Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.69 FtUSD392.62 FtCHF430.85 FtGBP485.44 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Milyen az a nagyvázas nehéz kombinátor?
Köckerling Allrounder vagy Einböck Taifun is van? Azokon elvileg van bakkhát behúzó, azt gondoltam kopizni, mert én is másoltam egy hasonló (Agro-Masz APS) nagy osztású "kombinátort", de igencsak csúnya munkát hagy. Hasonlóan a Güttler Supermaxx bio is eléggé barátságtalan melót (egyenetlen felszínt) hagy egy normál kombinátorhoz képest.
Válasz bandigh #12269. hozzászólásáraazok a nagyvázas, dögnehéz kombinátorok, véletlenül nem a germinátor?
azzal egy a baj, hogy az egy kombinátor, a kompaktor minden hátrányával, úgymint első henger
Válasz Gandhy #12268. hozzászólásáraErrefelé a sárnehéz kompaktorok nem jöttek be. Borona vagy kombinátor, bàr újabban jönnek ezek a nagyvázas dögnehéz kombinátorok, de az is zsákutca lesz ahogy làtom.
Válasz horvath.agro #12266. hozzászólásáranekem a kombinátort már felfalta a rozsda, bár néha visszasírom, amikor tavasszal egy nedvesebb részen átrobogok a kompaktorral ráemelés nélkül, az félóra első henger kaparászás
Válasz Gandhy #12265. hozzászólásáranekem hatul a henger elol a traktor meg szárnyankent 1-1 melyseghatarolo kerek tartja a melyseget... ha kesz lesz egyszer.
Válasz horvath.agro #12264. hozzászólásáraaz biztos, látszik, hogy előtte 1-2 nappal már lehúzta ugyanezzel a karmos jószággal
se egy simítólap, se egy henger, ez egy s-fogas borona, a mélységtartása is lézer pontos lehet
Válasz horvath.agro #12262. hozzászólására Nem is értem ezt a gépet, semmi mélységhatárolás, semmi egyengetés mögötte. Ugyanolyan bakhátas maradt a föld, mint volt, csak pár gyomot kiszedett. Van itthon egy öreg Leták kombinátor, már nyeklik-nyuklik kicsit, de látszólag az is többet ér ettől.
Ez olyan, mint olaszoknál azok 40-50 cm-es szántások, hevederes traktor 2 fejjel, óriási rögöket forgat ki, aztán alig győzik forgó boronával megdarálni
Válasz bandigh #12246. hozzászólásáraVan ahol nem kell a vízzel gazdálkodni. Mindig örömmel nézem a nyugati gazdákat rögtörő nélkül, mikor mindegy neki hogy 5 vagy 15 centire munkál be.
én most csináltatok egy ugyan ilyen gépet de én 25x25x520 kapákkal aminek 60cm lesz a vázmagassága és szintén 15cm a húzástáv, de én 4 sort akarok, 60cm sortávval.
Válasz Radocz #12255. hozzászólásáraÁtteszik neked máshová, és ha a kombájn belemegy nem fogsz örülni.
Szerintem a személyes "beszéd" többet ér, esetleg "kölcsön kenyér vissza jár".
Válasz Gazda12 #12252. hozzászólásáraAzt hittem összéb vetted 10-12 cm-re, ha a kapák 15 centi szélesek. Átcsúszhat a gyom a szélein....
Milyen traktor után készíted?
Válasz Gazda12 #12254. hozzászólásáraHárom eke fejjel húzd körbe, és szeges deszkás, vagy ács kapocs meglepetést készíts nekik.
Ezt 10 évig tartsd fenn.
Válasz Radocz #12253. hozzászólásáraAz a probléma,ha látják,hogy aboszolult meg sincs piszkálva az lesz az új földesút a határban...Emígy is vannak bajok ha nem szántok de úgy egy az egyben!
Válasz Sk Laci #12249. hozzászólásáraHát mint írtam 5 sorban elrendezve 15 centis kapákkal a matek szerint 75 centire jön ki elvielg! Sorok között meg mint írtam 45-50 van ahogy épp ki jött! Gyárilag a sortávolság 35 centi volt!
