Az Agroinform Portál adatvédelmi szabályzatának Adatfeldolgozókra vonatkozó pontja az Adatfeldolgozók személye kapcsán módosult. A módosított dokumentum ITT érhető el.
Gázolaj árak639 FtBenzin árak631 FtEUR404.69 FtUSD392.62 FtCHF430.85 FtGBP485.44 Ft
Hirdetés
Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a fórumban tett bejegyzések vonatkozásában az Agroinform.hu
üzemeltetője felelősséget nem vállal. A jogi felelősség, a bejegyzés írót, hozzászólót terheli.
A fórum szabályzatáról további információ itt.
Válasz barazdabetyar. #13728. hozzászólásáraDe lehet elég lenne leszedni róla az előhántolókat meg a leforgató lemezeket. Kezdem úgy látni 3 év okoskodás után, hogy az egész egy kitalált dolog. Azt akarom mondani szerintem az előhántoló feltalálása mindennek a kezdete. Utána jött hogy nem rothad el a szár a földben vegyél szár lebontót is. Azután jött a gruber mánia, majd a vésőeke. Ezt mint el kell adni. Én azt ajánlom minden szántósnak pár táblát felezve próbáljon meg nagyon csúnyán szántani, hogy legalább 20%-ék szár fent maradjon a föld tetején. 3 év múlva meg fog a giliszta is jelenni, következő évben nem fog félig megrothadt szár darabokot visszaforgatni, meg sokkal lazább lesz a föld, nagyobb/mélyebb gyökeret fog a kuki pl ereszteni. Beszéltem itt róla egy növényvédőssel, jót nevetett rajta hogy most már látom én is az emberi hiúság ( enyém legyen a legszebb szántás a határban) hova vezet. Állítása szerint azért nem rothad el a szár 1 év alatt ha a barázda alján van, mert azokat a baktériumokat is leforgatom, amik csak a föld felső 15 centijében érzik jól magukat.
Válasz MrPoke #13746. hozzászólásáraLegfeljebb magam alá tudnék almolni. Két éve felszámoltam a marha állományt.
Viszont maradt kb. 10 pótnyi ganyé, azzal keverve gondoltam komposztálni.
Válasz otis #13750. hozzászólásáraSzerintem arra gondolt, hogy vetéskor abba 3 centis sávba szórsz rovarölőt, hogy mégis legyen mit aratni, ne csak vessél
Válasz bandigh #13749. hozzászólásáraA talajélethez hozzátartoznak a hasznos ízeltlábúak is, amikből lényegesen több van, mint kártevőkből, és lényegesen érzékenyebben reagálnak a rovarölőkre, mint a kártevők, amikben viszonylag gyorsan ki szokott alakulni a rezisztencia is.
Ezért nem szerencsés a rovarölő szerek alkalmazása, pláne nem megszokásból, minden kezeléshez lökök valami olcsó piretroidot, ártani nem árt felkiáltással, mert igen is árt, nagyon sokat.
Válasz trikolor5 #13725. hozzászólásáraA talajfertötlenítő a rovarok idegsejtjei közti ingerületátvitelt módosítja, folyamatos ideg ingerületet hoz létre, így a kártevő mozgása rendellenessé válik, majd elpusztul. Nem tudom, hogy a talajéletet alkotó gombák, baktériumok és úgy eleve a növények számára fontos táplálékhálót ez milyen formában zavarja.
Válasz MrPoke #13747. hozzászólásáraNem szántunk kb. 8 éve, úgyhogy azzal nincs gond (csak az ekéket nem tudom eladni ). Gyomosodásra úgy gondoltam, hogy ha nem fagy ki a takarónövény, akkor plusz műveletre van szükség, esetleg újrahajt stb. Az általános gyomosodással együtt kell élni, az ekéhez szerintem nem sok köze van.
Válasz zalaias #13745. hozzászólásáraNem bonyolult ez.
Még az ekét sem feltétlen kell elengedni a kezdeti időszakban. A lényeg 10-15 cm nél mélyebben nem szabad szántani.
Kukorica szármaradvány a gond csak, de azt egy jó szárzúzó megoldja.
