Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR412.88 FtUSD391.08 FtCHF443.07 FtGBP496.28 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz VDénes #3795. hozzászólására3h ami zöldségféle karfiol,káposztaféle volt.Most 50-es kis dob van ami a víz nyomástól függ hogy mennyi idő alatt jön be.5 bár nyomásnál kb. 3 óra alatt jön be. Ezzel az állással ad ki 10mm körűl, 12 óra kell 1h-nak persze azis szàmít hány sort locsol be egyszerre
Mekkora területet ontoztel?
Dobbal vagy simán csövet fektetve?
Mennyi idő alatt lehet be locsolni 10mmel egy hektárt? Nem halál pontos adatokat kérdezek csak úgy a tapasztalat mit mond. Nekem nincs semmi infom róla
Válasz Nagylaszlok #3793. hozzászólásáraÉn több hektárt öntöztem,50-es tűzoltó tömlővel+honda benzines viszivatyúval 63- kútból. Árammal olcsóbb lenne,de 1h öntözni, hogy haladj is, komoly vìzszivatyú kell.Gondolom nem akarsz hetekig szórakozni. Nekem 1kw pedrollo 160l/perc van a háznál ami 85l szív ki a kútból.A kertem 0,4h de több nap mire végigértek rajta,igaz nem csak a port veri el.
Válasz Nagylaszlok #3788. hozzászólásáraMenyit szánsz rá? Még lehet oldani tűzoltó tömlővel,Kpe csővel,stb.Ez mind pakolgatós,elég nehéz módszer. Vagy csévélő dobos öntözés,attól is függ milyen a vízvételi lehetőséged. Van-e áram a közelben,vagy csak benzines szivattyú jöhet szóba?
Sziasztok!
Jovore szeretnem ujra vetni a lucernat 1 hektaron.
Iden nem hozott nagy termest mert nem volt elegendő csapadek. Ezert jovore szeretnem ontozni valamilyen formába. Hogyan lehetne ezt megoldani?
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy nincs valakinek valamilyen informatív anyaga az öntözésről? Cikk, könyv esetleg diplomadolgozat? A csapból is ez folyik hogy öntözni kell, de hogy mikor és miért akkor arrók senki nem beszél. Köszönöm
Válasz Szg95 #3760. hozzászólásáraSzia! Nekem is ez a típusú szivattyú van. Igaz hogy még csak ez után fogom használni. Az adattábláját viszont mutatom!
a föld szinte egyenes, max 1m szintkülönbség van a 400m-en
Kötött fekete csernozjom talaj, 42-45 Arany féle kötöttség, 3% feletti humusz az 5évvel ezelőtti talajvizsgálat szerint
Viszont elég tömörödött, mész kimutathatatlan, Mg már mérgező szinten 2000-2500 fölött a talajvizsgálat és az éves levélvizsgálat alapján
Válasz ND #3779. hozzászólásáraNapi 5-6-ot tudnál fordulni az semmi.
5 köb víz egy sor ribizli,sziszifuszi munka.
Az a kút felszíni szivattyúval vagy búvárral dolgozott?
Fúratnék a föld közepébe egyet és onnan locsolnák.
És milyen a föld,lejtős-kötött-homok?
Válasz máris szomszéd #3777. hozzászólásáraMég nem piackutattam, de nem olcsó, az tuti.
A nem hivatalossal az a baj, hogy a nagytestvér mindent lát.
Nálam meg főleg, mert föld egyik végén főút másikon most épülő autópálya, ami elvitte a kutam, és az áramtól is elvágott.
A kút 160as és 20m volt, vízhozam nem volt mérve.
Lajt sincs még, de az 5 köbös lepattant szippantók nem nagy pénz.
Folyó 4-5km
Mondjuk trakim sincs hozzá, T25 nem bírná
Ezért van a dilemma, h merre induljak, mert ha így halad, vége a dalnak
Válasz Roland82 #3776. hozzászólásáraSzia,
Köszi szépen, elgondolkodtató
Föld alá nem igazán tudom tenni, azt telepítés előtt kellett volna.
Meg a szalagok sem örökéletűek.
