Gázolaj árak 628 Ft Benzin árak 608 Ft EUR 409 Ft USD 392.62 Ft CHF 440.14 Ft GBP 493.83 Ft

Fórum

Strip-till (Orthman) féle sávos művelésé a jövő!

Létrehozta: Márk23 , 2013-04-10 15:12:48

Kedvencekhez Segítség

2168 hozzászólás
#468 _NB_
2017-05-12 12:33:23

Válasz lakatos gabesz #467. hozzászólására
13 colos a tárcsa

StripCat 2 alkatrész j.
-link

--link

-link

-link

-SUNCO Saber Tooth

Sunco weboldal
-link

Nincs profilkép
#467 lakatos gabesz
2017-05-12 11:51:48

Válasz szanberg #466. hozzászólásáraKöszönöm szépen a válaszodat semmi probléma tudom hogy most van meló bőven.viszont ha lenne majd időd nem sürgős egy képet készítenél az eltolásról?
Előre is nagyon köszönöm!

#466 szanberg
2017-05-12 08:01:07

Válasz lakatos gabesz #464. hozzászólásáraJa és úgy van felrakva, hogy elvannak tolva egymás mögé a tisztító csillagok, ha egy vonalba teszed őket akkor alul a metszéspontjuk messze lesz egymástól, így meg közelít jobban!

#465 szanberg
2017-05-12 07:59:37

Válasz lakatos gabesz #462. hozzászólásáraSzia! nem sikerült megmérni, tegnap is 11-ig vetettünk, illetve a minap néztem rohanás közben, csak nem volt nálam mérőszallag, de a 360-as lap neked is jó lenne, ez is olyasmi kézzel "mérve"

Nincs profilkép
#464 lakatos gabesz
2017-05-11 16:37:43

Válasz bobo77 #463. hozzászólásáraAkkor a 360mm-nem is elégnek kellene lenni szerintem.

Nincs profilkép
#463 bobo77
2017-05-11 15:32:42

Válasz lakatos gabesz #462. hozzászólásáraAz orthman 16 colos gyárilag. Az olyan 400 mm

Nincs profilkép
#462 lakatos gabesz
2017-05-11 15:17:32

Uraim az első tárcsasor ami a szármaradványok kitolására szolgál egy 360mm átmérőjű csipkés tárcsalap megfelelne vagy nagyobbat kellene rakni?

Nincs profilkép
#461 Berente Antal
2017-05-10 11:04:49

Válasz Mf-es? #452. hozzászólásáraUgyanígy jártam a kenderrel. Zsombor azt mondta, késő a szeptember eleji vetés, éjszaka hidegek vannak. Nyáron lehetne vetni, közvetlen a kalászos után.kell neki a meleg.

Nincs profilkép
#460 Gege
2017-05-10 07:53:44

Válasz Becő #458. hozzászólásáraNálam kikelt, de nitrogént nem kötött..
Valószínűleg előbb kell űltetni, s kellene a saját baktérium törzse hogy kössön...
A Tillage radish viszont nagyon jó!

#459 endypapa
2017-05-10 07:08:20

Válasz szanberg #453. hozzászólására"Ha 15-20 liter gázolajat megtudok spórolni hektáronként úgy, hogy nincsen különösebben mérhető termésbéli különbségem akkor okés, ha viszont gyengébb egy tonnával a vége akkor az mínusz 35-40ezer míg a 20 liter gázolaj 5ezer. Ez már számottevő különbség, mert nem a 9 és 10tonna közötti differencia játszik itt hanem mondjuk 5-6 ahol már nagyon nem mindegy!"

A lényeg, hogy hasznod, megélhetésed legyen. Az unokádnak is! Ha csak az extra profitra hajtasz, előbb utóbb nem lesz megélhetése 10 000ha-on se senkinek.

Az sem mindegy, hogy talajon, vagy földben(termesztő közegben) gazdálkodunk.

Nincs profilkép
#458 Becő
2017-05-09 21:57:16

Válasz Mf-es? #452. hozzászólásáraMi lehetett az oka, hogy nem kelt ki?

