Hirdetés
Fórum
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Hol vannak a régi fórumosok? új
- Földvétel, elővásárlási jogok új
- Mi lesz veled mezőgazdaság! új
- Napraforgó ára új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Lucerna telepítése, termesztése új
- Gazdálkodási napló/táblatörzskönyv új
- Aszály új
Cikkajánló
Hirdetés
903 hozzászólás
Válasz korrektuzlet11 #848. hozzászólásáraA 72/1996 kormányrendelet szerint a kutad engedélyezése a jegyző hatáskörébe tartozik (24§), ha, amint írod, a lakóingatlan vízellátását biztosította. Őtőle szerezhetsz rá engedélyt, ha erre használnád a vizet (évi 500 köbméterig, de ezt a kutya se ellenőrzi, mert a jegyző nem fog rá órát tetetni) Egy ilyen engedély 1-2 százezer körüli összegbe kerülhet. Ha öntözésre szeretnéd használni, akkor a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45/N § vonatkozik rá, de akkor is van bejelentenivalód és órát kell rá szereltetni, ha jól értelmezem:
Az (1) bekezdés szerinti mezőgazdasági öntözési célú kutat a létesítő vagy üzemeltető a Nemzeti Földügyi Központhoz 2023. december 31-ig a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendelet szerinti adatlapon bejelenti és kútvízmérő órával felszereli. Az (1) bekezdés szerinti rendelkezés akkor alkalmazható, ha az (1) bekezdés szerinti mezőgazdasági öntözési célú kútra vonatkozó bejelentést a kézhezvételétől számított hatvan napon belül a Nemzeti Földügyi Központ írásban visszaigazolta.
Válasz korrektuzlet11 #851. hozzászólásáraMost meg már látszik.
Válasz korrektuzlet11 #850. hozzászólásáraKénytelen voltam olvasni. Nm akartam ennyi időt ezzel tölteni. Ezek szerint ezen a térképen kellene látszódni a vízzáró réteg mélységének. Kipróbáltam az összes beállítást, de a vízzáróréteg nem látszik.
Ezt látom:. A réteglistában
A jelmagyarázatban látom a vízzáró réteg színet, de a térképen nem jelenik meg.térképtérkép
Válasz Pont #849. hozzászólásáraKöszönöm a választ!
A vízzáró réteg mélységét hol találom. Néztem a fórumba feltöltött térképet, sp 2.9.1, meg süllyedékes teszt, meg ferdén sraffozott, de ebből hogy következik a vízzáróréteg mélysége azt még nem tudom.
Válasz korrektuzlet11 #848. hozzászólásáraNem tudjuk, hogy nálad hol van az első vízzáró réteg, így nem tudjuk, hogy bejelentésköteles-e....
Válasz Isssti #844. hozzászólásáraKöszönöm a linket!
Átfutottam.
Idézet:
"A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosításáról szóló 2023. évi LI. törvény 7. §-a szerint:
„45/N. § (1) A 2024. január 1. előtt létesített, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági célú kút fennmaradásához nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés."
Nem tudom, hogy ez vonatkozik-e a kutamra? Belterület, lakóingatlan vízellátását biztosította, de nem használom, mert közben kiépült az ivóvízhálózat.
14m mély.
Én úgy értelmezem nem kell bejelentenem, ha valami másképp látja, és alátámasztja jogszabállyal megköszönöm.
Válasz csontii #846. hozzászólásáraBocsi, alatta eggyel az Iformok-nál a legfelsőt nézd, ami a magánszemélyes.
Válasz Isssti #844. hozzászólásáraAzt írja,hogy törölve lett az oldal.
Válasz Isssti #844. hozzászólásáraKöszi.
Válasz csontii #843. hozzászólásárahttps://nfk.gov.hu/mezogazdasagi_kutak_hatosagi_osztalya
itt az -ügyintézés magánszemélyeknek-
és ilyen ügyfélkapus felület, mint az epapir beküldés úgy működött, mellékletbe csatoltam a vízóra hitelesítési papírját és a kézzel kitöltött adatlapot (szkennelve).
Aztán majd látjuk...
Válasz Isssti #842. hozzászólásáraMelyik digitális felületen?
