Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR403.39 FtUSD390.78 FtCHF427.9 FtGBP484.5 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz Radocz #10352. hozzászólásáraNyilván mindenki másra figyel. Meg én olyan vagyok hogy a hibákat hamar kiszúrom, és mivel nem a talajmegújítás és a No-till a szakterületem, a számokkal viszont nem lehet vitatkozni.
Egyébként az egészet elolvastam.
Egy talajmegújítós cikk.
A tartalma számszaki szempontból vitatható.
A cikk bevezetőjében azt írja hogy több mint 100 millió hektáron zajló agrárforradalom. Ez még betudható figyelemfelkeltésnek.
Később leírja hogy az USA szántóterületének 45%-án folytattak No-till művelést. Nyilvános adatok szerint az USA szántóterülete úgy 370 millió ha, ennek 45%-a 166 millió ha, de vehetjük akár 160-nak is.
Majd azt írja hogy a Világban 160 millió ha-on folytatnak No-till művelést.
Szóval a tisztelt cikkíró vagy hadilábon áll a számtannal, vagy az olvasókat nézi hülyének.
MEGHÍVÓ Pest Megyei Tápanyag- gazdálkodási TANÁCSKOZÁSRA
Gödöllő
2018.01.29.Magyar Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
A Magyar Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete tisztelettel meghívja Önt
„II. Pest megyei Szakmai nap a Tápanyag gazdálkodásról”
című szemináriumára
A tanácskozás Helyszíne és időpontja:
2018.02.15. (Csütörtök )
Szent István Egyetem I. előadóterem ( Főépület)
GÖDÖLLŐ, Páter Károly út 1.
AGRO.bio logó
Program
8.00-8.25 Regisztráció
8.25-8.30 Megnyitó Erdész Ferenc elnök M.N.M.N.Kamara Pest Megy. Szerv. 8.30-16.00 Szakmai előadások:
I. A különböző nitrogénműtrágya típusok jellemzése (ammónium nitrát, folyékony ammónia, karbamid stb.)– Borealis L.A.T. Hungária Kft.
II. Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai– YARA Hun Kft.
III. A startertrágyák típusai, jellemzőik, hatékonyságuk– Timac Agro Hu Kft.
10.00-10.20 Kávészünet
IV. A szilárd- és folyékony műtrágyák hatóanyag tartalma, az átváltás illetve összehasonlítás módja– Eurochem Agro Hungary Kft
V. Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül – FitoHorm Kft.
VI. A különböző humin anyagok jellemzői és szerepük a növények élettani folyamataiban– Huminisz Kft.
11.50-12.40 Ebédszünet
VII. A legfontosabb növényi hormonok és szerepük a vegetáció során (csírázástól az érésig)– Malagrow Kft.
VIII. A legfontosabb aminosavak és szerepük a növények élettani folyamataiban– Pro-Feed Kft.
IX. A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a nitrogén kötés -Bio-Nat Kft.
14.10-14.30 Kávészünet
X. A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a tápanyagok mobilizálása– Natur Agro Hungária Kft.
XI. A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a szerves anyag gazdálkodás és a talajszerkezet javítás – AGRO.bio Hungary Kft.
Válasz mtz1221 #10336. hozzászólásáraItt is alakul,de a talajmegújítónak köszönhető.Amit írtam régebben,több ezer hektárosok is vannak,netparasztról nem hallottak,de érdekes módon,nincs ekéjük.
Válasz Netparaszt #10329. hozzászólásáraAkkor maradok a vetès elötti tàrcsànàl,legalább kiszedi a gyomot,aztán majd kukuban gyomirtò. Szàrmaradvàny alig van. Igazàbòl,a pàlca lemegy. Olyan optimális nedvessègnél. Màr,ha annak lehet nevezni a nem ragacsos àllapotot. Szàrazsàgban,mint tavaly nyàron az 5dik éve nem szàntott is csont kemény volt. De hàt az várható, amiben agyag van. Talán 50èv után màs a helyzet.
