Gázolaj árak 660 Ft Benzin árak 641 Ft EUR 410.68 Ft USD 393.55 Ft CHF 434.4 Ft GBP 485.91 Ft

Fórum

Párhuzamvezetőt keresek

Létrehozta: Málna , 2008-03-07 15:19:14

Kedvencekhez Segítség

1537 hozzászólás
#137 ZT Anti
2015-05-24 00:39:56

Válasz atisgyulai #133. hozzászólásáraHasználom a matrix 430-at. Igaz előtte semmilyen nem volt,de pozitívan csalódtam. Kicsi, de sztem ez nem gond. Jól használható . A virtuális szakaszolàs is hasznos!

#136 atisgyulai
2015-05-23 22:50:58

Válasz MrPoke #135. hozzászólásáraÉn nem mértem, a kiértékelésben írta, tehát egyàlltalán nem biztos hogy annyi volt az annyi.
A beállításokban talàlható gps tolerancia menü, ami 0-1-m-ig állítható, valamint a gps frekvencia is 1-5Hz-ig választható. Hogy ezek mit hogy befojásolnak azt sajna még nem sikerült kiskubiznom.

Nincs profilkép
#135 MrPoke
2015-05-23 22:28:30

Válasz atisgyulai #134. hozzászólásáraIgazából ezt a pontosságot képtelenség elérni mobiltelefonnal. Lehetséges, hogy a mobiltorony segített rá, de nem vagyok otthon a témában.

#134 atisgyulai
2015-05-23 22:19:19

Válasz MrPoke #132. hozzászólásáraEgy galaxy x-cover2-vel próbáltam ki. Gps+glonass+mobilnet. A mobiltorony olyan közel van hogy láttam a tetején a piros lámpát. Ez jelenthet valamit a helymeghatározásban?

#133 atisgyulai
2015-05-23 22:11:09

Válasz Bárány #131. hozzászólásáraVolt egy ilyen selytésem nekem is.
Mikor meguntam a kínlódást vele, zsebrevágtam, de nem léptem ki belőle. Mikor újra belenéztem, értékelte az elvégzett munkát, és még valami arany plecsnit is adott olyan jól kaszáltam.
Akkor ezért nem akart engem vezetni.
Rápróbáljak az agro navi-ra inkább.
Apropó, ha már itt vagyunk: mi a véleményetek a màtrix 430 sorvezetőről?(azon kívül hogy kicsi)

Nincs profilkép
#132 MrPoke
2015-05-23 22:10:41

Válasz atisgyulai #130. hozzászólásáraSajnos nekem odáig nem sikerült eljutnom. De ha nem titok kíváncsi vagyok mivel sikerült elérnek ezt a pontosságot.

De örömmel tapasztaltam, hogy javítottak pár dolgot az EFarm pilot-ban, többek közt működik a telefon belső GPS-ével is.

#131 Bárány
2015-05-23 21:58:12

Bocs urak, hogy belepofázok, de az e -Farm pilottal nekem az a tapasztalatom rövid ismerkedés után, hogy nem sorvezető.
Ez egy nagyobb, fizetős(!) farm managment csomag része, és a Pilot app az elvégzett munka nyomvonalai alapján dokumentáció készítését végzi. Vagyis naplózza az elvégzett munkát.

#130 atisgyulai
2015-05-23 20:54:18

Válasz MrPoke #129. hozzászólásáraIgen az e farmot. Megvolt A és B pont. Kihúzta az egyenest a térképen, kiadta a mért hosszt, a megadott munkaszélességhez kiszámolta a területet, el tudtam menteni későbbi munkavégzéshez, de nem találtam hogy hogyan lehet párhuzamvezetést kapcsolni rajta.
Az agribus-navi-t is letöltöttem a play-ről, és amikor bele akartam nézni még otthon, felugrott egy ablak amely azt írta hogy 2vírus található a telómon és kattitntsak a megoldás érdekében ide meg oda. Na ekkor kiléptem és töröltem.

Nincs profilkép
#129 MrPoke
2015-05-23 19:26:54

Válasz atisgyulai #128. hozzászólásáraElnézést a kérdésért de biztos, az EFarm pilot-ot próbáltad? :) És nem az AgriBus-NAVI-t?