Válasz ND #3771. hozzászólásáraMennyi lenne egy kút,ami ad legalább 100/perc-et?
Az engedély érdekes dolog,erre több ezer engedély nélküli kút van és még növekszik a számuk.
Az a lajtkocsis megoldás nem jó akkora területen. Egy kanyar menyi idő és mennyi víz?
Válasz ND #3773. hozzászólására400 m-es hosszúsággal, 60cm tőtávval számolva soronként kb 650 tő. Ha mindegyiknek csak 5 liter vizet adsz, ami nem sok, akkor is kb 165 m3 víz kell az 50 sorhoz. Ehhez komoly kút is kell.
Én locsolok csepegtető szalaggal, Heron benzines szivatyúval.
Szerintem a 400 m-t ketté kell osztani. Bár úgy tudom, hogy vannak olyan szalagok, amik tudják ezt a hosszt. Kérdés az ára. Nekem max 120 m-es sorhosszaim vannak.
Az egyszerre locsolt sorok száma függ a csepegtetőszalagban a csepegtetőtestek mennyi vizet engednek át óránként, a szivattyú teljesítményétől.
Én 2 colos gerincet használok, abból ágaztatom le 5/4 KPE csövet, abból indulnak a szalagok. A nyomás papíron 1 bar körül kell lenni. Én nem mértem még, szerintem nálam kicsit több.
Szerintem nem kell kétszer telepíteni, ha a föld alá van telepítve. Én burgonyában használom, idén telepítem először a bakhátba. Tavaly a bakhát tetejére volt kihúzva.5-7 cm-re a felszín alá fektetve tökéletesen működhet.
Válasz medikus #3774. hozzászólásáraEgy 0-val kevesebb, de így is qvasok.
Ezért kérdeztem h csík öntözés vagy csepegtető esetén is a teljes felületet kell-e számolni v mondjuk soronként 0,5-1m a 3helyett
Válasz medikus #3772. hozzászólásáraTudom h létezik, meg benzines szivattyú is.
Egyik kolléga írta h tartályból Heron szivattyúval csepszalagozik.
A részletek érdekelnének h
-a 400m-t kell-e osztani v mehet egybe
-50 sort h érdemes szétosztani, szakaszolni
-milyen gerinc célszerűbb
-milyen nyomás, liter kell a szalagnak
-milyen szalagot érdemes (évente 2x kell telepíteni, mert kell tavasszal öntözni, júni végén fel kell szedni, mert rázógép felszedné, utána vissza kell rakni nyárra, h túlélje az aszályt)
-hol éri meg ezeket beszerezni
Szóval ilyen tippek jól jönnének a rutinos kollégáktól
Előre is köszi
Válasz ND #3767. hozzászólásáraKutat nem lehet fúratni? Bármilyen kicsi teljesítményűt se?
Lajtkocsival annyi fának nem győzöd meg csak ha egész nap azt csinálod.
Amatőrként, mint aki soha nem csinált ilyet lenne egy kérdésem.
Ha egy ültetvényben locsolnék, ami 3m sortáv hogy kellene számolni mennyi víz kell x mm-hez?
Ha telibe nyomom, még megy, de ha csak a sorok kapnának?
Abból is ha lajtból sor mellé, vagy szalaggal?
Van 50, kB 350-400m sor.
Vízforrás nincs környékén.
Válasz nferry #3761. hozzászólásáraEn leoval csepegtetek asszem 600 v 1000l van belole 5000 nmt 1m sortavba becsepegteti 1 koron/ 10cmes szalag/ annyi h 63 szivo es nyomo ag kell de ezt nem kutbol nyomatom
Udv urak bauer famos III60 rol tudna valaki adatokat irni? Sajnos nincs rajta adat tabla. Megmondom oszineten kecesnek talaltam a nyomast mint a dobnal mint a szivattyunal. Illetve hivatalosan mennyivel illik tekerni? Mtz 1000eskardannal hajtom
Válasz lewy940 #3700. hozzászólásáraValami nem stimmel abban amit írsz. Az általad feltett táblázatban a leglassabb behúzási sebesség 10m/h, ezzel a 400 méteres csövet durván 40 óra alatt húzná be, nem pedig 15 óra alatt, mint írod.
