Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR406.67 FtUSD390.93 FtCHF432.71 FtGBP500 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Fórum
Sertéstenyésztés, és felvásárlási árak - minden...
Válasz zoli070383 #3855. hozzászólásáraHa nem költői a kérdés,akkor néhány gondolat ehhez. Ha 1 ideálisak a körülmények,2 van hozzá értés szakértelem,3 van piac, akkor jó lehet a buli...!Ha megtudod termelni önállóan a kellő alap takarmányok(kuki,árpa,borsó...)döntő részét saját területen saját géppel(nem bérmunkással),ha a trágyát tudod megfelelően szabályosan kezelni,-ha van föld nem gond,-ha értesz a szakmához a jószág egészsége megőrzéséhez,ezért orvosra terápiára keveset költesz,ha biztos a piaci elhelyezés,-vannak szerződések kapcsolatok amit ha kell érvényesíteni is lehet,-már nagy az esélye hogy sikeres sertéstartó legyél.Nem ördögtől való a hitel,de ha e nélkül tudsz elindulni,esetleg van már hely eszköz az még hozzá tehet a sikerhez. Mint látszik sok a ha". Nem árt "b,c,"stb.tervel is felkészülni. Minden vállalkozás hordozza a bukás lehetőségét, ezért mindent kockáztatni nem kell.Az újra kezdéshez talpra álláshoz a tartalékot el kell különíteni.Célszerű kisebb volumenbe kezdeni, majd tapasztalatot stb.gyűjtve fokozni a tempót. Egyébként vannak a sertés tenyésztésnek "lájtossabb"verziói is.
Válasz zoli070383 #3855. hozzászólásáraaz imitált gabona bumm miatt? eszedbe se jusson.a malacokat anyakocástól cserélnék kész hízóra hogy ne kelljen meghízlalni ugyanakkor a gabonatrend másodpercek alatt forduhat és a mostani emelkedőben lévő hízóár még nem kecsegtető.
Ma volt 1 jó napom, találkoztam a volt állatorvosommal, és nem ugrott be, h honnan ismerős ennyire , sok emberrel találkozom fejtágítókon + akik el akarnak adni valamit . Látta bizonytalanságom, és mondta hogy állatorvos , fiatalos ezért jót nevettünk, mikor mondtam neki, h 2011 tavasza óta bezártam az ólat, és már el is felejtettem hogy hizlaltam, meg azzal kapcsolatosan rendszeresen találkozott embereket is homály fedi lassan már .
Válasz Pici #3847. hozzászólásáraSzia! Köszönöm válaszod, sokat segítettél vele. HA mégsem hagynám meg kocának, akkor a másikkal együtt november környékén levágom.
Sziasztok! egy kérdésem lenne hozzátok. Van e valakinek tapasztalata búza és burgonyakeményítő etetésével kapcsolatban? mennyit érdemes érte adni rendes terményhez képest?
Válasz pápainyulas #3846. hozzászólásáraAttól függ mi a cél és hogy mikorra? ha őszre kell vágni a hizo akkor 8-9 honap alatt sokat hizhat sima darán is igaz akkor a mostani nyár még megfogja öket, a kocának is éppen el lehet venni de nem árt akkor valami kis vitamin potló ha már konci nem lesz benne hogy rendesen ivarozzon majd és szépen fejlödjön ! Javaslom premixre váltást és akkor te befolyásolhatod a fehérje mennyiséget akár olcsobb anyagokkal mint pl napraforgó, borsó, zab stb .....
Válasz Pici #3799. hozzászólásáraÉn most a télen fogtam bele, annak ellenére hogy ilyen alacsony az ára. Nem emiatt csinálom, tudom mit eszek meg, másrészt meg szeretem az állatot, harmadrészt, 16 ezer forintért vettem a kettőt. Az egyik ártány, a másik emse, meghagyom anyának. Koncentrátumot adtam nekik először, mikor elhoztam őket, 25 kg körüliek voltak, most kb. 70 kg, elhagyhatom-e a koncentrátumot, nemigazán akarom már nekik adni.
Sziasztok érdeklődni szeretnék ki használt seggers maximus illetve optimus kant ? Melyiknek milyen a malaca esetleg összehasonlítási alapja van e valakinek? Streszt mennyire bírják illetve súlygyarapodasuk érdekelne. Válaszotokat előre is köszönöm.
