Hirdetés
Fórum
- Claas Lexion vélemények új
- Robotkormány új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Szőlő felvásárlási árak új
- Munkabérek a mezőgazdaságban új
- MTZ 1221 traktor új
- Hidraulika, hidromotor új
- Búza termény felvásárlási árak új
444 hozzászólás
Válasz yzfzoltan #83. hozzászólására600-at legalább gondoltam……..
Válasz $HMP$ #90. hozzászólásáraMert lusták az emberek.
És nem azért mert kevés a fizetés.
Az Én anyám 71 évesen is csinál konyhakertet. Beszélgettem egy gyerekkel hogy milyen szép az eper nekünk.
Azt mondja , vihetnék neki pár szemet mert nekik semmi nincs. Az Ő szülei még inkább közelebb vannak a 40-hez mint az 50-hez.
A falu tele van ücsörgő fiatal emberekkel.
A közmunkásokat kirugással kell fenyegetni hogy le kaszálják a fizetésükért a kerítés előtt a füvet.
Régen meg össze vesztek rajta a szomszédok hogy ki kaszálhatja le.
Ez nem pénz kérdés.
Hanem hogy akar e dolgozni valaki vagy nem.
Az is kérdés, mennyi az éves óraszám? Mert itt nincs fix munkaidőkeret, lehet havi 80, meg 240 óra is.
450-re még jön mondjuk 60E üzemanyagpénz, az már 510, x12, az 6.120.000 évente, meg 13. még 450, az 6.570.000 és még amit írt munkaruhapénz, meg egyebek, legyen mondjuk 7 milla évente. Sacc.
Ehhez kéne tudni egy éves óraszámot, aztán visszaosztani.
Ha meg ad még 20%-ot, az +90 havi, tehát az már 540.
Egyébként attól, hogy van, ahol többet fizetnek, még nem biztos, hogy jobb az a munkahely ...
Válasz Ohaza63 #88. hozzászólásáraIdén ha egy 50-es marad a búzán, akkor jók leszünk, így nehéz lesz a matek. Kell még venni 200 hektárt, hogy meglegyen a bér
Válasz yzfzoltan #83. hozzászólásáraLassan gyalogmunkás teddide viddinnét fajta sincs 400ért a földekre 0 felelősségel nemhogy olyan ember amit te irsz 2 épkézláb megoldókoma a 360ra.
Válasz yzfzoltan #80. hozzászólásáraKérdés az, hogy a melós fejében az infláció mennyit mutat ...nem pedig a OVi. adatai...
Hát emelhetett volna többet is a főnök...
Mindenképpen jobb az évi 20 mint a desemmi.
Válasz yzfzoltan #84. hozzászólásáraAkkor az ilyen embereket nagy becsben kell tartani, mert ilyet nem sokat találni.
25 évig voltak alkalmazottaim, nagyon sok cégnek, vállalkozásnak, gazdának dolgoztam, de senki nem volt ilyen jó véleménnyel az embereiről.
A nagy része "fizetett ellenségnek" hívta a dolgozóit.
Nekem is volt két ilyen húzóemberem anno a többi mellett és nagyon is megbecsültem őket.
Amit fizetsz nekik az nem sok, ha tényleg ilyen spillerek.
Ha bele gondolsz, már a minimálbér is az egekben és a szalagról is a multinál hazavisznek ennyit, úgy hogy semmi felelősség nincs rajtuk.
A kőműves segéd már 8-10.000 Ft/óra, a mester 15-20.000 Ft/óra, az autószerelő 25-35.000 Ft/óra, villanyszerelő 12-15.000 Ft/óra, a burkolóm napi 1 milla és ebbe az ár/bér spirálba döglik majd bele a gazdaság.
Egyébként sok mezőgazdasági cég csinálja azt, hogy november 30-al leáll majd március 01 -el kezd, ilyenkor jár az alapbér 80 %-a, majd a szezonban pl. aratáskor már 800-900.000 Ft/hó nettó bér is kijön a dolgozónak.