Gyomosodás nem erősebb forgatás nélküli művelésnél. Csak mivel egy biológialilag aktív talaj helyezkedik el a magágyban, jelentősen hamarabb kelnek a gyomok. Így a gyomírtás időzítése picit más.
Válasz Radocz #13721. hozzászólásáraKöszi! Nyitott vagyok minden tanácsra, bár nyilván ki kell tapasztalnom, hogy itt mi az ami működik. Nálam nincsenek 40 AK-s földek, itt kb. 20 a teteje, ráadásul vannak kályhaagyagnak való, erodált dombok. Ezeken szeretnék javítani.
Persze jó lenne úgy csinálni, hogy ne legyen szívás már az elején. Gondolok itt a drótféregre, vadkárra, túráskárra, gyomosításra stb.
Válasz colizoli #13738. hozzászólásáraVégül is mindegy, nem emiatt nem fogok takarónövényezni.
Elolvasva a GB féle könyvet sajnos rákell jönni, hogy egy egy elemet kiragadva nem az igazi, komplexen csinálni, meg bukta az egész. Nem kell túlgondolni, csak egy kockáslap kell!!
Válasz colizoli #13738. hozzászólásáraVégül is mindegy, nem emiatt nem fogok takarónövényezni.
Elolvasva a GB féle könyvet sajnos rákell jönni, hogy egy egy elemet kiragadva nem az igazi, komplexen csinálni, meg bukta az egész. Nem kell túlgondolni, csak egy kockáslap kell!!
Válasz Sk Laci #13727. hozzászólásáraMég művelünk. E3szközök: lazító, tárcsa, ásóborona, grúber. Utóbbit már ritkán használjuk.
Amint lesz egy "értelmes" vetőgép............
Válasz SzDeni #13710. hozzászólásáraHa a szudánit 65 kiloval veted, akkor mellette nem él meg semmi. Magnak 25 kgval szoktak, szilázsnak 30-50 kgval szokták vetni. Inkább 6,5 lesz az, így kijön a matek.
Válasz endypapa_20120 #13678. hozzászólásáraAz attól függ neked mi jelenti a talajjavítást?
Milyen vastagon akarod szórni?
Milyen talajra?
Milyen a jelenlegi talajélet? - Milyen dózisú nitrogént használsz? Vízoldható foszfort?
Ha 8-8,5 pH talajt akarsz savanyítani, akkor arra jó lehet, de nem önmagában.
A fűrészporban szinte 0 nitrogén van, komposztálni sem lehet magában.
Faforgácsot nem véletlen használják a kertészetben mulcsolásra, hidegen tartja a talajt, csírázásgátló hatása is van.
Ha fenyőféléből van, ami gyantás, az pláne.
Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy egy jól fejlett, zöld takarónövényállományt lezúzni és rászórni a tetejére a fűrészport. Észszerű C-N arányt összehozva.
Válasz endypapa_20120 #13726. hozzászólásáraSzia!
Írod, hogy a tmmg-t alkalmazod, és emelkedtek a terméseid.
A talajmüvelést totálisan elhagytad és tisztán no-tillben dolgozol?
Jó párunknak lökést adott Attila, (modorától független) hogy belekezdjünk a tmmg-be. Nem muszály mindenkinek. Az tuti nem gondolkodik rajta, kinek akkior nincs jó termése, ha elfelejt vetni. Én is azért álltam neki, mert nem veszíthettem, olyan rosszak voltak a termés átlagaim (pl. kuk. max. 80q, de inkább 50-60q/ha). Mióta váltottam, a kuk. átlag felment 90-100q/ha-ra (volt 124q is), ugyan azzal az inputtal, mint korábban kapott (kivéve a takaró). Búza átlagokon még dolgozunk, de az is emelkedik.
" de le is írja hogy nem biztos hogy másnál is az működik" Ezt Attila is mondta, mikor tanács lett kérve tőle. Most már tudom, nem is lehet egyénre szabott tanácsot adni, mert mindenhol működik a dolog, csak mindenhol másképp kell csinálni. :) Ki kell tapasztalni, ami bizony idő, pénz. Tényleg nem elvárható, hogy ingyen legyen osztva az ész, az osztónak is sokba került.
Nekem onnan sántít és egyben kicsit hiteltelen is lesz ez a talajéletközpontúság, hogy a talajfertötlenítő szerek megengedettek az ilyen gazdálkodást folytatók körében. Számomra ez hatalmas ellentmondás.