Válasz Radocz #12248. hozzászólásáraTavasziak alá gondoltam ősszel evvel lehúzni 3-5 centin éphogy vakarja a tetjét! Amúgy jó a direkt vetés ha van hozzá illő vetőgép mi még eggyenlőre egy sima pöttinger vitasemnél tartunk.....igy buzának is meg kell sekélyen vakarászni! Sajnos mindig volt valami komolyabb beruházás mostanában... de az elkövetkező évekbe egy rendes vetőgpre biztossan lesz! Addigra már a földem is készen áll! Tavasziakat direktbe nem merném mert pl Milinski úrnak is sokkal gyengébb lett a full notill napra mint a 3centin megvakart! Egyszerűen csapadék szegény évben ha nincs komolya takaró növényed akkor akkor muszaly megpiszkálni ultrasekélyen,hogy a kapilárisokat lezárja az ember! Őszieknél be merném válalni már most is ott nincs nagy rizikó benne sőőőt....
Válasz Gazda12 #12245. hozzászólásáraMilyen lessz a kapatávolság?
Per pillanat kínáltak nekem egy 8 m.es vonatatott kombinátort jó áron, kissebb javítanivaló igényel, de 130 km eltraktorozni, majd vissza,.......... nincsen kedvem. Idén nem kell, jövőig hátha lessz közelebb.
Válasz bandigh #12246. hozzászólásáraHidraulika! Simak a földek nem hantossak,hullamossak! Avval eddig sem volt baj,de ha akar az ember lehet mélységtartó hengert rakni előre!
Válasz Sk Laci #12227. hozzászólásáraMi most alakitsuk át a kombinátort! 4 sor fog helyett 5 lesz meg távolab lesznek egymástól a fogsorok(45-50 centi ahogy a váznál ki jön)! Erre mennek rá a szélesebb sorközi kacsatalpak! Ezt kb kukorica földön direktbe kombájn után birom majd huzni minden gond nélkül! Persze rendes szárzúzó meg a rend is zúzva....Egyébként tvasszal minnél sekélyebben csak éphhogy le érjen a nyomakba is,bár ami csak RT-t kapott ott nagy nyomak eleve nincsennek ugye mert keményebb a föld!
Forgatás nélkülibe,nem kell a fogast bele tuszmákolni a földbe...szépen a váztól függetlenül,fut a talaj felszínén,mi alapból már szinte vethető lenne egy sávtisztítóval. Kell egy nehéz fogas rögtörővel és szépen lehúzni a tetejét.
Válasz mtz1221 #12233. hozzászólásáraIdén tavasszal nagy valőszinüséggel nem fog kelleni semilyen talajmüvelő vas, mert a területeim 100% őszi vetésü növények. 1 év mulva ki tudja mi lessz még.........
Válasz bandigh #12228. hozzászólásáraNyissad ki itt az aprók között a 6,6 m-es hirdetését. Ott van a gép teljes súlya, és a fogak száma. Elosztod és látod a saját szemeddel. A szögre eső súly ott is fel van tüntetve.
elég sok posztot szenteltetek egy olyan gépnek ami talajközpontú művelésben teljességgel használhatatlan, mert kb 1 méter után egy pótkocsi szármaradványt húzna magával....
Válasz bandigh #12230. hozzászólásáraSzerintem mindenképp hozzá kell adni a váz súlyát is, mert hát az is ráterhelődik a fogakra.
És már rosszul is számoltam, mert ezen 120 kg-osok vannak elől 90 esek hátul.
A hátsókra nem terhelődik rá a váz, azokat csak vontatja. Ezért ha kivonom a súlyukat, és újra elosztom akkor már elméletileg 11,4 kg jut az első sor fogaira.
Válasz Sk Laci #12227. hozzászólásárawww.kovacsker.hu
Ha vennél erre mindenképp nézz rá. Az egyik haver vett tőlük 4+4 est, 1,5 tonna. Az már 7,5 kg/fog. Piszok erős masszív gép.
Válasz Tobszi #12226. hozzászólására1,92 ír szögenként x 20 szög 38,4 kg. De ha megnézed a hirdetéseket, ebben a súlyban sajnos benne van a keret súlya szétosztva szögenként.
Ezért nem is hívtam őket, mert ha lenne súlya már vettem volna egy 6,6 m-es kivitelt.
12373 hozzászólás
Válasz bandigh #12269. hozzászólásáraHelló
Milyen az a nagyvázas nehéz kombinátor?
