Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.04 FtUSD392.16 FtCHF430.11 FtGBP484.03 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Vinkó #12218. hozzászólásáraLazító utánn nagyon jól dolgozik. Eke utánn kötötben több menetet igényel. Nincsen túl nagy gond a kukoricaszárral, mert lezúzom. Még nem zúztam, gond volt a lazítotban.
Válasz Sk Laci #12217. hozzászólásáraKukorica szármaradványnál gond lehet vele,szója szármaradványnál-gabona maradványnál,tökéletes. Már ha forgatás nélküliben megy a meló.
Válasz bandigh #12215. hozzászólásáraTeljes tömeg, amiben benne van a tartó keret, osztva a szögek számával.
Nekem csak a borona lapok súlya osztva a szögek számával 82 kg lap osztva 20 db szöggel, 4,1 kg/szög. Plusz az agregát /kocsi ami viszi, részben terhelhetők a lapok/. Az enyém vontatott 8,4 m munkaszélességü.
Válasz bandigh #12212. hozzászólásáraNekem a jelenlegi nehézboronáimnál a szögre eső súly 4,1 kg, és bizony kötött talajon ugrál a hantok tetején mint ha "újságpapírt" húznák. Lehetne nehezebb is. Nem tud 1 menetben tavasszal se vetőágynak megfelelő minőségü talajt készíteni. 2x kell menni, de a traktornyomokot észrevenni. A legkötöttebb részeken a 2 menet is kevés.
Válasz Sk Laci #12211. hozzászólására A 30x30 boronafogtól csak kisebb van az egész iparágban. Szóval nem mondanám könnyűboronànak. Amúgymeg amikor a vázat ráteszed akkor szokott megjönni az eredmény, meg szétszaladni a ménes.
Válasz Kémlelő #12210. hozzászólásáraEzeket a boronákat néztem én is, de könnyüek. A tartókerettel együtt csak 1,92 kg szögenként.
Ha magában a lapok súlya szögenként eléri a 4 kg súlyt, és plusz a keret, akkor már lehet nehézboronáról beszélni.
Válasz Kémlelő #12208. hozzászólásáraIsmerem a professzor asszonyt. A talajbiológiával kapcsolatos tudása, és általa képviselt szemlélet, nagy segítség azoknak a gazdáknak, akik felismerték a talajélet fontosságát.A Talajreform oldalon is nézz szét.
Az eketalpat az is megmutatja.
Mivel van forgatásnélküli területem is, így inkább ásóval vizsgálok talajszelvényt.
Az agroinform fb. csoportban is le írta valaki magyarul a menetét.
Válasz bandigh #12187. hozzászólásárasemmiképp nem talajmunkázok tavasszal, ezt megfogadtam múlt évben. ugyan igy csináltam ahogy mondod igaz rt-vel. vetés előtt rt és vetettem. 1 hónapig semmi eső, alig akart kikelni.
igaz ez nem rt, de ez is művel.
viszont egy ilyen szántóföldi kéne nekem kukorica után 1 sorra az udrill elé
Válasz Tom250 #12185. hozzászólásáraszép szép, de csapadék nélkül nem megy...
itt meg ahogy írtam már kb 3. éve nem esik március április környékén semmi.
Válasz Mf-es? #12181. hozzászólásáraés mi van abban az esetben ha meghúzod 22 centi mélyen ahogy mondtad, még nedves, elvetsz bele és 1 hónapig nem esik az eső mint ahogy már nálunk kb 3. éve...
ilyenkor a 22 centis művelés kb 10-15 centire csonttá kiszárad és a kicsírázott mag szépen nedvesség nélkül elhal vagy ha ki tud kelni nem fejlődik megfelelően tovább
Tény, hogy tárcsa nem jó tavasszal, de ha a vetés kap normális esőt nincs gond szerintem. Szántóföldi kultivátor lenne jó ilyenkor, hogy ne szárítson, rögösítsen, szalonázzon a művelet.
Válasz szanberg #12178. hozzászólására50 alatti kötöttségű nem igen van.Amúgy én egy tömör,bolygatatlan nedvesebb talajtól jobban félek,mint a lazább szárazabbtól.
