Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak630 FtBenzin árak614 FtEUR413.05 FtUSD391.85 FtCHF443.26 FtGBP495.79 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz horvath.agro #2877. hozzászólásáraNe a csapadékmérleget, hanem a csapadékösszeget nézd!
Egyébként az sem százas. Nálunk 410-420 mm-eket mutat, miközben eddig 314 mm a valós, amennyit mértem.
Válasz horvath.agro #2879. hozzászólásáraEz így van. Remélem nem így folytatódik, mert ha időarányosan számolom, akkor év végére 380mm-ig fogunk csak eljutni, és még a 450mm éves mennyiség is küszködős lenne. Itt általában 500-600mm között szokott lenni. 2017-ben 640mm volt, de ez kiugró érték (el tudnánk viselni minden évben :).
Válasz Praetor #2878. hozzászólásáraha ez valoban igy van es nem csak nagyot akarsz mondani akkor en nem is szoltam, mert ehez kepest nalunk tobb csapadek volt sokkal.
Válasz horvath.agro #2877. hozzászólásáraHa a térkép a helyi átlaghoz képest kalkulál, akkor ez azt jelzi, hogy felétek általában több csapadék esik, mint felénk (ez igaz is). Most a jóval magasabb értékhez _képest_ vagytok mínuszban.
Egyébként is, ez egy kalkulált térkép, és nem precízen jelzi a konkrét területen leesett csapadékmennyiséget.
Nálunk történetesen az elmúlt 10 évben volt már 100mm plussz is a tényleges hullott csapadék az ilyen térképekhez képest, és volt 100mm mínusz is, amit rosszul jelzett a térkép.
Csak érdekességképpen, nálunk így alakult az elmúlt 4 hónap:
2021.06.30. 0.5 (egész júniusban)
2021.07.02. 1
2021.07.09. 20
2021.07.12. 6.5
2021.07.14. 1
2021.07.16. 2
2021.07.19. 29
2021.07.21. 0.7
2021.07.25. 0.7
2021.08.01. 5
2021.08.05. 3.7
2021.08.17. 5
2021.08.23. 5
2021.08.27. 4
2021.08.29. 3.2
2021.09.22. 0.7
2021.09.28. 0.5
Ezek a tavaszi szárazság miatt, az ezévi mínusz 100mm csapadékhiányra jöttek. A júliusi 20mm fölötti két eső beáztatta 5-10cm-re a talajt, de alatta száraz volt. Emléxem, mert lazítóztam. A többit viszont a nap és a szél gyönyörűen felkapta.
Ennek ellenére nem vagyok elégedetlen, lehetett volna sokkal rosszabb is.
Válasz GREVEN #2865. hozzászólásáraTavaly sárban vetettünk! Idén most benon keménységű földben lehetne de most inkább mindenki kivár, aztán ha nem lesz eső akkor okt. közepe körül mindenki nekiugrik a talajelőkészítésnek-vetésnek. Aztán aminek törni kell az törjön!
Válasz GREVEN #2870. hozzászólásáraPár éve nekünk is szívás volt az őszi vetés. Fradisc-en tengelytörés, gyűrűs hengeren tengelytörés, Güttler hengeren lengőrámakeret törés, ásóboronák darabokban. Kegyetlen száraz volt akkor a talaj itt is.
Válasz RkTomi #2869. hozzászólásáraJah hát úgy nem nagy kaland magágyat csinálni. Az a föld nem olyan száraz mint itt,ahol több mint 100 napja nem volt 10 mm eső se.
Válasz GREVEN #2865. hozzászólásáraFelénk nincs ilyen. Augusztusban esett 100 mm és 20 a hónapban de így is szárazak a talajok. Aratás után Fradisc szögben majd Condisc vetésirányba és kész a magágy.
Válasz Bárány #2863. hozzászólásáraTudom írtad. Nádort még nem vetettem ezért kérdeztem. Remélem nem lesz csalódás. Amúgy 170-180-al szoktam vetni a búzát. Nagy cég mellettem 240-250 kg-os vetés se hoz többet.
