Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak611 FtBenzin árak600 FtEUR407.17 FtUSD380.08 FtCHF433.84 FtGBP490.68 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz mtz1221 #15283. hozzászólásáramúltkor kérdezted, ilyen az agyag
hóember lábának elmenne, akkora a valós méret
de csakhogy milyen az élet, a giliszta ott lóg ki belőle, hahaha
Válasz Radocz #15319. hozzászólásáraA nagy ágyúkban szereplők közül 2 nek mindene a termés mennyiség. Feri azért talán jobban a földön jár de legutóbb mikor beszéltünk akkor azért bántotta ha a szomszédnak több termett.
Az Talaj megújjítás nem így működik. Itt a termés jelentősen is csökkenhet. Viszont összeségében több év átlagában jelentősen több marad a zsebben.
Válasz termelo #15303. hozzászólásáraHa csak ezen múlik köztünk nincs kerítés csak nagy távolság, de egy Atlas MS 4-est elfogadnék, dupla STS hengerrel 8cm-es osztással, első mélységhatároló kerékkel. Köszönöm!!
Válasz mtz1221 #15281. hozzászólásáraDemózz már egy 3,5m-es Helti Atlas MS-t. Azt úgy veszik, mint a cukrot. Meglepően jó az árazása. Eltalált gép, haverék is beújítanak egyet.
Válasz termelo #15297. hozzászólásáraA gabona ritkán éli fel az összes talajnedvességet. A tavaszi vetések szinte mindig. A gabona tenyészideje alatt alig van nyár. Az is sokat számít.
Ugyanazokkal a gépekkel dolgozok, a kalászos után meg teljesen felpuhult a föld magától kb 70 cm-ig.
Semmilyen párhuzam nincs a példáiddal. Az utolsó tégla csak azért törik el mert nincs hova tovább adni az energiát, a káposztának meg nem a tetejét taposod mert belesüllyed a lábad...
Válasz termelo #15294. hozzászólásáraAmiért a karatemester össze tudja törni úgy az alsó téglát, hogy a felső nem törik el. Vagy gondolj a káposztataposásra. A tetejét taposod mégis összenyomódik az alja is.
Válasz termelo #15274. hozzászólásáraNem csak utasszállítók repülnek. És nem csak amerikai utasszállítók közlekednek. Mondom én hogy a szándékos terjesztés nyomjátok, ha így jobb, akkor higyjetek csak ezt.
Válasz Gandhy #15290. hozzászólásáraÉn míg kombájoztam mindig próbáltam úgy dolgozni, hogy minél kevesebbet járjanak a pótkocsival a tarlón. A menet közben ürítést is el kéne felejteni ahol ez megoldható.
Válasz _NB_ #15288. hozzászólásáraPróbálom a súlyterhelést mérsékelni, 5-6.5 tonna közt vannak a traktorok. Talajmunkától a vetésig, de a kombájn, az kombájn, a 18 tonnás pótokról nem is szólva.
Válasz termelo #15286. hozzászólására70 éve tapossák a traktorok. Sokfelé a talaj is tömörödésre hajlamos. Nálam egy 45 centis lazításnak 2 év múlva már nyoma sincs.
Válasz Gandhy #15279. hozzászólásáraSzerintem számít a hely ahol nézted,
ha púpig szedte magát a kombájn és ott csinálta az Y-t, vagy ott járt ki a vékony gumis pótkocsi,
45cm az semmi egy több tonnás gép simán letömörít odáig.
Itt egy 5 részes sorozat ahol a talajba mérő pontokat raktak ~15cm, ~30cm ~50cm-re
Tippre a problémára a cm-s GPS műveléssel és a munkaeszközpark szélességének egységesítésével lehetne védekezni, magyarán mindig azon a nyomon jár a traki kombájn ect., amcsiban CTF controlled traffic farming a neve a kiközelítő is csak azon a nyomon mehet, nem amerre rövidebb.
Vagy a mostanában terjedő autonóm talajművelő gépekből elég a kisebb méretből esetleg kettő, akár 24/7-ben is mehetnek, persze egy több táblás rendszerben az átmenetel okozhat problémát most még.
Válasz termelo #15275. hozzászólásáraNálam az a nem mindegy, hogy milyen mélyen alakul ki a tömörödött réteg. Nagy különbség, hogy 30 centin van és addig tárolja és mozgatja a vizet vagy 60 centiig.
Válasz Gandhy #15279. hozzászólásáraDe miért is kéne vele foglalkozni ??? Ez miatt ha nem áll belvíz a területeiden, akkor mihez nem elég ha 45 centit le tud a gyökér menni ?
