Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR405.35 FtUSD392.31 FtCHF431.22 FtGBP486.62 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
A RáBÁNAK le köti a figyelmét rendesen néhol az öszes erö el megy belölle.. És szerintem a képen látható csak a pufi kerekünek vinné el a nyomát!! Nekem 8 kerékel igencsak centizni kellet néhol kisé csikolt is..De ott az volt a legkisebb hiba
Talán ezt csak az tudja és érti aki a közelében volt vagy maga is használta!! Én húztam egyszer egy kölcsön kapotat!! A Rába az az elakadás határáig tudta szépen húzni -vagyis a gép volt a gyengébb láncszem nem a tárcsa az csak gurult és gurúlt söt!!Minél nagyobb volt a lekvár annál szebb munkát csinált!!
Sajn nincs!!De hidd el venék egyet rögtön.. Én látom hogy felénk ez lesz a megoldás!! Szoktam látni amikor dolgoznak vele.. Hidd el sokszor a leges leg jobb megoldás!! Egyre inkább meg jön a termelök kedve a kukorica termeléshez még nálunk is..Na most öszel lehet választani hogy 2-3 sor IH vagy egy sor ROME!! És a rome játszva nyesi a lágyat és az akár mekkora kórót AZ IH meg csak gurúl a tetején meg bedúr!!Enyi...
Ez valóban igy van ahogy leirod!!De hiába szeretnénk egy normális idöjárásra normálisan gépesiteni mikor semi esély rá!! PL: én is ahejet hogy egy hasonló ferga ekét venék igencsak rá kell hogy szánjam magam a ROME tárcsa megvásárlására.. Mert nálunk ha igy haladunk a Szántást ki kell vele váltani...Már amenyire lehet vele és az IH tárcsázás által okozot kelemetlenségeket kell ki küszöbölni vele!! A másik ha tetszik ha nem az idöjárás igencsak kikényszeriti a direktvetést és a csökentet menetszámot!!Még most csak a talaj álapot miatt de kicsit késöbb már a pénz hiány miatt is.. Az is igaz hogy még most az igencsak kedvezö kifizetésekkel nem vagyunk termelési kényszer alatt ezért könyebben azt lehet mondani hogyí kipaszoljuk ezt a szezont de azért az 5000 kukorica és az 12000 napra is birizgálja az ember órát!!
napraforgó után is?
Kukorica szártömeg mondjuk csak eltűnik addig valamerre...
mondjuk ha másem akkor a tavaszon kiszántod optimálisabb időben ha lesz olyan aztán majd augusztusig tudsz belőle jó magágyat faragni.
Lehet különben visszakellessz venni kicsit aztán kevesebbet dolgozni(küszködni) és jól alapozni következő lehetőségre, ahogyan írtad is pl. repce.
Kérdés, hogy AKG-ban ez így működhet??? én nemtudom pontosan de ugye vetni kötelező valamit, üresen nem maradhat terűlet. Ezzel a megoldással meg azt következő évre csinálnánk termést
ha lehetne és volna értelme nyomnám én is,de egyenlőre csak összebaxnám a földeket+elbaxnék egy valag lóvét gázolajra.
Szerintem üresen maradnak és repce megy bele jövő őszre,ha addig rendbe bírom rakni a földeket,ennyi!
nézzed a dolgok jobb oldalát: legalább gumit nemkell már venned
de akkor nekünk sem
Mit fogsz kezdeni a tarlókkal? vagy bárki más főleg a kukorica napraforgó tarlókkal mit fogtok művelni???
Ha ide lyukadunk ki egész téen minden percben aikor csak esélye is van gyűrni fogom a melót, máskülönben nemtudsz mit kezdeni a talajokkal. Ezért is lett volna jó legalább egy sor tárcsát adni neki, abba egy rövidtárcsa után bármit vethetnénk tavasszal.
Vagy a direktvetés...
csak ez megint nagy beruházást igényel, egy ilyen gép áráól meg lehete venni egy jóképű Ferga ekét, egy vogel terradig xs lazítót meg egy nagy smítót is újat.