Ránéztem a neten a 400/75-ös Bauernek a vízigénye 233 litertől-550 literig terjed percenként. Úgyhogy nálad a 320-nak elégnek kellene lenni, ha tényleg van annyi, de kérdés a nyomása.
Válasz bandigh #3750. hozzászólásáraCsak tudod mi a baj? Most egy új cuccnak turd szét a hajtását, és kezdj el egy újat építgetni rá. Te is tudod milyen munka az. És szerintem illetve többek szerint a vízellátás se stimmel nála.
Nem véletlen ha egy új dologba kezd az ember, akkor azért körül kell járni a témát, mielőtt belevág.
Válasz bandigh #3750. hozzászólásáraHmm, Bauert kellett volna venni, csak nem akartam kapásból ezt írni, de most már leírom.
Meg a régi Baueren meg ahol kihajt a hajtóműből, ott is van még egy lassító lánchajtás, itt lehet asszem rátenni a traktorkardant is. Azért kérdeztem az elején, hogy hogy néz ki a hajtása.
Válasz medikus #3749. hozzászólásáraEgyszerűen megáll, ha leveszed róla a vizet. Nem tudsz mit csinálni. Kell valami más áttétel. A régi baueren szíjtárcsás variátoros megoldás van. Lehet azt könnyebb lenne építeni, és a szabályozás is jobb.
Válasz medikus #3746. hozzászólásáraEz elméletileg jó is lenne egy kikerulő vezeték csak az a baj hogy a turbinának kell egy minimum átfolyási mennyiség hogy egyáltalán elkezdjen húzni a dob. A kolléga azért tudta gyorsan behúzatni a dobot, mert volt elég átfolyás a turbinán. A lassú behúzáshoz ennyi víz kevés.
Válasz sales15 #3745. hozzászólásáraElméletileg van 320liter/perc vize és talán 5 bar is össze csepeg. Ez így olyan, mint a fociban a kapufa: Szép-szép csak éppen szart sem ér.
4646 hozzászólás
Válasz VDénes #3795. hozzászólására3h ami zöldségféle karfiol,káposztaféle volt.Most 50-es kis dob van ami a víz nyomástól függ hogy mennyi idő alatt jön be.5 bár nyomásnál kb. 3 óra alatt jön be. Ezzel az állással ad ki 10mm körűl, 12 óra kell 1h-nak persze azis szàmít hány sort locsol be egyszerre
Válasz B.Bali #3794. hozzászólásáraSzia
Mekkora területet ontoztel?
Dobbal vagy simán csövet fektetve?
Mennyi idő alatt lehet be locsolni 10mmel egy hektárt? Nem halál pontos adatokat kérdezek csak úgy a tapasztalat mit mond. Nekem nincs semmi infom róla
Köszönöm!
Válasz Nagylaszlok #3793. hozzászólásáraÉn több hektárt öntöztem,50-es tűzoltó tömlővel+honda benzines viszivatyúval 63- kútból. Árammal olcsóbb lenne,de 1h öntözni, hogy haladj is, komoly vìzszivatyú kell.Gondolom nem akarsz hetekig szórakozni. Nekem 1kw pedrollo 160l/perc van a háznál ami 85l szív ki a kútból.A kertem 0,4h de több nap mire végigértek rajta,igaz nem csak a port veri el.
Válasz B.Bali #3789. hozzászólásáraAnnyit szannek ra ami meg is fog terulni, az nem baj hogy pakolgatni kell a csovet. Arram van a kozelbe
Válasz timon85 #3790. hozzászólásáraMilyet? Új, régi, típus mekkora?
Sajnos nekem is nézegetnem kell az öntöző dobokat meg a szivattyúkat.
Kisalföld - Kisalföld lassan elsivatagosodik
Válasz Nagylaszlok #3788. hozzászólásáraMi 3 hete vetetük a lucernát, ma sikerült vennünk öntöző berendezést nagyon kíváncsi vagyok megtérül e!?
Válasz Nagylaszlok #3788. hozzászólásáraMenyit szánsz rá? Még lehet oldani tűzoltó tömlővel,Kpe csővel,stb.Ez mind pakolgatós,elég nehéz módszer. Vagy csévélő dobos öntözés,attól is függ milyen a vízvételi lehetőséged. Van-e áram a közelben,vagy csak benzines szivattyú jöhet szóba?