Válasz Radocz #13723. hozzászólásáraHm? Ezt mire írtad? Én mással beszélek, minek kell bele...
Egyszer beszéltünk már , bővel elég volt!
Te is nagyban hozzájárulsz ,hogy ez a topik olyan lett amilyan
A címe is más volt első körben.
A telefonálásomra módosított egy hozzáértő a címet.
Azért történt, hogy az unokáimnak legalább olyan vagy jobb minőségben adjuk tovább a termőföldet.
Egyelőre ennyit a többit telefonon, ha fel hívsz!
70/453-6883
Van olyan fórumozó, aki megnézte a Netparaszt területeit, mielőtt én belevágtam.
Úgy hívják Endypapa.
Megyek megkeresem a ........
Válasz zalaias #13712. hozzászólásáraSzia, hogy miért van az hogy a "hogyan nem lehet " a téma?! Ez azért alakult ki mert a Topic létrehozója 0 szaktudással elkezdett összezagyválni mindent és ha valaki kérdezett az szó szerint lehülyézte. Holott ő is legtöbbet Gabe Brownt emlegette. Elolvasva a könyvét ez a takarónövényes dolog kevés a megváltáshoz. Innen kezdve pénzszagúvá vált nagyon a dolog vedd meg drágán a vetőmagkeveréket..... Továbbá ha bárki is a könyvet olvassa hamar rájön, hogy GB csak bemutatja hogy nála mi történik de le is írja hogy nem biztos hogy másnál is az működik. (Teljesen más az Amarikai gazdaság, a törvények, a szellemiség , és amire többször is felfigyeltem a Amerikai farmerek szaktudása elég gyér)
Válasz zalaias #13712. hozzászólásáraMielőtt megveszed a magokat, itt a fórumon beszéljük meg.
Sokan vagyunk itt tapasztalattal. És ami igazán furcsán hangzik, mindenki másképp csinálja. Ami még furcsább lehet, hogy az adott időjárási és talajviszonyok alapján az a legjobb, amit az illető csinál.
Alapvető dolgokat már megállapítottunk a hét év alatt.
Ezeket első perctől kezdve próbáltam csokorba szedni. még egy hónap és első körben bégezni fogok az összeollózással.
Válasz SzDeni #13719. hozzászólásáraMég nincs nálam a könyv, de ami késik az jön.
szerintem is nagy hibának számít, mert ugye mi akik már elegendő tandíjat fizettünk a tudás megszerzésére, tudjuk, hogy 20 kg/ha körül illik az aprómagvakat vetni.
Mikor Netparaszt beszélt egy könyv fordításáról, fordíttatásáról. Azt javasoltam, inkább írjon egyet.
Illetve teljesen mást kell írni egy homokon gazdálkodónak, egy szikes talajra, és ami nekem is van 40 AK/ha 1 osztályú szántóra. (Mihály számára hihetetlen de a parlagfű szó megismerésével az allergia és nem a gazdálkodás miatt találkoztam). Erről bővebben egy alkalmasabb topikban.
Mert köze nincs a TMMG-hez, viszont a gyomkezelés első években probléma. De már ez a nyolcadik év. Vissza vissza kell olvasni.
Válasz SzDeni #13711. hozzászólásáraMive ugye Amerikáról van szó feltehetőleg fontban van megadva a tömeg
176font =79.83 kg
Talán így hihetőbb a dolog de ez is csak tipp.
Válasz Radocz #13603. hozzászólásáraKoszi, de nekem az túl messze van...Zalából írok. Úgy gondolom idén nekiállok 10 ha-on megnézem, hogy működik ez a takarónövényesdi. Viszont azóta itt olvasva a hozzászólásokat átment ez a topic "hogyan nem lehet" témájúvá
Válasz MrPoke #13691. hozzászólásáraMájus végén dolgoztam-szántotam be a rozsot,már jó nagy volt. Petrezselyem lett bele vetve,eddigi legjobb termésem lett. Kb 450mázsa/ha. Ha korábban vetem még összejött volna nagyobbsúly is.
Amit februárban akarok vetni petrezselyem annak augusztus elején lett vetve rozs (lett eső és gyorsan elszrva és betárcsázva-hengerelve).