Ez azért nem mindegy...semmi sem jó és minden jólenne
Szabikám nézegettem videókat az ekéről!
8250-esekkel húzzák nem is rosszúl. No a mienk meg a 8260-asnak az újabb megfelelője, sőt nehhány lóval és newtonméterrel hoszabb is emez a 97-es.
Hát remélem megérem azt,hogy megtudjam írni hogyan húzza a hány fejet
ha az időjósok nem tévednek,és bejön az 50mmm az idén már nem kell szántani az tuti!lehet lemosni és beállni vele a teő alá.hiába fog fagyni,már most is áll a víz ,az ha meg is fagy alatta sár marad.
Azért kell felszántani mert kötött talaj, és ha ősszel nem szántod fel tavasszal LEHETETLEN magágyat késziteni, igy a tél folyamán szétfagy tavaszta aprómorzsás lesz elég neki egy rugóskapás kombinátor /vagy 2/és mehet a vetőgép,
Az a kérdésem,hogy miért kell ilyen taknyos(vizes )földet felszántani sok-sok üzemanyaggal? Én úgy tudom,hogy az őszi szántás azért jó,mert a téli csapadékot jobban tudja a föld tárolni.Vonatkozott ez arra amikor alig volt csapadék!! Most viszont trutymó (túl vizes)az egész határ!! Szerintem pénz kidobás ilyenkor szántani.Vissza néztem a naptáraimat február vagy március hónapba volt az években a legkevesebb csapadék!!
6497-es, ne a kisebb 6000-es gépekre gondoljál.
217 lóerős lokkon lévő címke szerint, Nebraskai teljesítménymérő pad szerint 209-et tud leadni.
A legkisebb 8000-es(8450) meg 210-et, majdnem ugyanaz, csak azok ugye Vario váltósak ezmeg Dyna6.
Vadmalac! küldök mélt az asszony címéről, az enyémnek elfelejtettem a jelszavát.
6fejes eke????
Kicsit telefonálgattam, annyit kiderítettem az ekével kapcsolatban, hogy arról van szó amit írtam, és az eredeti gazdáé, csak átvitték egy másik telephelyre, mert ott az út mellett jobban szem előtt van. Jár hozzá egy vontatott szántáselmunkáló is. 2,5 milla az ár. Ha érdekel valakit: vadmalac80@freemail.hu és küldöm a számot.
A nagyot is betyárnehéz húzni, mi nem is úgy szántunk mint sokan itt(8-9-10-ekkel) bár van amikor így is megy. Lassan erőgépszerűen nyugodtan nem kapkodva, de a nagy fogásszélesség végett halad is jól a meló ha csak 5-6-al megyünk is
Válasz #3627. hozzászólásra
volt nekem is Rábeverk ekém 3 fejes műanyag ban piros színben,kopottak voltak a kormány lemezek,és fémet raktam rá, nagyon szépen borított, de kilehetett kötözni hozzá az Mtz-t, olyan nehezen húzott így kétszer örültem,amikor vettem és amikor eladtam.
Válasz #3625. hozzászólásra
A kopás állósága űbereli a vasat, mert könnyebben csúszik és bizonyos rugozzó mozgással lerugja magárol a főldet nincsen rá égés,aszályos években,Akötött talajokat is birja,sokat visznek a nyugati országrészekbe is.
Itt elsősorban az Mtz 3fejes kategóriában terjedt el mert,a fém lapokal küszködik a síma 82-es 3fejjel, műanyaggal meg símán viszi, nem erölködik annyira, kevesebb füst és könnyebb is a hidraulikának,nem könnyezik annyira a vezér tömb.
Jó fagyok vannak iggenjól lehetne szántani ma, de hozom anyósékat babalátogatóba én nem dolgozom.
A tűzoltók szolgálatban, a maaék meg váltóműszakban szárított, egy ember van aki nappalos most, Majd Őt kiküldöm hagy kapirgáljon a turbóssal pár hektárt.