Válasz .Richard. #10319. hozzászólására Életképes lehet, de akkor több tápanyagot kell kiadnod, hogy a kieső mineralizációt pótold, lehetőleg sor mellé. Amikor túrod, döglik minden, szabadul fel a tápanyag rendesen.
Meg utána a gyomirtásnak is rendben kell lennie, mert mulcsban nincs haszna a talajhatású szereknek, sorközművelést pedig nehezen csinálsz a szármaradványban.
Válasz MrPoke #10326. hozzászólásáraAz őszi Gruber is,ha előtte zöldtràgya vetès miatt nyáron húzva volt vele,,aztán jött a szàraz tèl. Ja,ez is talajfüggő,de ha ősszel a zöldtràgyàt csak tàrcsàztam,,semmi hàtrànyos nem volt. Csak, több víz maradt. Talán a tömörödöttsèg nem akkora àtok,mint a kiszellőztetett szàraz föld. Pier kuku földje tavaly,beton kemény volt. Aki ott volt,látta. Kukorica mégis csoda volt.
Válasz Mf-es? #10322. hozzászólásáraNem aggódok, mindenre megvan a forgatókönyv. Eddig 2 egymás követő -7C° kibírt a takarónövény. Jelenlegi előrejelzések szerint Januárban már nem lesz hideg. Februártól pedig ne várjunk -10-et. De neked legyen igazad. Az megegyszerűsítene mindent.
Különben a tavaszi gruberezéssel feleztem, nulláztam már le termést. Ezért én soha többet, és senkinek nem is fogom tanácsolni.
Valamint egy tavaszi guber az általad emlegetett mikorrhizákat jól megritkítja.
Válasz .Richard. #10324. hozzászólásáraJó azért a történet hitelességéhez hozzá tartozik. Nem ősgyepre és gazos portára kell gondolni...mit írtam helyi példának. A szójával kapcsolatban. Szerencséje volt a csapadékkal a napi hővel, és hogy a gyomok szépen kijöttek. Azért egy el húzódó gyom kelésnél. Egy parlagfű megviccel. A talajról ható szerekkel is óvatosan kell bánni mivel van olyan szója minél nem ajánlott. Igaz a glifó ott még időben hatásos. Vad az egy vad helyzet. Nagyon az elején van még nálam is ez a TMMG. Idővel ha javulnak a körülmények gondolom a gyomok is csak a szomszédnál lesznek leginkább. Ott meg van pénz nem számít.
Válasz Vinkó75 #10323. hozzászólásáraIgaz,van ahol ma màr csak a vad az úr. 97ben kerítés nèlkül megérte a kuku az őszt,vadkar nèlkül. Ma,pont az ellenkezője. Visszaszerezte a vad ,a területet.
Válasz .Richard. #10319. hozzászólásáraMég nem szaporították fel a vadakat ennyire. 10 éve már volt ki itt így szójázott. Amikor lehetett lehúzta a talajt. Április végén vetett a gazba az öreg IH 6200-al. Tolt rá egy adag glifót. És ennyi. A helyi nagy cég vegyészei csak pislogtak. Teljesen jó volt. Nálunk a legnagyobb gond a négylábú kártevő. Bekeríteni ennyi kis darabot lehetetlen. egységes konszenzus pedig nincs. Még villany pásztor ügyben sem. Pedig sokszor olcsóbb lenne körbe húzni 30 hektárt...Mint abban a kis parcellákat. Ezért kell nekem is agyalnom tavasszal a vetés előtti megoldásokon. Úgy hogy egy gyomirtás is hatékony legyen. Nem beszélve a vetés minőségéről. Ha a vetést elkufircolom..akkor az már kapufa. Onnan már nehéz lesz nyerni !