Előtte rozs learatva,a szalma szétfújva.
Kapott + nitrogént jó nagy lett. Novemberben kétszer betárcsázva várja,hogy elszórjam a rávalókat betárcsázzuk,majd vetés előtt szántás.Muszály szántani,mert olyan gyökértömege van,hogy nem lehet elvetni precízen a magot.
Eddig nem tapasztaltunk csíra gátló hatást.
Válasz SzDeni #13704. hozzászólásáraAz előző AKG ciklusban lehetett sajàt magot felhasznàlni,egyszerűen a gazd naplóval kellet igazolni, hogy sajàt termesztès. Nem tudom hogy az uj ciklusban mi az előìràs.
15357 hozzászólás
Válasz barazdabetyar. #13728. hozzászólásáraDe lehet elég lenne leszedni róla az előhántolókat meg a leforgató lemezeket. Kezdem úgy látni 3 év okoskodás után, hogy az egész egy kitalált dolog. Azt akarom mondani szerintem az előhántoló feltalálása mindennek a kezdete. Utána jött hogy nem rothad el a szár a földben vegyél szár lebontót is. Azután jött a gruber mánia, majd a vésőeke. Ezt mint el kell adni. Én azt ajánlom minden szántósnak pár táblát felezve próbáljon meg nagyon csúnyán szántani, hogy legalább 20%-ék szár fent maradjon a föld tetején. 3 év múlva meg fog a giliszta is jelenni, következő évben nem fog félig megrothadt szár darabokot visszaforgatni, meg sokkal lazább lesz a föld, nagyobb/mélyebb gyökeret fog a kuki pl ereszteni. Beszéltem itt róla egy növényvédőssel, jót nevetett rajta hogy most már látom én is az emberi hiúság ( enyém legyen a legszebb szántás a határban) hova vezet. Állítása szerint azért nem rothad el a szár 1 év alatt ha a barázda alján van, mert azokat a baktériumokat is leforgatom, amik csak a föld felső 15 centijében érzik jól magukat.![smile offtopic](/oldforum/images/smiles/offtopic.gif)
Válasz MrPoke #13746. hozzászólásáraLegfeljebb magam alá tudnék almolni.
Két éve felszámoltam a marha állományt.
Viszont maradt kb. 10 pótnyi ganyé, azzal keverve gondoltam komposztálni.
Válasz Gandhy #13754. hozzászólásáraKeresztréses fúvókával ki lehet szórni?![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Válasz bandigh #13753. hozzászólásáraszia uram, nagytételben szenteltvíz érdekel? csodát tesz a degradált, erodált talajoddal![smile innocent](/oldforum/images/smiles/innocent.gif)
Válasz Gandhy #13752. hozzászólásáraMóni kivagyok idegileg merűlve![smile lol](/oldforum/images/smiles/lol.gif)
Válasz bandigh #13749. hozzászólásáraszegények úgy járnak mint a cigányok, idegállapotba kerülnek?![smile laugh](/oldforum/images/smiles/laugh.gif)
Válasz otis #13750. hozzászólásáraSzerintem arra gondolt, hogy vetéskor abba 3 centis sávba szórsz rovarölőt, hogy mégis legyen mit aratni, ne csak vessél
Válasz bandigh #13749. hozzászólásáraA talajélethez hozzátartoznak a hasznos ízeltlábúak is, amikből lényegesen több van, mint kártevőkből, és lényegesen érzékenyebben reagálnak a rovarölőkre, mint a kártevők, amikben viszonylag gyorsan ki szokott alakulni a rezisztencia is.
Ezért nem szerencsés a rovarölő szerek alkalmazása, pláne nem megszokásból, minden kezeléshez lökök valami olcsó piretroidot, ártani nem árt felkiáltással, mert igen is árt, nagyon sokat.
Válasz trikolor5 #13725. hozzászólásáraA talajfertötlenítő a rovarok idegsejtjei közti ingerületátvitelt módosítja, folyamatos ideg ingerületet hoz létre, így a kártevő mozgása rendellenessé válik, majd elpusztul. Nem tudom, hogy a talajéletet alkotó gombák, baktériumok és úgy eleve a növények számára fontos táplálékhálót ez milyen formában zavarja.