Válasz termelo #15275. hozzászólásáraJön hozzám egy Cat kiiszapolni egy vízelvezető árkomat. Ha lesz időm, kedvem, ásunk egy gödröt réteg nézegetésre.
Én sem gondolom, hogy ezzel a 45 centin tömörödéssel foglalkoznom kéne, nem is tudnék. Normál körülmények közt is csak 42-ig engedem le, azt is csak 3-4 évente adja ki.
Válasz MrPoke #15234. hozzászólásáraEz az "ekézés" onnan kezdődött, hogy mtz1221 próbálta tárcsáznia földjét, de a tárcsa tengelyig süllyedt és azon agyalt mi mással lehetne megoldani, miközben a szomszédos településen látott egy öreget aki 8 fejes ekét csinált kicsi lovasekékből és az működött . . .
Nálunk az eketalp a beéredés (vagy valamilyen sci-fi dolog) végett magától eltűnik.
Korábban beleszaladtam abba, hogy ez időnként a fagytól van de kaptam is a többiektől mert nálunk sajnos már ritkán fagy át 30-35 cm mélyen a talaj.
Igaz, usánkában nem ritka a mínusz 40 így könnyebben el is boldogulnak a no-till-el.(ezt még a Kite is így adja elő...)
de
azt itteni tapasztalatok szerint lehetetlen, hogy a 90-es évekből maradt volna vissza valami.
Az biztos, hogy a penetrométer nem ment le az esőkig, utána is a leesett mm feléig centiben ázott át a talaj és vette be az ásót és a szondát.
Ha ez nálatok is így van akkor idővel fel fog lazulni az alsó tömörödés magától de ha nem akkor sem lehet a végtelenségig orvosolni ezt lazítóval. Ha művelőeszköz nem járt 45 centin akkor és kialakult a tömör réteg akkor máskor más mélységben fog kialakulni azt viszont már nem biztos h eléri a lazító.
Válasz Radocz #15263. hozzászólásáraAkkor azt mondták, hogy a belgrádi reptér mellett találták az első imágókat de mivel az amerikai utasszállítókba elvileg zárt folyosón szállnak be így onnét "véletlen" nem jöhetett...
15323 hozzászólás
Válasz mtz1221 #15283. hozzászólásáramúltkor kérdezted, ilyen az agyag
hóember lábának elmenne, akkora a valós méret
de csakhogy milyen az élet, a giliszta ott lóg ki belőle, hahaha
Válasz Radocz #15319. hozzászólásáraA nagy ágyúkban szereplők közül 2 nek mindene a termés mennyiség. Feri azért talán jobban a földön jár de legutóbb mikor beszéltünk akkor azért bántotta ha a szomszédnak több termett.
Az Talaj megújjítás nem így működik. Itt a termés jelentősen is csökkenhet. Viszont összeségében több év átlagában jelentősen több marad a zsebben.
Válasz Radocz #15319. hozzászólásáraSima szántó ugyanaz mint 3 éve. Csak könyebb több szenpontból. 5 év van a vállalások teljesítésére nem 3.
Azért nem volt egyszerű 3 év slatt 2* zöldtrágyázni vagy szervestrágyázni.
Válasz Radocz #15319. hozzászólásáraNem konkrétan a szabályokra gondoltam.Na majd egyszer megbeszéljük.
Válasz Igazi Földönfutó #15318. hozzászólásáraAz jó, hogy Te érted.
Nézd végig a nagy ágyúk podcastet.
háromból kettő nem.
Ők sem értik?
2004-ota most először gondolkodok rajta, hogy inkább mégsem kell az AKG támogatás.
Maradjunk a topik címénél.
Válasz Radocz #15314. hozzászólásáraNem érted az Akg lényegét.
Válasz MrPoke #15313. hozzászólásáraVégre egy gyakorlott Akg-és.
Válasz MrPoke #15315. hozzászólásáraÉn a No-till-al fenntartással vagyok.
A sáv művelést még nem ismerem.
Válasz Radocz #15314. hozzászólásáraA mostaniban nem kell lazítani, sőt nem is lehet.
Válasz MrPoke #15313. hozzászólásáraEz is egy szempont.
Inkább nem kell az AKG.
Válasz Radocz #15312. hozzászólásáraAz alapján lazítok hogy az AKG kötelezetség vállalás miatt szükséges vagy sem.
Válasz MrPoke #15300. hozzászólásáraÉs mi van helyette?
Te mi alapján döntöd el, hogy kell a lazítás?
Egyébként meg igazat adok neked, csak.....