Válasz Netparaszt #10317. hozzászólásáraIgaz,bàrmit tervezünk,az időjàràs lehet, hogy keresztül hùzza a szàmitast. Viz megtartása talán a legjobb nagyobb kihívás. Èletkèpes lehet az a verzió, amit ìrtam,csak,mondjuk elhagyni a vetès elötti tàrcsàt is,kikelt gyomba vetni a kukoricàt,aztán vetés utàn egyből glifo? Mennyi az esèlye,hogy felgyomosodik,mèg a kukorica nagyjából takarja a talajt? Kuku elvileg ebből semmit nem venne èszre. Vagy,tèvedek?
Válasz .Richard. #10314. hozzászólására Az ősszel elmunkálttal nem volt semmi gond...csak kellett a szárlebontáshoz segítség. A mulcsos anyag a felső réteget szépen lazán tartotta nem állt össze. Most más a játék. Tavaszi egyszeri gép munka minimális sekély bolygatással. A körülményeket figyelembe véve muszáj lesz. A vetés előtt pár héttel biztosan. Tavasszal már csak a tő mellé, és a sorra megy a plusz nafta. A sor között ott a növények által feltárt tápanyag. A gyomnak az is elég még így is. Mindenhol másképp alakulnak a körülmények .Egységes forgató könyv nincs mint látom. Sőt nem is lehet. Majd akkor csinálhatom teljesen direktbe. Ha a területet meg tudom védeni. Már dolgozom rajta.
Válasz .Richard. #10314. hozzászólására Az a baj, hogy mindenkinek igaza lehet, az ö saját tábláira vonatkoztatva. Ezért vannak itt folyamatosan ellentmondó állítások sorakoztatva. Van nálam homokos tábla, ott minél tovább kint tartom a takarást, hogy ne száradjon és csak vetés előtt dolgozom be sekélyen. A kötöttben viszont már korábban bedolgozom és ott inkább szármaradványt nem hagyó növényt használok, hogy hamarabb száradjon a felszín. Ahány tábla, ahány vetésforgó, annyi féle ritmus. Mondjuk már várom, hogy ne legyen semmiféle túrás se tavasszal, se ősszel.
Válasz Dave #10311. hozzászólásáraJelenleg csak terv... Most ért ide valami említésre méltó csapadék. Gyakorlatilag januárban itt nem volt ritka +16-17 fok sem. Plusz leszívták alólunk a talaj vizet. Nem annyira kenőcsös a föld,mint szeretném. Sima kapákkal hogy dolgozzon rendesen egy menet nem elég. Valamint akkor alá kell vágni mélyen, hogy az átfedések is meginduljanak de akkor hantol-tép már, ezt nem szeretném. Ősszel még volt nedvesség bőven, ott már kísérleteztünk ezzel kalászos alá. Nem eketalpalt a lemken. Valamint kiterjedt gyökér hálózattal átszőtt most a talaj. Próbálom kivárni az ideális talaj állapotot. Hogy ne legyen kenőcsös. Februárra mond ide hideget. A kifagyót az kiüti elméletileg. Az onnantól már nem szívja fel a vizet. Direktbe vetnék,de mint írtam azt buktam. Rövid tárcsával itt gyurmázni nedvesebb körülmények közt már nem ajánlatos. Próbáltuk korábban. 10-15 éve bejött...ma már tarlókezelésre van leginkább használva. Előtérbe kerültek helyette a kultivátorok. Szerintem a tárcsa jobban talpal. Valamint a vad taposáson nem dolgozik úgy mint egy kultivátor. Pláne a Simba Rt..mivel csak ezt tudnám rázavarni. Márc közepéig még sok tényező van kilátásban. Jöhet még egy hetes hó is. Volt már ilyen. Egy biztos jobban figyelni kell a változókat ezzel a technológiával. Mint a hagyományos művelésnél. Majd kiderül.. Napraforgó vetésig még van időm. Majd úgy is megírom hogy mit hol csesztem el.