Sziasztok!
Jovore szeretnem ujra vetni a lucernat 1 hektaron.
Iden nem hozott nagy termest mert nem volt elegendő csapadek. Ezert jovore szeretnem ontozni valamilyen formába. Hogyan lehetne ezt megoldani?
Válasz Rabó001 #3786. hozzászólásáraSzia. Köszönöm a linket. Elolvasom majd.
Válasz Géza15 #3785. hozzászólásáraNana, azért ennek komoly szakirodalma van, csak meg kell találni.
Akkor kellene öntözni, mikor vízhiány van, nem amikor már a növényen is látszik, hanem a talajban.
Egyik kolléga mutatta nekem ezt az oldalt:
http://www.moe.hu/kepzes2017/index.html
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy nincs valakinek valamilyen informatív anyaga az öntözésről? Cikk, könyv esetleg diplomadolgozat? A csapból is ez folyik hogy öntözni kell, de hogy mikor és miért akkor arrók senki nem beszél. Köszönöm
Múltkor egyik öntözéses témában érdeklődtek az engedélyezés felől.
Igaz ez csak egy alkalomra szóló verzió.
https://agroforum.hu/agrarhirek/novenytermesztes/igy-szabalyos-a-rendkivuli-ontozesi-celu-vizhasznalat/?
Válasz Szg95 #3760. hozzászólásáraSzia! Nekem is ez a típusú szivattyú van. Igaz hogy még csak ez után fogom használni. Az adattábláját viszont mutatom!
Tisztelt Gazdatársak!
Érdeklődnék hogy Pálava 75 típusú öntöződobhoz
magyar nyelvű kezelési útmutatót hol találok?
Válasz máris szomszéd #3780. hozzászólásárabúvárral
12-15m között volt a víz
a föld szinte egyenes, max 1m szintkülönbség van a 400m-en
Kötött fekete csernozjom talaj, 42-45 Arany féle kötöttség, 3% feletti humusz az 5évvel ezelőtti talajvizsgálat szerint
Viszont elég tömörödött, mész kimutathatatlan, Mg már mérgező szinten 2000-2500 fölött a talajvizsgálat és az éves levélvizsgálat alapján
Válasz ND #3779. hozzászólásáraNapi 5-6-ot tudnál fordulni az semmi.
5 köb víz egy sor ribizli,sziszifuszi munka.
Az a kút felszíni szivattyúval vagy búvárral dolgozott?
Fúratnék a föld közepébe egyet és onnan locsolnák.
És milyen a föld,lejtős-kötött-homok?
Válasz máris szomszéd #3777. hozzászólásáraMég nem piackutattam, de nem olcsó, az tuti.
A nem hivatalossal az a baj, hogy a nagytestvér mindent lát.
Nálam meg főleg, mert föld egyik végén főút másikon most épülő autópálya, ami elvitte a kutam, és az áramtól is elvágott.
A kút 160as és 20m volt, vízhozam nem volt mérve.
Lajt sincs még, de az 5 köbös lepattant szippantók nem nagy pénz.
Folyó 4-5km
Mondjuk trakim sincs hozzá, T25 nem bírná
Ezért van a dilemma, h merre induljak, mert ha így halad, vége a dalnak
Válasz Roland82 #3776. hozzászólásáraSzia,
Köszi szépen, elgondolkodtató
Föld alá nem igazán tudom tenni, azt telepítés előtt kellett volna.
Meg a szalagok sem örökéletűek.
Válasz ND #3771. hozzászólásáraMennyi lenne egy kút,ami ad legalább 100/perc-et?
Az engedély érdekes dolog,erre több ezer engedély nélküli kút van és még növekszik a számuk.
Az a lajtkocsis megoldás nem jó akkora területen. Egy kanyar menyi idő és mennyi víz?
Válasz ND #3773. hozzászólására400 m-es hosszúsággal, 60cm tőtávval számolva soronként kb 650 tő. Ha mindegyiknek csak 5 liter vizet adsz, ami nem sok, akkor is kb 165 m3 víz kell az 50 sorhoz. Ehhez komoly kút is kell.