Tegnap bejelentettem egy kutat ezen a digitális felületen, elvileg rendben kellene lennie, de kíváncsi leszek a válaszra. 12.5m, nem piros zóna, 15-20m közt van jelölve az első vízzáró a térképen, csak saját területek öntözése, papiros vízóra és 500m3 víz felhasználást kértem.
Válasz Csyzy #840. hozzászólásárakútra kell de csak speciális esetekben
De egy dolgot ne feledjetek el ha a kútra nem is az öntözőrendszerre kell vízjogi engedélyt jó munkát hozzá!
Válasz Ares 826 #837. hozzászólásáraSzia!
Szerintem ezt nem jól tudod, szerintem 50m vagy az első vízzáró réteg.Ezért is hozták létre a vízzáró réteg térképet ahonnan megtudhatod,hogy hol is helyezkedik el. Persze ott ahol a térkép jelöli,mert az ország egy részén nincs jelölve a réteg.
Üdv.: Csuti
Válasz Ares 826 #837. hozzászólásáraÉs mi van a vízzáró réteggel? Az nem játszik?
Piros zóna, térkép szerint 20-25 méteren az első vízzáró réteg, a kút kb. 30 m..
Válasz Csyzy #835. hozzászólásáraÖtven méter mélységig nem kell engedély még a PIROS zónában sem!
Válasz cross #822. hozzászólásáraÍgy igaz, semmi nem kell engedély a most meglévő kutakra ha nem éri el az 50 méter mélységet, még a piros zónában sem!
Válasz csuti0 #832. hozzászólásáraA dolog azért részben marhaság, mert a sekély porózus a Duna mentén a kavicságyon hogy hogy nincs víz?
itt az alap háttéranyag:
https://vizeink.hu/vizgyujto-gazdalkodasi-terv-2019-2021/vgt3-elfogadott/
Ahol piros ott nem lehet támogatást kapni. Engedélyt kaphatsz amúgy... de felén 50 méter felett nemigen van mennyiség. mélyebben jobb a helyzet, de az midenkép vízjogi engedély.
Válasz cross #822. hozzászólásáraDe ha öntözöl és piacra termelsz és alaptámogatást kérsz kell vízjogi engedély .
Válasz csuti0 #832. hozzászólásáraAzok nem hegységek, ahol nem nagyon lehet fúrni, mivel kő az egész?
Válasz cross #830. hozzászólásáraSzia!
Nem fehér,konkrétan nincs színezve az alaptérkép,konkrétan Pest megye nyugati része és a Balaton felvidék egy jelentős része,nekem színtelen.
Válasz cross #830. hozzászólásáraAkkor oda kell fúrni 50 méterest!
Válasz csuti0 #829. hozzászólásáraA fehér részeknél 15-nél sekélyebb a záróréteg.
Válasz Pont #827. hozzászólásáraSzia!
Igen a térképi besorolás a mérvadó,csak van olyan része az országnak ahol nincs semmiféle besorolás,vagyis a térképen nincs színezés. Na ott honnan lehet megtudni a vízzáró réteget?
Válasz cross #826. hozzászólásáraAz jó,mert van 1.5 és 8-9 méteren is agyag nálunk!
Válasz medikus #825. hozzászólásáraSajnos nem a valós vízzáróréteg a mérvadó, hanem a térképi besorolás, ahol megye nagyságú területeket vesznek egységes mélységűnek. Tehát ugyan úgy pl. 20 méter a völgyekben mint pár száz méterrel feljebb a hegyekben.....
Válasz medikus #825. hozzászólásáraGondolom igen. De a térképből kell kiindulni. Az megmutatja az első záróréteg mélységét. Aztán hogy ott van-e, vagy sem... Gondolom, ha jönnek ellenőrizni, azok is a térképet használják.
Válasz cross #824. hozzászólásáraArra gondoltam,hogy agyag a vízzáró réteg? Vagy mi?
Válasz medikus #823. hozzászólásáraMegnézed a vízkészletvédelmi térképen, ennél jobb támpont nincs.
Válasz cross #822. hozzászólásáraMi,és hol van az első vízzáró réteg?
Válasz csuti0 #817. hozzászólásáraNem, 24 előtt létesített talajvizes kutakat (nem mélyebb 50-méternél, és nem éri el az első vízzáró réteget) nem kell bejelenteni, még ha a vörös zónában van, akkor sem, semelyiket. 24 után létesített kutak már más tészta lesz.
