Válasz termelo #15409. hozzászólásáraItt is lesz belőle kisérlet. Szója föld egy részét megszaladtam én is majdnem 0-ra állítottam az uzelt. Pár napja meg kombinátoroztuk meg pálcáztuk, eddig minden szuper.
Egyenlőre IH tárcsa hengerrel is jó de rájöttem, hogy még a 10 cm-be is felesleges bekeverni a szárat. Kibaxott amerikaiak, láttam-láttam a gépeken, hogy 0 fokra lehet állítani de nem értettem az mire jó mert ezeket a videókat dugva tartják mint a lopott biciklit
Micimackó gondolkozz, mondta Róbert gida majd dupla akkora tárcsát elhúzott ugyanazzal a lóerővel mint amekkora kultivátort
Válasz Gandhy #15401. hozzászólásáraHa lesz meg hasznalva a tavasszal akkor varom husegesen a tapasztalat beszamolot
Agyba fekvo beteg voltam, igy nem jartam utana csak arakat keregettem, de akkor varok meg. Nekunk ugyis csak osszel kell leghamarabb es csak fele teruletre, a tobbi ugyis notill.
Válasz kisparasztkaim #15386. hozzászólásáraAzt te nem tudhatod, hogy én mikor keltem.
Maradjunk annyiban, hogy Radocz, különben nem szívtad volna fel magad. :)
Azért szólok bele, mert ez egy szabad fórum. :)
Én IH tárcsa+hengerbe vetném.
Ha internetes képekről és távgyógyítástól várod a sikert, akkor várjad.
Az én területem ősszel meg lett művelve, IH lazítóval, már be van munkálva, be van hengerezve, tegnap esett rá egy kis eső. Majd megy bele a kukorica. A búza meg szépen fejlődik. De a többi is rendben van.
A talaj szervesanyagtartalmát felülről lehet növelni de ha itt valaki nem csak hal módjára nézne ki a fejéből akkor látható volt Dobos Endre videójában, hogy az eketalp alatt 100%-ban beéredett elsőosztályú talaj volt
Ez viszont az összes Netparaszt féle mágus igéjével összeegyeztethetetlen!
Mindenhonnét épül a talaj ha nem bántjuk de én nem csak talajt akarok építeni hanem megélni is.
Számomra a felső 10 cm egy védőréteg...
Nézzük mi van benne ami nekem kell:
giliszta van? nincs (ha van is elenyésző)
nedvesség van? nincs (ha van is elenyésző)
gyom, gyommag van? van de nekem az se kell
viszont
a vizet beengedi
véd az eróziótól
takarja a talajt
hamarabb felmelegszik és ami a legfontosabb levegős mert anélkül vontatottan fejlődnek a gyökerek.
Az igaz, hogy Netparaszt 100 millió okot(hektárt) mondott az USA-ban indoknak a no-till mellett de én mért ne tartozhatnék a maradék 200 millió féle művelést végző közé?
Ezeket nem olvassa senki:
Kritikus hangvételű tanulmány: Valóban fenntartható a regeneratív mezőgazdaság?
Válasz termelo #15369. hozzászólásáraNincs mit megbeszélnem rajt, csak megosztok némi infót.
Mikor, hogyan, ennyi. Nem mindig úgy sikerül, ahogy szeretném, de még ha nem úgy, akkor sem rossz.
Válasz MrPoke #15364. hozzászólásáraTavaly combközépig ért a takaró és a legjobbat kukoricában az adta. Idén lassan tudott kelni, nem nőtt annyira meg, de teliben takart és végig nedvesen tartotta a felszínt, az elmúlt 4 hónap össze. 24 milijével. Most is jó lesz, mert jó a talaja.
Válasz kisparasztkaim #15358. hozzászólásáraA rossz hír az, hogy mindezt mindenkinek a saját földjén a saját tapasztalása alapján magának kell kidolgoznia, megtanulnia. Pár év kellett hozzá, és működik. Ez a lényeg.
Olyan ez mint az IKA-s ebéd. Kinyitod a hűtőt, megnézed mid van, és abból kell főznöd.
Van akire ez ijesztően hat, de aki akarja csinálni, az tudni fogja.
Válasz kisparasztkaim #15361. hozzászólásáraEz a témából kiragadott egy elem.
Egyébként valamennyi kis trágyával, + az önkormányzat kaszálékával kiegészítve, 2 x átforgatva jól működött.
Válasz kisparasztkaim #15363. hozzászólásáraHa az egész topicot végig olvasod mindennek is meg fogod találni az elenkezőjét is.
Még a mai napig is folyik a rendszer átgondolása. A végén még az is kiderül felesleges a takarónövény ;)
"#357 Netparaszt 2014-11-20 22:32:41
Válasz #372. hozzászólásra
Ha nincs bedolgozva és notill sincs, akkor mindenképp lefagyó növényekből álljon a keverék. Meg"
Válasz Netparaszt #311. hozzászólására". Az olyan gyomokat meg, mint a tyúkhúr, árvacsalán, porcsin, kifejezetten kedvelem, mert alacsony fedőnövényként alkalmazhatók és szépen lazítják a talaj felső szelvényét a gyökérhálózatukkal, miközben csökkentik a párolgást."
Szerintem inkább kiszárítja a talajt.
Kinek van igaza?
A komposzt készítéstől tartottam az alapanyagok hiánya miatt, de pont tegnap kezdték el a falunk határában az energia nyaras darálását. Így már minden megvan a komposzt készítéshez"
Láttam Radoc komposz készítését is.
Van olyan aki több alkalommal is csinált ilyet?
15410 hozzászólás
Válasz termelo #15409. hozzászólásáraItt is lesz belőle kisérlet. Szója föld egy részét megszaladtam én is majdnem 0-ra állítottam az uzelt. Pár napja meg kombinátoroztuk meg pálcáztuk, eddig minden szuper.
Válasz mtz1221 #15407. hozzászólásáraAz rt a szememben halott koncepció, nem lehet besűríteni már mondtam.