EFarm pilot, on a play gomb megnyomása után a jobb alsó sarokban van az A gomb ha erre kattintasz jelölöd ki az A pontot. Ezen nem tudtam tovább lépni, mert ekkor dobja ki a "Vásárolj antennát" üzenetet. De gondolom lerakja az A pontot bizonyos távolság után pedig lerakod a B pontot, és már kész is.

#128 atisgyulai
2015-05-23 18:59:36

Válasz MrPoke #122. hozzászólásáraÜdv MrPoke!
Itt olvasgatva kedvet kaptam, és a minap mobilon kipróbáltam az e farm pilot-ot.
Kaszáláskor szerettem volna a fogàst egyenesen kihúzni, de csak a nyomvonalt sikerült vele felvetetni, párhuzamvezetésre nem tudtam rávenni.
Nekem nem ajánlott fel antennavételt, a pontosságra azt írt 0,3-0,6m.
Kérhetnék segítséget hogy hogyan tudnék vele "párhuzamost húzni"?

Nincs profilkép
#127 MrPoke
2015-05-23 17:11:08

Válasz Rolland #126. hozzászólásáraBluetooth a tápfeszültséget pedig egy USB kábelről kapja.

Természetesen szükséges egy RS232 USB átalakító a megfelelő beállításokhoz. Ha szükséges írok egy pontos leírást.

Nincs profilkép
#126 Rolland
2015-05-23 16:57:13

Válasz MrPoke #124. hozzászólásáraNekem lenne egy olyan kérdésem hogy párosítod össze az antennát és a telefont

#125 Bárány
2015-05-22 14:03:51

Válasz MrPoke #124. hozzászólásáraÍrj a fejlesztőnek, szokták díjazni az ilyesmit.
Amúgy szerintem ez is csak addig lesz ingyenes, amíg hegesztik.

Nincs profilkép
#124 MrPoke
2015-05-22 12:18:56

Sajnálatos módon az egyik GPS modul-omat sikerült lefüstölni. Így az RTK tesztelése késik. (Kínai postán múlik a folytatás.)

De addig egy kis érdekesség. Агро Офис Нави

A program telefonon nem működik (elindul, de kicsi a kijelző), minimum egy 7" tablet kell neki.
Sajnos csak orosz nyelv van támogatva jelenleg.

Külső GPS-el még nem volt időm tesztelni, de kezelőfelület, tudása tetszik.

Valamint idézet a hivatalos honlapról, mi is várható a következő verziókban:
"
• Az aktiválás pontossága 10 cm - keresztül TERRASTAR műholdas korrekciós jelet.

• aktiválása akár 2 cm pontosság - a RTK korrekciós jel (bérelt jel vagy bázisállomás)

• A berendezések a szabályozó automatikusan ikzlyuchvane permetező szakaszok és ellenőrizze a sebességet a permetezés - Hamarosan!

• Képes automatikusan vezérli a gép egy elektromos kormányzott tengely - Hamarosan! "

Léteik egy program ehez a sorvezetőhöz. Amit számítógépen futtatva akár valós időben látható, éppen mit is csinál a traktor, valamint utólagosan fel lehet dolgozni a munkákat.

Valahogy, megpróbálom lefordítani a sorvezetőt magyarra, remélem van valami nyelvi fájl.

Nincs profilkép
#123 Rolland
2015-05-14 18:52:41

Válasz MrPoke #122. hozzászólásáraSzeretettel várjuk majd további tesztelési eredményeidet, és sok sikert és kitartást kívánok smile smile

Nincs profilkép
#122 MrPoke
2015-05-14 11:04:51

Válasz Rolland #116. hozzászólásáraEFarm Pilot első tapasztalatok.

Ez a csodás program első ránézésre úgy lett megírva, hogy csak az ők által forgalmazott antennával működjön normálisan. Ha nem azzal van csatlakozva feldob egy ablakot, hogy nem megfelelő a pontosság vedd meg az antennát. (999 usd) A hétvégén belenézek a program forrásába, hátha át lehet verni valahogy a programot.

Egy NEO-M8N GPS modul+ bluetooth + olcsó gps antenna.. 0.6-0.7m pontosság.

AgribusNavi-val szépen működik, párat kerültem vele és több kerülő után is jó volt a csatlakozás. Permetezés, műtrágya szórás-hoz tökéletes.