Válasz Sanyee #2855. hozzászólásáraAltigo a favorit. Aszályba nem fog tudni 6-8 tonnát. De amit megnevel annak szép nagy szeme lesz még ilyen hitvány időkben is.
Válasz GREVEN #2850. hozzászólásáraNekem kötött agyagtalajaim vannak, és extrémen kötött réti fekete talaj.
Nagy valószinüséggel 2-3x rövidtárcsa majd vetés.
De minden az aktuális időjárás dönti el, milyen előkészítést fogok alkalmazni.
Szárazság miatt biztosan nem fogom húzni a vetés idejét. El lessz a talajban a vetőmag. Ha majd esik, akkor kicsírázik.
Válasz GREVEN #2850. hozzászólásáraNem homok, de itt is száraz. Bár még odébb van, de most azt mondom, a szokásos október közepi vetést tervezek. A szeptemberi, korai vetésben szerintem felesleges kockázatok vannak (vírusvektorok, kelés, majd kiszáradás, gyomosodás, stb.) a későbbi vetést meg vagy megelőzi az októberi, vagy kb. együtt fognak kelni, fejlődni.
Ez a terv, de majd okosabbak leszünk, ha már odaérünk.
Válasz GREVEN #2848. hozzászólásáraPár éve nagy részét szórva vetem. Az a tapasztalat 300 kg alatt vetek az ritka, nincs állomány, tehát amit nem vetsz el az kisem fog kellni. Tavaly összel szórva vetettem el 6,5 t volt. Amit elpüfölt a jég 5 t.
Az aszály és a 60 nap eső nélkül betett neki rendesen, semmi különbség nem volt homokon a kettő között, egyformán gyenge volt mind a kettő.
Viszont jobb földbe szórva vetett búzából vágtunk 8 tonnát idén.
Ha jó a szórónak a szórási táblázata, és jól be tudod állítani a bedolgozó eszköz mélységét nem kell túlságosan sokkal többel szórni.
Mi az Altigót 180-al vetettük géppel, 200-220 kg-al szórtuk a szóróval.
Kötöttebb földbe majdnem kicsit sűrű is lett a szórva vetés, homokon meg ritka lett, fater mélyre tárcsázta, laza volt a talaj kicsit, besüppedt a rövidtárcsa jobban.
Mi rövidtárcsával csináljuk/csináltuk, henger le is zárja,de elég hogy csak a fölső 2-3 c-t megpiszkálja, henger jól belenyomkodja.
Válasz Sanyee #2838. hozzászólásáraSzia!
Még nincs levágva de nem néz ki rosszul. Ahol a széltippant és a rozsnokot kordában tudtuk tartsni ott 5+os lesz. Szeptember végiek 7tonnát adtak. sose volt még ilyen termésünk.
Válasz A.I. #2840. hozzászólásáraEz a szomorú,hogy tényleg alig van különbség. A vetést meg inkább novemberben mert akkor talán megusszuk az őszi gyomokat.
Válasz RkTomi #2839. hozzászólásáraInkább vető, ha mód van rá!
Hosszú idő óta tavaly ősszel lett kb fele szórva vetve nov 20 körül!
Egy mocsár volt az egész, kb 250 kgval ment(kicsit lehetett volna többel is már így utólag), beművelve sekélyebb egy kis könnyű tárcsával lett, mélység határoló be lett rakva, de a sár miatt szörnyű volt! Ahhoz képest nem is lett rossz(kár hogy megtoszta a jég június végén)!
Volt itt olyan, aki megvárta a december elejei gyenge fagyokat, Carrierrel munkálták be, kb úgy termett mint a miénk!
Optimálisabb körülmények között, akár borona is jó kehet bemunkálni!
Jelzem, vagy 15 éve nem vetettünk szórva!
