Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR403.06 FtUSD389.11 FtCHF426.08 FtGBP483.79 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Szia, Kecskemét mellett vagyok. Elsősorban kukoricát kellene öntözni, de később bármi lehet(pl zöldség). Esetleg tudsz tanácsolni valamit? Anyagiak- az mindig a legkevesebb. Pl hány kút kellene, milyen teljesítményű szivattyúkkal, melyik öntöző dobot érdemes (elsősorban használt), hány dobbal ,konzollal lehet lefedni a területet. Mekkora áramot igényeljek a Démász-tól. Vízágyú, vagy konzol?
Köszi hogy dobtál fel képet a berendezésről, van most egy új szerzeményem az is LEO tipusú 1.5KW 180l/p 5.1bár, vélemyényed szerint ebből kettő elbírná az 50es Forrás dobot
Azért nálunk szerintem nem annyira rossz a helyzet 6-7 m mélyről locsolunk meg van 1-2 gazda aki krumplizik és csak locsolnak valamiből a homokon is Lehet majd fel kell velük venni a kapcsolatot
Homokon kb milyen teljesítményű kutat lehetne fúratni ésszerű keretek között (nem baromi drágán)?? Vagy ez nagyon területfüggő?? A tisza itt van 3-4 km.en belül de egy kicsit magasabban van ez a terület nem tudom ez mennyit számít
Mi most öntözük a lovagot!!! Adunk neki böven ha már szomjas..Mert aratás utánig ki kellene birnia valahogy..Első napunk az öntözésben.. de máris meg untam.. Kibb sok macerával jár pláne ilyen ócska felszerelésel mint a mienk.. Ja és én leszek az éjszakás is..
Tudna nekem segíteni valaki! Van egy olasz kétlépcsős szivattyúm, és ezek az olaszok fura szerzetek, mert ráteszik az adattáblát a szivattyúra, de nem töltik ki. Helyette ütnek rá egy kódot, ez alapján minden adatot te keress ki, csak honét?
Megtudná mondani nekem valaki ez a kód milyen paramétereket takar?
mivel árulom mindenki ezt kérdi, én meg lesek bután mert nem tudom.
előre is köszönöm
Nálunk sekély 30-50m-es 110-es kut van kb 250-300l vizet ad percenként.63as malupe dobot simán ellátja.14-16-os fuvokáju vizágyu 50-60 sor kukoricát betakar 180 fokba.Olasz szivattyut hajt 550-es mtz full gázon.7-8bar nyomáson megy a randszer,csak ugy recseg az ágyu.
Sziasztok!
Érdeklődnék,hogy mekkora nyomáson érdemes üzemeltetni az öntöződobot hogy hatékony,takarékos is legyen a szivattyu. Nemrég vettem és kezdő vagyok. A próbán 9.5- 12 bar között öntöztünk. 110/400 as a dob.
Sziasztok!
Öntözéssel kapcsolatban: van egy táblám, amelyik 750m hosszú és 420m széles. Ennek az öntözését kellene megoldani. Magasfeszültség van a közelben, csatorna nincs, csak fúrott kút jöhet szóba ki mit ajánl hogyan lehetne(érdemes ) megoldani. Zöldfülű vagyok a témában, öntözési tapasztalatom és felszerelésem sincs.
Nem is gondoltam párhuzamosan, két szívó csövet nem akarok bele tenni. Sorba meg megint nem kötöm, mert ugye nem egyformák, de azért érdekel, hogy mi lenne, ha...
Saját tapasztalatból mondom neked ne kösd őket párhuzamba két szívóval mert a nagy "lenyomja" a kicsit. Sorba se biztos hogy beválik de nagyobb az esélyed.
Egy példa búvárral locsolok 50es öntöződob most olyan helyen is locsolok ahova nem tudom átrakni a búvárt ezért 2db 3fázisú szivattyú van sorba kötve 12es fúvóka 150m cső a dobig bemenő nyomás 7,5 bar.
Akkor nem érdekes, a kútfejet már betemettem, egy szívócső van beépítve, meg egy túlfolyó, mert pozitív a kút. Nem tudom, milyen mélyen van a munkapont, nyugalmi vízszint meg nincs, mert 20 liter folyik belőle percenként szabadon, sima önfelszívó szivattyúval működtetem.