Pl az Axiál Manax már nem ad bérbe kombájn csak emberrel. Az egyik ismerős cégnél is volt tavaly ilyen bérmunkás, aki aratáskor 2500-3000 Ft/Ha kapott és levágott naponta 40-45 Ha búzát is. Igaz nyomta is reggeltől estig, nem győzték hordani.
Nem irigylem tőle a pénzt.
Azt azért meg kell jegyezni, hogy utána olyan volt a tarló mint a golfpálya, mert annyit elszórt.
Az általad művelt terület kb 25-30 % a teljes bér és járulék költségedet kifutja, a többi a haszon.
A múltkor számoltam ki itt valakinek , hogy a nettó 300.000 Ft az neked 600.000 Ft/hó és két főre egy normál évben kb 14.000.000 Ft kb 72 Ha hasznába kerül.
Nálad ha 600.000 lesz a nettó /fő az két főre kb. ha minden hivatalos az 28 milla/év, az kb 140 Ha nyeresége (200.000 Ft/Ha), de marad 210 Ha tiszta nyereséged.
Válasz yzfzoltan #74. hozzászólásáraAki irigy sunyi rosszindulatú elégedetlenkedő stb. fajta annak adhatsz amit akarsz kevesellni fogja .
Mások meg kisebb pénzért is évekig beleragadnak egy munkakörbe.
Nem csak a pénzért marad meg az adott helyen az alkalmazott hosszútávon.
A hangulaton hozzáálláson.... érződik messziről , hogy jól el van ott a melósod vagy sem...
Válasz yzfzoltan #83. hozzászólásáraNem akarok beleszólni, mert vannak tulárazott dolgok amit leirtál,meg gyengèn fizetett. Amúgy dèlutáni potlèk jár a dolgozónak,úgy mint műszakpotlèk. Egy állami cèget alapulvève,èjjel vagy 30százalèk, vagy 20. Ez lehet az egèsz fizetèsre mèrve,vagy csak a műszalpotlèkos időre számolva. A dèlutános valamikor 10százalèk volt azt hiszem 17?óra után. De úgye az a kèrdès, hogy ezt törvèny írja elő, vagy ki mit vállal? A túlóra. Van egy keret orában. Ami az összes dolgozó tulorájában fogy. De egy is elfogyaszthatja az összes orát. . Egy bizonyos oraszámig X emelt bèr, utánna dupláz,vagy több. Így adódik össze,X ideig a fizetèse valahányada pluszban. Aztán ha ez az oraszám is elfogy akkor nem lehet több,vagy valami rendkívüli túlóra ami bődületes összegnek minősül. Tehát,pl. Èvi 300tulora amit 4dolgozo is felèlhet, de egy is èves szinten. De eltelt X óránkènt emelkedik a bère. Ha ez is kevès, mert elfogyott,akkor valami rendkívüli túlóra illeti meg, ami miatt nem biztos,hogy gazdaságos dolgoztatni. Úgy tudom, jelenleg 30ft. A kilomèter pènz. Ami ha nèzzük, nem rossz, mert kb. Kis autóval felèt kiteszi kiadásban a melosnak. . Kafetèria. Adható, de nem jár. Szóval az megint valahol törvènyben lehet az összeg? ? De volt,hogy állami cèget perelt dolgozó,mert munkaidöbeni problèma volt,így jogásszal kikupálodva pert is nyert kártèritèssel. A kötelező pihenőidő, otthon, mennyi ami lehet? 12ora meg van? Magyarul asszem otthon 8 óra. Az előre meglevő beosztás, ha van, pl. Ha 7napon belül módosul, akkor pènz jár a dolgozónak, ha elvállalja. A szabad hètvègèt biztosítani kell. Egyet egy hónapban. Ünnepi munkavègzès, megint dupla. Kajaidőt ledolgozza, vagy,nincs? 12orában 2kell,hogy legyen. Ha kiveszi, pl. 11 egèsz akárhány óra a munkaidő ,maradèk kajaidő egy,vagy 2rèszben. De így egy dolgozó èves szinten, kb. Egy hónapot ingyen dolgozik ha 168 orában nèzzük a 12 munkaorákat. Mert kb. Ennyit tesz ki a kajaidő. Ezzel ha valaki szembesül, biztosan ellenzi. Ezeket ha nem törvènyben vannak, bizonyára egy vállalkozora nem vonatkoznak, csak azèrt írtam,mert hirtelen ennyi jutott eszembe, így ,hogy kire mi vonatkozik, azt jogilag mindenkinek magának kell eldönteni, de bizonyára egy dolgozó sem fog jogászhoz menni ez miatt,mert a dolgozó pènzt keres,nem akadèkoskodik. Így ha gondolod, ne is vedd figyelembe. De amúgy nem egy egyszerű kihivás ez, de ha valaki ezen már pert nyert,bizonyára van valami alapja.