Válasz Sanyee #2835. hozzászólásáraMinden szórás alkalmával leforgatom a KUHN-t. Ugyanaz a fajta műtrágya gyártási tételenként másképp folyik, simán van akár 20% eltérés is.
Válasz Nyomasek Bobo #2834. hozzászólásáraRauch Axis 30.1(?) van a cégnél.... Egyszer forgattuk.....Egyik tárcsát le kell venni, van egy kis műanyag csúszda, azt a súber alá akasztani, alá meg egy vödör..... Monitoron bemenni a le forgatási próba menübe.... Próba indítás.... Kinyitod a súbert, engeded, míg tele nem lessz mondjuk a vödör, akkor elzárod.... Közben a Monitor számolja a másodperceket.... Meg kell mérni mennyi jött le, aztán azt bepötyögni, akkor elvileg megadja az átfolyási tényezőt,amit be kell állítani, és ennyi.....Utána csak be kell írni, mennyit akarsz szórni, mekkora a munkaszélesség, és sebességhez igazítja a súber nyílást......Megjegyzem,forgatás után vagy 50 kilóval szórt többet vagy kevesebbet, már nem tudom
Nekem fel vannak írva az átfolyásik, első táblánál visszamérek, ha kell korrigálok, de olyan + - 5-10 kilóra pontos táblától függően
3135 hozzászólás
Válasz Gatti #2882. hozzászólásáraEléggé kaka ez a térkép. Hozzánk mutat 8 mm-t az elmúlt 30 napra, de 90 nap alatt se volt ennyi.
Válasz horvath.agro #2877. hozzászólásáraErősen narancs színű mezőben lakók.
Válasz horvath.agro #2875. hozzászólásáraSemmi sem titok. Tiszakécske
Válasz horvath.agro #2877. hozzászólásáraMi itt a Tisza völgyében nagyon szarul állunk azzal a 8 mm el.
Válasz horvath.agro #2877. hozzászólásáraNe a csapadékmérleget, hanem a csapadékösszeget nézd!
Egyébként az sem százas. Nálunk 410-420 mm-eket mutat, miközben eddig 314 mm a valós, amennyit mértem.
Válasz horvath.agro #2879. hozzászólásáraEz így van. Remélem nem így folytatódik, mert ha időarányosan számolom, akkor év végére 380mm-ig fogunk csak eljutni, és még a 450mm éves mennyiség is küszködős lenne. Itt általában 500-600mm között szokott lenni. 2017-ben 640mm volt, de ez kiugró érték (el tudnánk viselni minden évben :).
Válasz Praetor #2878. hozzászólásáraha ez valoban igy van es nem csak nagyot akarsz mondani akkor en nem is szoltam, mert ehez kepest nalunk tobb csapadek volt sokkal.
Válasz horvath.agro #2877. hozzászólásáraHa a térkép a helyi átlaghoz képest kalkulál, akkor ez azt jelzi, hogy felétek általában több csapadék esik, mint felénk (ez igaz is). Most a jóval magasabb értékhez _képest_ vagytok mínuszban.
Egyébként is, ez egy kalkulált térkép, és nem precízen jelzi a konkrét területen leesett csapadékmennyiséget.
Nálunk történetesen az elmúlt 10 évben volt már 100mm plussz is a tényleges hullott csapadék az ilyen térképekhez képest, és volt 100mm mínusz is, amit rosszul jelzett a térkép.
Csak érdekességképpen, nálunk így alakult az elmúlt 4 hónap:
2021.06.30. 0.5 (egész júniusban)
2021.07.02. 1
2021.07.09. 20
2021.07.12. 6.5
2021.07.14. 1
2021.07.16. 2
2021.07.19. 29
2021.07.21. 0.7
2021.07.25. 0.7
2021.08.01. 5
2021.08.05. 3.7
2021.08.17. 5
2021.08.23. 5
2021.08.27. 4
2021.08.29. 3.2
2021.09.22. 0.7
2021.09.28. 0.5
Ezek a tavaszi szárazság miatt, az ezévi mínusz 100mm csapadékhiányra jöttek. A júliusi 20mm fölötti két eső beáztatta 5-10cm-re a talajt, de alatta száraz volt. Emléxem, mert lazítóztam. A többit viszont a nap és a szél gyönyörűen felkapta.