Baranya Aranya: 50m mély a kút, 25m szürke agyag a nagyja vízadó réteg. A szürke homok réteget nem értük el, tehát elvileg ez még talajvíz. Nem volt szükség mélyebbre menni, mert a próba szívás során 150 litert vettünk ki belőle órákon keresztül, nagyon tuti.
Jólvan csak ötletelek, azt már olvastam korábban, hogy csak azonosakat szabad sorba kötni, csak arra vagyok kíváncsi, hogy mi történne, ha rákötném a nagyobbat a kisebbre??
Kérdés az, hogy melyik mekkorát emel(nyomás,bar) ??????
Ha mondjuk a 1,5 kw-os nem csak több vizet add de nagyobb nyomást is tud, akkor kétséges, hogy az az mellé csatlakozó kisebb nyomású víz be tud-e lépni a vezetékbe.....
Az volna a kérdésem, hogy össze köthetek-e egy 0,6-os, meg egy 1,2 v. 1,5 KW-os szivattyút?
Jelenleg a kúton egy 0,6-os van, de most rendeltem egy nagyobbat, van értelme, vagy szabad-e össze kötni a kettőt? A kút 100-150 litert tud percenként, de még a nagyobb szivattyú se fogja ezt az értéket megközelíteni sem. Mi történhet?
Annyit csinál a gázos víz, hogy a turbinás behúzású dobot nem húzza be. A vízdugattyús-ár többen utálják-, beballag vele.
igaz, hogy lehet e turbinásra légtelenítőt kokányolni ...
De ez, ha csatornából, tóból, gödörből locsolsz nem fordul elő, csak a kutaknál.
4672 hozzászólás
Válasz #1467. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Köszi, így már értem, azt hittem 180L/p mellett tud 5 bárt, az már forradalom lenne.
Válasz #1461. hozzászólásra
Lakiteleken van egy csóka platós UAZ a paripája mindig tele van csővel a gép ill aggregátort húz. nagyon profi keresd meg.
Válasz #1464. hozzászólásra
. Pl hány kút kellene, milyen teljesítményű szivattyúkkal, melyik öntöző dobot érdemes (elsősorban használt), hány dobbal ,konzollal lehet lefedni a területet. Mekkora áramot igényeljek a Démász-tól. Vízágyú, vagy konzol?
Szia, Kecskemét mellett vagyok. Elsősorban kukoricát kellene öntözni, de később bármi lehet(pl zöldség). Esetleg tudsz tanácsolni valamit? Anyagiak- az mindig a legkevesebb
Válasz #1466. hozzászólásra
LEO ljwm 180/51, így keress rá
Válasz #1465. hozzászólásra
1,5kw-os szivattyú 180L/p-et tud??? Melyik típus ez??
Válasz #1448. hozzászólásra
, van most egy új szerzeményem az is LEO tipusú 1.5KW 180l/p 5.1bár, vélemyényed szerint ebből kettő elbírná az 50es Forrás dobot![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Köszi hogy dobtál fel képet a berendezésről
Válasz #1463. hozzászólásra
Helyileg kb merre vagy az országban és mik az anyagi lehetőségek? Milyen növényt szeretnél öntözni?
Válasz #1461. hozzászólásra
Persze-persze, mindenképp beszélned kell velük, milyen a rétegződés, mennyire homokolnak a kutak, mennyi víz van a környékeden,stb.
Válasz #1460. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Lehet majd fel kell velük venni a kapcsolatot ![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
Azért nálunk szerintem nem annyira rossz a helyzet 6-7 m mélyről locsolunk meg van 1-2 gazda aki krumplizik és csak locsolnak valamiből a homokon is
Válasz #1459. hozzászólásra
semennyit. tőlem itt van a Kapos 100m-re és 50m mély kút kellett, hogy megfelelő mennyiségű, tiszta víz legyen.
Homokon kb milyen teljesítményű kutat lehetne fúratni ésszerű keretek között (nem baromi drágán)?? Vagy ez nagyon területfüggő?? A tisza itt van 3-4 km.en belül de egy kicsit magasabban van ez a terület nem tudom ez mennyit számít![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Mi most öntözük a lovagot!!! Adunk neki böven ha már szomjas..Mert aratás utánig ki kellene birnia valahogy..Első napunk az öntözésben.. de máris meg untam.. Kibb sok macerával jár pláne ilyen ócska felszerelésel mint a mienk..![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Ja és én leszek az éjszakás is..![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
![smile wacko](/oldforum/images/smiles/wacko.gif)
Válasz #1456. hozzászólásra
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20120626173940_szivattyu.jpg)
Nem ment fel a kép!