Sajnos a NEO-M8N modul, új verzióját nem lehet már megpiszkálni az RTK működéséhez, (de próbálkozok)

Nincs profilkép
#121 djohn
2015-05-14 06:58:30

Az AgribusNavi-hoz elérhető az rtklib tcp bemenet. Ezek után már csak valakinek ki kellene próbálni müködik e rendesen ntrip korrekció stb. Nekem sajnos nincs második gps vevőm :(

#119 Bárány
2015-05-07 12:35:42

Válasz MrPoke #118. hozzászólásáraÉn nem kételkedem, mert szerintem meg fogod csinálni.
Esetleg némi kölcsön hardverrel szívesen segítek is, ha kell, de azt már privátban. (u-Blox LEA 5T?)

Nincs profilkép
#118 MrPoke
2015-05-07 11:02:08

Válasz Bárány #117. hozzászólásáraNem csodálkozok a kételkedésen, hiszen hihetetlen, hogy gyári mobil RTK állomást ami 2MFt+ meglehet építeni 100eFt-ból. (Halkan megjegyezve, picit több munkával 50eFT-ból).

Az android pedig mindenre alkalmas csak foglalkozni kell vele. Mondom ezt 10 év JAVA programozói háttérrel.

#117 Bárány
2015-05-07 09:08:58

Válasz #115. hozzászólásra

Ha a robotpilóta részt megoldod, MrPoke -látva az elszántságát - úgy tűnik, a többit megcsinálja (Kivéve, ha ilyen sóher maradsz!smile tonguep ).
Szurkolok neki!
Egyébként egy megfizethető RTK bázisnak kézi kormányzás mellett is volna értelme. Nyilván a 2 cm-es pontosság így felejtős, de a 0,5-1 méteres "kóválygás" megszűnne, plusz a visszatérő pontosság kiváló lenne. (Pl. ráállni a megyére.)
Hajrá!

Nincs profilkép
#116 Rolland
2015-05-06 23:36:42

Válasz #114. hozzászólásra

Egyenlőre az efarm pilot.
De kíváncsian várom a teszted eredményeit

#115 *** HM ***
2015-05-06 23:14:37

Válasz #114. hozzászólásra

Hú ha csinálná nekem minden zetorba, k25.... 3011 ......kristályok forterrák hdk.....mindbe ami van a cégné... robotpilótás 2centi hosszú megoldást istenbizony fizetnék akár 80ezret is ráfejelve a 78ra.... per stükk....

Nincs profilkép
#114 MrPoke
2015-05-06 23:09:48

Válasz #113. hozzászólásra

GPS vevő

Ez talán használható. GPS, GLONASS, SBAS támogatás. Papíron jobb mint az alsó kategóriás sorvezetők GPS modulja.
KB 2 hét múlva remélem gyakorlati tapasztalatomat is megosztom.

Mi a program neve amit találtál?

Szeretnék jó párat tesztelni. De igazán jót még nem találtam. Nagyon úgy néz ki, ha lesz időm írok sajátot...

Nincs profilkép
#113 Rolland
2015-05-06 22:40:09

Valaki tud valami jó kis GPS antennát amit össze lehet kötni a telefonal valamilyen módon pl: Usb,bluetooth mert találtam egy jónak tűnő sorvezető programot androidra
A válaszokat előre is köszönöm

Nincs profilkép
#112 MrPoke
2015-05-06 20:41:41

Válasz #111. hozzászólásra

És megérkezett. GSM modul

285USD ~ 78eFt ba kerül 1 egység antennával. Akinek van Sorvezetője ami képes RTK korrekcióra interneten keresztül, és a földjei 10km-en belül vannak már élvezheti is a 2cm pontosságot. Havidíj, és egyéb költségek nélkül. Természetesen a bázisállomást meg lehet csinálni hordozhatóra is, de csak megfelelő szaktudással.

Szerintem ez az ár még mindig eltúlzott.

A saját GPS rendszeremhez már csak az utolsó darabot várom Kínából.

Nincs profilkép
#111 djohn
2015-03-24 08:44:30

Válasz #109. hozzászólásra

Én is ilyesmiben gondolkoztam, mint te, hasonlóan gondolkozunk. Én e miatt link2 nem foglalkoztam tovább a témával. Ezt az instant get RTK-t 180-200 USD körül-re ígérik a következő hónapokban. Ehhez már csak egy olcsó, vagy ingyenes párhuzamvezető program kell és egy tablet, vagy telefon.