Szerintem Netparasztnak óriási összegző tudása van, amit nem tart magában. Az ő előadásainak gondolatébresztőnek kell lenni a hallgatókban, és mindenkinek a saját tapasztalataival, adottságaival kell használni.Nem kell vele egyetérteni, csak ki kell próbálni. Sok ilyen tanító kellene. Ezt írtam is, hogy az egyetemeinknek kellene ezeket a tudásokat megszerezni, kutatni, összegezni, átadni. De ez csak álom.
Nézd a youtubot, minden ott van angolul az usa körülményekre kutatva, és ott már sok tapasztalattal alátámasztva. Ezt kell adaptálni. Az oroszokat nézem (csak nem értem), hogy hogy belevetették magukat a no-tillbe. Pedig az száraz kontinentális éghajlat.
Mi homokon és agyagon gazdálkodunk. Az okosok szerint a két legnehezebben építhető talaj. Akkor ha minél később kezdem el, annál nehezebb lesz. Én ezt szűrtem le. Ezért próbálok minden táblán vagy kultúrában beállítani valamit amit kigondoltam és adaptáltam a saját adottságaimhoz. Ha bukta, akkor az is tapasztalat, ha keserű is, de ha jó akkor öröm.
A szűz kéz (majd) mindig szerencsés, és utána mikor finomítok rajta csak rosszabb lesz.smile wink

#457 szanberg
2017-05-09 21:46:00

Válasz *** HM *** #456. hozzászólásáraNem nagyon tud senki hasonlítgatni mert aki egynél többet próbált az nincs is magyarországon hehe Najó Becő kolléga is kettővel vakarózot már, de elég kevesen vannak akik ezzel foglalkoznak/-tak

Nemsokkal később én is tudok majd mondani tapasztalatokat EGGYRŐL!

#456 *** HM ***
2017-05-09 21:21:25

Na de mi a kül. a stripvasak között?
Ha vesszük mondjuk az 1. Stripp10et?smile w00t
Hasonlitgassatok....

Nincs profilkép
#455 Becő
2017-05-09 21:09:25

Válasz szanberg #454. hozzászólásáraNagyon nagy problémám, hogy nincs nitrogéngyűjtő baktérium a talajainkban. Szója is bukta lett, oltva volt, de nem alakultak ki rhizobiumok. Ezért is kell pillangós. Erre is csinálunk kísérletet idén. Próbálunk többen összedobni azt amit termelünk és lesz, talán így majd tudunk egy nagyobb mixet összeállítani.
Baktériumtrágyákban hisztek? 1 sebességgel jobban megy a traktor mesékben nem hiszek, és még nem láttam tartamkísérletet.

Tiger 5m, csak homokon tud vele vmit is kezdeni a magnum, agyagon opt körülmények között is csak 8-9km 30 cm-en 110%-os motorteljesítmény mellett. 450le kellene elé.

#454 szanberg
2017-05-09 20:34:58

Válasz Becő #451. hozzászólásáraIgaz nem pillangós, de a pohánka szerintem jól beillene a képbe, most raktam fővetésbe 30 hektárt és a hűvösebb idő ellenére is hamar kikelt, melegben mégjobb a fejlődése, fagyra érzékeny a vetőmagos uriember szerint szóval biztosan kifagyó lesz, jól leárnyékol, gyomot elnyomja. Aztán rakjál szóját is bele ha van rhizóbium meg egy kis csapadék megindulni akkor lehet nitrót is gyűjt neked.

#453 szanberg
2017-05-09 20:30:31

Válasz Becő #449. hozzászólásáraMekkora MT Tigert bírtok elhúzni???
Hogy vagy megelégedve ezzel az eszközzel?

Termésátlagok mit mutatnak úgy nagy átlagban? Mármint gondolok itt arra amit írsz, hogy gyakorlatilag nem művelsz talajt csak vetéskor rakod le a prontó tárcsasorát.

Kíváncsi leszek a zabra amit echte direktbe húztam földbe idén tavasszal, az ami kimondottan érdekel, hogy egy kalászost szója repce napraforóg után amikor elég jól szokta adni magát a talaj, szóval, hogy van e termésben érdemi különbség annál ahol mondjuk 20centit aládolgozunk tárcsával grúberrel bármivel, vagy így hogy belehúzom direktbe oszt jónapot.

