Gázolaj árak 628 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 409 Ft USD 392.62 Ft CHF 440.14 Ft GBP 493.83 Ft

Fórum

Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő!

Létrehozta: Márk23 , 2013-04-10 15:12:48

Kedvencekhez Segítség

2168 hozzászólás
#618 JOSEY
2017-06-05 11:47:20

Válasz Netparaszt #616. hozzászólásárasziasztok! nem értem, h miért kell ennyire ráharapni mindenkinek rád, illetve Szanberg hozzászólásaira. az egyik ember egymagyarhonban még nem nagyon ismert technológiát propagál a másik meg egy területi sajátosságokkal rendelkezőt. kishazánk amelett, h töredéke az amerikai kontinens termőföldterületének, mégis nagyon nagy különbségekkel rendelkezik akár egy faluhoz tartozó területein is. addig mig az uj technológiákat ki nem próbálják a különböző adottságú teeületeken addig marad a régi bevlt technológiák alkalmazása. nemkell ezértharapni és ledorongolni senkit sem. szívem szerint ha a modernebb technológiák bejönnének kevesebb taposási kárral, üzemanyaggal és nagyobb terület telmjesítménnyel. örülök, h van aki ilyen mélyrehatóan foglalkozik ezen témával. nem kell ettől félni. a puding próbája, h felzabálják.smile thumbup

#617 Czanik Sanyi
2017-06-05 11:30:12

Válasz Netparaszt #616. hozzászólására Önmagadba is nézzél...... AZÉRT TE IS TUDOD ÁM PROVOKÁLNI A TÖBBIEKET!

Nincs profilkép
#616 Netparaszt
2017-06-05 08:30:46

Válasz Vadmalac #615. hozzászólására Nem alacsony az ingerküszöböd, ilyen jellegű személyeskedés, rágalmazás sehol nem divat, egy amerikai vagy angol fórumon abszolút elképzelhetetlen.
Amikor elindult a rágalmazáshadjárat ellenem, én is kérdeztem, hogy ez hogy fér bele a szabályzatba. Belefért, így aztán egy időre eltűntem a szánalmas gyépéharcból.
Itt viszont úgy látszik, hogy az a férfi, aki bírja, nem aki adja, szóval szívesen megosztom a tapasztalatokat, különösebb magyarázat nélkül.smile lol

#615 Vadmalac
2017-06-04 20:40:23

Válasz Czanik Sanyi #614. hozzászólásáraEz igaz, de ez nem a szomszéd gyerekek veszekedése, hanem egy kerek asztalnál ülő felnőtt társaság, ahol igenis illene viselkedni! Senki nem ért egyet senkivel 100%-ban, de tudni kellene kulturáltan kezelni a helyzetet.

Ámbár könnyen lehet, hogy csak az én ingerküszöböm alacsonyabb másokénál.

#614 Czanik Sanyi
2017-06-04 20:22:00

Válasz Vadmalac #609. hozzászólásáraNem minden esetben kell moderálni, tiltani...., a szomszéd gyerekek összevesznek akkor sem a szülők oldják meg a problémát, hanem a gyerekek!Legalábbis az a jó!Vitázzanak, igaz vannak erős kifejezések, sajnos,smile sweatdrop azért figyelünk....a helyzet még nem durva...lesz ez még jobb is, reméljük.smile thumbupcool

Nincs profilkép
#613 Netparaszt
2017-06-04 18:46:18

Válasz Mf-es? #606. hozzászólására Kb 3 óra du, esetleg aki ráér azzal még beszélgetés este, s ha igény van rá, akkor másnap délelőtt kimehetünk valaki földjére és megbeszélhetünk technológiákat, mi segít, mi nem.
Pogácsáról, tomboláról, ingyen műtrágyáról, kubai útról kérdezd a szervezőt, nem vagyok illetékes ilyen részletekben.smile biggrin

Nincs profilkép
#612 Netparaszt
2017-06-04 18:38:19

Válasz Sk Laci #610. hozzászólására Nem szoktam előadást szervezni.
Ha valaki megszervezi és meghív, akkor szívesen elmegyek, ha időm engedi.

