Hirdetés
Fórum
- Életképek a gazdálkodás mindennapjairól új
- MTZ traktor szerelési kérdések – Mindörökké Belarus! új
- Offtopic / Kocsma (chat minden egyéb része) új
- Körbálázót, de milyet? új
- Agrártámogatások kifizetése új
- Vizszintes tengelyű szárzúzó új
- Vetőgépek új
- Ukrán Csemegeszöllő fajták /adok veszek cserélek / új
- De gáz a gáz!!!!!!! új
- Co2 hegesztő vagy Dinamó-hegesztő melyik jobb mezőgazdasági gép javításához? új
1152 hozzászólás
Válasz #851. hozzászólásra
Én is pont ezt látom, kár jó minőséget előállítani mert amit melózunk vele azt nem fizetik meg azzal a pár forintocskával!!
Válasz #850. hozzászólásra
Majd betakarítjuk és utánna beszélgetünk a kereskedőkkel! Egyébként ebböl az árkülömbségből teljesen látszik,hogy nem érdemes a minőség felé menni,mennyiség a fontos!
Válasz #848. hozzászólásra
Szia Feri. Azért az 57 az már gondolkodtató, vagy szerinted nem?????
Válasz #848. hozzászólásra
látom barátom te nem vagy kapzsi, odaadod olcsóbban is
Válasz #847. hozzászólásra
á-dehogy!
Válasz #846. hozzászólásra
aláírtál?
Válasz #845. hozzászólásra
Mai napi búza ajánlat:5200,5500,5700ft/g Gránit!
Válasz #844. hozzászólásra
nem értem, hogy mi a gond a 3000Ft-os búza árral? nem gondolsz szegény állattartókra, malmosokra meg hát a kereskedőkre? valamiből nekik is élni kell. te is csak a saját szebedet tömnéd
Válasz #842. hozzászólásra
nem rád,a lökött miniszteretekre meg az egész lökött bagázsra a kormánynál
Válasz #823. hozzászólásra
tegnapi határszemlén néztem, a kalász hossza megvan átlagosan 8-9 cm, de a kalászkában a 4. szem fejlődött ki akkor 4,5 millió tővel * bokrosodás osztva ezermeg tömeggel számolj csak!!! Végeredmányben 4t/ha körül már összeverhetjük a bokánkat ( én is) volt olyan év hogy benne volt a 4szem 6,5 t/ha körül arattunk akkor egyszer....
Válasz #837. hozzászólásra
Azt az első nemes gondolatodat rám értetted???
Válasz #840. hozzászólásra
"Sok gondot okoznak a kétes eredetű magok is. Volt rá példa, hogy a harmadik országból Magyarországra behozott kukoricát átcsomagolták, és magyar vetőmagként adták el, ráadásul GMO szennyezett volt. „Sóval hintjük be minden olyan cég helyét, amely hamisításra vetemedik” – jelentette ki a miniszter"
ezt a Pioneer csinálta, mint ahogy egy másik , ma be linkelt cikkböl kitűnik
Elég lesz az idei búza a hazai piacra
2011. június 8. 14:20
Elegendő lesz a hazai piacra az idei búzatermés, és még kivitelre is jut belőle – mondta karcagi határszemléje után Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter a szemlét követően előadást tartott a vetőmagtermesztés tapasztalatairól a Debreceni Egyetem Karcagi Kutató Intézetének kalászos fajtabemutatóján.
Az elmúlt napok csapadékos időjárása javítja a terméskilátásokat – emelte ki a vidékfejlesztési miniszter, aki a Karcagi Kutató Intézet földjein tartott határszemlét. Fazekas Sándor a búza piaci kilátásairól úgy vélte, azok bíztatóak, de látni kell, hogy a magyar gabona ára a világpiactól függ. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország idén is képes lesz arra, hogy kenyérgabonából önellátó legyen, és külföldön is értékesítsen búzát.