Én a tavaszi vertikális talajművelésbe látom a jövőt.Hidd el,márciusba itt is szíjas a talaj.Ezért nem is szabad akkor hozzányúlni.Vetéskor lesz az a talajnedvesség,mikor inkább omlik,mint szíjasat hoz fel.
Válasz Mf-es? #12171. hozzászólásáraEgyébként ez a vetés előtti grúberezés nekem is nagyon bejött, főleg kukoricánál!
Persze ősszel is megvan húzva egyszer.
Válasz Mf-es? #12171. hozzászólásáraLaci neked könnyített a pálya mert laza talajaid vannak, a nyers agyagnak ha le nyúlsz baxhatod egész szezonban.
Ezt meg te értsd már meg!!!
Válasz bandigh #12176. hozzászólásárahát ez jó kérdés, pont ezért nem tudom mi lenne a legjobb. tavasszal 0,8 báron minden súly nélkül kéne húzzam talán úgy nem csinálok mély nyomot.
viszont most egyelőre nem mutatja úgy hogy fagyna és lenne esély kimenni
Válasz horvath.agro #12168. hozzászólásáraMost vagy helikopterrel húzod az rt-t, vagy nemtudom, de márciusban a minimum, hogy 5 centis nyomot csinál a traktor. Azt hogy rtzed 5 centire? Jó persze, lök bele földet, de egy becsületes tömörítést azért elvégez a traki. Vagy ott ez a lezárás?
12373 hozzászólás
Lassan feltaláljuk a csőben a lyukat!
Válasz bandigh #12221. hozzászólásáraEz már vakaró a javából !
Válasz Sk Laci #12216. hozzászólásáraAkkor a tiédben valszeg kajakabb levelek vannak, mint ez..
Válasz Sk Laci #12219. hozzászólására
Válasz Vinkó #12218. hozzászólásáraLazító utánn nagyon jól dolgozik. Eke utánn kötötben több menetet igényel. Nincsen túl nagy gond a kukoricaszárral, mert lezúzom. Még nem zúztam, gond volt a lazítotban.
Válasz Sk Laci #12217. hozzászólásáraKukorica szármaradványnál gond lehet vele,szója szármaradványnál-gabona maradványnál,tökéletes. Már ha forgatás nélküliben megy a meló.
Válasz bandigh #12215. hozzászólásáraTavasszal tettem is be képeket, ahol a napraforgó elé készíti a talajt. Ha jól emlékszem április elején volt.
Válasz bandigh #12215. hozzászólásáraTeljes tömeg, amiben benne van a tartó keret, osztva a szögek számával.
Nekem csak a borona lapok súlya osztva a szögek számával 82 kg lap osztva 20 db szöggel, 4,1 kg/szög. Plusz az agregát /kocsi ami viszi, részben terhelhetők a lapok/. Az enyém vontatott 8,4 m munkaszélességü.
Válasz Sk Laci #12213. hozzászólásáraSzerintem ott magára a boronafogra írják a súlyt. A tiéd sem hiszem hogy nehezebb maga a fog
Válasz Kémlelő #12210. hozzászólásáraForgatás nélkülibe sehogy.Teli van szár maradvánnyal.Verti-till ami működik.
Válasz bandigh #12212. hozzászólásáraNekem a jelenlegi nehézboronáimnál a szögre eső súly 4,1 kg, és bizony kötött talajon ugrál a hantok tetején mint ha "újságpapírt" húznák. Lehetne nehezebb is. Nem tud 1 menetben tavasszal se vetőágynak megfelelő minőségü talajt készíteni. 2x kell menni, de a traktornyomokot észrevenni. A legkötöttebb részeken a 2 menet is kevés.
Válasz Sk Laci #12211. hozzászólására A 30x30 boronafogtól csak kisebb van az egész iparágban. Szóval nem mondanám könnyűboronànak. Amúgymeg amikor a vázat ráteszed akkor szokott megjönni az eredmény, meg szétszaladni a ménes.
Válasz Kémlelő #12210. hozzászólásáraEzeket a boronákat néztem én is, de könnyüek. A tartókerettel együtt csak 1,92 kg szögenként.