Nincs profilkép
#611 Claaastra
2017-06-04 18:06:30

Válasz Vadmalac #609. hozzászólásáraTiltsatok ilyen köcsög barmok miatt amúgy is már máshol beszéljük a dolgainkat,nem vettétek észre hogy eltüntek a régi értelmes aktív fórumozók,többek közt a tulaj pártállása a besúgók,(ávh-ok),és a köcsög lenyúlok miatt

Nincs profilkép
#610 Sk Laci
2017-06-04 17:48:51

Válasz Netparaszt #603. hozzászólásáraFogsz előadást tartani Komárom, Esztergom környékén, esetleg tervezel előadni Szlovákiában is?

#609 Vadmalac
2017-06-04 17:44:56

Válasz Drisa #602. hozzászólásáraAz a baj, hogy egy kalap fos (és ezt most direkt azért írtam ki, hátha felfigyel rá valamely illetékes) a fórum moderációja. Nagyon-nagyon sok hozzászólást kellene moderálni, illetve szankcionálni is! Ha 1x-2x kapna valaki pl. 1 hetes kitiltást, akkor elgondolkodna hogy mit írjon!

#606 Mf-es?
2017-06-04 14:15:09

Válasz Netparaszt #603. hozzászólásáraTervezett időtartam?Pogácsát vigyünk,vagy kapunk?smile lol

#605 mtz1221
2017-06-04 14:15:09

Válasz szanberg #604. hozzászólásáraBasszátok meg most már mindketten.Az utolsó 5 soradat elhagynád,meg ő is akkor nem lenne semmi gond.Kezdetek mindketten a faszom hegyén kijönni.smile ban

#604 szanberg
2017-06-04 13:51:25

Válasz Netparaszt #597. hozzászólásáraSzerintem meg nem.
A vető sávokat lazultabbá teszem a sorközöket pedig nem. Egyébként ez is olyan, hogy nem minden körülmények között használható mint minden más.
Amerikát megjárt emberekkel konzultálva, sőt évek óta levelezek kinti gazdákkal gépészekkel akik a szakmában vannak és a striptill-t a direktvetés hibáinak kiküszöbölésére alkották meg, ugyanis bizonyos intenzitásnál már nem elég a notill gyökértömeg lazítása. Ne az organikus notill farmereket nézzük most mert engem nem az érdekel ha nem jöttél volna még rá. A kinti nagyüzemi notillesek elmondanám minden évben a forgókat át lazítózzák és pár évente az egész táblát is. Keskeny duplakerekes minden, hogy a kombájn menetközben ürítéskor is a sorközöket tapossa és a szállítójármű is ilyen, az is sorközött jár. Aztán elkezdték a sorokat megvakarni mechanikai lazultságot hozzá adni, ide összpontosítani még jobban a tápanyagot ésatöbbi...
kb 25videót láttam már én magam is ahol azt magyarázzák mennyivel jobb ez mint a notill vagy vertical till vagy a ploughing vagyis forgatásos művelés. Termésátlagok minőségi paraméterek költségszintek összehasonlítva, persze sokkal több ilyen videó van nem néztem mindet végig.

Én ebben látok egyszerűsítési lehetőséget úgy, hogy termésátlagaim megmaradjonak vagy inkább nőjenek.

irkálhatsz megint minden mesedélelőtt meg ilyen jelzőket, nem leszel jobb tőle és igazán abba hagyhatnád, ez csak egy köcsögölés újfent.
Attól hogy nem hiszed el még lehet úgy valami. 25 millió Ft fizetést+járulékot évente a hobbi kapargatás nem teremt elő és saját megélhetésről még nem is beszéltünk.

Nincs profilkép
#603 Netparaszt
2017-06-04 12:04:32

Válasz Mf-es? #601. hozzászólására Ha délelőtt volna, azért reklamálna valaki, ha hétvégén akkor azért.
Ha valakit érdekel a téma, tud rá időt szakítani.
Tőlem mesélhetnének a másféle technológiákról mások is, máshol, más időben, hogy múnél többen lássák, van élet az ekén túl, de valamiért nem teszik.
Az embernek annyi a szerepe, hogy megkért megszerveznek délutánokat erre, arra, menjek el rá.
Ő is egy azok közül, aki segítene, de le sem szarják őt a parasztok, vissza is vonult, hazament gazdálkodni inkább.

