Gázolaj árak 628 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 409 Ft USD 392.62 Ft CHF 440.14 Ft GBP 493.83 Ft

Fórum

Öntözés

Létrehozta: Géza , 2009-04-30 21:33:57

Kedvencekhez Segítség

4646 hozzászólás
Nincs profilkép
#3846 Rabó001
2020-05-10 18:58:02

Válasz Gergő1 #3844. hozzászólásáraNyomásnak is lennie kell. MA-szivattyúkkal is elnyomtuk, elnyomják akár ezer méterre is a vizet a csövön, és akkor utána jön még a Bauer 400 méteres csöve.

Nincs profilkép
#3845 Gabesz78
2020-05-10 18:33:33

Válasz Gergő1 #3844. hozzászólásáraMi sokáig nyomtuk TLT-s (Caprari) szivattyúval,50-es hajtotta majd 10 évig.

Nincs profilkép
#3844 Gergő1
2020-05-10 18:15:37

Válasz Rabó001 #3840. hozzászólásáraTudom, hogy elbírna több dobot is 3500l/perc , de ha nincs megfelelő nyomás 400 m-en akkor megszívtam.
Ha a fúvókán szűkítek az nem a legjobb megoldás smile nonono

Nincs profilkép
#3843 Gergő1
2020-05-10 18:15:24

Válasz Rabó001 #3840. hozzászólásáraTudom, hogy elbírna több dobot is 3500l/perc , de ha nincs megfelelő nyomás 400 m-en akkor megszívtam.

Nincs profilkép
#3842 Gergő1
2020-05-10 18:15:13

Nincs profilkép
#3841 Gergő1
2020-05-10 18:06:33

Válasz bandigh #3839. hozzászólásáraNézegetem a TLT hajtású szivattyúkat is (WTT, Cadoppi,Rovatti)
Talán olcsóbban kijövök ha veszek egy öreg 80-as MTZ-t meg egy TLT szivattyút.
Ezeket kinnthagyhatnám a határba éjszaka is.
Számolgatom, hogy mint kisgazdának, miképp érné meg a legjobban.
Nincs Öntöző ismerősöm aki tanácsot adhatna smile sad, a nagygazdák pedig a pénzt nem nézik..smile sweatdrop

Nincs profilkép
#3840 Rabó001
2020-05-10 17:31:24

Válasz Gergő1 #3838. hozzászólásáraAz a szivattyú 2, de akár 3 olyan dobot is elbír. Egyhez még sok is.
Miért ne lehetne jó ma? Hogy szerkezetileg milyen az a kérdés, lehet hogy kuka az egész bele.
Nyilván nincs rajta távvezerles, nem tudsz ránézni tabletről, tehát ilyen szempontból akár nevezhetjük korszerűtlennek.
Nálunk 4 hengeres IFA motorokra voltak átalakítva.

#3839 bandigh
2020-05-10 16:47:39

Válasz Gergő1 #3838. hozzászólásáraKardános szivattyúk esetleg? Ekkora dobot egy 82-es elhajt

Nincs profilkép
#3838 Gergő1
2020-05-10 15:49:13

Sziasztok smile cowboy
Szerintetek, MA350 -es szivattyú 110/400 dobhoz tud elég nyomást adni?
160-as kútról(3,5-4m-nél víz) öntöznék. /adatlapot nem találtam/
Net-en sok fajta motorral látom, melyikkel érdemes megvenni? (6 hengeres csepelt nézegetem)

Ezek a gépek még a TSZ-es időkből származnak... jelelen korban megállják még a helyüket?

Sajnos nincs 4 - 5 millióm egy újra ezért nézegetem ezt a típust, már ha megfelel a munkára.

Nincs profilkép
#3837 44claasgarantos
2020-05-08 19:33:06

Nem biztos hogy a tuebina a rossz lehet a csapágy de érzékeny a hidralika olaj sürüségére is van fent videom, Egyik táblán 90 es másikakon két 63 as őszekőtve bauer farmos szivatyu 20as 22es 8 óra egy behuzás

#3835 Bandita29
2020-05-08 16:46:21

Válasz Inszeminátor zsana #3833. hozzászólásáraMegrendeled a legolcsóbb 220-as aggregátort, és mehet minden tovább villanybehúzással.

#3834 Inszeminátor zsana
2020-05-08 09:26:11

A kopot terbina

#3833 Inszeminátor zsana
2020-05-08 09:25:30

Sziasztok segítségre lenne szükségem 75 ös szigma dobbal locsolok most 500 liter 5 báron 18 as fuvokával , jelenleg elektromos behuzással villany motorral !!!!
Van messzebb kukorica földem oda nem tudom kivinni a 220 wolt ot ,, ezért felakarom ujitani a öntöző dobb turbináját mert szerintem koppot nem viszi a behuzást . tudja valaki hol javitják ezeket ?? minden megoldás érdekel !!!

