Hirdetés
Fórum
- AKG támogatás új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- Kinek milyen a repce, illetve a búza? új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Szántóföldi permetezőgépek új
- John Deere traktorok, kombájn minden mennyiségben új
- Mikor jön az ESŐ?! Agrármeteorológia, időjárás új
- Monosem NG új
- Körbálázót, de milyet? új
Cikkajánló
Oroszország évente 4,3 millió tonna gabonát orozhat el Ukrajnából
Egy új megállapodás révén viszont ukrajnai gabonaszállítmányok juthatnak majd el...
Támogatott tartalom
1970 hozzászólás
Válasz Feritz #968. hozzászólására Nem csak a krumplizás szinte minden túl van bonyolítva kicsiny országunkban.
Válasz szokeszucs #969. hozzászólásáraSzia. Köszönöm, ezeken kivül én még ugy tudom hogy kellenek valamilyen reg. számok, nem tudom még pontosan, de megpróbálok utánna járni. Köszi hogy irtál.
Válasz Feritz #965. hozzászólásáraSzia! Hogy nyugodtan tudj árulni a NAV-tól ebben tudok tanácsot adni. Kell számlatömbödnek és nyugata tömbödnek lennie.
Az őstermelőnek a magánszemély vevő részére nyugtát v kérésére számlát kell adnod.
Ha pl a nagybanin egy kereskedő veszi meg a krumlit akkor ő állít ki a nevedre felvásárlási jegyet. Az őstermelői tevékenységeid között szerepelnie kell a burgonya termesztésnek is.
Remélem tudtam segíteni!
Válasz stamas #966. hozzászólásáraIgen, elég bonyolult ez a krumplizás...
Szép napot fórumozók!
Fiatal gazdaként átvettem édesapámtól a gazdaságot és behívtak az apehhoz ellenőrzésre. A könyvelőm mondta hogy mi kell és 1 dologról nem jutottunk megállapodásra. A juh állományt átpapíroztuk, de vajon elfogadják-e, hogy csak így át lett papírozva vagy írjunk róla egy ajándékozási szerződést ha ilyenre lehet esetleg? Ha valakinek van valami jó ötlete azt szívesen elfogadom. Egyéni vállalkozó vagyok édesapám pedig őstermelő.
Előre is köszönöm
Válasz Feritz #965. hozzászólásárapff...őstermelőidre rá van vezetve a burgonya? Fajtáját is meg kell adni...kérdezd meg a falugazdászt,vagy inkább az mvh-t,mert valami nyomtatványon kell kérni regisztrációt,valami növényvédelmi francba...és helyrajziszám is kell,hogy ott is legyen az a krumpli,mert ellenőrizhetik is...krumplira kell valamit külön kérni...:D nem sokat tudtam segíteni...
Sziasztok Tudnátok nekem egy olyanban segitséget nyujtani hogy ha lessz egy minimális eladó burgonyám, mondjuk egy olyan 0,1 tized hektáron ami megterem, locsolt körülmények között, és szeretném kivinni a banira vagy piacra, hogy nekem ehez milyen számokkal meg ezzel azzal kell rendelkeznem hogy nyugodtan árulhassak? Őstermelői, mvh szám az van. Köszönöm
Válasz #963. hozzászólásra
Hahó! Tudja valaki erre a választ? Köszi!
Sziasztok!
A családi gazdálkodónál van egy olyan kitétel, hogy "legalább 3 év óta a bejelentett állandó lakhelye a családi gazdaság központjaként megjelölt településen van.".
Na most ha mi már megalapítottuk a családi gazdaságot, de költözünk, és oda "visszük" a gazdaság központját is, akkor ez nem lesz igaz.
Ez nem probléma? Ez csak az alapításkor lényeg? Vagy ezzel vége a családi gazdaságnak?
Köszi!
Válasz #961. hozzászólásra
Szia, köszi a választ. Nem igazán akarok költségelni. Egyébként igen állattartás miatt váltottam ki. A kérdés, hogy kötelező vagy nem?