Válasz Vinkó75 #10307. hozzászólásáramik a hátrányai? ha egy ősszel gruberezett kukutarlónak, amit egyszer ősszel sekélyen megtárcsáztam,elkerülve a tavaszi rögök,gödrök összekaparását, amitől 20 centi port csinálnák. kuku vetésig hozzá sem nyulnák, csak vetés elött sekély tárcsa, csak a gyomok miatt.. gyomokat meg majd látjuk,vtés után,mi,milyen, ahogy kel. 3 éve nem szántott. talaj nyeli a vizet, nem összemosott, szerintem nem keményedik össze a teteje. csak kisérletből megpróbálnám. vizet sekély tárcsa csak nem pazarolná hamarabb. viszont, sorköz nem lesz benne, se, műtrágya,csak vetéssel egy menetben.
Pl a TR-t elfagynak tartják, pedig gyakrabban fog áttelelni mint kifagyni.
Vagy vegyük a fényképet. A facélia mint áttelelő? Nekem a méter feletti mustár, közte 20cm--re megnövő homoki zab is gyönyörűen zölden virít. És az idén már nem is számítok jelentős fagyra. Ez egy ilyen év. Erre is fel kel készülni.
Válasz Netparaszt #10299. hozzászólásáraÉn tartok attól, hogy az egyéb növények takarása miatt nem fog eljutni a vegyszer a bükkönyig. Ezért fel szeretném előtte aprítani.
Esetleg légzsákos permetezővel megoldható ez a probléma de az nincs.
15357 hozzászólás
Válasz Mf-es? #10356. hozzászólásáraSzerintem meg nincs értelme.
A Talajmenti Agy vagy a saját oldaladon több hasznát látjuk sokkal.
Válasz Netparaszt #10353. hozzászólásáraIgen.
Válasz Radocz #10352. hozzászólásáraNyilván mindenki másra figyel. Meg én olyan vagyok hogy a hibákat hamar kiszúrom, és mivel nem a talajmegújítás és a No-till a szakterületem, a számokkal viszont nem lehet vitatkozni.
Egyébként az egészet elolvastam.
Kis gondolatébresztő...
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180204084749_d23317d0_9214_4a33_8786_1c263d0c1cff.jpg)
Válasz Kémlelő #10349. hozzászólására Ilyeneket megoszthatok én is itt?
Válasz Tomszi #10351. hozzászólásáraÉrdekes, hogy mindenki másra figyel egy cikk olvasásakor.
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Én részt vettem ezen az eseményen. El is olvastam a cikket.
Saját területemen (2,8 ha) alkalmazom is.
Épp ezért elmegyek február 16 -án Gödöllőre a szakmai napra.
Endypapa Te jössz-e?
Egy talajmegújítós cikk.
A tartalma számszaki szempontból vitatható.
A cikk bevezetőjében azt írja hogy több mint 100 millió hektáron zajló agrárforradalom. Ez még betudható figyelemfelkeltésnek.
Később leírja hogy az USA szántóterületének 45%-án folytattak No-till művelést. Nyilvános adatok szerint az USA szántóterülete úgy 370 millió ha, ennek 45%-a 166 millió ha, de vehetjük akár 160-nak is.
Majd azt írja hogy a Világban 160 millió ha-on folytatnak No-till művelést.
Szóval a tisztelt cikkíró vagy hadilábon áll a számtannal, vagy az olvasókat nézi hülyének.
https://24.hu/kozelet/2017/12/03/igy-neznek-ki-a-foldek-amelyeket-nem-szantanak/
Válasz Levente2000 #10340. hozzászólásáraHogyan akarod?
A komposztba bele teheted, ha azután TEÁ-nak megfőzöd.
Találkozzunk Gödöllőn!
MEGHÍVÓ Pest Megyei Tápanyag- gazdálkodási TANÁCSKOZÁSRA
Gödöllő
2018.01.29.Magyar Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete
A Magyar Növényorvosi Kamara Pest Megyei Szervezete tisztelettel meghívja Önt
„II. Pest megyei Szakmai nap a Tápanyag gazdálkodásról”
című szemináriumára
A tanácskozás Helyszíne és időpontja:
2018.02.15. (Csütörtök )
Szent István Egyetem I. előadóterem ( Főépület)
GÖDÖLLŐ, Páter Károly út 1.