Válasz termelo #15310. hozzászólásáraamerika nagy ország, bár nem sok nagy gyártó van az új világban , de ha divatba jön, miért is ne
Válasz Agroporta #15309. hozzászólásáraLehet félreértetted; ezzel ilyen a talajművelés
Aki ezt szereti megveszi
mert
menő
Válasz termelo #15308. hozzászólásáraehh, ezzel nem lehet talajt művelni
Válasz Agroporta #15307. hozzászólásáraAz amerikai menő dolgok, anno mindenki ilyen biciklit akart Southparkba mert menő
Figyelem!
Kimondottan Csak erős idegzetűeknek!
https://www.youtube.com/watch?v=fGKR1Z1lRik
és igy működik
Válasz ND #15305. hozzászólásáraA szerkezete alapján ez egy régi Disc Tiller remake-je
Sziasztok,
ez milyen harci szekér?
Talajmegújító? Forgatás nélküli?
https://www.facebook.com/p/DM-Machinery-Inc-100022757707197/
Válasz termelo #15303. hozzászólásáraHa csak ezen múlik köztünk nincs kerítés csak nagy távolság, de egy Atlas MS 4-est elfogadnék, dupla STS hengerrel 8cm-es osztással, első mélységhatároló kerékkel. Köszönöm!!
Válasz MTZ1221.3 #15302. hozzászólásáraPár éve még át is bírtam volna vinni neki, csak most útba lett a kerítés
Válasz mtz1221 #15281. hozzászólásáraDemózz már egy 3,5m-es Helti Atlas MS-t. Azt úgy veszik, mint a cukrot. Meglepően jó az árazása. Eltalált gép, haverék is beújítanak egyet.
Válasz MrPoke #15300. hozzászólásáraNekem is csak meg kellett volna hagynom a Heltit
Válasz termelo #15299. hozzászólásáraHidd el kell vele foglalkozni pár évente. A penetrométer semmire nem való.
Válasz SzikiSzokeveny #15298. hozzászólásáraÉn is ezt gondolom, szerintem ezért nem kell vele foglalkozni pl. lazítóval
Válasz termelo #15297. hozzászólásáraA gabona ritkán éli fel az összes talajnedvességet. A tavaszi vetések szinte mindig. A gabona tenyészideje alatt alig van nyár. Az is sokat számít.
Válasz SzikiSzokeveny #15296. hozzászólásáraNálam nem, volt taposás a vetéstől aratásig mégis ugyanezt tapasztaltam de csak kukorica és napraforgó után.
Ugyanazokkal a gépekkel dolgozok, a kalászos után meg teljesen felpuhult a föld magától kb 70 cm-ig.
Semmilyen párhuzam nincs a példáiddal. Az utolsó tégla csak azért törik el mert nincs hova tovább adni az energiát, a káposztának meg nem a tetejét taposod mert belesüllyed a lábad...
Válasz termelo #15294. hozzászólásáraAmiért a karatemester össze tudja törni úgy az alsó téglát, hogy a felső nem törik el. Vagy gondolj a káposztataposásra. A tetejét taposod mégis összenyomódik az alja is.
Válasz termelo #15274. hozzászólásáraNem csak utasszállítók repülnek. És nem csak amerikai utasszállítók közlekednek. Mondom én hogy a szándékos terjesztés nyomjátok, ha így jobb, akkor higyjetek csak ezt.
Válasz SzikiSzokeveny #15289. hozzászólásáraHa a taposás okozná a problémát akkor miért csak alul tömör a talaj?
Hogy lehet ? vetés előtt lement a penetrométer aratás előtt meg már nem
Válasz Gandhy #15290. hozzászólásáraÉn míg kombájoztam mindig próbáltam úgy dolgozni, hogy minél kevesebbet járjanak a pótkocsival a tarlón. A menet közben ürítést is el kéne felejteni ahol ez megoldható.
Válasz Gandhy #15282. hozzászólásáraKukorica gyökere 2-3m ig simán lemegy :P
Válasz _NB_ #15288. hozzászólásáraÉn a CTF ben nem hiszek. Inkább iker kerék a kombájnra, vagy heveder.
Válasz _NB_ #15288. hozzászólásáraPróbálom a súlyterhelést mérsékelni, 5-6.5 tonna közt vannak a traktorok. Talajmunkától a vetésig, de a kombájn, az kombájn, a 18 tonnás pótokról nem is szólva.
Válasz termelo #15286. hozzászólására70 éve tapossák a traktorok. Sokfelé a talaj is tömörödésre hajlamos. Nálam egy 45 centis lazításnak 2 év múlva már nyoma sincs.