Válasz #960. hozzászólásra
gondolom állattartáshoz költségelni szeretnéd....
a könyvelésben a blokk az semmi,felejtsd el még a wc papir is többet ér
innentől gyüjtsd a névreszóló számlákat,legfeljebb ha nem kell kidobod,majd a könyvelő eldönti mennyit használ fel belőle
Sziasztok, kiváltottam az őstermelői igazolványt. Kérdésem, hogy kell a tápról és gabonáról számlát gyűjtenem vagy elég egy blokk, ha üzletből szerzem be?
Köszönöm előre is
Válasz #956. hozzászólásra
Mind a kettőtöknek persze. Kellemes ünnepeket.
Válasz #957. hozzászólásra
Nagyon köszönöm szépen a válaszokat, és a segítséget.
Válasz #955. hozzászólásra
Számla, vagy nyugtatömböt úgy tudsz vásárolni, hogy bemutatod azt a nyomtatványt, amit az őstermelői adószám igénylésekor töltöttél ki. Ez 2008. óta kötelező. A nyomtatvány neve: 08T101, esetleg 09T101, attól függ, melyik évben igényelted az adószámot. (ha későbbi van az is jó)
Ha nem találod meg ezt, menj be a helyi NAV-hoz, és kérj róla egy másolatot - ha másolatot nem is, de egy kivonatot fognak tudni adni, vagy valamilyen igazolást, amin rajta van az adószámod. Elvileg ezzel már tudsz venni nyugta/számla tömböt.
Szerintem a NAV-ot nem érdekli, miért kéred a másolatot. Ha kérdezik, mondd nekik, hogy elhagytad az eredetit és kéri tőled a falugazdász.
Bevételi pénztárbizonylatot nem kell vezetned, azért kapod az őstermelői igazolványhoz a betétlapot, hogy azon vezesd a bevételeket.
Válasz #955. hozzászólásra
Szia!
Csak részben tudok a kérdésedre válaszolni.
Amikor veszel bármilyen szigorú számadású bizonylatot, akkor azokról a számla fénymásolatát tedd el, legyen a tömbökkel nálad mikor értékesíteni fogsz, továbbá vegyél olyan 1 oldalas A4 es formátumú kemény papírt aminek az a neve, hogy szigorú számadású bizonylatok belső nyilvántartására, ebből értelemszerűen minden vásárolt tömb mellé vegyél 1 db-ot, és töltsd is ki.
Szép estét fórumozók!
Elkezdtem olvasni a fórumot, de nem jutottam eredményre. Elég bonyolult kérdésem lenne.
Édesapám 10+ éve őstermelő. Nem haladta meg az árbevétele a 600eFt-ot és nem ÁFA körös, adószáma van. Most szeretnénk árulni a piacon. Nyugtát és számla tömböt akartam venni de azt mondták hogy csak hivatalos NAV okirattal adhatnak ki. Ha jól értem akkor most be kéne mennem a NAV-hoz és kérni tőlük egy nyomtatványt amit 10+ éve lehet hogy ide adtak csak már elkallódott. Azzal tudnék venni nyugtát számlatömböt és lehetne vezetni a piaci forgalmat. A kérdéseim a következők. A NAV-nál milyen papírt kellene kérnem ezzel kapcsolatban, félek ha ezt elmesélem akkor már jönnek is ellenőrizni, hogy miért nem volt eddig számla és nyugta tömb. A másik hogy bevételi pénztárbizonylat a nyugták összesítésére kell-e vásárolni vagy sem?
Előre is köszönöm a fáradozást és a tájékoztatást.
Kell külön, a NAV ezt kéri.
OTP-nél a Terra számlacsomag jó (TER.A. támogatás előfinanszírozáshoz is ez kell, de egyébként is kedvezményes a többihez képest). Ha mersz mást vállalni, akkor most az AXA verhetetlen.
https://www.axa.hu/hu/bankszamla/vallalkozoi-bankszamla/#latraszolo_kamat
Sziasztok.
Családi gazdálkodóként ÁFA körös szeretnék lenni, kell hozzá vállalkozói bankszámla, vagy elég a sima lakossági bankszámla.