Válasz MrPoke #13747. hozzászólásáraNem szántunk kb. 8 éve, úgyhogy azzal nincs gond (csak az ekéket nem tudom eladni
). Gyomosodásra úgy gondoltam, hogy ha nem fagy ki a takarónövény, akkor plusz műveletre van szükség, esetleg újrahajt stb. Az általános gyomosodással együtt kell élni, az ekéhez szerintem nem sok köze van.
Válasz zalaias #13745. hozzászólásáraNem bonyolult ez.
Még az ekét sem feltétlen kell elengedni a kezdeti időszakban. A lényeg 10-15 cm nél mélyebben nem szabad szántani.
Kukorica szármaradvány a gond csak, de azt egy jó szárzúzó megoldja.
Gyomosodás nem erősebb forgatás nélküli művelésnél. Csak mivel egy biológialilag aktív talaj helyezkedik el a magágyban, jelentősen hamarabb kelnek a gyomok. Így a gyomírtás időzítése picit más.
Válasz endypapa_20120 #13742. hozzászólásáraMár írtam, lehet elsiklottál felette. Használd almozásra, és után komposztáld.
Válasz Radocz #13721. hozzászólásáraKöszi! Nyitott vagyok minden tanácsra, bár nyilván ki kell tapasztalnom, hogy itt mi az ami működik. Nálam nincsenek 40 AK-s földek, itt kb. 20 a teteje, ráadásul vannak kályhaagyagnak való, erodált dombok. Ezeken szeretnék javítani.
Persze jó lenne úgy csinálni, hogy ne legyen szívás már az elején. Gondolok itt a drótféregre, vadkárra, túráskárra, gyomosításra stb.
Válasz robinson #13737. hozzászólásáraEbből valszeg komposztálás lesz, mivel, homokosak, alacsony ph-sak a földjeink.
Válasz Sk Laci #13727. hozzászólásáraMég művelünk. E3szközök: lazító, tárcsa, ásóborona, grúber. Utóbbit már ritkán használjuk.
Amint lesz egy "értelmes" vetőgép............
Válasz robinson #13737. hozzászólásáraKöszönöm a segítséget!
Válasz colizoli #13738. hozzászólásáravagy nem, a borsót is elégé sokalom.
Válasz SzDeni #13710. hozzászólásáraHa a szudánit 65 kiloval veted, akkor mellette nem él meg semmi. Magnak 25 kgval szoktak, szilázsnak 30-50 kgval szokták vetni. Inkább 6,5 lesz az, így kijön a matek.
Válasz endypapa_20120 #13678. hozzászólásáraAz attól függ neked mi jelenti a talajjavítást?
Milyen vastagon akarod szórni?
Milyen talajra?
Milyen a jelenlegi talajélet? - Milyen dózisú nitrogént használsz? Vízoldható foszfort?
Ha 8-8,5 pH talajt akarsz savanyítani, akkor arra jó lehet, de nem önmagában.
A fűrészporban szinte 0 nitrogén van, komposztálni sem lehet magában.
Faforgácsot nem véletlen használják a kertészetben mulcsolásra, hidegen tartja a talajt, csírázásgátló hatása is van.
Ha fenyőféléből van, ami gyantás, az pláne.
Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy egy jól fejlett, zöld takarónövényállományt lezúzni és rászórni a tetejére a fűrészport. Észszerű C-N arányt összehozva.
Válasz trikolor5 #13733. hozzászólásáraAkinek nem inge nem veszi magára.
![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
A többi meg öltözzon fel.
Válasz trikolor5 #13733. hozzászólásáraŐ biztosítos.
Jól tud írni. És gazdálkodni?
Válasz barazdabetyar. #13728. hozzászólásáraNekem volt eke, így könnyen lemondtam róla.
Válasz Radocz #13732. hozzászólásáraSzdeni már értem miért írta amit írt.
Válasz trikolor5 #13725. hozzászólásáraAkkor ne kezdd el.
A döntés a kezedben.
Ha okosan nem tudsz számunkra mondani, akkor ne legyél Netbunko.
Válasz barazdabetyar. #13728. hozzászólásáraEgy jó váltvaforgatót átveszek vasárba.