A Debreceni Egyetem fajtabemutatóján Fazekas Sándor elmondta: az elmúlt évek szomorú tapasztalata, hogy a kétes eredetű, vagy gyenge minőségű vetőmagok komoly károkat okoztak a gazdáknak. A tárca kérdőívek segítségével felmérést készített a gazdák és a termelők körében a Magyarországon felhasznált vetőmagok minőségéről. Az 1500 válaszadó 82 százaléka szántóföldi növénytermesztéssel, 18 százaléka házi kert művelésével, 13 százaléka kertészettel és 4 százaléka biotermeléssel foglalkozik. Ez nagyjából tükrözi a magyarországi növénytermesztés jelenlegi viszonyait, ugyanakkor még messze áll a Nemzeti Vidékstratégiában megfogalmazott céloktól. A szántóföldi növénytermesztés mellett a minisztérium szeretné újra Európa zöldséges és gyümölcsös kertjévé tenni az országot.
A kérdőívre adott válaszokból kirajzolódik: jószerével már csak a szántóföldi növények egy részéről mondható el, hogy azokból a hazai vetőmagok még elérhetőek és versenyképesek. A gazdák elsősorban a kalászos fajtákból vásárolnak magyar vetőmagot, mert ebből még van hazai választék.
Sok gondot okoznak a kétes eredetű magok is. Volt rá példa, hogy a harmadik országból Magyarországra behozott kukoricát átcsomagolták, és magyar vetőmagként adták el, ráadásul GMO szennyezett volt. „Sóval hintjük be minden olyan cég helyét, amely hamisításra vetemedik” – jelentette ki a miniszter
Blaskó Lajos, a kutatóintézet főigazgatója kiemelte, hogy az intézetben olyan gabonafajtákat nemesítenek, amelyek megfelelnek a változó feltételeknek. Elmondta azt is, hogy a karcagi intézet köles nagyhatalomnak számít, hiszen a kilenc kölesfajtából hétnek itt őrzik a génjeit.
Pepó Péter elnökhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon nem tudjuk kihasználni a vetésváltás előnyeit, mert a vetésszerkezet borzasztóan leegyszerűsödött. A vetésterület 85%-án mindössze 5 növényt termesztünk, pedig a vetésváltással jelentős hozamnövekedés érhető el.
A vetőmagok kérdőíves felmérésének eredményét itt olvashatják.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, Magyar Rádió)
Elég lesz az idei búza a hazai piacra
2011. június 08. Forrás: VM
Elegendő lesz a hazai piacra az idei búzatermés, és még kivitelre is jut belőle – mondta karcagi határszemléje után Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter a szemlét követően előadást tartott a vetőmagtermesztés tapasztalatairól a Debreceni Egyetem Karcagi Kutató Intézetének kalászos fajtabemutatóján.
Nem kell félni az orosz gabonától
Szeged - Oroszország mindig okozhat meglepetéseket a gabonafronton, de pánikra nincs ok: irreális lenne, ha 30–35 ezer forintra esne vissza a búza tonnánkénti ára a mostani 55 ezerről – hangzott el a keddi kalászos fajtabemutatón, Szegeden.
Gabonaügyben az egész világon kritikus a helyzet – mondta Bidló Gábor, a Budagabona Kft. ügyvezetője kedden a Gabonakutató Nonprofit Kft. kecskési telepén megrendezett kalászos fajtabemutatón. Sok ugyanis a kérdőjel az kilátásokkal kapcsolatban – magyarázta. A legnagyobb dilemma az orosz helyzettel függ össze, nem tudni, hogy valóban olyan jó lesz-e a termés, mint amire számítanak. Megírtuk: Oroszország nemrégiben feloldotta gabonaexport tilalmát, ezért Európa attól tart, hogy az onnan érkező nagy mennyiségű búza lenyomja az árakat. Az EU 27 tagállamában viszont rosszak a terméskilátások, Franciaországban aszály pusztít, vagyis Nyugat-Európában az a kérdés, csökkenhet-e még tovább a becsült mennyiség.
Itthon közepes búzatermésre lehet számítani.
Mekkora gabonahegyek állnak egymással szemben? Oroszországban 20–25 százalékkal nőhet a tavalyihoz képest a búza mennyisége: míg 2010-ben, egy nagyon rossz évben 53–55 millió tonnát takarítottak be, most 70 millió tonnás is lehet a termés. Franciaországban pedig 1–1,5 tonnával csökkenhet a hektáronkénti átlag a tavalyi 8,5–9 tonnáról. Ha ezeket a tényezőket összerakjuk – mondta Bidló Gábor –, akkor Magyarországon a mostani, 55–60 ezer forintról indulhat az új termés tonnánkénti ára.