Válasz Petyko16 #3836. hozzászólásáraHát igen, de ezzel csak az a baj, hogy senki nem tud megvenni egy kamionnyi szóját. És mire a termelőkhöz kerül, átmegy két-három kézen, akik ráteszik a saját hasznukat. Ezért kerül a takarmány boltban 20-25 ezer forintba egy mázsa.
Ez qrva drága szója. Kamion mennyiségben (25t) 105 ft/kg-on már sok helyen lehet venni 46%os extrahált szóját. Kiszállítva. De márciusi szállításra hallottam 100 ft-os árat is.
Szép kis árréssel dolgoznak egyes kereskedők ha ezt a 100 ft-os szóját adják 170, 200 vagy 250 ft-ert...
Válasz Pici #3826. hozzászólásáravitázni nemigen volna értelme,a végeredmény a minőségi háztáji poca a lényeg.a kockás füzetbe íratkozva meg termeljen aki akar.úgy mint kollégánk írta ha lesz értelme tartunk-termelünk,a tendencia nem ez sajnos pedig lazább lenne mint anyatehenezni.
Válasz szelindi sándor #3817. hozzászólásáraAkkor buzát meg kukoricát sem mert abban is van fehérje
ez olyan mint hogy a növényt is önötzni kell amit ne möntözünk lassan nö meg mert csak akkor kap vizet amikor esik a másikat meg locsoljuk akkor az 2 szer nagyobb lesz többet terem !
kukorica 10% körül buza 12% körüli fehérje tartalom ugyan ez borsonál 30 szoja 46% napraforgó is 30 körüli..... nem értem én ezt a logikát .... de mindegy hagyjuk is szerintem is nem éri meg vitázni erröl mindeki ugy csinálja ahogy akarja
Válasz Tom250 #3818. hozzászólásáraA megtermelt szóját hőkezelés (extrahálás vagy extrudálás) nélkül a sertés nem tudja megemészteni, mert a tripszin-inhibitor melyet hőkezeléssel lehet semlegesíteni nem engedi.
Válasz kicsi bihari #3823. hozzászólásárapedig lehet hogy megéri vele foglalkozni, sokkal gazdaságosabb így a hízlalás, pláne hogy most a szója termelésre plusz támogatás is jár..
10 százalékig szoktam saját szóját keverni a takarmányhoz, afelett (süldőknek malacoknak) extrahált szóját teszek még hozzá.
én se vagyok egy nagy sertés tartó, jelenleg hízókkal mindennel együtt 25 disznót tartok, így egy etetés alkalmával csak 3 kiló szóját kell hőkezelnem. és hogy hogy?
..a mikrohullámú sütő csodákra képes ám!
egyébként van is erről egy tanulmány ha valakit érdekel:Link
Válasz Tom250 #3818. hozzászólásárafelénk nincs szója,még nem is igen láttam élőbe,nem is tudom milyen maga a növény. most egy fickó csinált egy hektár borsót,elég jól adott neki,jövőre vagy idén lehet vetek egy hektárt én is,disznóknak,bikáknak jó lesz egy próbát megér.
Válasz anca #3821. hozzászólásáraJó tudni.. és hol veszed ennyiért ha szabad kérdeznem, mert ahol én eddig vettem ott 5ezret kértek egy 20 kilós zsákér
Nálam a malacok koncit, a hízók szója-premix kombinációt kapnak. Levágáskor csak egy minimális víz volt a tálban alatta. Egyébként vágtunk 320kg-os nagysúlyt, ami 70kg után nem kapott semmi fehérjét, csak lucernát, és a szétterített kolbászhús, és a darált hús is eresztett egy kis vizet.
Válasz Garo #3813. hozzászólásáraAz itt leírt állításaid megcáfolnám saját tapasztalat és gyakorlat alapján, ha nem haragszol érte.
Most is van olyan hízóm, ami kb 300kg, a testvérét 3hónapja vágtuk le kb 280 kilósan, ami viszonylag kis helyen(kb 6-7 négyzetméter) nőtt fel, olyan lusták voltak, hogy azokat az evésen kívül csak feküdni láttam, napi 22 órát tuti feküdtek, sem a húsa sem a kolbásza nem volt vizes, nem csepegett a kolbász nem szikkadt össze.