Most a zab egynek jó lesz ilyen célra, mert került elsimított szántásba is meg ősszel egy sor tárcsával előművelve tavasszal féldirekt belehúzva, meg ez. Annyi, hogy utóbbinál a szója azért gazdagítja a talajt és nitrogént hagyhat maga után, míg a másik kettő kukorica és napraforgó után került ahol volt tápanyag vákuum tavaly, így nem 100% mérvadó a történet, csak egy év konklúziója lesz elénk tárva ebből.

Ha 15-20 liter gázolajat megtudok spórolni hektáronként úgy, hogy nincsen különösebben mérhető termésbéli különbségem akkor okés, ha viszont gyengébb egy tonnával a vége akkor az mínusz 35-40ezer míg a 20 liter gázolaj 5ezer. Ez már számottevő különbség, mert nem a 9 és 10tonna közötti differencia játszik itt hanem mondjuk 5-6 ahol már nagyon nem mindegy!

#452 Mf-es?
2017-05-09 20:21:23

Válasz Becő #451. hozzászólásáraPróbálgatunk,több félét.Volt tillage radish,sziki kender is.Kender nem kelt ki,csak mutatóba.
Mennyire ismered,és tartod fontosnak,a Netparaszt elméletet?
Mennyire fontos beilleszteni a rendszerbe?

Nincs profilkép
#451 Becő
2017-05-09 19:58:31

Válasz Mf-es? #450. hozzászólásáraTermeltünk olajretket, homoki zabot, rozsot. Ezek mind megoldották a takarónövényeket, mint árvakelésként és elszórva mint másodvetés. Én is eltöltöttem pár napot a youtube előtt nézve amerikai előadásokat, olvastam brazil és kanadai kutatásokat. Pillangósokat kell behoznom még,meg még nem tudom mit, remélem ebben segít majd netparaszt és D.Zsombor. Amit tapasztaltam, hogy egy keverék is másképpen viselkedik különböző táblákon adott évben is. A homoki zab tetszik, gyors növekedésű, és kifagyó. Közte tudott fejlődni a retek is. Rozs lassú fejlődésű volt.

Ti miket használtok? Van tudományos keveréketek, vagy mint én mindent bele ami a raktárban van? Tillage Radisht, sziki kendert vetettetek?

#450 Mf-es?
2017-05-09 19:17:40

Válasz Becő #449. hozzászólásáraÉs a takarónövények?Saját elképzelés,vagy valahonnan tanult?

Nincs profilkép
#449 Becő
2017-05-09 19:09:41

Válasz Mf-es? #442. hozzászólásáraAzzal dolgozunk ami van.Mert minden nagyon drága, én nem tudom kitermelni. Ha meg elrontom a választást, akkor MÉH-telepi áron adhatom tovább. Így szerintem az átlag magyar földműves nem képes beruházni komplett rendszert. Ha JD-t veszel előnyöd van előbb utóbb összeállhat ott egy rendszer.

Dondi lazítóval alapművelünk, kivéve gabonák, ott Horsch MT tigerrel készítünk talajt 310Le-vel húzzuk. Kukoricát vízszintes tengelyű szárzúzóval zúzunk. Prontóval vetünk gabonát, apró magot. Monosem a szemenkénti vetőgépünk. Semmi extra. Carrierrel tarlót hántunk, néha magágyazunk.

Nincs profilkép
#448 Becő
2017-05-09 18:57:02

Válasz szanberg #445. hozzászólásáraIgazad van. Sajna csak ez van.

Így vetettünk olajretek után búzát is, az egyik kolléga kukorica után zúzás, és prontóval búza. A legmagasabb átlaga lett azonos technológia mellett.

#447 Drisa
2017-05-09 18:10:19

Válasz szanberg #445. hozzászólásáraSokan az aprón is úgy hirdetik pronto rapid és társait hogy direkt vetőgép :)

#446 szanberg
2017-05-09 11:05:13

Válasz Mf-es? #442. hozzászólásáraKét igazán spéci direktvető gép kegyetlen drága tud lenni, valamint egyéb ehhez igazított tápanyag kijuttató berendezés, RTK és nem kis traktor persze.

Mondjuk egy valamire való 5-6 fejes VF-eke is 10millió Ft szóval bármit kell venni minden kegyetlen drága rögtön.