#602 Drisa
2017-06-04 12:03:07

Válasz Vadmalac #582. hozzászólásáraEz legyen fórum alapszabály. Szavazzunk meg szerintem ezt többen akarjak mint a szitkozódást.

#601 Mf-es?
2017-06-04 11:24:00

Válasz Netparaszt #600. hozzászólásáraNem gondoljátok,hogy a délutáni kezdés későn van?Főleg,aki messzebbről menne.
LMP képviselő,mi célt fog szolgálni?

Nincs profilkép
#600 Netparaszt
2017-06-04 11:20:08

Válasz Kisvuk #599. hozzászólására Igen, ennyi, semmi más nem kell.

#599 Kisvuk
2017-06-04 11:10:40

Válasz Netparaszt #596. hozzászólásáraOk rendben,de a kérdés továbbra is az hogy elég egy mail és lehet menni?

Nincs profilkép
#598 Netparaszt
2017-06-04 10:39:42

Válasz szanberg #591. hozzászólására 116 millió hektáron szerinted nincs heterogén talaj? Ott miért nem kell egy komplett integrátor gépparkját az udvarban felsorakoztatni?
Ha figyeltél volna, pontosan felsoroltam, milyen gyomokhoz kell vegyszerhez nyúlnunk és mi az, amit rendszerben vissza lehet szorítani.
Rendszerben.
Az acatot is.
Nem egy rövidtárcsával.
Rendszerben, az életciklusát és élettani igényeit figyelembe véve.
Olvass vissza, eleget írtam, nem vagyok a gyógypedagógusod.

Nincs profilkép
#597 Netparaszt
2017-06-04 10:34:44

Válasz szanberg #592. hozzászólására Hagyjuk már a mesedélelőttöket, a strippeléssel pont akkora kockázatot vállalsz, mint egy notillel és egyikhez sem kell több embert tartani.
Beszélj a szakmáról.

Nincs profilkép
#596 Netparaszt
2017-06-04 10:28:58

Válasz Kisvuk #593. hozzászólására Nekem tök közömbös, ki szervezi az előadásokat, volt már mindegyik színű felkérés, s mindegyik előadás csak a szakmai ügyekről szólt.
Itt sem várható más, csak a felsorolt témákról lesz szó.
Egyébként nem vállalom...

Nincs profilkép
#595 Dave
2017-06-04 10:08:00

Válasz Claaastra #594. hozzászólásáraIlyet soha sem mondott senki.

Nincs profilkép
#594 Claaastra
2017-06-04 10:01:04

Válasz szanberg #592. hozzászólására"
meg a "gyengébb földeken tovább tart a hatás kialakulása",és mi van ha csak gyengébb földed van 3-4-5 évig veszteséget termelsz,nekünk nem hoz postás,vagy más munkahely fizetést,1-2 gyengébb év felemészti a gazdaságot

#593 Kisvuk
2017-06-04 10:00:25

Válasz Netparaszt #588. hozzászólásáraCsak regisztrálni kell emailben és kész?Szívesen meghallgatnám ha el tudok szabadulni a munkahelyről (remélem nem csap át egy Lmp-és kampányrendezvénybe az előadás.)

#592 szanberg
2017-06-04 09:44:31

Válasz Netparaszt #590. hozzászólásáraTudnám honnan kellene elkezdeni és lehet, hogy működne is én sosem mondtam, hogy nem de te meg azt nem fogod fel, hogy a jelenlegi gazdasági struktúránkba ez nem beilleszthető, nekem munkát kell adni az embereimnek.

Irkálhatsz mindenféle jelzőt rám "mr. felelősség" akármit, tudom, hogy számodra a másik ember xart sem jelent, de nekem a legfontosabb, hogy a brigád öregjeit el tudjam kísérni nyugdíjba bár ezt te fel sem bírod fogni, hogy vannak emberi alap értékrendi mérők, tisztesség becsületesség tisztelet, ami fontosabb a saját haszonnál is.