AGRO.bio logó
Program
8.00-8.25 Regisztráció
8.25-8.30 Megnyitó Erdész Ferenc elnök M.N.M.N.Kamara Pest Megy. Szerv. 8.30-16.00 Szakmai előadások:
I. A különböző nitrogénműtrágya típusok jellemzése (ammónium nitrát, folyékony ammónia, karbamid stb.)– Borealis L.A.T. Hungária Kft.
II. Tápanyag antagonizmusok, a relatív tápanyag hiány okai– YARA Hun Kft.
III. A startertrágyák típusai, jellemzőik, hatékonyságuk– Timac Agro Hu Kft.
10.00-10.20 Kávészünet
IV. A szilárd- és folyékony műtrágyák hatóanyag tartalma, az átváltás illetve összehasonlítás módja– Eurochem Agro Hungary Kft
V. Az álló kultúrák tápanyagellátása lombon keresztül – FitoHorm Kft.
VI. A különböző humin anyagok jellemzői és szerepük a növények élettani folyamataiban– Huminisz Kft.
11.50-12.40 Ebédszünet
VII. A legfontosabb növényi hormonok és szerepük a vegetáció során (csírázástól az érésig)– Malagrow Kft.
VIII. A legfontosabb aminosavak és szerepük a növények élettani folyamataiban– Pro-Feed Kft.
IX. A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a nitrogén kötés -Bio-Nat Kft.
14.10-14.30 Kávészünet
X. A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a tápanyagok mobilizálása– Natur Agro Hungária Kft.
XI. A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a szerves anyag gazdálkodás és a talajszerkezet javítás – AGRO.bio Hungary Kft.
16.00-16.30 Kérdések, konzultáció
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
http://agrobio.hu/hirek/meghivo-pest-megyei-tapanyag-gazdalkodasi-tanacskozasra/
Válasz Gergo55 #10341. hozzászólásáraGratulálunk neki!![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz .Norbert #10346. hozzászólására17-nél lemarad az Mtz fele...![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
![smile sweatdrop](/oldforum/images/smiles/sweatdrop.gif)
Oszt ha ennek a felének a járószerkezethez van köze...
Válasz csoppika #10344. hozzászólásáraAnnál jobb minél gyorsabban mész
10 km/h felett már szépen dolgozik, ma olyan 15-17 km/h körül járattuk ![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Válasz .Norbert #10342. hozzászólására![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz .Norbert #10342. hozzászólásáraMekkora a szükséges munkasebesség?
Válasz .Norbert #10342. hozzászólására![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
Zöldtrágya determinálás és enyhe talajmunka
További információkért érdemes az Agroinformos híreket figyelni ![smile thumbupcool](/oldforum/images/smiles/thumbupcool.gif)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180201200330_img_20180201_111241.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180201200421_img_20180201_111017.jpg)
![](https://static.agroinform.net/data/forum/images/TN_agroinform_20180201200508_img_20180201_111023.jpg)
Attila lett az év agrárembere a kategóriájában!
Anaeròb mòdon rothadt nyùl tràgyàt mèg èrdemes komposztàlni ha hozzàadom a szalmàt 1/30 arànyban?
Válasz Netparaszt #10338. hozzászólására8 km.Van arra is földem.
Válasz Mf-es? #10335. hozzászólására Bogárzó elég zoral, de az kicsit odébb van tőletek, nem?
Válasz mtz1221 #10336. hozzászólásáraItt is alakul,de a talajmegújítónak köszönhető.Amit írtam régebben,több ezer hektárosok is vannak,netparasztról nem hallottak,de érdekes módon,nincs ekéjük.
Válasz Mf-es? #10335. hozzászólásáraEzzel csak az a gond,hogy nálunk is ami 30-40 éve művelhetetlen föld volt,az utóbbi 5-6 évben azok a legjobbak.![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Válasz csoppika #10333. hozzászólására Az is, ezzel a szárbontó baktériumos löttyöket is tudod csekkolni, hogy mit bontanak a kezelt földben.