Ennek ellenére nem vagyok elégedetlen, lehetett volna sokkal rosszabb is.
Válasz Praetor #2876. hozzászólásárahát el, csak a legkevesebb csapadék esett az osrszágban nálunk idén, de igen el.
ez az elmúlt 90 nap térképe. ha a kollega naranccsal jelzett helyen lakik akkor elhiszem amit mond...
Válasz horvath.agro #2873. hozzászólásáraEl vagytok kényeztetve.
Válasz GREVEN #2874. hozzászólásáraaz itt az hol van? titok?
Válasz horvath.agro #2873. hozzászólásáraHiszed van sem te dolgod. De itt 3 hónap alatt nem lett nedves a víz mérő.
Válasz GREVEN #2870. hozzászólásárate merre gazdalkodsz? egyiptomban??
kizart hogy ne essen 100 napja, del bekes a legszarazabb es mi is kaptunk augusztusban 53at szeptemberben pedig 22t.
Válasz GREVEN #2865. hozzászólásáraTavaly sárban vetettünk! Idén most benon keménységű földben lehetne de most inkább mindenki kivár, aztán ha nem lesz eső akkor okt. közepe körül mindenki nekiugrik a talajelőkészítésnek-vetésnek. Aztán aminek törni kell az törjön!
Válasz GREVEN #2870. hozzászólásáraPár éve nekünk is szívás volt az őszi vetés. Fradisc-en tengelytörés, gyűrűs hengeren tengelytörés, Güttler hengeren lengőrámakeret törés, ásóboronák darabokban. Kegyetlen száraz volt akkor a talaj itt is.
Válasz RkTomi #2869. hozzászólásáraJah hát úgy nem nagy kaland magágyat csinálni. Az a föld nem olyan száraz mint itt,ahol több mint 100 napja nem volt 10 mm eső se.
Válasz GREVEN #2865. hozzászólásáraFelénk nincs ilyen. Augusztusban esett 100 mm és 20 a hónapban de így is szárazak a talajok. Aratás után Fradisc szögben majd Condisc vetésirányba és kész a magágy.
Válasz GREVEN #2865. hozzászólásáraJa, rövidtárcsa után a kiszáradt lelke kapott 20mm-t...
Úgyhogy ripper sekélyen a lazítóval!
Válasz GREVEN #2865. hozzászólásáraRipper-rövidtárcsa ékgyűrűs hengerrel-IH 10-490-Horsch 6 OC...
Válasz GREVEN #2865. hozzászólásáraSehogy...Kivárás van erre felé
Ki mivel próbál magágyat készíteni ahol nem volt eső 90-100 napja?
Nagytárcsa szalad a föld tetején.
Válasz Bárány #2863. hozzászólásáraTudom írtad. Nádort még nem vetettem ezért kérdeztem. Remélem nem lesz csalódás. Amúgy 170-180-al szoktam vetni a búzát. Nagy cég mellettem 240-250 kg-os vetés se hoz többet.
Válasz Büresz #2860. hozzászólásáraMáskor is ennyivel vetsz? Nálam inkább a minimum 250 vált be.
Válasz F-A-R-M-E-R \ #2861. hozzászólásáraSzerencsére kaptunk egy 20-ast. Nem lesz gond a keléssel.
Válasz Büresz #2860. hozzászólásáraHa kikel mostanában akkor jó lehet, de ha csak novemberben sorol esőhiány miatt, már kevés lessz...
Nádor most napokba vetve 180 kilóval jó lehet?
Válasz Sanyee #2858. hozzászólásáraSimán tudhat. Mi arattunk 2 q NPK meg 2 q pétivel 7 tonnát is homokon.