Én locsolok csepegtető szalaggal, Heron benzines szivatyúval.
Szerintem a 400 m-t ketté kell osztani. Bár úgy tudom, hogy vannak olyan szalagok, amik tudják ezt a hosszt. Kérdés az ára. Nekem max 120 m-es sorhosszaim vannak.
Az egyszerre locsolt sorok száma függ a csepegtetőszalagban a csepegtetőtestek mennyi vizet engednek át óránként, a szivattyú teljesítményétől.
Én 2 colos gerincet használok, abból ágaztatom le 5/4 KPE csövet, abból indulnak a szalagok. A nyomás papíron 1 bar körül kell lenni. Én nem mértem még, szerintem nálam kicsit több.
Szerintem nem kell kétszer telepíteni, ha a föld alá van telepítve. Én burgonyában használom, idén telepítem először a bakhátba. Tavaly a bakhát tetejére volt kihúzva.5-7 cm-re a felszín alá fektetve tökéletesen működhet.
Én így csinálom.
Válasz medikus #3774. hozzászólásáraEgy 0-val kevesebb, de így is qvasok.
Ezért kérdeztem h csík öntözés vagy csepegtető esetén is a teljes felületet kell-e számolni v mondjuk soronként 0,5-1m a 3helyett
Válasz ND #3773. hozzászólására6 Ha-t locsolni,nem egyszerű!Az mm-ként 600000 liter víz!Kút nélkül odahordani lehetetlen!
Válasz medikus #3772. hozzászólásáraTudom h létezik, meg benzines szivattyú is.
Egyik kolléga írta h tartályból Heron szivattyúval csepszalagozik.
A részletek érdekelnének h
-a 400m-t kell-e osztani v mehet egybe
-50 sort h érdemes szétosztani, szakaszolni
-milyen gerinc célszerűbb
-milyen nyomás, liter kell a szalagnak
-milyen szalagot érdemes (évente 2x kell telepíteni, mert kell tavasszal öntözni, júni végén fel kell szedni, mert rázógép felszedné, utána vissza kell rakni nyárra, h túlélje az aszályt)
-hol éri meg ezeket beszerezni
Szóval ilyen tippek jól jönnének a rutinos kollégáktól
Előre is köszi
Válasz ND #3771. hozzászólásáraLétezik aggregátor!Csepegtető öntözés! öntöző szalag!Stb.stb
Válasz máris szomszéd #3770. hozzászólásáraKöszönöm a válaszokat.
Igazából nem is fa, hanem ribizli bokorból sövény 60cm tőtávval.
Kutat fúratni ugyan lehetne, de egy olyan kút ami ennyit ad, nem olcsó, meg ugye az engedély hercehurca meg a sarca.
Meg áram sincs.
Válasz ND #3767. hozzászólásáraKutat nem lehet fúratni? Bármilyen kicsi teljesítményűt se?
Lajtkocsival annyi fának nem győzöd meg csak ha egész nap azt csinálod.
Válasz ND #3767. hozzászólásáraLajtból vagy permetezötartályból 10 l.viz fa köré.
Válasz ND #3767. hozzászólására1-1 vödör víz,reggel,és délután!
Ha nincs víz,akkor sehogy!
Sziasztok,
Amatőrként, mint aki soha nem csinált ilyet lenne egy kérdésem.
Ha egy ültetvényben locsolnék, ami 3m sortáv hogy kellene számolni mennyi víz kell x mm-hez?
Ha telibe nyomom, még megy, de ha csak a sorok kapnának?
Abból is ha lajtból sor mellé, vagy szalaggal?
Van 50, kB 350-400m sor.
Vízforrás nincs környékén.
Ki hogy oldaná meg költséghatékony módon?
Előre is köszi
Válasz nferry #3763. hozzászólásáraHello!
Én Heron benzinmotoros szivatyúkkal csepegtetek.
Válasz máris szomszéd #3764. hozzászólásáraKöszönöm ez elég egyértelmű volt.
Válasz nferry #3763. hozzászólására1.Honda
2.Honda
3.Honda
Nincs tovább.