Válasz yzfzoltan #80. hozzászólásáraIgaz én nem a mezőgazdaságban dolgozom, de én 9 év után egy hangyányival kaptam kevesebbet a 20%-nál.
Meg azért látom adod a pluszt is, normális gépparkkal dolgozol, szerintem korrekt.
Válasz Pont #82. hozzászólásáraHatékonyan és precízen dolgoznak.Nem nyomkodják a telefont egész nap,nem traccspartiznak.Normálisan megcsinálják a munkát,tudják,hogy minél több a bevétel,annál több jut nekik is év végén pluszban.
Válasz ..,-:) #81. hozzászólásáraEmelés előtt kézbe 450e.
Válasz yzfzoltan #80. hozzászólásáraA 20% az korrekt, ha a tavalyi fizu jó volt nekik akkor ezt is illik elfogadniuk. Nálunk a fix fizetésen felül van a túlóra pénz és minden melónak van egy kis plusz hektáronként. Mert ha csak órára fizetsz akkor nincs teljesítmény, ha meg csak teljesítményre/hektárra akkor meg le van csak rohanva a tábla......
Válasz yzfzoltan #80. hozzászólásáraElmered árulni a valós, megkapott fizetésüket !?
Félre ne értsetek nem az a cél,hogy ki legyenek zsákmányolva,vagy éhbérért dolgozzanak!Természetesen bárhova el tudnának menni,de szeretnek itt dolgozni,mert jók a körülmények,ha éppen nincs tennivaló nem kell jönni,nem kell vigyázzba állni reggeli munkaelosztáson(nincs is olyan ,maguktól is tudják mit kell csinálni),mint néhány környékbeli nagy cégnél.Maguknak osztják be az idejüket.
Jelenleg havi fix bér van,ha 0 vagy 100 vagy max.240 óra van egy hónapban akkor is.Jár pluszban munkaruhapénz,üzemanyag (havi kb100 liter fejenként) valamint "13." havi karácsony előtt,plusz néhány kisebb tétel.A
tavalyi inflációra tekintettel 20% körüli béremelést tervezek.
Válasz Mihály #72. hozzászólására60-70 milliós kombájnba már inkább a munkásnak kéne fizetni hogy egyáltalán bele ülhet. És nem egy szk4-es be kell nyelni a port. Vagy egy Forstrit 512-ben.
Abba már jutalom dolgozni.
Sok otthoni fotel nincs olyan kényelmes mint egy olyan gépnek az ülése
Nálunk fix havi van. A túlórát kifizetjük/ 13. Havi fizu/ ha valami jól terem, akkor abból kapnak eredmény/ ruhapénz/ Ha kapunk ajándékot pl. cipő, ruha egyes cégektől, azokaz mindig ők kapják meg/ nyugodtan hazaszaladhat a munkából, ha otthon valamit el kell intézni.
Válasz yzfzoltan #74. hozzászólásáraHát ha ezt mind tudják amit leírtál,és meg is csinálják,1milla környéke/hó.
Válasz yzfzoltan #74. hozzászólásáraEzt az alkalmazottaiddal beszéld meg,hogy ők milyen és mennyi munkát,milyen feltételekkel,mennyi bérért vállalnak. Ha neked nem felel meg akkor keress mást aki napi 12-14 órát ül neked szezonban a traktorban hétvégén és ünnepnapokon is !! Gyanítom,hogy nem fognak sorban állni a kapuban a szakképzett munkavállalók. Esetleg talán te is beleülhetsz a trakiba néha néha.