A NAVIO-nál se 10 ezer forintos antennával teszteltek arra mérget vehetünk. Inkább minimum egy ilyesmivel link1.
Az rtklib biztosan nagy hatással lesz az eddigi monopolista helyzetben lévő gps iparra, alig várom :)

#110 emcett
2015-03-24 06:46:58

Válasz #109. hozzászólásra

Informatikai véna híján nem nagyon értem, hogy mit "hablatyoltál"smile biggrin lentebb, de örülnék, ha ezt a gondolatmenetet végig vinnéd, mert érdekelne, hogy a méregdrága gyári rendszerek helyett össze lehet -e hozni "házilag" egy működőképes rendszert? Szerintem a 10 cm pontosság bőven elég lenne, tapasztalat híján el nem tudom képzelni, hogy hogy lehet +- 2 cm tartani a gyakorlatban?smile surrender
De biztos sokan vannak, akik nap mint nap tapasztalják is.smile blushing

Nincs profilkép
#109 MrPoke
2015-03-23 21:53:39

Válasz #108. hozzászólásra

PI2 csak azért kell, mert a számítógépet nem akarom 7/24-ben bekapcsolva hagyni.

A GPS, modulban kezdésnek az a fontos, hogy RAW adatokat (a GPS műholdak adatai)-t tudja a számítógépnek elküldeni. Mert ebből fogja az rtklib a torzulást kiszámolni. (Légkör, műholdak helyzete, stb) és ezt kell interneten elküldeni a vevőnek.

Ha több vevő van 20km-es körzetben akkor ez jobban megéri. Ha csak 1 készüléket kell ellátni <1m pontossággal, ez megoldja.

http://www.csgshop.com/product.php?id_product=160

#108 Bárány
2015-03-23 21:26:00

Válasz #107. hozzászólásra

A pi2 az rtk-hoz lesz? (Még nem néztem a videót.)
Vevőnek egy ublox 6 developer kit jó lenne, talán könnyebb lehet Androiddal összehozni, mint nekem az 5-öst. EGyszer mi is nekifogtunk egy ilyen projektnek, de akkor még a sorvezető szoftvert is magunknak kellett elkészíteni. Ma talán ez megúszható.
Két dologban is igazad van:
1. Eltúlzott árak
2. Némi informatikai és műszerész szakismerettel a gyári árak töredékéből kihozható.

Hajrá, csináld végig! (És néha számolj be! ;) )

Nincs profilkép
#107 mrpoke21
2015-03-23 20:58:40

Az egész GPS rendszer jelenlegi formájában arról szól hogy húzzunk ki minél több pénzt az emberek zsebéből.

Hamarosan a jelenlegi GPS árak a tizedére fognak csökkenni.

Kezdenek megjelenni az ingyenes, (olcsó) Androidos programok, és már csak külső gps vevő kell. Nő a verseny és az nekünk jó.

Ezen vevők ára is jelentősen csökken, minősége pedig nő.

Jelenleg dolgozok egy RTK bázisállomáson:
rtklib (ingyenes softver), raspberry pi 2 számítógép (20eFt), U-blox GPS modul még nem döntöttem el mi legyen (10-20eFT) antenna (2-10eFt)

Ha én összetudom, rakni.... A Kínaiak főleg, és már van is pár nyoma.

A vevő pedig egy Tablet lesz 50$-os külső GPS vevővel, RTKLIB+ android softverrel, és lehet pont az AgriBus, eFarm.

Pontosság 10cm(mert miért ne) de ami fontosabb a visszatérési pont nem változik.

https://www.youtube.com/watch?v=5mCUCnCX2oQ

#106 Tomi81
2015-03-16 19:17:52

Válasz #104. hozzászólásra
Kipróbáltam.
Mit mondjak, hagy kívánnivalót maga után, de ha szélsőségeket nem veszem figyelembe, és jó passzban van, akkor egész jó smile thumbup
Illetve, ez a legjobb eddig az ingyenesek közül. Legalább van mit nézegetnem.
Ami bajom van vele. Délután mentem a föld másik végére, és a dülőt vette fel referenciának és az istennek sem tudom kitörölni.

#105 Sötét Paraszt
2015-03-15 12:54:34

Ilyen "LD-Agro - Precision Mapper területmérő" "műszere" van valakinek?