A fehérje és hús íz összefüggését bér nem a topikhoz tartotzik csirkén tapasztaltam, mivel a disznóval nem etetek koncot és szóját.
Mikor még nagyban csirkéztünk a csirkét tele pumpáltuk koncentrátummal vagy szója-premix verzióval és mégis majd le s.optak hogy ilyen finom tanyasi csirkét még nem ettek. A friss levegő sokat számít, nem ivódik bele a húsba az amónia.
Válasz kicsi bihari #3779. hozzászólásáraAz extrahált szója valóban nagyon drága, ezért én úgy döntöttem hogy inkább megtermelem nekik azt is.
1 mázsa szóját nagyjából 6000 forintba kerül előállítani, felénk az exrahált szója mázsája 25000 ft! nem kicsi az árkülömbség..
Válasz Pici #3809. hozzászólásáratermészetes hogy szóját-borsót nem etetünk háztáji-saját pocával saját fogyasztásra.ezen termékek elősegítik a sejtekben való vízfelvételt- elraktározódást.nézz meg egy body-bildert ha már nem csirkemellen és szteroidokon tengeti napjait, bubimentes vizet szopogatva.csak a hagyományos takarmányokon tartott és nem 4-5 hónap alatt kész állatot nevezném háztájinak.a fajta jelleg is meghatározó.van olyan melybe kár a kaja.de amíg ilyen az ár szájtépés amit művelünk.
Válasz Pici #3814. hozzászólásáraAhhoz a húshoz még hozzá sem nyúltunk akkor. Csak be lett téve a ládába este, ami teljesen száraz volt, másnap tiszta víz volt.
Na de legyen nektek igazatok, én azt se bánom :)
Vitatkozni meg nem is akartam és nem is szeretnék ezután se.
Válasz Pici #3814. hozzászólásáraÉn is kondiztam egy darabig ittam is a fehérje turmixokat de van egy olyan szer hogy kreatin na az meg növeli az eröt és a vizet is megköti az izomsejtekben ezzel nagyobb lesz az ember meg erösebb de ha abba hagyja összeesik ....amugy meg az emberi test 70% a is víz.....
a fehérje pedig ha nem mozgosz akkor csak átmegy a testeden .....
a fel ne mdolgozott fehérjét kiszarják de mivel már egész jo hussertéseket fejlesztettek ki igy elég jol tudják hasznositani a fehérjét ha van nekik a kajában egyáltalán! E nélkül nem nönek meg sosem mivel ez kell az izomzat fejlödéséhez .... a vizességet bizonyos premixeben lévö és tápokban lévö anyagok kötik meg aminek a fehérjéhez nem sok köze van .... mi is vágtunk már pár saját joszágot és semmi vizességet vagy összesülést nem észleltünk a vevök sem panaszkodtak sosem ugyhogy ilyen hogy levágod a malacot és vizes lesz a láda alja ilyen fizikailag sem lehetséges ! akkor ha megszurnád a malacot már viz folyna belöle nem vér .....
Válasz broll79 #3812. hozzászólásáraA fehérjének annyiban van köze a hús izéhez és állagához, hogy sokkal gyorsabban meghízik az állat, úgymond nem természetes folyamat keretein belül. A mozgásnak és a vízháztartásnak viszont sok köze van egymáshoz.
Ettől függetlenül sok igazság van abban amit leírtál.
Válasz Garo #3811. hozzászólásáraCsak, hogy tisztán lásd, a fehérjének és a mozgáshiánynak sincs köze a vízhez.
A nagyüzemi takarmányozás alapja, hogy a kaja és víz folyamatosan rendelkezésre álljon. Ha eszik, akkor szomjas is. A takarmányba vannak olyan összetevők, amitől folyamatosan szomjas a sertés és van olyan, ami megköti a vizet. Mert a víz olcsóbb, mint az abrak. A szója pedig a töretlen fejlődéshez biztisítja a fehérjét, aminek jó része a sertésből távozik vizelet és ürülék formájában. Ezt érzed, ha bemész egy nagy telepre. Mivel a bevitt fehérjét nem tudja teljes egészében hasznositani( ebből a szempontból a csirke a legrosszabb) ezért nyomják a szóját. Az ízét és a hús állagát nem a szója határozza meg.