Válasz yzfzoltan #74. hozzászólásáraSzerintem ezt nem Te fogod eldönteni, majd megmondják, hogy mennyiért maradnak. Amiket írtál azok szerint jolly-jokerek bárhol el tudnak helyezkedni, ha máshol nem KITE, AXIÁl stb... szervíz
Sziasztok!Az alábbi témában szeretném a véleményeteket kérni:
Adott egy kb.360Ha-os gazdaság,kizárólag szántóföldi növénytermesztés(kukorica,búza,árpa,napraforgó).A munkát 2 alkalmazott végzi teljes körűen A-tól Z-ig,a növénytermesztésen kívül minden gép (traktorok,kombájn, rakodógép,munkagépek)javítását,karbantartását is,kivéve a célszoftveres számítógépet és esetleg különleges eszközt/felszerelést igénylőket.
Az alkalmazottak a kampánymunkák idején nyilván jelentős túlórában,hétvégén és bár nagyon ritkán,de éjjel is dolgoznak,ha a körülmények úgy kívánják.Az alkalmazottak minden szükséges végzettséggel,jogosítvánnyal, rendelkeznek(szakma,zöld k.,nehézgép,növényvédő,ADR),többek között mezőgazdasági és gépész technikusok,valamint autószerelő és gépjármű villamossági képzettségük is van. November vége-December eleje(attól függ ,hogy végeznek a szántással) és Március eleje között viszont nem dolgoznak(esetleges terményrakás,fejtrágyázás közbejöhet,ez max 2-5 nap).
Milyen munkabért és milyen formában tartanátok reálisnak a részükre?Értem ezt úgy,hogy nyilván télen is meg kell élni valamiből és a szezon közbeni túlmunka plusz szabadság munkaidő keretben fedezi ezeket a hónapokat.
Havi fix bér ledolgozott órától függetlenül?Kb nettó mennyi?
Esetleg alapbér + túlórabér a havi 180 óra fölött?Mennyi %-os túlórapótlék?
Valami olyan forma amire nem gondoltam?
A ledolgozott órák után járó órabér szerintem nem jó megoldás,tekintettel a téli leállásra,esős napra,esős hétre.Ha minden gép ki van javítva,menetkész,akkor nem kell csak azért ott lenni a műhelyben,hogy ne legyenek máshol.
Milyen esetleges béren kívüli juttatást adnátok?Cafeteria,munkaruhapénz/utalvány,tűzifa,termény,év végi prémium,géphasználat saját célra,vagy bármi más?
Válasz GEORGOSZ #70. hozzászólásáraPár éve én is érdeklődtem elhanyagolt gyümölcsös kibérlésén, rendberakásán és almatermesztéssel foglalkozni, de a fellángolást jobban láttam inkább nem elkezdeni.
Sk-ban nincsen az almának rendes piaca, én legyek tükön, a tulaj mikor mondja fel a bérleti szerződést, ha rendberaknám a gyümölcsöst, én invesztáljak, mikor azt se tudom mi szól bele /időjárás, árzuhanás,.../, másoknak biztosítjak munkát, én meg idegeskedjek. Mondtam, hogy nem. Inkább felteszem a lában, minthogy a szakadék szélén egyensúlyozak, hogy bele ne essek.
Válasz Mihály #71. hozzászólására a lényeget lehagytam nos nem irigylem azokat akik munkáltatók Ma Magyarországon a kukásokat is lasszóval fogják majd 500 ezerért akkor mit szól(mennyit kérjen) egy kombájnos aki akár 60-70 milliós gépet kezelik.....
