Hirdetés
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Kalászosok műtrágyázása új
- VI. Agroinform Fórum Találkozó 2025.02.15. új
- Tárcsák új
- Terménytároló csarnok, szín, épület tervezés, építés, szigetelés új
- John Deere bálázó új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Rövidtárcsák új
Cikkajánló
![A tél végéhez közeledve is stabil a magyar gázkészlet A tél végéhez közeledve is stabil a magyar gázkészlet](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9400/cikk_79400/foldgaz_ind_fill_540x300_0.jpg)
A tél végéhez közeledve is stabil a magyar gázkészlet
A tárolók töltöttsége meghaladja az európai átlagot.
Sajtóközlemény
![Egységes agrárstratégia: összefogtak a V4+ országok agrárkamarái Egységes agrárstratégia: összefogtak a V4+ országok agrárkamarái](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9281/cikk_79281/v4_ind_fill_540x300_0.jpg)
1136 hozzászólás
11 éves koromban kerültem fel erre a gépre![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20110313001739_142.jpg)
Vagy pedig nagyon korán kezdted...![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz #83. hozzászólásra
te magad vagy az avatarodon?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Nem
Válasz #81. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Részemről a 24. szezonomat kezdem,nem mondanám már magam nagyon újnak.( főleg amikor egy jó nap után fáj mindenem)
A tényszerűséged (a már megszokott módon)ismét az eget veri.![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz #78. hozzászólásra
nemlényeg h egy magyar fórumon ki fogja venni szavaim....mennyire érdekel engem?segiteni akarok aki engedi....de hát ujparasztok lettetek....nemlényeg...
Válasz #79. hozzászólásra
de miröl is?
Válasz #77. hozzászólásra
hát sztem meg nemugyvan ám....én mai napig aztmondom fogalmatok nincs!(tisztelet a kivételnek)
Én is éppen ezt akartam mondani!Jól dobálod a szavakat,de a mondandóid tényszerűsége igen kicsi.Én tökéletesen egyet értek efgevel.Ha így folytatod,senki nem fog komolyan venni.
Válasz #76. hozzászólásra
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
az ilyen beszólásaiddal elüldözöd azon kevés emberek egyikét akik értelemes, építő jellegü hozzászólásokkal gazdagítják a fórumot
Válasz #73. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
EFGE---már ne haragudj!hány éve dolgozol gépekkel földeken?mert olyasmiket irsz...h egyszerűen elképedek....igaz...TSZ-utáni anyaországi gondolkodáson nagyon csodálkozom....
mai napig is....NODET-PNEUMASEM2.....valszinűleg nálatok nem ismert gép...sajnálhatjátok ti magyar ujparasztok.....
Válasz #73. hozzászólásra
mi 9-10 között vetünk a monosemmel, így még jó a tőtávolság.
Ha szorít az idő akkor se megyünk gyorsabban, inkább megyünk éjjel is.
Ez ha karban van tartva akkor rendkívül megbízható egyszerű vetőgép.
Biztos jó az amazonenak az a nyomólevegős gépe de itt sokszor olyan xar földeket kell vetni hogy 15-nél még a fülke is leesne a traktorról.
Válasz #72. hozzászólásra
Válasz #72. hozzászólásra
Ő is csak egy kereskedő aki el akarja adni a gépet. Különbségek a mai vetőgépeknél nem igen vannak főleg nem az optimális vetési sebesség tekintetében. Anyagminőségben, konstrukciós felépítésben vannak különbségek, de vetni 15-el egyikkel sem lehet pontosabban, mint a másikkal 8-al. A 10-12 km/h tartomány már erősen számottevő eltérés. Inkább venni kell még egy vetőgépet, mert 100-200Ha (kukorica) eltéréséből, kifizeti ártól függően a fél vagy jó esetben az egész vetőgépet egy szezonban az ember. Ami a sebesség rovására megy az a tőtáv, amit messze nem pótol az, hogy megvan a tőmennyiség. Az optimális élettér, és a vetőmélység fontosabb, mint az, hogy kivetette-e a beállított mennyiség/hektárt. Az spc-nél örülhet az ember, ha a mennyiséget sikerül belőni.Bármikor meglehet mondani ha egy tábla spc-vel van vetve. Legfőképpen azért, mert ott a gépkezelő általában küldi is, mint a veszedelem. A vontató traktorról már nem is beszélve. Kizárt a minőségi munka. Mindig kell valami újdonság, mert ki venne új vetőgépet ha nem fejlődne a tudomány legalább is marketing szintjén.