Én ilyesmi vonalon mozgok:
https://www.rurallifestyledealer.com/ext/resources/1000-TurboMax.jpg?t=1468526278&width=1080
0 fokos szögben+totális=0 talp, 0 gyom
nem kever csak porhanyít
Egyenlőre IH tárcsa hengerrel is jó de rájöttem, hogy még a 10 cm-be is felesleges bekeverni a szárat. Kibaxott amerikaiak, láttam-láttam a gépeken, hogy 0 fokra lehet állítani de nem értettem az mire jó mert ezeket a videókat dugva tartják mint a lopott biciklit
Micimackó gondolkozz, mondta Róbert gida majd dupla akkora tárcsát elhúzott ugyanazzal a lóerővel mint amekkora kultivátort
Válasz mtz1221 #15406. hozzászólására

Válasz termelo #15403. hozzászólásáraÉs miből gondolod hogy a kapás eszköz jobban talpal mint az RT-éd ??? Én meg pont egy ilyen kapás eszközzel tudnám elképzelni ezt a 10 centis művelést, akár több soron is a gyomok miatt.
https://www.youtube.com/results?search_query=+Kuhn+Prolander
Válasz kisparasztkaim #15386. hozzászólásáraÉs te mikor reggel felkelsz akkor mindjárt tudod hogy aznap Radocz vagy kisparasztkaim leszel e ???
Esetleg Kémlelő ??? 
Válasz Rabó001 #15385. hozzászólására

ez jó volt. 
Válasz termelo #15403. hozzászólásárate kérdezted, hogy milyen talp alakulhat ki 10cm mélységben
lúdTALP, pl
Válasz ND #15399. hozzászólásáraÉn nem használok kapás eszközt így nem tudom mi az
Válasz Gandhy #15401. hozzászólásáraHa lesz meg hasznalva a tavasszal akkor varom husegesen a tapasztalat beszamolot
Agyba fekvo beteg voltam, igy nem jartam utana csak arakat keregettem, de akkor varok meg. Nekunk ugyis csak osszel kell leghamarabb es csak fele teruletre, a tobbi ugyis notill.
Válasz MTZ1221.3 #15400. hozzászólásáraNem használtam még azóta. Pénteken glifóztam a takarót, kicsit még várok és már húzom is.
Válasz Gandhy #15392. hozzászólásáraHasznaltad a vasat? Vagy esik az eso azota is szorgalmasan? Varhatom a kepet a technikarol
Válasz termelo #15398. hozzászólásáralúdtalp?
Válasz Gandhy #15392. hozzászólásáraMiért vagy olyan szegényes, hogy csak 30 centiben tudsz gondolkodni? Én eleve 10-ről beszéltem
Ennek nem a szántás létjogosultsága lett volna a mondanivalója hanem a Netparaszt-féle hazugságrendszert hivatott megkérdőjelezni.
Kíváncsi lennék szerinted milyen talp alakul ki ebben a 10 cm mélységben?
Válasz Gandhy #15394. hozzászólására
25centi.
Válasz Gandhy #15394. hozzászólásáraVagy homokos sóder, Sárvár mellett bányásztuk.
Válasz kisparasztkaim #15386. hozzászólásáraAzt te nem tudhatod, hogy én mikor keltem.
Maradjunk annyiban, hogy Radocz, különben nem szívtad volna fel magad. :)
Azért szólok bele, mert ez egy szabad fórum. :)
Én IH tárcsa+hengerbe vetném.
Ha internetes képekről és távgyógyítástól várod a sikert, akkor várjad.
Az én területem ősszel meg lett művelve, IH lazítóval, már be van munkálva, be van hengerezve, tegnap esett rá egy kis eső. Majd megy bele a kukorica. A búza meg szépen fejlődik. De a többi is rendben van.
Válasz .Richard. #15393. hozzászólásáraFelénk szerintem már a sárgaagyag jön 40 centi alatt.
Lehet, hogy jól be van érve, max téglának.
Válasz Gandhy #15392. hozzászólásáraMièrt nem? Nem azèrt szántanak nèhol másfèl mèterre?
Válasz termelo #15388. hozzászólására"az eketalp alatt 100%-ban beéredett elsőosztályú talaj volt"