Köszönöm.
számla
Létrehozta: jakabliliom, 2015-02-16 19:08:07
Új hozzászólás Frissítés
Válasz » #1 jakabliliom | 2015-02-16 19:08:07
#892653. hozzászólás
[ Törlés ] [ Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra ]
Szép estét!
Őstermelőként szeretnék évelő-első sorban sziklakerti-növényeket termelni és cserepesként forgalmazni, ill. Hypericum cserjét és más, lágy szárú növényeket termelni, és vágott! csokoralapanyagként árusítani.
A kérdésem:Szükségem van e a növényállományom eredetét igazoló számlákra?
Az értékesítésre szánt növényeket tőosztassál, vagy dugványozással szaporítanám, az évek alattöszegyűjtött növényeimből.
Segítségüket előre is köszönöm.
Sok fórum hozzászólónak lá-
tok itt profilképet.Azt
szeretném megkérdezni,hogyan
lehet profilképet felrakni,és
más egyéb képet is.Valaszt
előrre is köszönöm.
Üdv:szasz0404
Válasz #949. hozzászólásra
Más teendö nincs vele?Atöbbi a könyvelö dolga?
Válasz #948. hozzászólásra
Csak nettó árat fizetsz.
Üdv.Áfakörös östermelönél,pontosan hogy zajlik a vetömagvásárlás?Azt tudom hogy nyilatkozat kell hogy áfakörös vagyok,és nettóba fizetem a magot.De az áfát be kell fizetni?Vagy mi a további folyamat?
Sziasztok. Őstermelőkènt aktiv koruak ellátását folyósitanak. Jővedelmem nem haladja meg a 600 000 ft-ot. Viszont most kèrik a 30 napot tőlem. Kèrdèsem az, hogy nem elèg az őstermelői, vagy tényleg szereznem kell 30 napot? Vagy hogy van ez?
Vettem a fáradtságot és írtam a NAV-nak az EKÁER kérdésében. Meglepődtem a gyorsaságon (ünnep van )és sok más bővítés mellett erre is kitértek már.Köszönet érte. Ime :
Tekintettel arra, hogy a feltételek között szerepel az is, hogy az értékesítés adóköteles legyen, nem kell EKAER számot kérni a mezőgazdasági termelők olyan értékesítéséhez kapcsolódó fuvarozás esetén, amellyel összefüggésben a termelőt kompenzációs felár illeti meg. Továbbá első adóköteles értékesítés hiányában nem kell EKAER számot kérni az alanyi adómentes adózó fuvarozással járó belföldi értékesítése esetén sem. Ugyanakkor, ha az alanyi adómentes adózó által értékesített terméket továbbértékesíti egy nem alanyi adómentes adózó, és az értékesítés fuvarozással jár, akkor ez utóbbi értékesítés első adóköteles értékesítésnek minősülhet EKAER bejelentés szempontjából.
Válasz #943. hozzászólásra
Ha vállalkozói járulékot fizetsz, akkor igen. Ha csak eho-t, nem.
Egyébként lehet külön szerződést kötni a tb-vel, hogy mit akarsz.
Válasz #943. hozzászólásra
Táppénz nem tudom ,munkanélkülire mehet 600 ezer bev. alatt
Tudom nem ez a topick de hátha tudtok okosságot őstermelő jogosult e munkanélkülire vagy táppénzre köszi.
Válasz #941. hozzászólásra
szántóföldiben sima őstermelő vagy cs gazdaság is esetleg
ha van állat v kertészet akkor bonyolultabb
Válasz » #1 tamaszoli | 2014-12-21 22:20:57
#872804. hozzászólás
[ Törlés ] [ Felhasználó kitiltása: egy napra | egy hétre | egy hónapra ]
10 15 h gazdaságnál mi a támogatások szempontjából a legjobb egyéni v.,KFT, vagy Őstermelő minőségben csinálni?smile pimp
Válasz #930. hozzászólásra
Fontos ám tételesen külön vámtarifaszámot kitalálni rájuk, a zsepi egyedülálló fontos árucikk ! 6213
Zsebkendő
6214
Kendő, sál, nyaksál, mantilla, fátyol és hasonló
6215
Nyakkendő, csokornyakkendő és kravátli
6216
Kesztyű, ujjatlan és egyujjas kesztyű is
Válasz #935. hozzászólásra
De ez nem az EKAER -hez tartozik ,ez ettől független probléma. Az áru eredetét ellenőrizze a NAV ( ha kell menjen ki a bejelentett termesztési helyre) és szürje ki az áltermelőket , az élősködőket.
