Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak640 FtBenzin árak632 FtEUR402.25 FtUSD383.58 FtCHF426.62 FtGBP483.56 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Igen remélem, hogy befog vállni a 76centis szója vetés, mert a kapálás lesz a mentsvárunk ezt már látom! Mégha a tövek közt marad is gyom akkoris a tábla 80%-át kiműveli a kapa a sorok között ami már a sikerre vezető út lehet.
Sajnos nem sikerült még kipróbálnom, hogy egyegy gépalját meghúzok benne jobban indul e utána a kapált terület, mert eseget az eső, de nem késő még meglépni csak az idő engedje.
Ha kapálunk is először megy a gyomírtás hogy a sorokban ne erősödjön a dudva, illetve vigye ki, nomeg még sokára fog összeborulni közben egy húzatást beiktatunk ha gyomos, vagy ha jónak látom a meghúzott kísérleti rész fejlődését
Alapban én WingP-t használok, mert a legjobb muharra magról kelő egyszíkűekre és itt marha nagy nyomása van ezeknek. Kétszíkűből elereszt főleg a parlagfüvet sajnos, dehát ez van.
Pulsar és Refine kombinációjával megyek most majd állományban, illetve ahol 76centis a vetés ott meg is kapáljuk, csak ezzel még várok, hogy az alapkazelést ne bolygassuk meg, hagy múljon el a hatása és ha jön akkor keljen utána gyom is.
Tényleg hogy is volt a technológia??? 0,7liter Pulsar és 15g Refine???
A neked szót nemtudom miért ítam oda hehe. Mostanság kicsit fáradt vagyok, csinálok érdekes dolgokat. Tegnap telefonon beszélgettem, ültem egy lócán és közben elaludtam. de mondtam végig mindent, kommunikáltam az emberrel. Aztán felébredtem és arra sem emlékeztem, hogy miről volt szó. A többiek szerint vegyszereztünk ezerrel
Én még egyszer sem húzattam, mégis az első vetések így néznek ki állomány erősségre kb.
Ma egyik táblát gyomírtjuk mert az acat is tőlevélrózsákban van, akad folyondár szulák is a területen meg apró kis kereklevelű valamik, talán selyemmájva lesz belőe ahogy én látom.
Szerintem most épen jól kapnánk el fenológiai fázisukat tekintve, remélem nemlesz második kelés utána már, illetve, hogy tényleg kiveszi a Pulsar belőle ezt a gyomállományt.
Ez nem kapálható mert felezett kukorica sortávú.
Mellette a másik táblán 76centis van, ott is egykét foltban jön az acat de annyiért 13hektárt lehúzni még nem akarok, lehet ezt meghúzatom jövőhéten elsősorral, aztán majd ha erősebb lesz a szója közben úgyis újrahajt ha akar a gordony, akkor megy rá vegyszer, talán így ésszerűbb volna!?!?
Baj van 11hektár szójámmal! és pont a kísérletek meg a próbaként vetett német fajta, illetve egyrész elsőfokos mentor amitől most éflek.
Írtam ,hogy egy kis foltban embertelen eső volt múlt héten, ráadásul kétszer is, szerdán és pénteken. Olyan keményre döngölte a talajt mint a beton. Ami kivolt kelve kb. negyede a magoknak azt felverte és a wing fogja kicsit, igaz már alakulnak kifelé, de ami föld alatt volt az most ott is rekedt. 3-4centis kőkemény cserepesedés lett a földön és egyszerűen nembírja feltörni szerencsétlen csíra. és nemtudok semmit sem tenni vele. Ha jövőhét végeig nem ázik meg lájtos csepegős formában, hogy felpuhulna a teteje, akkor újra kell vetnem, ráhúzok a kukivetővel vagy 300ezer magot direktbe de ez már bajos dolog lesz ha ide jutunk.
Fene egye meg
Csak most olvasom az írásod.....
Ha minden igaz akkor 45cm, a fajta izidor, ez itt nagyon jó termést hoz.
120kg/ha vetettük ....