Itthon közepes búzatermést, 3,2 tonnát takaríthatnak be a gazdák egy hektárról, vagyis 900 ezer hektárral számolva 3 millió 150 ezer tonnát szállíthatnak a raktárakba. (1100 ezer hektáron vetettek ugyan, de mintegy 200 ezer hektár belvizes.) Magyarországról akár 1 millió tonna exportra is mehet a megszokott környékbeli piacokra: Boszniába, Olaszországba és Romániába
forrás Délmagyar
Válasz #832. hozzászólásra
Ezt a tv mutatta tefömajömpróbálj kötni terményt majd meglátod mára 15-20%-al csökkentek az árak
A tavalyinál kisebb hazai búzatermést vár a vidékfejlesztési tárca
2011. június 08. szerda, 11:03
Az elmúlt évben betakarított 3,76 millió tonnánál kevesebb, 3,5-3,6 millió tonna lesz a hazai búzatermés – közölte a Reuterssel a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A VM szerint az árvizek 53 ezer hektáron semmisítették meg a vetést, így egymillió hektárnál kisebb területen, összesen 953 ezer hektáron aratnak búzát az idei szezonban.
A Reuters egy másik jelentése szerint Kelet-Európában összességében kedvezően alakul a gabonatermés az idén. Ukrajnában a várható gabonatermés 48 millió tonna lesz a tavalyi 39,2 millió tonna után. A román mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint az idei búzatermés 12 százalékkal haladja majd meg a tavalyit, 6,4 millió tonna körüli lesz. Bulgáriában a tavalyival közel azonos mennyiségű búzát takarítanak be, mintegy 4,0 millió tonnát. Lengyelország, az Európai Unió egyik legnagyobb gabonatermelője azzal számol, hogy az idei gabonatermés nagyjából megegyezik majd a múlt évi 27,3 millió tonnával.
Válasz #830. hozzászólásra
és ezen meglepődsz? A parasztok a választásokkor kellenek nekik, ilyenkor már a kereskedőcégek, meg a malmok tömik a zsebüket, nekik kell beszélniük...
Válasz #831. hozzászólásra
DE a föbuzija azt is mondta hogy 4000 fölé nem engedi a terméyárakat ,hát medd,ig hagyjuk lázadjunk már fel a belügyiekkel eggyüttnehogy a nyul vigye a vigye a puskát ök képviseljék a mi érdekünket ,ne mi alkalmazkdjunk a hülységeikhez,
Válasz #832. hozzászólásra
Inkább legyek süket,mint hogy azt hallgassam.
Ezt a rádió C hallottad????
Biztos valami extra szuper táblát mutattak meg neki, felénk is van ilyen kb a területek 20-25 %-a. A többi meg jó ha mutat 3,5-4 t/ha, de van ami alatta lesz. Ne együk ezt olyan forrón. Bár Putyin papa még beleszarhat a levesbe, bizony, bizony.
Most hallgattam a rádióban,hogy x.y. nagyfejü volt területszemlén és annyira jók a búzák,hogy sok jut még exportra is.Lehet hogy másik bolygón volt.
Hol vannak , buzi narancsosok,Ku..ák segbe a miniszterüket,még hogy jó termés lesz,de a piac azonnal leárazott mindent a jó q..a annyukat ,még hogy 4000
Válasz #826. hozzászólásra
árpára már nekem is kínált 5500-at táskás ember. keresik már a malmosok a búzát. olyan is megtalál akinek sokéve adtam búzát
Válasz #824. hozzászólásra
Milyen fajta az a német búza? Mellesleg a kalász szám mennyi-egyikben másikban? Valamiért nekem is a bokrosodás jobban sikerült, de a kalász méret már nem annyira. GK Csillag
Válasz #825. hozzászólásra
Gézám még hatértse,ma 4-en kerestek árpát mondom 5500 nem lepődtek meg,de mondtam ez csak mai ár holnap 6000
Válasz #818. hozzászólásra
ne baszki 50-ért gondolkodom nem kéne odaadni a trikit
Válasz #823. hozzászólásra
nem tudom mi történt a télen de érdekes ez a téma!!!
