Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Massey Ferguson traktorok új
- Erdőgazdálkodás, szakirányítás új
- Termőföld kisajátítása autópálya épités miatt! új
- Tárolók, színek.. egyéb géptárolók.. új
- Kalászosok műtrágyázása új
- John Deere 4630-4650 traktorok új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Portálfejlesztés / Gépház / Fórum használat új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
Cikkajánló
![Mi a helyzet? Trump kivetette a vámokat az EU-ra vagy sem? Mi a helyzet? Trump kivetette a vámokat az EU-ra vagy sem?](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9245/cikk_79245/Leczkesi-Erik-napraforgo-2_fill_540x300_0.jpg)
Mi a helyzet? Trump kivetette a vámokat az EU-ra vagy sem?
Mi csupán fenyegetés és mi a bejelentett intézkedés?
Hirdetés
![Sumi Agro napraforgó-technológia A-tól Z-ig Sumi Agro napraforgó-technológia A-tól Z-ig](https://static.agroinform.net/data/cikk/7/9105/cikk_79105/sumi-agro-napraforgo_fill_540x300_0.jpg)
1440 hozzászólás
Válasz #1188. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
14-14.5-el húztam,és nem egész nap mentem,ja és 2 darabban volt
Válasz #1185. hozzászólásra
Érdekes,hogy felétek nem igénylik a gazdák a műtrágya kijuttatást a vetőgéppel.Nálunk ez alap.A 35 nekünk is elmegy 2q műtrágyával.
Neked 40-45 el kéne vetni naponta nagyobb táblában ha 15-17 km/h
val tudod húzni.
Válasz #1186. hozzászólásra
6-7 hektárnyi mikro cucc fér bele,ha 15 kilóval szórod.
Legalábbis én ennyivel nyomtam.
Válasz #1185. hozzászólásra
Hány hekinként tankoltok??????![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Mikrószóró van csak rajt ugye???
Válasz #1184. hozzászólásra
Ma 35-öt nyomtam el,de nem maradtam sokáig kint.
Válasz #1183. hozzászólásra
Mennyi megy el egy nap az új technikával?
Válasz #1182. hozzászólásra
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140328202913_2014_03_27_0794.jpg)
Én már 2 napja tolom(Békés megye)
Válasz #1178. hozzászólásra
Itt ma már láttam napra vetést, jővőhéten kedden, legkésőbb szerdán mi is elkezdjük.
Válasz #1174. hozzászólásra
szia a maglekotrókat is beállítottad??
Válasz #1179. hozzászólásra
Vajdaság, közel a magyar határhoz. Ma reggel már 10/11 C fokot mértem a földnek, szerintem ez elég meleg kell, hogy legyen, főleg, hogy a hétvégére száraz meleget mutat és az egész jövő hétre is.
Válasz #1178. hozzászólásra
Szia!Ti merre tervezitek helyileg? Mi Kaposvár környékén jövő hét közepe vége felé tervezzük...
Napraforgó vetést elkezdte már valaki? Mi hétfőtől tervezzük.
3 mm es furat az egy kicsit nagy . eleglene 2 mm. en lefestettem a 2.5 mm es furatu tarcsakat hogy tomogyon a furat es eleg jol szuperal.
Kérdés, hogy a leforgatást ugyanazon a ventillátor/motorfordulaton végezted-e, mint amivel vetettél? Amit még érdemes megnézni, az a meghajtókerékben a légnyomás mennyi, mert ha nagyon lapos, ott is el tud menni egy csomó mag!
Leforgatni ugye nem azon a fordulaton forgattad mint amin vetettél?
elvetetem a napraforgót,sema sero vetőgéppel,kétszer annyi magot vetett,pedig előtte lepergettem,beállítottam a magleseprőt tökéletesre a földön mégis megszívatott,a ventilátor elzárva,a furat 3-as PASSSZ -mi lesz így ebből;,;;? mi a baj a vetőgéppel. Akinek van benne tapasztalata .KÉREM SEGÍTSEN.......P:
Válasz #1172. hozzászólásra
Ha meleg idő maradna, akkor csütörtök, péntek felé már én is elkezdem a napraforgó vetését.
Válasz #1168. hozzászólásra
Szombaton már nálunk is láttam hogy az eggyik nagy cég elkezdte a napraforgó vetését. Délszlovákia, Lévai járás.
Válasz #1168. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Erre semmi mozgolodás még.Oh-Bcsaba vonalon semmi nincs még vetve.Gabonákat fujkálják már.
Sípor vagy hintőporral megszőrod a magot a zsákban összerázod s mesejólessz a vatés.
Tudnátok egy kicsit segíteni hogy monosem vetőgéppel hogy vessük a forgót milyen beállítésra figyeljünk hogy ne duplázzon és ne is haggyon ki?![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Ma felénk egy nagy gazdálkodó vetette a naprát.
11-30 és 16-os tárcsa igy vetünk mindent.Maglesodrot jol rá állitani és nem visz kettöt vagy még többet full vákumon megy nálam nincs probléma töhiánnyal.A hosszukás szemü fajták vetömagja mint a piok az abajos de a briot,neomát nagyon jol veti.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Válasz #1165. hozzászólásra
Mi 16-ossal vetettük.