Válasz Pici #3809. hozzászólásáraÜdv!
"Fehérje tartalomnak nincsen köze a víz megkötéséhez"
Magának a fehérjének valóban nincs, viszont a mozgáshiánynak van. Lásd az embereknél akik elkezdenek edzeni agyatlanul és csak tolják magukba a tápot, persze a hasra elfelejtenek dolgozni. Ebből jön az, hogy szép nagy váll stb, közben meg akkora a hasuk, mint egy boroshodró, mert ott gyült össze a víz.
Pont ez jellemzi a sertéshúst. A szója mint fehérjeforrás valóban nem vizesítene, ha meglenne a szükséges mozgásuk a sertéseknek.
Egy ismerősöm hívott fel múlt héten, hogy szivesen venne egy fél disznót, ha van rá mód.
Gondoltam miért ne, a másik felét feldolgozom saját részre. A ládában állt alatta a víz.
Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólásáraAz "én 15 hizom" kijelentést meg kell szorozni több ezerrel Magyarországon és akkor kijön hogy mennyi hizó veri le az árat a selejt kocáéval felérö házi minöséggel !
Válasz szelindi sándor #3806. hozzászólásáraHát én ettöl röhögőgörcsöt szoktam kapni hogy a szoját nem eteti mert vizes lesz a hus meg felfujja!! Hát mondom ha a kisgyereket kenyéren meg vizen nevelné lehet hogy idösebb korára fele akkora lenne mint ha rántotthussal etették volna de erre már sose jön válasz csak megvonják a vállukat hogy ez akkor is vizes ö neki nem kellene soha ..... Nem szégyen tanulni , a jó pap is holtig tanul !
Fehérje tartalomnak nincsen köze a viz megkötéséhez az izmokban ! a szoja olyan mint a borso csak kicsit több benne a kakaó!
Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólásáraSajnos igaza van Picinek, a malac és a hízó árakat a sok kistermelő nyomja le, ugyanis ahogy említette ha jó a hízó vagy malac ára, akkor mindenki kocázni kezd, a 70 kilós süldőt is berakatja és mikor megfial és eléri a nyolc hetet ő is 15 ezret akar a 10 kilós malacáért, mint más a 20-20 kilós egységesért. A hízó szintez, akkor aztán mindenki hízlal, nembaj, ha másféléves korára nő oda, de az is 550. És innen szokott a baj indulni. Egyrészt kialakul egy relatív túlkínálat, mert ugye a nagyüzemek nem igen vesznek háztájit, ezért ez a mennyiség a meglévő szűk piacra zúdúl, másrészt, aki nem tudta jó áron eladni(mert mondjuk minőségileg kifogásolható), az elkezdi leverni az árat, mert nincs tartaléka tovább tartani és ez automatikusan a piac bedőléséhez vezet.
Az utóbbi években erre még rájött a koca támogatási mizéria is és ez teljesen padlóra vágta a hazai piacot is.
5055 hozzászólás
Válasz zoli070383 #3855. hozzászólásáraHa nem költői a kérdés,akkor néhány gondolat ehhez. Ha 1 ideálisak a körülmények,2 van hozzá értés szakértelem,3 van piac, akkor jó lehet a buli...!Ha megtudod termelni önállóan a kellő alap takarmányok(kuki,árpa,borsó...)döntő részét saját területen saját géppel(nem bérmunkással),ha a trágyát tudod megfelelően szabályosan kezelni,-ha van föld nem gond,-ha értesz a szakmához a jószág egészsége megőrzéséhez,ezért orvosra terápiára keveset költesz,ha biztos a piaci elhelyezés,-vannak szerződések kapcsolatok amit ha kell érvényesíteni is lehet,-már nagy az esélye hogy sikeres sertéstartó legyél.Nem ördögtől való a hitel,de ha e nélkül tudsz elindulni,esetleg van már hely eszköz az még hozzá tehet a sikerhez. Mint látszik sok a ha". Nem árt "b,c,"stb.tervel is felkészülni. Minden vállalkozás hordozza a bukás lehetőségét, ezért mindent kockáztatni nem kell.Az újra kezdéshez talpra álláshoz a tartalékot el kell különíteni.Célszerű kisebb volumenbe kezdeni, majd tapasztalatot stb.gyűjtve fokozni a tempót. Egyébként vannak a sertés tenyésztésnek "lájtossabb"verziói is.