Nincs profilkép
#3832 Rabó001
2020-05-03 20:45:20

Válasz bandigh #3831. hozzászólásáraMeg lehet szívni azzal is, szerintem. Feco mikor még írt ide, ő is mesélt különböző öntözős cuccokról, valami olcsó konzolra emlékszem amit már nem hazsnálnak.
Aki megcsinál egy alaphangon 50 milliós beruházást, az szerintem nem csak 10 napot használja.

#3831 bandigh
2020-05-03 20:26:43

Válasz Rabó001 #3830. hozzászólásáraEgy traktor vagy kombájn azért szerintem más téma, meg ugye ha figyelsz, akkor alig használt gépet is tudsz venni féláron, és még mindig olcsóbb mint egy fosból egy új. Az öntözőnél csak mondtam mint opciót, hogy van ilyen, konkrétan össze lehet toldani azt hiszem a nyugatiakkal, olyan szintű másolat. Vagy annyira hasonló, mondjuk így smile sweatdrop Hogy egy évben menjen 10 napot, szerintem tök elég, ja és garancia is van rá ugyanúgy.

Nincs profilkép
#3830 Rabó001
2020-05-03 20:07:14

Válasz bandigh #3821. hozzászólásáraValami különbség biztos van, persze ki kéne próbálni. Ahogy látom neked se egy Rosztszelmash kombájn van a profilképeden. smile thumbupcoolsmile thumbupsmile smile
Valaki ugyanezt mondja Fendtre, JD-re, hogy nem ér neki annyival többet, mint mondjuk egy New Holland.
A tabletről való vezérlést szerintem nem muszáj kérni hozzájuk, legalábbis nem mindegyikhez. A Bauer dobokhoz is lehet kérni ilyet. Magyarázta a fickó mellette az Agromashon, hogy távolról lehet vezérelni, be lehet gyorsítani szakaszokon, ki lehet hagyatni részeket vele, stb. Mondjuk nem értem minek.
Szerintem egy rendes méretű Bauer dob is lehet 20-25 millió, de ez csak tipp.

Nincs profilkép
#3829 zsolah68
2020-05-03 20:06:36

Válasz B.Bali #3825. hozzászólásáraKét szivattyú összekötve..., hát is nem tudom.
A WH-20X-em közel 15 éves, erre már igazán nem számolok, mint vezérgép, még ha lenne egy ikertestvére is. Ez marad harmadik verziónak.

Nincs profilkép
#3828 zsolah68
2020-05-03 20:02:39

Válasz Rabó001 #3826. hozzászólásárasmile thumbup
Még utánanézek ennek a nyomatékigénynek, mert gyanítom a háromfázisú motor helyből többet tud, mint egy belső égésű motor nekifutásból.

Nincs profilkép
#3827 B.Bali
2020-05-03 19:58:39

Válasz B.Bali #3825. hozzászólásáraSzélcsendbe 50 sort belocsol 16 fúvókával

Nincs profilkép
#3826 Rabó001
2020-05-03 19:54:56

Válasz zsolah68 #3822. hozzászólásáraA szivattyú szempontjából mindegy mivel hajtod, kézzel is tekerhetnéd, csak legyen meg a kellő fordulat és nyomaték/teljesítmény. A szabad kifolyáson szállított mennyiség nem ugyanaz, mint megterhelve.

Nincs profilkép
#3825 B.Bali
2020-05-03 19:48:18

Válasz zsolah68 #3824. hozzászólásáraNekem két honda van összekötve az egyik a kúton, a másik fél ,hàromnegyed gázon megy,16 főfúvóka 5bar de ez nagyon jó kút. Màsik helyen 12,13 fúvókát bír mert nincs anyi víz

Nincs profilkép
#3824 zsolah68
2020-05-03 19:27:04

Válasz B.Bali #3823. hozzászólásáraA Honda kevés, tudja a megfelelő nyomást, de az ehhez tartozó vízhozam már édeskevés + a behúzó sokat levesz a nyomásból. 10-es fúvókával meg az idők végezetéig nem szívesen öntöznék. Elvileg a WH-30X már jól lehetne, vagy valami egyhengeres dízel motoros szivattyú is, ami elvileg tud 650 l/perc hozamot és max 7 bar-t. Még nem döntöttem melyik legyen. A négyhengeres 50 lovas kis dízel motorban valahogy több a bizodalmam, már csak egy jó szivattyút kéne ráapplikálni, nem aranyárban.