Válasz Szg95 #3762. hozzászólásáraMekkora leoval csepegtetsz be 5000nmt?
Az a baj hogy szántóföldi körülmények lennének, tehát benzines szivattyú kellene, ezt elfelejtettem írni.
Nézegettem a Tomosokat meg a Hondát.
Melyiket érdemesebb venni?
Válasz nferry #3761. hozzászólásáraEn leoval csepegtetek asszem 600 v 1000l van belole 5000 nmt 1m sortavba becsepegteti 1 koron/ 10cmes szalag/ annyi h 63 szivo es nyomo ag kell de ezt nem kutbol nyomatom
Sziasztok!
5000 m2 illetve 1hektár öntözését hogyan, milyen szivattyúval oldanátok meg?
Fontos hogy csepegtető öntözés lenne.
Udv urak bauer famos III60 rol tudna valaki adatokat irni? Sajnos nincs rajta adat tabla. Megmondom oszineten kecesnek talaltam a nyomast mint a dobnal mint a szivattyunal. Illetve hivatalosan mennyivel illik tekerni? Mtz 1000eskardannal hajtom
Válasz lewy940 #3700. hozzászólásáraValami nem stimmel abban amit írsz. Az általad feltett táblázatban a leglassabb behúzási sebesség 10m/h, ezzel a 400 méteres csövet durván 40 óra alatt húzná be, nem pedig 15 óra alatt, mint írod.
Ránéztem a neten a 400/75-ös Bauernek a vízigénye 233 litertől-550 literig terjed percenként. Úgyhogy nálad a 320-nak elégnek kellene lenni, ha tényleg van annyi, de kérdés a nyomása.
Válasz Rabó001 #3757. hozzászólásáraMert olcsóbb!
Válasz medikus #3756. hozzászólásáraDe minek 3 kút, miért nem egy?
Válasz bandigh #3754. hozzászólására3db 63 kút egymástól 2-3 méterre,összekötve közös szívóágra,és már az MA szivattyú mehet is!
Válasz gcastle #3753. hozzászólásáraAz is még “Karcsibácsi”
Válasz gcastle #3753. hozzászólásáraMeg még egy mélykúti meg egy agregátor
Válasz Szabi. #3747. hozzászólásáraKell még egy 320l/perces kút, és kész...
Válasz bandigh #3750. hozzászólásáraCsak tudod mi a baj? Most egy új cuccnak turd szét a hajtását, és kezdj el egy újat építgetni rá. Te is tudod milyen munka az. És szerintem illetve többek szerint a vízellátás se stimmel nála.
Nem véletlen ha egy új dologba kezd az ember, akkor azért körül kell járni a témát, mielőtt belevág.
Válasz bandigh #3750. hozzászólásáraHmm, Bauert kellett volna venni, csak nem akartam kapásból ezt írni, de most már leírom.
Meg a régi Baueren meg ahol kihajt a hajtóműből, ott is van még egy lassító lánchajtás, itt lehet asszem rátenni a traktorkardant is. Azért kérdeztem az elején, hogy hogy néz ki a hajtása.
Válasz medikus #3749. hozzászólásáraEgyszerűen megáll, ha leveszed róla a vizet. Nem tudsz mit csinálni. Kell valami más áttétel. A régi baueren szíjtárcsás variátoros megoldás van. Lehet azt könnyebb lenne építeni, és a szabályozás is jobb.
Válasz buszsofőr #3748 Úgy kell beállítani hogy húzzon is!A kettő kalibrációja!
Válasz medikus #3746. hozzászólásáraEz elméletileg jó is lenne egy kikerulő vezeték csak az a baj hogy a turbinának kell egy minimum átfolyási mennyiség hogy egyáltalán elkezdjen húzni a dob. A kolléga azért tudta gyorsan behúzatni a dobot, mert volt elég átfolyás a turbinán. A lassú behúzáshoz ennyi víz kevés.
Válasz sales15 #3745. hozzászólásáraElméletileg van 320liter/perc vize és talán 5 bar is össze csepeg. Ez így olyan, mint a fociban a kapufa: Szép-szép csak éppen szart sem ér.