Válasz #71. hozzászólásra
Hosszasan vitatkoztam az amazone standjánál a az ottani főnökkel erről, mert az új vetőgépeiket 15 km/h-ra lőtték be vagyis állítólag azt a minőséget tudja ezen a sebességen amit a régebbi gép 8-nál. Mo.-on nem adtak még el talán de a kint nem győzik gyártani mert már csak a szezon utánra tudnak szállítani belőle, tehát kint veszik mint a cukrot. Kíváncsi lennék rá.
Van aki 10-12 vel vet mert neki még megfelelő az a minőség. Sokszor az idő rövidsége miatt szerintem is bevállalható az kicsike kis különbség.
Válasz #51. hozzászólásra
A gyakorlati tapasztalat és a vetőgépgyártók álláspontja szerint is az új szemenkénti vetőgépek optimális vetési sebessége 5-8 km/h. Az optimális sebességtől felfele eltérve típustól függően minden 1km/h sebességeltérés 10-20% eltérést is produkálhat. Az spc mint pontos vetőgép az 5km/h sebességen tudja megközelíteni az elfogadható minőséget, de a mélységtartás a legjobb talajban is hagy kompromisszumot maga után. Olyan mai modern vetőgép amivel 11-12km/h-val ua. pontosan lehet vetni mint egy másikkal 7-8 km/h-val csak az eszement kereskedő fejében fordul meg aki életében nem vetett vele. Ha területteljesítményt akarunk növelni akkor 8 vagy 12 soros vetőgépet kell venni, nem pedig egy 6 sorost ütni 12km/h-val. Az tény, hogy a mai kornak megfelelő vetőgép 12km/h-val is jobban elveti, mint az spc 5km/h-val. Amitől jobb a kelés az pedig a pontos mélységtartás, ami a sebesség növelésével sem változik jelentősen.
Válasz #68. hozzászólásra
még a vetőházak a dobozban vannak
Hol van az még...![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Sziasztok!
Fel készítettétek már a Monosem gépeiteket a vetésre?
Válasz #66. hozzászólásra
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
Sziasztok!
Ha csak simán beírjátok a Google-ba ,hogy monosem alkatrész akkor az első találatnál is rendelhettek alkatrészeket. Én már megtettem. Megbizható és olcsóbb, mint máshol. üdv. rp
Válasz #65. hozzászólásra
Szia!
Minden rendelhető,több helyről/axiál,agro-tipp stb./.
Az alkatrész ellátása milyen a Monosem gépeknek?
Válasz #63. hozzászólásra
menj te aludni
Válasz #60. hozzászólásra
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
Menj aludni látom végedvan má ilyenkor........ kakukk.. annyi ....
( na még vlm. idegborzolót beírunk nekik)
![smile aikido](/oldforum/images/smiles/aikido.gif)
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
Ami nekem szokta vetni az 4 centiről pottyant.
De az is lehet, h. elb.tam a mérést, és csakkkkkkkkkk 30 valamennyi ememmmmmmm..... hehehehehehehehe
Miféle 50 centis pottyantási magasság?????????
Mikkel vettek?
Dédöreganyám mélyebbre hajolt 70 évesen, neki is kisebb vót a pottyantási magassága........ hehehehehehheee
Válasz #59. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile surrender](/oldforum/images/smiles/surrender.gif)
minek 2 ö
Válasz #58. hozzászólásra
Eme percben 1sem-en legyen eszed.
1sem-mel vetsz Te nyegle?
1sem-ed vet neked rendesen?
Nem cseszekedett kezdetekben?
Válasz #57. hozzászólásra
![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
okés!!
már megijedtem hogy egy nöstény hópárdúcot követsz
Válasz #56. hozzászólásra
Vigyázok magamra nemköll beszarni.
Óvatos vok minda himalájai hímhópárduc.
Válasz #55. hozzászólásra
szeva!
tegnap már hiányoltak hogy elvesztél
Válasz #54. hozzászólásra
![smile sneaky](/oldforum/images/smiles/sneaky.gif)
Ne vigyorogj.
Irány akkor befesteni mindent ződre.
Válasz #53. hozzászólásra
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
Válasz #52. hozzászólásra
más gép meg nem harmonizál a természettel (szép zöld szín ![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
)
Az én meglátásom hogy 9 km/h ig elég pontos de az fölött tényleg sokat romlik én ugy gondolom hogy még jó pár évig marad gazd helyzet nem teszi lehetővé egy Jd meg elég húzós
Válasz #51. hozzászólásra
Üdv.