Válasz #1159. hozzászólásra
SPC-nél szerintem a 11-30 fogaskerék és 14 es tárcsa az ideális.
De ahány mag annyi féle kivetett mennyiség.
Van amiből 52 ezret vet pl E-82,van amiből 66 ezret pl Lg56,58.
Mi 15 lyukas tárcsával vetünk 11/30-as lánkerekekkel, így van kb. akkora tőtáv mint decsi írt.
Válasz #1162. hozzászólásra
21-23 cm
Válasz #1161. hozzászólásra![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Miért mi az ideális távolság a naprának vagyis te mitt javasolsz?
Válasz #1160. hozzászólásra
Az nagyon ritka lesz.
Válasz #1159. hozzászólásra
Néhány éve már nem spc-vel vetek, de úgy emlékszem a napra tárcsa 14 furatú és 3 mm-es a furat a lánckerék pedig 11-es hajt 30-ast kb 27 cm a tőtávolság.Ha van katalógus a géphez onnan kinézhetők az adatok.
Spc vel milyen tárcsával és milyen fogaskerék áttétellel vetitek a napraforgót? Ki mikor akarja vetni idén?
az a baj hogy a három hetes előrejelzés sem mutat
Válasz #1156. hozzászólásra
Itt még zöldek a búzák, nem sárgulnak, de ez még szerintem az első karbamidozás végett, nem az esőtől.....
Válasz #1155. hozzászólásra
A búzák amilyen szépen megindultak műgané után most néhány nap alatt elkezdtek visszasárgulni, még az egész erős állomány is. Itt is 0 csapadék várható két hétig minimum.![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
Felénk nem, ma is volt 12 csepp eső!
Engem is a 2012es évre emlékeztet, nagyon remélem, hogy azért nem lessz akkora katasztrófa. A jövő héten kezdjük a naprát, utána jön a szója, majd a kukorica. Most azon agyalok, hogy lehet kéne ritkább tőtávval menni....... vagy ti nem tartatok egy újabb 2012es évhez hasonlóban? Felénk nagyon nagy a szárazság és 2 hétre előre 0mm csapadék az előrejelzés 20/22 nappali hőmérséklettel....
Válasz #1153. hozzászólásra
Egyre inkább kezd kísértetiesen hasonlítani ez az év 2012-höz. (Bár akkor talán több volt a téli csapadék.) Akkor is sokan már március végére elvetették a kukit meg a szotyit is. Télikabátban bicikliztem, az út mellett meg vetették a kukoricát.
Válasz #1152. hozzászólásra
2. napja kerülgetem a vetőgépet,össze van akasztva a traktorral.
Csak bele kéne ülni és menni.Ha hamarabb nem,de hétfőn hozzá fogok.
9-10 c fokos a talaj.
Nagyon úgy tűnik itt már nem lesz komoly lehülés és ami rosszabb, normális csapadék sem. Jövő hét végén vagy ápr 1. körül mi is elhúzzuk a naprát.![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Itt jövőhétre többen tervezik a vetést!
26-kakörül lehet én is meg indulok.
Hát igen lassan lehet vetni majd.
A repce illetve hibridbúza kb majd egy hónappal előbbre van!
Tavaly ilyenkor még méteres hó volt!
Már többen is raktak krumplit, lehet hétvégén mi is elrakjuk meg lesz egy kis kukorica is, fagyot nem mond...persze egyelőre.
Válasz #1148. hozzászólásra
van aki már vetett
időkép szerint innentől 15-20 között lesz a nappali hőmérséklet és 5-10 között az éjszakai.
Mikor lehet vetni a naprát vagyis mikor ajálott?![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Moderálási elveink miatt törölve.
Mf-es (3146)
2014-01-13 18:42:41
Válasz #1143. hozzászólásra
Igen érdekes a dolog mert ami nagyobb volt az tulélte és növöget tovább , talán lessz annyi rajta hogy nullára kijön!
Válasz #1144. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Egy kis mulcsos vetés, nekem is van hasonló földem nem lett gyomírtva de tök tiszta!! a 2012-es kukorica gyomírtó tisztán tartja a földet, sőt még szántva sem volt csak tácsázva és lazítózva, vetés előtt volt ásóborona és semmi más napra közel 1,5 méter már!!
Válasz #1131. hozzászólásra
Igen.Volt olyan darab,amit nem kellett semmivel gyomírtani.Csak sorművelést kapott,és tiszta.Hozzáteszem,a tavalyi szermaradvány tisztán tartotta,és nem fogta úgy meg,mint a pusar szokta.
Válasz #1141. hozzászólásra
De gondolom biztosak benne hogy kiheveri és valami más gond lehet? Mondjuk szar a vetőmag, vagy a fajta.....
Van ilyen ismerősöm nekem is, ez van.
Válasz #1141. hozzászólásra
ajjjajjj![smile ohmy](/oldforum/images/smiles/ohmy.gif)
Hát ez súlyos hiba
Válasz #1140. hozzászólásra
Igen már látni a munkájuk gyümölcsét messziröl!