#591 szanberg
2017-06-04 09:40:28

Válasz Netparaszt #584. hozzászólásáraMegint teljes ellenségeskedéssel sarkítod a témát. írod az az "isten" számunkra. Elmondom nem az, azért van színes géppark az udvarban, hogy mindig a legjobb munkát végzővel tudjunk talajt csinálni. Itt nagyon heterogén minden, talaj domborzat mikroklíma táblánként nagyon nagyot változik, aztán vadkáros táblák, cigánysor melletti táblák ahol nem azt vetek amit akarok, hanem amit nem esznek meg van törnek le. Na most ezeken a földeken nem lehet általánosítani maradjunk ennyiben.

Felőlem csináld amit csinálsz megint mondom ha nem akarnál a vízen járni akkor maradt volna hitelességed de ez már régen elúszott.

Most egy szakmai gondolat: rövidtárcsával nem lehet gyomot írtani. Milyen a rövidtárcsa? kérek típust lap méretet és fazont róla. Igaz nekünk egyenes lapos carrier rendszerű a Vogel, a gömbsüveges csipkésebb gépek agresszívebbek az biztos, de ezekkel meg mélyen kell húzni amennyire csak tudod, hogy teljesen aprítsák a talajfelszínt. A rövidtárcsa között az apró puha magrólkelők eltűnhetnek de az acat, tarack vagy egyéb évelő gyom szinte teljesen fel fog állni művelet után főleg ha sekélyen mész rá és pláne ha nem előtte munkált területről van szó ahol hömpölyög a talaj és már csak az is rásegít a munkájára.

Szóval ezzel szakmailag vitatkozom és a nagy titkod amivel el lehet tűntetni másfél év alatt minden gyomot a talajból acatot mindent, no az nem a rövidtárcsa.

Ha egy sekély művelésű tarlóhántó-magágykészítő sok soros lúdlábkapás könnyű kultivátort használnál azzal lehetne gyomot kivágatni de a rövidtárcsával nem.

Nincs profilkép
#590 Netparaszt
2017-06-04 09:33:53

Válasz szanberg #577. hozzászólására Most olvasom csak a téglát.
Ti most tényleg épelméjűnek tartjátok magatokat, hogy ilyenekkel foglalkoztok, ahelyett, hogy megtanulnátok szöveget értelmezni, miközben a világ összes vezető notill/mintill szervezetének és termelőjének munkáját semmibe veszitek?
116 millió notill hektár tapasztalatai nektek semmi, mert nálatok nem működik?
116 millión miért működik?
Annak a töredék energiájából, amivel engem próbáltok hitelteleníteni, már rég virágzó notill gazdaság állhatna nálatok, fillérekért termelve, ha legalább az alapokat megtanulnátok.
Jézusom..smile scared

#589 szanberg
2017-06-04 09:22:40

Válasz *** HM *** #580. hozzászólásáraMondjuk ezt ki is kapálták rendesen illetve az előző képen is látszik, hogy nincsen meg a technológiai fegyelem.
Ezek a fínom dolgok nem olyanok, hogy na most akkor húzzuk mint a dögöt, itt kuuvára spécinek kell lenni, pl. a 6soros striptill 457,2 cm munkaszélességgel bír 76,2 sortáv esetén. No ez nem 4,5méter, nem ezt kel beállítani a gps-en hanem 457 centit. A sáv közepébe kell vetni leginkább mert ott lesz a gyökérnek meg a teljes művelési mélysége ahol egyenesen lefelé tud szaladni majd és oldalra is szimmetrikusan dolgozni, és ilyenek még....

De egyébként ezt ott cseszték el, hogy a takarónövénybe tavasszal húzták a sávokat...

Nincs profilkép
#586 Netparaszt
2017-06-04 07:49:11

Válasz >>>>Cs.Gazda>>>> #583. hozzászólására Igen, senki nem kötelez senkit semmire.
Megosztom a saját és mások tapasztalatait, kutatásokat a témában, aki érdekesnek találja, kipróbálhatja.
A visszajelzések a legtöbb esetben pozitívak, ahol meg nem, ott segítek a hibafeltárásban.
Soha nem is ígértem többet, de azt betartom.smile innocent

Nincs profilkép
#585 Netparaszt
2017-06-04 07:42:51

Válasz Vadmalac #582. hozzászólására Igazad van, sajnálom, hogy az elmúlt évben csak heccelni jártam fel. Részemről mehet az intelligens párbeszéd, valójában nem lelkesedem a magyarosch viselkedésért.