És nem is kényeztetem, csak kapott egy talaj bacit és jónapot.
A gyomokra viszont figyelni kell, min 3x permetezzük, én most annyit változtatok, hogy ha már lesz megfelelő lombfelület kap egy lombtrágyát is. Tavaly , apósom még ennyit sem csinált vele, de 2.5-3 t között szerepelt és azt mondta az öreg, hogy ez s.ar... Ha megfelelő a csapadék akkor 3-3.5-4-tonnáig is elmegy.. Én a 3 nak már örülnék...
Lehet, hogy drótféreg rágja...de nagyon hasonlít a kukorica gyökereit elrágó (fehér) féreghez, csak még kisebb. Ha,netán drótférges mekkora kárra számíthatok (jó ég még ki sem kelt )? Keresek utólag használható talajfertőtlenítőt (folyékony), de eddig semmi...
Gazdatársak!
Kukorica után szóját vetettem (első alkalommal), a kukoricabogár rágcsálja a szóját . Valaki találkozott már ilyennel ? ...ha előre tudom talajfertőtlenítek... ilyenkor van mit tenni? Tárcsa ?
Azt hiszem megszívtam! Először gondolkodtam,hogy elvettetem a szóját tárcsás vetőgéppel,de végül az Isariánál -tokmányos vetőgépnél maradtam.A traktornyomokban súlyokkal leterheltem a tokmányokat--nem maradt felül vetőmag,de ott csak sekélyen 1-3cm re tette bele a földbe.Nem lett volna gond,ha több eső és szélviharok nincsenek. 3x3mm eső volt ,száraz a föld itt.(Pápa mellet ) A traktorkerék nyomokban még nincs kelés.Ha nem jön rövid idő belül csapadék (10mm) akkor sirathatom azokat a sorokat.Hiába el kell dobni a csoroszjás vetőgépeket. Jók voltak ló után,mert a nem tömörítette a földet!
Írtam már, van 76centire vetve is két tábla, aztán javarészén kétszer mentünk el a kukorica géppel tehát 38centi sortávú, meg a kísérletek illetve egykét kisebb tábla gabonavetőgéppel dupla sortávra lett vetve.
Kelésben a szemenkénti géppel vetettek sokkal jobban indulnak!!!
Viszont volt foltokban hatalmas hirtelen zuhé és felverte a wing-es talajt, fogja egykét táblán a szóját baxameg...
Meg ezen a részen volt gabonavető géppel vetett is, azmeg alig bír kibújni a betonra vert talaj alól. Egy kis lájtos gyenge csöpögés jólenne rá hogy puhulna a teteje.
A tábla másvégén meg egy foltban megállt a víz nagy pocsolyaként. Máshol pedig semmi sem esett
Válasz #2203. hozzászólásra
Talajhatásúnál más tészta. Nekem tavaly a kukorica 2 részben volt huzatva. Az első 20cm-rel lekerülte az 1-1.5 héttel később huzatottat.
Én ezt tudom bár hatását még nem láttam sosem pozitívat ilyen jelleggel, csak azt ha kapáltunk és nedves volt még akkor utána a megkapált mittudomén felső 5-8centi vagy annyi amennyi, szóval mindig troszkára száradt. Persze alatta lehet megállt a kapilláris csövesség.
Továbbá a preemergens gyomírtó is akkor tud dolgozni ha a kiszórt filmréteg beázott és úgymond lefedett védősávot képez a talajon-talajban. Ha ezt megszakítjuk a kapával akkor elereszkedhet a magrólkelő gyom is. Nemtudom, ha utána megázik nem e mossa vissza ezt a vegyszer lefedettséget, de szerintem ez meg addig jó ameddig frankón működik, akkor van értelme tizenezerért kirakni rá az anyagot.
No akkor épen a telephelyünk melletti 6hektáros táblában 76centire vetett szója van.
Gyönyörűen kelt, megvárom míg valódi levélpáros állapotnak örvend és jövőhéten meghúzok pár gépalját a kapával kíváncsiságból.