Nincs profilkép
#3823 B.Bali
2020-05-03 19:17:15

Válasz zsolah68 #3822. hozzászólásáraAkor van vized rendesen,hondát kevesled hogy mást akarsz?

Nincs profilkép
#3822 zsolah68
2020-05-03 18:43:55

Válasz B.Bali #3819. hozzászólásáraElvileg a Forrás 50-es dobnak nem kell 600 liter se, de mivel vannak nagyobb fúvókáim, ezért gondoltam nem árt ha több is van. A Honda WH-20X egy percen belül koppra tölti a 450 literes permetezőt jó félgázon. Felénk sz@rásig van víz, a Maros hordalékkúpján vagyok. Közben nézegettem a szivattyúkat. Nem tudom, hogy az elektromos szivattyúkon lévő szivattyú rész átmenthető-e robbanómotoros meghajtásra? Ott legalább fix fordulathoz vannak rendelve az adatok, ami kiindulásnak tökéletes lenne. Ahogy elmélyedtem szivattyú témában, nem látok különbséget elektromos motoron lévő és traktorhajtású centrifugál szivattyú működése között.

#3821 bandigh
2020-05-03 14:57:55

Válasz Rabó001 #3818. hozzászólásáraIgen a föld alatti nyomócsőre gondoltam. Van különbség a márkás és az utángyártott között. Főként árban. Amúgy a hajtóművek van hogy ugyanazok, a fúvókák is, a vas meg vas, a horgany meg horgany. Nemtom h azért megéri e még X tízmilliót beletenni, hogy okos legyen meg ipad meg satöbbi.. A víz az meg víz smile sweatdrop

Nincs profilkép
#3820 Kertész75
2020-05-03 11:42:27

Üdv! Segítséget szeretnék kérni; Minirot 32-es dobhoz szeretnék alkatrészeket és szórófej kocsit vásárolni, de nem találok hozzá alkatrész forgalmazót, ha egyáltalán van! esetleg a Minirot kompatibilis-e más hasonló méretű öntöződobbal? merre keressek? a válaszokat előre is köszönöm!

Nincs profilkép
#3819 B.Bali
2020-05-03 11:03:56

Válasz zsolah68 #3806. hozzászólásáraSzia! Mérted már a vízhozamát a kútjaidnak? Külön és együtt is,mérd meg ha eddig nem mérted. Hiába akarsz 600l kiveni belőlük ha nincs a ketőben se annyi.

Nincs profilkép
#3818 Rabó001
2020-05-03 10:19:03

Válasz bandigh #3812. hozzászólásáraA gerinc mit takar? Nem vágom a szlenget, meg ma már millió változatot takarhat a lineár. A csatornája, vagy a föld alá rakott nyomovezetek?
Igen, ehhez kell lóvé kell nem kevés, és ha beleteszi valaki akkor meg menetni egyfolytában. És akkor biztos van különbség egy Valley meg noname között az áron kívül is. Egy használt szetszedettet meg újra összerakni olyannak aki még sose látott, hát nem állnék neki, relevánsnak ezek mindenféle érzékelőkkel, inkább megfizetniek pár embert aki már csinálta párszor.

Nincs profilkép
#3817 Mihály
2020-05-03 10:04:11

Válasz bandigh #3812. hozzászólására Ja van kis hazánkban is aki jól járt a Romániai Székely gazdák támogatásából:
Balázs László épphogy bejegyezte cégeit, azonnal 4,5 milliárd forint (13,5 millió euró) értékű vissza nem térítendő támogatást kapott. Nem is csoda: testvére üzleti partner Mészáros Lőrinccel és Tiborcz Istvánnal, Orbán Viktor közeli embereivel. A Pro Economica Alapítvány által kiírt pályázaton nagy sikere volt az Igazi Csíki Sör sörgyár tulajdonosának is.

Az említett pályázatot a Székelyföldön megvalósítandó, nagyszabású mezőgazdasági beruházások céljából hirdették meg. A Pro Economica Alapítvány Romániában bejegyzett magánalapítvány, amely ennek a magyar kormány által finanszírozott pályázatnak a menedzselésével foglalkozik.A Pro Economica Alapítvány november végén, egy másik témájú közleményben elrejtve tette közzé néhány nyertes nevét. Az a tény, hogy a nyertesek nevét részben közzétették, újdonság, mert 2019 júliusában a nyertesek listáját oly módon közölték, hogy abból nem tűnt ki, melyek azok a román társaságok, amelyek 24 milliárd forint (72 millió euró) összértékben kaptak vissza nem térítendő pénzeszközöket.