Aratni is lehetne szerintem. Tegnap kimentünk nem süllyedt mert annyi csapadék nem volt, viszont takony lett a teteje így nemlehetett menni a földön-soron. Most jólenne, de egy szállító emberkével múgy sem lehetne, tegnapelőtt éjjel 3 is majdnem kevés volt. 800méteren megtelt a magtartály annyira,hogy bevillogott, 50mázsákat adott ekkora hosszon. Jó a kukorica, 25körüli vízekkel.
Attól mondjuk félek,hogy holnapmár nemlesz annyira jó a sztori
Jelenleg is kettő kombájn van. Ferga 38-as régi Cerea, illetve egy nyuszi TC56-os.
Rendben vannak mindannyian. A nyuszi meg úgy végiglett javítva egykét évben hogy ihajj. Új rázóasztal, szelelő, dob-utóverőcsapágyak, dobverőlecek, felhordóláncok is csak vagy két szezont futottak.
Gyári gumik szétmentek, aztán évek óta jóöreg516-os gumi van rajta Ezekkel nincsen annyi baj, sőt semennyi gyakorlatilag. Hátul tavaly kapott baloldalra új könyöktengelyt, most eltörött kukorica elején a jobbos, megvan az új ide is. Megvan a gyári faládája még elégsok alkatrésszel, klímát idén töltettem fel tetettem rendbe rajta. Egyedül a szemveszteségmérő nem jó illetve néha indításkor felkell menni a motorhoz felhúzni az elektromágnes, mert nem mindig bírja behúzni magát. Aztán ha egyszer felment akkor tartja egésznap, hát ennyi.
De gondolkodok a cserén, mert jobblenne mégnagyobb kapacitás sajátra is, illetve egy csomó plusz bérmunka is lenne ránk.
A legroszabb dolog meg hogy 4soros az adaptere, 6osat meg nem is bírna el. Így ketten együtt aratnikukoricát kegyetlen rosz. Sajátunk pontosan van vetve, itt sk annyi a baj,hogy minden fogásnál 1-2-3sorok maradnak a végén, hosszú táblánál idegesítő és pocséklás, maszekknál meg keresztbe vannak a sorok mert nemtudunk csatlakozóra állni.
Asztalkocsi, Biso szecskázó( ez is idén centírozva felcsapágyazva...) oros kukorica adapter plusz egy csomó tartalék alkatrész.
Új kombájn nem lesz mert nincsen 40-50milla senkinek a világon, de kicsit okosítanibővíteni így is lehetne, vannak igenjó strapabíró megbízható használtgépek is, pl Szabinak is ha jól sejtem...
Válasz #3611. hozzászólásra
A műanyag kormány lemez valós tesztje felénk már megtörtént, mert rajtam kívűl már mindenki lecserélte a kűlömböző ekéket ilyenre, mert kölcsön kéregették hogy kipróbálják és ez gyorsan kiderül hogy mennyivel könnyebb húzni.Szebb a szántása is.
A két kombájn, jól kiegészíti egymást, vonulás, kisebb bérmunka,+nagy táblában haladás, ürítés, szerintem nagyon jó! Régen is azt mondták 1 cséplőgép nem cséplőgép ,2 cséplőgép a cséplőgép.
Megpróbálom kigazdálkodni a dolgokat, összeügyeskedni az árát(már jól haladok, ma a rábamotor sokat dobott lantba) aztán egy jó ekét szeretnék. Olcsó függesztettet kerestem vészmegoldásnak, de rájöttem újfent, hogy "olcsó húsnak híg a leve"
Évente szántani kell 300hektárt kell rá a jó technika, könyebb húzású anyagot takarít meg, kíméli a gépet, a váltvaforgó időt erőt hasnosságot spórol plusz javítja a földeket.
A kiskombájnal ugyanez járja(majdnem)
Newholland TC56- os 5000üzemóra körül van benne. Jó kis gép de a sok hektárhoz nagyobb ütőképesebb kellene, plusz a 4soros kuki adapterrel nehezen lehet együtt dolgozni a fergakombájn6sorosával.