Én is használtam spc-t évekig,ha rendben van műszakilag akkor elég pontos,de az a baj hogy már a vetés miatt lehet 10% veszteséged /pontatlanság miatt/,nagyobb területnél jelentős bevételkiesés.Kukoricát elég pontosan lehet vele vetni,gond a napraforgónál volt,vetőmagárak meg sajnos nem csökkennek.
Üdv. Azért spc vel is lehet szépen pontosan vetni csak nem kell 11-12 vel rohangálni vele. Azért egy új szemenkénti nem 1-2 millió én ugy vagyok vele inkább 8-9 el eldöngetem spc vel mondjuk elég jó magágyat kell csinálni utánna meg kap egy hengert
Válasz #49. hozzászólásra
Elnézést,csúszó csoroszlyás.
Válasz #46. hozzászólásra
![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
![smile wink](/oldforum/images/smiles/wink.gif)
a csoroszlyáshoz tedd hozzá hogy csuszó vagy tárcsásra érted
Válasz #47. hozzászólásra
Üdv. Jó éjt.
Válasz #46. hozzászólásra
Egyenlőre ebben agazdasági helyzetben én is maradok még az SPC-nél.Aztán majd a választások utánni régi újvilágban majd meglátjuk milyen piaci változás áll be.Na helló mentem aludni.
Válasz #45. hozzászólásra
Azokat nem ismerem,nálunk a Tsz régen Beckert használt,szerintem azok a mai napig jó gépek lsd.Németország.Saját tapasztalatom spc-vel van,3 évvel ezelőtt vettettem Monosem Ng-vel,2 éve pedig csoroszlyás nyugatit használok.
Válasz #44. hozzászólásra
Szerinted a ciklonok miért mentek ki adivatból, nem azért mert csoroszlyássak?
Válasz #43. hozzászólásra
Még egy tévhit,hogy a csoroszlyás gép nem rakja le rendesen a magot/lsd.spc/,az amerikai rendszerű gép csor. nyomása kb.180-250 kg,egy nyugati csoroszlyásnak kb.80-100 kg,meglehet nyugodni hogy nem lesz mag a föld tetején.
Válasz #42. hozzászólásra
jobb az ha már rajta van mert ezekhez az amazonokhoz nem 2 fillérbe kerülnek az alkatrészek.
Válasz #40. hozzászólásra
Nálunk egy nagyvállalkozó használ amazont ,bámulatos a pontossága és a kelés egyenletessége,több helyen táblaszomszédom.Rengeteg ilyen rendszerű gép van pl.accord optima nt,monosem nc/ng csoroszlyása/,gaspardo nyitótárcsás gépe,kuhn planter 2 stb.Általában a csoroszlyás nyugati vetőgépek felszerelhetők nyitótárcsával.
felénk sokféle vetőgépet használnak,sokat nézegettük a keléseket utánuk
a márkás gépek között sok külömbség nincsen tőtávpontosságban.Ha ugrál a vetőkocsi akkor ugyse vetnek pontosan egyik se.Viszont a kivénhedt ciklotronok tavaly ócska munkát produkáltak erre.
Visszahívták a bérvetőket hogy nézzék meg mit műveltek,kártérítést követeltek tőlük.
Hát, a gabonavetőgép különbül elvetette volna az tuti,pedig a cyklok is jók ha rendbe van mindene tartva.
Válasz #39. hozzászólásra
Neked van ezzel a tipussal tapasztalatod, Mert a Bandynak elfogyott a tintája.
Válasz #38. hozzászólásra
Azért jobb,mert egyrészt kb.6-8 cm esik csak a mag,másrészt a csoroszlya tömör magárkot készít ezért jobb a kelés,ha van plusz pro kerék is a csoroszlya után akkor alul-felül tömörített talaj veszi körül a magot,ezek tandem rendszerűek ezért tökéletes a mélységtartás is.
Válasz #37. hozzászólásra
És az miért jobb? szárazabb talajnál több száraz kerülhet a mag köré .Gondolom azért van hogy az esetleges dudvát szét vágja hogy a csoroszlya már könnyedén hasítson.Amúgy az amazon szóróm mellé illene egy ilyen vető csak van e olyan jó mint a szóró?
Válasz #33. hozzászólásra
Az amazone hagyományos csoroszlyás gép csak nyitótárcsa van a csor. előtt.