Válasz zoli070383 #3855. hozzászólásáraaz imitált gabona bumm miatt? eszedbe se jusson.a malacokat anyakocástól cserélnék kész hízóra hogy ne kelljen meghízlalni ugyanakkor a gabonatrend másodpercek alatt forduhat és a mostani emelkedőben lévő hízóár még nem kecsegtető.
Érdemes e sertéstenyésztésbe belekezdeni ?
Válasz pcf. #3853. hozzászólásáraMEGTÖRTÉNT!!!!
Válasz sanyi1965 #3852. hozzászólásáraegyszer elfogy az olcsó disznó!
a sertéshús ár kúszik felfelé alattomban a boltokban,ergo kifogyóban a potya kész hízó.ehhez tartsa magát a termelő.
Sziasztok tud valaki eladó hallisztet vagy zsírport ? Ha igen ezen az email címen elértek kornel.94@hotmail.com
Ma volt 1 jó napom, találkoztam a volt állatorvosommal, és nem ugrott be, h honnan ismerős ennyire , sok emberrel találkozom fejtágítókon + akik el akarnak adni valamit . Látta bizonytalanságom, és mondta hogy állatorvos , fiatalos ezért jót nevettünk, mikor mondtam neki, h 2011 tavasza óta bezártam az ólat, és már el is felejtettem hogy hizlaltam, meg azzal kapcsolatosan rendszeresen találkozott embereket is homály fedi lassan már .
Válasz Pici #3847. hozzászólásáraSzia! Köszönöm válaszod, sokat segítettél vele. HA mégsem hagynám meg kocának, akkor a másikkal együtt november környékén levágom.
Sziasztok! egy kérdésem lenne hozzátok. Van e valakinek tapasztalata búza és burgonyakeményítő etetésével kapcsolatban? mennyit érdemes érte adni rendes terményhez képest?
Válasz pápainyulas #3846. hozzászólásáraAttól függ mi a cél és hogy mikorra? ha őszre kell vágni a hizo akkor 8-9 honap alatt sokat hizhat sima darán is igaz akkor a mostani nyár még megfogja öket, a kocának is éppen el lehet venni de nem árt akkor valami kis vitamin potló ha már konci nem lesz benne hogy rendesen ivarozzon majd és szépen fejlödjön ! Javaslom premixre váltást és akkor te befolyásolhatod a fehérje mennyiséget akár olcsobb anyagokkal mint pl napraforgó, borsó, zab stb .....
Válasz Pici #3799. hozzászólásáraÉn most a télen fogtam bele, annak ellenére hogy ilyen alacsony az ára. Nem emiatt csinálom, tudom mit eszek meg, másrészt meg szeretem az állatot, harmadrészt, 16 ezer forintért vettem a kettőt. Az egyik ártány, a másik emse, meghagyom anyának. Koncentrátumot adtam nekik először, mikor elhoztam őket, 25 kg körüliek voltak, most kb. 70 kg, elhagyhatom-e a koncentrátumot, nemigazán akarom már nekik adni.
Sziasztok érdeklődni szeretnék ki használt seggers maximus illetve optimus kant ? Melyiknek milyen a malaca esetleg összehasonlítási alapja van e valakinek? Streszt mennyire bírják illetve súlygyarapodasuk érdekelne. Válaszotokat előre is köszönöm.
Válasz Magister #3842. hozzászólásáraÉs mi jelemző a köldök sérvre honan Tudom hogy az e valòjàban?
Válasz cskrzs #3837. hozzászólásáraElőfordulhat, hogy magától helyre jön, ha meg nem akkor 2 hónaposan lesz egy kis malacpörkölt....
Válasz jocó64 #3835. hozzászólásáraNekem mérgezésnek tűnik... nem mérgeztetek patkányt vagy egeret. Nem volt valami vegyszeres?
Válasz Petyko16 #3836. hozzászólásáraHát igen, de ezzel csak az a baj, hogy senki nem tud megvenni egy kamionnyi szóját. És mire a termelőkhöz kerül, átmegy két-három kézen, akik ráteszik a saját hasznukat. Ezért kerül a takarmány boltban 20-25 ezer forintba egy mázsa.