Fog kelleni egy nagyobb gépezet ebből is, idén is elégsok maszekot pluszba tudtunk volna vágni még hozzá, meg a miénk is gyorsabban menne két nagygéppel.
Idén annyit szívtam mint egy torkosborz, kínlódás vergődés nyögvenyelés jellemzi az évet duplán!!!
Ezen változtatni kell, elegem van a tökölésből és a plusz munkákból amiket kilehet-ne kerűlni.
Megnéznék egy rajzot amin fel van tüntetve, hogy miért kell ilyen sok erő ehhez a nyomorult szántáshoz. Melyik művelet hány %-át veszi el a gép teljesítményének.
Az a helyzet, hogy alig volt idén bevétel a kiadások meg az eget verik...
Nem lesz itt semmisem véveamíg nem indokolt végképpen.
Annyi, hogy egykét okos átcsoportosítással igencseppet megtódva sok bajtól gondtól tudnánk megóvni magunkat, ezért lesznek lépések ilyen irányokba.
Pl nem kimondottan erre példa, de ha eladnám a nagy ekét, plusz az IH-t ami már évek óta nem húzok, plusz van 3fejes lajta is feleslegesen, mégha aprópénzek is, a hármat ha összeadom és megtódom kicsit már meglehet bótolni egy megfelelő cuccot akár.
Ma eladtam a rába motort is ami itt állt a műhelyben amióta megvan a nagyferga. Többért mint hoztam jóval(400ezer) Ezekből a "lomokból" ha átcsoportosítok úgymond akkor a "lom" fogy, az eszközpart meg fejlődik
10059 hozzászólás
Válasz #3658. hozzászólásra
miért ennyire jó ez a rome tárcsa????
.Szabi. neked nem ilyen van???
Nehéz? nagyobbak a lapok?
nincsen szélesebb belőle?
bővebben mert nem ismerjük.
milyen gyártmány ez???
Válasz #3654. hozzászólásra
![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
A RáBÁNAK le köti a figyelmét rendesen néhol az öszes erö el megy belölle.. És szerintem a képen látható csak a pufi kerekünek vinné el a nyomát!! Nekem 8 kerékel igencsak centizni kellet néhol kisé csikolt is..De ott az volt a legkisebb hiba
Válasz #3655. hozzászólásra
bocsi maszekal beszélek
Válasz #3653. hozzászólásra
![smile karateka](/oldforum/images/smiles/karateka.gif)
Látnád most a sok eső után.
Én is ma voltam ott és hát elkeserítő a helyzet.
Válasz #3653. hozzászólásra
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
A Rába az az elakadás határáig tudta szépen húzni -vagyis a gép volt a gyengébb láncszem nem a tárcsa az csak gurult és gurúlt söt!!Minél nagyobb volt a lekvár annál szebb munkát csinált!!![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Talán ezt csak az tudja és érti aki a közelében volt vagy maga is használta!! Én húztam egyszer egy kölcsön kapotat!!
Válasz #3650. hozzászólásra
ennek mik a para méterei?
Válasz #3651. hozzászólásra
![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
igen igazad van!!voltam múlt héten Gyomán sok a szántatlan terület és a gyenge búza arra felé..........
Válasz #3650. hozzászólásra
![smile scared](/oldforum/images/smiles/scared.gif)
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Hidd el pont ilyet szeretnék!!
Ne Basz föl!!Honan szerváltad??
Válasz #3649. hozzászólásra
Sajn nincs!!De hidd el venék egyet rögtön.. Én látom hogy felénk ez lesz a megoldás!! Szoktam látni amikor dolgoznak vele.. Hidd el sokszor a leges leg jobb megoldás!! Egyre inkább meg jön a termelök kedve a kukorica termeléshez még nálunk is..Na most öszel lehet választani hogy 2-3 sor IH vagy egy sor ROME!! És a rome játszva nyesi a lágyat és az akár mekkora kórót AZ IH meg csak gurúl a tetején meg bedúr!!Enyi...