Itt most a nagy esők bejelentésére sem volt csapadék, forog a felhő esik körben meszebb de itt nem esett. Annyiban nem bánom, hogy letudtunk vegyszerezni mert múlthéten meg csöpögős idő volt és/vagy nagyon szeles, illetve bérbe vetettem még tegnap is kukoricát, legalább mindenkinek sikerült fődbe rakni a magját.
Egy lájtos 10-20milit elfogadnék azért, jövőhéten indulni kell kukoricákat gyomírtani előtte eshetne.
Válasz #2197. hozzászólásra
Hali! Szakember szerint a kapálással megszakítod a hajszálcsövességet, ami az alsó rétegekből hozza fel a hideg-meleg hatására a párát. Így az csak a kapált rétegig jön fel és eloszlik. És ott a növény gyökere fel tudja szívni.
Mi hétfőn kezdjük fújni a szójákat, április első heti vetések hibátlanul kikeltek, majd rakok a napokban képet is. Az első sorközművelés kb 15/20 nap múlva lesz, addig hasson a permet és nőjön a szója is kicsit nagyobbra, jobban viseli a bojgatást ha kicsit megerősödik addig, legalábbis mi így tapasztaltuk ki, de az is igaz, hogy a sorközművelés után szépen megugrik, szóval érdemes.
Hagyni kellett volna kontrollképen két gépalját húzatás nélkül.
Azért igen sok nedvességet kifordítassz így a talajból igaz mostanság esegettek esőcskék.
Végülis a gyökérgümős növények működéséhez biztosan jobb a "levegősebb" talaj, de ezt neked kellett volna már rég kikísérletezni helló
Lehet írtam már, de elég sok ES Mentor II.fokú vetőmagom megmaradt, oltóporozva, Vitavax-al csávázva!!!
Elég sok hát relatíve, de vagy 20mázsa. Kb. ennyivel is számoltam el magamat mert nem 163 hanem 183mázsa mag volt a magtárban, most a végén ahogy összeadtam az őszi beszállítást akkor jöttem rá.
Nálnuk a területek egy rszén volt nagy bitang zuhé, ott levan döngölve a föld. Itt egyértelműen jobb a szemenkéti géppel vetett tábla, mert a ritkább sorban sokkal sűrűbb ugye a tőtáv és egyszerre pontosan kelnek, közös erővel nyomják fel a cserepesedett réteget szó szerint hosszanti csíkonként tolják el fejük felől a fődet. Amit meg gabonavető géppel vetettünk, meg a szomszéd is, a puhább részeken kel de másutt nehezen bír előjönni a ledöngölt felület alól.
de ha végignézted, akkor elmondja, hogy amikor a vetésről átttértek a precíziós vetésre akkor csökkentették le 250e-ről 150e-re (acre-önként persze), és csak a legújabb, kezelt magokkal lehet még lejjebb menni a tőszámban!
Mindig 76centire veted???
Össze szokott jól borulni??? Melik fajtát is rakod?
Nekem is van közel 20hektár 76centire elvetve, ha jól szuperálna akkor jövőre mindet úgy vetem majd de idén nem mertem 110hektárt eltolni így mert nekem eddig csak dupla gabona sortávos vetéssel van tapasztalatom. Idén mindenféléből akad majd
Ma elvetettem Isaria 21 soros vetőgéppel a szóját. Pannónia kincsét vetettem.Először esett 2mm eső,utána párszor betömődött a vetőcső,utána jól ment. Minden sor vetett.86kg--114kg vetettem,megjelöltem ,kíváncsi vagyok majd melyik a jó. 1q 27% N kapott ,mást nem!
6779 hozzászólás
Igen remélem, hogy befog vállni a 76centis szója vetés, mert a kapálás lesz a mentsvárunk ezt már látom! Mégha a tövek közt marad is gyom akkoris a tábla 80%-át kiműveli a kapa a sorok között ami már a sikerre vezető út lehet.