#445 szanberg
2017-05-09 11:03:28

Válasz Becő #441. hozzászólásáraNo mondjuk akkor ez rögtön nem direktvetés, mert magyarán elővan tárcsázva a vetősornak.

Ma néztem a szója tarlóba direkt vetett zabot, marhára jól néz ki, egészséges bokros, annyi a különbség a művelt földbe vetettel, hogy a színe egy árnyalattal haloványabb, viszont mintha magasabb lenne már mint amazok, pedig ugyan az a fajta és vetésidőben is 1-2nap differencia van köztük. Ősszel ahová búza kerül szója tarlóba megfogom próbálni egyik táblán ezt is direktbe elrakni, a többit egy sor grúberbe vetem majd, kíváncsi leszek a valós különbségre egyáltalán akad e!?!?!?

#444 *** HM ***
2017-05-09 10:19:00

Tanyán is van 1 jó 200haos tábla mit lessek rajta ha rohadtul semmi dolgom nem lesz?smile lol

#442 Mf-es?
2017-05-09 06:55:32

Válasz Becő #437. hozzászólásáraEzt írtad:"A rendszer legkegyetlenebb része a gépesítés"
Egy átlagos vetésforgónál,gabona,kukorica,napraforgó.Nálad,hogy áll össze a géppark?
Traktor LE-ben,munkaeszközök,és az kütyük,mármint az elektronikai része,RTK?
Melyik komplett rendszert ajánlanád?

Nincs profilkép
#439 Becő
2017-05-08 23:42:48

Válasz szanberg #438. hozzászólásáraZab vetése szója tarlóba, március 17-én.

#438 szanberg
2017-05-08 23:22:16

Válasz Becő #437. hozzászólásáraKülönben az is lehet, hogy ha jó sok apróra szecskázott mulcs van a sorközön leárnyékol és nem jön fel a gyom, csak majd látni kéne perszer.

A teljes notill-el nem vagyok kibékülve, azt látom az ott működik jól ahol marha nagy területeken dolgoznak és itt a jól kifejezés arra utal, hogy megélhetést biztosít, egy ember kuuvanagy géppel a százhektáros táblákban érted. Kipróbálnám ha lenne tartalékunk és nem lenne alkalmazott de így most ez nem menne.

Most próbáltam direktbe zabot vetni szója tarlóba, nagyon jól működik jó állomány van tőle de itt a Horsch Airseeder Co6-os gép az nem az a direktvető gép ami felülről bevág és benyomja a magot a földbe, hanem inkább egyfajta striptill-es vetőgép mert ahogy a vetőkulti duett kapák dolgoznak úgy néz ki, hogy középen egy vídiás bontócsúcs előbont mondjuk 12centi mélységben, ez után pedig egy kapa két oldalra befújja a magokat egyfajta keskenyebb sávokba majd rágereblyéz magtakaró pálcasorokkal és letapossa hátul a tömörítő keréksor. Ez elég sokat bolygat a talajon, lényegében előgrúberezik, illetve grúberezés közben vet, vagy 10 centivel a vetésmélység alá robbant a csúcs, lazít a gyökereknek illetve ha volna rajta műtrágyaszóró akkor oda tudnánk azt is pakolni.

Ezen amúgy gondolkoztam, hogy folyékony adagolóval felszerelném a gépet, a kapákban megvan a helye a csőnek ahol befolyatná a vetősávok közé-alá az anyagot oszt jónapot. Erre elég lenne egy villanymotoros adagoló ami a 24 kapához folyatná az anyagot, nem tudom mennyi értelme van de valami kisebb mennyiségű starter oldatot biztosan szeretne a kis csenevész fejlődő növény, van a Fitohorn-nak is ilyenje pl.: meg más helyütt is láttam ilyen anyagokat.
Szóval gép akár lenne is csak nem az a tárcsás direktvetős téma, ez egy köztes megoldás olyan mint a sávművelő, de nekem igen teccik amúgy. Szemenkénti vetőgépnél is sornyitó yettersor van, sávtisztító rendszer kéne rá meg új rúgók mert ha megfeszítem a 20éves anyagok elpattognak már a régi White-on, illetve hátra acél tömörítőkerék kellene még rá a jobb magárok zárásért, de még azzal is ahogy szikkadna a föld vissza nyílik ez, próbálgatták környéken de az agyag az ilyen.