NA ??![smile drool](/oldforum/images/smiles/drool.gif)
![smile drool](/oldforum/images/smiles/drool.gif)
![smile devil](/oldforum/images/smiles/devil.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20101128202245_rome_1.jpg)
Válasz #3648. hozzászólásra
![smile ban](/oldforum/images/smiles/ban.gif)
van kilátásban ROME????
Válasz #3644. hozzászólásra
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
PL: én is ahejet hogy egy hasonló ferga ekét venék igencsak rá kell hogy szánjam magam a ROME tárcsa megvásárlására..![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Mert nálunk ha igy haladunk a Szántást ki kell vele váltani...Már amenyire lehet vele és az IH tárcsázás által okozot kelemetlenségeket kell ki küszöbölni vele!! A másik ha tetszik ha nem az idöjárás igencsak kikényszeriti a direktvetést és a csökentet menetszámot!!Még most csak a talaj álapot miatt de kicsit késöbb már a pénz hiány miatt is..![smile tonguep](/oldforum/images/smiles/tonguep.gif)
Az is igaz hogy még most az igencsak kedvezö kifizetésekkel nem vagyunk termelési kényszer alatt ezért könyebben azt lehet mondani hogyí kipaszoljuk ezt a szezont de azért az 5000 kukorica és az 12000 napra is birizgálja az ember órát!!![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
Ez valóban igy van ahogy leirod!!De hiába szeretnénk egy normális idöjárásra normálisan gépesiteni mikor semi esély rá!!
Válasz #3646. hozzászólásra
napraforgó után is?
Kukorica szártömeg mondjuk csak eltűnik addig valamerre...
mondjuk ha másem akkor a tavaszon kiszántod optimálisabb időben ha lesz olyan aztán majd augusztusig tudsz belőle jó magágyat faragni.
Lehet különben visszakellessz venni kicsit aztán kevesebbet dolgozni(küszködni) és jól alapozni következő lehetőségre, ahogyan írtad is pl. repce.
Kérdés, hogy AKG-ban ez így működhet??? én nemtudom pontosan de ugye vetni kötelező valamit, üresen nem maradhat terűlet. Ezzel a megoldással meg azt következő évre csinálnánk termést
Válasz #3644. hozzászólásra
ha lehetne és volna értelme nyomnám én is,de egyenlőre csak összebaxnám a földeket+elbaxnék egy valag lóvét gázolajra.
Szerintem üresen maradnak és repce megy bele jövő őszre,ha addig rendbe bírom rakni a földeket,ennyi!
baxus a gép gyakran kihagy betűket, már egy ideje megfigyeltem,de egyre roszabb.
lehet kikéne porszívózni a klaviatúrát
Válasz #3643. hozzászólásra
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
![smile nonono](/oldforum/images/smiles/nonono.gif)
nézzed a dolgok jobb oldalát: legalább gumit nemkell már venned
de akkor nekünk sem
Mit fogsz kezdeni a tarlókkal? vagy bárki más főleg a kukorica napraforgó tarlókkal mit fogtok művelni???
Ha ide lyukadunk ki egész téen minden percben aikor csak esélye is van gyűrni fogom a melót, máskülönben nemtudsz mit kezdeni a talajokkal. Ezért is lett volna jó legalább egy sor tárcsát adni neki, abba egy rövidtárcsa után bármit vethetnénk tavasszal.
Vagy a direktvetés...
csak ez megint nagy beruházást igényel, egy ilyen gép áráól meg lehete venni egy jóképű Ferga ekét, egy vogel terradig xs lazítót meg egy nagy smítót is újat.
Ez azért nem mindegy...semmi sem jó és minden jólenne
Válasz #3640. hozzászólásra
Hiába a sok vas az udvaron semmire nem megyek velük!![smile crying](/oldforum/images/smiles/crying.gif)
se eső,se hó!már így is zéró azaz 0 esélyt látok a földek beművelésére .