Sajnos nem sikerült még kipróbálnom, hogy egyegy gépalját meghúzok benne jobban indul e utána a kapált terület, mert eseget az eső, de nem késő még meglépni csak az idő engedje.
Ha kapálunk is először megy a gyomírtás hogy a sorokban ne erősödjön a dudva, illetve vigye ki, nomeg még sokára fog összeborulni közben egy húzatást beiktatunk ha gyomos, vagy ha jónak látom a meghúzott kísérleti rész fejlődését
Válasz #2226. hozzászólásra 0,7 l Pulsar+ 7gr Refine, másodszorra: 0,5 l pulsar+ 5gr Refine.![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz #2225. hozzászólásra
Post-ban?
Alapban én WingP-t használok, mert a legjobb muharra magról kelő egyszíkűekre és itt marha nagy nyomása van ezeknek. Kétszíkűből elereszt főleg a parlagfüvet sajnos, dehát ez van.
Pulsar és Refine kombinációjával megyek most majd állományban, illetve ahol 76centis a vetés ott meg is kapáljuk, csak ezzel még várok, hogy az alapkazelést ne bolygassuk meg, hagy múljon el a hatása és ha jön akkor keljen utána gyom is.
Tényleg hogy is volt a technológia??? 0,7liter Pulsar és 15g Refine???
Szójába milyen gyomirtószert szoktatok használni elsőre, ami széles hatásspektrumú, és esetleg van talajtartam hatása is....???
Kösz a választ(-okat)....
Válasz #2223. hozzászólásra
![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
A neked szót nemtudom miért ítam oda hehe. Mostanság kicsit fáradt vagyok, csinálok érdekes dolgokat. Tegnap telefonon beszélgettem, ültem egy lócán és közben elaludtam. de mondtam végig mindent, kommunikáltam az emberrel. Aztán felébredtem és arra sem emlékeztem, hogy miről volt szó. A többiek szerint vegyszereztünk ezerrel
Válasz #2221. hozzászólásra
Nem igazán értem a kérdésed: "Ez kézi tologatós kapa neked???" ,de a válaszom igen ez kézi tologatós kapa, felénk egyszerűen csak tolinak hívjuk.
Ma eddig 29mm eső esett! Az a szójamag,ami 1-2cm re volt(főleg keréknyomban) most talán kikel ,22.én vetettem. Még nem ment tönkre!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz #2220. hozzászólásra
Abba bízok, hogy leperzseli és megfogja, de nemtudom konkrétan, eddig nem volt szójában ilyen, most került egy új táblába aztán más a gyomflóra is.
Ez kézi tologatós kapa neked???
Válasz #2219. hozzászólásra
![smile confused](/oldforum/images/smiles/confused.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140510203605_foto1689_1_.jpg)
Szerinted a Pulsar hatásos a szulákra
Én még egyszer sem húzattam, mégis az első vetések így néznek ki állomány erősségre kb.
Ma egyik táblát gyomírtjuk mert az acat is tőlevélrózsákban van, akad folyondár szulák is a területen meg apró kis kereklevelű valamik, talán selyemmájva lesz belőe ahogy én látom.
Szerintem most épen jól kapnánk el fenológiai fázisukat tekintve, remélem nemlesz második kelés utána már, illetve, hogy tényleg kiveszi a Pulsar belőle ezt a gyomállományt.
Ez nem kapálható mert felezett kukorica sortávú.
Mellette a másik táblán 76centis van, ott is egykét foltban jön az acat de annyiért 13hektárt lehúzni még nem akarok, lehet ezt meghúzatom jövőhéten elsősorral, aztán majd ha erősebb lesz a szója közben úgyis újrahajt ha akar a gordony, akkor megy rá vegyszer, talán így ésszerűbb volna!?!?
Én még várok egy kicsit a 2. kultizással, majd ha elvonul a következő esőhullám no meg a nafta keresők.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140509215404_foto1674_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140509215548_foto1677_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140509215651_foto1682_1_.jpg)
Ma a kollégámnak már másodszor sorközműveltük![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140509214225_foto1669_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140509214334_foto1670_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140509214448_foto1671_1_.jpg)
Nagyon "meghúzta" az eső!