A később, november 28-án közzétett lista 24 nevet tartalmaz a 66 nyertesből. Ezek összesen 8,7 milliárd forint támogatást kaptak. Az alapítvány közleményéből megtudjuk, hogy az intézménynek sikerült november végéig szerződést kötnie ezekkel a vállalkozókkal.

Nem ismeretes, hogy a nyertesek többi része írt-e alá szerződést; a december 7-i közlemény azonban figyelmeztet, hogy azok, akik december 20-ig nem kötik meg a szerződést, elveszítik a finanszírozást.

Felkértük a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatóját, Kozma Mónikat, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre a helyzettel kapcsolatban, illetve a projektverseny egyéb részleteiről. Nem adott választ nekünk.

Viszonylag kis összegek a hatékony vállalatok számára
Ha megnézzük a nyertesek listáját, nagyon világos, hogy két kategóriába sorolhatók: egyrészt vannak a Székelyföldön olyan vállalatok, amelyek évek óta működnek pénzügyi hatékonysággal és stabilitással; ezek általában több száz millió forintot kaptak. Másrészt ott van azoknak a vállalatok a kategóriája, amelyek több milliárd forintos támogatást kaptak – és ahol úgy gondoljuk, hogy a korábbi eredményeket politikai befolyás váltotta fel. Az egyik ilyen vállalkozó Balázs László, a gyergyószentmiklósi székhellyel rendelkező két társaság, a Plazmontech SRL és a Batlas Holding ügyvezető igazgatója.

Mindkét társaságot 2018. november végén regisztrálták, röviddel azelőtt, hogy a Pro Economica Alapítvány bejelentette a pályázatot. Ezeknek a vállalatoknak azonban nincs tevékenysége, nincs profitja, még alkalmazottaik sem. A listafirme.ro adatbázisából kitűnik, hogy a Batlas Holding fő tevékenysége a holding társaságok működése, a Plazmontech pedig tudományos fejlesztéssel és az innovációval foglalkozik. Ezen területek egyike sem releváns a projektversenyen.

A pályázati felhívásban nagyon egyértelmű, hogy a pályázóknak már kell legyen kétéves tevékenységük, és legalább öt alkalmazottal kell rendelkezniük. A két társaság nem teljesíti e feltételek egyikét sem. Mi tagadás, a felhívás szerint a kritériumoknál figyelembe lehet venni a pályázó tulajdonában lévő egyéb vállalatokat is.

Kapcsolati tőkéjét visszafordítja szülőfalujába
A Pro Economica Alapítvány igazgatótanácsa a két cégnek összesen 4,5 milliárd forint (13,5 millió euró) vissza nem térítendő támogatást nyújtott, egy sajtóbeszámoló szerint egy tejfeldolgozó és egy hűtőház felépítését tervezik. A projekt összértéke 28 millió euró.

Hargita Megye Tanácsa egyébként egy 2019 decemberében megszervezett dísztanácsülésen Balázs László testvérének, Balázs Attilának Hargita Megyéért Díjat adományozott.A sajtóból értesülhetünk arról, hogy a díjat Balázs Attila részben „az eddigi tevékenységéért kapta, de legalább ennyire hangsúlyosan a szülőföldjén következőkben várható beruházások által a térség gazdasági megerősítéséért kifejtett munkáját előlegezték meg ezzel.”

A méltatásból kiderül, „a díjazott személy életútja, tevékenysége jó példa a közösség számára, hiszen abból a kapcsolati tőkéből, amit megteremtett, abból, amit létrehozott kitartó munka, tudás, tehetség, ambíció által, és ami által sikeres lett, visszafordít valamit a szülőfalujába.”Kikötőt vásárolt Mészárossal és Tiborcz-cal
Ez a Magyarországon felhalmozott kapcsolati tőke valójában a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István cégbirodalmához kapcsolódik. Mint azt a Magyar Hang kiderítette, Balázs Attila több mint két tucat vállalkozást birtokol, és ezek meglepően sikeresek a magyarországi közbeszerzéseken, például ott voltak a kivitelezők között olyan presztízsberuházásokon, mint a Puskás Ferenc Stadion.

Legutóbb Balázs Attila neve a balatonfüredi kikötő megvásárlása kapcsán bukkant fel: Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös ingatlankezelő cége, az Appeninn Nyrt. Balázs Attila cégével, a Bayer Construct Zrt.-vel vásárolta meg a kikötőt üzemeltető Solum-Invest Kft.-t.