Köckerling Allrounder vagy Einböck Taifun is van? Azokon elvileg van bakkhát behúzó, azt gondoltam kopizni, mert én is másoltam egy hasonló (Agro-Masz APS) nagy osztású "kombinátort", de igencsak csúnya munkát hagy. Hasonlóan a Güttler Supermaxx bio is eléggé barátságtalan melót (egyenetlen felszínt) hagy egy normál kombinátorhoz képest.
Válasz horvath.agro #12264. hozzászólásáraRendben, de ez akkor se tűnik jó eszköznek
Válasz bandigh #12269. hozzászólásáraazok a nagyvázas, dögnehéz kombinátorok, véletlenül nem a germinátor?
azzal egy a baj, hogy az egy kombinátor, a kompaktor minden hátrányával, úgymint első henger
Válasz bandigh #12269. hozzászólásáraitt viszont a többség már átállt és működik, amióta eltűnt a téli/tavaszi csapadék![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Válasz Gandhy #12268. hozzászólásáraErrefelé a sárnehéz kompaktorok nem jöttek be. Borona vagy kombinátor, bàr újabban jönnek ezek a nagyvázas dögnehéz kombinátorok, de az is zsákutca lesz ahogy làtom.
Válasz horvath.agro #12266. hozzászólásáranekem a kombinátort már felfalta a rozsda, bár néha visszasírom, amikor tavasszal egy nedvesebb részen átrobogok a kompaktorral ráemelés nélkül, az félóra első henger kaparászás![smile thumbdown](/oldforum/images/smiles/thumbdown.gif)
Válasz mtz1221 #12260. hozzászólásáraHa venne egy 6 méreres 300-as IPE gerendát aztán két lánccal utánakötné a traktornak, az is többet érne
Válasz Gandhy #12265. hozzászólásáranekem hatul a henger elol a traktor meg szárnyankent 1-1 melyseghatarolo kerek tartja a melyseget... ha kesz lesz egyszer.
Válasz horvath.agro #12264. hozzászólásáraaz biztos, látszik, hogy előtte 1-2 nappal már lehúzta ugyanezzel a karmos jószággal
se egy simítólap, se egy henger, ez egy s-fogas borona, a mélységtartása is lézer pontos lehet
Válasz Sz_Pisti #12263. hozzászólásáragondolom nem szamit a menetszam, van annyi csapadek mint a szemet.
Válasz horvath.agro #12262. hozzászólására Nem is értem ezt a gépet, semmi mélységhatárolás, semmi egyengetés mögötte. Ugyanolyan bakhátas maradt a föld, mint volt, csak pár gyomot kiszedett. Van itthon egy öreg Leták kombinátor, már nyeklik-nyuklik kicsit, de látszólag az is többet ér ettől.
Ez olyan, mint olaszoknál azok 40-50 cm-es szántások, hevederes traktor 2 fejjel, óriási rögöket forgat ki, aztán alig győzik forgó boronával megdarálni
Válasz mtz1221 #12260. hozzászólásáraén csak azt nem értem, hogy miért kell már egy eleve vethető földet még ezzel a vakaróval piszkálni....
A talaj mért nem vezeti le a csapadékot?
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Itt a megoldás.
https://www.youtube.com/watch?v=HYQTzlRQdu4
https://www.youtube.com/watch?v=HYQTzlRQdu4
Válasz bandigh #12246. hozzászólásáraVan ahol nem kell a vízzel gazdálkodni. Mindig örömmel
nézem a nyugati gazdákat rögtörő nélkül, mikor mindegy neki hogy 5 vagy 15 centire munkál be.
Válasz Gazda12 #12252. hozzászólásáramekkora a vázmagasságod? kukorica után az is fontos szerintem.
én most csináltatok egy ugyan ilyen gépet de én 25x25x520 kapákkal aminek 60cm lesz a vázmagassága és szintén 15cm a húzástáv, de én 4 sort akarok, 60cm sortávval.
Válasz Radocz #12255. hozzászólásáraÁtteszik neked máshová, és ha a kombájn belemegy nem fogsz örülni.
Szerintem a személyes "beszéd" többet ér, esetleg "kölcsön kenyér vissza jár".
Válasz Gazda12 #12254. hozzászólásáraEz nekem is ismerős. De némelyiknek a vetés se probléma. De akad barom, aki a virágzó napraforgóba is belemegy.
Válasz Gazda12 #12252. hozzászólásáraAzt hittem összéb vetted 10-12 cm-re, ha a kapák 15 centi szélesek. Átcsúszhat a gyom a szélein....
Milyen traktor után készíted?