Ez egy jó kis tesztnek tűnik... Már amennyire megy az angol...
http://cereals-blog.ahdb.org.uk/when-i-soiled-my-undies/
Válasz Sz_Pisti #10303. hozzászólásáraKelés előtt kifújva a gyomra egész más, mint 3 leveles korban.
Az, hogy te gondolsz valamit a glifóról, nekem pedig személyes tapasztalatom van az megint két külön dolog.
Válasz Netparaszt #10329. hozzászólásáraAkkor maradok a vetès elötti tàrcsànàl,legalább kiszedi a gyomot,aztán majd kukuban gyomirtò. Szàrmaradvàny alig van. Igazàbòl,a pàlca lemegy. Olyan optimális nedvessègnél. Màr,ha annak lehet nevezni a nem ragacsos àllapotot. Szàrazsàgban,mint tavaly nyàron az 5dik éve nem szàntott is csont kemény volt. De hàt az várható, amiben agyag van. Talán 50èv után màs a helyzet.![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz .Richard. #10314. hozzászólásáraHa a pálcaszonda jót mutat, simán működik.
Válasz .Richard. #10319. hozzászólására Életképes lehet, de akkor több tápanyagot kell kiadnod, hogy a kieső mineralizációt pótold, lehetőleg sor mellé. Amikor túrod, döglik minden, szabadul fel a tápanyag rendesen.
Meg utána a gyomirtásnak is rendben kell lennie, mert mulcsban nincs haszna a talajhatású szereknek, sorközművelést pedig nehezen csinálsz a szármaradványban.
Válasz MrPoke #10326. hozzászólásáraAz őszi Gruber is,ha előtte zöldtràgya vetès miatt nyáron húzva volt vele,,aztán jött a szàraz tèl. Ja,ez is talajfüggő,de ha ősszel a zöldtràgyàt csak tàrcsàztam,,semmi hàtrànyos nem volt. Csak, több víz maradt. Talán a tömörödöttsèg nem akkora àtok,mint a kiszellőztetett szàraz föld. Pier kuku földje tavaly,beton kemény volt. Aki ott volt,látta. Kukorica mégis csoda volt.
Válasz MrPoke #10326. hozzászólásáraMagad a rövid tárcsa ?
Válasz Mf-es? #10322. hozzászólásáraNem aggódok, mindenre megvan a forgatókönyv. Eddig 2 egymás követő -7C° kibírt a takarónövény. Jelenlegi előrejelzések szerint Januárban már nem lesz hideg. Februártól pedig ne várjunk -10-et. De neked legyen igazad. Az megegyszerűsítene mindent.
Különben a tavaszi gruberezéssel feleztem, nulláztam már le termést. Ezért én soha többet, és senkinek nem is fogom tanácsolni.
Valamint egy tavaszi guber az általad emlegetett mikorrhizákat jól megritkítja.
Válasz .Richard. #10324. hozzászólásáraJó azért a történet hitelességéhez hozzá tartozik. Nem ősgyepre és gazos portára kell gondolni...mit írtam helyi példának. A szójával kapcsolatban. Szerencséje volt a csapadékkal a napi hővel, és hogy a gyomok szépen kijöttek. Azért egy el húzódó gyom kelésnél. Egy parlagfű megviccel. A talajról ható szerekkel is óvatosan kell bánni mivel van olyan szója minél nem ajánlott. Igaz a glifó ott még időben hatásos. Vad az egy vad helyzet. Nagyon az elején van még nálam is ez a TMMG. Idővel ha javulnak a körülmények gondolom a gyomok is csak a szomszédnál lesznek leginkább.
Ott meg van pénz nem számít.
Válasz Vinkó75 #10323. hozzászólásáraIgaz,van ahol ma màr csak a vad az úr. 97ben kerítés nèlkül megérte a kuku az őszt,vadkar nèlkül. Ma,pont az ellenkezője. Visszaszerezte a vad ,a területet.