Válasz barazdabetyar. #13728. hozzászólásáraMintha a Barna Gabi könyvébe láttam vón!?![smile biggrin](/oldforum/images/smiles/biggrin.gif)
Válasz endypapa_20120 #13726. hozzászólásáraValahol olvastam"kis változáshoz változtass a módszereiden,nagy változáshoz a szemléletet változtasd".Hol írták?Találós kérdés.
Lényeg,nagy változáshoz szemlélet váltás kell.Az eke mehet a méh telepre.
Válasz endypapa_20120 #13726. hozzászólásáraSzia!
Írod, hogy a tmmg-t alkalmazod, és emelkedtek a terméseid.
A talajmüvelést totálisan elhagytad és tisztán no-tillben dolgozol?
Válasz SzDeni #13722. hozzászólására"a Topic létrehozója 0 szaktudással"
![smile pimp](/oldforum/images/smiles/pimp.gif)
Jó párunknak lökést adott Attila, (modorától független) hogy belekezdjünk a tmmg-be. Nem muszály mindenkinek. Az tuti nem gondolkodik rajta, kinek akkior nincs jó termése, ha elfelejt vetni. Én is azért álltam neki, mert nem veszíthettem, olyan rosszak voltak a termés átlagaim (pl. kuk. max. 80q, de inkább 50-60q/ha). Mióta váltottam, a kuk. átlag felment 90-100q/ha-ra (volt 124q is), ugyan azzal az inputtal, mint korábban kapott (kivéve a takaró). Búza átlagokon még dolgozunk, de az is emelkedik.
" de le is írja hogy nem biztos hogy másnál is az működik" Ezt Attila is mondta, mikor tanács lett kérve tőle. Most már tudom, nem is lehet egyénre szabott tanácsot adni, mert mindenhol működik a dolog, csak mindenhol másképp kell csinálni. :) Ki kell tapasztalni, ami bizony idő, pénz. Tényleg nem elvárható, hogy ingyen legyen osztva az ész, az osztónak is sokba került.
Nekem onnan sántít és egyben kicsit hiteltelen is lesz ez a talajéletközpontúság, hogy a talajfertötlenítő szerek megengedettek az ilyen gazdálkodást folytatók körében. Számomra ez hatalmas ellentmondás.
Válasz Radocz #13723. hozzászólásáraHm? Ezt mire írtad? Én mással beszélek, minek kell bele...![smile mad](/oldforum/images/smiles/mad.gif)
Egyszer beszéltünk már , bővel elég volt!
Te is nagyban hozzájárulsz ,hogy ez a topik olyan lett amilyan
Válasz SzDeni #13722. hozzászólásáraA topic létrehozója az én javaslatomra cselekedte, amit tett.
A címe is más volt első körben.
A telefonálásomra módosított egy hozzáértő a címet.
Azért történt, hogy az unokáimnak legalább olyan vagy jobb minőségben adjuk tovább a termőföldet.
Egyelőre ennyit a többit telefonon, ha fel hívsz!
70/453-6883
Van olyan fórumozó, aki megnézte a Netparaszt területeit, mielőtt én belevágtam.
Úgy hívják Endypapa.
Megyek megkeresem a ........
Válasz zalaias #13712. hozzászólásáraSzia, hogy miért van az hogy a "hogyan nem lehet " a téma?! Ez azért alakult ki mert a Topic létrehozója 0 szaktudással elkezdett összezagyválni mindent és ha valaki kérdezett az szó szerint lehülyézte. Holott ő is legtöbbet Gabe Brownt emlegette. Elolvasva a könyvét ez a takarónövényes dolog kevés a megváltáshoz. Innen kezdve pénzszagúvá vált nagyon a dolog vedd meg drágán a vetőmagkeveréket..... Továbbá ha bárki is a könyvet olvassa hamar rájön, hogy GB csak bemutatja hogy nála mi történik de le is írja hogy nem biztos hogy másnál is az működik. (Teljesen más az Amarikai gazdaság, a törvények, a szellemiség , és amire többször is felfigyeltem a Amerikai farmerek szaktudása elég gyér)
Válasz zalaias #13712. hozzászólásáraMielőtt megveszed a magokat, itt a fórumon beszéljük meg.