Válasz #936. hozzászólásraKIVÉVE A GABONA FÉLÉKET MERT OTT ALAPÁR+0 ÁFA, VAGY SERTÉS MERT OTT MEG ALAPÁR+5% ÁFA
Válasz #936. hozzászólásraNATUR ŐST:ALAPÁR+7 VAGY12% KOMP. FELÁR. ÁFA KÖRÖS >ALAPÁR+1.27 ÁFA-------------DE MINDENBŐL BEKELL FIZETNI A 27 ÁFA.-T. AMI KÖLTSÉG SZÁMLLÁD VAN AZ CSÖKKENTI A FIZETENDŐ ÁFA.-T
Üdv,Le tudná valaki irni hogy pontosan mi a különbség,natur östermelö,és áfakörös östermelö között?Gondolom az áfakörös nem kap kompenzációt,de minden számlából visszaigényelheti az áfát.Vagy rosszul tudom?Van még valami lényeges különbség?
Válasz #931. hozzászólásra
a kistermelőket (alanyi áfamenteseket ) ki kellene venni ebből a körből.Ők nem fognak áfát csalni , visszaigényelni illetve az ő árujuk után mások jogtalanul áfát visszaigényeln----------------ŐK FOGJÁK MÁS ÁRÚJÁT (KAMION SZÁMRA )ALANYI MENTESEN ÁRULNI ALANYI MENTES KISTERMELŐKÉNT.AZ Ő ÁRÚJUK UTÁN NEM IS CSALNAK ÁFA-T,MERT ELEVE 0-ÁS A SZÁMLA 0-0_-0
Válasz #933. hozzászólásra
Csak, ha:
"a fuvarozott termékek tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot meghaladja, illetve egyéb kockázatos termékek esetében, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja."
Kockázatos termék között találtam.
Kenőanyagok (beleértve a kenőanyagokon alapuló vágóolaj, a csavar vagy
csavaranya meglazítására szolgáló, rozsdagátló vagy korróziógátlóés az öntvényformakenő
készítményeket is.
Most ez valami újévi vicc? Ezek szerint ha veszek a multinál egy csavarlazító sprayt akkor a hazaszállítás előtt kérnem kell rá EKAER számot ,hogy ha megállítanak tudjam igazolni honnan származik.
Emberek milyen marhaság jön még???
az ember nem érti egy ilyen egy ilyen új ,teljesen ismeretlen helyzetnél, miért nem lép be az agrárkamara ,konkrét ,közérthető ,naprakész, navval egyeztetett,tiszta világos jogszabály értelmezéssel,konkrét kézzel fogható formában ,mindenki számra érthetően ,kezelhetően ! nem telik egy teljesen átfogó,az ekáer gazdákat ,gazdálkodókat érintő minden kérdését ,vonatkozását ismertető füzetre ??
A nagybanis árusítás témára visszatérve ezzel könnyen elérhetik az árusítók szelektálását , mert sokak számára ez megoldhatatlan feladatot fog jelenteni. Amennyiben a rendszernek AZ a célja , hogy az áfacsalásokat visszaszorítsa , úgy a kistermelőket (alanyi áfamenteseket ) ki kellene venni ebből a körből.Ők nem fognak áfát csalni , visszaigényelni illetve az ő árujuk után mások jogtalanul áfát visszaigényelni.
Válasz #929. hozzászólásra
Igen. itt van:
http://ekaer.hu/letoltes/kockazatos-termekek-normaszoveg.pdf
Egyszerűbb lett volna azokat felsorolni, ami nem tartozik bele.
Válasz #928. hozzászólásra
"kockázatos élelmiszerek esetében"
Szerinted ide fog tartozni a krumplirépakáposztastb)?
Valahol fel volt sorolva, hogy mik tartoznak bele, pl. édesség kévé stb.