Elfekvő cég is nyert 1,2 millió eurót
Több mint 400 millió forintot (1,2 millió eurót) nyert a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL. Ezt a vadhúst feldolgozó céget 2005-ben jegyezték be, azonban az utóbbi években üzleti forgalma nulla, alkalmazottai sem voltak.

Tulajdonosai az üzleti tanácsadással foglalkozó, 2018-ban bejegyzett Cs L Transylvania Project SRL, valamint a húskereskedéssel foglalkozó Control Group Consulting SRL. Úgy tudjuk, a Berke Integrator de Prelucrare a Carnii SRL a székelyföldi Albert András vállalkozó érdekeltségi köréhez tartozik. Ő a tulajdonosa az ivói vadasparknak.

Az Igazi Csíki Sör gyártója egyszerűen nem veszíthet
A székelyföldi gazdaságfejlesztési pályázat nagy nyertesei között található Lénárd András is.

Az Igazi Csíki Sör kézműves sört gyárt Hargita megyében, Csíkszentsimon községben. Mivel a Heineken birtokolja a Ciuc sör forgalmazásának jogát, a két gyártó között vita bontakozott ki, a Heineken azt állította, hogy a másik társaság csalárd módon szedte el szellemi tulajdonát. A botrány végül politikai beavatkozással oldódott meg.

Az Igazi Csíki Sör márka kulturális sajátosságokkal is rendelkezik: a legtöbb székelyföldi magyar számára ez egy azonosító kód vagy egyfajta kifejezése annak, hogy a magyar közösséghez tartozik, ők inkább ezt a sört választják többek között a magyar neve miatt is ( ez komoly verseny a Ciuc sör számára).

Bár vállalkozásai nem szerepelnek a Pro Economica Alapítvány által novemberben közzétett listán, azonban Lénárd maga beszél egy 2019 novemberében készült PR-interjúban arról, hogy a sörgyár mellé malátagyárat és chipsgyárat tervez felépíteni.

A két projekt összesen 25 millió eurós beruházást jelent, és mindkettőt támogatja a Pro Economica Alapítvány. A Magyar Hang úgy tudja, Lénárd András érdekeltségei összesen 2 milliárd forint támogatást nyertek.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője megerősítette a Magyar Hangnak, hogy az Igazi Csíki Sör mögött álló vállalkozó két cége ott van a nyertesek között, azonban a megítélt összegről nem nyilatkozott.

Hogy lássuk, egyeseknek mennyire könnyű vállalkozni Székelyföldön: a Lénárd által tervezett chipsgyár felépítése előtt nagy akadály volt, hogy Csíkszentsimonban, a gyár tervezett helyszínén nem volt bevezetve a földgáz.

Azonban Hargita Megye Tanácsa ezt a problémát megoldotta azzal, hogy a tanács költségvetéséből kiutalt 100 ezer eurót gázelosztó állomás kiépítésére a községben. Csak arról felejtettek el szólni, hogy első körben nem a csíkszentsimoni lakosság, hanem a chips- és a sörgyár kap olcsó földgázt. (ziarharghita.ro) / atlatszo.ro NEM BOSSZANTÓ Á NEM MINDEN FAXSZA EZEK A LIBERÁLIS DIPLOMÁS KOMMUNISTÁK EJ-EJ smile helpsmilie

Nincs profilkép
#3816 Szabi.
2020-05-03 10:00:25

Válasz Nyomasek Bobo #3814. hozzászólásáraHagyjuk ezt a mi mennyit eszik óránkénti matekot addig amíg azt sem tudjàk itt sokan, hogy ezért mennyi vizet ad, mekkora nyomással.

Nálam a régi matek az volt, hogy ahány mm-t kitettem hektáronként, annyi litert evett a rendszer üzemanyagból.

Nincs profilkép
#3815 Szabi.
2020-05-03 09:58:07

Válasz Rabó001 #3810. hozzászólásáraTavasszal felén álltalàban csak este lehet öntözni normálisan, mert mindig fúj a szél.

#3814 Nyomasek Bobo
2020-05-03 09:52:42

Válasz ME109G14 #3805. hozzászólásáraNálam az mtz550 1 dobos szivattyúval az 1 sigma dobbal 7-7.5liter/óra volt a fogyasztás. Igaz a 80as régen 2 dobot nyomatott 8-9literből.
Szóval a 3 bauer/25liter/óra nem olyan rossz...