Már meg is van oldva. Koptassuk le a felette lévő 30 centit és újra humusszal teli talajon gazdálkodhatunk.
Hogy erre eddig senki sem gondolt.
Válasz termelo #15388. hozzászólásáraTalán ott a sok ezer hektárt birtokló gazda notillel elvègez időben? Lehet ez volt a legnagyobb motiváció.
Válasz .Fecó. #15389. hozzászólásáraAzért megnézhetnéd kik írták, nem hülye-gyerekek:
https://www.fao.org/fileadmin/templates/cfs/Docs1011/CFS37/presentations/sideevents/Zimmer_CFS_2011.pdf
Válasz termelo #15388. hozzászólásáraOlvastuk de ebben annyi butaság van, hogy szót sem érdemel...
Válasz kisparasztkaim #15384. hozzászólásáraNem jól tudják, az a baj velük, hogy ki akarnak sajátítani egy olyan "tudást" amiről nincs 100%-os bizonyosság.

A talaj szervesanyagtartalmát felülről lehet növelni de ha itt valaki nem csak hal módjára nézne ki a fejéből akkor látható volt Dobos Endre videójában, hogy az eketalp alatt 100%-ban beéredett elsőosztályú talaj volt
Ez viszont az összes Netparaszt féle mágus igéjével összeegyeztethetetlen!
Mindenhonnét épül a talaj ha nem bántjuk de én nem csak talajt akarok építeni hanem megélni is.
Számomra a felső 10 cm egy védőréteg...
Nézzük mi van benne ami nekem kell:
giliszta van? nincs (ha van is elenyésző)
nedvesség van? nincs (ha van is elenyésző)
gyom, gyommag van? van de nekem az se kell
viszont
a vizet beengedi
véd az eróziótól
takarja a talajt
hamarabb felmelegszik és ami a legfontosabb levegős mert anélkül vontatottan fejlődnek a gyökerek.
Az igaz, hogy Netparaszt 100 millió okot(hektárt) mondott az USA-ban indoknak a no-till mellett de én mért ne tartozhatnék a maradék 200 millió féle művelést végző közé?
Ezeket nem olvassa senki:
Kritikus hangvételű tanulmány: Valóban fenntartható a regeneratív mezőgazdaság?
https://www.agroinform.hu/szantofold/kritikus-hangvetelu-tanulmany-valoban-fenntarthato-a-regenerativ-mezogazdasag-79961-001
Válasz Rabó001 #15385. hozzászólására
Csak nehogy borderline legyen a vége ha így folytatja...
Válasz Rabó001 #15385. hozzászólásáraKöszi, de Ő azt javasolta, hogy két henger közé vessem.

Most ébredtél 10 ó 42 perckor, és már 10ó 43-kor válaszoltál is.
igazán rendes tőled, csak nem lettem semmivel okosabb.
Meg igazán miért is szólsz bele, amikor nem tőled kérdeztem a választ.
Neked van-e fent saját fotód a saját területedről?
Válasz kisparasztkaim #15384. hozzászólásáraSzerintem csináld azt, amit Radocz is csinálna. :)
Válasz termelo #15383. hozzászólásáraazt mondják, felülről épül a talaj.