Válasz Sk Laci #66. hozzászólására Nem egyedi eset nálunk is ez lesz hamarosan vagy a másik véglet abba hagyják a növénytermesztést s csak kaszálni fognak az idei év víz választó lesz aszt hiszem Kelet Magyarország számára 30 ha föld művelése 6-6,5 millióba van eddig panaszkodott az egyik bérmunkában termelő s az aszály elviheti még ezt is még egy jó drága aratás ősszel s már nem is biztos hogy kombájnt kell hívni lehet a tárcsával jobban kijön nálunk kb 150 ha gazdáknak van kombájn de új inkább csak 500 ha gazdáknak van az Alföldön
Válasz Sk Laci #69. hozzászólásáraVan hozzá 30 hektár gyümölcsös, na az a gatya...
Válasz GEORGOSZ #68. hozzászólására180 már szép terület. Nekem is voltak Fortschrittok, de eladtam, mert a szolgáltatóval jobban jártam /időben le volt aratva/.
Csak a kicsi elébb utóbb a sor végére kerül, ami meg nekem nem jött be. Ezért vettem saját kombájnt.
Válasz Sk Laci #66. hozzászólására180 hektár szántó, 25 éve saját morzsoló van, volt, hogy kettő volt: CD106 vágta a kalászost, 108SL MAXI a szotyit, málét, mert nem szerettem átszerelni...
Válasz Sk Laci #66. hozzászólásáraJah, nekem ne mondd. Itt nemsok bérarató van a lörnyéken, jóformán csak annak van kombájnja aki gazdálkodik.
Válasz Sk Laci #65. hozzászólásáraAmúgy tavaly az egyik szolgáltató 85 euró+áfáért vágott le nekem 1,5 ha-t. Vonulnia nem kellett, mert a szomszédban aratott. 5 m széles határúton kellet átjönnie a szomszédból.
De örültem, hogy le lett aratva.
Ez van, ha az embernek nincsen saját kombájnja.
Amúgy jobban megéri szolgáltatót hívni, de ha nincsen szabad, vagy problémás az aratás, kénytelen az ember beleinvesztálni egy kombájnba.
Válasz kajszi_71823 #64. hozzászólásáraNem kérdeztem rá a szolgáltatóknál, mennyi idén az aratás.
Igaz hívott az egyik, nem e akarok velük társulni, és a Lévai járásban szolgáltatni, mert ők 4 járással odébb is vállalnak munkát, hogy ne keljen a kombájnak futkosni 10-120 km egyik klienstől a másikig.
Mondtam, amég az enyém nincsen learatva addig biztosan nem állok be nagy céghez.
Az ismerősömnek tegnap levágtam 6 ha árpát, de ő viszont nálam van kisegíteni gabonaelszálítással a kombájntól.
Válasz Sk Laci #60. hozzászólásáraJah naftával. Amit hallottam az, hogy tavalytól ezévre emelzék a nagyok 50ről 65re. Plusz üzemanyag, ami 2euros naftaval átlag 20liter fogyasztva még 40. Nàlatok?
Válasz rongyos #61. hozzászólásáraAkkor mennyit kellene kapnia a melósnak nettóban? 150-et?
Válasz rongyos #61. hozzászólására232 nek, 350 a br.-ja
Válasz Gandhy #48. hozzászólásáraa 23o nettó...munkáltatónak mennyibe fájna a végén? 400 ba?
Válasz kajszi_71823 #58. hozzászólásáraÜzemanyaggal gondoltad...., vagy tévedek?
Válasz kajszi_71823 #58. hozzászólásáraMire leírtam rájöttem, hogy elbambultam de már nem tudtam törölni.
Köszönöm a választ!
Válasz rxrally #57. hozzászólására100€
Válasz kajszi_71823 #56. hozzászólására100 ezer ft/ha? Neharagudj ha félreértettelek
Válasz rxrally #55. hozzászólásáraItt felvidéken 100-nál indul. Már 1,94€ a lőré.
Üdv mindenkinek!
800 forintos gázolajjal ki mennyiért vállal egy hektár kombájnozást? (Hajdú-Bihar) ????
Megduplázódik az idénymunka adóterhe, pedig embert is alig találnihttps://www.agroinform.hu/gazdasag/alkalmi-munka-megduplazodik-az-adoteher-57260-001
Válasz Gandhy #46. hozzászólására Ha van rá idő miért ne egy kis testmozgás nem árthat ilyen mozgás szegény időben...