Nincs profilkép
#3813 Mihály
2020-05-03 09:50:35

Válasz bandigh #3812. hozzászólására abból a 2 milliárdból hányat adhatott volna a kormány amit Mexicóba küldött templom felújításra vagy az erdélyi gazdák támogatásából stb röhej országban nem kell itt semmi minden faxsza minden dübörög csak lassan a hasunk kong az ürességtől de az nem számít csak a szavazó bázisnak jusson....smile cursingsmile censoredsmile hammer

#3812 bandigh
2020-05-03 09:45:23

Válasz Rabó001 #3810. hozzászólásáraA dobos árakat nem tudom, de hogy kontextusba legyünk a lineárral. 500 méter lineár ~30M(nem amerikai), 900m gerinc 9M+, szivattyú kb 7.
+áfa. Felszini vízből.

Nincs profilkép
#3811 Rabó001
2020-05-03 09:22:10

Válasz VDénes #3808. hozzászólásáraÉrtem, egy szivattyú a nagy mélység miatt nem elég. Hát, olyan vizviszonyokkal nem biztos hogy öntözésben gondolkodnek akkor.

Nincs profilkép
#3810 Rabó001
2020-05-03 09:15:33

Válasz bandigh #3809. hozzászólásáraJellemző az hogy egy 50 hektáros gazdaság csak egyféle növényt termel? Szerintem nem. A felvetés meg erről szólt ha jól értettem. És ha van 3 növény, már más a helyzet. De pénz kérdése és vehet 3-at is. :)
De akár eggyel is megmenne 2 hét alatt, egy szemeskukoricanak meg az is jó, és nem kellene folyton mellette ülni. Ez csak eszmefuttats na. :)

#3809 bandigh
2020-05-03 08:21:06

Válasz Rabó001 #3807. hozzászólására50 hektárt egy dobbal meglocsolni, akkor azt mán megkéne kezdeni, hogy végezzen mire csövel a tengeri smile sweatdrop

Nincs profilkép
#3808 VDénes
2020-05-03 07:43:53

Válasz Rabó001 #3807. hozzászólásáraTökéletesen igazad van. Az az alácsövezett és felállásokkal ellátott megoldás lenne a leggyorsabban megtérülő és talán lenne olyan jó.
Itt lehet kapni lineárt, mert most bontották el (osztatlan közös megszűnése miatt, mert eddig a TSZ használta az egészet).

A 2 szivattyús megoldás azért volt, mert az egyik szivattyú felvette a vizet a másik csak nyomta. Ha közel a víz akkor egy Honda WH20X elhajtja a kis 50/200-as dobot még, nagyobbat persze nem.

Itt a kútfúrás elég húzós a 100mm-es kút kb 1 millióba kerülne. 40-60m mély kutak vannak 63mm-es kútban is.

Nincs profilkép
#3807 Rabó001
2020-05-02 23:35:55

Válasz VDénes #3802. hozzászólásáraA wh20x nekem nem mond semmit. Egy szivattyú nem tud elég nyomást? Sose hallottam még ilyet hogy házilag összekötni, a gyárilag kétlépcsős szivattyú az oké.
A 63-as kút az 63mm átmérőjű? Mert többen is írták ezt. Nálunk a házaknál a telkeken is minimum 110-es pvc cső van lerakva fúrt kútnak, sőt nálunk itthon 133-as öntözőcsőből vannak a fúrt kutak, mert akkor tudtunk szerezni, a 6 méter pont elég is. Itt nem nagy dolog kutat fúrni, ilyen szempontból szerencsés. Több embernek is volt hozzá szereléke, igazából csak az iszapoló a spéci (valaki kutyakulónak nevezi). Egy nap egyet meg lehetett csinálni. Olyannyira, hogy anno mikor építkeztünk, jó nagy udvarban, fúrtunk egyet
a ház mellé, hogy közel legyen, utána meg maradt a hidrofornak a házhoz. Később építettünk hátra disznóólat, akkor oda is fúrtunk egyet hogy ott legyen a víz az etetéshez. Meg a kertbe öntözni. Természetesen engedélyt senki nem kért a házaknál lévő kutakra. Kint a határban nemtudom, nagy részét még a tsz-időkben furatták, akkor majdnem minden táblán van kút, a határ egy része meg alácsövezve nyomócsövekkel. Ezek olyan 160-200 mm átmérőjűek. Ezek elbírnak 2 olyan nagy dobot amit írtam az előzőben.