Válasz jocó64 #3835. hozzászólásáraPedig a takarmányban keresd a hibát!
Válasz cskrzs #3837. hozzászólásáraÁllatorvossal tudod megcsináltatni, ha elvállalja, de nem igen szokták. És még költséges is, nem ér annyit!
Sziasztok! Köldök sèrvről tud nekem valaki valamit mondani? 2 hetes kismalacròl van szó.
Ez qrva drága szója. Kamion mennyiségben (25t) 105 ft/kg-on már sok helyen lehet venni 46%os extrahált szóját. Kiszállítva. De márciusi szállításra hallottam 100 ft-os árat is.
Szép kis árréssel dolgoznak egyes kereskedők ha ezt a 100 ft-os szóját adják 170, 200 vagy 250 ft-ert...
Nagysúlyú hízóknál hányás étvágytalanság lépett fel.Takarmány változás nem történt.Az anyadisznó étvágytalan,de jókedvű.
Üdv Mindenkinek!Tudna nekem Valaki tanácsot adni kan sertés fantomra szoktatásával kapcsolatban?
Sziasztok!
Tud valaki Heves megyében felvásárlót?
Kis tételről van szó(110-130 kg hízók).
Mennyi mostanában a felvásárlási ár?
Válasz kolias #3831. hozzászólásáraKöszi !!!
Válasz Goti #3830. hozzászólásáraLátom megye nyugati felén vagy, ha sok van akkor Kaposvár, ha kevés akkor Szigetvár.
HElló
Baranya és környékén sertés felvásárlót tudna valaki ajánlani
Köszi
Válasz Pici #3826. hozzászólásáravitázni nemigen volna értelme,a végeredmény a minőségi háztáji poca a lényeg.a kockás füzetbe íratkozva meg termeljen aki akar.úgy mint kollégánk írta ha lesz értelme tartunk-termelünk,a tendencia nem ez sajnos pedig lazább lenne mint anyatehenezni.
Válasz anca #3821. hozzászólásáraÉn még 16 ért tudom venni de elkell mennem érte de közel van
Válasz Agesz #3825. hozzászólásárafentebb írtam hogy hőkezelem. már 5 hónapja etetem így és semmi bajuk, sőt nagyon szépen fejlődnek tőle.
Válasz szelindi sándor #3817. hozzászólásáraAkkor buzát meg kukoricát sem mert abban is van fehérje
ez olyan mint hogy a növényt is önötzni kell amit ne möntözünk lassan nö meg mert csak akkor kap vizet amikor esik a másikat meg locsoljuk akkor az 2 szer nagyobb lesz többet terem !
kukorica 10% körül buza 12% körüli fehérje tartalom ugyan ez borsonál 30 szoja 46% napraforgó is 30 körüli..... nem értem én ezt a logikát .... de mindegy hagyjuk is szerintem is nem éri meg vitázni erröl mindeki ugy csinálja ahogy akarja
Válasz Tom250 #3818. hozzászólásáraA megtermelt szóját hőkezelés (extrahálás vagy extrudálás) nélkül a sertés nem tudja megemészteni, mert a tripszin-inhibitor melyet hőkezeléssel lehet semlegesíteni nem engedi.
Válasz kicsi bihari #3823. hozzászólásárapedig lehet hogy megéri vele foglalkozni, sokkal gazdaságosabb így a hízlalás, pláne hogy most a szója termelésre plusz támogatás is jár..
10 százalékig szoktam saját szóját keverni a takarmányhoz, afelett (süldőknek malacoknak) extrahált szóját teszek még hozzá.
én se vagyok egy nagy sertés tartó, jelenleg hízókkal mindennel együtt 25 disznót tartok, így egy etetés alkalmával csak 3 kiló szóját kell hőkezelnem. és hogy hogy?
..a mikrohullámú sütő csodákra képes ám!
egyébként van is erről egy tanulmány ha valakit érdekel:Link
Válasz Tom250 #3818. hozzászólásárafelénk nincs szója,még nem is igen láttam élőbe,nem is tudom milyen maga a növény. most egy fickó csinált egy hektár borsót,elég jól adott neki,jövőre vagy idén lehet vetek egy hektárt én is,disznóknak,bikáknak jó lesz egy próbát megér.