Válasz #925. hozzászólásra
Ez elég nonszensz. Egy nagyobb gazdaságnak, vagy egy terményraktár / szárítónak fel kell vennie 1-2embert csak azért, hogy a ki-bejövő teherautókat bejelentse egész nap.
A másik, hogy a piacozó őstermelőknek minden kistételű, de 200kg-nál nagyobb eladásért jelenteni kell??? Ez teljes agyrém.
Válasz #924. hozzászólásra Nem csak útdíj járművekre vonatkozik: "bekezdés szabályait alkalmazni kell a kockázatos élelmiszerek esetében akkor is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíj köteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot meghaladja, illetve egyéb kockázatos termékek esetében, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja."
Válasz #924. hozzászólásra Nem csak útdíj járművekre vonatkozik: "bekezdés szabályait alkalmazni kell a kockázatos élelmiszerek esetében akkor is, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíj köteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot meghaladja, illetve egyéb kockázatos termékek esetében, ha a terméket olyan gépjárművel fuvarozzák, amely nem útdíjköteles, és egy fuvarozás keretében ugyanazon címzett részére fuvarozott termékek tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot meghaladja."
Valaki fordítsa le magyarra eme jogszabályt kérem.Ha a kombájn alól a termény átvevőhöz viszem a saját megtermelt takarmányomat a saját traktorommal, akkor is kell kérnem ilyen számot? Részemről a végfelhasználás a földtől az átvevőig.Mi az hogy kockázatos termék?Vagy még jobb. Miért kockázatos egy termék?A gazdasági naplóból minden leigazolható.Akkor mitől kockázatos.Nálunk a terményfelvásárló kéri a területalapú támogatás papírját hogy leigazoljam hogy honnan származik a termény.
" A termékmegnevezésekhez (tételekhez) tartozó adó nélküli beszerzési ár vagy az ahhoz hasonló termék adó nélküli beszerzési ára, ilyen ár hiányában pedig az adó nélküli előállítási érték."
És ezt a szántóföldön honnan a nénikémből tudjam?Mi a súlya? Tisztítva vagy szárítva?
Most akkor a földön van egy kihordó kocsi (bérben)ami kiviszi a kombájn alól a kinti traktorokhoz a terményt akik ezt tovább viszik a szárítóba. Akkor hány ilyen számra lesz szükségem?
"Az általános forgalmi adó alanyának tulajdonában lévő kereskedelmi mennyiségű termék csak a termék eredetét hitelt érdemlő módon igazoló dokumentum (különösen fuvarlevél vagy számla) birtokában fuvarozható. "
Most akkor ha van 3 traktorom három pótkocsim akkor másoltassak három területalapú papírt hogy mindegyik gép sofőre tudja igazolni hogy mit és honnan szállít szállít.
Hogy érthetőbb legyek Családi őstermelő vagyok. Van 3 gép , 3 pót .Apa és két fia vezeti.Akkor ezt hogyan kivitelezik?
Már feladom. Valaki aki érti ezt a jogszabályt kérem fordítsa le érthetőre .Mikor és kinek kell az EKAER számot használni.
Válasz #921. hozzászólásra
"Te ezt ki fogja elolvasni "
Aki beleszalad egy ellenőrzésbe.???
Akikre nem vonatkozik, nem olvassák el.
"22/E. § (1) Útdíjköteles gépjárművel végzett, közúti fuvarozással járó
a) az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt,
b) Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt,
c) belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést
(a továbbiakban együtt: közúti fuvarozással járó tevékenység) kizárólag érvényes Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (a továbbiakban: EKAER) számmal rendelkező adózó folytathat."
Aki útdíjköteles gépjárművel megy a nagybanira, az be fogja tartani. Hogy elolvassa-e?
Válasz #921. hozzászólásra Az minden bizonnyal el fogja olvasni, akinek a feladata a te megbüntetésed.
A törvény nem ismerete nem mentesít..
Válasz #912. hozzászólásra Élelmiszer, mint kockázatos és ellenőrzött árú...az új padlássöprés kezdete, irány a mindent ellenőrző diktatúra felé...