én mellesleg nem panaszkodom a német búzám gyönyörü 8-12 cm hosszú a kalász vele inkább minöségi kockázat van mig a Békés pocsék!!!!3-5 cm a kalász
Válasz #822. hozzászólásra
Felénk is a kalász nagyságokkal van inkább a gond. Minél nagyobbat mutat annál rövidebb a kalásza
Szerintem 4 t fölöttiek alig lesznek.
elmondanám hogy a magyar búzák is siralmasak!!debrecen melletti 40-45 aranykoronás zsíros földeken kellő csapadék mellett is indokolatlanul rém rövidek a kalászok!!!!!!
Válasz #820. hozzászólásra
azt ilyenkor nem számit!!zsigerből megyen már%%
Válasz #819. hozzászólásra
Gondolkozz WAZZE ! Gondolkozz !!!
Válasz #818. hozzászólásra
BETÁROLJUK!!!!....a a....t
Lehet szidni de júliusban díjaznák egy 3000-3500-as étk. búza árat !
Válasz #815. hozzászólásra
Ezek szerint kedves magyar(?) "testéreink" négyezret sem adnának a búzánkért,HA RAJTUK MÚL(T időben vannak még)NA...
Az évtized legsúlyosabb aszályának következtében a búzaültetvények Kínában, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is sérültek, így a búza árfolyama rekordmagasságokban mozgott. A világ legnagyobb búzatermelő országának, Kínának egyes területein idén esett a legkevesebb csapadék az elmúlt száz évben. Európa egyes régióin szintén idén esett a legkevesebb csapadék az elmúlt 50 évben. A búza árfolyama a pénteki nap folyamán oldalazó mozgást mutatott, az ázsiai kereskedésben nem volt jelentős változás a nyersanyag árában. Jelenleg 7,76 dollár körül ingadozik a kurzus.
tőzsdei szemmel gy látják:
"A trend alapvetően felfelé mutat, de rövidtávon túlvásárolt a gabonapiac - vélekedett Hont András, mondván, a búza árfolyama 4-5 hete megrekedt viszonylag magas szinteken, ezért egyre jobban érik a korrekció. Szerinte, a mostani 770 dolláros szintről akár 25 százalékos esés is elképzelhető: amennyiben a 750 dolláros támasz elesik, akkor 510-520 dollárig is korrigálhat a búzaár.
Mint mondta, tavaly augusztusban érte el a 840 dolláros szintet a búza ára, s bár ezt a télen ismét megközelítette, de ennél följebb, azóta sem jutott. Lényegében hónapok óta a 770-820-as sávban mozog az árfolyam."
Válasz #813. hozzászólásra
ma már? sehol... egy hete még...
Válasz #794. hozzászólásra
Üdvözletem FECO Úr
Hol adnak mostanában 75-80 ezret+ áfát
búzáért? amint azt leírja, várom a telefonszámokat. köszönettel
Szász
Most akarnak a kereskedők vásárolni nyomott áron azért lökik az süket dumát, nem kell bedőlni és kész. Nálunk sem lesz az országban kiemelkedő termés, idő kérdése és emelkedik az ár megint!!! Tavaly aratáskor kínáltak 28-30 ft majd 2 hónap múlva veg 50 ft lett!!!
Válasz #810. hozzászólásra
Hát az tuti!
Nyugi van !
Egyet megtanítottak velünk 40 év alatt............. mindig hazudnak, blöffölnek.........
Válasz #806. hozzászólásra
A rohadt szemét tetves...! Mit gondoltak sokan? Az egyik legnagyobb gabonaexportőr majd 2 év termését maga eszi meg? Na ennyit az aratáskori fasza árakról.
Osztom a véleményed!
Amire számítani lehetett
Válasz #788. hozzászólásra
Januárban és februárban volt ez az ár én is hallottam.
Én benne vagyok!!!Hirdessünk eladási STOPOT...Én rá érek eladni akár két év múlva is ...Csak szeretném felhívni az illetékesek figyelmét a termény raktárakra kapott támogatásoknál a kedves befektetők kötelezettséget vállaltak a könyék terményeinek raktározására,mert úgye különben nem lehetne MVH támogatásra jogosultsáááág...Mert mint TUDJUK nem csak termelők építettek gabonaRAKTÁRAKAT
na megy az adok kapok,mindenesetre aratáskor megy a tárolóba a gabona