Válasz #3638. hozzászólásra
köszi vadmalac!
Szabikám nézegettem videókat az ekéről!![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
8250-esekkel húzzák nem is rosszúl. No a mienk meg a 8260-asnak az újabb megfelelője, sőt nehhány lóval és newtonméterrel hoszabb is emez a 97-es.
Hát remélem megérem azt,hogy megtudjam írni hogyan húzza a hány fejet
Válasz #3639. hozzászólásra
(ettől tartok én is)
inkább hó essen azon nagyon király szántani.
Mondjuk aratni meg nem ha mázsaszámra van a kukorica levelén mert kitömi a kombájnt...
ha az időjósok nem tévednek,és bejön az 50mmm az idén már nem kell szántani az tuti!lehet lemosni és beállni vele a teő alá.hiába fog fagyni,már most is áll a víz ,az ha meg is fagy alatta sár marad.![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz #3634. hozzászólásra
Ment a válasz.
Válasz #3635. hozzászólásra
Azért kell felszántani mert kötött talaj, és ha ősszel nem szántod fel tavasszal LEHETETLEN magágyat késziteni, igy a tél folyamán szétfagy tavaszta aprómorzsás lesz elég neki egy rugóskapás kombinátor /vagy 2/és mehet a vetőgép,
Válasz #3635. hozzászólásra
Azért mert legközelebb Májusba lehet,de kötött földön bármilyen vacak szántás jobb tavasszal,mint a szántatlan
Az a kérdésem,hogy miért kell ilyen taknyos(vizes )földet felszántani sok-sok üzemanyaggal? Én úgy tudom,hogy az őszi szántás azért jó,mert a téli csapadékot jobban tudja a föld tárolni.Vonatkozott ez arra amikor alig volt csapadék!! Most viszont trutymó (túl vizes)az egész határ!! Szerintem pénz kidobás ilyenkor szántani.Vissza néztem a naptáraimat február vagy március hónapba volt az években a legkevesebb csapadék!!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz #3632. hozzászólásra
6497-es, ne a kisebb 6000-es gépekre gondoljál.
217 lóerős lokkon lévő címke szerint, Nebraskai teljesítménymérő pad szerint 209-et tud leadni.
A legkisebb 8000-es(8450) meg 210-et, majdnem ugyanaz, csak azok ugye Vario váltósak ezmeg Dyna6.
Vadmalac! küldök mélt az asszony címéről, az enyémnek elfelejtettem a jelszavát.
6fejes eke????
Kicsit telefonálgattam, annyit kiderítettem az ekével kapcsolatban, hogy arról van szó amit írtam, és az eredeti gazdáé, csak átvitték egy másik telephelyre, mert ott az út mellett jobban szem előtt van. Jár hozzá egy vontatott szántáselmunkáló is. 2,5 milla az ár. Ha érdekel valakit: vadmalac80@freemail.hu és küldöm a számot.
Válasz #3631. hozzászólásra
A nagy ferga hány lovas? 64hányas?
A nagyot is betyárnehéz húzni, mi nem is úgy szántunk mint sokan itt(8-9-10-ekkel) bár van amikor így is megy. Lassan erőgépszerűen nyugodtan nem kapkodva, de a nagy fogásszélesség végett halad is jól a meló ha csak 5-6-al megyünk is
Válasz #3627. hozzászólásra
volt nekem is Rábeverk ekém 3 fejes műanyag ban piros színben,kopottak voltak a kormány lemezek,és fémet raktam rá, nagyon szépen borított, de kilehetett kötözni hozzá az Mtz-t, olyan nehezen húzott így kétszer örültem,amikor vettem és amikor eladtam.
A kopás állósága űbereli a vasat, mert könnyebben csúszik és bizonyos rugozzó mozgással lerugja magárol a főldet nincsen rá égés,aszályos években,Akötött talajokat is birja,sokat visznek a nyugati országrészekbe is.