Aratás előtt 60-70 napig nem volt semennyi esőnk.
Ahhoz képest elégedettek voltunk vele.
Volt vetve Euclides is, táblán belül is volt Altigoval, az jóval gyengébb volt, apróbb és sültebb is.
Válasz GREVEN #2857. hozzászólásáraEgy 30 mázsát tudhat az Altigo homokon? (Kis esővel, még 4q Pétisó.)
Idén a tritik gyengék lettek nálunk. Búzát még inkább erőltetném, mert arra van 3 felvásárló is 10km körzetben.
Válasz Sanyee #2855. hozzászólásáraAltigo a favorit. Aszályba nem fog tudni 6-8 tonnát. De amit megnevel annak szép nagy szeme lesz még ilyen hitvány időkben is.
Válasz Sanyee #2855. hozzászólásáraSzia
En inkabb valami francia fajtat tennek homokra. Nekunk a Nádor a homokpartokon gyenge volt. Amugy kivalo buza, jovore is vetunk.
Homokra milyen fajta búzát tennétek?
Nádor esetleg?
Válasz kis Zombi #2853. hozzászólásáraFelsült mind a kettő a picsába. Értékelhetetlen volt az összehasonlítás.
Egyik sem bokrosodott be. Térdig se ért sehol.
15 q ha lett rajta hektáronként. Foltokba még kalász se volt rajta, csak kószáltunk rajta.
De ez ugy jellemző volt a tritikálékra minden táblán. Nagyon nem a triti éve volt.
Válasz GREVEN #2850. hozzászólásáraMi lett a különbség a prontós, és a műtrágyaszós vetés között ? Tudtad mérni külön ?
Válasz GREVEN #2850. hozzászólásáraNekem kötött agyagtalajaim vannak, és extrémen kötött réti fekete talaj.
Nagy valószinüséggel 2-3x rövidtárcsa majd vetés.
De minden az aktuális időjárás dönti el, milyen előkészítést fogok alkalmazni.
Szárazság miatt biztosan nem fogom húzni a vetés idejét. El lessz a talajban a vetőmag. Ha majd esik, akkor kicsírázik.
Válasz GREVEN #2850. hozzászólásáraNem homok, de itt is száraz. Bár még odébb van, de most azt mondom, a szokásos október közepi vetést tervezek. A szeptemberi, korai vetésben szerintem felesleges kockázatok vannak (vírusvektorok, kelés, majd kiszáradás, gyomosodás, stb.) a későbbi vetést meg vagy megelőzi az októberi, vagy kb. együtt fognak kelni, fejlődni.
Ez a terv, de majd okosabbak leszünk, ha már odaérünk.
Ki milyen tervekkel, gondolatokkal fog majd bele az idei búza vetésbe homokos aszályos területen?
Korábban vagy később vetni inkább?
Válasz GREVEN #2848. hozzászólásáraPár éve nagy részét szórva vetem. Az a tapasztalat 300 kg alatt vetek az ritka, nincs állomány, tehát amit nem vetsz el az kisem fog kellni. Tavaly összel szórva vetettem el 6,5 t volt. Amit elpüfölt a jég 5 t.
Válasz szikszaipeter72 #2842. hozzászólásáraAz rengeteg vetőmag. Fajta függő is,de némelyikből ilyen vetésmennyiségnél extrémen nagyon sok.
Válasz RkTomi #2839. hozzászólásáraIdei évben volt táblán belül szórva vetett meg prontóval vetett, igaz tritikálé.
Az aszály és a 60 nap eső nélkül betett neki rendesen, semmi különbség nem volt homokon a kettő között, egyformán gyenge volt mind a kettő.
Viszont jobb földbe szórva vetett búzából vágtunk 8 tonnát idén.
Ha jó a szórónak a szórási táblázata, és jól be tudod állítani a bedolgozó eszköz mélységét nem kell túlságosan sokkal többel szórni.