Nincs profilkép
#584 Netparaszt
2017-06-04 07:35:54

Válasz .Richard. #576. hozzászólására búzás topicban osztottam meg a napokban eredményeket, elég szép az állomány a szakemberek szerint (mármint a kutatóintézeté), annak ellenére, hogy 2015 volt az utolsó mélyebb talajmunka, azóta csak rövidtárcsával kapargatjuk a felső pár centit a gyomirtás miatt. Nulla tápanyag, nulla növényvédelem, búzára búza, takarónövény nélkül, decemberi vetés, 140 mm csapadék januártól. Nézd meg nyugodtan, a szanberg&co szerint hazugságok a képeim.(is)
Igen, a takarónövényes mintill/notil az egyetlen technológia, ami hatalmas talajjavítási lehetőségeket rejt magában, legjbb példaként továbbra is Gabe Brownt tudom hozni, aki 15 év alatt nyolcszorosára emelte a talaj szerves szén tartalmát, elképesztő tulajdonságokat adva a talajnak és minimum költséggel termelve átlag feletti hozamokat.
Júliusban adjuk be a három éves kutatási pályázatot, amelyben ez a talajváltozás is vizsgálva lesz, két egyetem legjobb talajosai dolgoznak rajta. Rövid ez idő, devennél hosszabvat nem lehetett beadni, pedig ezt a változást 4-5 év távlatában kell vizsgálni.
Lehet nagyon okosnak lenni meg lehet tanulni annak a most már 116 millió hektár notill terület tapasztalatából, amely évente Magyarországnyi területtel nő.
A jövő héten 5 településen tartok a hazai tapasztalatokról előadásokat, ingyen, annak, akit érdekel a téma.
Akit nem, annak itt van a vadászcimborák tiszteletreméltó klubja, akiknek most épp a legköltségesebb, a notillhez képest minimális előnnyel járó talajtúró technológia az isten.
Erről csak ennyit tudok mondani.

#583 >>>>Cs.Gazda>>>>
2017-06-04 07:29:33

Válasz Vadmalac #582. hozzászólásáraOtt a pont! smile thumbup Én elolvasom mindkét oldal tapasztalatát, ötletét, amit jónak látok, plusz saját ötlettel kiegészítem és saját területen alkalmazom (ha bukta lesz, az az én felelősségem, mert nem kötelezett rá egyik fél sem). Mondjuk a személyeskedő részek kihagyásával minden este fél órával kevesebb lenne az olvasmánysmile thumbupcool!

#582 Vadmalac
2017-06-04 07:07:57

A probléma az, hogy intelligens emberek vagytok, mégsem tudjátok ezt a helyzetet (mindkét oldalról) akként kezelni. Ami meg főképp nem érthető az az, hogy konkrétan senki senkinek nem okozott kárt, egy porszem lett felfújva Capulet - Montague ellentétté. Ráadásul már nem csak a talajmegújítós topic lett szétcseszve, hanem pl. ez is. Engem érdekel mindenki írása, Szanberg tapasztalatai ugyanúgy mint Netparaszté vagy Szabié, mindaddig, amíg megmarad a szakmaiság. Szerintem sokan vannak még rajtam kívül, akik így vannak ezzel, de az utóbbi időben jobban hasonlít ez a fórum az édes életre, mint a korábbi kulturált eszmecserére.
Ezen kellene elgondolkozni. Remélem hogy legalább ezen hozzászólásra mindenki megpróbál az első mondatomban leírtak szerint reagálni!
smile flowers