Itt elsősorban az Mtz 3fejes kategóriában terjedt el mert,a fém lapokal küszködik a síma 82-es 3fejjel, műanyaggal meg símán viszi, nem erölködik annyira, kevesebb füst és könnyebb is a hidraulikának,nem könnyezik annyira a vezér tömb.
Az csak homokon lehet jó koma!
Itt nekem az 5. fejről leszakadt a gyári Rabewerk kormánylemez múltkor ami nem gyengén acél...
Jó fagyok vannak iggenjól lehetne szántani ma, de hozom anyósékat babalátogatóba én nem dolgozom.
A tűzoltók szolgálatban, a maaék meg váltóműszakban szárított, egy ember van aki nappalos most, Majd Őt kiküldöm hagy kapirgáljon a turbóssal pár hektárt.
Aratni is lehetne szerintem. Tegnap kimentünk nem süllyedt mert annyi csapadék nem volt, viszont takony lett a teteje így nemlehetett menni a földön-soron. Most jólenne, de egy szállító emberkével múgy sem lehetne, tegnapelőtt éjjel 3 is majdnem kevés volt. 800méteren megtelt a magtartály annyira,hogy bevillogott, 50mázsákat adott ekkora hosszon. Jó a kukorica, 25körüli vízekkel.
Attól mondjuk félek,hogy holnapmár nemlesz annyira jó a sztori
Válasz #3623. hozzászólásra
Mit mondanak mennyivel könnyebb húzni?
Kopásállósága, ára milyen az acélhoz képest?
Mennyire kötött földeken használják?
Válasz #3622. hozzászólásra
Ezekkel nincsen annyi baj, sőt semennyi gyakorlatilag. Hátul tavaly kapott baloldalra új könyöktengelyt, most eltörött kukorica elején a jobbos, megvan az új ide is. Megvan a gyári faládája még elégsok alkatrésszel, klímát idén töltettem fel tetettem rendbe rajta. Egyedül a szemveszteségmérő nem jó illetve néha indításkor felkell menni a motorhoz felhúzni az elektromágnes, mert nem mindig bírja behúzni magát. Aztán ha egyszer felment akkor tartja egésznap, hát ennyi.
Jelenleg is kettő kombájn van. Ferga 38-as régi Cerea, illetve egy nyuszi TC56-os.
Rendben vannak mindannyian. A nyuszi meg úgy végiglett javítva egykét évben hogy ihajj. Új rázóasztal, szelelő, dob-utóverőcsapágyak, dobverőlecek, felhordóláncok is csak vagy két szezont futottak.
Gyári gumik szétmentek, aztán évek óta jóöreg516-os gumi van rajta
De gondolkodok a cserén, mert jobblenne mégnagyobb kapacitás sajátra is, illetve egy csomó plusz bérmunka is lenne ránk.
A legroszabb dolog meg hogy 4soros az adaptere, 6osat meg nem is bírna el. Így ketten együtt aratnikukoricát kegyetlen rosz. Sajátunk pontosan van vetve, itt sk annyi a baj,hogy minden fogásnál 1-2-3sorok maradnak a végén, hosszú táblánál idegesítő és pocséklás, maszekknál meg keresztbe vannak a sorok mert nemtudunk csatlakozóra állni.
Asztalkocsi, Biso szecskázó( ez is idén centírozva felcsapágyazva...) oros kukorica adapter plusz egy csomó tartalék alkatrész.
Új kombájn nem lesz mert nincsen 40-50milla senkinek a világon, de kicsit okosítanibővíteni így is lehetne, vannak igenjó strapabíró megbízható használtgépek is, pl Szabinak is ha jól sejtem...
Válasz #3611. hozzászólásra
A műanyag kormány lemez valós tesztje felénk már megtörtént, mert rajtam kívűl már mindenki lecserélte a kűlömböző ekéket ilyenre, mert kölcsön kéregették hogy kipróbálják és ez gyorsan kiderül hogy mennyivel könnyebb húzni.Szebb a szántása is.