Válasz Gazda12 #12254. hozzászólásáraHárom eke fejjel húzd körbe, és szeges deszkás, vagy ács kapocs meglepetést készíts nekik.
Ezt 10 évig tartsd fenn.
Vagy birtok háboritas miatt tegyél feljelentést.
Válasz Radocz #12253. hozzászólásáraAz a probléma,ha látják,hogy aboszolult meg sincs piszkálva az lesz az új földesút a határban...Emígy is vannak bajok ha nem szántok de úgy egy az egyben!
Válasz Gazda12 #12251. hozzászólásáraÉn csak tavasszal magágy mélységben húznam.
Másnap vetés.
Nyolcadik napon könnyű lovas boronaval szoktam "bekapalni"
Válasz Sk Laci #12249. hozzászólásáraHát mint írtam 5 sorban elrendezve 15 centis kapákkal a matek szerint 75 centire jön ki elvielg! Sorok között meg mint írtam 45-50 van ahogy épp ki jött! Gyárilag a sortávolság 35 centi volt!
Válasz Radocz #12248. hozzászólásáraTavasziak alá gondoltam ősszel evvel lehúzni 3-5 centin éphogy vakarja a tetjét! Amúgy jó a direkt vetés ha van hozzá illő vetőgép mi még eggyenlőre egy sima pöttinger vitasemnél tartunk.....igy buzának is meg kell sekélyen vakarászni! Sajnos mindig volt valami komolyabb beruházás mostanában... de az elkövetkező évekbe egy rendes vetőgpre biztossan lesz! Addigra már a földem is készen áll! Tavasziakat direktbe nem merném mert pl Milinski úrnak is sokkal gyengébb lett a full notill napra mint a 3centin megvakart! Egyszerűen csapadék szegény évben ha nincs komolya takaró növényed akkor akkor muszaly megpiszkálni ultrasekélyen,hogy a kapilárisokat lezárja az ember! Őszieknél be merném válalni már most is ott nincs nagy rizikó benne sőőőt....
Válasz Radocz #12244. hozzászólásáraA kisebb giliszta is kukorica földben él, csak az még szántva van.
A kép 25 cm mélyet mutat.
A talaj szerkezete magáért beszél.
Válasz Gazda12 #12245. hozzászólásáraMilyen lessz a kapatávolság?
Per pillanat kínáltak nekem egy 8 m.es vonatatott kombinátort jó áron, kissebb javítanivaló igényel, de 130 km eltraktorozni, majd vissza,.......... nincsen kedvem. Idén nem kell, jövőig hátha lessz közelebb.
Válasz Gazda12 #12245. hozzászólásáraA kukorica kombajn után, én csak a vető géppel megyek rá.
Hét év TMMG eredménye.
A nagyobb giliszta épp a csutka földön él.
Válasz bandigh #12246. hozzászólásáraHidraulika! Simak a földek nem hantossak,hullamossak! Avval eddig sem volt baj,de ha akar az ember lehet mélységtartó hengert rakni előre!
Válasz Gazda12 #12245. hozzászólásáraMélységtartást mi biztosítja?
Válasz Sk Laci #12227. hozzászólásáraMi most alakitsuk át a kombinátort! 4 sor fog helyett 5 lesz meg távolab lesznek egymástól a fogsorok(45-50 centi ahogy a váznál ki jön)! Erre mennek rá a szélesebb sorközi kacsatalpak! Ezt kb kukorica földön direktbe kombájn után birom majd huzni minden gond nélkül! Persze rendes szárzúzó meg a rend is zúzva....Egyébként tvasszal minnél sekélyebben csak éphhogy le érjen a nyomakba is,bár ami csak RT-t kapott ott nagy nyomak eleve nincsennek ugye mert keményebb a föld!
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20220122181927_269141341_1066100934121011_6221057796503319213_n.jpg)
Kimentem, talaj mintát venni.
![Giliszta](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20220122161822_img_20220122_155610.jpg)
![Kis giliszta](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20220122162014_img_20220122_142136_1.jpg)
Van a tmmg terület, és mellette a talaj központú.
Egyikben van nagy giliszta.
Másikban, csak kis giliszta van.
A talaj szerkezete nagyon eltérő.
Hét év forgatás nélkül.