Nincs profilkép
#581 .Richard.
2017-06-03 22:45:52

Válasz szanberg #578. hozzászólására14Ben egy kb8éve kaszált területet játszottam el ugyan így. Én nem értek hozzá. őszi búza,tavasszal bokrosodás után két szárat hozott,azt ámen. Kb a mag visszajött. Gyanakodtam árvízre,mert kapott kétszer. Ahol pár órát áztatta,ott is szar volt. Aztán,aratás után,zöldtrágy keverék kisérletben. Mustár méteres lett. Többi elenyésző,mindegy,eső szinte szeptemberben volt. Gruber okt vége felé,aztán tavaszi. Tavaszi búza,viszonylag szép lett,az előzőhöz képest. Kb. 40Mázsára kijött volna hektárja. 3Mázsa 27est kapot egyszer. Most,vadak miatt,szintén őszi búza,zöldtrágya nem volt. Most,attól fosok,hogy megdül. Tápanyag ugyan annyi. Eső,kb szeptembertől eddig,100-120mili körül. Nem úszik,az biztos. Az én véleményem szerint,a feltört talajban a gyökérmaradványok,lazítás,hijába tömörítjük,ugyanúgy repedezett,kiszáradó szellőztetett talaj lesz,mintha kavics lenne. Csak tárcsa volt gruber után vetés elött. Most olyan mint azsákos virágföld,hasonlatra. Az előző őszi vetéstöbb esőt kapott,mint ez.De szar volt. Ilyen elven,lehet,hogy az ilyen föld több év után már csak direkt vetve hatékonyabb, lenne mint gondolnánk??? különböző növények gyökerei azért formálják a földet. Te személy szerint hajlandó vagy az általad leírt területet szintén,mondjuk egy kis darabját feláldozni,az előzőek szerinti műveléssel,vetéssel tovább csinálni?? Mondjuk,évekig. Esetleg,zöldtrágya,stbivel vegyítve. Mert megint csak egy alkalom,ami szinte a totál talajrombolás erdménye, hogy esetleg lófszt terem. szántással,lehet jobb volna,mert fordít töri,omlósabb,amit fölvesz az eke. De lazítva,vetve ,a különböző szár,meg gyökér maradványok valami jobb lazább,gép nélküli lazított talajt hozhatnának,csak évek alatt. A több éves elméletet lehetne bizonyítani vele. Annyit megérne!!!semmi extra tápanyag,csak mind az idei kapott. talajt nem nézve,hogy épp kötöt,vagy mittudomén,ez van feltörve,ámen. mert ez jelenben azt mutatja,ha keveset piszkáljuk,minden csekmetet rajta hagyunk,akkor jobb.

#580 *** HM ***
2017-06-03 22:16:58

Szóval mindenféle jó hiányos nekik.... pláne itt a dombon de sok egyednek tetszik így is olyan fejlettek mint a szántott 30mre..... zúzott mustárba van húzva

#579 szanberg
2017-06-03 22:11:57

Válasz .Richard. #576. hozzászólásáraja és szakmaiságról még annyit, hogy tizen éve is volt már talajvizsgálatunk és nemtudom hány év óta készíttetek levél analíziseket is szóval nem csak hasból beszélek amikor tápanyag visszapótlásról megy az agyalás érdekes amikor ezek alapján is történt visszapótlás érdekes módon mindig javult valamit a produktum

#578 szanberg
2017-06-03 22:09:50

Válasz .Richard. #576. hozzászólásáraMindenkinek vannak eredményei. Nekem i van most olyan földem amiben nem volt 7éve semmi vetve, azelőtt lucerna lóhere meg még valamilyen here keverék volt bele rakva, nagyjából volt is mindenhol benne ezekből, van ami kiveszett időközben van ami megvan még ,van ahol vad hereféle volt tömegesen, hát én ilyen földet törtem fel tavaly, vetettem bele tritikálét meg zabot, full bio mert legalább 7éve nemkapott ez semmit sem de még a talaj sem volt bolygatva hát most meglehet nézni a full bio vetéseimet, van rajta centi hosszú kalász is akár, igaz vadföldnek lett vetve hagy legeljen rajta aki akar-annyira nem legelte amúgy- de a lényeg, hogy én ezt nem azzal akarom szemben állítani amikor 50centis darabokat felszaggatva akarok búzát vetni intenzíven mert akkor inkább nem csinálok vele semmit, volt olyan időszak amikor a mindenáron mélyet eszmét próbáltuk erőltetni, nyílván nem nagyon jött be sokszor.
Én azt tapasztaltam, hogy ha adok 2 mázsa műtrágyát egy búzának terem 30mázsát jobb évben, 4 mázsától 45körül, 6 mázsától 60-at ha erre még jön a nitrosol komolyabb mennyiségben akkor 7 de már 8 is volt, csak azt bánom, hogy idén nem próbáltam ki a tonnás kísérletet mit adott volna ilyen táblarészen ennyi kakaótól, szóval azt látom ha jobban dolgozok akkor jobbat produkálok, errefel jön az ige, hogy mindent hagyjak el és a termésem ott lesz a szeren csak minden más jobb lesz hehe