Válasz #3621. hozzászólásra
![smile rolleyes](/oldforum/images/smiles/rolleyes.gif)
A két kombájn, jól kiegészíti egymást, vonulás, kisebb bérmunka,+nagy táblában haladás, ürítés, szerintem nagyon jó! Régen is azt mondták 1 cséplőgép nem cséplőgép ,2 cséplőgép a cséplőgép.
Válasz #3613. hozzászólásra
Megpróbálom kigazdálkodni a dolgokat, összeügyeskedni az árát(már jól haladok, ma a rábamotor sokat dobott lantba) aztán egy jó ekét szeretnék. Olcsó függesztettet kerestem vészmegoldásnak, de rájöttem újfent, hogy "olcsó húsnak híg a leve"
Évente szántani kell 300hektárt kell rá a jó technika, könyebb húzású anyagot takarít meg, kíméli a gépet, a váltvaforgó időt erőt hasnosságot spórol plusz javítja a földeket.
A kiskombájnal ugyanez járja(majdnem)
Newholland TC56- os 5000üzemóra körül van benne. Jó kis gép de a sok hektárhoz nagyobb ütőképesebb kellene, plusz a 4soros kuki adapterrel nehezen lehet együtt dolgozni a fergakombájn6sorosával.
Fog kelleni egy nagyobb gépezet ebből is, idén is elégsok maszekot pluszba tudtunk volna vágni még hozzá, meg a miénk is gyorsabban menne két nagygéppel.
Idén annyit szívtam mint egy torkosborz, kínlódás vergődés nyögvenyelés jellemzi az évet duplán!!!
Ezen változtatni kell, elegem van a tökölésből és a plusz munkákból amiket kilehet-ne kerűlni.
Válasz #3617. hozzászólásra
Köszönöm!!!
Válasz #3615. hozzászólásra
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Féderlapot neki!!
Megnéznék egy rajzot amin fel van tüntetve, hogy miért kell ilyen sok erő ehhez a nyomorult szántáshoz. Melyik művelet hány %-át veszi el a gép teljesítményének.
Válasz #3616. hozzászólásra
Az idei szántási tarifábol és az ott képzödö nyereségböl biztosan nem... Csak az aki magának dolgozik és jó termése volt!!
Válasz #3604. hozzászólásra
Hali
Holnapra megmérem neked.
Válasz #3612. hozzászólásra
Kopik az szárazban is, ami nem is lenne baj ha könnyen megfizethető lenne az új.
Válasz #3609. hozzászólásra
Csak majdnem annyi egy csík, mint egy kormány lemez.
Válasz #3613. hozzászólásra
Sajnos vagyunk igy ezel sokan az idei évben!!
Válasz #3610. hozzászólásra
Nem irigyellek , így tényleg nem könnyű az élet
Nem kell azokat dobálni..Majd a fagyos föld megteszi a magáét!! Ha a gépész nem fog rá odafigyelni szépen lasan elfogynak maguktol is
A műanyagról meg nem találtam még valós tesztet. Arra írnak 5-15%-os előnyt.
Az a helyzet, hogy alig volt idén bevétel a kiadások meg az eget verik...
Ezekből a "lomokból" ha átcsoportosítok úgymond akkor a "lom" fogy, az eszközpart meg fejlődik![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Nem lesz itt semmisem véveamíg nem indokolt végképpen.
Annyi, hogy egykét okos átcsoportosítással igencseppet megtódva sok bajtól gondtól tudnánk megóvni magunkat, ezért lesznek lépések ilyen irányokba.
Pl nem kimondottan erre példa, de ha eladnám a nagy ekét, plusz az IH-t ami már évek óta nem húzok, plusz van 3fejes lajta is feleslegesen, mégha aprópénzek is, a hármat ha összeadom és megtódom kicsit már meglehet bótolni egy megfelelő cuccot akár.
Ma eladtam a rába motort is ami itt állt a műhelyben amióta megvan a nagyferga. Többért mint hoztam jóval(400ezer)