Mi az Altigót 180-al vetettük géppel, 200-220 kg-al szórtuk a szóróval.
Kötöttebb földbe majdnem kicsit sűrű is lett a szórva vetés, homokon meg ritka lett, fater mélyre tárcsázta, laza volt a talaj kicsit, besüppedt a rövidtárcsa jobban.
Mi rövidtárcsával csináljuk/csináltuk, henger le is zárja,de elég hogy csak a fölső 2-3 c-t megpiszkálja, henger jól belenyomkodja.
Válasz Sanyee #2838. hozzászólásáraSzia!
Még nincs levágva de nem néz ki rosszul. Ahol a széltippant és a rozsnokot kordában tudtuk tartsni ott 5+os lesz. Szeptember végiek 7tonnát adtak. sose volt még ilyen termésünk.
Válasz Agronomus #2836. hozzászólásáraNekem heves gép szóróm van de én fél addagal vetem és két sorral, tökéletes!
Válasz .Richard. #2841. hozzászólásáraSajna azok jöttek, ott voltak tavasszal!
Válasz RkTomi #2839. hozzászólásáraTárcsát nem kell ám bele engedni, csak fenjen!
Válasz RkTomi #2839. hozzászólására300-340 kg/ ha Nem rossz a szórva vetés! Csak a vetömagból több kell!
Válasz A.I. #2840. hozzászólásáraEz a szomorú,hogy tényleg alig van különbség. A vetést meg inkább novemberben mert akkor talán megusszuk az őszi gyomokat.
Válasz RkTomi #2839. hozzászólásáraInkább vető, ha mód van rá!
Hosszú idő óta tavaly ősszel lett kb fele szórva vetve nov 20 körül!
Egy mocsár volt az egész, kb 250 kgval ment(kicsit lehetett volna többel is már így utólag), beművelve sekélyebb egy kis könnyű tárcsával lett, mélység határoló be lett rakva, de a sár miatt szörnyű volt! Ahhoz képest nem is lett rossz(kár hogy megtoszta a jég június végén)!
Volt itt olyan, aki megvárta a december elejei gyenge fagyokat, Carrierrel munkálták be, kb úgy termett mint a miénk!
Optimálisabb körülmények között, akár borona is jó kehet bemunkálni!
Jelzem, vagy 15 éve nem vetettünk szórva!
Őszi búza szórva vetésnél ki milyen vetési normát használ? Mivel történik a takarás, és milyen mélyen?
Válasz jamo #2742. hozzászólásáraJamo milyen termésátlagok születtek a december végi vetésben?
Válasz Sanyee #2835. hozzászólásáraMinden szórás alkalmával leforgatom a KUHN-t. Ugyanaz a fajta műtrágya gyártási tételenként másképp folyik, simán van akár 20% eltérés is.
Válasz Nyomasek Bobo #2834. hozzászólásáraRauch Axis 30.1(?) van a cégnél.... Egyszer forgattuk.....Egyik tárcsát le kell venni, van egy kis műanyag csúszda, azt a súber alá akasztani, alá meg egy vödör..... Monitoron bemenni a le forgatási próba menübe.... Próba indítás.... Kinyitod a súbert, engeded, míg tele nem lessz mondjuk a vödör, akkor elzárod.... Közben a Monitor számolja a másodperceket.... Meg kell mérni mennyi jött le, aztán azt bepötyögni, akkor elvileg megadja az átfolyási tényezőt,amit be kell állítani, és ennyi.....Utána csak be kell írni, mennyit akarsz szórni, mekkora a munkaszélesség, és sebességhez igazítja a súber nyílást......Megjegyzem,forgatás után vagy 50 kilóval szórt többet vagy kevesebbet, már nem tudom
Nekem fel vannak írva az átfolyásik, első táblánál visszamérek, ha kell korrigálok, de olyan + - 5-10 kilóra pontos táblától függően