nem a mi fiatalkorunk.

Nincs profilkép
#3108 .Richard.
2024-09-03 20:54:03

Válasz Ohaza63 #3107. hozzászólásáraBúzát 15ève vágtak így. Tököt szettek szorgalmas emberek nagygazdátol,akinek még el is adták. Egyben ,vagy magkènt, nem tudom. Ezaztán a világ. smile cursing

#3107 Ohaza63
2024-09-03 20:50:08

Ti már hallottatok ilyenről???????????????????????

A Barátom ma kiment a napraforgójának vizét megmérni, mert két napja még 12 felett volt és elképedve látta, hogy valaki learatta a 15 Ha napraforgóját.smile cursing
Csak a szárak meredeztek kopaszon fej nélkül.smile cursing

Rendőrséget kihívta, körbe telefonált mindenkit, akinek van kombánja, valamint a szárítókat és kibukott a dolog, hogy kik lehettek benne, megtette a feljelentést és most vár rendőrségre.

Most majd neki kell bebizonyítani, hogy a napraforgója nem új fajta, fej nélküli típus, hanem tegnapelőtt még úgy nézett ki mind a többi.

Ami a szomorú, hogy a környéken sem volt másik napraforgó tábla csak az övé, tehát nem lehet, hogy valamelyik szomszédos táblával együtt levágta, valamilyen lelkes kombájnos.

Aki benne volt, most mindenki körít.

Én még ilyenről nem is hallottam, de biztosan volt már máshol is ilyen mocsokság.

#3106 Gandhy
2024-09-03 11:37:47

Válasz Praetor #3105. hozzászólásáraKicsit olyan ez, mint a Kisherceg - "Te egyszer, s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél" smile smile

Nincs profilkép
#3105 Praetor
2024-09-03 11:24:36

Válasz Gandhy #3103. hozzászólásáraFelelősségteljes hozzáállás. De legalább van motivációd. smile wink

Nincs profilkép
#3104 Praetor
2024-09-03 11:23:23

Válasz SzikiSzokeveny #3101. hozzászólásáraA nagyim csak méhészkedni akart. Más valaki meg 70+ milláért (hitelből) vett szántót árverésen.

#3103 Gandhy
2024-09-03 11:18:09

Válasz szelindi1965 #3102. hozzászólásáraSoha nem érdekelt, hogy megérem-e a másnapot, eszerint is éltem. Gyereket nem akartam(mert 30 éve már sejtettem, hogy ez vár rá, amit most élünk) és amióta megszületett(most 20), már élni akarok. Nem magamért(arra teszek nagyívben) kizárólag azért, hogy amíg támaszra van szüksége, Én ott legyek.

#3102 szelindi1965
2024-09-03 10:14:11

Válasz Gatti #3099. hozzászólásáraAz idő nem számít,csak az élet!

Nincs profilkép
#3101 SzikiSzokeveny
2024-09-02 19:46:28

Válasz Praetor #3100. hozzászólásáraDe gondolom nem 200 milláért szántót vett. Mossák a pénzt. Özvegy Kovácsnét nem ismerem. De itt nagy divat volt, hogy feketén vették a terményt és eladták mintha nekik termett volna.

Nincs profilkép
#3100 Praetor
2024-09-02 19:31:44

Válasz SzikiSzokeveny #3098. hozzászólásáraLehet, hogy vicces, de tényleg. 80-90 körül még nem biztos, hogy feladják, és csinálni akarnak valamit. Nagymamám pár éve váltotta ki újra az őstermelőit. smile sweatdrop De 2-3 év alatt nagy nehezen belátta, hogy kicsit túltengett az önbizalma.

#3099 Gatti
2024-09-02 19:20:41

Válasz SzikiSzokeveny #3098. hozzászólásáraHát... 3 milla/ha áron kínálták akkor és vízállás is van benne valamint nem egy erős föld(15-18AK). Ezen a földeken mostani viszonylatba jó ha 100 ezret bírsz csinálni hektáronként de utóbbi években sztem annyit se.
Na most számolt ki hány év alatt jönne vissza az ára, 30 év jó esetben. Az rengeteg idő, addig bármi történhet.
A másik az mivel előző évbe házat vettem így nem lett volna rá 18 millám hirtelen(mivel 6 hektáros terület). Szóval maradtam a saját földeken és szerintem nem döntöttem rosszul.