Alakul szépen a szója,mindig van egy kis eső.![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140508154103_20140507_174807.jpg)
Baj van 11hektár szójámmal! és pont a kísérletek meg a próbaként vetett német fajta, illetve egyrész elsőfokos mentor amitől most éflek.![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Írtam ,hogy egy kis foltban embertelen eső volt múlt héten, ráadásul kétszer is, szerdán és pénteken. Olyan keményre döngölte a talajt mint a beton. Ami kivolt kelve kb. negyede a magoknak azt felverte és a wing fogja kicsit, igaz már alakulnak kifelé, de ami föld alatt volt az most ott is rekedt. 3-4centis kőkemény cserepesedés lett a földön és egyszerűen nembírja feltörni szerencsétlen csíra. és nemtudok semmit sem tenni vele. Ha jövőhét végeig nem ázik meg lájtos csepegős formában, hogy felpuhulna a teteje, akkor újra kell vetnem, ráhúzok a kukivetővel vagy 300ezer magot direktbe de ez már bajos dolog lesz ha ide jutunk.
Fene egye meg
Válasz #2190. hozzászólásra
Bocs Szanberg...
Csak most olvasom az írásod.....
Ha minden igaz akkor 45cm, a fajta izidor, ez itt nagyon jó termést hoz.
120kg/ha vetettük ....
És nem is kényeztetem, csak kapott egy talaj bacit és jónapot.
A gyomokra viszont figyelni kell, min 3x permetezzük, én most annyit változtatok, hogy ha már lesz megfelelő lombfelület kap egy lombtrágyát is. Tavaly , apósom még ennyit sem csinált vele, de 2.5-3 t között szerepelt és azt mondta az öreg, hogy ez s.ar... Ha megfelelő a csapadék akkor 3-3.5-4-tonnáig is elmegy.. Én a 3 nak már örülnék...
Válasz #2209. hozzászólásra Csak akkor ért volna valamit,ha szívkapák lennének a lazítók!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Lehet, hogy drótféreg rágja...de nagyon hasonlít a kukorica gyökereit elrágó (fehér) féreghez, csak még kisebb. Ha,netán drótférges mekkora kárra számíthatok (jó ég még ki sem kelt
)? Keresek utólag használható talajfertőtlenítőt (folyékony), de eddig semmi...
Válasz #2210. hozzászólásra
Üdv. Úgy tudom nem bántja viszont a drótféreg szereti nagyon!
Gazdatársak!
. Valaki találkozott már ilyennel ? ...ha előre tudom talajfertőtlenítek... ilyenkor van mit tenni? Tárcsa ?
Kukorica után szóját vetettem (első alkalommal), a kukoricabogár rágcsálja a szóját
Válasz #2208. hozzászólásra
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Szia. Tettél volna rá keréknyomlazitot és kikelt volna ott is.
Azt hiszem megszívtam! Először gondolkodtam,hogy elvettetem a szóját tárcsás vetőgéppel,de végül az Isariánál -tokmányos vetőgépnél maradtam.A traktornyomokban súlyokkal leterheltem a tokmányokat--nem maradt felül vetőmag,de ott csak sekélyen 1-3cm re tette bele a földbe.Nem lett volna gond,ha több eső és szélviharok nincsenek. 3x3mm eső volt ,száraz a föld itt.(Pápa mellet ) A traktorkerék nyomokban még nincs kelés.Ha nem jön rövid idő belül csapadék (10mm) akkor sirathatom azokat a sorokat.Hiába el kell dobni a csoroszjás vetőgépeket. Jók voltak ló után,mert a nem tömörítette a földet!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Válasz #2206. hozzászólásra
![smile ohmy](/oldforum/images/smiles/ohmy.gif)
akkor nem olyan jó a helyzet
Válasz #2205. hozzászólásra
![smile cursing](/oldforum/images/smiles/cursing.gif)
Írtam már, van 76centire vetve is két tábla, aztán javarészén kétszer mentünk el a kukorica géppel tehát 38centi sortávú, meg a kísérletek illetve egykét kisebb tábla gabonavetőgéppel dupla sortávra lett vetve.