Ha magában a lapok súlya szögenként eléri a 4 kg súlyt, és plusz a keret, akkor már lehet nehézboronáról beszélni.
Őseink eszköze volt a borona.
Ez az eszköz mennyire talajközpontú?
A forgatásnélküli technológiába hogyan lehet beilleszteni?
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/tupanjac-nehez-borona-66-m/h_6661937
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/gep/talajmuvelo-gepek/tupanjac-nehez-borona-66-m/h_6661937
Válasz Kémlelő #12208. hozzászólásáraIsmerem a professzor asszonyt. A talajbiológiával kapcsolatos tudása, és általa képviselt szemlélet, nagy segítség azoknak a gazdáknak, akik felismerték a talajélet fontosságát.A Talajreform oldalon is nézz szét.
Válasz medardkert1 #12206. hozzászólásáraEz is működött.
Ezt láttad-e?
https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/blog/entry/biro-borbala-a-talajelet-megismeresenek-fontossagarol
https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/blog/entry/biro-borbala-a-talajelet-megismeresenek-fontossagarol
Válasz medardkert1 #12206. hozzászólásáraBocsánat bénázok.
Bocsánat bénáztam.
https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/blog/entry/talaj-textura
Válasz medardkert1 #12205. hozzászólására
https://www.permaforum.hu/permaforum/index.php/blog/entry/talaj-texturaVálasz Kémlelő #12204. hozzászólására
Válasz Kémlelő #12203. hozzászólásárahttps://www.agroinform.hu/forum?act=showTopic&tid=3661&page=4
https://www.agroinform.hu/forum?act=showTopic&tid=3661&page=4
#13667 Radocz 2022-01-03 14:27:12
Az újság lenne a kérdés, hogy ott mi is van?
Válasz medardkert1 #12202. hozzászólásáraEgy jó talajnál milyen értékek vannak?
Köszi.
Van még egy kép, egy régebbi újságból.
Annak a megfejtésében tudnál segíteni?
Másik topikban van, de felülre hozom és pontosítom, hogy .....
Előre is koszi a segítséget.
Válasz Kémlelő #12200. hozzászólásáraHomok-Iszap-Agyag arány.
Válasz A.I. #12195. hozzászólásáraSegít valamit, ha az óra okosóra?
Vér oxigént és stresszt tud mérni.
Az erőt bízzam továbbra is a tapasztalatra?
Mire jő az alábbi teszt?
https://www.youtube.com/watch?v=7plpyBDNPJE
https://www.youtube.com/watch?v=7plpyBDNPJE
Válasz Peti 8310 #12197. hozzászólásáraÚ basszus! Jó, hogy lehet kapni!
Válasz Peti 8310 #12197. hozzászólásáraEnnyiért ne a talajba dugják, hanem a ...
Válasz GREVEN #12194. hozzászólásáraKicsit több Ft.
Válasz GREVEN #12192. hozzászólásáraNekem egy átmérő 4-5 mm-es acéldrótom van.
Az eketalpat az is megmutatja.
Mivel van forgatásnélküli területem is, így inkább ásóval vizsgálok talajszelvényt.
Az agroinform fb. csoportban is le írta valaki magyarul a menetét.
Válasz GREVEN #12194. hozzászólásáraÉn egy öreg nádtűt szoktam bevetni, mondjuk azon nincs óra, ha csak a csuklómon nem!
Válasz Bobo77 #12193. hozzászólásáramég nem mertem megkérdezni. 20-at esetleg adnék érte
Válasz GREVEN #12192. hozzászólásáraMennyi? 70+?
Erről mi a vélemény?
Van valakinek ilyen vagy ehhez hasonló esetleg?
Válasz bandigh #12187. hozzászólásáraSzép gép, de milyen az árfekvése egy ilyen 6 m-es kivitelnek?
Válasz Mf-es? #12191. hozzászólásárana ez biztos egy marha jó gép lehet, én is kíváncsi lennék rá mit tud.
Válasz horvath.agro #12189. hozzászólásáraNekem ilyen kellene.Ez nem talpal.