Nincs profilkép
#3098 SzikiSzokeveny
2024-09-02 18:18:26

Válasz Gatti #3097. hozzászólásáraPedig szerintem sokféle nehéz földhöz jutni. Nekem beleférne még az időmbe pár hektár művelése. De itt is van pár elem aki felveri az árakat, külföldi vagy ki tudja milyen pénzből. Még a 90 körüli özvegy Kovácsnéra is rájött a földéhség. Látom lelki szemeim előtt ahogy 87 évesen rájön, hogy ő földműves akar lenni, aranykalászos tanfolyamra jár, beszerzi a papírokat, majd pénz nem számít alapon vásárlásba kezd. Bérműveltet de a környéken senkivel nem elégedett ezért a szomszédos 120 kmre lévő megyeszékhelyről jönnek a gépek. Sajnos van még mit tanulnia mert a termés az szemmel láthatóan gyatra. De gondolom mire papírozni kell majd, mindenütt rekordtermése lesz.

#3097 Gatti
2024-09-02 11:42:50

Válasz Pont #3096. hozzászólásáraPár éve én is elengedtem egy bérletet, eladták volna a földet de irreálisan magas áron. Pont a covid előtt, mákom volt hogy nem vettem meg mert azóta itt az Alföldön csak szívás van. Egy nagy gazda megvette de hogy mikorra termeli ki az árát....

Egyébként a nagyok olcsóbban hozzá jutnak az inputhoz mivel nagy tételben veszik. Könnyebben pályáznak vissza nem térítendő támogatásra. Valamint ha egy földön marad egy kicsi haszon az több 1000 hektárral már jó summa.

Nincs profilkép
#3096 Pont
2024-09-02 10:57:40

Válasz rtamas1976 #3085. hozzászólásáraNálunk is 6,5 mill /hektár -ért vettek 100ha-t. Én meg most engedtem el 5 hekit amit eddig béreltem, mert nem tudom kigazdálkodni, a többit is addig tudom bérelni szerintem amíg lejárnak ezek a szerződések, ha ilyen input meg felvásárlási, meg bérigények lesznek mindet el kell engedni. Az alkalmazottak fizetése el is viszi , ami a bérleten esetleg marad, csinálom csak a kevéske sajátokat, még ha nekem nem is jön össze az eus minimálbér. A nagyok nem tudom, hogy hogy csinálják, magas bérleti díj, mindenki alkalmazott jó fizetéssel, meg egy rakás irodista, stb.....

#3095 Ohaza63
2024-09-02 10:30:01

Válasz termelo #3089. hozzászólásáraÜdv termelo!

Felénk is volt olyan ügyes vállalkozó több is, aki bértárolásra kiadta a telephelyét intervenciós gabonára, majd amikor meg ürítették ki a raktárt, kiderült, hogy a kukorica alatt gumik és raklapok voltak, meg egy vékony rétegben kívül kukorica, hogy jól mutasson a domb/raktár.

Addig amíg a gazdákat verte át a folyamatosan éveken át és összehozott 600-700 millió Ft tartozást nekik, köztük a Faternak is, az állam tojt az egészre.

De amikor kibukott, hogy az államot lopta meg, azonnal kapott 9 év börtönt, amit le is ült.

Kijött és azóta is "él mint Marci Hevesen" és a családja sem nélkülözött/nélkülözik.

Megakarta magyarázni. hogy őt meglopták, meg biztosan a sánta, nyugdíjas éjjeliőr volt, meg hogy kibontották hátul a kerítésdrótot, igaz hogy mély árok vette körül a telephelyet, de amikor kiszámolták, hogy hány 100 kocsi a hiány, már nem akarta ráfogni az éjjeliőrre.

Persze előtte még szétírta a vagyont az összes családtagra és neki még egy csomag wc papír sem volt a nevén.

Szegény Apukám ezt emlegette haláláig, hogy "kisfiam kezet fogtunk az üzletre, miféle dolog ez, hogy becsapott", mert az Öregem még a régi iskolába járt , ahol a kézfogás szent dolog volt.