#104 Bárány
2015-03-15 10:34:07

Ha valakinek van kedve "játszani", az lesse meg Androidra az AgriBus-Navi sorvezető appot. Talán az eddigi legjobb az ingyenesek közül. Persze a beépített vevők miatt ez is csak játék, de ennél van lehetőség komolyabb külső vevőt csatlakoztatni. Ajánlanak is valamit a fejlesztő, nyilván azt már pénzért.
Egyébként csináltam simítózáskor egy kis tesztet:
A Centerline mellé felcuppantottam a telefonomat a fenti appal. Katasztofális volt. Mármint az app remekül futott, de a pontosság borzalmas volt. Még szabad szemmel is pontosabban lehetne menni.
A telefon egyébként Samsung Galaxy Core Plus, tehát nem egy csúcsmobil, de nem is a kutyahajigáló kategória.
Hát ennyit tudnak ezek...

#103 Csera
2015-02-26 15:50:16

Válasz #99. hozzászólásra

Jó eséllyel fel sem fogja ismerni...

Egy Windows-os tablet valószínűleg felismeri, de ahhoz meg nem találsz ingyenes szoftvert...

Én nem nagyon látom úgy, hogy egy Centerline ára alatt, valami jól működő, megfelelően pontos rendszert össze lehetne hozni.

De azért nem elképzelhetetlen.

Nincs profilkép
#102 djohn
2015-02-26 13:21:26

Létezik olyan eszköz, ami univerzális? Jó sima párhuzamvezetésre, szakaszolja automatán a permetezőt plusz vetőgépet is képes szakaszolni? Mintha az amazone komputere ilyesmi lenne, de alternativája van e?

#101 Tomi81
2015-02-20 21:19:19

Válasz #100. hozzászólásra

Kb én is erre jutottam... Ilyesfajta beütés sajna nincs, úgyhogy marad a spórolás

#100 Bárány
2015-02-20 21:17:17

Válasz #99. hozzászólásra

Teljesen megértem a helyzetedet, én is sokáig vakaróztam (sóherkedtemsmile whistling ).
Önmagában egy antenna nem sokat segít, bár nyilván jobb lesz. Kéne egy jó vevő is. Gyakran ez egybe van építve egyébként. Amiket a neten kis guglizás után találsz, semmivel se jobbak a beépítetteknél. Legfeljebb annyival jobb, hogy kívülre tudod elhelyezni, így pl. egy hővédő üveg árnyékolását kiküszöbölik, de ezek az autózáshoz készülnek, ahol az 5-10 méteres pontosság elég.
A komolyabb vevőket és antennákat valamivel nehezebb felhajtani, kiskerben alig kaphatók, főként további gyártóknak árusítják. De ha mégis hozzájutsz ilyenhez, az szinte sosem plug'n play. Ha bedugod bármibe is, valószínűleg nem fogsz vele boldogulni.
Persze, ha van egy adag informatikus és műszerész "beütésed", akkor nem szóltam.

#99 Tomi81
2015-02-20 20:51:06

Válasz #89. hozzászólásra

És ha egy külső antennával kiegészíted a tabletet/telefont akkor sem javul a pontosság?
Tudom én, hogy venni kellene egy mininmum egy centerline-t, de na, kicsi pénz kicsi foci

Nincs profilkép
#98 lac*
2015-02-20 20:14:12

Válasz #97. hozzászólásra

Az sem jó,ha nem hagy csíkot,mert akkor meg lehet sokat átfed.
Én nem tudtam jól beállítani talajmunkához sem.Egyszerűen nem állt össze,Háromszögek maradtak ki a végeken,valahol egy csík kimaradt a csatlakozásnál stb.
Aztán ráálltam a legolcsóbb előfizetéses jelre,és (nem mondom,h zökkenőmentesen) de megoldódott minden.Tavaly már azzal vetettem a kukoricát és búzát is.

#97 Bárány
2015-02-20 20:05:54

Válasz #96. hozzászólásra

Eddig a legnagyobb tévedés, amit észrevettem 60cm volt. Álló helyzetben kb. 20 perc alatt "tett odébb". Kicsit feljebb emelem a keretet, és még sosem hagyott csíkot.
Eleinte gondoltam rá, hogy 30centivel kisebbre állítom a fogásszélességet a ténylegeshez képest, de nem volt rá szükség. Talajmunkáknál (hengerelés, ásóborona, simító) viszont lejjeb szoktam csalni azt a 30 centit.