Sokan vagyunk itt tapasztalattal. És ami igazán furcsán hangzik, mindenki másképp csinálja. Ami még furcsább lehet, hogy az adott időjárási és talajviszonyok alapján az a legjobb, amit az illető csinál.
Alapvető dolgokat már megállapítottunk a hét év alatt.
Ezeket első perctől kezdve próbáltam csokorba szedni. még egy hónap és első körben bégezni fogok az összeollózással.
Válasz SzDeni #13719. hozzászólásáraMég nincs nálam a könyv, de ami késik az jön.
szerintem is nagy hibának számít, mert ugye mi akik már elegendő tandíjat fizettünk a tudás megszerzésére, tudjuk, hogy 20 kg/ha körül illik az aprómagvakat vetni.
Mikor Netparaszt beszélt egy könyv fordításáról, fordíttatásáról. Azt javasoltam, inkább írjon egyet.
Illetve teljesen mást kell írni egy homokon gazdálkodónak, egy szikes talajra, és ami nekem is van 40 AK/ha 1 osztályú szántóra. (Mihály számára hihetetlen de a parlagfű szó megismerésével az allergia és nem a gazdálkodás miatt találkoztam). Erről bővebben egy alkalmasabb topikban.
Mert köze nincs a TMMG-hez, viszont a gyomkezelés első években probléma. De már ez a nyolcadik év. Vissza vissza kell olvasni.
Válasz Kisvuk #13718. hozzászólásáraHát elég szegénységi bizonyítvány lenne ha az egyetlen táblázatot is rosszul fordítják le![smile whistling](/oldforum/images/smiles/whistling.gif)
Válasz SzDeni #13711. hozzászólásáraMive ugye Amerikáról van szó feltehetőleg fontban van megadva a tömeg
176font =79.83 kg
Talán így hihetőbb a dolog de ez is csak tipp.
Válasz Sergio Oliva #13713. hozzászólásáraMindkettő.
Válasz Kémlelő #13693. hozzászólásáraÍgy van.![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz endypapa_20120 #13714. hozzászólására ,ár= már
Válasz SzDeni #13710. hozzászólásáraKöszönöm. A bab, borsó megdobja a kg-t, az ,ár biztos. A többi meg ha van, (saját termés) megy bele.![smile cowboy](/oldforum/images/smiles/cowboy.gif)
Próbáltunk mi is babos, borsós keveréket összeállítani, de elég soványra sikerült az ára miatt. :(
Melyik a talajgyilkos? Mai kép
Válasz Radocz #13603. hozzászólásáraKoszi, de nekem az túl messze van...Zalából írok. Úgy gondolom idén nekiállok 10 ha-on megnézem, hogy működik ez a takarónövényesdi. Viszont azóta itt olvasva a hozzászólásokat átment ez a topic "hogyan nem lehet" témájúvá![smile thumbup](/oldforum/images/smiles/thumbup.gif)
Válasz SzDeni #13710. hozzászólásáraMost látom , hogy el is írtam nem 167 hanem 176. Na az már mindegy
Válasz endypapa_20120 #13707. hozzászólására
magkeverék
Válasz MrPoke #13691. hozzászólásáraMájus végén dolgoztam-szántotam be a rozsot,már jó nagy volt. Petrezselyem lett bele vetve,eddigi legjobb termésem lett. Kb 450mázsa/ha. Ha korábban vetem még összejött volna nagyobbsúly is.
Amit februárban akarok vetni petrezselyem annak augusztus elején lett vetve rozs (lett eső és gyorsan elszrva és betárcsázva-hengerelve).
Előtte rozs learatva,a szalma szétfújva.
Kapott + nitrogént jó nagy lett. Novemberben kétszer betárcsázva várja,hogy elszórjam a rávalókat betárcsázzuk,majd vetés előtt szántás.Muszály szántani,mert olyan gyökértömege van,hogy nem lehet elvetni precízen a magot.
Eddig nem tapasztaltunk csíra gátló hatást.
Válasz SzDeni #13704. hozzászólásáraAz előző AKG ciklusban lehetett sajàt magot felhasznàlni,egyszerűen a gazd naplóval kellet igazolni, hogy sajàt termesztès. Nem tudom hogy az uj ciklusban mi az előìràs.