9 helyen ugye ha mindegyiket akarnád öntözni (ha nemis minden évben mind a kilencet), akkor ha nincs a közelbe másnak, akkor 9 kút, ha hivatalosan akkor engedély, stb. Minimum 1 dob, 1 szivattyú, csövek, idomok. Nehéz ügy. Új cuccokkal komoly összeg, ha nem használod akkor csak a pénzed áll benne.
Egy helyen 50 hektár nyilván egyszerűbb lenne, innen már csak eszmefuttatás amit írok, de ha már leültem és belekezdtem, folytatom: elég lenne akár 1 kút. Akkor se biztos hogy lineár lenne a legcélravezetőbb, nyilván az a legjobb, legegyenletesebb, legautomatizálhatóbb, de megvenni is a legdrágább. 50 hektár intezív kertészetre, az igen. Mondjuk konkrét árajánlattal derülne ki, komplett új dobos rendszer részegységekkel, kontra lineár. De linárból meg szerintem használtat nem lehet venni. 50 hektárra én leásnám a csöveket, egy helyen betáplálni a kút mellett, aztán a megfelelő helyeken felállni. Így csak a dobot kéne odébbvinni 1 db hajlékony tömlővel.

Nincs profilkép
#3806 zsolah68
2020-05-02 23:07:44

Kedves Gazdatársak!

Forrás 50/160-hoz keresek szivattyút, melyhez van már egy hibátlan állapotú 1,5-ös 50 LE-s dízel motorom és 2 db közösített 63-as kúttal rendelkezem. Ezek a modern olasz szivattyúk használtan is igen drágák. Valakinek van ötlete, javaslata régebbi, akár nem áttételes szivattyúra, hogy miben érdemes gondolkodni? Legalább 600 l/perc, 6-7 bar mellett jó lenne. Köszönettel

Nincs profilkép
#3805 ME109G14
2020-05-02 10:14:25

Válasz Rabó001 #3800. hozzászólásáraCégnél 1990 ben hoztak uj VARIO s őntőző szivattyukat 4 hengeres IFA motor hajtotta direktbe A ROVATTI szivattyut ami csatornábol szivta a vizet 3db BAUER DOBOT vitt 110átmérőjü volt és 450 méter hosszu egész nap teljes gázon ment SZerinten 25 liter gázolajat simán megevett óránként de volt is teljesitmány Senkit nem érdekelt a fogyasztása 200 literes hordokba hozták a gázolajat.Hónapokig mentek egyfojtába csak a motorolajat cseréltúk

#3804 Nyomasek Bobo
2020-05-02 09:53:13

Válasz Rabó001 #3800. hozzászólásáraNekem van egy sigma odra 75/250es dobom, meg egy bauer talán famos szivattyúm. Nos, 7 éve neztem rá utoljara. A hidraulika akkor se volt a topon. A szivattyú (kb lapát)meg berohadtsmile cursing. Kívancsi lennek, a lapát mi áron lehet ebbe?
A legjobb földemen a kút vagy szétcsúszott, vagy kiszáradt...kopog az alja. A szomszédé facig homokos(4 óra alatt gajra vagta a sigma turbina szimeringet)
A szetthez egyedül a szívó cső hiányzik, meg a kút tisztító kompresszor... (meg persze a nyomó textil tömlő)
80as (v90es?) alu csöveim vannak 13 darab, barterba jött, de az üzletet érintő többi cső ott ragadt...
1x volt hibrid kucca, ahhoz lett véve . 1 huzassal kb 1-1.2ha (/12-14óra/20?mm)tud öntözni. Tehat egyedül meló mellett elég gáz, mivel a sigma állandó felügyeletet igényel. És még így is kéne kiépíteni az mtzre egy biztonsági rendszert, hogy olaj víz gond esetén lelője. Ha a vizet eldobja, az nem akkor a gond...max az előirányzott gázolaj elfogysmile laugh

Nincs profilkép
#3803 ME109G14
2020-05-02 09:30:02

Régen én is locsoltam BAUER FAMOS V traktorhajtásu szivattyuval kertészetet.Akkor is sokaltam a kopasz szivattyú árát Kiváncsiságbol rákerestem OSZTRÁK veboldalon az árára ki is kerekedett a szemem a 2100 EURORA CSORS szorzás 2100x360.756000forint plussz áfa 960000forint ITTHON biztos 1 millio felett lenne az ár RÉMISZTŐ 8 vagy 10 éve vettem 1200 euroért nettoba

Nincs profilkép
#3802 VDénes
2020-05-02 07:43:01

Válasz Rabó001 #3800. hozzászólásáraIgen úgy gondoltam.
Itt sokan úgy locsoltak, hogy közvetlen volt össze kötve 2 wh20x. Egyik felhúzta a vizet a másik nyomta a dobra. De minden évbe meghalt valamelyik szivattyu. Ezért gondoltam hogy kene közzé egy puffer.