Nincs profilkép
#437 Becő
2017-05-08 22:34:28

Mi csináljuk napraforgónál is, mint már írtam, pedig nálunk az ambrosia durván veszélyes, de akkor is ki kell próbálnom. Nincs sávpermetezőm sem, felületre permeteztünk. Ami látszik, hogy a mulcs alatt nem jött fel a zab, de a bolygatott területen igen.
Szerintem a talajművelés is rendszer, amiben nem lehet hibázni, kihagyni egy elemet sem. A felismerésnek és megvilágosodásnak is vannak stációi szerintem.
-szántás,
-grubber,
-lazítás,
-sávművelés,
-no-till.

szántásnál csináljuk aztán a tél elintézi, szél elviszi.
grubbernél rájövünk, hogy a mélyben tömörödik,
lazítónál, hogy ez jó, de már sok,
közben pedig, hogy a réten a domboldalon soha nem hordja le a víz a földet, mindig laza, és nem műveljük. A pihent föld mindig jobban ad, mint az agyonműtrágyázott.
Az agyad még mantrázza a beidegződéseket, de közben rákapsz a sávművelésre, "hátha", "de", "mert kell működjön" és reménykedsz, hogy sikerül visszaállítanod azt ami a tábla széli "gazos" produkál.
Én most itt tartok, és reménykedem, hogy amit az usa és brazília farmerei már régóta csinálnak az a mi viszonyaink között is működik. Az oroszok is nagyon keményen nyomják..... a no-till-t!
A rendszer legkegyetlenebb része a gépesítés, de ha fejben eldöntöd akkor nem kell megállni. A leggyengébb pedig az ember.

A talajművelési kísérlet is ezért van nálam, hogy tisztábban lássak, kételyek gyengüljenek.

#436 .Norbert
2017-05-08 22:16:37

Válasz Becő #409. hozzászólásárasutnor@gmail.com velem is megosztanád a galériád? Köszi smile cowboy

#435 szanberg
2017-05-08 16:59:04

Válasz _NB_ #433. hozzászólásáraEzt olvastam már!

Marhára jól néz ki ez a történet, annyi, hogy kint a roundup ready szóják gyom kérdése megoldott. Ha minden összeáll akkor ki fogom ám próbálni egy-egy táblán szója elébe is a sávművelőt főleg ha nem csúszik nagyon el a betakarítás és nem totál saras pálya lesz ősszel, de ha igen akkor is megnézem egy helyen tesztből, akkor tavaszi sávozással játszunk majd.

#434 szanberg
2017-05-08 16:49:39

Válasz Netparaszt #432. hozzászólásáraHa jó a talajállapot akkor a szántás is és akkor nincsen nagy rombolás, egy kultivátor épen annyira káros vagy sem mint az eke ilyen esetekben.

Nincs profilkép
#432 Netparaszt
2017-05-08 09:31:50

Válasz szanberg #431. hozzászólására Tanítson még Mester, iszom szavait, mert fontos a hitelesség.
TMMG #7186 szanberg | 2017-04-30 18:32:54 "Egyébként amikor jó a szántás minősége akkor szakmailag és talajvédelmileg sem rossz dolog"
smile lol

#431 szanberg
2017-05-08 09:17:35

Válasz Netparaszt #429. hozzászólásáraMegint látszik az, hogy csak vagdalkózni tudsz, ráadásul olyannal amit te találtál ki hülyeséget és másra húzod rá, ismételgetsz egykét ilyen szót és próbálod vele leplezni azt, hogy van aki ellát feletted.

#430 Mf-es?
2017-05-08 08:16:15

Válasz szanberg #428. hozzászólásáraNézd meg mikor nyitotta netparaszt a témát.Van olyan területem,amit legalább 10 éve nem szántottam.Grúber 5 éve megy.Meg szerintem,te fiatalabb is vagy,de nem ez a lényeg.Lényeg,hogy mégsóherebbek legyünk,vagyis csak a sorközt vakarjuk.Én is ebben gondolkodom,azért figyelek.smile flowerssmile lol