Tudna nekem segíteni valaki! Van egy olasz kétlépcsős szivattyúm, és ezek az olaszok fura szerzetek, mert ráteszik az adattáblát a szivattyúra, de nem töltik ki. Helyette ütnek rá egy kódot, ez alapján minden adatot te keress ki, csak honét?
Megtudná mondani nekem valaki ez a kód milyen paramétereket takar?
mivel árulom mindenki ezt kérdi, én meg lesek bután mert nem tudom.
előre is köszönöm
Van egy ékszijas hypro 5.5kw vilannymotorral kb 120-180l vizet tud nyomás nincs mérve de olyan 200 m-re 10-12 fuvokáju szorofej szépen locsol vele.![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Válasz #1453. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
1 tank nitro kimegy 8-10 ora alatt.
Válasz #1452. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Nálunk sekély 30-50m-es 110-es kut van kb 250-300l vizet ad percenként.63as malupe dobot simán ellátja.14-16-os fuvokáju vizágyu 50-60 sor kukoricát betakar 180 fokba.Olasz szivattyut hajt 550-es mtz full gázon.7-8bar nyomáson megy a randszer,csak ugy recseg az ágyu.
Hivatalosan sokba.Mezitláb olcsobb.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Mennyibe kerul egy kutfuras?![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Sziasztok!
Érdeklődnék,hogy mekkora nyomáson érdemes üzemeltetni az öntöződobot hogy hatékony,takarékos is legyen a szivattyu. Nemrég vettem és kezdő vagyok. A próbán 9.5- 12 bar között öntöztünk. 110/400 as a dob.
Sziasztok!
Öntözéssel kapcsolatban: van egy táblám, amelyik 750m hosszú és 420m széles. Ennek az öntözését kellene megoldani. Magasfeszültség van a közelben, csatorna nincs, csak fúrott kút jöhet szóba ki mit ajánl hogyan lehetne(érdemes ) megoldani. Zöldfülű vagyok a témában, öntözési tapasztalatom és felszerelésem sincs.
Válasz #1447. hozzászólásra
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20120626072440_2012-06-26_07-15-57_608.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20120626072514_2012-06-26_07-15-15_546.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20120626072905_skipper.jpg)
Üdv!
Itt van a két szivattyú adattáblája:
A dob forras 50es de nem a gyári szórójával hanem ilyennel megy amit a 63asokon láttam.
Válasz #1440. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Üdv!
Szabad kérdeznem milyen tipusú dobbal locsolsz? és a két 3fázisú szivattyúd hány kilowattos/DB és liter/p
Válasz #1445. hozzászólásra
..."meglesz"![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Köööösz
Válasz #1443. hozzászólásra
8eFt/m csővel, szűrővel. Az, hogy pozitív lesz-e, vgy mennyi víz van nálad, az nem a kútfúrón múlik, de ügyes. ![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Írj mailt a zsoltee77kukacgmail.com címemre.
Válasz #1442. hozzászólásra
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
na akkor ezt kipróbálom majd, ha neked működik...
Válasz #1439. hozzászólásra
Egy ilyen kútat mennyiből tudnál nekem "megszervezni"?...kellene egypár![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Grat
Válasz #1441. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
Nekem sem egyformák a kisebbet rakd a kútra és próbáld ki úgy.
Válasz #1440. hozzászólásra
![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Nem is gondoltam párhuzamosan, két szívó csövet nem akarok bele tenni. Sorba meg megint nem kötöm, mert ugye nem egyformák, de azért érdekel, hogy mi lenne, ha...
Válasz #1434. hozzászólásra
Saját tapasztalatból mondom neked ne kösd őket párhuzamba két szívóval mert a nagy "lenyomja" a kicsit. Sorba se biztos hogy beválik de nagyobb az esélyed.
Egy példa búvárral locsolok 50es öntöződob most olyan helyen is locsolok ahova nem tudom átrakni a búvárt ezért 2db 3fázisú szivattyú van sorba kötve 12es fúvóka 150m cső a dobig bemenő nyomás 7,5 bar.