Kelésben a szemenkénti géppel vetettek sokkal jobban indulnak!!!
Viszont volt foltokban hatalmas hirtelen zuhé és felverte a wing-es talajt, fogja egykét táblán a szóját baxameg...
Meg ezen a részen volt gabonavető géppel vetett is, azmeg alig bír kibújni a betonra vert talaj alól. Egy kis lájtos gyenge csöpögés jólenne rá hogy puhulna a teteje.
A tábla másvégén meg egy foltban megállt a víz nagy pocsolyaként. Máshol pedig semmi sem esett
szanberg te az idén hány fajta sortávra vetettél szóját?![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Válasz #2203. hozzászólásra
Talajhatásúnál más tészta. Nekem tavaly a kukorica 2 részben volt huzatva. Az első 20cm-rel lekerülte az 1-1.5 héttel később huzatottat.
Válasz #2199. hozzászólásra
Én ezt tudom bár hatását még nem láttam sosem pozitívat ilyen jelleggel, csak azt ha kapáltunk és nedves volt még akkor utána a megkapált mittudomén felső 5-8centi vagy annyi amennyi, szóval mindig troszkára száradt. Persze alatta lehet megállt a kapilláris csövesség.
Továbbá a preemergens gyomírtó is akkor tud dolgozni ha a kiszórt filmréteg beázott és úgymond lefedett védősávot képez a talajon-talajban. Ha ezt megszakítjuk a kapával akkor elereszkedhet a magrólkelő gyom is. Nemtudom, ha utána megázik nem e mossa vissza ezt a vegyszer lefedettséget, de szerintem ez meg addig jó ameddig frankón működik, akkor van értelme tizenezerért kirakni rá az anyagot.
No akkor épen a telephelyünk melletti 6hektáros táblában 76centire vetett szója van.
Gyönyörűen kelt, megvárom míg valódi levélpáros állapotnak örvend és jövőhéten meghúzok pár gépalját a kapával kíváncsiságból.
Itt most a nagy esők bejelentésére sem volt csapadék, forog a felhő esik körben meszebb de itt nem esett. Annyiban nem bánom, hogy letudtunk vegyszerezni mert múlthéten meg csöpögős idő volt és/vagy nagyon szeles, illetve bérbe vetettem még tegnap is kukoricát, legalább mindenkinek sikerült fődbe rakni a magját.
Egy lájtos 10-20milit elfogadnék azért, jövőhéten indulni kell kukoricákat gyomírtani előtte eshetne.
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140503183151_foto1667.jpg)
Ez már nem kisérlet hanem tény. A szárazságtól egyelőre nem kell tartani:
Itt még csak most kezdték vetni a szóját, bár mindíg ilyenkor szokták kb, amint végeznek a szemes, és siló kukival.![smile smile](/oldforum/images/smiles/smile.gif)
Hali! Szakember szerint a kapálással megszakítod a hajszálcsövességet, ami az alsó rétegekből hozza fel a hideg-meleg hatására a párát. Így az csak a kapált rétegig jön fel és eloszlik. És ott a növény gyökere fel tudja szívni.
Mi hétfőn kezdjük fújni a szójákat, április első heti vetések hibátlanul kikeltek, majd rakok a napokban képet is. Az első sorközművelés kb 15/20 nap múlva lesz, addig hasson a permet és nőjön a szója is kicsit nagyobbra, jobban viseli a bojgatást ha kicsit megerősödik addig, legalábbis mi így tapasztaltuk ki, de az is igaz, hogy a sorközművelés után szépen megugrik, szóval érdemes.
Válasz #2196. hozzászólásra
![smile oops](/oldforum/images/smiles/oops.gif)
Hagyni kellett volna kontrollképen két gépalját húzatás nélkül.