Válasz Gandhy #15279. hozzászólásáraSzerintem számít a hely ahol nézted,
ha púpig szedte magát a kombájn és ott csinálta az Y-t, vagy ott járt ki a vékony gumis pótkocsi,
45cm az semmi egy több tonnás gép simán letömörít odáig.
Itt egy 5 részes sorozat ahol a talajba mérő pontokat raktak ~15cm, ~30cm ~50cm-re
Tippre a problémára a cm-s GPS műveléssel és a munkaeszközpark szélességének egységesítésével lehetne védekezni, magyarán mindig azon a nyomon jár a traki kombájn ect., amcsiban CTF controlled traffic farming a neve a kiközelítő is csak azon a nyomon mehet, nem amerre rövidebb.
Vagy a mostanában terjedő autonóm talajművelő gépekből elég a kisebb méretből esetleg kettő, akár 24/7-ben is mehetnek, persze egy több táblás rendszerben az átmenetel okozhat problémát most még.
Válasz MTZ1221.3 #15247. hozzászólásáraMeg Viljamsz féle füves-herés vetésforgó
Válasz SzikiSzokeveny #15285. hozzászólásáraOk, de mitől alakul ki 60 cm mélyen?
Válasz termelo #15275. hozzászólásáraNálam az a nem mindegy, hogy milyen mélyen alakul ki a tömörödött réteg. Nagy különbség, hogy 30 centin van és addig tárolja és mozgatja a vizet vagy 60 centiig.
Válasz mtz1221 #15283. hozzászólásáraHogy erre nem gondoltam.
Válasz Gandhy #15282. hozzászólásáraVegyél olyan fajtát, ahol 45 centi magasan van a cső.
Válasz mtz1221 #15280. hozzászólásáraÚgy szeretem a kukoricát, ha olyan mélyen van a gyökere, mint amilyen magasan a cső.
Tegnap láttam egy 4 méteres fűggesztett regent rövidtárcsát dolgozni, ekét napoljuk abból kell nekem egy 3 méteres.
Válasz Gandhy #15279. hozzászólásáraDe miért is kéne vele foglalkozni ??? Ez miatt ha nem áll belvíz a területeiden, akkor mihez nem elég ha 45 centit le tud a gyökér menni ?
Válasz termelo #15275. hozzászólásáraJön hozzám egy Cat kiiszapolni egy vízelvezető árkomat. Ha lesz időm, kedvem, ásunk egy gödröt réteg nézegetésre.
Én sem gondolom, hogy ezzel a 45 centin tömörödéssel foglalkoznom kéne, nem is tudnék. Normál körülmények közt is csak 42-ig engedem le, azt is csak 3-4 évente adja ki.
Válasz _NB_ #15277. hozzászólásáraErre van a rövidtárcsa. V tárcsát el kell felejteni.
Válasz MrPoke #15234. hozzászólásáraEz az "ekézés" onnan kezdődött, hogy mtz1221 próbálta tárcsáznia földjét, de a tárcsa tengelyig süllyedt és azon agyalt mi mással lehetne megoldani, miközben a szomszédos településen látott egy öreget aki 8 fejes ekét csinált kicsi lovasekékből és az működött . . .
Válasz MrPoke #15234. hozzászólásáraUtálom amikor igazad van
Válasz Gandhy #15268. hozzászólásáraÓvatosan kell véleményt alkotnom az ittenitől eltérő talajok esetében.
Nálunk az eketalp a beéredés (vagy valamilyen sci-fi dolog) végett magától eltűnik.
Korábban beleszaladtam abba, hogy ez időnként a fagytól van de kaptam is a többiektől mert nálunk sajnos már ritkán fagy át 30-35 cm mélyen a talaj.
Igaz, usánkában nem ritka a mínusz 40 így könnyebben el is boldogulnak a no-till-el.(ezt még a Kite is így adja elő...)
de
azt itteni tapasztalatok szerint lehetetlen, hogy a 90-es évekből maradt volna vissza valami.
Az biztos, hogy a penetrométer nem ment le az esőkig, utána is a leesett mm feléig centiben ázott át a talaj és vette be az ásót és a szondát.
Ha ez nálatok is így van akkor idővel fel fog lazulni az alsó tömörödés magától de ha nem akkor sem lehet a végtelenségig orvosolni ezt lazítóval. Ha művelőeszköz nem járt 45 centin akkor és kialakult a tömör réteg akkor máskor más mélységben fog kialakulni azt viszont már nem biztos h eléri a lazító.
Válasz Radocz #15263. hozzászólásáraAkkor azt mondták, hogy a belgrádi reptér mellett találták az első imágókat de mivel az amerikai utasszállítókba elvileg zárt folyosón szállnak be így onnét "véletlen" nem jöhetett...