Válasz Sz_Pisti #12188. hozzászólásáraamint az idő engedi glifó majd vetek április végén május elején, majd lehengerezem.
azért nem lenne jó ugyan ezt csinálni mert nem tudtam tápot adni. a takaró előtt viszont tettem.
Válasz bandigh #12187. hozzászólásárasemmiképp nem talajmunkázok tavasszal, ezt megfogadtam múlt évben. ugyan igy csináltam ahogy mondod igaz rt-vel. vetés előtt rt és vetettem. 1 hónapig semmi eső, alig akart kikelni.
igaz ez nem rt, de ez is művel.
viszont egy ilyen szántóföldi kéne nekem kukorica után 1 sorra az udrill elé
Válasz horvath.agro #12186. hozzászólására A téli takarós táblákkal mit fogsz kezdeni? Ugyanez nem lenne jó itt is?
Válasz horvath.agro #12177. hozzászólásáraVetés előtt szétszórod, aztán 5 centin ezzel.
Válasz Tom250 #12185. hozzászólásáraszép szép, de csapadék nélkül nem megy...
itt meg ahogy írtam már kb 3. éve nem esik március április környékén semmi.
Válasz Tom250 #12184. hozzászólására2018. 05. 21. ugyanott
Válasz horvath.agro #12183. hozzászólásáraCsak akkor szabad csinálni ha olyan a talajállapot
2018 ápr 8
Még másnap kapott egy ásóboronát és rögtön vetés
Válasz Mf-es? #12181. hozzászólásáraés mi van abban az esetben ha meghúzod 22 centi mélyen ahogy mondtad, még nedves, elvetsz bele és 1 hónapig nem esik az eső mint ahogy már nálunk kb 3. éve...
ilyenkor a 22 centis művelés kb 10-15 centire csonttá kiszárad és a kicsírázott mag szépen nedvesség nélkül elhal vagy ha ki tud kelni nem fejlődik megfelelően tovább
én pont emiatt nem merem meghúzni vetés előtt.
Tény, hogy tárcsa nem jó tavasszal, de ha a vetés kap normális esőt nincs gond szerintem. Szántóföldi kultivátor lenne jó ilyenkor, hogy ne szárítson, rögösítsen, szalonázzon a művelet.
Válasz szanberg #12178. hozzászólásáraNem mondanám jó pályának.Azóta sokat javult,hogy nincs szántva.
Válasz szanberg #12178. hozzászólására50 alatti kötöttségű nem igen van.Amúgy én egy tömör,bolygatatlan nedvesebb talajtól jobban félek,mint a lazább szárazabbtól.
Én a tavaszi vertikális talajművelésbe látom a jövőt.Hidd el,márciusba itt is szíjas a talaj.Ezért nem is szabad akkor hozzányúlni.Vetéskor lesz az a talajnedvesség,mikor inkább omlik,mint szíjasat hoz fel.
Válasz Mf-es? #12171. hozzászólásáraEgyébként ez a vetés előtti grúberezés nekem is nagyon bejött, főleg kukoricánál!
Persze ősszel is megvan húzva egyszer.
Mondjuk talaja válogatja hogy hol kivitelezhető.
Válasz Mf-es? #12171. hozzászólásáraLaci neked könnyített a pálya mert laza talajaid vannak, a nyers agyagnak ha le nyúlsz baxhatod egész szezonban.
Ezt meg te értsd már meg!!!
Válasz bandigh #12176. hozzászólásárahát ez jó kérdés, pont ezért nem tudom mi lenne a legjobb. tavasszal 0,8 báron minden súly nélkül kéne húzzam talán úgy nem csinálok mély nyomot.
viszont most egyelőre nem mutatja úgy hogy fagyna és lenne esély kimenni
Válasz horvath.agro #12168. hozzászólásáraMost vagy helikopterrel húzod az rt-t, vagy nemtudom, de márciusban a minimum, hogy 5 centis nyomot csinál a traktor. Azt hogy rtzed 5 centire? Jó persze, lök bele földet, de egy becsületes tömörítést azért elvégez a traki. Vagy ott ez a lezárás?