#3094 Gandhy
2024-09-02 10:19:03

Válasz .Richard. #3086. hozzászólására"Akkor vásárolj, ha vér folyik az utcán"- mondta a vén zsidó 300 éve(Rotschild). Tehát, ha megindul az eladási hullám, akkor kell levágni a kispárnákat és venni, venni, venni. Még pár ilyen év és sokan szabadulnának a termőföldtől. Ez persze nem jár áremelkedéssel, ellenkezőleg. Mit kezdenek majd vele, lehet, hogy semmit, most aranyban tartják a pénzt, azzal sem lehet sok mindent kezdeni. smile laugh

#3093 szelindi1965
2024-09-02 10:14:37

Válasz Radocz #3087. hozzászólásáraNem úr az,és még csak most kezdődnek ama évek.

#3092 Gumóka
2024-09-02 10:09:07

Válasz mtz1221 #3091. hozzászólásáraNe aggódj, Nekem is már látványosan van ősz hajszálam, aztán még azért odébb a 40.smile sweatdrop

#3091 mtz1221
2024-09-02 09:25:12

Válasz Radocz #3087. hozzászólásáraEl is kezdtem már őszülni. Pedig 40 éves koromban egy kibaszott száll sem volt.smile hammer

Nincs profilkép
#3090 termelo
2024-09-02 09:25:02

Válasz Egy erdész fortyogó epéje #3080. hozzászólására3078-as hozzászólásból is látszik, hogy 20 éve fele volt a terményársmile hammer

Nincs profilkép
#3089 termelo
2024-09-02 09:23:50

Válasz Ohaza63 #3078. hozzászólására2008 ban a korábbi több éven keresztüli intervenciós felvásárlásból származó készletet egyszerre eladta az EU, ettől döglött be a piac. Ahol nem volt nekik kukorica raktározva ott kevésbé érvényesült ez a hatás.

Itt 2008 ban éven belül januártól aratásig 1/3-ára csökkent a kukorica ára.(a minket megmentő EU nak köszönhetően)

#3088 mtz1221
2024-09-02 09:23:26

Válasz .Richard. #3086. hozzászólásáraNincs hová rakni a pénzt. Láttom most nálunk az idén kicsik mind mennek tönkre táblázzák a földjeiket az aszály miatt, a nagyok meg földet vennének.smile cursing

#3087 Radocz
2024-09-02 09:22:41

Válasz .Richard. #3086. hozzászólásáraMiniszterelnök úr mondta, hogy hét szűk esztendő.
Már a felén túl vagyunk!

smile cowboy

Nincs profilkép
#3086 .Richard.
2024-09-02 09:02:56

Válasz rtamas1976 #3085. hozzászólásáraÈrdekes dolgokat látni. Ismerős 5èvre bèrbeadta mert nem megy neki. Ezèrt kèrdeztem, akkor neki megy majd? na jó de akik nagyban veszik milliókèrt,lehet nincs hova rakni a pènzt. Lehet,csak most jut hozzá. smile lolvagy tènyleg a paraszt a leghlyèbb, akkor is vesz ha nem tudja mi lesz.

#3085 rtamas1976
2024-09-02 08:25:21

Válasz .Richard. #3083. hozzászólásáraValami biztos lessz!
A nagyok észnélkül vásárolnak, bérelnek.
Valamit biztos tudnak csak nem reklámozzák!
A termőföld mindég érték lessz.
3m/ha földért az egyik nagy 5m kínál!
És megis adja.
Labdába sem rúghatunk.
Olyan mint a privatizáció tönkrekell tenni.
És felvásárolni aztán jöhet a feketeleves a csórók nyakába!
Ha jólmenne soha nemadnánk oda!

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

A jövő agrárszakemberei szerint ezek az ágazat legnagyobb kihívásai
A jövő agrárszakemberei szerint ezek az ágazat legnagyobb kihívásai
Idén is megrendezték az Agribusiness Konferenciát.
Bemutatták a legújabb nemesítésű zabot
Bemutatták a legújabb nemesítésű zabot
Helye van az emberi táplálkozásban.
Kuhn maxima 6soros kukoricavetőgép
Kuhn maxima 6soros kukoricavetőgép

4 Ft

Deutz 100lóerős traktor
Deutz 100lóerős traktor

1.999.999 Ft

Epple blasius gallydaráló gallyszecskázó
Epple blasius gallydaráló gallyszecskázó

299.999 Ft