Akkor most mit is csináljak?
Válasz Radocz #15382. hozzászólásáraNem, a termés.
Az akkori kukorica árral(5000 ft/toxinos) nem volt kérdés, hogy a kevesebb=több.
Most 9000 körül beszélgetnek az ókukoricára itt már a min-till ver mindent a no-till értelmét veszti.
Én úgy látom, hogy a felső tíz centi amit hájpolnak pont azzal nem kell foglalkozni, kuka.
A sávtisztító úgy is félredobja...
Válasz termelo #15381. hozzászólásáraMi lett kevesebb a haszon?

Az a lényeg, meg a talaj élet.
Válasz Radocz #14829. hozzászólásáraPár százalékkal kevesebb lett a full technológiás szántotthoz képest…
Válasz termelo #14823. hozzászólásáraEnnyi képet találtam Tőled.
Milyen lett a kísérlet vége?
Kontroll volt-e?
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:30:51
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:31:01
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:31:10
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:31:28
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:33:30
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:33:42
Válasz kisparasztkaim #15365. hozzászólásáraDobos Endre egy kiválló talajtani szakember. Aki nem igazán ért s mezőgazdasági termeléshez. (Saját szavai)
Válasz termelo #15369. hozzászólásáraAztán van az úgy, hogy túl jól sikerül.

Tavaly újrahajtott tavasszal, ez április 6-i kép.
Válasz termelo #15369. hozzászólásáraNincs mit megbeszélnem rajt, csak megosztok némi infót.
Mikor, hogyan, ennyi. Nem mindig úgy sikerül, ahogy szeretném, de még ha nem úgy, akkor sem rossz.
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:33:20
Moderálási elveink miatt törölve: 2025-03-12 08:32:58
Válasz MrPoke #15364. hozzászólásáraTavaly combközépig ért a takaró és a legjobbat kukoricában az adta. Idén lassan tudott kelni, nem nőtt annyira meg, de teliben takart és végig nedvesen tartotta a felszínt, az elmúlt 4 hónap össze. 24 milijével. Most is jó lesz, mert jó a talaja.
Válasz kisparasztkaim #15358. hozzászólásáraA rossz hír az, hogy mindezt mindenkinek a saját földjén a saját tapasztalása alapján magának kell kidolgoznia, megtanulnia. Pár év kellett hozzá, és működik. Ez a lényeg.
Olyan ez mint az IKA-s ebéd. Kinyitod a hűtőt, megnézed mid van, és abból kell főznöd.
Van akire ez ijesztően hat, de aki akarja csinálni, az tudni fogja.
Válasz kisparasztkaim #15361. hozzászólásáraEz a témából kiragadott egy elem.
Egyébként valamennyi kis trágyával, + az önkormányzat kaszálékával kiegészítve, 2 x átforgatva jól működött.
Válasz MrPoke #15364. hozzászólásáraDobos Endre professzor élő gyökerei pótolni fogja a ki nem kelő takaró növényeket?

Válasz kisparasztkaim #15363. hozzászólásáraHa az egész topicot végig olvasod mindennek is meg fogod találni az elenkezőjét is.
Még a mai napig is folyik a rendszer átgondolása. A végén még az is kiderül felesleges a takarónövény ;)
Válasz Netparaszt #357. hozzászólásáraIlyet találtam, és ???????

"#357 Netparaszt 2014-11-20 22:32:41
Válasz #372. hozzászólásra
Ha nincs bedolgozva és notill sincs, akkor mindenképp lefagyó növényekből álljon a keverék. Meg"
357 hivatkozik a 372 re.
Mi ennek az oka?
Nálam vagy a rendszerben van a hiba?
Válasz Netparaszt #311. hozzászólására". Az olyan gyomokat meg, mint a tyúkhúr, árvacsalán, porcsin, kifejezetten kedvelem, mert alacsony fedőnövényként alkalmazhatók és szépen lazítják a talaj felső szelvényét a gyökérhálózatukkal, miközben csökkentik a párolgást."

Szerintem inkább kiszárítja a talajt.
Kinek van igaza?
illetve az időpont megválasztás az számít.
Válasz endypapa #233. hozzászólására"endypapa#233 endypapa 2014-11-17 07:50:44

Válasz #240. hozzászólásra
A komposzt készítéstől tartottam az alapanyagok hiánya miatt, de pont tegnap kezdték el a falunk határában az energia nyaras darálását. Így már minden megvan a komposzt készítéshez"
Láttam Radoc komposz készítését is.
Van olyan aki több alkalommal is csinált ilyet?
Megérte?