Válasz .Richard. #10319. hozzászólásáraMég nem szaporították fel a vadakat ennyire. 10 éve már volt ki itt így szójázott. Amikor lehetett lehúzta a talajt. Április végén vetett a gazba az öreg IH 6200-al. Tolt rá egy adag glifót. És ennyi. A helyi nagy cég vegyészei csak pislogtak. Teljesen jó volt. Nálunk a legnagyobb gond a négylábú kártevő. Bekeríteni ennyi kis darabot lehetetlen. egységes konszenzus pedig nincs. Még villany pásztor ügyben sem. Pedig sokszor olcsóbb lenne körbe húzni 30 hektárt...Mint abban a kis parcellákat. Ezért kell nekem is agyalnom tavasszal a vetés előtti megoldásokon. Úgy hogy egy gyomirtás is hatékony legyen. Nem beszélve a vetés minőségéről. Ha a vetést elkufircolom..akkor az már kapufa.
Onnan már nehéz lesz nyerni !
Válasz MrPoke #10313. hozzászólásáraNe aggódj,lesz itt még fagy.Másik,vetés előtti grúber,mindent elintéz.Álományba,meg a gyomirtó.
Válasz kovacsmihaly0905 #10310. hozzászólásáraEz így van.Felénk legalább is.
Válasz Vinkó75 #10309. hozzászólásáraNem ment el a hozzászólás és újból megnyomta a gombot valószínűleg.
Válasz Netparaszt #10317. hozzászólásáraIgaz,bàrmit tervezünk,az időjàràs lehet, hogy keresztül hùzza a szàmitast. Viz megtartása talán a legjobb nagyobb kihívás. Èletkèpes lehet az a verzió, amit ìrtam,csak,mondjuk elhagyni a vetès elötti tàrcsàt is,kikelt gyomba vetni a kukoricàt,aztán vetés utàn egyből glifo? Mennyi az esèlye,hogy felgyomosodik,mèg a kukorica nagyjából takarja a talajt? Kuku elvileg ebből semmit nem venne èszre. Vagy,tèvedek?
Válasz .Richard. #10314. hozzászólására Az ősszel elmunkálttal nem volt semmi gond...csak kellett a szárlebontáshoz segítség. A mulcsos anyag a felső réteget szépen lazán tartotta nem állt össze. Most más a játék. Tavaszi egyszeri gép munka minimális sekély bolygatással. A körülményeket figyelembe véve muszáj lesz. A vetés előtt pár héttel biztosan. Tavasszal már csak a tő mellé, és a sorra megy a plusz nafta. A sor között ott a növények által feltárt tápanyag. A gyomnak az is elég még így is. Mindenhol másképp alakulnak a körülmények .Egységes forgató könyv nincs mint látom. Sőt nem is lehet. Majd akkor csinálhatom teljesen direktbe. Ha a területet meg tudom védeni. Már dolgozom rajta.
Válasz .Richard. #10314. hozzászólására Az a baj, hogy mindenkinek igaza lehet, az ö saját tábláira vonatkoztatva. Ezért vannak itt folyamatosan ellentmondó állítások sorakoztatva. Van nálam homokos tábla, ott minél tovább kint tartom a takarást, hogy ne száradjon és csak vetés előtt dolgozom be sekélyen. A kötöttben viszont már korábban bedolgozom és ott inkább szármaradványt nem hagyó növényt használok, hogy hamarabb száradjon a felszín. Ahány tábla, ahány vetésforgó, annyi féle ritmus. Mondjuk már várom, hogy ne legyen semmiféle túrás se tavasszal, se ősszel.