Nincs profilkép
#429 Netparaszt
2017-05-08 08:12:37

Válasz Claaastra #392. hozzászólásáraÁ, dehogy, csak néha visszanézek tanulni a Mestertől! Mindig tanulok újat, a legújabb fejlesztés a talajvédelmi szántás, majd megpróbálom beilleszteni a programba. Még jó, hogy ő ingyen osztja meg a nagy tudást, így mindenkihez könnyen eljut, mielőtt az USA és a nagyvilág megneszelné a korszakváltó magyar felfedezéseket. smile lol

#428 szanberg
2017-05-08 07:16:21

Válasz Mf-es? #426. hozzászólásáraNem nem akarom elhinni csak én nem ebben gondolkodok, mondom neked én már akkor több éven csináltam ilyet amikor még hírből sem volt talajmegújító topic meg professzorok hehe meg a te nagy talajmegújításod is annyiba fulladt ki, hogy spóroltál és inputra nem áldoztál csak ami nagyon nagyon minimum, persze pont jól jött neked netparaszt mert felszentelte a sóherságodat hehesmile lol

#427 szanberg
2017-05-08 07:11:36

Az biztos, hogy így van, kanadában akivel levelezek fiatal ember németből!!!! rendelnek bázisállomásokat de valami piszkosan olcsó árakon, küldött is róla linket meg be is raktam ide, és az automata kormány részegységeit is maguknak pakolgatják össze innen onnan aprópénzért mégis jó.

Az van, hogy drága de ha használod akkor megtérül, viszont kicsit abból mondjuk kezd elegem lenni, hogy mindig arra dolgozunk, hogy valami megtérüljön...smile hammer

Jelenleg az Axiál van a legjobb árral a piacon legalábbis amit eddig kaptam eddig ezt mutatja. és gondolom ha valamelyik nap beugrok a kitébe attól ez nem is fog változnismile whistling

#426 Mf-es?
2017-05-08 07:09:51

Válasz Becő #416. hozzászólásáraÉs honnan az elmélet?Mert látom,van takarónövény,lazítsátok vele a sorközöket,amit szanberg nemigen akar elhinni.

#425 bandigh
2017-05-08 06:47:54

Válasz Feri #424. hozzászólásáraÉs gyorsan rendelni kellett egyet a forgalmazónak a raktárkészlet pótlására, csájnából, 48 $-ért. Najó nem, de elég durca árak vannak, szerintem 10 év mulva csak nevetni fogunk a mai rtk rendszerek árain. Legalábbis remélem smile sweatdrop

Nincs profilkép
#424 Feri
2017-05-08 06:39:12

Válasz szanberg #422. hozzászólásáraPélda: Elszált a kártyaolvasó modem:480000ft.

#422 szanberg
2017-05-07 23:14:13

Válasz Fergás #414. hozzászólásárade mik ezek a bajok írd már meg!?
Mi romolhat el? mi szokott hézag lenni?

#421 szanberg
2017-05-07 23:13:27

Válasz Becő #415. hozzászólásáraAzt mondod jobb a munkája ha direkt tarlóra húzom? Csak a gyomírtással mit csináljak???
Szója után kukorica elé lesz a leg tutibb, ott igen jól adja magát a talaj és van mit kilőni a tárból a gyomok ellen, de fordítva olajos növényeknél vannak félelmeim mint már írtam is.

Nincs profilkép
#420 bobo77
2017-05-07 23:08:07

Válasz Becő #419. hozzászólásáraHoppá hoppá...Átadom smile thumbupcool Meg is nézem nézzük...

Nincs profilkép
#419 Becő
2017-05-07 23:04:08

Válasz bobo77 #418. hozzászólásáraKürtöspusztán az út mellett meg is nézheted.

Endre bácsit üdvözlöm!

Alkatrész katalógusok

Cikkajánló

Sajtóközlemény
Hálaadó Napon járt az agrárminiszter
Hálaadó Napon járt az agrárminiszter
Az új kenyeret és az új bort kézbe venni minden évben rendkívüli pillanat.
Dinamikus lesz a növekedés.
Alpego DTek forgóborona DEMOGÉP!
Alpego DTek forgóborona DEMOGÉP!

16.500.000 Ft

Kubota R410
Kubota R410

5.800.000 Ft

Wühlmaus 1733s
Wühlmaus 1733s

5.150.000 Ft

8 db borju eladò
8 db borju eladò