Amit írsz, hogy traktorral hajtott szivattyu nagy dob az lenne a profi, de ahhoz minimum 100-as kút kellene ugye? Vagy csatorna, de egy földünk mellett van csatorna az is ki van szaradva. Talán 2010ben volt utoljára benne víz.
63-as kutat meg viszonylag olcsón fúrnak annyit ami nekem kellene. Nagyon el vagyok keseredve azért gondolkodom, de ipari növényeknél így hogy 9 darabban van 50 ha így nem túl ésszerű beruházás. Ha egyben lenne nem is gondolkodnek rajta, amibe kerül kerül, de vennék rá lineart.

Nincs profilkép
#3801 tusalevi
2020-05-02 05:52:53

Válasz Rabó001 #3800. hozzászólására90/500- as dobal , 57 métres szárnyal öntözzük mi a hagymát : 3.5 bar , 6os fuvoka. 10ora alatt öntöz meg 2 hektárt ( persze nagyobb fuvoka ,nagyobb nyomás hamarabb , csak akkor megsérti a kelő hagymát). Utb 650-es hajtja a pompát , 15 liter üzemanyag/ hektár. 40-120 méter között kell nyomjon a dobig.

Nincs profilkép
#3800 Rabó001
2020-05-01 23:48:26

Válasz VDénes #3795. hozzászólásáraUgyan nem engem kérdeztél, de témába vág, és most gépnél többet tudok írni. Egy 125-350-es Bauer dob (125mm csőátmérő, 350m csőhossz), ami szántóföldön azért már komoly. Ez egy behúzásra 3 hektár, vagy akár 4. Ha 22-23 óra alatt ér be akkor 30-as fúvókával kinyom 50mm-t, gyakorlatilag 1 teljes nap. Nem fejből írom ám a pontos értékeket, hanem prospektusból. Utána mehet új állásba, sőt ha olyan alakú a tábla, akkor csak átfordítani kell és lehet kihúzni a másik irányba, ha az is beér akkor kell odébbvinni. Egy dobot egy MTZ-vel hajtott szivattyú elvisz. Nálunk anno a tszben ha jól emlékszem MA-350 szivattyúk voltak, akkor már 4 hengeres IFA motorral hajtva, az elvitt kettő nagy dobot, hogy mennyi gázolajat evett meg azt ne kérdezd, arra már nem emlékszem.

Nincs profilkép
#3799 Rabó001
2020-05-01 23:15:06

Válasz VDénes #3798. hozzászólásáraMiért Ibc-bol? azt meg kútrol tölteni?
Benzinnel biztos több pénz lenne, mint villannyal, de ha nincs villany akkor azzal nem lehet.b

Nincs profilkép
#3798 VDénes
2020-05-01 22:41:22

Válasz B.Bali #3796. hozzászólásáraKöszönöm mind kettotoknek a gyors választ.
Nekem akkor 25m sugárt tudni kellene
Wh20x van az ha ibcbol szívná akkor lehet tudna 5 bart. Az ibct meg wb30al töltenem kutrol. De akkor ez kb 50 liter benzin hektáronként. Hacsak 10 mm megy. Huhu smile crying sok idő az is

Régen mi is rakossal csináltuk míg volt paprika paradicsom de akkor meg nagyon kisgyerek voltam. Nincsenek is már meg a kutak a földeken sem.

Nincs profilkép
#3797 Rabó001
2020-05-01 22:24:16

Válasz VDénes #3795. hozzászólásáraA viszonylag nagy kertünkben az álló ruszki szivattyúval egy kétcsöves szorofejjel szoktunk öntözni, kútrol, egy állásban 20-22 méter átmérőt vitt, 2-3 órát szoktuk egyhelyben menetni, még 2 nap múlva is fekete szokott lenni a föld. Egyszer csináltunk nagyobb szivattyút, az elvitt 2 ilyen szorofejet.

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtóközlemény
Hálaadó Napon járt az agrárminiszter
Hálaadó Napon járt az agrárminiszter
Az új kenyeret és az új bort kézbe venni minden évben rendkívüli pillanat.
Így nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege a következő években
Kubota R410
Kubota R410

5.800.000 Ft

Wühlmaus 1733s
Wühlmaus 1733s

5.150.000 Ft

8 db borju eladò
8 db borju eladò

200.000 Ft

CASE IH FARMALL 95U fronthidraulikás,  frontkardános Quicke Q49 QD homlokrakodóval
CASE IH FARMALL 95U fronthidraulikás,...

17.800.000 Ft

Minden jog fenntartva.
© 2024 Agroinform Média Kft.

[bezárás x]