Válasz Dave #10311. hozzászólásáraJelenleg csak terv... Most ért ide valami említésre méltó csapadék. Gyakorlatilag januárban itt nem volt ritka +16-17 fok sem. Plusz leszívták alólunk a talaj vizet. Nem annyira kenőcsös a föld,mint szeretném. Sima kapákkal hogy dolgozzon rendesen egy menet nem elég. Valamint akkor alá kell vágni mélyen, hogy az átfedések is meginduljanak de akkor hantol-tép már, ezt nem szeretném. Ősszel még volt nedvesség bőven, ott már kísérleteztünk ezzel kalászos alá. Nem eketalpalt a lemken. Valamint kiterjedt gyökér hálózattal átszőtt most a talaj. Próbálom kivárni az ideális talaj állapotot. Hogy ne legyen kenőcsös. Februárra mond ide hideget. A kifagyót az kiüti elméletileg. Az onnantól már nem szívja fel a vizet. Direktbe vetnék,de mint írtam azt buktam. Rövid tárcsával itt gyurmázni nedvesebb körülmények közt már nem ajánlatos. Próbáltuk korábban. 10-15 éve bejött...ma már tarlókezelésre van leginkább használva. Előtérbe kerültek helyette a kultivátorok. Szerintem a tárcsa jobban talpal. Valamint a vad taposáson nem dolgozik úgy mint egy kultivátor. Pláne a Simba Rt..mivel csak ezt tudnám rázavarni. Márc közepéig még sok tényező van kilátásban. Jöhet még egy hetes hó is. Volt már ilyen. Egy biztos jobban figyelni kell a változókat ezzel a technológiával. Mint a hagyományos művelésnél. Majd kiderül.. Napraforgó vetésig még van időm. Majd úgy is megírom hogy mit hol csesztem el.![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Válasz .Richard. #10314. hozzászólásárasorköz művelésre gondoltam, mikor huzatni szoklyák akik úgy csinálják.
Válasz Vinkó75 #10307. hozzászólásáramik a hátrányai? ha egy ősszel gruberezett kukutarlónak, amit egyszer ősszel sekélyen megtárcsáztam,elkerülve a tavaszi rögök,gödrök összekaparását, amitől 20 centi port csinálnák. kuku vetésig hozzá sem nyulnák, csak vetés elött sekély tárcsa, csak a gyomok miatt.. gyomokat meg majd látjuk,vtés után,mi,milyen, ahogy kel. 3 éve nem szántott. talaj nyeli a vizet, nem összemosott, szerintem nem keményedik össze a teteje. csak kisérletből megpróbálnám. vizet sekély tárcsa csak nem pazarolná hamarabb. viszont, sorköz nem lesz benne, se, műtrágya,csak vetéssel egy menetben.
Válasz Mf-es? #10297. hozzászólásáraAzt nem te döntöd el, hogy egy keverék áttelelő vagy sem, hanem az időjárás.
Pl a TR-t elfagynak tartják, pedig gyakrabban fog áttelelni mint kifagyni.
Vagy vegyük a fényképet. A facélia mint áttelelő? Nekem a méter feletti mustár, közte 20cm--re megnövő homoki zab is gyönyörűen zölden virít. És az idén már nem is számítok jelentős fagyra. Ez egy ilyen év. Erre is fel kel készülni.
Válasz Netparaszt #10299. hozzászólásáraÉn tartok attól, hogy az egyéb növények takarása miatt nem fog eljutni a vegyszer a bükkönyig. Ezért fel szeretném előtte aprítani.
Esetleg légzsákos permetezővel megoldható ez a probléma de az nincs.
Válasz Vinkó75 #10307. hozzászólásáraSzárnyakkal miért akarsz 15-20cm-re lemenni? Március elején még jó nedvesben elkened aztán kész is az "eketalp".
Válasz Vinkó75 #10307. hozzászólásáraKötött talajon 20 cm művelés tavasszal olyan sarat hoz fel ami kezelhetelen....
Válasz Vinkó75 #10307. hozzászólásáraEzt meg hogy csináltam...? Mármint a duplát !![smile w00t](/oldforum/images/smiles/w00t.gif)
Válasz .Feco. #10288. hozzászólásáraAmi rendelkezésre áll az késes aprítóhenger, gruber, reptill, sortisztító nélküli műtrágyás micros monosem, simitós henger, rövidtárcsa, kombinátor.Estlegesen sávművelő kölcsönkérve...