#577 szanberg
2017-06-03 21:59:24

Válasz Vinkó75 #575. hozzászólásáraSzerintem nem jól értelmezed a dolgokat, vannak kuuva jól működő vasak amiket lehet dícsérni tényleg minden más próbálgatás egyenlőre, gondolok itt sávművelésre, direktvetésre, akármire ami nem általános még szinte sehol.

A hangvétel meg nem innen fordult kellemetlen irányba de megnyugtatlak én pl. soha nem fogom abbahagyni, nem fogom lenyelni, hogy marketing fogásokkal módszerekkel csűrje csavarja az ember írásait össze vissza egy szélhámos ezzel próbálva kikaparni magát a malajból a másikat meg leminősíteni mert a te nagy kökényed csak ezt tudja semmi mást.

Tudod Szabi feltett egy kérdést hetekkel ezelőtt amire még most sem kaptunk választ, illetve annyit, hogy miért ment el az előadás első órájában, akkor tudna ha ott lett volna. Aztán meg jöttök azzal Claastrának, hogy akkor tartson ingyenes tanácsadásokat Ő, amikor egyszerűen nem erről beszélünk és innentől kezdve csak kibújási lehetőség a sztori mert a legjobb védekezés a támadás.

Aztán tudod van a nagy kökény fanok között is már tégla amit tudunk azt nem a saját kisujjunkból szopjuk ki hanem nem egy embernél verte már ki a biztosítékot a parasztvakítás, van aki visszatért a halálból hehe

Szóval maradjunk annyiban, hogy itt a probléma forrása nem mi vagyunk akármennyire is ezt rágja szátokba kökény. Felőlem takarózzon mindenki azzal amivel akar, mármint a szántóföldön meg otthon is ha fázik, csináljátok hállelúja de a tengert kettéválasztani csak a JóIsten tudta, netparaszt meg nem az, ráadásul még rosszindulatú is kárörvendő arogáns és abszolút nem korrekt ember.

Kiröhögni másikat szerencsétlenségében meg cikizni mert sárga a búzája vagy lenézni engem és hurrogni mert sávművelő vasat vettem meg és próbálom megosztani amit tapasztalok vele...és sorolhatnám...

azt amikor hang van ember nincs, vagy szoktukvolt úgyis mondani, hogy a cső végén rongy van nem ember, azt nem szeretjük...

Nincs profilkép
#576 .Richard.
2017-06-03 21:51:03

bizonyíthatóan,tesztek képeket esetekről,állományról,stb. Mivel a mester,emlegetve volt,ezért is írnám,hogy ma nßm szántok,hú de szar lett alapon,holnap inkább szántunk. Anno a mester,hangoztatta,pedig más hozzáértők is említhetnék,hogy szar helyken évek alatt,várható a fejlődés,amit senki nem bizonyít,csak most épp direktbe ment,de picsa az egész,inkább hülyeség. . Olyan nix,aki jó pár éve csak geccsolja a főd tetejit,azt terem neki valami minimun hatóanyaggal? Mert a kulcsszót a mester dobta be,hogy parasztgyerek,első éveken beszopod a dalt,de utánna mutatós atéma. A fsz sem érti ,hogyan,de igaza van. Tehát,kinek mi a tapasztalata az évek alatti kapirgálásról? Itt a sávművelt példa egyenesmagyarázata a fafejűségnek,mert ugye most próbáltuk,szar. viszont,senki nem mondta,hogy ahol ez a vetési agyasság megszületett,extra profitot adott egy életen keresztül. Csak itt hangzik úgy. Ellenben,neme a talaj lazultsága,szél,szárazság,stb miatt alkották meg,mikor a szántástban ki s em kelhetett neki,ezzel,meg artni is kellett. Nemetán a kényszer szülte technológia?? Csak itt tűnik hú de gazdagnak?De nem is erről van szó! Helyi tejeccsé is abbahagyta a szántást,azt szar ,most inkább szántunk. De hát nem ezt pofázzák,hogy most nem megy,akkor vége..de!!! Augusztusban feltépette a beton árpatarlót,fél méternyi beton humpókot szabatva,azt radirozta mindenféle dizelmozdonnyal,hogy tégla méretű legyen,erre lett huszcentinként most egy szál búza. Ez most igazán jó lett. de az újságban lenyilatkozza a főnök,hogy szántani kell,mert nem jövedelmez. Nemám azt írja,hogy xéve kapirgálunk,néztük a humuszt,mert valaki ért hozzá,ez az eredmény,innkább,aki fogékony visszalöki negatívba,mert a nagynaknem megy,neki sem. Hát a tejeccsé mindent megtesz a 0lláért,talán a szerződés lejártákkal akarnak mókkolni,maguknak a földet,mintsem,hogy ésszel fejlődnének. Kinek van eredménye??