Érdekes.?
https://dobosendre.hu/talajmuhely/
https://dobosendre.hu/talajmuhely/
Ezt most hallottam a .......
https://dobosendre.hu/
https://dobosendre.hu/
Forgatás nélkülibe,nem kell a fogast bele tuszmákolni a földbe...szépen a váztól függetlenül,fut a talaj felszínén,mi alapból már szinte vethető lenne egy sávtisztítóval. Kell egy nehéz fogas rögtörővel és szépen lehúzni a tetejét.
Válasz Sk Laci #12237. hozzászólásáraNincs veled bírás!
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20220116101959_d5f35036_ca81_4351_b06a_a02e434f1ec7.jpg)
Ha kiszereled a fogát, és ráteszed a mérlegre, akkor lesz 1,92!!
De ha gondolod számold ki a fog méreteiből meg a vas fajsúlyából, akkor is kijön.
Válasz mtz1221 #12233. hozzászólásáraIdén tavasszal nagy valőszinüséggel nem fog kelleni semilyen talajmüvelő vas, mert a területeim 100% őszi vetésü növények. 1 év mulva ki tudja mi lessz még.........
Válasz bandigh #12228. hozzászólásáraNyissad ki itt az aprók között a 6,6 m-es hirdetését. Ott van a gép teljes súlya, és a fogak száma. Elosztod és látod a saját szemeddel. A szögre eső súly ott is fel van tüntetve.
Válasz horvath.agro #12235. hozzászólásáraSzántást valamivel el kell munkálni tavasszal..![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
elég sok posztot szenteltetek egy olyan gépnek ami talajközpontú művelésben teljességgel használhatatlan, mert kb 1 méter után egy pótkocsi szármaradványt húzna magával....
Válasz bandigh #12232. hozzászólásáraItt valahol lesz az igazság, 6920-as első súly nélkül nem szereti vinni az úton a 6.60-ast.
Válasz Sk Laci #12227. hozzászólásáraMár mondtam régebben őket hívd fel. Keresd a hargitát vagy a martint, és mond meg mit szeretnél. A képek ne tévesszenek meg, ezek 10 évesek, azóta sokkal másabb a kínálat. Tavaly valami román támogatásra 250 darabot gyártottak. Láttam közöttük extra erőset, 65-ös vastagfalú U szelvény volt be fenekelve, azon voltak 300 milis brutál vastag fogak.
Válasz Tobszi #12231. hozzászólásáraAmugy nem is jól írtam:
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
“ A borona levelek zártszelvényből készülnek.
Méretei :60 x 60 x 5 mm”
És 1900 kg/120 fog
Azaz 15,8 kg/db
De ha a hengert leveszed belőle, valamivel kevesebb ugyi
Válasz bandigh #12230. hozzászólásáraSzerintem mindenképp hozzá kell adni a váz súlyát is, mert hát az is ráterhelődik a fogakra.
mert ezen 120 kg-osok vannak elől 90 esek hátul.
És már rosszul is számoltam,
A hátsókra nem terhelődik rá a váz, azokat csak vontatja. Ezért ha kivonom a súlyukat, és újra elosztom akkor már elméletileg 11,4 kg jut az első sor fogaira.
Válasz Tobszi #12229. hozzászólására4,8 kg/ fog a legnehezebb boronalevelük.
Válasz Sk Laci #12227. hozzászólásárawww.kovacsker.hu
Ha vennél erre mindenképp nézz rá. Az egyik haver vett tőlük 4+4 est, 1,5 tonna. Az már 7,5 kg/fog. Piszok erős masszív gép.
Válasz Sk Laci #12227. hozzászólásáraLegyél szives, idézd azt a mondatot, ami szerint a keret is benne van az 1,92 kilóban.
Válasz Tobszi #12226. hozzászólására1,92 ír szögenként x 20 szög 38,4 kg. De ha megnézed a hirdetéseket, ebben a súlyban sajnos benne van a keret súlya szétosztva szögenként.
Ezért nem is hívtam őket, mert ha lenne súlya már vettem volna egy 6,6 m-es kivitelt.
Válasz bandigh #12225. hozzászólására40x40x4=4,25 kg/m. Ránézésre kb. 8 méter van benne + a fogak. Jóindulattal 60 kg
Válasz Tobszi #12224. hozzászólásáraTuti. Azt írja, 40x40x4,2
Mivel a zártszelvénynek 4 oldala van, egy 15-ös laposvasnak megfelel kb métere.
Válasz bandigh #12221. hozzászólásáraZártszelvény?
Túl nagy súlya nem lehet.