Válasz anca #3821. hozzászólásáraJó tudni.. és hol veszed ennyiért ha szabad kérdeznem, mert ahol én eddig vettem ott 5ezret kértek egy 20 kilós zsákér
Válasz Tom250 #3818. hozzászólásáraHázhoz szállítva számlásan 17450 a szója.
Nálam a malacok koncit, a hízók szója-premix kombinációt kapnak. Levágáskor csak egy minimális víz volt a tálban alatta. Egyébként vágtunk 320kg-os nagysúlyt, ami 70kg után nem kapott semmi fehérjét, csak lucernát, és a szétterített kolbászhús, és a darált hús is eresztett egy kis vizet.
Válasz Garo #3813. hozzászólásáraAz itt leírt állításaid megcáfolnám saját tapasztalat és gyakorlat alapján, ha nem haragszol érte.
Most is van olyan hízóm, ami kb 300kg, a testvérét 3hónapja vágtuk le kb 280 kilósan, ami viszonylag kis helyen(kb 6-7 négyzetméter) nőtt fel, olyan lusták voltak, hogy azokat az evésen kívül csak feküdni láttam, napi 22 órát tuti feküdtek, sem a húsa sem a kolbásza nem volt vizes, nem csepegett a kolbász nem szikkadt össze.
A fehérje és hús íz összefüggését bér nem a topikhoz tartotzik csirkén tapasztaltam, mivel a disznóval nem etetek koncot és szóját.
Mikor még nagyban csirkéztünk a csirkét tele pumpáltuk koncentrátummal vagy szója-premix verzióval és mégis majd le s.optak hogy ilyen finom tanyasi csirkét még nem ettek. A friss levegő sokat számít, nem ivódik bele a húsba az amónia.
Válasz kicsi bihari #3779. hozzászólásáraAz extrahált szója valóban nagyon drága, ezért én úgy döntöttem hogy inkább megtermelem nekik azt is.
1 mázsa szóját nagyjából 6000 forintba kerül előállítani, felénk az exrahált szója mázsája 25000 ft! nem kicsi az árkülömbség..
Válasz Pici #3809. hozzászólásáratermészetes hogy szóját-borsót nem etetünk háztáji-saját pocával saját fogyasztásra.ezen termékek elősegítik a sejtekben való vízfelvételt- elraktározódást.nézz meg egy body-bildert ha már nem csirkemellen és szteroidokon tengeti napjait, bubimentes vizet szopogatva.csak a hagyományos takarmányokon tartott és nem 4-5 hónap alatt kész állatot nevezném háztájinak.a fajta jelleg is meghatározó.van olyan melybe kár a kaja.de amíg ilyen az ár szájtépés amit művelünk.
Válasz Pici #3814. hozzászólásáraAhhoz a húshoz még hozzá sem nyúltunk akkor. Csak be lett téve a ládába este, ami teljesen száraz volt, másnap tiszta víz volt.
Na de legyen nektek igazatok, én azt se bánom :)
Vitatkozni meg nem is akartam és nem is szeretnék ezután se.
Válasz Pici #3814. hozzászólásáraÉn is kondiztam egy darabig ittam is a fehérje turmixokat de van egy olyan szer hogy kreatin na az meg növeli az eröt és a vizet is megköti az izomsejtekben ezzel nagyobb lesz az ember meg erösebb de ha abba hagyja összeesik ....amugy meg az emberi test 70% a is víz.....
a fehérje pedig ha nem mozgosz akkor csak átmegy a testeden .....
Válasz Garo #3811. hozzászólásáraMert vizzel mostad le
a feldolgozott husbol nem folyik ki a viz
a fel ne mdolgozott fehérjét kiszarják de mivel már egész jo hussertéseket fejlesztettek ki igy elég jol tudják hasznositani a fehérjét ha van nekik a kajában egyáltalán! E nélkül nem nönek meg sosem mivel ez kell az izomzat fejlödéséhez .... a vizességet bizonyos premixeben lévö és tápokban lévö anyagok kötik meg aminek a fehérjéhez nem sok köze van .... mi is vágtunk már pár saját joszágot és semmi vizességet vagy összesülést nem észleltünk a vevök sem panaszkodtak sosem ugyhogy ilyen hogy levágod a malacot és vizes lesz a láda alja ilyen fizikailag sem lehetséges ! akkor ha megszurnád a malacot már viz folyna belöle nem vér .....