Válasz Isssti #818. hozzászólásáraTalajvizeset nem kell bejelenteni. Se a lakosságit, se a mezőgazdaságit.
Válasz Isssti #818. hozzászólásáraMiért is kéne bejelenteni? A kormány meghátrált ettől az intézkedéstől.
Válasz Pont #816. hozzászólásáraPassz. Ezt neked kell eldöntened. A NAK és a vízkútfúrók egyesületének táblázatáig tart a tudásom.
Válasz cross #815. hozzászólásáraSzerintem a mezőgazdaságit ígyis úgyis be kell jelenteni, viszont ha nem éri el a térképen jelzett első vízzáró réteget, akkor elég az NFK-s bejelentés. Vagyis én már megvettem a vízórát a 13m-es kutamra...
Válasz cross #815. hozzászólásáraSzia!
Akkor én valamit nem jól értelmezek? Nekem az jött le,hogy ha vörös zónában van akkor mindenképp bejelentős,ha zónán kívülit csak akkor kell bejelenteni ha átlépi az első vízzárót,vagy 50 méternél mélyebb.
Válasz cross #815. hozzászólásáraÉs vajon a 24 előtt készült mély háztartási kutat érdemes bejelenteni a katasztrófavédelemnek, mekkora költséget jelent ez, és mennyire biztos, hogy nem szüntettetik meg, pl. a nem vízkészletvédelmi területen?
Válasz csuti0 #813. hozzászólásáraHa nem mélyebb 50m-nél, és nem éri el az első záróréteget, akkor nem kell bejelenteni, még ha vörösben van is. Ugyanez érvényes a mg-i kutakra is.
Válasz csuti0 #813. hozzászólásárahttps://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/7336-ontozo-es-haztartasi-kutak-engedelyezesevel-bejelentesevel-kapcsolatos-utmutato/file
Sziasztok!
Szerintetek van bejelentési kötelezettsége annak a háztartási kúttal rendelkező ingatlan tulajdonosnak, akinek az ingatlanát ketté szeli a vörös zóna? Vagy azt kell nézni,hogy a kút az ingatlanon belül hol helyezkedik el?
Üdv!
Van egy örökölt, művelés alól kivont 800 négyzetméteres zártkert, ami a szülők által 95-ben lett vásárolva kúttal együtt. Ebből adódóan a paraméterei ismeretlenek. (Talán 30 méter körüli, de ezt csak a volt szomszéd mondta) A kút remekül teszi dolgát, szakembert azóta nem látott. Csak locsolásra van használva.. "Piros zónás" Az éves vizhasználat még az 50 köbmétert sem éri el.. Szerintetek jegyzőnél kell bejelenteni, vagy a katasztrófavédelemnél? Bocs a kérdésért, de én nem tudom eldönteni..
Válasz nferry #810. hozzászólásáraIlyen kommandóról még nem hallottam, elvileg lehet ellenőrizni. Nagyobb baj, hogy az az 50 méter az csak kevés helyen 50 méter. Engedély nélkül az első vízzáró réteget meg nem haladó kút lehet, ami az ország 95%-án jóval 50 méternél kevesebb, azon az 5%-on lehet max 50 méteres, engedély nélkül.
Azt egyébként ellenőrzi bárki hogy most nekem 50m alatt vagy felett van a kutam?
Válasz Isssti #808. hozzászólásáraAzért ne az én írásom alapján döntődjön el, milyen vízórát veszel. Vízi tervező jobban tudja milyen kell.
Válasz A vasalás témája #807. hozzászólásáraSzuper, köszönöm akkor lehet Én is azzal futok neki.
Válasz Isssti #806. hozzászólására1 éve ilyenkor intéztettem a kútfennmaradásit, vízügyes tervezővel, és jó volt a hagyományos vízóra is hitelesítve. Átment az engedélyeztetésen.
sziasztok, a bejelentéshez ugye kell még egy digitális hitelesített vízóra, na már most az milyen? A hiteles vízóráig oké, de mi digitális, digitális kijelző vagy valami jeladós?
Sziasztok meglèvő 200 mm-es kutamat szeretnèm hivatalossá tenni, merre induljak?Szabolcs megyèben található.
Válasz Tanonc #803. hozzászólásáraKöszönöm!