#575 Vinkó75
2017-06-03 21:28:12

Válasz szanberg #571. hozzászólásáraNem tűnt fel hogy én nem a grúberezésről beszélek. Nagy eséllyel még a csattogós lepkét húztad...mikor itt már az első Rau multitillerrel keccsöltünk anno. Egyszerűen a minősíthetetlen stílusról van szó..mi a téma körül forog.Ahogy évente te is forogsz például.Mikor rákattansz valamire az az "isten"..következő évben már más. A fórum teljesen egysíkúvá vált. Páran irkálunk már csak....az ismerőseim max a hirdetéseket olvassák a fórumon, már hozzá sem szólnak !Minek ? Hisz az aktuális favorit gépsor a menő a többi amatőrnek minősített csak keccsöl.Természetesen jövőre ismét fordul a széljárás.

#574 *** HM ***
2017-06-03 21:18:39

Ez szántott tempos

#573 *** HM ***
2017-06-03 21:15:26

Ilyesmi a magas részen laposba nem mászok el 2kmt smile lol

#572 Kisvuk
2017-06-03 21:00:23

Csak hogy nyugodjanak az indulatok és maradjunk a témánál.
Orthmanos napra Tavasszal lett becsíkozva szerencsére vetés után kapott esőt rendesen mert már zacskó lenne neki,valaki itt említette hogy kapáláskor nem gond a kukiszár,hát itt az volt a kapát kicsit le kellett csupaszítani mert húzta össze a száraz de végülis megoldódott.

#571 szanberg
2017-06-03 20:48:35

Válasz Vinkó75 #561. hozzászólásáraNem tűnt fel, hogy két teljesen más dologról beszélünk!?!?!?!?!?
Írjátok itt a grúberezés előnyeit ezerrel így megy úgy közben akiknek írjátok ezt régebben van grúberük mint nektek.
Forgatás nélküli művelést végzünk területeink bizonyos részein bizonyos kultúrák között, tudjuk mi az, tudjuk használni és párszor már láttuk mi az előnye és esetleges hátránya. Van aki 14-éve van aki 5 éve ésatöbbi...

Itt nem a grúberről van szó ti meg ezzel bokszoltok itt folyamatosan.

de tudjuk az is hülye aki inkább topdown-t vesz egy 3 méteres függesztett grúber helyettsmile lol

Nincs profilkép
#569 .Szabi.
2017-06-03 18:18:38

Kicsit olyan ez nekem,mint amikor Kósa Lajos elmagyarázta mikortól nem közpénz a közpénz.......smile sweatdrop

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtóközlemény
Hálaadó Napon járt az agrárminiszter
Hálaadó Napon járt az agrárminiszter
Az új kenyeret és az új bort kézbe venni minden évben rendkívüli pillanat.
Dinamikus lesz a növekedés.
Alpego DTek forgóborona DEMOGÉP!
Alpego DTek forgóborona DEMOGÉP!

16.500.000 Ft

Kubota R410
Kubota R410

5.800.000 Ft

Wühlmaus 1733s
Wühlmaus 1733s

5.150.000 Ft

8 db borju eladò
8 db borju eladò