Nincs profilkép
#96 lac*
2015-02-20 19:58:55

Válasz #94. hozzászólásra

azért permetezésnél igencsak elcsúszik a csatlakozás ingyenes jelnél

#95 Bárány
2015-02-20 19:57:51

Válasz #94. hozzászólásra

De pl. jó kilométeres, dimbes-dombos táblában a megye is nyílegyenesre kihúzható ilyennel.

#94 Bárány
2015-02-20 19:54:31

Válasz #93. hozzászólásra

Alapvetően műtrágyaszórásra, meg felületpermetezésre.
De használom talajmunkáknál pl. hogy egyenes legyen a művelés, ha kell, meg ha nem magam mellé fordulok, akkor is segít, sorközművelésnél nem kell számolgatnom tábla végén a négy gépaljat (így fordulok), vetésnél nem felejtem el a művelőnyomot, meg pl. hosszú táblában segít, hogy hol lett girbegurba a nyom, stb. Szóval sokmindenre.

Nincs profilkép
#93 lac*
2015-02-20 19:47:42

Válasz #92. hozzászólásra

Nemtudtam mit használsz. Gondolom műtrágyaszórásra alkalmazod

#92 Bárány
2015-02-20 19:41:55

Válasz #91. hozzászólásra

Mármint én? Én Centerlinet használok.
Annak idején igencsak beleástam magam a témába. Egy programozóval még saját szoftver is volt készülőfélben, de a dolog végül elhalt. Ennek kapcsán volt szerencsém több GPS vevőt is megismerni, és itt magát a vevőt, illetve az antennákat kell érteni, amik valamilyen további eszközhöz kapcsolódnak. (PC, tablet, stb.)
Ezek alapján mondom, hogy amire nekünk kell, arra a telefonokban, tabletekben, autód PDA-kban levő vevők nem elégségesek, még ha ideális körülmények között esetleg jónak is tűnnek.

Nincs profilkép
#91 lac*
2015-02-20 19:29:38

Válasz #89. hozzászólásra

Kezdetnek ,próbálgatásra lehet ezeket használni.
De majd ráérzel a hibáira,és úgyis veszel egy kifejezetten erre a célra fejlesztett cuccot.
Én is így voltam vele

Nincs profilkép
#90 Földönfuto
2015-02-20 18:48:26

Válasz #88. hozzászólásra

Kösz a választ mindenképpen kipróbálom.

#89 Bárány
2015-02-20 18:12:12

Azért a Cereát jól magára hagyta a fejlesztő. Utoljára 2011-ben frissítette. Nekem egyébként két eszközön sem működött.
De mégegyszer: a telefonok, tabletek saját GPS-ére bízni ilyesmit több, mint lutri. Utánamért már valaki mérőszalaggal? És borús időben, völgyben, fasor mellett? Akár 20-30m-re is csökkenhet a pontosság!

#88 Tomi81
2015-02-20 15:50:05

Válasz #77. hozzászólásra

Nekem egy LG70-en van rajta. 4,0-ás Androidtól felfelé bármire rá lehet tenni. Én gépben még nem használtam, csak melóból hazafelé menet kapcsoltam be, nézegettem út közben (10km) ott végig tartotta az 1m-ert.
Jó kérdés, hogy műtrágya szóráshoz jó-e. Ki kellene próbálni szántóföldön is.
Két hét múlva szántok, akkor majd többet tudok mondani.
Erről a Cerea-ról amiről a többiek beszélnek még nem hallottam, de a próbát az is megér

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Hirdetés
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
A mesterséges intelligencia rászabadult a mezőgazdaságra – és ez nagyon is hasznos
Cél a termelés optimalizálása, a hatékonyság növelése, a környezeti terhelés...
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Brutális! 2022-es szintre zuhant a sertés ára Magyarországon
Európában csökken a sertéshús ára, az USA-ban viszont drágulásra számítanak.
Terepmintás  gumik 265/60 R18
Terepmintás gumik 265/60 R18

30.000 Ft

Michelin 14.00x20 gumik
Michelin 14.00x20 gumik

120.000 Ft

MBP 6,5 pótkocsi eladó
MBP 6,5 pótkocsi eladó

3.000.000 Ft

John Deere 4755
John Deere 4755

3.200.000 Ft