Válasz #1436. hozzászólásra
Akkor nem érdekes, a kútfejet már betemettem, egy szívócső van beépítve, meg egy túlfolyó, mert pozitív a kút. Nem tudom, milyen mélyen van a munkapont, nyugalmi vízszint meg nincs, mert 20 liter folyik belőle percenként szabadon, sima önfelszívó szivattyúval működtetem.
Baranya Aranya: 50m mély a kút, 25m szürke agyag a nagyja vízadó réteg. A szürke homok réteget nem értük el, tehát elvileg ez még talajvíz. Nem volt szükség mélyebbre menni, mert a próba szívás során 150 litert vettünk ki belőle órákon keresztül, nagyon tuti.
Válasz #1430. hozzászólásra
És ez milyen kút?Sima taljvizből van ilyen kapacitás?
Válasz #1435. hozzászólásra
Köszönöm válaszod!
Akkor ez egy víztakarékos rendszer. Előnye, hogy szélben is használható.
Válasz #1434. hozzászólásra
Nem kéne sorba kötnöd. Inkább párhuzamba kösd őket és legyen mindegyiknek külön szívó ág.
Azt nem írtad, hogy milyen mélyről kell neki szívnia?
Válasz #1428. hozzászólásra
Elnézést a késői válaszért:
Nos, konzollal 50-52 m szélességet öntöz, mig ágyúval 90-95 m-t, a húzási sebességgel állitod a vizadagot 3m-órától 200 m-óráig, óránként 30-50 m3 vizzel beéri 6-7 bar nyomáson.
Válasz #1433. hozzászólásra
Jólvan csak ötletelek, azt már olvastam korábban, hogy csak azonosakat szabad sorba kötni, csak arra vagyok kíváncsi, hogy mi történne, ha rákötném a nagyobbat a kisebbre??
Válasz #1432. hozzászólásra
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
![smile blink](/oldforum/images/smiles/blink.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
A kisebbik szivattyú után akarsz még egy szívó ágat amint úgyszintén egy nagyobb szivattyú van ???????
Már most felejtsd el, inkább pihend ki magad !
Válasz #1431. hozzászólásra
Ja várjál, én sorba gondoltam kötni. A 0,6-os nyomó ágára az 1,2 v. 1,5-ös szívó ágát.
A 0,6-os 42m-t emel maximum és 2800 l/h
Az 1,2-es 50m-t emel és max 4300 l/h
Válasz #1430. hozzászólásra
Kérdés az, hogy melyik mekkorát emel(nyomás,bar) ??????
Ha mondjuk a 1,5 kw-os nem csak több vizet add de nagyobb nyomást is tud, akkor kétséges, hogy az az mellé csatlakozó kisebb nyomású víz be tud-e lépni a vezetékbe.....
Az volna a kérdésem, hogy össze köthetek-e egy 0,6-os, meg egy 1,2 v. 1,5 KW-os szivattyút?
Jelenleg a kúton egy 0,6-os van, de most rendeltem egy nagyobbat, van értelme, vagy szabad-e össze kötni a kettőt? A kút 100-150 litert tud percenként, de még a nagyobb szivattyú se fogja ezt az értéket megközelíteni sem. Mi történhet?
Válasz #1413. hozzászólásra
Annyit csinál a gázos víz, hogy a turbinás behúzású dobot nem húzza be. A vízdugattyús-ár többen utálják-, beballag vele.
igaz, hogy lehet e turbinásra légtelenítőt kokányolni ...
De ez, ha csatornából, tóból, gödörből locsolsz nem fordul elő, csak a kutaknál.
Válasz #1420. hozzászólásra
Kérdés:
Milyen széleset locsol egy ilyen dob?
Milyen nyomáson megy és mennyi vizet ad percenként?
Mennyi idő, még behúz 300 métert?
Válasz #1426. hozzászólásra
![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
bocsánat
Válasz #1425. hozzászólásra
...nos én Baus paramétereket adtam meg
Válasz #1424. hozzászólásra
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile tongue](/oldforum/images/smiles/tongue.gif)
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
28000
megmondom én
persze 1 talicskával visszakaptá tuti
milyen gépár????
baueros behuzatés több nem?
vagy az odra árszint?
Válasz #1423. hozzászólásra
![smile blushing](/oldforum/images/smiles/blushing.gif)
nos a gép árára már nem is emléxem
Válasz #1422. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
és bauerra ?