Azért igen sok nedvességet kifordítassz így a talajból igaz mostanság esegettek esőcskék.
Végülis a gyökérgümős növények működéséhez biztosan jobb a "levegősebb" talaj, de ezt neked kellett volna már rég kikísérletezni helló
Válasz #2194. hozzászólásra
Levegősebb a talaj erőteljesebb a fejlődés(gondolom én!)
Lehet írtam már, de elég sok ES Mentor II.fokú vetőmagom megmaradt, oltóporozva, Vitavax-al csávázva!!!
Elég sok hát relatíve, de vagy 20mázsa. Kb. ennyivel is számoltam el magamat mert nem 163 hanem 183mázsa mag volt a magtárban, most a végén ahogy összeadtam az őszi beszállítást akkor jöttem rá.
Ha valaki vetne még és nincs magja szóljon.
Válasz #2193. hozzászólásra
Miért kellett megkapálni most rögtön???
Nálnuk a területek egy rszén volt nagy bitang zuhé, ott levan döngölve a föld. Itt egyértelműen jobb a szemenkéti géppel vetett tábla, mert a ritkább sorban sokkal sűrűbb ugye a tőtáv és egyszerre pontosan kelnek, közös erővel nyomják fel a cserepesedett réteget szó szerint hosszanti csíkonként tolják el fejük felől a fődet. Amit meg gabonavető géppel vetettünk, meg a szomszéd is, a puhább részeken kel de másutt nehezen bír előjönni a ledöngölt felület alól.
Kész az első sorközművelés de sajnos az eső jól visszadöngölte rögtön a munka végeztével
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140430212215_foto1663.jpg)
Válasz #2190. hozzászólásra
Tipp: Széles tartály.........9 kocsi.....50 cm ?
Aires szója elvetve, vetés után azonnal totális+wing kifújva, 3 óra múlva 15mm eső![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Válasz #2188. hozzászólásra
Ez hány centire van vetve Roli???
Válasz #2187. hozzászólásra
Azé az érdekes, hogy 100k- val , meg kétszerannyival is ugyanolyan szar termésük lett 11-be.
Elvetve!!!!!!!!!!!!!!!!!![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140428170224_dsc02187.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140428170317_dsc02180.jpg)
Válasz #2186. hozzászólásra
250e mag/ha
de ha végignézted, akkor elmondja, hogy amikor a vetésről átttértek a precíziós vetésre akkor csökkentették le 250e-ről 150e-re (acre-önként persze), és csak a legújabb, kezelt magokkal lehet még lejjebb menni a tőszámban!
az 370 mag/ha
Válasz #2183. hozzászólásra
5:15 100k/ acres az mennyi is hehe???
Keleget már az én szójám is.
![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140428112616_20140428_111022.jpg)
Válasz #2183. hozzászólásra
Ez 50cm sortávra van,és mindig így szoktam!
Válasz #2182. hozzászólásra
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Mindig 76centire veted???
Össze szokott jól borulni??? Melik fajtát is rakod?
Nekem is van közel 20hektár 76centire elvetve, ha jól szuperálna akkor jövőre mindet úgy vetem majd de idén nem mertem 110hektárt eltolni így mert nekem eddig csak dupla gabona sortávos vetéssel van tapasztalatom. Idén mindenféléből akad majd
Lassan de biztosan keleget!
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140422210306_foto1646_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140422210400_foto1647_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140422210511_foto1652_1_.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20140422210634_foto1653_1_.jpg)
Ma elvetettem Isaria 21 soros vetőgéppel a szóját. Pannónia kincsét vetettem.Először esett 2mm eső,utána párszor betömődött a vetőcső,utána jól ment. Minden sor vetett.86kg--114kg vetettem,megjelöltem ,kíváncsi vagyok majd melyik a jó. 1q 27% N kapott ,mást nem!![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
![smile hammer](/oldforum/images/smiles/hammer.gif)
Jaaaa meg nagyon úgy néz ki fog maradni másodfokos ES Mentor szója vetőmagom, ha valakit érdekel keressen nyugodtan.