Válasz broll79 #3812. hozzászólásáraA fehérjének annyiban van köze a hús izéhez és állagához, hogy sokkal gyorsabban meghízik az állat, úgymond nem természetes folyamat keretein belül. A mozgásnak és a vízháztartásnak viszont sok köze van egymáshoz.
Ettől függetlenül sok igazság van abban amit leírtál.
Válasz Garo #3811. hozzászólásáraCsak, hogy tisztán lásd, a fehérjének és a mozgáshiánynak sincs köze a vízhez.
A nagyüzemi takarmányozás alapja, hogy a kaja és víz folyamatosan rendelkezésre álljon. Ha eszik, akkor szomjas is. A takarmányba vannak olyan összetevők, amitől folyamatosan szomjas a sertés és van olyan, ami megköti a vizet. Mert a víz olcsóbb, mint az abrak. A szója pedig a töretlen fejlődéshez biztisítja a fehérjét, aminek jó része a sertésből távozik vizelet és ürülék formájában. Ezt érzed, ha bemész egy nagy telepre. Mivel a bevitt fehérjét nem tudja teljes egészében hasznositani( ebből a szempontból a csirke a legrosszabb) ezért nyomják a szóját. Az ízét és a hús állagát nem a szója határozza meg.
Válasz Pici #3809. hozzászólásáraÜdv!
"Fehérje tartalomnak nincsen köze a víz megkötéséhez"
Magának a fehérjének valóban nincs, viszont a mozgáshiánynak van. Lásd az embereknél akik elkezdenek edzeni agyatlanul és csak tolják magukba a tápot, persze a hasra elfelejtenek dolgozni. Ebből jön az, hogy szép nagy váll stb, közben meg akkora a hasuk, mint egy boroshodró, mert ott gyült össze a víz.
Pont ez jellemzi a sertéshúst. A szója mint fehérjeforrás valóban nem vizesítene, ha meglenne a szükséges mozgásuk a sertéseknek.
Egy ismerősöm hívott fel múlt héten, hogy szivesen venne egy fél disznót, ha van rá mód.
Gondoltam miért ne, a másik felét feldolgozom saját részre. A ládában állt alatta a víz.
Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólásáraAz "én 15 hizom" kijelentést meg kell szorozni több ezerrel Magyarországon és akkor kijön hogy mennyi hizó veri le az árat a selejt kocáéval felérö házi minöséggel !
Válasz szelindi sándor #3806. hozzászólásáraHát én ettöl röhögőgörcsöt szoktam kapni hogy a szoját nem eteti mert vizes lesz a hus meg felfujja!! Hát mondom ha a kisgyereket kenyéren meg vizen nevelné lehet hogy idösebb korára fele akkora lenne mint ha rántotthussal etették volna de erre már sose jön válasz csak megvonják a vállukat hogy ez akkor is vizes ö neki nem kellene soha ..... Nem szégyen tanulni , a jó pap is holtig tanul !
Fehérje tartalomnak nincsen köze a viz megkötéséhez az izmokban ! a szoja olyan mint a borso csak kicsit több benne a kakaó!
Válasz kicsi bihari #3802. hozzászólásáraSajnos igaza van Picinek, a malac és a hízó árakat a sok kistermelő nyomja le, ugyanis ahogy említette ha jó a hízó vagy malac ára, akkor mindenki kocázni kezd, a 70 kilós süldőt is berakatja és mikor megfial és eléri a nyolc hetet ő is 15 ezret akar a 10 kilós malacáért, mint más a 20-20 kilós egységesért. A hízó szintez, akkor aztán mindenki hízlal, nembaj, ha másféléves korára nő oda, de az is 550. És innen szokott a baj indulni. Egyrészt kialakul egy relatív túlkínálat, mert ugye a nagyüzemek nem igen vesznek háztájit, ezért ez a mennyiség a meglévő szűk piacra zúdúl, másrészt, aki nem tudta jó áron eladni(mert mondjuk minőségileg kifogásolható), az elkezdi leverni az árat, mert nincs tartaléka tovább tartani és ez automatikusan a piac bedőléséhez vezet.
Az utóbbi években erre még rájött a koca támogatási mizéria is és ez teljesen padlóra vágta a hazai piacot is.