Köszönöm!
8 órás minimálbéres bejelentés mellett,mennyi órabért fizettek a traktorosoknak,
telejesítménybérezés nem megvalósítható.Hétvégi meló csak aratásban,vagy nagyon indokolt esetben,túlóra bérezés nélkül.
Válasz Sk Laci #47. hozzászólásáraMagyarba idéntől, kinek van szakmája a minimálbér 260 000 Ft. az olyan 172 000 nettó.
Válasz Gandhy #48. hozzászólásárakét telephely és 2 műhely van, mindkét műhelyfőnök kombájnon ül aratáskor, náluk is ez a 200 fölött nem sokkal az átlagbér
igazi kizsákmányoló kapitalizmus ez a javából, bár ha nálam van aratás, akkor mindenki jönne, jó a jatt
Válasz Sk Laci #47. hozzászólásáravan részem egy volt TSZ-ben, most kft:
műhelyben a korosabb szerelők 170 nettó körül
traktorosok: (túlóra nincs, kiveszik) aratáskori többlet behordott súly alapján, így: 200-230 nettó
tehenészet: 320-350 nettó, itt már jelentős a valamikori traktorosok száma
Kicsit nehézkes kérdés.
Gondolkodok felvenni alkalmazottat traktorra. Nekem kellene vagy jobban mondva nálam tanulna ki a "szakmát". Iskolát elvégezte, de munka nélkül maradt 18-19 éves. Szalag mellé nem akar menni robotolni ipari parkba.
Nálam olyan nyugisabb munka lenne rengeteg szabaddal.
Milyen lehetne a kezdeti ideális bér tisztán kézre, az első 3 hónapra, még elválik az alkalmassága?
Válasz Mihály #45. hozzászólásáradrágák és megbízhatatlanok a külföldi melósok? javaslom húzzák fel a gumicsizmát, markolják meg a villanyelet és álljanak neki a munkának, én is így váltom ki a külföldi munkaerőt
Hú mit találtam nálunk ilyent miért nem készít az érdekvédelem????ja mert úgy hívják kamara -:12 eurós minimum órabér várja azokat, akik a német mezőgazdaságban vállalnának idénymunkát. A munkavállalást azonban a pandémia miatt feltételekhez kötik. Emellett több német gazda sem bízik a külföldi munkaerőben.
Német gazdákat kérdeztek
A 12 eurós minimál órabérről és a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekről kérdezte a tagjait a németországi spárga- és bogyósgyümölcs-termesztők szövetsége (Netzwerk der Spargel- und Beerenverbände e.V.). 325 német termelő töltötte ki a kérdőívet. A gazdák a felmérésben adott válaszait a napokban publikálta a szervezet – áll a magyarmezőgazdaság.hu cikkében.
A válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék) úgy gondolja, hogy ekkora kötelező órabér mellett csak a legrutinosabb munkavállalókat éri meg foglalkoztatni a földjeiken. Emellett a gazdák majdnem kétharmada (63 százalék) tart attól, hogy a magas fizetések miatt hamarabb összejön a külföldi idénymunkások számára az összegyűjteni kívánt pénz, ami azt eredményezheti, hogy a mezőgazdasági szezon vége előtt otthagyhatják a földeket.
Ezzel szemben a kérdőívet kitöltők kevesebb mint egyharmada (29 százalék) gondolja úgy, hogy a magasabb órabér jó vonzerő lesz, és sok külföldi fog érkezni.
A gazdák válaszaikban azt is elárulták, hogy hogyan tervezik az ugrásszerűen megemelkedett órabért kigazdálkodni a termesztők. Főleg a spárgások a szükséges fejlesztéseket kívánják elhalasztani, valamint a közvetlen értékesítésre összpontosítanak majd az áruházlánci beszállítás helyett. Emellett a termőterületekből is vissza kívánnak venni, ami miatt kevesebb munkásra lehet majd szükség. A bogyósgyümölcs-termesztők pedig gépesítéssel próbálják kiváltani az emberi munkaerőt.